2020-06-10
同朋友去西環食個lunch,就被推薦試下哩間彩aya。店鋪位置雖然位於西環哩個咁繁榮既區域,但係鋪頭就匿埋係條後巷度,比較難經過去試,估計都係專情來訪既客人,所以十二點幾lunch hour去到都有唔少既位。Menu就比較簡單,有湯款,麵款同附加品項。我個人就覺得唔係好需要嗌附加,除非你好大食。如果唔特別註明,麵都係冷麵黎既。我就嗌左一個蝦味增湯+小麥麵,而同行友人就嗌左個黑蒜油湯+小麥麵。餐點黎到我嚇左一跳,點解啲麵咁大份😂麵條既份量真係非常非常非常之足夠,一般女仔分分鐘食唔曬。個蝦味增湯蝦既味道相當濃郁,配埋啲麵啱啱好。配料有隻溏心蛋,幾舊叉燒,筍乾同埋一塊海苔。麵煮完應該過過冷河,幾彈牙,小麥味道唔會話好重,但都食得出。至於黑蒜油湯既配料同蝦味增一樣既,湯味都十分香濃,整體不錯!整體黎講,哩間彩aya雖然比較隱蔽,但位置相當方便。服務同環境幾好,食品選擇種類有限,而價錢同街外同類產品差唔多,係西環哩啲物價稍高既地方算係咁。