2019-08-31 1023 瀏覽
🔅西環♾彩aya🔅🔸西環石塘咀屈地街16號金陵大廈地舖呢間拉麵店已經係我好幾個月前幫襯既🤭但都難忘佢既面條係有幾咬口 配菜樣樣都出色 價廉物美 有機會絕對有下次😈🍜原味豚骨湯配當日special (紫菜面) 78HKD我冇記錯當日揀左紫菜面😽因為佢真係將紫菜揉入面條 所以淨食拉面都有重紫菜香 意外在佢既自製面條真係好好咬 掛湯能力仲唔弱🤞🏻真心唔錯 我記得有時仲會出伯爵茶面、檸檬面等等稀奇口味🙀真係日日都有新鮮感 湯底同其他配菜都冇咩好挑剔~試得過嫁😏我想額外讚下佢既溏心蛋!!次次拉麵都一定要有粒蛋先叫滿足🍳呢粒溏心蛋的流心真係正到睇相就知道咬口有幾驚喜‼️
🔅西環♾彩aya🔅
🔸西環石塘咀屈地街16號金陵大廈地舖

🍜原味豚骨湯配當日special (紫菜面) 78HKD

2019-07-23 1200 瀏覽
呢間都算隱世麵店,之前喺港大翻學,偶爾會食呢間嘅沾麵,價錢算親民,麵都夠正宗,所以宜家畢左業會特登嚟食。裝修同我畢業前差唔多,餐廳店員都係日本人,似日本式家庭小店,實而不華。三款沾麵,我最中意豚肉湯底加黑胡椒麵,湯同麵分開上,一啖麵一啖湯,唔會太濃,好好食。我男朋友就叫左黑蒜油湯加今日Special羅勒麵,羅勒味唔算重,黑蒜油湯就對我嚟講有少少重口味,但整體都唔錯。一年前食有伯爵茶麵底,呢個真心好食,不過期間限定,如果再出就好。
2019-07-15 811 瀏覽
以前得元朗總店嘅時候會專程入去食(仲要排成個鐘,諗番都覺得好熱血),港島開左分店真係方便好多,而且座位多啲又好坐啲。呢日去開西環,就認起彩,過左黎食沾麵。彩sell嘅係自家制當日即做嘅麵,除左必定會有嘅小麥麵同黑胡椒麵,仲會有一款special口味(見過柚子、伯爵茶味、菠菜味)。湯底有豚骨湯、蝦味噌、黑蒜油。今次就叫左柚子麵配蝦味噌湯。蝦湯底香氣十足,唔會死咸,但係個人覺得比元朗/以前食冇咁濃稠。將麵條浸入熱辣辣嘅湯底, 麵條吸收咗蝦味噌嘅味道但同時仲食到淡淡嘅柚子香。口感夠煙韌,但唔算非常彈牙。講返湯入面嘅配料,有紫菜、叉燒、流心蛋、筍, 每樣都做得唔錯。以佢嘅價格嚟講, 無論係面同埋配料份量都唔算吝嗇。 對於女仔嚟講分量都非常足夠,男士可能就要考慮加多一份麵底。食完當然要請職員加啲鰹魚湯落個湯底度,飲埋先走,咁先係真正大滿足~

湯底有豚骨湯、蝦味噌、黑蒜油。

今次就叫左柚子麵配蝦味噌湯。

2019-06-16 860 瀏覽
呢間出名沾麵好食,今次終於帶到朋友嚟食喇!佢嘅黑蒜湯底好香濃,而且唔會太鹹,可以好似食拉麵咁飲埋啲湯今次我就配咗胡椒麵,聞到胡椒淡淡嘅香氣。叉燒幾軟腍入味,仲有溏心蛋,成份都幾多吓㗎。

黑蒜沾麵

2018-12-24
黑蒜沾麵
2019-06-05 657 瀏覽
朋友推介學校附近一間沾麵,話係全香港最好食既沾麵,講到咁唔試唔得店鋪係巷仔入面,不過跟Google map 行都唔難搵到師傅係日本人 舖頭裝修都好有日本 feel 叫左豚骨湯黑胡椒沾麵 湯底有柚子味好特別 幾高質

店鋪係巷仔入面,不過跟Google map 行都唔難搵到

師傅係日本人 舖頭裝修都好有日本 feel

叫左豚骨湯黑胡椒沾麵 湯底有柚子味好特別 幾高質
2019-01-25
2019-05-31 593 瀏覽
香港既沾麵店愈開愈多,今次試既係一間位於西營盤既隱世小店,彩。呢間鋪既特色係日本人開!今次試左佢兩款沾麵,分別係黑蒜油同埋蝦味噌。黑蒜油個湯頭好濃,個豬骨湯底味好出,另外個黑蒜油味好正!🤤🤤加埋個炸蒜落去令到成件事係完全昇華左!另外蝦味噌個味噌味唔太濃,但個蝦味好濃好香!另外麵方面,試左佢個柚子麵。食落口唔會Feel到果陣味,而係跟住之後個柚子香會慢慢散出黎,正!另外配料上都有花心絲,例如塊紫菜係有個彩字,同埋隻溏心蛋真係做得好好!係流心既!爆漿既!再加上蛋整得非常滑,簡直係一絕!當然,食完之後你可以加湯將個湯底完全飲曬佢啦,又係一絕!

2019-05-29 396 瀏覽
知道呢一間麵店本來開喺元朗,不過好多人排隊。無意中發現原來喺西環都有一間分店,所以同同事去咗呢度食午餐。好好彩唔使排隊,原來呢度嘅面係自己整嘅,有唔同嘅味道可以選擇,我揀咗小麥味。最欣賞嘅第一樣野就係拉麵上面嘅紫菜係印有鋪頭嘅名架,好特別,打卡都好靚。今日揀咗味增蝦味湯底,呢度嘅湯唔算好龍,比起出邊嘅沾面來講呢有啲稀。湯底好濃郁有蝦味,唔算係好肥膩,飲落口都唔覺得好口渴嗰種。叉燒夠淋,而且幾香,回憶令人想食多一夠嘅感覺。糖溏心蛋都好夠味,而且好溏心。但係有一個缺點就係我覺得個湯唔係好夠熱,食到一半嘅時候覺得有啲凍。如果有一啲熱石可以幫個湯加熱咁就好啦。不過喺西環, $100都唔使食到呢個質素性價比真係好高呀。

不過喺西環, $100都唔使食到呢個質素性價比真係好高呀。
2019-05-27 314 瀏覽
位於西環小巷既隱世沾麵 Menu只有3款湯底 以及3款麵供客人選擇 分別係 豬骨 蝦味噌 黑蒜油 而麵底方面有 小麥麵 黑胡椒 及今日Special 另外客人亦可以因應個人既喜好追加配料今次揀左比較特別既蝦味噌湯底 麵底揀左小麥麵 湯底十分濃郁 鮮甜 麵條則爽口彈牙 而溏心蛋同同叉燒都煮得岩岩好 好加分雖然個人不太愛拉麵或者沾麵 但都感受到老闆對沾麵既熱誠 不論係麵底抑或係湯底都係師傅現場做既 可以一試

麵條則爽口彈牙
而溏心蛋同同叉燒都煮得岩岩好 好加分

2019-05-06 379 瀏覽
喺小巷嘅一個角落竟存在沾麵gem😱menu只售沾麵 得三湯三麵選擇 專心造好一樣嘢'彩'出嘅沾麵與別不同唔係平時戈啲黃白色粗粗哋嘅麵條 係小店自家製 有唔同嘅味揀之如 亦都幼啲 依然彈口嘅蝦湯底係傑出嘅超濃 好似飲緊數不盡嘅蝦嘅膏、腦、汁、肉同殼咁非常鮮味!!雖然十分好味 但飲飲吓真係搞唔掂 勁膩個味係令我驚喜 亦感受小店嘅細心仔細味道:7.5/10彩 aya湯底 蝦味噌湯 $88麵底 今日special - 黑芝麻味📍西環
喺小巷嘅一個角落竟存在沾麵gem😱
menu只售沾麵 得三湯三麵選擇 專心造好一樣嘢
'彩'出嘅沾麵與別不同
蝦湯底係傑出嘅
超濃 好似飲緊數不盡嘅蝦嘅膏、腦、汁、肉同殼咁
非常鮮味!!

湯底 蝦味噌湯 $88
麵底 今日special - 黑芝麻味

📍西環
2019-04-19 446 瀏覽
喺一兩年前,同朋友喺元朗試過一間叫彩的沾麵店,好好味,但係一路都無機會再試。估唔到佢竟然由新界走到港島,喺西環開左一間。老闆係日本人,你會聽到佢用日文同伙記溝通。當我每次去到一間拉麵店係日本人開我都好開心,總覺得佢老遠走到黎香港又生存到,一定有啲料到。講返個麵。個麵底係自家製嘅,你去到會見到有間房專門用黎造麵。麵唔算超彈牙,但係有少少喬麥麵嘅感覺,係好食嘅。個湯係豚骨湯,好濃但唔係好傑嗰種,有少少油不過佢加左少少柚子皮,所以都幾醒胃。粒蛋好流心。個叉燒冧冧啲,好好味。佢宜家好似新加左個 Option 俾你加多半份或一份麵。因為之前試過一碗麵勉強夠飽,宜家加多半個就夠哂。

2019-04-14 447 瀏覽
不久之前從朋友口中得知西環有一間由日本人主理的隱世沾麵店”彩”。位置離電車站不遠,其實也不難找。這𥚃的麵是新鮮自家製造,主要是小麥麵和黑胡椒麵,間中也有其間限定,我去當日就有紫菜麵。我點了黑蒜油湯配黑胡椒麵,太太點了蝦味噌配紫菜麵。沾麵湯雖然沒有在日本吃的那麼濃稠但這個程度也是好吃的😋😋黑胡椒麵幾特別,我用佢拼蝦味噌湯,不錯👍🏻👍🏻。還有十送一優惠。一定會再去食😀😀
2019-04-13
15 分鐘 (堂食)
2019-03-24 419 瀏覽
依間小店只係得一樣野賣 就係沾麵啦!沾麵點既湯就有 三款簡豚骨湯啦 黑蒜油湯啦 同埋蝦味噌而最特別既係麵佢係有得簡味🤣有小麥味 黑胡椒味 同埋每日都唔同既Special味個日我就簡左最簡單既豚骨湯同埋是日special 紫菜麵底🤤一上到黎賣相係幾靚的而配料都足!⭐️湯底:唔會太鹹 濃度都幾適中 但湯底可以再杰身啲 而家啲湯有啲似拉麵湯底多啲😂🙈-⭐️叉燒:有兩三片 幾淋 唔錯!-⭐️溫泉蛋: 岩岩好 唔太生唔太熟 幾好咬落去啲蛋黃流晒出嚟🤤!-⭐️手工紫菜拉面底:份量夠哂大份 我食到最後都食淨唔少🙈 煙煙韌韌 唔錯 但唔係太食得出佢有紫菜味?總括黎講都叫抵食! 因為咁大碗 咁多配料都只係78蚊! 行過西環可以去試試🤗
依間小店只係得一樣野賣 就係沾麵啦!
沾麵點既湯就有 三款簡

而配料都足!

⭐️湯底:唔會太鹹 濃度都幾適中
但湯底可以再杰身啲
而家啲湯有啲似拉麵湯底多啲😂🙈
⭐️叉燒:有兩三片 幾淋 唔錯!
⭐️溫泉蛋: 岩岩好 唔太生唔太熟
幾好咬落去啲蛋黃流晒出嚟🤤!
⭐️手工紫菜拉面底:
份量夠哂大份 我食到最後都食淨唔少🙈
煙煙韌韌 唔錯 但唔係太食得出佢有紫菜味?

總括黎講都叫抵食!
因為咁大碗 咁多配料都只係78蚊!
行過西環可以去試試🤗
2019-03-22 348 瀏覽
話說早排成日要過灣仔做野由朝做到晚 梗係要食番餐好嘅慰勞自己朋友介紹我黎呢度食沾麵 話好抵食一於試試佢其實呢間舖做得好專湯底得3款原味豚骨湯黑蒜油湯蝦味噌湯麵底又係有3款小麥黑胡椒今日Special (紫菜)有得追加 麵 筍 叉燒 溏心蛋 海苔甘我就揀左黑蒜油湯配黑胡椒麵底見到個麵底份量都幾大 條條麵都見到有黑胡椒粒塊紫菜仲要有個彩字 誇張本身個湯底入面已經有筍 一隻溏心蛋 兩塊叉燒 先試啖湯先 個湯底好厚 好濃郁再試埋個麵 好彈牙 啲麵好有韌性係我好中意食個種質感👍🏽👍🏽叉燒同溏心蛋都好好味我下次一定會再黎試佢其他配搭
話說早排成日要過灣仔做野

蝦味噌湯

麵底又係有3款
小麥
黑胡椒
今日Special (紫菜)

有得追加 麵 筍 叉燒 溏心蛋 海苔

係我好中意食個種質感👍🏽👍🏽
叉燒同溏心蛋都好好味
我下次一定會再黎試佢其他配搭
2019-03-21 487 瀏覽
彩呢間沾面係由元朗過嚟嘅”過江龍”,聽講之前喺元朗嘅名氣都幾大,不過元朗真系好遠,難得彩過嚟西環,住喺講到嘅大食妹終於有機會一試彩個位置其實都幾難搵,系小巷裏面,係香港大乎站B出口行出嚟,再搵到五分鐘就到啦門面其實唔系妹搶眼,所以都要花啲眼力先搵到㗎<(上)黑蒜油湯 檸檬沾面$83>黑蒜湯都算夠濃夠夠香,檸檬面其實味道都幾Fresh! 但係麵條太過幼身,完全掛唔到湯,同埋無論係黑蒜湯定係原味豬骨濃湯都太稀,根本無辦法做到掛湯的效果,作為沾面,如果連掛湯嘅效果都冇咁點叫沾面呢<(下)原味豬骨濃湯 檸檬沾面$78>豬骨濃湯亦都係有同樣嘅問題,面太幼又掛唔到湯就算味道幾唔錯,但係掛唔到湯嘅沾面就已經唔叫沾面總括嚟講,彩個面同埋湯都叫合格嘅,但係作為一間沾面鋪頭,啲面根本掛唔到湯呢樣野真係好唔合格關唔到湯嘅面嚴格唔叫沾面頂多都叫做湯麵咋喎

門面其實唔系妹搶眼,所以都要花啲眼力先搵到㗎

<(上)黑蒜油湯 檸檬沾面$83>

<(下)原味豬骨濃湯 檸檬沾面$78>
豬骨濃湯亦都係有同樣嘅問題,面太幼又掛唔到湯
就算味道幾唔錯,但係掛唔到湯嘅沾面就已經唔叫沾面

關唔到湯嘅面嚴格唔叫沾面頂多都叫做湯麵咋喎
2019-03-18 320 瀏覽
入去嘅時候已經好大陣筍味我其實係唔鍾意食筍但竟然食哂碗入面嘅筍蝦味噌湯 + 柚子麵一個字 正!特濃蝦湯 加上清新柚子麵我食哂🙈🙊湯入面仲有兩塊叉燒同一個溫泉蛋☺️o i shi 🤤得意牆紙款式唔多間中食下就得😁😁
入去嘅時候已經好大陣筍味
我其實係唔鍾意食筍