2025-06-06 85 瀏覽
Visited this tsukemen resto near HKU with my sis and her friend..I ordered Tsukemen with Original Pork Bone Soup made from free-range Spanish pigs for the soup and char siu. The rich broth, pressurized at 136°C to extract pork bone flavour, was complemented by a blend of Japanese soy sauce and miso. Yuzu peel added a touch of sourness, reducing greasiness. The wheat noodles were al dente, and the egg had a perfectly runny yolk. My sis and her friend chose Tsukemen in Shrimp Miso and Tsukemen in
Wheat noodles
Runny egg yolk

My sis and her friend chose Tsukemen in Shrimp Miso and Tsukemen in Original Pork Bone Soup respectively. The owner blended local shrimp miso from Hokkaido with carefully selected miso varieties from Japan, enhancing it with pork bone soup and intensifying the shrimp flavour with Hokkaido shrimp oil.
Tsukemen in Shrimp Miso

This resto specialises in making tsukemen, and its sister resto opposite specialises in making ramen.
The resto is small and managed by the Japanese owner. The staff were nice and helpful.
2025-03-03
Tsukemen in Shrimp Miso
2025-05-29 112 瀏覽
呢間餐廳位於香港大學站附近,舖頭面積唔算好大🥢隱世小店🤭特濃雞白湯豚叉拉麵 $85特濃雞白湯豚叉拉麵嘅湯底相當濃郁,豚叉燒質感滑嫩😋肉味十足,與湯底完美融合。海苔嘅搭配亦增添咗一份鮮味🍴特濃雞白湯雞叉燒拉麵 $90雞叉燒拉麵同樣令人驚喜,湯底依然濃厚,雞叉燒的肉質柔滑🙈味道鮮美,搭配上拉麵,口感極佳。湯面上厚厚的泡沫,顯示出湯底的細膩🫧總結整體而言,呢兩碗特濃雞白湯拉麵都非常出色,價錢合理💓絕對值得一試!如果你鍾意濃郁拉麵,呢個地方一定唔可以錯過!
呢間餐廳位於香港大學站附近,舖頭面積唔算好大🥢隱世小店🤭

特濃雞白湯豚叉拉麵 $85

特濃雞白湯雞叉燒拉麵 $90

總結
2025-05-14 102 瀏覽
成日去唔同區食雞白湯拉麵 估唔到係自己住既區有間咁出色既!彩本身係專做沾麵既小店 依家就同埋Tori mama提供埋麵條~淺草唐揚雞胸 叉燒雞白湯拉麵 ($95)依家開始食多d protein 一見到呢個拉麵有65g protein 15g collagen 即刻心心眼 輕鬆補P🤣個湯底真係要用驚艷來形容!!!🤤🤤 就咁飲一啖係會覺得落左牛奶或者忌廉 好濃滑 食完忍唔住問店員😂 原來個湯只係用雞 洋蔥 蒜頭 薑 用機高溫高壓將膠原蛋白同埋脂肪融合以乳化😳 真係好出色!!麵條呢期可以揀柚子/ 小麥 雞白湯呢d比較heavy既襯返柚子就岩岩好!! 除左平時既溏心蛋同叉燒 呢個拉麵仲跟埋炸雞😋 炸雞係用薄薄地既雞胸拎去炸 炸粉唔會好厚 點一點湯都幾好食! 但個人就鐘意塊叉燒多d 一D都唔乾 同埋好大塊👍🏼貝汁鹽味雞清湯拉麵 ($95)本身其實想叫兩個唔同既雞白湯試 但店員話呢個係日本新潮既湯底 亦都好推介 所以點都要試一試 🤣 估唔到食住雞白湯咁濃味既野 再試返鹽味清湯都冇失色! 😳 湯個雞味好濃郁 但好清 一d都唔會膩 上面d花甲亦都好鮮好肥美 我覺得好值得一試👍 上次星期五7p
成日去唔同區食雞白湯拉麵 估唔到係自己住既區有間咁出色既!

淺草唐揚雞胸 叉燒雞白湯拉麵 ($95)

貝汁鹽味雞清湯拉麵 ($95)

上次星期五7pm去到直入 但一坐低就已經開始有龍 希望之後都唔洗排太耐先食到~~下次要食埋海鮮雞白湯! 😋
2025-05-07 67 瀏覽
今朝係西環做義工,做完自己一個去番好多回憶嘅彩拉麵食個lunch,諗住舊地重遊下。點知搵唔到地方,所以打開openrice搵路,一打開就見到有好幾個負評,講態度差同好難食,心諗冇去食咁多年變得咁差?我下午一點去到,係門口企咗一陣,見冇咩人所以入去試下。關於態度方面,入到去四眼哥哥仔非常有禮貌地接待我,我揀好之後舉手,四眼哥哥見唔到,但喺廚房入面嘅日本師傅見到,即刻遞手笑住想幫我。由點餐同送餐,四眼哥哥好溫柔有禮遞餐,食飯時觀察其他食客,都沒有好差態度嘅情況,有時候日本師傅都會幫手送餐。埋單結帳時,咁啱日本師傅走來同我講多謝,四眼哥哥見我起身,已經拎定我張單很有禮貌地幫我結帳。成個過程好有溫情。關於拉麵方面,作為拉麵關注組之一,整體質素和差唔多十年前沒有大分別,我揀咗黑蒜湯和黑椒麵,首先擺盤方面非常細緻講究,面質非常好,沾麵湯不是太鹹(當然沾麵是比拉麵鹹),肉方面比較少得兩塊,但係好食,整隻糖心蛋做得非常出色,整體都幾好,唯一缺點是麵比較多麵碎,最後很難夾起。價錢方面,冇加一,價錢公道。本來沒有打算出食評,自己都很少寫,但見到咁多負評,所以用食家的角度出返篇,比大家多一個角度參考。(利申
價錢方面,冇加一,價錢公道。
本來沒有打算出食評,自己都很少寫,但見到咁多負評,所以用食家的角度出返篇,比大家多一個角度參考。(利申:我係坐角落單丁嘅四眼佬,食完13:20開始寫,13:33埋單,13:38寫完)

(7/5發現:openrice話我係「涉及有利益嘅稿件」,拒絕左我發佈,要我係食評upload收據,真係有問題,神邏輯!有收據就一定冇利益?一定要寫得好差,或者咩都評一般般就係真人?openrice用咩準則去評我係利益稿件?呢個行徑簡直令有心人想打食評都打唔到,openrice唔該檢討下!)

2025-04-12
  • 黑蒜油湯沾麵
呢間沾麵算係我會時不時想食嘅餐廳,但會因為佢嘅服務同環境而停一停諗一諗係咪真係要食。 畢竟我覺得你好食,環境唔好唔緊要。但係若果你環境唔好,服務都一般般。 就算幾好食呢,都會打咗啲折扣。 等位: 平日lunch 都會有機會要排隊, 1點黎可能要等10分鐘左右。環境/入座:其實每張檯都真係幾窄, 基本上你放完碟麵同沾麵湯就唔會有空間。 坐吧檯空間會好啲。 食物: 佢有幾款麵可以揀嘅,例如有胡椒麵同埋每日special。 好似今日咁我就叫咗個櫻花麵, ummm, ,不過我唔係好食得出櫻花味係咩。 湯都有幾款可以揀,例如黑醬油同我呢一款嘅蝦湯底。食物方面真係冇乜嘢可以挑剔。 有兩份叉燒同一隻溏心蛋。好食但係會偏少少鹹,咁沾麵不嬲都濃同重口味嘅。 服務:通常食香港餐廳我好少講服務嘅,因為基本都預咗係冇嘅,有就Bonus。 但感覺上呢間餐廳嘅侍應兼收銀(定老闆?)有一種惡同掘嘅感覺。 落單上菜埋單,都有種大廚脾氣。唔好浪費佢時間,做嘢要有效率嘅感覺。 唔知係語言問題定其他原因,或者我嘅偏見,總之會覺得好難溝通到。 與其話嬲,我應該話我會驚多啲。 感覺上佢會隨時反枱嗰啲。 咁當然你都淨係需要攞位

等位:

環境/入座:

食物:

湯都有幾款可以揀,例如黑醬油同我呢一款嘅蝦湯底。

與其話嬲,我應該話我會驚多啲。 感覺上佢會隨時反枱嗰啲。
咁當然你都淨係需要攞位落單同埋單要同佢溝通姐。不過簡簡單單啲三個steps,我都會覺得有啲卻步。 (或者係我性格

總結:我覺得如果嗰日老闆心情好就會ok,咁係值得去試一試間餐廳。 咁態度又未差到真係要blacklist嘅,每個人當刻觀點同經歷唔同,可能你都會有唔同嘅體驗。
2025-04-02
5 分鐘 (堂食)
2025-02-19 843 瀏覽
我真係好少可特登上OpenRice俾負評同寫評論,今次實在忍唔住。沾麵同拉麵冇乜特別,湯底勁咸,味精好重!員工服務態度又差,落單好似趕客咁,做到好似大排檔啲粗聲粗氣師傅咁。係得個日本師傅好好態度,佢應該係老闆,淨係講日文。特別係個四眼阿叔,問佢收唔收八達通,佢就唔出聲加手指指指住牆上既一張圖,圖上有哂既俾錢方法。我心諗你一句話唔可以,都快過我去搵張圖上既俾錢方法啦。呢間野絕對係正評引伏,又貴又唔好食!
沾麵同拉麵冇乜特別,湯底勁咸,味精好重!
我心諗你一句話唔可以,都快過我去搵張圖上既俾錢方法啦。
呢間野絕對係正評引伏,又貴又唔好食!
2025-02-04 1308 瀏覽
前幾日要去hku, 搵咗一搵附近有咩好食,見到呢間拉麵店就諗住嚟試吓以港島區嘅拉麵店嚟講,價錢我覺得都合理嘅。跟住就要講吓服務方面啦,我落單嘅時候,店員嘅態度就真係麻麻地店員:「湯」我:「蝦味噌」店員:「麵」我:「黑胡椒麵」跟住個店員就直接頭也不回走咗😂好似好趕時間咁,感覺唔係好舒服😂我之後聽到佢同其他枱嘅客都係咁講野,見到舖頭入邊都有幾多客人,我就心諗:「佢個麵一定好好味,個店員態度咁差都仲會有咁多人嚟食」首先公道啲講吓佢好味嘅地方:蝦味噌湯頭香濃,飲晒成個湯都唔會太口渴,唔算好油膩。黑胡椒面口感Q彈,幾特別但係個湯食到一半已經凍晒,我個人認為本身個湯唔係好夠熱。同埋湯頭略嫌唔係好夠厚身,似用來做拉麵多個沾麵,湯汁唔係好掛到上個麵到。同埋個面好多碎碎,我要用隻匙羹去潷先潷到啲面上嚟,唔知點解啲面唔係完整一條條,進食個過程有少少麻煩-總結:湯底同面嘅質地都唔錯,但係個進食體驗就麻麻地

以港島區嘅拉麵店嚟講,價錢我覺得都合理嘅。
店員:「湯」
我:「蝦味噌」
店員:「麵」
我:「黑胡椒麵」

首先公道啲講吓佢好味嘅地方:
總結:湯底同面嘅質地都唔錯,但係個進食體驗就麻麻地
2024-09-28 2116 瀏覽
黑蒜油湯沾麵 $88蝦味真堂沾麵 $93+1個麵底 $25選左黑胡椒麵底+ 昆布麵 (today special)ioi: 佢本來個麵底就唔係好多 得200g 所以我地兩個都加左各一份的麵底 蝦好鮮 好食過黑蒜 黑蒜就濃味啲 昆布麵好食過黑胡椒麵 不過我地都覺得麵同湯都唔夠熱 但加分點係當你加麵時可以加埋湯 感覺就可以+$25 又多一碗麵 的當然料就唔會加啦 每個湯都有糖心蛋 唔洗加錢 呢間可以再去encore 環境都好有心意設計的日本風 裡面有d店員都係日本人 題外話我地電話冇電 佢地又拎叉電線又拎尿袋比我地 好有禮貌又細心 好多時電話冇電 其它餐廳唔會幫你 一係叫你去7-11借環境 ⭐⭐⭐⭐食物 ⭐⭐⭐⭐服務 ⭐⭐⭐⭐⭐價錢 ⭐⭐⭐⭐⭐彩aya西環石塘咀屈地街16號金陵大廈地舖
黑蒜油湯沾麵 $88
蝦味真堂沾麵 $93
+1個麵底 $25
選左黑胡椒麵底+ 昆布麵 (today special)

環境 ⭐⭐⭐⭐

黑蒜油湯沾麵
蝦味真堂沾麵
  • 蝦味噌湯沾麵
2024-08-06 2290 瀏覽
相比濃郁嘅豬骨湯, 我更喜愛奶白色口感幼滑嘅雞白湯湯頭。呢間拉麵店嘅雞白湯係用特別嘅高壓技術製作出絕無添加味精嘅濃郁雞白湯! 即使一路食麵一路飲哂成碗湯麵唔會口渴, 證明有幾真材實料! 拉麵方面得揀柚子味拉麵, 但由於太受歡迎所以今晚賣哂, 得番小麥麵! 廚師特登喺碗邊提供胡椒味柚子醬, 補償返想食柚子味道嘅食客, 又幾細心wor☺️拉麵麵質十分彈牙而且掛湯。除咗招牌雞白湯之外,呢度仲有一款特色拉麵W雙湯頭(雞白湯+櫻花蝦+鰹魚湯) 配料除左有傳統嘅豚肉之外, 仲有充滿海鮮鮮味嘅日本廣島蠔同埋大蜆, 湯頭亦有非常鮮甜濃郁嘅蠔味, 非常特別! 店員細心提醒炸牛蒡要趁熱食同埋唔好浸落湯, 如果唔係就會失去左香脆嘅口感😶 雖然人多嘅時候等嘅時間長左少少, 但美食係值得等待嘅😌 下次掛住日本🇯🇵嘅拉麵時, 不坊黎呢道重拾正宗嘅日式拉麵🍜風味❤️
1959 瀏覽

2024-07-30
2024-07-27 1898 瀏覽
踏入呢間拉麵小店,你就會發現佢哋對拉麵嘅熱誠同創新。呢度有兩款拉麵我覺得好值得推介,佢哋唔止有各自嘅特色,而且食法都非常講究。第一款就係W雙湯頭拉麵,佢用雞白湯加上櫻花蝦同鰹魚嘅雙湯底,真係好有創新。湯底味道鮮味四溢,好滿足。佢嘅配料包括瀨户內海廣島蠔、新鮮蛤蜊同豚叉燒。每一種食材都好新鮮,蠔同蛤蜊一點都唔腥,同湯底配得好好。叉燒肉質嫩滑,肉味香濃,完全唔會覺得油膩。最特別嘅係,呢款拉麵用咗小麥麵,口感有彈性,可以吸收到湯嘅味道。另外,脆牛蒡絲不能浸湯,咁先可以保持佢嘅脆度。第二款就係雞白湯慢煮雞胸肉拉麵,雞白湯清香四溢,完全唔油膩,真係想飲多幾口。雞胸肉慢煮嘅方式令佢保持咗肉質鮮嫩,啖啖肉汁。豚叉燒同第一款一樣,香氣四溢,肉質嫩滑。呢款麵係柚子麵,帶有淡淡嘅柚子香,食落去清新又好食。喺享受呢款拉麵嘅時候,一定要先品嚐一口湯,咁先可以體驗到由新鮮雞熬製嘅雞白湯嘅新鮮美味,最後再食蛋,讓蛋黃嘅濃香為呢碗拉麵劃上完美嘅句號。值得一提嘅係,呢款雞湯純天然,無添加,含有5%骨膠原,健康又正!

西環香港大學的優之良品雞白湯拉麵店大麻成,宮崎犬檸檬仔,Happy手套mon,藍毛毛和熊貓鵝出動注意!西環已經好久都沒有去探訪,有一間小小的拉麵店在多年前嘗試過,回憶起當年的味道~小店在小巷之內,不容易發現,既然如此,趁著夏日去尋找回憶,看看味道是否更上一層樓~特濃雞白湯豚叉燒拉麵香港的雞白湯拉麵店不多,難得有小店願意花時間熬煮湯底~濃厚雞白湯呈現乳白色,充滿泡沫,賣相好突出~入口幼滑,卻不失雞味,帶有雞的鮮甜,相當合符香港人的口味~麵條為自家製的曲身小麥麵條,入口軟硬度適中,彈牙有嚼勁,另外有柚子拉麵,十分清新~特濃雞白湯蠔叉燒拉麵湯底由雞白湯,鰹魚及櫻花蝦熬煮而成,比起單純的雞白湯拉麵多了十分濃郁口感及味道~店員介紹用上瀨戶內海的廣島蠔,難怪海水味好強烈~喜歡日本蠔的朋友一定適合~ 彩aya拉麵西環石塘咀屈地街16號金陵大廈地舖#彩 #aya #拉麵 #西環 #香港大學 #大麻成 #宮崎犬 #檸檬仔 #藍毛毛 #熊貓鵝 #penda #雞白湯拉麵 #廣島蠔 #瀨戶內海 #香港 #kumamon #熊本熊 #部長 #ramen #日本菜 #美食 #優之良品 #企鵝 #柚子拉麵
西環香港大學的優之良品雞白湯拉麵店

特濃雞白湯豚叉燒拉麵

特濃雞白湯蠔叉燒拉麵

彩aya拉麵

2024-07-20
5 分鐘 (堂食)
2024-07-11 1192 瀏覽
正宗日本菜 聽到佢哋講嘢 廚師應該係日本人🇯🇵我仲見到對面有間一模一樣名 係食雞白湯拉麵之前試過都幾好食😋 可以視乎選擇食邊間 富士蔥沾麵 黑蒜油湯($98) 麵底有麥麵、是日限定紫菜麵揀 麵煮得剛剛好 好彈牙 偏硬 唔會過熟👍🏻我揀左黑蒜油湯 我覺得偏鹹 唔係好重蒜蓉味🧄反而我朋友選擇了豚骨湯會無咁鹹 豬骨味好重 慢煮叉燒好嫩 同埋夠薄🐖 份量都多 有大概2-3 塊溏心蛋有全隻🥚重點係有留心醃得好香 好重味淋味 最後愛蔥人士表示好開心🫶🏻 蔥的份量超級多 好fresh 有種解膩的作用 令到個湯無咁鹹 柚子汽水🍊($22)味道:🍜🍜🍜/5 📍彩aya (西環)地址:西環石塘咀屈地街16號金陵大廈地舖
正宗日本菜 聽到佢哋講嘢 廚師應該係日本人🇯🇵
我仲見到對面有間一模一樣名 係食雞白湯拉麵
之前試過都幾好食😋
可以視乎選擇食邊間

富士蔥沾麵 黑蒜油湯($98)
麵底有麥麵、是日限定紫菜麵揀
麵煮得剛剛好 好彈牙 偏硬 唔會過熟👍🏻
我揀左黑蒜油湯 我覺得偏鹹 唔係好重蒜蓉味🧄
反而我朋友選擇了豚骨湯會無咁鹹 豬骨味好重

慢煮叉燒好嫩 同埋夠薄🐖 份量都多 有大概2-3 塊
溏心蛋有全隻🥚重點係有留心醃得好香 好重味淋味

柚子汽水🍊($22)

味道:🍜🍜🍜/5

📍彩aya (西環)
地址:西環石塘咀屈地街16號金陵大廈地舖
富士蔥黑蒜油沾麵
揾入口揾左一陣哈哈,發現原來小巷入面都好多餐廳~裝修都幾特別,簡簡單單咁,播住日文歌日式小店的感覺。成餐飯主要令我好想去日本呀!!!!蝦味噌湯沾麵 — 聽友人講原來佢地嘅麵係自家製,仲睇到佢地嘅自家製麵機~湯底好香又濃郁。是日special麵係紫菜 ,麵質粗身煙韌彈牙,淡淡的紫菜味。份量都幾多架,配料有紫菜、半熟玉子、叉燒、筍絲,雖然我好飽但都食曬!另外仲可以同店員要求熱麵~📍彩aya西環石塘咀屈地街16號金陵大廈地舖環境🖤🖤🖤🖤🤍味道🖤🖤🖤🖤🤍打卡🖤🖤🖤🖤🤍抵食🖤🖤🖤🖤🤍

📍彩aya
環境🖤🖤🖤🖤🤍
味道🖤🖤🖤🖤🤍
打卡🖤🖤🖤🖤🤍
抵食🖤🖤🖤🖤🤍
𝑰 𝒂𝒎 𝒐𝒏 𝒄𝒍𝒐𝒖𝒅 𝒏𝒊𝒏𝒆.ʟᴏᴏɴɢ 9 ᴅ ғʀɪᴇɴᴅ?🤣🤣當然唔係啦 (睇完我個食評再開估啦)😍😍😍😍😍😍😍😍😍😍😍😍😍😍😍‼️雞肉叉燒雞白湯拉麵‼️高壓煲熬製而成純雞骨熬製完全冇添加其他成份好似飲緊花膠雞湯,好純好清非常滋潤,飲完個咀會有啲黏黏嘅感覺湯底充充有5%嘅骨膠原(聽老闆娘講的🤣)聽完之後仲唔嗱嗱臨飲晒佢‼️皮膚白白又滑滑☺️麵底係特色之選,揀咗柚子麵麵體彈牙,仲有浸淡淡的柚子味配上特別調製嘅芥末醬非常清爽,夏日之選☀️至於係叉燒上面嘅黑蒜,每食一啖配一小口令叉燒嘅味道更鮮甜😍炸生蠔🦪小食選擇唔多但好高質 木魚絲係炸蠔舞動炸過但鮮味依然鮮甜肥美,又多幾舊就好喇🤪=========================食到好嘢真係令人愉悅🥰好開心好興奮 就可以用𝑰 𝒂𝒎 𝒐𝒏 𝒄𝒍𝒐𝒖𝒅 𝒏𝒊𝒏𝒆嚟形容喇😋拉麵店開係有啲隱蔽嘅小巷👀 但係都唔阻大家慕名而來
𝑰 𝒂𝒎 𝒐𝒏 𝒄𝒍𝒐𝒖𝒅 𝒏𝒊𝒏𝒆.
ʟᴏᴏɴɢ 9 ᴅ ғʀɪᴇɴᴅ?🤣🤣
當然唔係啦 (睇完我個食評再開估啦)

😍😍😍😍😍😍😍😍😍😍😍😍😍😍😍
‼️雞肉叉燒雞白湯拉麵‼️
高壓煲熬製而成
純雞骨熬製
完全冇添加其他成份
好似飲緊花膠雞湯,好純好清
非常滋潤,飲完個咀會有啲黏黏嘅感覺
湯底充充有5%嘅骨膠原(聽老闆娘講的🤣)
聽完之後仲唔嗱嗱臨飲晒佢‼️
皮膚白白又滑滑☺️

麵底係特色之選,揀咗柚子麵
麵體彈牙,仲有浸淡淡的柚子味
配上特別調製嘅芥末醬
非常清爽,夏日之選☀️
至於係叉燒上面嘅黑蒜,
每食一啖配一小口
令叉燒嘅味道更鮮甜😍

炸生蠔🦪
小食選擇唔多
但好高質 木魚絲係炸蠔舞動
炸過但鮮味依然
鮮甜肥美,又多幾舊就好喇🤪
=========================

食到好嘢真係令人愉悅🥰
好開心好興奮
就可以用𝑰 𝒂𝒎 𝒐𝒏 𝒄𝒍𝒐𝒖𝒅 𝒏𝒊𝒏𝒆嚟形容喇😋
拉麵店開係有啲隱蔽嘅小巷👀
但係都唔阻大家慕名而來
我食過兩次,沾麵同埋雞白湯拉麵。兩邊都試過一次,覺得平平無奇,冇咩特別。啲人吹到話好好食,但係我試完兩邊我都呃唔到自己去覺得佢好食。講吓個沾麵先,啲湯底好浠,我唔知道有咩咁特別,咁就覺得唔會再去🫠 今次我主要係想講呢個雞白湯拉麵。上一次經過佢對面,好似開多咗一間雞白湯拉麵,就去試吓啦!間鋪度正正常常同乾淨嘅。但係好似唔夠人,得一個店員,同埋一個人煮麵。個店員都唔得閒理我哋,交嗰張手寫單要自己行過去廚房俾佢,斟凍綠茶/水都係去自助area自己嚟。店員拎碗麵俾我哋嘅時候,即刻同我哋個豬上面果個醬識係唔使撈落湯同埋面,淨係夾埋啲豬一齊食,咁我見到呢一個醬以為係黑松露,有少少期望,因為店員特登重點同我哋講,但食落好似有啲欖菜,唔覺得同豚肉特別夾,甚至有啲唔想食嗰個醬,所以有啲失望。我叫咗豬+雞雞白湯拉麵,啲雞好滑,啲雞都好食嘅,但佢唔係真係平時出邊白切雞嗰啲雞。啲豬就冇乜特別。另外講吓個麵,佢有小麥麵、柚子麵、是日精選面俾你揀,我揀咗最大路嘅小麥麵。原來有得揀硬度,但係我畫果陣睇唔到,所以我冇tick到嘅,亦都冇人問我嘅,我估我無tick佢應該係最正常硬度,但係我覺得個麵管好粗,唔似平時啲拉麵
我食過兩次,沾麵同埋雞白湯拉麵。
兩邊都試過一次,覺得平平無奇,冇咩特別。

今次我主要係想講呢個雞白湯拉麵。

另外講吓個麵,佢有小麥麵、柚子麵、是日精選面俾你揀,我揀咗最大路嘅小麥麵。原來有得揀硬度,但係我畫果陣睇唔到,所以我冇tick到嘅,亦都冇人問我嘅,我估我無tick佢應該係最正常硬度,但係我覺得個麵管好粗,唔似平時啲拉麵咁軟身。呢碗麵都大,要食晒嘅話要啲時間去咀嚼,同埋都驚佢難消化,如果個面可以幼同軟啲會好好多。
個店員仲同我哋講話個湯可以飲晒佢,因為係冇味精嘅,而且有5%嘅骨膠原,聽完之後覺得真係一個marketing嘅策略,講到所有嘢係好珍貴好特別,等你食嘅時候特別珍惜佢。

得碗湯係成個面入邊最好嘅嘢,我都差唔多飲晒個湯。但係其實除咗個湯底,個面亦都係好重要,但係我覺得個面唔好食🫠