2018-03-04
之前喺討論區關於拉麵嘅post入面都一定會提到彩呢間沾面,但由於佢嘅位置對於住港島區嘅我來講實在係太遠,最近我朋友同我講彩係香港大學站附近開咗分店,咁我就一定要黎試吓啦。如果唔係有人帶路,我諗我真係會搵唔到佢個位置,因為都真係幾偏僻。入到去發現入面都有幾枱食客,所以惟有坐bar枱啦,入面嘅裝修都同普通拉麵鋪差唔多。侍應哥哥係日本人嚟嘅,即刻令我對因間嘅食物大增信心。我叫左個黑蒜油咪豚骨湯底,配小麥面底,等左唔係好耐就有得食啦。首先我非常之鍾意佢上面塊紫菜嘅賣相,彩嘅字體非常有藝術氣息,不過塊紫菜就唔係太脆,淨係用嚟欣賞。至於湯底方面,佢唔似其他沾面咁濃味,但又比一般嘅拉麵湯底嚟得濃郁,我反而幾中意呢種濃度。我食其他沾麵嘅時候口渴到係咁飲水,但食呢個嘅時候就唔會,非常之鍾意佢個湯底。至於面底嘅份量亦都非常足夠,個面好有咬口,啱啱上嘅時候我同朋友都比佢個份量嚇親,以為一定食唔晒,點知我哋兩個最後都係清晒成個沾面。叉燒個方面唔係話非常大舊,但係質量方面取勝,入口非常鬆軟。總括來講我覺得呢間沾面非常啱我胃口,一定會再來試下佢嘅其他湯底。
叉燒個方面唔係話非常大舊,但係質量方面取勝,入口非常鬆軟。