今晚約左愛吃拉麵沾麵嘅表哥所以約左食呢間係灣仔小巷嘅拉麵舖🍜門面非常日式有去左日本食拉麵嘅感覺😍令我更加期待呢碗拉麵向店員詢問今日嘅限定王先知已經售罄😭好想試真係 唯有下次再早d黎😣最後經店員介紹表哥揀左胡麻王 貪個湯底唔係周圍食到我就揀左玄武王 好似好特別 一陣再介紹😙另外我地仲嗌左d小食share胡麻王 ($78)芝麻湯底真係好特別 表哥都話從來未係出面食過😂而且芝麻唔會覆蓋左濃濃豚骨湯底反而令到成個口感更加豐富🤤玄武王 ($78)店員介紹呢個係冷沾麵 規定左係幼麵同埋豚角煮😍聽到咁新鮮令選擇困難症嘅我即刻拍板終於黎到喇 上面有好多明太子😍係我嘅最愛💕而另外附有一碗湯仔好似蕎麥面咁食個麵係凍凍嘅 夏天食好岩雖然無平時沾麵嘅掛湯 因為湯都比較清但意外地幾好味😚個豚角煮更加係錦上添花💕💕💕燒得香香嘅豚肉真係令人垂涎三尺超香超好味 半肥瘦嘅肉唔會太膩 大愛呀🤤汁燒牛舌 ($15)牛舌唔會好似出面咁燒得太乾咬落去仲juicy 同埋醃得好入味👍🏿👍🏿表哥大讚😂🙈自家製餃子 ($30)餃子煎得剛好 皮係薄同脆 肉都keep到肉汁💓表哥都話呢間拉麵唔錯 幾滿意有機會真係好想再黎試下佢限定王😭👉🏿
今晚約左愛吃拉麵沾麵嘅表哥

向店員詢問今日嘅限定王先知已經售罄😭
好想試真係 唯有下次再早d黎😣

最後經店員介紹
表哥揀左胡麻王 貪個湯底唔係周圍食到

胡麻王 ($78)
芝麻湯底真係好特別 表哥都話從來未係出面食過😂
而且芝麻唔會覆蓋左濃濃豚骨湯底
反而令到成個口感更加豐富🤤
胡麻王

玄武王 ($78)
店員介紹呢個係冷沾麵 規定左係幼麵同埋豚角煮😍

個豚角煮更加係錦上添花💕💕💕
燒得香香嘅豚肉真係令人垂涎三尺
超香超好味 半肥瘦嘅肉唔會太膩 大愛呀🤤
豚角煮

汁燒牛舌 ($15)
牛舌唔會好似出面咁燒得太乾
咬落去仲juicy 同埋醃得好入味👍🏿👍🏿
表哥大讚😂🙈
汁燒牛舌

自家製餃子 ($30)
餃子煎得剛好 皮係薄同脆 肉都keep到肉汁💓

表哥都話呢間拉麵唔錯 幾滿意
有機會真係好想再黎試下佢限定王😭👉🏿👈🏿
胡麻王
豚角煮
汁燒牛舌
2017-07-27 89 瀏覽
今日和太太往灣仔幸屋食晚餐, 我點了燒鳥飯, 鹽燒雞皮和枝豆。燒鳥飯賣相一流, 份量十足好足料,除了燒鳥外, 還有一隻溫泉蛋, 明太子、蔥花和椰菜。燒雞燒得香脆, 肉質鮮嫩, 而且醬汁鮮甜, 拌上熱辣辣的珍珠米, 食落口感十足, 溫泉蛋好香好滑, 拌上燒雞和飯食落好惹味, 明太子少少辣, 食落好醒胃, 而蔥花和炒椰菜能中和燒鳥飯的油膩, 整個飯材料豐富, 口感十足, 十分美味;鹽燒雞皮不知何故現在很多拉面店都少賣鹽燒雞皮, 見到menu有即刻order一串, 雞皮燒得香脆但不會燒得太乾身, 配上lemon食落去十分醒胃和惹味;最後枝豆上桌時熱辣辣, 枝豆灑上的鹽粒適中, 食落不會太鹹, 而枝豆熱辣辣, 味道鮮甜, 佐酒一流。餐廳座位舒適, 環境舒服, 環境有點似深夜食堂, 牆上貼了很多日本電影的海報。餐廳食物美味, 尤其是燒鳥飯和鹽燒雞皮好好食, 質素甚高, 加上價錢大眾化,值得再來。

枝豆
鹽燒雞皮
燒鳥飯
2017-07-27
2017-07-27 41 瀏覽
同朋友係灣仔利東街行下街,附近有一間隱世嘅日本菜店舖,裏面裝修唔錯。睇睇下除咗拉麵之外原來都有飯,飯好吸引!最後本身想食拉麵嘅我哋變咗揀咗飯食。黑豚丼$78總共有幾塊豚肉,好厚身同普通快餐店爭好遠。每塊肉都好入味,唔會太過煙韌,飯粒有好多,全部都係珍珠米,加上有啲醬汁甜甜地,非常開胃。另外有一隻半生熟嘅蛋,不過我就覺得生左少少。蒲燒鰻魚丼飯$88鰻魚飯雖然貴$10 ,但係好明顯見到啲鰻魚好齊整,一大條切出嚟,出面買一大條鰻魚都好貴啦!味道甜甜地,冇咩骨,同珍珠米的配搭很好。每人食完一個飯已經非常飽,唔使再食其他野。每人叫咗一罐果粒橙$12 ,其實本身都有茶提供,只不過貪得意再叫飲品~

黑豚丼$78
蒲燒鰻魚丼飯$88
2017-07-26 44 瀏覽
喺已經唔多起眼嘅灣仔後行,鄰近囍帖街,如果夜晚想去飲杯野之前食返個面,呢一度都係一個唔錯嘅選擇。除咗會有日式嘅拉麵之外仲會有飯,亦都會有串燒。拉麵有七款選擇,選擇比出邊嘅多。第一次來呢度食就食咗佢推薦嘅金將軍,即係完美嘅豬骨濃湯拉麵。佢嘅面可以揀粗麵又或者幼面,味道都可以選濃又或者淡味,按照自己嘅喜好來揀。而我鍾意食濃嘅人,我就揀都係選超濃味。揀到超濃味所以個湯未食就已經聞到好濃嘅豬骨味, 食落去唔使講就梗係好濃。叉燒可以有兩種唔同嘅品種選擇,又可以揀每一樣一件,豚角即係比較肥嘅腩肉,厚身,肥美。叉燒就係切到薄嘅圓片。另外就選左一個黑蒜味嘅拉麵,佢其實都會有豬骨湯嘅味道,但係另外仲會多咗一種黑蒜油嘅香,比淨係食豬骨湯個層次感更加深。拉麵本身都會有紫菜,蔥同埋芽菜,但係你自己仲可以另外配你鍾意食嘅配料,我就揀咗嗰日係最鍾意食嘅筍,又爽又脆。想推薦一下就係呢度嘅小食,除咗拉麵店常見嘅餃子之外仲會有日式嘅炸雞,一件一件炸到外面膽,入面嘅肉嫩滑,再點買個沙律醬一齊食超正。晚市$88就會有一個拉麵再加埋一個小食,個小食份量都唔細,所以覺得好抵。

2017-07-24 60 瀏覽
去到灣仔區 行過小攤檔 發現有拉麵店位置要細心啲先發現到喔~餐廳裝潢較日本風味  店員都非常親切坐低之後 就可以填寫自己想食咩可以按自己心水 揀麵的軟硬度  蔥多少 肉種類我揀左最基本既款式 原味豬骨湯 友人揀左黑蒜油沾麵 配料超豐富!首先飲左啖湯 湯底係有濃郁既豬骨味  而且我都揀左濃味 恰到好處  幾好 麵身有彈性 不黏口 正正我鐘意既硬度 叉燒豚角煮 肥瘦岩岩好  食起黎口感會比較軟… 軟熟帶肥肉香 好入味 好彩試晒兩種肉~再講下溏沁蛋…一咬落去蛋黃仲係水汪汪  的確唔錯 份量都好足夠 食完個肚即刻脹返我地仲叫左牛舌同牛肩肉串燒!牛舌比以前食既燒得好好 唔會太難咬! 而牛肩肉都好重牛味 唔會太乾 熱辣辣食 加埋拉面 大家都可以試下
去到灣仔區 行過小攤檔 發現有拉麵店
位置要細心啲先發現到喔~

餐廳裝潢較日本風味  店員都非常親切

坐低之後 就可以填寫自己想食咩
可以按自己心水 揀麵的軟硬度  蔥多少 肉種類

我揀左最基本既款式 原味豬骨湯
友人揀左黑蒜油沾麵 配料超豐富!

麵身有彈性 不黏口 正正我鐘意既硬度

再講下溏沁蛋…一咬落去蛋黃仲係水汪汪  的確唔錯

份量都好足夠 食完個肚即刻脹返

我地仲叫左牛舌同牛肩肉串燒!

2017-07-23 136 瀏覽
難得又到左星期五🙈Happy Friday! 梗係唔可以待薄自己啦🤤🤤🤤我需要幸福既感覺!門外的裝潢都幾似日本食開既拉麵店😮😮😮等唔切啦要快啲入去好肚餓呀拉麵店裏面嘅環境格局都好整齊,都偏向闊落,如果自己嚟食嘅話可以選擇喺高枱度食😗由於赤武士太受歡迎,7點幾已給不賣晒,我最後揀咗胡麻王🤤🤤🤤胡麻王($78)以芝麻同豬骨湯底為主,湯底比較濃郁唔會太鹹,麵揀左白麵,質我選擇咗正常,食落口好香滑,沾滿左湯底嘅豬骨湯香味!而且仲有兩舊叉燒,整體份量都幾豐富!味道: 🌕🌕🌕🌕🌑環境: 🌕🌕🌕🌑🌑衛生: 🌕🌕🌕🌑🌑抵食: 🌕🌕🌕🌗🌑正價比為高,值得再黎!

胡麻王($78)

味道: 🌕🌕🌕🌕🌑
環境: 🌕🌕🌕🌑🌑
衛生: 🌕🌕🌕🌑🌑
抵食: 🌕🌕🌕🌗🌑

正價比為高,值得再黎!
  • 胡麻王
2017-07-22 115 瀏覽
早幾日朋友帶咗我去灣仔食一間隱世嘅拉麵店 , 一到間店, 樓底原來非常之高呀, 個空間感令到人哋食得都感覺特別開心, 見到個牌喺個門口,有個特別優惠,一個自選拉麵在, 再連一個小食呀,同埋飲品,都係88蚊,十分之超值!同其他拉麵店一樣, 麵條軟硬度,湯嘅濃度, 香油,叉燒選擇,蔥,同埋椰菜,都畀我有得選擇, 我叫咗個黑武士, 就係黑蒜油湯嘅 一嚟到分量非常之大, 好多椰菜! 再加啲肉碎, 肉碎配埋黑蒜湯, 有咬口之餘, 非常只香濃, 湯底冇味精, 值得一讚!叉燒係bbq嘅, 都幾大塊, 入口即溶, 麵質比一般嘅拉麵店唔同, 顏色上面已經有唔同, 有咬口, 掛湯能力好高, 再配埋啲肉碎一齊食, 感覺一流!流心蛋係一整個 , 咬落去嗰啲蛋香爆發, 美味無窮,再食埋個餃子,外脆內軟, 肉汁非常JUICY, 大滿足!

流心蛋係一整個 , 咬落去嗰啲蛋香爆發, 美味無窮,

再食埋個餃子,外脆內軟, 肉汁非常JUICY, 大滿足!
2017-07-21 854 瀏覽
今日中午係上環做完野食飽行咗陣之後,我就到家中女皇既電話,原來佢都出左去灣仔嗰邊搵完朋友仲話大帝今晚唔返黎食...所以就唔煮飯啦,問我一齊食埋晚餐好唔好咁就當然好啦,今晚就帶女皇去咗間上個月同事帶過我去食午餐既日式拉麵小館到開餐小店位於係灣仔既横街小巷入面,唔係上次同事帶我黎既話,自己都未必會搵到呢度黎食除左拉麵之外,呢度仲有三款丼同其他小食可以揀上次試左佢地既“金武士”都唔錯,今次就試下佢地既“限定王”HKd$88先今期既“限定王”係蕃茄湯底配上煎蠔既沾麵,而上次同事黎食好似係黑咖哩湯底沾麵湯入面有原個蕃茄、秋葵粒同洋蔥粒,蕃茄既酸甜令濃厚既湯底帶點清新配料既份量不少喔糖心蛋亦整得相當唔錯而女皇今晚唔太想食拉麵,所以就要左個“鰻魚丼”HKd$88鰻魚丼既份量相當大,有原條份量既燒鰻魚亦好厚身!!女皇話鰻魚唔算多骨而且都幾肥美平日唔係話好中意食大荳芽既女皇仲大讚小店既自家醃荳芽好好食,見佢足足夾左兩次黎食我地唔太想飲有汽既飲品,所以我地都揀咗飲“果粒橙”呢度唔收加一服務費,但服務卻相當好就算係喺小巷既小店入面食個簡簡單單既晚餐,但只要係同對我最重要既女皇一齊食,對我黎講已經係生活中既小

除左拉麵之外,呢度仲有三款丼同其他小食可以揀

配料既份量不少喔

糖心蛋亦整得相當唔錯

而女皇今晚唔太想食拉麵,所以就要左個“鰻魚丼”HKd$88

我地唔太想飲有汽既飲品,所以我地都揀咗飲“果粒橙”

呢度唔收加一服務費,但服務卻相當好

就算係喺小巷既小店入面食個簡簡單單既晚餐,但只要係同對我最重要既女皇一齊食,對我黎講已經係生活中既小確幸
2017-07-21
2017-07-21 112 瀏覽
近年灣仔越開越多拉麵店今日專程黎食呢間傳說中既隱世拉麵地點略為隱蔽 但都唔算難搵金武士 (原味豚骨湯)份量足,真材實料無添加味精,湯底選擇左特濃,但食完成碗麵都唔會覺得口渴,湯底亦唔油膩,選擇左正常份量香油,味道唔會蓋過湯底香味,叉燒有少量肥肉,令塊肉口感多了爽口感覺,但不會感覺膩口,流心蛋雖無醃製,但浸在濃郁的湯底內給予味道可補不足胡麻王 (芝麻湯)芝麻味道濃而不鹹,好香既芝麻味,選擇左較粗身同特硬既白麵,食起黎更有咬口,肉類選擇左御屋,即叉燒加豚角煮,兩樣都可以試哂,厚切豚角煮好林,較肥美,比叉燒更香,拉麵仲配有木耳椰菜等配料,價錢亦比同區其他拉麵店稍低,相對抵食鰻魚串燒無叫到鰻魚丼飯,所以一嘗串燒,鰻魚尚算厚身,有彈牙口感,外皮燒得香脆,但醬汁略嫌咸味偏重自家製餃子餃子餡菜肉平均,餃子皮煎脆而不韌,配上酸味醬汁令餃子味道變得突出,另一番風味
近年灣仔越開越多拉麵店
今日專程黎食呢間傳說中既隱世拉麵
地點略為隱蔽 但都唔算難搵

金武士 (原味豚骨湯)

胡麻王 (芝麻湯)

鰻魚串燒

2017-07-20 140 瀏覽
好耐都冇食拉麵喇~拉麵癮起,所以同朋友揀左間拉麵店食晚飯吹水!分別點左一口炸雞同蟹肉沙律...炸雞油份唔多,入口炸漿唔算厚、醮上沙律醬別有一番風味!蟹肉沙律加蟹子,為整碟沙律增添了清脆口感!湯底有7款之多,仲可以揀濃郁程度。而我order既係金武士湯底拉麵......其實即係豚肉湯!叉燒我選擇左mix既組合,同時可以享受bbq既叉燒同porkbelly。而拉麵侔有既木耳、紫菜、半熟蛋份量都唔少,非常豐富唷!半熟蛋水準好高呢~生熟程度掌握得很好,一口咬落去,蛋黃汁流出,好有滿足感呀!配上日式波子汽水,非常滿足既日式晚餐呀!

分別點左一口炸雞同蟹肉沙律...
炸雞油份唔多,入口炸漿唔算厚、醮上沙律醬別有一番風味!
蟹肉沙律加蟹子,為整碟沙律增添了清脆口感!

配上日式波子汽水,非常滿足既日式晚餐呀!
2017-07-18 161 瀏覽
灣仔其實有好多小店,平時返工lunch time得一個鐘,真係好難去發掘啲未食過既餐廳,只能夠放左工後。今日俾我無意中見到呢間新開既日本餐廳,門面裝修得好有日本feel ,以為只有拉麵食,原來仲有丼飯!所以同事和我各叫一款試下。店員好細心咁講解餐牌上既各種拉麵,最後叫左胡麻王芝麻湯底拉麵!大大塊既薄叉燒,肥瘦適中,一啲都唔鞋。而且最欣賞個蛋係溫泉蛋,一咬就流心!好好味,仲要成隻上,唔似其他餐廳得半隻!而湯底好濃,有黏口既感覺,伴著濃郁芝麻味,唔過咸!拉麵係幼麵,我選左正常軟硬度,所以口感都做到,係我個人喜歡既拉麵!朋友叫左原條鰻魚丼飯,一黎到就聞到好香既燒汁味!朋友說鰻魚無骨,鰻魚汁咸甜剛剛好,而肉質嫩滑,都幾厚身,份量都大條,可以食曬成碗飯!最後我地叫埋小食!鹽燒牛舌、燒手羽!牛舌都幾厚!雞翼燒得好香,成隻食完好想再叫多隻!無奈要減肥,都係抑制一下食慾。下次lunch又一好選擇啦!

最後我地叫埋小食!鹽燒牛舌、燒手羽!
2017-07-05
2017-07-18 103 瀏覽
朋友鍾意食拉麵,呢晚就嚟到灣仔既幸屋一試究竟。金武士拉麵系豚骨湯底,湯底豚骨味幾香濃,唔好肥膩,麵質帶咬口,叉燒鬆軟淋滑有肉味,蛋夠哂溏心,整體唔錯,系香港嚟講屬於中上質素。另外試下呢度燒黑豚丼,6大塊既黑豚肉燒得焦香,甜甜既醬汁好惹味,包裹住日本米飯,簡單得嚟好好食,令人食上癮!炸雞稍為濕左啲唔夠脆,但雞肉多汁彈牙。燒帶子有鮮味唔會韌,都唔錯。呢度比般拉麵店多選擇,唔食拉麵可以食其他,啱哂花心既人!
朋友鍾意食拉麵,呢晚就嚟到灣仔既幸屋一試究竟。

炸雞稍為濕左啲唔夠脆,但雞肉多汁彈牙。

燒帶子有鮮味唔會韌,都唔錯。

呢度比般拉麵店多選擇,唔食拉麵可以食其他,啱哂花心既人!
2K
2017-07-17 195 瀏覽
自問自己是個拉麵迷,每逢有新拉麵店開張,儘管要排上數小時之長龍,我也願意等候。 今天在網上無意中找到這間位於灣仔的拉麵店,是我喜歡的點菜模式,無論是拉麵濃度、配菜份量、麵質軟硬度和其他特別需要,都是接個人喜好自 己在點餐紙上剔選的。 重口味而嗜辣的我,當然選了赤武士🌶($78) 這是地獄湯底,但味道也不算是很辣的。配料中的「御屋」是包含了叉燒和豚角煮,肉質軟腍香滑,配上清甜而濃郁的湯底夠曬香。看!溏心蛋多吸引啊,滑而富濃濃蛋香。 胡麻王($78) 朋友不喜歡辣,所以點了胡麻王。湯底充滿芝麻香味,濃郁得來又不失湯底本身的濃香。拉麵掛湯力高,麵質爽口美味,份量夠大,吃完真的夠曬飽。晚市好像有優惠,只要點一款拉麵,就可以優惠價選配小食一款。一口炸雞($38) 炸雞香脆可口,酥炸惹味,難怪朋友吃不停口。蒜香墨魚咀($36) 墨魚咀加份大量炸蒜,非常惹味。吃拉都來一罐凍飲就最好不過了! 可樂($12)波子汽水($18)小店還提供熱茶呢!真是服務細心呢!

重口味而嗜辣的我,當然選了赤武士🌶($78)

這是地獄湯底,但味道也不算是很辣的。

看!溏心蛋多吸引啊,滑而富濃濃蛋香。

胡麻王($78)

朋友不喜歡辣,所以點了胡麻王。
湯底充滿芝麻香味,濃郁得來又不失湯底本身的濃香。
拉麵掛湯力高,麵質爽口美味,份量夠大,吃完真的夠曬飽。

晚市好像有優惠,只要點一款拉麵,就可以優惠價選配小食一款。

一口炸雞($38)

炸雞香脆可口,酥炸惹味,難怪朋友吃不停口。

蒜香墨魚咀($36)

墨魚咀加份大量炸蒜,非常惹味。

吃拉都來一罐凍飲就最好不過了!

可樂($12)

波子汽水($18)

小店還提供熱茶呢!真是服務細心呢!

2017-07-17 435 瀏覽
好耐無食過拉麵,灣仔一向多拉麵鋪。最近又有新鋪開張,試試呢間幸屋。門面幾有feel,掛住紅色大燈籠。有啲似日本啲屋台,有bar位,有普通枱。主打九州嘅豚骨拉麵,我同男朋友就一人試咗一款。黑武士拉麵呢到有得揀自己獨有嘅口味,可以揀麵嘅款式,湯嘅濃度,叉燒等等。我要咗黑武士,係黑蒜油湯底。麵要咗白麵,麵質比較粗身同掛湯。我中意食硬身嘅麵,揀咗硬麵。麵幾彈牙,就算影完相先食都無淋到。重口味嘅我要咗濃湯底,湯底因爲係黑蒜油味,所以偏黑色。味道唔算非常之濃,豚骨味香。再加上有黑蒜嘅點綴,更加提升香味。叉燒選擇咗御屋,姐係有叉燒加豚角煮。叉燒係正常薄叉燒,味道普通。我比較中意豚角煮,係厚身嘅五花肉。肥瘦適中,咬落有即溶嘅口感。麵入面仲有椰菜,木耳,紫菜等配料,好豐富。限定王呢款限定王其實係沾麵!湯底係櫻花蝦味。將麵夾落去湯到浸一浸,令麵掛上湯汁。沾麵嘅湯底杰身啲,而且比較香濃。櫻花蝦提升湯嘅鮮味,加上用咗熱鍋上,keep住啲湯夠熱度。而麵嘅配料就同拉麵相同。見到有波子汽水,叫咗支飲!如果平時有經過灣仔,都值得一試咖!另外呢到仲有串燒同飯類,選擇幾多。
好耐無食過拉麵,灣仔一向多拉麵鋪。
最近又有新鋪開張,試試呢間幸屋。

門面幾有feel,掛住紅色大燈籠。
有啲似日本啲屋台,有bar位,有普通枱。

主打九州嘅豚骨拉麵,我同男朋友就一人試咗一款。

黑武士拉麵

我要咗黑武士,係黑蒜油湯底。

麵要咗白麵,麵質比較粗身同掛湯。
我中意食硬身嘅麵,揀咗硬麵。
麵幾彈牙,就算影完相先食都無淋到。

重口味嘅我要咗濃湯底,湯底因爲係黑蒜油味,所以偏黑色。
味道唔算非常之濃,豚骨味香。
再加上有黑蒜嘅點綴,更加提升香味。

叉燒選擇咗御屋,姐係有叉燒加豚角煮。
叉燒係正常薄叉燒,味道普通。

我比較中意豚角煮,係厚身嘅五花肉。
肥瘦適中,咬落有即溶嘅口感。
麵入面仲有椰菜,木耳,紫菜等配料,好豐富。

限定王

呢款限定王其實係沾麵!
湯底係櫻花蝦味。
將麵夾落去湯到浸一浸,令麵掛上湯汁。

沾麵嘅湯底杰身啲,而且比較香濃。
櫻花蝦提升湯嘅鮮味,加上用咗熱鍋上,keep住啲湯夠熱度。
而麵嘅配料就同拉麵相同。

見到有波子汽水,叫咗支飲!

如果平時有經過灣仔,都值得一試咖!
另外呢到仲有串燒同飯類,選擇幾多。
2017-07-17 276 瀏覽
位於灣仔的幸屋,是一間隱世拉麵店是日帶同我的拉麵大哥去吃晚餐,我們勻是拉麵控,但也不知道這裡新開設一間拉麵店呢。限定王$88每日限量的限定王,連名字也較其他菜式型格,我二話不說便選擇一碗啦。限定王是黑咖喱熱沾面,分開呈上的麵條和熱石鍋沾麵湯麵碗內有麵條,叉燒,豚角煮,荀,木耳,溏心蛋。只需$88便有如此豐富的配料,較其他拉麵店更為掋食和滿足呢。沾麵湯黑蚊蚊,看到如此特別色彩,小女子忽然興奮起來了。黑咖喱湯質感濃稠,形成一層薄薄黏膜。咖喱味道香濃,配以麵條同吃,味道不俗哦。玄武士$78另一碗點選玄武士,玄武士是餐廳中的唯一冷沾麵。麵碗中有自選叉燒或豚角煮,溏心蛋,荀,肉碎,木耳,紫菜,材料較上一碗更加豐富哦。豚角煮質感軟腍,肉香甘甜。叉燒也熟得腍滑,帶點爽口質感糖心蛋蛋味不太濃,勝在滑溜順囗。配有肉碎的沾麵,忽然有吃擔擔麵的感覺呢。麵條質感煙靭,但由越非自家製,總有一點點失色。沾上帶有柚子風的醬汁,酸酸鹹鹹,是清新之選呢。一口炸雞$38炸雞一客有四件,炸雞炸得非常乾透,感覺到油份充分逼出,外皮香脆至極,內裡肉汁滿滿,若果肉質嫩滑,便值五分滿分哦。
位於灣仔的幸屋,是一間隱世拉麵店

限定王$88

限定王是黑咖喱熱沾面,分開呈上的麵條和熱石鍋沾麵湯

麵碗內

玄武士$78

豚角煮質感軟腍,肉香甘甜。叉燒也熟得腍滑,帶點爽口質感

一口炸雞$38

2017-07-15