2017-07-21
近年灣仔越開越多拉麵店今日專程黎食呢間傳說中既隱世拉麵地點略為隱蔽 但都唔算難搵金武士 (原味豚骨湯)份量足,真材實料無添加味精,湯底選擇左特濃,但食完成碗麵都唔會覺得口渴,湯底亦唔油膩,選擇左正常份量香油,味道唔會蓋過湯底香味,叉燒有少量肥肉,令塊肉口感多了爽口感覺,但不會感覺膩口,流心蛋雖無醃製,但浸在濃郁的湯底內給予味道可補不足胡麻王 (芝麻湯)芝麻味道濃而不鹹,好香既芝麻味,選擇左較粗身同特硬既白麵,食起黎更有咬口,肉類選擇左御屋,即叉燒加豚角煮,兩樣都可以試哂,厚切豚角煮好林,較肥美,比叉燒更香,拉麵仲配有木耳椰菜等配料,價錢亦比同區其他拉麵店稍低,相對抵食鰻魚串燒無叫到鰻魚丼飯,所以一嘗串燒,鰻魚尚算厚身,有彈牙口感,外皮燒得香脆,但醬汁略嫌咸味偏重自家製餃子餃子餡菜肉平均,餃子皮煎脆而不韌,配上酸味醬汁令餃子味道變得突出,另一番風味
今日專程黎食呢間傳說中既隱世拉麵
地點略為隱蔽 但都唔算難搵
金武士 (原味豚骨湯)
胡麻王 (芝麻湯)
鰻魚串燒
自家製餃子