2019-02-25 3690 瀏覽
情人節不想被宰,又不想困在家,所以選擇吃拉麵。雖然有幾家拉麵都很出名,但通常都大排長龍,不想情人節還要排隊,最後我們選了這家風評不錯又不用排隊的拉麵店。************說的就是幸屋,小店沒有太多裝潢,但地方尚算乾淨整潔。餐牌很簡單,都貼在牆上,飯、麵、小吃和飲料各有數款,以拉麵店來說,選擇都算多。桌上有辣芽菜任吃,我下了超多在麵上。赤武士($78)赤武士用上地獄湯底,湯底濃稠適中,橙紅色的湯底不算太辣,但辣得很惹味。拉麵內有流心蛋、叉燒、木耳和蔥花。流心蛋流心效果普通,叉燒則大塊又軟腍。麵量都幾多,食完一定夠飽。麵質選了正常硬度,麵不會過腍。黑武士($83)黑武士就是黑蒜油湯底,我選了特濃湯底,但反而不及赤武士濃稠,黑蒜味普通。配料選了豚角煮,肥瘦適中又夠腍。幸屋最特別是除了麵的硬度外,還可以選擇幼麵或粗麵,我選了粗麵和特硬,粗麵和幼麵其實分別不大,反而如果喜歡麵質偏硬一點的,選特硬就剛剛好。左: 芝麻手羽($36)芝麻手羽一份有兩隻,炸得乾身不會太油太乾,醃得又夠味。右: 日本芝士年糕($38)芝士年糕外面脆,中間煙煙韌韌,半融芝士不會太膩,配煉奶佐食味道不錯。總結,食物定價

************

說的就是幸屋,小店沒有太多裝潢,但地方尚算乾淨整潔。

桌上有辣芽菜任吃,我下了超多在麵上。

赤武士($78)

赤武士

麵量都幾多,食完一定夠飽。麵質選了正常硬度,麵不會過腍。
赤武士

黑武士($83)

黑武士

配料選了豚角煮,肥瘦適中又夠腍。

黑武士

左: 芝麻手羽($36)

芝麻手羽一份有兩隻,炸得乾身不會太油太乾,醃得又夠味。

右: 日本芝士年糕($38)

芝麻手羽
日本芝士年糕

總結,食物定價親民,赤武士做得出色,湯底很惹味,如果不想排隊,幸屋絕對是一個好選擇。
芝麻手羽
日本芝士年糕
2019-02-25 2231 瀏覽
灣仔有不少横街窄巷,當中有不少獨立經營的小食店,今晚原本想去間街坊小館食港式小炒,點知小公主話 dirty …… 公主病發作唔肯入去 。唯有到對面這間門面較為光鮮整齊的日式拉麵店【幸屋】。【幸屋】被鐵皮排檔遮住,一不留神便錯過,幸好門口有大紅燈籠高高掛,才吸引到筆者。甫入拉麵店,裝潢簡約,勝在樓底高,環境氣氛都不錯。【幸屋】雖然是間不太出名又細細間拉麵店,但食物款式比想像中多,除拉麵外還有丼、串燒及小食。當中有個2人套餐($278)非常抵食,有蟹籽或軟殻蟹沙律 + 串燒4串 + 餃子6只 + 自選拉麵/丼 2款+飲品。非常足夠,而且免加一!【軟殻蟹沙律】炸得酥香的軟殼蟹,連殼都不用剝,一口咬下,蟹肉和外層軟殼在嘴裡交融,螃蟹滋味特別濃厚。下面放了些生菜,不過新鮮度麻麻,比較乾身。【自家製餃子】底部金黄如紙般薄,餃子皮厚度適中,內外都煎得不太乾身,餃子內餡還會流出微微湯汁。味道不錯的餃子!串燒有多款選擇,筆者揀了燒雞翼、燒粟米、鹽燒牛舌及燒雞肉。味道都不錯!【幸屋】主打九州博多豚骨,有胡麻王(芝麻豚骨)、金武士(原味豚骨)、黑武士(黑蒜油)、赤武士(地獄)、蝦味噌、銀武士(味噌)、限定王
【幸屋】雖然是間不太出名又細細間拉麵店,但食物款式比想像中多,除拉麵外還有丼、串燒及小食。當中有個2人套餐($278)非常抵食,有蟹籽軟殻蟹沙律 + 串燒4串 + 餃子6只 + 自選拉麵/丼 2款+飲品。非常足夠,而且免加一!【軟殻蟹沙律】炸得酥香的軟殼蟹,連殼都不用剝,一口咬下,蟹肉和外層軟殼在嘴裡交融,螃蟹滋味特別濃厚。下面放了些生菜,不過新鮮度麻麻,比較乾身。

【幸屋】主打九州博多豚骨,有胡麻王(芝麻豚骨)、金武士(原味豚骨)、黑武士(黑蒜油)、赤武士(地獄)、蝦味噌、銀武士(味噌)、限定王。可自選麵條、硬度、湯的濃度、叉燒種類等,按照客人喜好做出一碗適合自己的拉麵。
【金武士】 拉麵好足料,有木耳、紫菜、溏心蛋、椰菜及叉燒。豚骨湯賣相對板,呈奶白狀的棕啡色,非常標準的豚骨醬油濃湯顏色。落單時要求「少油」,果然沒有一般日式拉麵飄浮在表面的那一層油脂。有不少人的口味就是喜歡那一層肥厚的豬油脂肪,但其實豬骨湯底熬煮十多個小時後,除了骨膠原已經融化在湯底内,豬骨豬肉的大量脂肪也會一併溶滙在湯底內,本身已經相當肥膩,個人口味認為實在沒有必要再增加油脂吧?試一啖湯,豚骨味道雖然沒有期待的濃厚,但至少很易入口,不會有那種味精的感覺;另外溫度未夠盪熱,要扣一些分數。以香港人的口味,總覺得日式拉麵湯底偏鹹,但這個豚骨濃湯的鹹度就相當啱口味。
金武士
揀了幼麵,落單時麵條軟硬度選了「適中」, 掛湯能力一般。幸好麵條有適當的嚼勁及彈性,更重要的一點就是完全沒有那陣嗆喉的鹼水味。整體來說,以這個價錢來說麵條質素已經交足功課。
每片豚肉的脂肪及瘦肉梅花間足般,脂肪口感不佳,沒有入口即化的感覺。瘦肉部分質感不夠鬆化,也沒有吸收足夠的醬油味道,偏淡。味玉(即有味雞蛋)整隻放在湯面,沒有剖開兩半,見唔到個蛋黃,睇落唔夠吸引。

除了拉麵外,小店都有供應黑豚丼、鰻魚丼、燒鳥丼及牛丼, 食物照片都吸引。
食到這兒我倆肚子都差不多滿滿,幸好這個【燒鳥丼】的份量是迷你辦,雞扒外皮燒到脆卜卜的效果,做得不錯!雞扒肉質一般,肉味不太明顯,沒有大驚喜。醬汁甜甜可以為雞肉增添味道,令這個燒鳥丼更加美味。
【幸屋】雖然細細間又不太出名,但食物款式比想像中多,食物質素比想像中多好。我們的2人套餐非常抵食 $278,非常足夠而且超過預期。
2018-12-01
2019-02-24 118 瀏覽
有一日weekday約咗朋友喺灣仔食晏由於想食拉麵嘅關係就係OpenRice度search搵到依間幸屋同埋見到啲人嘅評價都幾好就同朋友一齊行去食由灣仔地鐵站行過去預5分鐘內我真係覺得好幸運地我揀左黎幸屋因為佢嘅拉麵真係一試難忘係非常之驚喜佢哋嗰豚肉係 超 級 好 味!入口即溶一定要揀豚角煮!!!份量亦都非常之慷慨唔會話得一舊仔,到喉唔到肺另外佢哋嘅拉麵有蔥,椰菜同埋木耳絲同埋一隻糖心蛋真係令人非常之滿足差d食唔晒個湯都幾好味食完唔會口渴,啲湯都飲晒咁滯食完一次之後就成日心掛掛所以最後一個星期去咗兩次真心正!
有一日weekday約咗朋友喺灣仔食晏

由灣仔地鐵站行過去預5分鐘內

我真係覺得好幸運地我揀左黎幸屋
因為佢嘅拉麵真係一試難忘
係非常之驚喜

佢哋嗰豚肉係 超 級 好 味!
入口即溶

一定要揀豚角煮!!!
份量亦都非常之慷慨
唔會話得一舊仔,到喉唔到肺

另外佢哋嘅拉麵有蔥,椰菜同埋木耳絲
同埋一隻糖心蛋
真係令人非常之滿足
差d食唔晒

個湯都幾好味
食完唔會口渴,啲湯都飲晒咁滯

食完一次之後
就成日心掛掛
所以最後一個星期去咗兩次
真心正!
2019-02-21 192 瀏覽
好後悔好後悔好後悔,入之前冇睇openrice 🤣🤣 冇發現幾乎個個好評都係食拉面!同埋我入到去見到隔離枱果兩碗拉面都好正。。。。飯都有得揀蔥、洋蔥、飯既份量,仲有得揀糖心/溫泉蛋,窩心!鰻魚丼,其實鰻魚好好味,但佢俾得超少汁我,我要另外問佢拎一碗仔。佢初初唔記得左俾隻蛋我。。。唔知係味睇我唔順超 啲飯明明圈左正常份量,但俾左好多,又好乾 不過鰻魚搭救都好過冇啦。椰菜偏硬,但幾甜。黑豚係有在餐牌上的,真好食,個汁做得好好。但都係飯較多,不過不失。

飯都有得揀蔥、洋蔥、飯既份量,仲有得揀糖心/溫泉蛋,窩心!

啲飯明明圈左正常份量,但俾左好多,又好乾
不過鰻魚搭救都好過冇啦。椰菜偏硬,但幾甜。
鰻魚丼

黑豚係有
在餐牌上的,真好食,個汁做得好好。但都係飯較多,不過不失。
黑豚丼
鰻魚丼
黑豚丼
2019-02-20 79 瀏覽
拉麵癮起,遇著橫街一間小店誤打誤撞就入左去平日七點唔算多人,一入去就有位叫左個有廚師推介logo嘅胡麻王拉麵寫得胡麻,就當然有芝麻味啦湯底唔算好濃,對我黎講剛剛好麵底呀蛋呀同配料就正常啦,唔係特別標青但又唔係差。每一碗拉麵有兩舊肉,佢有個option係比你揀叉燒同豬腩各一,大鄉里嘅我真係第一次,可以一次試晒兩樣呀😝兩舊肉都不得不讚,真係燒得好香,而且肉質都好嫩滑,值得一試呀!喺灣仔度能夠食到一碗只係78蚊嘅拉麵黎講,止癮又超值啦!
拉麵癮起,遇著橫街一間小店誤打誤撞就入左去
平日七點唔算多人,一入去就有位
叫左個有廚師推介logo嘅胡麻王拉麵
寫得胡麻,就當然有芝麻味啦
湯底唔算好濃,對我黎講剛剛好
麵底呀蛋呀同配料就正常啦,唔係特別標青但又唔係差。
喺灣仔度能夠食到一碗只係78蚊嘅拉麵黎講,止癮又超值啦!
2019-02-01
2019-02-19 202 瀏覽
本拉麵控之前陪友人在一名牌拉麵店吃了一次他的拉麵;今次是陪日藉朋友到了住處附近,方便回家是也。汁煮牛和冷豆腐都超很入味,加上大量的蔥和湯汁,做到和味開胃的效果。更美味的是汁煮茄子……做到皮香肉軟的效果……超燙嘴的感覺,超正!主食方面,胡麻王小人之前在幸亭吃過無數次,以此而推,確為不差。推為人氣王的湯雖然淡了點,仍可接受。饅魚飯超級的少汁,一定要加強……這是日藉友人說的。蝦武王拉麵,超多櫻花蝦,都是好好食囉!誰理誰,選中了超合乎小人的心意!

冷豆腐

胡麻王

饅魚丼

蝦武王

汁煮茄子
誰理誰,選中了超合乎小人的心意!

煎餃子
冷豆腐
胡麻王
蝦武王
汁煮茄子
煎餃子
2019-02-07 174 瀏覽
其實灣仔都冇乜嘢食可以選擇,係一條小巷發現咗一間日本餐廳。向來鍾意食日本嘢嘅我就選擇左入去試吓。餐廳嘅職員好友善,好願意去解釋同介紹佢哋餐廳嘅食品,俾到我一種好親切嘅感覺。前菜就叫咗個軟殼蟹沙律🥗軟殼蟹炸得好香脆😋😋就算唔加醬汁食都ok主菜嗌左兩個丼,鰻魚丼同燒牛丼($93),嘢食整得唔止精美,而且真係好味!特別要讚嘅係個燒牛丼,好香口呢!☺️☺️之後仲有叫啲串燒同野飲,不過就冇影相啦😝整體來講呢間餐廳真係幾好,唔止係職員態度好,而且食物質素都相當唔錯👍

2019-02-03 145 瀏覽
如果不是上openrice找 也不會找到的一家位於灣仔小巷的隱蔽日本小店 平日中午時間去吃 不用排隊 岩哂在附近上班的你 拉麵店的樓底很高 分別有bar枱位和四人枱 拉麵共有七款 客人可以在紙上點選想要的拉麵、幼麵或粗麵、及配菜 特別的是可以選擇叉燒 (叉燒或豚角煮) 而我選擇了mix兩種都可以試哂 店員會先給一個煎茶茶包 再給客人白開水😊-🍜 金武士 金武士是原味豬骨 湯底充滿豬骨湯味 不過個人黎講不太喜歡這種麵 較為像味千的麵質 叉燒很嫩滑 整體來說都不錯-🍜黑武士黑武士是黑蒜湯底 湯底很重的黑蒜味-好吃程度: 🌝🌝🌗🌑🌑
🍜 金武士

🍜黑武士
黑武士是黑蒜湯底 湯底很重的黑蒜味

好吃程度: 🌝🌝🌗🌑🌑
2019-02-01 132 瀏覽
公司加班辛苦過後,要找好吃的慰勞下自己。蝦武士幼麵,軟硬正常,湯底濃度及香油份量正常,蔥份量正常,椰菜選了多量另加木耳。湯底充滿濃郁蝦鮮味,有大量紅蝦仔。麵入味而且軟彈有韌度,豚肉軟腍肥瘦均勻。流心蛋是完整一隻的(有的食肆只有半隻),流心程度恰好,蛋黃跟蛋香同時流出,連配菜椰菜亦爽甜,木耳脆口。汁煮牛舌牛舌軟彈,十分入味,啖啖羶香。蘿蔔炆得軟腍入味,還吸收了牛舌肉汁及羶香,配合本身甜味,味道濃郁豐富。
公司加班辛苦過後,要找好吃的慰勞下自己。

蝦武士
湯底充滿濃郁蝦鮮味,有大量紅蝦仔。
麵入味而且軟彈有韌度,豚肉軟腍肥瘦均勻。

2019-01-03
2019-01-27 75 瀏覽
一直都沒發現這裡有日本拉麵,和同事午餐一試。枱上有落單紙,有6款拉麵。 坐位有居酒屋味道,樓底很高。有單坐位,或4人坐位。拉麵紙有可選軟硬度,湯底濃淡,义燒有3款,走蔥多蔥……都很正宗感覺,牆上有生啤,分別48,70 價錢,很適合收工來吃小食。 枱上有芽菜,生蒜,拉麵胡椒,7味粉……最後我選胡麻王,濃湯,麵軟身多蔥,加流心蛋 $99湯底真好味,不咸沒味精,芝麻香很重,驚喜!飲完全部湯……义燒很軟滑不錯。同事選了黑武士 黑蒜味道很香,豚角很軟綿綿,比較惹味!小食選了2款。和風餃子 $38以沙律醬,木魚很開胃,底又香脆反轉才見到主角日式芝士年糕外脆內軟,超水準,當飯後小吃不錯。 芝士不太咸好滑溜拉絲,要小心燙口!總括比想像出色,會再來吃
一直都沒發現這裡有日本拉麵,和同事午餐一試。

枱上有落單紙,有6款拉麵。

坐位有居酒屋味道,樓底很高。
有單坐位,或4人坐位。

拉麵紙有可選軟硬度,湯底濃淡,义燒有3款,走蔥多蔥……

枱上有芽菜,生蒜,拉麵胡椒,7味粉……

最後我選胡麻王,濃湯,麵軟身多蔥,加流心蛋 $99

湯底真好味,不咸沒味精,芝麻香很重,驚喜!
飲完全部湯……义燒很軟滑不錯。

同事選了黑武士
黑蒜味道很香,豚角很軟綿綿,比較惹味!

小食選了2款。

和風餃子 $38
以沙律醬,木魚很開胃,底又香脆

反轉才見到主角

日式芝士年糕
外脆內軟,超水準,當飯後小吃不錯。
芝士不太咸好滑溜拉絲,要小心燙口!

總括比想像出色,會再來吃
2019-01-27 67 瀏覽
昨天在灣仔逛街時在附近見到有間幸屋拉麵在機利臣街非常吸引,但因為昨天中午時間非常多人,所以今晚和朋友特登過來試試,幸好今晚不是太多人,由於這間店被外面的檔口阻隔著,所以不為顯眼,門外有著非常日本模式的裝修,感覺像去了日本一樣。侍應先給我們兩杯熱水,附上日本茶包,檯上有自家制芽菜,餐牌除主打七款拉麵,還有四款丼飯,我和朋友點了正宗博多胡麻王$78、濃厚黑蒜油黑武士$83、和風餃子$38、日本芝士年糕$38。博多胡麻王 - 鋪上一層厚厚的芝麻醬,白芝麻,湯底濃厚張口,不會太咸,叉燒肉味重,肉質較軟嫩,值得一試。和風餃子 - 賣相特別,起初以為來錯了燒餅,原來下面是餃子底,味道非常好味日本芝士年糕 - 沾上奶醬味道倍加邪惡,味道口感一流!總評:味道出眾,值得推介朋友!

日本芝士年糕 - 沾上奶醬味道倍加邪惡,味道口感一流!

總評:味道出眾,值得推介朋友!
2019-01-26
2019-01-21 2188 瀏覽
為食花太郎 Fafafoodblog #fafafoodblog灣仔 #fafafoodblog拉麵<灣仔區好味拉麵>🍜😍灣仔修頓側邊由春園街幾條橫街都好多正野食😍 而呢間 幸屋既拉麵十分唔錯 長身既鋪頭 有對牆枱同長枱 食客用 menu紙點野食 前菜 仲有醃過既芽菜 酸辣開胃 😆而佢啤酒仲有特價 食住拉麵飲啤酒 一大享受😃🍴黑武士 83 蚊🍜用大量豚骨煲製 充滿骨膠原黑蒜油山藥湯 仲可因應個人喜好點麵軟硬度 硬麵真係好粗身好有口感 啱我食😂 葱多少🙂而我點左粗硬麵 特濃既湯底 所以佢既蒜油味好香 再食得出有好多碎左既山藥 好有口感 😃除左多葱多椰菜紫菜外🥬 仲有 d 辣得黎惹味既肉碎🐷增添口感 叉燒點左 bbq叉燒🐽口感軟熟 帶 d焦香 仲有好軟林香滑既溏心蛋 🥚整體十分唔錯😍🍴蝦武士83 蚊🦐香濃既蝦味噌湯 個湯好香蝦味同帶 d 咸香 正常硬幼麵🍜 十分爽口 同蝦湯底幾 match 御屋 mix叉燒 佢個質感比較軟熟 肥膏偏多🐷 加青葱同椰菜🥬紫菜 仲有香濃香滑既溏心蛋 盡吸蝦味噌汁🦐 好味🥚🍴炸雞38 蚊🐥🔥用左車厘茄同椰菜做伴碟🍅 炸雞有4, 5 件比較
<灣仔區好味拉麵>🍜😍
而佢啤酒仲有特價 食住拉麵飲啤酒 一大享受😃

🍴黑武士 83 蚊🍜

🍴蝦武士83 蚊🦐

🍴炸雞38 蚊🐥🔥
用左車厘茄同椰菜做伴碟🍅 炸雞有4, 5 件比較長身 外面層皮好香脆 🔥充滿雞油香🐥而佢個肉都幾嫩滑 點埋沙律醬 好食

🍴煮茄子 38 蚊🍆🔥
大慨有一條茄子切成碎粒 甜甜咸咸既醬汁 加上白蘿蔔碎同木魚碎 都幾好味 😁

#茄子 #炸雞 #拉麵 #蝦味噌 #溏心蛋

Score 平均分 <7/10>
Taste 味道:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻
Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻
Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻
~~~~~~~~~~~~~
#幸屋
灣仔機利臣街5 至9a維昌大廈地鋪
~~~~~~~~~~~~
#fafafoodblog #為食花太郎 #fafafoodblog灣仔
=====================

🙂温馨提示🙂
Fb like左 page都睇唔到<通知>
若果大家想睇到多d唔同既美食
👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻
除左like 請做多一個步驟
[like] 左 👉🏻<追蹤中/Following> 👉🏻<搶先看/See First>
多謝大家支持!🤓🤓

Openrice 🍚: 花太郎

任何美食😋歡迎inbox 我 , 等我食完開心share!🤓
2019-01-21
2019-01-17 187 瀏覽
今日突然好想食拉麵,係灣仔附近行開街,本身諗住過銅鑼灣食一蘭,但行行下比我地發現左呢間隱藏於橫行的拉麵鋪「幸屋」,即刻入左去試試佢!餐牌上有七款拉麵,任君選擇,我地就叫左胡麻王同黑武士!胡麻王,聽個名就知係芝麻湯底,拉麵上鋪滿黑芝麻同白芝麻,湯底勁香,芝麻控必試!黑武士,黑蒜湯底,香得黎有豐富既黑蒜味,一流!呢個就咁睇個樣以為佢係pizza,但其實佢係和風餃子,非常特別!汁煮牛舌,色香味俱全!冇得彈!仲有日本生啤!套餐可以用優惠價叫!

餐牌上有七款拉麵,任君選擇,我地就叫左胡麻王同黑武士!

黑武士,黑蒜湯底,香得黎有豐富既黑蒜味,一流!

汁煮牛舌,色香味俱全!冇得彈!

仲有日本生啤!套餐可以用優惠價叫!

2019-01-08 236 瀏覽
男友很喜歡日本菜,其中很喜歡嘗不同的拉麵。有天晚上本想吃新開的漢堡店 但人太多啦,就四處逛逛,找到了這間隱世拉麵。胡麻王 可選面質,什麽肉,多少蔥。。等 可以定制適合自己的拉麵黑武士 稍嫌湯底不夠濃郁和風餃子 比較有驚喜,外脆內有汁, 配合醬料, 還不錯一口牛利 小小的,作餐前小吃剛好

黑武士 稍嫌湯底不夠濃郁

和風餃子 比較有驚喜,外脆內有汁, 配合醬料, 還不錯

一口牛利 小小的,作餐前小吃剛好
2018-12-22 314 瀏覽
星期六嘅灣仔少人好多,最適合搵小店美食,行過機利臣街,居然街市入面有間日本拉麵店,帶點舊日本味,可能時間常早只係6:00,無咩人,咁我就當然入去試下啦。店內樓底很高,很有空間感。裝潢以木為主,整體都幾舒服。小食點了兩款,份量適中,夠兩人食。芝麻手羽:雞翼帶點點微辣,香料味配合很好,剛剛炸起,外脆內軟,吃過返尋味。自家製餃子:日式餃子餅底很讚,脆卜卜,上面有木魚碎,很有誠意。入口肉汁豐富,而且熱騰騰的,好味。胡麻王拉麵:一向芝麻控的我,當然要試一下胡麻拉麵,麵的質感不錯,麵條有嚼勁。胡麻味道很濃,湯底當然較一般豬骨的濃,但鍾意佢不太油,但又為拉麵味道添上更多層次感。

店內樓底很高,很有空間感。裝潢以木為主,整體都幾舒服。

小食點了兩款,份量適中,夠兩人食。