2018-09-17 268 瀏覽
朋友從外國遠訪,剛好住在灣仔附近,所以第一天的晚餐就選擇了幸屋一進去發現店鋪並非很大,加上是星期五的晚上,店內很爆滿。縱然如此,店員也盡快安排了座位,等了大概五分鐘便能入座。坐到bar枱前,雖然有點狹窄,但友人肚餓,所以亦沒有多計較這家拉麵提供不同的湯底,眾多的選擇中我選了蝦味噌,而友人則選擇了黑豚丼。另外再加了兩款串燒及一份餃子蝦味噌湯底濃郁,有種厚厚的感覺,叫人很滿足。蝦腥味不會很重,但個人認為鮮味有進步的空間。除了麵外,每碗拉麵都有叉燒及溏心蛋一隻,其他配料的多與少亦是自由決定的黑豚丼份量不錯,豬肉的油香在燒炙的過程中溢出來,非常香口!配上溏心蛋流出來的蛋汁😍😍!很幸福另外點了牛肉串燒及帆立貝串燒,味道沒有很特別,但絕對不難吃。餃子也是不過不失的。雖然理解店家很忙,但上菜的速度有待改善,串燒是問了兩次才上菜,餃子更是漏了單😰,這些以為是前菜的食品通通在主菜後才出現,有點失望😞值得一讚的是店家雖然忙得沒停手,但服務態度仍然很好,面帶笑容,令人生不下氣👍🏻

坐到bar枱前,雖然有點狹窄,但友人肚餓,所以亦沒有多計較

2018-09-16 292 瀏覽
同女友去完灣仔行街,順便行下附近睇睇有乜食店,見橫街小巷裏有一間拉麵店餐牌幾吸引,就入去試試,好彩時間尚早唔駛等位就入到去食,拉麵店面積算大樓底好高,好有空間感,佈置簡單而舒服,座位有四人枱及吧枱位供選擇。拉麵選擇有七款,麵條類別有粗麵和幼麵,軟硬度、湯嘅濃度同配料可以自己決定 。我點左個胡麻王,芝麻湯拉麵,好濃厚嘅湯底,湯底附上黑芝麻味道更加滋味,配料十足。之後女友叫嘅黑武士,黑蒜油拉麵,亦都上枱,湯底附上肉碎,有點似中國風味。差唔多每次去拉麵店都要點埋小食先滿足,今次亦唔例外,點咗炸雞同栗子餅,即叫即炸,香脆可口。

栗子餅

栗子餅
2018-09-10 129 瀏覽
一向喜歡逛橫街窄巷,總覺得會有意想不到的收穫晚飯時間刻意避開人羣,來到灣仔後街,走着走着便遇上這間拉麵店,門外沒有長長的人龍,卻多了一份溫馨的感覺跟男友每人點了一個拉麵胡麻王 $78(品名令我聯想起某連鎖米線的麻辣湯底,其實是完全沒有辣味的芝麻湯底)面頭灑上大量黑芝麻粉,令味道更豐富,湯底更湯厚,想再有層次一點可添加餐廳備有的拉麵胡椒配料份量十足,有香蔥、木耳、椰菜、叉燒、豚角煮及溏心蛋;豚角煮比叉燒腍滑,近乎入口即溶;尤其喜歡溏心蛋,蛋黃部份嬌嫩欲滴,非常誘人黑武士 $83男友的這碗是黑蒜油湯底,只看品名會以為很油膩,但卻非然;蒜油湯底伴隨肉碎及香蔥一併進食味道非常香濃👍🏻另外追加了芝麻手羽,想不到有驚喜!炸粉輕薄,感覺似生炸,外表香脆之餘完全鎖住內裡肉汁,沒有多餘的調味,簡簡單單卻已非常美味
一向喜歡逛橫街窄巷,總覺得會有意想不到的收穫

跟男友每人點了一個拉麵
胡麻王 $78
黑武士 $83
2018-09-09 71 瀏覽
環境~狹長的空間,裝修簡單,雖然屋頂很高,但採光不是很好,晚間的燈光也泛這黃色比較昏暗。服務~非常熱情,總是能看到笑臉。上菜速度~比較迅速,不過串物通常比較慢,要等的久一些。口味~相比各種日式拉麵,更喜歡它家的飯類,尤其是豚肉飯,因為醃製豚肉的醬料很好,使得肉汁美味,豚肉火候適中,美中不足如果飯裡能多淋些肉汁就更好啦。價格~因為量足使得價格顯得比較美好,雖然算不上很物美價廉,但性價比還是比較高的。

服務~非常熱情,總是能看到笑臉。

上菜速度~比較迅速,不過串物通常比較慢,要等的久一些。

2018-09-09 85 瀏覽
唔知點解有咁多笑臉。見到咁多好評去試下,點知去到得兩個客,心知唔對路。不過既然黎到即本試下。叫咗拉麵同埋一個串燒,串燒仲可以接受 ,拉麵啲湯就淡而無味,簡直係平生最難食嘅拉麵,沒有之一。大家要去諗清楚先。

大家要去諗清楚先。
2018-09-08 71 瀏覽
喜歡食日本料理嘅我😋,突然好想吃日式拉麵🍜,難得今晚唔OT👏於是即興相約朋友仔,他們提出去灣仔附近有間「幸屋」食完拉麵又方便大家返屋企啊!來到小店門外特色燈籠🏮擺設感覺好像日本居酒屋,進入店內播放日文歌曲好有格調呢!食拉麵係我喜愛所以我們點了《黑武士拉麵》《限定王拉麵》原來客人可以在點餐紙上選擇自己想要的拉麵🍜例如:麵粗幼、軟、硬、湯底濃度、多少配料等等拉麵的湯底很濃,很有日式拉麵味道,麵身彈牙,有香味,非常不俗。👍食完飽飽喔!很滿足的一餐晚餐🍜。如果下次同男朋友來可以喝啤酒🍺食串燒😋哈哈😄

食拉麵係我喜愛所以我們點了《黑武士拉麵》《限定王拉麵》

2018-09-07
2018-09-04 117 瀏覽
今天早放工,便和媽子去灣仔吃拉麵。同事介紹在小巷中有間不錯,走到附近的確比較隱蔽。我點了黑武士,是黑蒜油和濃厚豬骨山藥湯,由於有山藥成分,故此湯底比較濃淍,也較健康。配菜有豚肉,叉燒,紫菜,黑木耳,椰菜,還有流心蛋。流心蛋是出色的,很滑,蛋味濃。面質不太腍,彈牙。牛丼,牛肉醬油味香,肥瘦適中,大量葱花拌飯更香。溫泉蛋很嫩滑。鹽燒雞軟骨香脆,表面灑上炒乾蒜,更加惹味。難得早放工,一於叫啤酒,同媽子啤啤佢。
今天早放工,便和媽子去灣仔吃拉麵。

同事介紹在小巷中有間不錯,走到附近的確比較隱蔽。

流心蛋是出色的,很滑,蛋味濃。面質不太腍,彈牙。

鹽燒雞軟骨香脆,表面灑上炒乾蒜,更加惹味。
難得早放工,一於叫啤酒,同媽子啤啤佢。
2018-08-27
2018-09-03 89 瀏覽
拉麵平時都食過唔少朋友介紹有間小店係灣仔一個唔太起眼既角落於是就去一試個人比較好濃味既點左一個黑蒜油拉麵另一個就試下比較少食到既胡麻拉麵黑蒜油拉麵都自選左要特濃既湯不過食落都唔會覺得濃到過左頭如果你怕太鹹既湯底呢間都會幾適合你胡麻拉麵就一點都唔傳統既口味佢地自己製既胡椒同黑芝麻湯底特別係芝麻味都幾突出中意黑芝麻既朋友唔可以錯過另外仲點左兩款小食炸墨魚咀都幾香口仲有好惹味既炸蒜雞翼有驚喜外皮香脆 但裡面唔會乾身仲有芝麻口感更佳調味都恰到好處

拉麵平時都食過唔少

外皮香脆 但裡面唔會乾身
仲有芝麻口感更佳
調味都恰到好處
2018-08-29
1 分鐘 (堂食)
2018-09-02 83 瀏覽
今日約左朋友去灣仔行街,聽人介紹係小巷入面有一間拉麵店唔錯,就一齊嚟試下😋門面極具日本風🇯🇵店內環境清潔,有點懷舊日本風。當時只係六點,而且落緊大雨,所以我同朋友竟然包左場十分鐘哈哈,之後就陸續有客人了。餐牌有兩版,主要分左拉麵,丼飯,小食同啤酒四類食物。決定好之後就填寫落單紙,可以自己決定配料嘅份量同面嘅軟硬度。朋友叫左金武士拉麵,試食左一啖,湯底有濃郁嘅豬骨味,拉麵都好彈牙👍🏻我就叫左限定王——番茄魚介沾麵🤤湯底酸酸甜甜,熱辣辣,將拉麵放入去,非常開胃。配料都頗豐富,有椰菜,粟米同木耳,呢幾款食物都係有口感,配合埋軟硬適中嘅拉麵,好有層次。而帶子就中規中矩。不得不讚溏心蛋非常美味,蛋白軟淋淋,蛋黃就流心,配合埋湯一齊食,正😋我地仲叫左兩款小食,分別係炸雞同炸墨魚嘴。雞肉好嫩滑,外皮鬆脆,但唔會好硬。而墨魚嘴外層沾滿左七味粉,一口一粒,好快就食曬💕

門面極具日本風🇯🇵

店內環境清潔,有點懷舊日本風。

餐牌有兩版,主要分左拉麵,丼飯,小食同啤酒四類食物。

我地仲叫左兩款小食,分別係炸雞同炸墨魚嘴。

2018-09-01
2018-09-01 88 瀏覽
呢日放工又同朋友happy聚會,行經灣仔搵野食,黎到呢間拉麵舖,還惦係香港都好耐無食拉麵,於是決定試下啦。餐廳落單方便,可選擇麵粗幼度,湯濃度,配菜多少程度等等,任君選擇。此外,仲有幾款小食同日本酒揀,拉麵以外仲有其他野食,好似好正咁。我叫左蝦味拉麵,有住濃濃既蝦味,啖啖蝦米,熱愛海鮮蝦既人一定要試!睇下粒溫泉蛋,流曬黃汁架!同場加映個小食:雞軟骨!呢味雞軟骨認真香口好味夾抵食,香料加上酥炸異常可口。送埋呢杯日本生啤,無得彈!

送埋呢杯日本生啤,無得彈!

2018-09-01 64 瀏覽
幸屋拉面, 同D同事久唔久都有去食開, 九州既味道一直都係我日本拉面既心水選擇, 幸屋拉面湯底做得好出色, 我通常會叫佢"胡麻王" 佢個湯底好豐富既雞骨味, 好濃, 你係會FEEL到佢好多骨膠原, 因為個湯有有膠質, 另外佢入面塊日式叉燒煮得好林, 上枱前又會燒一燒等佢有多一層焦香既味道~ 溏心蛋每次都要加多一隻先夠喉, 個蛋黃好紅, 一睇就知係靚日本雞蛋做~ 好入味~ 正~ 另外今日叫多咗個限定王, 係沾面來的, 湯底係好濃既鰹魚湯, 好鮮甜, 好啱夏天食~ 還有不得不提佢有日本啤酒名牌PREMIUM飲~ 係香港好少見餐廳有得飲, 每次來都要飲返杯~ 好香麥味~~ 勁正~~佢枱面個D醃芽菜都好好味~ 好爽口~ 不過唔食得辣既朋友要小心~ 佢係幾辣下架~ 不過我食得辣~ 好正~~ 值得一食再食既日本拉面~
2018-08-28
2018-08-06 101 瀏覽
早前係公司附近見到一間叫幸屋嘅拉麵店廣告。 上網睇食評後決定相約父母一齊黎試下個豬骨濃湯拉麵由於時間尚早,店內唔算多人。 一坐低就立即研究下食咩。見到有一個二人套餐..有沙律,餃子,串燒,兩碗飯/麵同埋飲品/甜品沙律揀左軟殻蟹沙律,餃子有兩種選擇-普通同和風。我地選擇左和風串燒方面選擇左雞肉骨串,冬菇,牛舌同燒鯖魚主食要左金武士(濃豬骨湯底)同鰻魚丼跟溏心蛋當晚店員非常友善~由於我地實在太鐘意食糖心蛋.. 所以除左跟麵同飯個兩粒之外再另加多一粒... 店員見到之後好友善咁提點我地等待期間發現樓底非常高, 裝潢亦都非常日式好快軟殻蟹沙律送到!軟殻蟹新鮮炸起拼隨青瓜絲,生菜,粟米同蕃茄仔加上柚子醋。清新開胃!軟殻蟹炸得非常好冇油味仲要有膏🤤食緊沙律同時和風餃子已經上檯。立即試一隻餃子。底部煎得香脆加埋沙律醬,照燒汁同木魚絲又別有一番風味。食落甜甜地但又唔會甜到令人覺得膩..連母親大人都點頭讚好又夠特別串燒應該都係搽左照燒汁去燒所以食落甜甜地。燒得非常好唔會太乾終於到主食出場喇~~揀左濃湯底, 粗拉麵正常軟硬度, 配御屋, 多蔥試一啖湯底~試得出真係用豬骨熬出黎, 香滑再加少少膠原嘅質感再試
早前係公司附近見到一間叫幸屋嘅拉麵店廣告。
上網睇食評後決定相約父母一齊黎試下個豬骨濃湯拉麵
由於時間尚早,店內唔算多人。
一坐低就立即研究下食咩。
沙律揀左軟殻蟹沙律,
餃子有兩種選擇-普通同和風。我地選擇左和風
串燒方面選擇左雞肉骨串,冬菇,牛舌同燒鯖魚
主食要左金武士(濃豬骨湯底)同鰻魚丼跟溏心蛋

等待期間發現樓底非常高, 裝潢亦都非常日式

再試一啖麵..雖然揀左正常軟硬度..但對我地黎講都係偏硬..所以下次會選擇軟
個糖心蛋好濃酒香, 帶有甜味, 最重要係佢依然好流心

餐廳係用日本米,  鰻魚唔會乾身, 燒得剛好嘅鰻魚配靚日本米飯簡直正
從小我都好鐘意撈日本飯落拉麵做湯飯
當晚我專登食淨啲白飯撈落個湯到...
簡直大滿足~~~~

最後上埋飲品同甜品...綠茶雪糕...食落陣味似飲緊蜂蜜綠茶..杯荔枝梳打由父親大人試味...見佢冇出過聲咁我估杯野應該都唔錯亦都唔會太甜HAHAHAH

呢間拉麵店會係我番工日想食拉麵時嘅第一選擇
2018-08-03
2018-08-05 82 瀏覽
由於太思念家鄉,同時友人介紹之下,找了一間有水準之拉麵。一進店,店員熱情招待,送上熱茶,店內有不同的拉麵及小食選擇,今次我們點了黑武士及金武士再加上炸雞,牛舌。首先黑武士十分香濃,湯夠熱,麵又十分之滑,最重要湯底夠熱的,根本同日本的質素一様,價錢在港又十分合理,料又靚,一食就知。至於金武士豚骨湯令拉麵加至滿分,十分好食,牛舌方面十分之滑,又夠味,炸雞同樣料靚香口好食。加上芽菜是任食的,這餐拉麵好正,好有日本風味。
由於太思念家鄉,同時友人介紹之下,找了一間有水準之拉麵。
再加上炸雞,牛舌。

2018-07-29 5009 瀏覽
落超級大雨嘅一日,只想快快趣趣食完個lunch即刻走人。一入到嚟,細細哋但有啲日式小餐店嘅感覺!限定王 ($93)今日係黑松露沾麵,又幾得意喎!整體賣相不錯,好豐富。一手將所有黑松露醬撈入湯,味道唔會太搶;最開心係有幾粒蜆,入面冇沙而且肉厚,幾滿意!豚角煮冇想像中咁肥,反而肉多過肥膏,肉質食落鬆軟,喜出望外!蝦武士 ($83)湯底好濃郁好杰,蝦味比想像中濃,再連埋啲櫻花蝦一齊食,夠晒蝦!糖心蛋好入味,蛋黃有少少流心,正!叉燒肥瘦適中,不過得一塊,唔夠喉!拉麵偏幼身,但掛湯能力不俗!自家製餃子 ($30)有4隻餃子,雖然煎到有冰花效果不過燶咗啲;但食落餃皮薄,入面好juicy,餡好有咬口感而且醃得啱啱好唔會過鹹炸雞 ($38)件雞非常乾身,一啲都唔覺得好油膩,肉厚好滿足,不過就鹹咗啲,係咪醃得重手咗?!呢度樓底超高,加上廚房喺盡頭,完全冇油煙味!

限定王 ($93)
限定王

蝦武士 ($83)
蝦武士

自家製餃子 ($30)
自家製餃子

炸雞 ($38)
炸雞

呢度樓底超高,加上廚房喺盡頭,完全冇油煙味!
自家製餃子
今日去灣仔做野借機搵下有咩新野試試搵到呢間好多正評既幸屋佢係機利臣街地鋪間鋪其實都有啲難搵不過入到去都坐得舒服既同埋service 幾好喎!似乎係家庭經營既小店個呀姨好nice 好熱情Waiter 全程都好有禮貌之後我地食完走左好耐, 發現漏左野要返去搵但麵店應該閘左門打電話返去時佢好緊張咁叫我地照返去拎,會等埋我地好好人! 😭😋😋😋食物方面就只係👌 試左呢個胡麻王 ($78)面頭勁多胡椒同芝麻個湯都ok 濃但唔算好好味🙈個麵軟硬度適中,唔錯既仲要可以揀叉燒/豚角煮/ mix 都得但叉燒就好普通, 豚角煮會好食啲👌 另一個係玄武王($78) 係沾麵來的個湯都幾好味配料夠多質素都係屬於中位 呢個跟餐加$20既蒜香雞粒呢個好濃味炸得唔錯,送酒一流👍🏻Overall 黎講食物未見太出色但服務令人覺得好親切好warm 環境都可以,係乾淨同舒服既夜媽媽唔知食咩好可以試試
今日去灣仔做野
借機搵下有咩新野試試
搵到呢間好多正評既幸屋

佢係機利臣街地鋪
間鋪其實都有啲難搵

不過入到去都坐得舒服既
同埋service 幾好喎!
似乎係家庭經營既小店
個呀姨好nice 好熱情

Waiter 全程都好有禮貌
之後我地食完走左好耐, 發現漏左野要返去搵
但麵店應該閘左門
打電話返去時佢好緊張咁叫我地照返去拎,會等埋我地
好好人! 😭

😋😋😋
食物方面就只係👌

胡麻王

試左呢個胡麻王 ($78)
面頭勁多胡椒同芝麻
個湯都ok 濃
但唔算好好味🙈
個麵軟硬度適中,唔錯既
仲要可以揀叉燒/豚角煮/ mix 都得
但叉燒就好普通, 豚角煮會好食啲👌

玄武王
玄武王

另一個係玄武王($78)
係沾麵來的
個湯都幾好味
配料夠多
質素都係屬於中位

蒜香炸雞

呢個跟餐加$20既蒜香雞粒
呢個好濃味
炸得唔錯,送酒一流👍🏻

Overall 黎講
食物未見太出色
但服務令人覺得好親切好warm
環境都可以,係乾淨同舒服既
夜媽媽唔知食咩好可以試試