2019-04-14 60 瀏覽
湯底很淡,面不好,所謂胡麻跟本和普通沒分別!不會再去!一蘭and other Raman shops are much much better. Do not recommend this.
湯底很淡,面不好,所謂胡麻跟本和普通沒分別!不會再去!
2019-04-14 68 瀏覽
在大眾點評search附近有什麼拉麵店然後看到這間 所以決定行過去看看門面與一般的拉麵店一樣有親切的店員很快就招呼我們🤭我們肚餓之後看完Menu後看快快下單🤤·黑武士拉麵 HKD$83第一次看到這個名字 所以決定點來試試來到的時候湯底小小黑 飲起來味道很特別耶~拉麵的份量也很多 肚餓時食真的會食光光·蝦武士拉麵 HKD$83這個的湯底味道很香🤭 我也飲了幾口叉燒很大塊 要分幾口才食得完🤣面質選了硬身 因為我們要拍照後才食😋相機食先是常識吧人人也愛為自己食過的美食拍照·自家製餃子 HKD$30一上菜就被賣相所吸引 用筷子輕輕一篤就會聽到很脆的聲音 餃子是白菜豬肉餃子很Juicy的肉😍 像煎餅的餃子不是到處也有·芝麻手羽 HKD$36很脆口🤭雞翼有一點兒的辣 用來送酒一流😏男仕們應該會很喜歡吧🤣🤣這間餐廳性價比高🤭人情味小店🥰
在大眾點評search附近有什麼拉麵店
然後看到這間 所以決定行過去看看

門面與一般的拉麵店一樣
有親切的店員很快就招呼我們🤭
我們肚餓之後看完Menu後看快快下單🤤

·黑武士拉麵 HKD$83
第一次看到這個名字 所以決定點來試試
來到的時候湯底小小黑 飲起來味道很特別耶~
拉麵的份量也很多 肚餓時食真的會食光光

·芝麻手羽 HKD$36
很脆口🤭雞翼有一點兒的辣 用來送酒一流😏
男仕們應該會很喜歡吧🤣🤣

這間餐廳性價比高🤭人情味小店🥰

10 分鐘 (堂食)
2019-04-10 57 瀏覽
武士來了。今日同女朋友去左灣仔食飯,佢突然間話好想食拉麵,我就帶左佢去食幸屋啦。之後朋友介紹我食,我食過一次之後就好鐘意啦,之後經常都食!今日帶埋女朋友黎食飯啦!女朋友叫左金武士,湯底奶白濃郁,豬骨濃湯夠香濃滋味,入口唔會油膩,湯底香醇。溏心蛋香味突出,溏心度極高,中間蛋漿甘香!叉燒香軟唔會鞋口,油脂適中,拉麵好正!掛湯力高入口爽口彈牙!我叫左黑武士!黑蒜蓉湯底加多一陣蒜香,入口蒜味突出,油度唔高,飲到豬骨湯底既滋味!女朋友最後仲要偷食我碗湯!
2019-04-08 101 瀏覽
今日難得係灣仔放lunch,咁梗係周圍去搵啲好囧食。灣仔既橫街好出名有好多小店美食,然後行到黎呢條橫街,見有好多街邊店舖,就入去睇下,然後搵到呢間拉麵店好彩門口有個紅色既大燈籠先冇錯過呢間舖。本身以為會好細間,但入到去樓低好高,同埋裝飾都好靚,而枱與枱之間既間隔都幾大,同朋友傾計都唔驚隔離會聽到🤔講返野食啦,有鑑於本人係呢個黑蒜既fans, 見佢又係推介就諗都冇諗就叫左呢個黑武士($83)然後因爲午市優惠+$15有餃子+汽水,於是就叫左黎試😋其實一開始見到既時候有啲shock ,可能係因為個賣相麻麻,有啲似個啲酸辣粉,不過食左一啖之後發覺有少少失望。首先係個湯底,本身自己唔係一個重口味既人,但個湯底真係有少少淡而無味,最緊要係一啲黑蒜既味都冇,可能下次要嗌濃/特濃先入味啲。另外,佢揀拉麵可以揀叉燒(BBQ) 又或者 豚角煮(Porkbelly) 又或者御屋(Mix)。而貪心既我揀係揀左mix 啦,但可惜既係啲叉燒既咬口好奇怪,冇個種入口即溶既感覺,而豚角煮反而surprise我,有好多唔同既口感,味覺唔錯。然後+$15 換左兩隻湯餃。本身以為會係煎餃,怪就怪自己冇問清楚啦,不過湯餃既湯

黑武士

然後+$15 換左兩隻湯餃。本身以為會係煎餃,怪就怪自己冇問清楚啦,不過湯餃既湯底好香好入味,食完好滿足。

因為兩點後入去食既關係,仲有9折優惠,認真幾抵食,下次再想食拉麵都會黎試下其他既🤔
2019-04-05 92 瀏覽
因為公司響金鐘,所以午飯時間經常都會落灣仔食飯,咁岩今日行過見倒小巷裏面有更拉麵店,就咁就走左入去喇黑武士,黑蒜味好濃,除左面頭有黑蒜油之外,湯底仲有啲一粒粒好細嘅蒜,令到每一啖都食倒蒜嘅味。叉燒就選擇左御屋mix,姐係叉燒同豚角煮都有,一個拉麵,可以食哂兩種煮法赤武士,揀左走葱。個湯底好濃,辣度有得自己揀。今次揀左2度辣,食落唔會太辣,下次可以試下3阿!就咁睇真係點睇都唔似餃子。其實係佢個底加左蛋黎煎阿!餃子煎到個底好脆,但另一邊嘅餃子皮又唔會乾,加分阿!

2019-03-25 64 瀏覽
以為會好多人,於是打去問可否訂位,店員就好肯定咁話我地6點半好早一定無人,忍不住笑了一笑。去到又真係得2個客人,我朋友差d唔敢入去,哈哈。第一感覺係裝修有特式,令我幾意外。二來有空間感,坐得舒服唔迫而且,雖然好似細舖,但都可以坐至少幾十人咁。服務真的很親切,樂意講解點菜方法,和每個選擇的分別,令我很安心。上菜亦會按住我地食嘢的速度,一點也不急速,服務是很細心的,收碟、加茶超快手,也頻密清理枱面的紙巾、茶包包裝和掉了在枱面的食物,令我們食得很舒服。食物當然是滿意,很合我口味。我和朋友都覺得這是有驚喜的一間餐廳。
去到又真係得2個客人,我朋友差d唔敢入去,哈哈。
食物當然是滿意,很合我口味。
我和朋友都覺得這是有驚喜的一間餐廳。
2019-03-23 51 瀏覽
今天再來找在太古坊工作的朋友食午飯,雖然話說是午飯,但其實是吃下午茶,因為他多數下午三時才吃飯。所以我們來到太古坊附近的拉麵店,品嚐一下他的季節限定拉麵。限定王 黑松露蜆沾麵這沾麵給端上的時後,黑松露味撲鼻而來,而且甚有芝麻香。此沾麵除有叉燒以外,還有一隻糖心蛋和三隻蜆。麵底是用上蛋黃曲麵。麵底是彎彎曲曲的,容易掛湯,而且比較硬身。湯底看似毫不吸引,但呷了一口,黑松露味十足,豬骨湯味濃郁可口。Suntory 啤酒吃過濃厚沾麵後,當然更選一杯 Suntory 啤酒,一解油膩感位於灣仔和金鐘交界內街的拉麵店,雖然毫不起眼,味道是必樹一格的。下次再來的時候,必定試試這裏的丼飯。
所以我們來到太古坊附近的拉麵店,品嚐一下他的季節限定拉麵。
限定王 黑松露蜆沾麵
Suntory 啤酒

2019-03-22 104 瀏覽
赤武士 ($78)赤武士辣度點了1、麵條選了幼麵,軟硬度是硬、湯的濃度選了正常、濃香油則選了少、御屋叉燒、青蔥和椰菜正常分量。這次是第一次光顧,所以辣度選了最少的1,感覺不太辣,個人認為如果平時間中吃辣的菜式的朋友可選2或以上。麵條硬度選了硬,有口感,入口夠滑,亦能吸收湯度味道,湯的豚骨味香濃,不俗。御屋叉燒即是有兩種叉燒,有普通的日式叉燒和比較肥美的豚角煮。我十分喜歡豚角煮,因為十分香口,值得一讚。Red (Spicy) ($78)Spicy level 1 (The least spicy), Fine Ramen, Ramen Hardness level chose "Hard", normal soup, little oil, mix pork, normal green onion, normal broccoli.This is the first time for me to have ramen at this restaurant, so I tried the least spicy level.Level 1 spicy is not that spicy,
赤武士 ($78)

我十分喜歡豚角煮,因為十分香口,值得一讚。

Red (Spicy) ($78)

Level 1 spicy is not that spicy, in my opinion, with you often eat spicy food, you can start by trying spicy level 2.
The texture of hard ramen is good, the ramen is also smooth. The taste of the soup is perfectly soaked in the ramen.

Mix pork have both BBQ and Pork-belly. Pork-belly is  so tasty, which I highly recommend.

赤武士
2019-03-11
5 分鐘 (堂食)
赤武士
2019-03-17 88 瀏覽
朋友帶我去灣仔一條小街食拉麵,是一間小店,店外掛了紅燈籠,遠處可見到,不算難找店舖位置。蝦武士叉燒肥瘦適中,肉質軟。溫泉蛋做到流花效果,正。客人可選湯底濃度,我喜歡濃口味,當然選了濃。整個湯充滿櫻花蝦香,又鮮又惹味。我選的粗麵硬度適中,加蔥粒、木耳絲、椰菜一齊食好好味,而且分量足以飽肚。限定王限定王是沾麵,湯汁係黑松露野菌汁,菇味香濃。湯汁熱燙燙,稠度適中。粗身拉麵掛汁一流。配料有新鮮肥美大蜆、黑松露叉燒、温泉蛋、粟米粒、木耳絲、椰菜和大量蔥粒,滿滿一碗很豐富。免治雞肉串燒有炭燒香味,雞肉串內混有雞軟骨,口感很好,燒汁香。汁煮牛舌牛舌粒煮得很軟,切粒狀,有口感,很入味。紅白蘿蔔粒都很淋甜。我覺得這小食很適合伴飲啤酒,跟朋友詳談。我見到店家有啤酒套餐,$88有700ml生啤加3款小食,下次要跟朋友再來。

蝦武士

限定王

免治雞肉串燒
有炭燒香味,雞肉串內混有雞軟骨,口感很好,燒汁香。

汁煮牛舌

2019-03-13 35 瀏覽
和朋友約會,試了灣仔橫街中的日本拉麵小店—幸屋。.結果,兩個人同時心有靈犀,都點了黑武士湯底,即傳統黑蒜油煮成的濃湯。.幼面軟硬適中,湯底香濃,香油份量剛好,椰菜分量選了多。值得一讚的是流心蛋,蛋黃煮得剛剛好,配上拉麵和爽甜的椰菜,味道一流。主角豚角煮軟綿綿,如喜歡較有口感的, 可選擇bbq, 肉質便會偏硬身。.加了個小食炸雞,肉質香脆。 但沒有太大驚喜.店舖環境整潔,裝潢特別,服務員態度良好,值得推薦。
和朋友約會,試了灣仔橫街中的日本拉麵小店—幸屋。

加了個小食炸雞,肉質香脆。 但沒有太大驚喜

店舖環境整潔,裝潢特別,服務員態度良好,值得推薦。

2019-03-07
5 分鐘 (堂食)
  • 黑武士
2019-03-12 46 瀏覽
話說今日慶祝同事生日,就嚟到幸屋啦!第一次食呢間人氣拉麵,好彩早小小嚟唔怕等。我地都叫左黑蒜油拉麵🍜湯底飲落幾重蒜油味,面係曲身下!所以好掛湯😃😃木耳同椰菜都幾多,只蛋食落好流心😋😋 叉燒要左mix. 食落都夠肥夠腍❤️❤️ 另一個係蝦湯底!個人覺得更加出色,蝦味十分濃郁🤤🤤d櫻花蝦都幾多下添,可以加d枱面任食嘅豆芽👍🏻👍🏻 小食叫左餃子同炸雞🤗🤗食落就冇拉麵咁好啦,餃子太淋了。雞就過咸,可以不試😸😸😸

2019-03-11 44 瀏覽
今日係灣仔經過見到有間居酒屋,門前有大大小小嘅紅色燈籠🏮!好有係日本d拉麵小店,就試下啦!餐廳主打拉麵丼飯等,亦提供小食,串燒等,估唔到仲有日本生啤提供,啱晒放工嚟啤一啤!胡麻王$78香濃芝麻嘅豬骨湯底,配上炙燒過嘅叉燒,好惹味!可以選mix,食埋豚角煮👍!牛丼$93炙燒過既牛肉,配上特製丼汁,好香口!加埋隻溫泉蛋,會無咁油膩!日本免治雞肉串燒$25燒到外皮蕉脆,外脆內軟,啖啖肉😋炸手羽,作到金黃,好香口,送啤酒一流!估唔到餐廳雖小,但都咁多款食物提供,有質素嘅小店係要支持下!

胡麻王$78

牛丼$93

日本免治雞肉串燒$25
燒到外皮蕉脆,外脆內軟,啖啖肉😋

炸手羽,作到金黃,好香口,送啤酒一流!

• 胡麻王
  • 豚角煮
2019-03-09 105 瀏覽
幸屋-一流博多豚骨拉麵門外掛著一個大大的紅燈籠,上面寫著博多豚骨,內裡樓底很高,感覺寬敞,混凝土色的地板、純白的牆身,深木色的家具,古早日式的味道。胡麻王湯底是博多地道的豚骨湯,濃郁的湯不會太咸,加入海量多的芝麻後更加香而且令湯汁稠密了,麵條採用幼麵,能充分沾上湯,濃濃香油、青蔥、木耳絲令口感豐富,香煎後外皮微焦香的御屋叉燒,厚身且腍身。鰻魚丼原條鰻魚的丼飯,蓋著了整個飯碗,鰻魚魚肉厚身、烤得剛剛好,鰻魚汁夠又沒魚骨,加上一隻糖心蛋,配上青蔥、椰菜,伴飯食一流。自家制餃子名付其實的一底餃子,餃子底部煎得香煎形成一層薄薄得脆皮,表面的皮和內裡的肉嫩滑,有別於一般配餃子汁,而是配上燒汁,沙律醬、木魚碎和香蔥碎,大阪燒的食法。芝麻手羽有芝麻的特色湯怎少不了芝麻雞翼,一客兩隻,外皮煎得香脆可口又帶濃濃的芝麻香,內裡的雞肉一點也不乾。最後發現門口掛架有提供麒麟一番搾啤酒,下次一於再食啤一啤!
幸屋-一流博多豚骨拉麵

胡麻王

鰻魚丼

自家制餃子

芝麻手羽

最後發現門口掛架有提供麒麟一番搾啤酒,下次一於再食啤一啤!
2019-03-02 105 瀏覽
今日約左朋友係灣仔食,又想食日式野,一於試試呢間係橫街的拉麵,而呢間拉麵仲有啤酒可提供,喜歡飲酒的朋友可以來試試,一邊食拉麵配上啤酒,特別有風味。Menu可以自己選擇麵的硬度及配料。我和朋友都喜歡食辣,點了赤武士拉麵,可選揀辣度。個湯底好香,辣度剛剛好,味道也十分濃郁。而小食很有驚喜,初初碟小食想到也不知道是甚麼,原來是餃子。外層很脆,裡面卻很juicy,十分美味。另一款小食是芝麻雞翼,炸得好香好入味。

另一款小食是芝麻雞翼,炸得好香好入味。
2019-02-26 67 瀏覽
我都幾鐘意食拉麵, 尋日路過灣仔被餐廳門口一個紅紅嘅燈籠所吸引, 好啦,今日晚餐就呢度啦。一坐低我已經即刻諗到食乜野😋,因為餐牌上推介咗四款特色拉麵,唔係唔試呀😁。呢度有得揀麵嘅粗幼度,麵質硬度,湯嘅濃度,蔥同椰菜多少,我最鍾意係佢啲叉燒都可以揀,除平常食到一片片嘅叉燒,仲可以選擇豚角煮,而御屋即係兩款肉mix 埋,估唔到拉麵都可以自己配搭😍先叫咗兩款小食, 唐揚魷魚鬚 - 夠鬆脆和風餃子 - 底夠薄脆, 又有肉汁一D都唔乾👍🏻而拉麵就叫咗博多胡麻王拉麵,個湯鋪滿大量磨碎咗嘅芝麻碎,好香,义燒大大片又唔肥最啱我😋加埋隻溫泉蛋,正👍🏻另一碗黑武士黑蒜山藥湯拉麵,個湯超好飲🙌🏻又唔覺油,配咗义燒同豚角煮,而豚角煮經炆煮後非常入惹味👍🏻。

先叫咗兩款小食, 唐揚魷魚鬚 - 夠鬆脆
和風餃子 - 底夠薄脆, 又有肉汁一D都唔乾👍🏻

唐揚魷魚鬚
和風餃子