2018-12-12 320 瀏覽
囍帖街附近宜家開咗唔少嘅餐廳,呢排又聽聞話灣仔有間隱世拉小店好正,所以就去食個輕鬆拉麵~拉麵嘅款式都印喺牆上面,裝修都充滿日本風格。清酒價錢都好親民,百零蚊都有交易。燒半穀廣島蠔,燒到熱辣辣,切咗粒蠔出嚟之後,將蠔同埋啲汁一齊爬入口,鮮甜之外仲有一入青新嘅蔥味。呢個和風餃子外面好似大板燒,或者班戟,但其實係一塊好大塊嘅脆脆皮,啲餃子就呢埋晒喺下面。餃子皮薄肉多,餡方面比較實肉,唔係散開一粒粒肉咁,加埋木魚花碎沙律同大板燒醬。拉麵係用tick tick紙去揀自己鍾意嘅材料同麵嘅軟硬度,呢個豚角炆得好林又入味,日式叉燒就卷得好好唔會一夾就散,湯方面用上豚肉湯底,飲落都會成層油咁,所以可以放心成兜食晒。另外朋友就叫咗個溫泉蛋燒雞飯,雞皮燒到黃金色,飯就用咗珍珠米 ,食落彈牙黏口。呢間餐廳嘅食物質素都好好,價錢比想像中平。小食都係三十幾四十蚊左右。下次試埋佢啲清油先。

拉麵嘅款式都印喺牆上面,裝修都充滿日本風格。

清酒價錢都好親民,百零蚊都有交易。

2018-12-09 224 瀏覽
放工和同事食飯,位於小街中,可以靜靜地飲杯傾下的小店。這有生啤套餐,有炸雞,多春魚,蒜軟骨跟一杯 700ML生啤。亦有其他日本啤揀,本來想飲杯吹吹水,點知突然收到老闆call, 今晚耍OT,只好正正經經食個晚餐回去開工。胡麻王,是豬骨湯底加了芝麻湯,湯底豬骨味濃,而芝麻味都好勁,好香芝麻味。加了溏心蛋,蛋是原隻, 咬開一啖,蛋漿流出,煮得剛好,而且有蛋味。麵選了正常,彈牙軟度是我鍾意。义燒一片薄的,一件豚角,豚角用厚,軟身好味。餃子好得意,似大阪燒,而味道都好似, 反轉就見都一隻隻餃子。

2018-12-08 113 瀏覽
幸屋 (灣仔)灣仔機利臣街5-9A號維昌大廈地舖食物:🦈鰻魚玉子燒玉子甜度適中 淋得嚟唔會好散一啖裏面有玉子同饅魚 味道好夾🐙魷魚鬍外脆內軟 魷魚酥裹面都係熱辣辣當中所加既調味粉好惹味 食唔停口哩到既小食有特式之餘 仲要好好味🍜限定沾麵 $98哩日限定為黑松露燒鳗魚拉麵沾麵湯底不會太澀 別具風味而麵身彈力爽口 有口感鍾意淋身質地既人未必鍾意燒鰻砌塊但有好多舊 足料🍜鰻魚丼 $89飯量係落單時圈咗適中 但啲飯都仍然好足料 食得好滿足燒饅魚係成條切開咗三份所好都好大條 好似食極都仲有咁無論係麵定丼都有得叫流心蛋隻蛋半熟程度剛好 正!另外餐廳有我最鐘意飲既日本啤酒可惜呢幾日皮膚過敏唔飲得下次黎到一定要試試佢 位置:餐廳位置就係灣仔B2出口經過修頓球場行多幾條街就到環境: 鋪頭環境裝修到好有日本風門口外已經勁多日本既佈置餐廳入面好有日本味道周圍都係poster 好似去左日本咁另外有單人高枱座位 一人去面壁都唔會尷尬
幸屋 (灣仔)

但啲飯都仍然好足料 食得好滿足
燒饅魚係成條切開咗三份
所好都好大條 好似食極都仲有咁
無論係麵定丼都有得叫流心蛋
隻蛋半熟程度剛好 正!

另外餐廳有我最鐘意飲既日本啤酒

餐廳入面好有日本味道
周圍都係poster 好似去左日本咁
另外有單人高枱座位
一人去面壁都唔會尷尬

一個寒冷的晚上,完成了一整天的活動,於灣仔的橫街窄巷中,吃一碗幸屋拉麵。樓面姐姐非常好客,給了我們一杯熱水及煎茶包,飲了一啖熱茶,整個人馬上䁔起來。先來一個小食,要了汁煮牛脷。牛脷是日式炆煮,非常腍滑不硬,味道不會太濃太鹹,清新香濃。選了最基本的金武士($78),即博多系豬骨湯。配料的叉燒併豚角,非常出色,肉脂充足,鬆化肉滑,醃料味美。湯底濃度剛好,麵條可硬一點點更好。醬油蛋入味,徧甜。我則點了限定王,今天是鰻魚沾麵。鰻魚燒得香脆,肉質彈牙。麵條沾上了濃魚湯,味道立即吸進麵條之中。店家還提供我最愛的 Suntory Premium Melt's,很想飲,但今日有點病,要等下次來的時候再試。
金武士
限定王
  • 金武士
  • 限定王
2018-11-12 247 瀏覽
幸屋。胡麻王冇做research求其行入左呢間拉麵🍜鋪未食過胡麻嘅拉麵就叫嚟試下點知。。冇一樣材料係好食😑偽拉麵一碗🤦🏼‍♀️唔明點解OpenRice咁多個😋🤷🏻‍♀️
幸屋。胡麻王
冇做research求其行入左呢間拉麵🍜鋪
未食過胡麻嘅拉麵就叫嚟試下
點知。。冇一樣材料係好食😑偽拉麵一碗🤦🏼‍♀️
唔明點解OpenRice咁多個😋🤷🏻‍♀️
2018-11-11 231 瀏覽
Lunchtime想食拉麵,知道灣仔有間日本博多豚骨拉麵店,一於去試下。幸屋係機利臣街,機利臣街兩旁都有好多小攤檔,但都無遮擋到幸屋,因為幸屋有好多人排緊隊。排左一陣終於到我啦,我就點左一個胡麻王。幸屋都好細心,可以比我地揀粗麵幼麵,可以揀軟硬度,湯既濃度,香油,叉燒/豚角煮,青蔥同埋配菜,可以客製化每一碗麵,都幾細心。等左一陣有得食啦,湯底好好味好濃郁,我點左叉燒,肥瘦相夾好味到!仲有好多胡麻,果然係胡麻王阿!而且麵底好味,份量足夠,軟硬適中,唔錯!另外有個細心位就係拉麵店提供煎茶茶包,被客人自己沖,可以自己調節茶既濃度。
2018-10-15
15 分鐘 (堂食)
2018-10-27 170 瀏覽
幸福的屋台,在日本屋台食拉麵食得多、今次試下灣仔的拉麵先.食店主打博多拉麵,門口經有日式料理風格.有日本的一番啤酒飲,這酒比較易入口,日本品牌.有豚骨,黑蒜等湯底.有小食可自由添加,芽菜十分爽口,大家一定要試.同時也有熱茶的.裝修充滿日本風.芝麻雞翼十分香脆,重要不是很油的.金式士豚骨湯底香濃、同時配菜同叉燒同樣份量十足的.櫻花蝦十分好味,加上流心蛋同熱熱的麵,十分好味道.凍豆腐味道十分清新,同濃厚的拉麵成了一個美好的對比.
幸福的屋台,在日本屋台食拉麵食得多、今次試下灣仔的拉麵先.
食店主打博多拉麵,門口經有日式料理風格.
有日本的一番啤酒飲,這酒比較易入口,日本品牌.
有豚骨,黑蒜等湯底.

有小食可自由添加,芽菜十分爽口,大家一定要試.
同時也有熱茶的.
裝修充滿日本風.
芝麻雞翼十分香脆,重要不是很油的.
金式士豚骨湯底香濃、同時配菜同叉燒同樣份量十足的.
櫻花蝦十分好味,加上流心蛋同熱熱的麵,十分好味道.
凍豆腐味道十分清新,同濃厚的拉麵成了一個美好的對比.
2018-10-27 3894 瀏覽
原本想食的餐廳人太多,所以決定轉移陣地,而又亂打亂撞來到這間位於橫街中一間不太起眼的日式小店-幸屋。雖然位置不太起眼,舖面又不算大,但人客爆滿。雖然地方細細,但勝在樓底高,沒有壓迫感。這間小店除了拉麵,還有丼飯及小食。間中還會推出一些限定食品。拉麵有7 款選擇之多,每款拉麵的麵質,軟硬度,湯底之濃度,香油,青蔥,椰菜都可以因應自己要求來選擇的。另外叉燒的選擇都可以選叉燒BBQ或者豚角煮,選擇御屋mix 更可以一次試晒兩樣。今次我選了胡麻王配粗麵,其他是選正常,叉燒選擇就選了mix。胡麻王的湯底是豚骨芝麻湯,這裡是用上黑芝麻的,湯底除了有濃濃的豬骨湯,更多了一份黑芝麻的香味。湯面更灑上一層黑芝麻粉。我一向食拉麵都會多選粗麵,覺得比較有咬口,同埋比較掛湯。朋友就選了黑武士配幼麵,湯底是黑蒜油山藥湯,好香的黑蒜麻油香味,更多了一份類似担担麵的肉碎,更惹味。每款拉麵都配上香蔥、木耳、椰菜、溏心蛋、叉燒及豚角煮,材料十足。叉燒比較瘦,豚角煮就比較肥,但肉質感覺豚角煮比較淋身好食。大家可以選mix 一次食晒2 款。另外,我們叫了一客汁煮牛舌及芝麻雞翼。欣賞芝麻雞翼炸得一點油膩感都沒有,炸得外脆內嫩

胡麻王
黑士
大家可以選mix 一次食晒2 款。
另外,我們叫了一客汁煮牛舌及芝麻雞翼。
欣賞芝麻雞翼炸得一點油膩感都沒有,炸得外脆內嫩。讚呀!
芝麻雞翼
汁煮牛舌,平時食開燒牛舌,燒得唔好會變得乾柴,但汁煮就少了這個問題,還煮得淋身入味。
2018-10-26
胡麻王
黑士
芝麻雞翼
  • 黑武士
2018-10-21 212 瀏覽
今日好晏先食lunch,所以夜晚真係食唔落飯,但如果唔食野,夜啲就一定會肚餓,所以晚餐點都要食啲野先得,最後就揀左食拉麵呢間拉麵館除左有拉麵食,仲有丼飯食平時我一定會食鰻魚丼飯不過今日實在食唔落飯下次再過黎食赤武士我要左3號辣度,呢個辣味幾好味辣中帶甜,越食越惹味去BBQ叉燒好大塊架👇🏻口感好soft蝦武士用櫻花蝦製既湯底,味道唔會太濃,口味偏淡,岩哂鍾意食清淡口味的人炸雞塊新鮮熱辣炸起的,肉質好滑好味道煎餃子網紋薄脆底好脆卜卜餃子夠juicy有成6隻超抵食

呢間拉麵館除左有拉麵食,仲有丼飯食
平時我一定會食鰻魚丼飯
不過今日實在食唔落飯
下次再過黎食

赤武士
我要左3號辣度,呢個辣味幾好味
辣中帶甜,越食越惹味
去BBQ叉燒好大塊架👇🏻
口感好soft

炸雞
新鮮熱辣炸起的,肉質好滑
好味道

煎餃子
網紋薄脆底好脆卜卜
餃子夠juicy
有成6隻
超抵食
2018-10-20
2018-10-20 151 瀏覽
因在灣仔附近開完會,突然想吃拉麵,所以選了這間餐廳試試我6點半來到,幸好不是太多人。隔離桌還坐了外國人,看來挺受歡迎店員十分友善,先給我一包煎茶茶包,再加熱水我點了一份黑武士拉麵。黑武士的黑蒜油味道濃郁,而且又保留到豬骨味湯底。叉燒也十分大塊,口感很好。加上流心蛋,十分滿足當中還有椰菜、紫菜等等我又點了一份汁煮牛舌。牛舌十分煙韌,而且很入味。份量也十分飽肚很喜歡這間拉麵館,下次一定會再來試試其他湯底
因在灣仔附近開完會,突然想吃拉麵,所以選了這間餐廳試試

店員十分友善,先給我一包煎茶茶包,再加熱水

叉燒也十分大塊,口感很好。加上流心蛋,十分滿足
當中還有椰菜、紫菜等等

很喜歡這間拉麵館,下次一定會再來試試其他湯底
2018-10-15 202 瀏覽
今日去太古廣場第三期上 training course, 係佢嘅地鐵出口行出嚟已經係灣仔區來的食肆小店. 行過邊一間拉麵店俾佢門口寫住嘅波士頓龍蝦沾麵吸引,就入咗去一試究竟啦.原來啲一個波士頓龍蝦沾麵叫做限定王,係期間限定嘅,另外佢仲有唔同款式嘅拉麵俾人揀.佢仲好好,好似一蘭拉麵咁可以俾人圈唔同嘅煮法同埋配料添,真係貼心.波士頓龍蝦沾麵估唔到唔使$100一碗嘅面竟然配左半隻大大隻嘅波士頓龍蝦,同埋一大碗熱辣辣,上菜時仲滾緊用龍蝦煲出來嘅鮮味龍蝦湯.龍蝦大隻肉厚仲有邪惡嘅龍蝦蝦膏添,正!好似去咗酒店食龍蝦咁.龍蝦湯香濃美味去上爽口彈牙嘅粗麵條 用來做沾麵一流.赤武士拉麵之後仲叫咗一個叫做赤武士嘅拉麵,其實佢係一個辣味拉麵. 麵粉一樣爽口彈牙配以佢嘅秘製辣汁調味,同埋好似嘅大大件叉燒,仲有流心溫泉蛋,一流! 配埋多蔥多椰菜,真的豐富滿足.汁煮牛舌另外我仲加錢要左個牛舌,牛舌香口有口感加少少錢可以有多一重滋味,不錯.蒜香軟骨另一個不錯嘅小食選擇,少少哋過吓口癮都幾好㗎,用來送啤酒一流.講開啤酒,去邊度都有唔同嘅啤酒比客人揀,有生啤有麒麟啤等等,下次都試吓先!

波士頓龍蝦沾麵
龍蝦湯香濃美味去上爽口彈牙嘅粗麵條 用來做沾麵一流.

2018-10-12
2018-10-11 205 瀏覽
今晚閨蜜相聚,她帶隊到灣仔吃拉麵,出了灣仔地鐵站後,只步行五分鐘左右,便到了幸屋。幸屋的門口很有日本feel, 甫入店內,已見服務員笑面迎人,招呼了我們坐下來,便細心地介紹餐牌。我們點了蝦武士拉麵、限定王拉麵,小食點了蒜香墨魚咀,及冷豆腐。吃完後,便明白為何閨蜜要大力推薦幸屋,真的正到不得了蝦武士湯底蝦味超濃,麵條爽口,义燒很焾很入味;限定王非常抵食,只需付$93 便有龍蝦吃,湯底龍蝦味濃郁,美味無比。而兩款小食也非常不錯,墨魚咀入口熱辣辣的,冷豆腐細滑軟熟。整體來說真不錯,下次一定會再來光顧,因為還想試試它們的啤酒呢

2018-10-11
2018-10-09 189 瀏覽
💁🏻‍♀️幸屋 (灣仔)🍴-放lunch約左朋友過來陪我食,揀左間都幾多人排隊嘅拉麵店,同其他拉麵店差不多,排隊嘅時候俾定張紙仔你落單。-蝦武士 ($83)🍜小編白痴左,以為蝦武士入面有原隻大蝦,但原來係細細粒嘅櫻花蝦🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️湯底係幾濃郁,麵都爽口彈牙,但豚肉得一塊,有啲sad😢-胡麻王($78)朋友叫左呢個芝麻拉麵,個湯好重芝麻味,好唔好咪就見仁見智啦。但個人覺得同拉麵唔太夾,有啲重口味。
💁🏻‍♀️幸屋 (灣仔)🍴
蝦武士 ($83)🍜
湯底係幾濃郁,麵都爽口彈牙,
但豚肉得一塊,有啲sad😢
胡麻王($78)
2018-10-05 113 瀏覽
Wandered around and went to this restaurant for lunch in wan chai. Surprisingly the food here tasted so good and the price is very resonable. I ordered Unadon (grilled eel rice bowl). The sweet caramelized unagi sauce is perfect! I just couldn’t stop but finished the whole bowl of rice.
2018-09-23 320 瀏覽
我寫料理係因為唔止拉面好食,係差不多樣樣我地點的小食都好好味,6點去到完全無人,仲心諗係咪伏店呢,好在有試,仲想一試再試點左「蝦武士」真材真料有好多櫻花蝦,湯都濃,仲有特濃選擇,個人覺等湯底只濃唔夠鮮。另外佢既幼面好爽,叫普通硬岩岩好,面底都好多,女仔食得晒都飽左9成。重點來了....就係舊叉燒,肥瘦適中,咬落有酒香但唔oily,我覺得好過日本來個啲連鎖多多聲!加多$20就有一個小食同飲品,當然加埋啦,我同友人叫左鷄軟骨同栗子餅。軟骨不過不失啦,香口易咬。我之前未食過栗子餅呀,今次一試愛上!好多好多栗子蓉,栗子味好濃但唔太甜(本人好怕甜野),外皮炸得好金黃,唔止賣相好靚,好睇又好食!仲叫多左個牛肩串燒,呢樣麻麻地,太乾身所以無咩咬口無咩牛味。員工服務好好,不過位置唔多,好在周未早來先試到咋!

栗子餅

員工服務好好,不過位置唔多,好在周未早來先試到咋!
2018-09-22
栗子餅