2016-07-11 621 瀏覽
不一樣嘅日式烤肉放題依家飲食店鋪愈來愈多,要成功吸引客人,除左係食物質素之外,環境,裝修等等各樣都係一個不能缺少嘅因素。因為要吸引客人光臨,並不單單是為了一次,而係希望客人可以係心目中有一定的記憶,當想吃該類型嘅食品會預先想起它,並且會向友人推薦它。但係要做到這樣,並不是容易的事。所以各餐廳必須要與時並進,不時改革,才能夠愈做愈好。呢間日式烤肉放題我覺得做到了與時俱進呢一點。首先係餐廳嘅環境,一般舊有嘅日式放題,形象都會係有點殘舊,而且位置都係比較迫的(如果一大班人去,坐長沙發嘅時候迫到連去洗手間都要友人全部讓出才可以走出去)。但呢到嘅設計比較寛闊,還於入口前有一排像日本食堂的單向位置,設計相當特別。另外依家嘅燒肉店通常是用電爐來烤的,我相信是因為比較方便,而且喺清潔方便比較容易。但係對我來說這樣並不是太好,我比較喜歡有炭火味嘅燒烤,不但烤出來的食物更有香味,而且看出來都比較漂亮,能烤出有點焦嘅香脆效果。這裡正是用了炭烤,不但烤出來香氣十足,而且用網烤出來嘅肉都特別好看。再特別之處係拒有一個類似抽油煙機嘅管,可以即時吸走油煙,食完之後成身唔會有種油淋淋嘅味道,真係再直落夜場都唔怕比人嗅
不一樣嘅日式烤肉放題

這裡正是用了炭烤,不但烤出來香氣十足,而且用網烤出來嘅肉都特別好看。再特別之處係拒有一個類似抽油煙機嘅管,可以即時吸走油煙,食完之後成身唔會有種油淋淋嘅味道,真係再直落夜場都唔怕比人嗅到,哈哈。溫馨提示大家,原來呢個火係可以自行調較大細嘅,在開爐嘅位置就可以看到,蠢蠢地嘅我,食到一半先知道。。。。難怪等左好耐先烤得熟。。。
另外提下大家,現在做緊推廣,只要有4個人或以上,喺Facebook 到打個咭,like 下就可以送你一板海膽,無錯!係一板,好著數!聽我講到甘興奮,實以為我有得食,但可惜我得兩個人,鳴嗚。。。愛食海膽嘅我,決定叫一板!一板都只不過98蚊,呢種海膽味道未到好濃,但係都好smooth,仲跟埋紫菜同一支叉比你,一叉一排包埋落塊紫菜到食,正丫!

先講講放題包嘅嘢食先,其實有9成嘅食品都可以選的,大家都成日食嘅我就唔多講,選幾樣必食嘅先。
三文魚籽壽司--平時出去食好小有得選呢種可以選,一般都只有蟹子。所以呢到有我極度開心,平時剩食魚籽,我都最少可以食一碗!
炸餃子--皮唔厚,入面有菜同豬肉,食落都有肉汁,唔會炸得好乾。

炸芝士--細細件,三角形,成件都係芝士,炸出嚟一定要趁熱食,熱食嘅時候內面軟軟的,芝士都可以拉成一絲絲,味道非常濃郁。

炸芝士年糕--如果略嫌芝士味道太濃的話,可以選食芝士年糕,外層係軟熟嘅年糕,中間夾住芝士,一樣甘好食。

出嚟食嘢最緊要食到好食嘅嘢,所以我地就點左一d特別推薦嘅嘢食。
海鮮併盤--超值之選,198蚊。初頭都介乎想叫同唔叫之間,但係又見到好似好正甘,叫店員解釋一下,知道原來全部都是高質素嘅食物,牛是A5和牛,豬是用伊比利亞豬,所以忍唔住就叫左嚟試下,結果完全超出我嘅期望。
海鮮樣樣都好大隻好足料,特別係大元貝,出去出面街市買都要幾十蚊先有一隻,依家個併盤足足有兩隻,又大隻,又厚肉,味道鮮甜,正!

鮑魚--有4隻鮑魚,是韓國品種嘅鮑魚,內臟都已經一早清潔好,只需要烤熟就可以吃。鮑魚不用烤很久的,大概見到鮑魚略為收縮再煮多陣就可以食,否則太靭就唔好食。
另外又想試一下個龍蝦,一隻只需要98蚊,真係抵食。上碟前已經劏開左一半,仲配有蒜蓉,烤一烤已經好香。
食落好爽脆,肉又飽滿,證明係非常新鮮的。愛吃龍蝦嘅人絕對要試,嘗試一下烤嘅龍蝦,感覺都不錯,係中式風味以外的另一種選擇。
最後還附上Moven pick 嘅雪糕,有呍喱嗱,朱古力同士多啤梨味三種可以選擇。你特別喜愛朱古力味,有好多朱古力碎混喺雪糕中間,好似食緊朱古力甘,好好食。
有人話放題嘅食物當然係全部任食先算係抵,但在我而言,喺一個地方如果可以食到自己想食,而又高質素嘅食物,係一個好方便而且又可以好滿足嘅選了。就好似呢到甘,食到以燒烤風味嘅龍蝦,真係另一番體驗。
  • 二人前海鮮和牛盛合
  • 刺身船
  • 燒蠔
2016-07-11 628 瀏覽
和我的日本朋友很少去街, 今天行到銅鑼灣, 見到易拉架上的放題廣告. 心想日本妹妹都未試過吃香港的放題, 便一行人衝了上去. 平日晚上都全場爆滿, 十分旺場, 連吧枱都有幾個人坐了. 幸好有一枱正在埋單, 我們很快便有卡位坐. 我們坐到吧枱後的一排卡座. 這兒的空間感在放題界來說算是很大, 座位和桌子都很寬敞, 不怕沒位置放食物. 任飲任食, 每位$268因為要照顧人生路不熟的日本妹妹, 把ipad 的食物點餐紙轉成英文, 所以沒有很留心侍應的說話. 快快手便點了一些刺身和燒肉. 原來店家會跟據人數先上一隻刺身船和燒肉拼盤的, 就是讓人不用餓著肚子等侍. 但這樣來說, 我們很多東西都變了點了雙份. 食物款式大致分為以下幾款 :特選燒肉類,燒烤類,卷物,壽司, 尚鮮刺身,小食,炸物, 冷盤熟食和酒類等刺身拼盤店家會預先送來一盤刺身, 所以不要太心急點菜. 刺身船包括三文魚, 魷魚, 希靈魚, 北寄貝, 八爪魚, 帶子, 鮑片及有頭甜蝦等.有頭甜蝦色澤晶瑩, 蝦肉爽口. 最愛的希靈魚粒粒魚子爽脆, 三文魚夠肥美. 在刺身船上的, 還有滿4位便送一板海膽, 海膽雖然細粒, 但色澤金黃, 數量

任飲任食, 每位$268

食物款式大致分為以下幾款 :

刺身拼盤

刺身船上的, 還有滿4位便送一板海膽, 海膽雖然細粒, 但色澤金黃, 數量不少, 海膽的鮮味淡淡的, 但勝在數量很多, 吃得滿足
接著的烤肉拼盤, 都是店方預先把幾款必點的肉類先上一盤, 有牛,雞,豬及丸類等. 讓客人不用慢慢選便可先吃第一輪.
二人前海鮮和牛海鮮合, $198

由於日本妹妹第一次在香港吃放題, 我們點了一個高階一點的. 原因是包括我最喜愛的鮑魚. 因為是自己燒, 所以鮑魚己經預先離殼, 不會見到鮑魚典來典去的情景. 燒好後的鮑魚還是有柔韌性, 不會死實, 吃到新鮮. 海鮮盒還有特大元貝, 和珍寶虎蝦, 虎蝦比任食的大隻很多, 更加彈牙. 而豬肉是伊比利亞橡果黑豚豬. 比其他的豬肉少了一陣豬燥味.
生蠔

只要like 了店家的 facebook 便可任點生蠔. 生蠔都很肥美. 加點醬油蔥花更好.
蒜香牛油龍蝦尾, $128

龍蝦尾比人臉還大, 幾驚喜. 而龍蝦己預先用上蒜香牛油調味, 看著牛油融化在龍蝦肉裡, 肉都由透明慢慢轉變成白色, 我竟然燒好了一隻大龍蝦. 龍蝦有少少沙律醬的味道, 一梳梳的肉十分彈牙.
發現燒海鮮都很飽, 都不想多點其他肉食了, 點了一些魚丸會爆漿的, 不錯.
飲品就是自己到門口的雪櫃自取, 選擇不少.
甜品都是自取, 很多不同味道的大福, 大福很飽肚, 我們都不多取. 只吃了一個布甸.
movenpick雪糕

每人還有一個 movenpick 雪糕, 三款味道任選.
這兒上菜速度極快, 而且先有刺身船和海鮮拼盤, 不用客人餓著等, 都是很窩心的做法. 食物不算精緻但款式很多, 比較港式放題, 要靚少少的食物又可以加錢, 什麼客人都照顧得到.
2016-06-30
  • 清酒煮鮑魚
  • 二人前海鮮和牛盛合
  • 刺身船
  • 燒蠔
入口位較隱蔽~店內地方頗大,我們坐卡位~跟一般放題食店有分別就是他們已全面使用平板電腦點菜!省卻了每次點菜的單張!既放便又環保!而你按的 +1 真的是代表你點了數量一件呢!所以想吃3隻雞翼要按+3 啦~驚喜位:有玫瑰海鹽來蘸燒肉!(不是每家燒肉放題都有提供呢~)還在研究餐牌中,店員就先端上海鮮刺身船!有三文魚、甜蝦、帶子等刺身不錯哦!很新鮮!帶子及甜蝦都很鮮味!然後就有燒肉拼盤啦!確認喜歡哪款再追加!老公一直在不斷燒~~~~~而我就去拿飲品啦!飲品方面,紙包飲品及罐裝汽水都放於飲品櫃內,而都是自助形式!接著就由老公發板點了不少東西哦~ 韓式肩胛梅花、安格斯牛小排、尚鮮一口牛、韓式原條腩條、原隻帆立貝及尚鮮虎蝦等安格斯牛小排及尚鮮一口牛超好吃!!!安格斯牛小排牛味香濃~ 尚鮮一口牛入口就口溶啦~除了吃牛外,老公特別喜歡吃蝦及魷魚,所以點了很多!XD除了刺身、燒肉外,還有小吃呢~我們點了熱烏冬、冷烏冬、火炙海鹽左口魚邊壽司、味付海蜇、味付螺肉等!特別值得一讚是熱烏冬!烏冬質地非常彈牙!若不是我們吃得太飽的話,可能會多叫幾個!XD好飽呢~~~最後還可以選一杯 MOVENPICK 雪糕!!!對
入口位較隱蔽~

店內地方頗大,我們坐卡位~

而你按的 +1 真的是代表你點了數量一件呢!

所以想吃3隻雞翼要按+3 啦~
驚喜位:有玫瑰海鹽來蘸燒肉!

(不是每家燒肉放題都有提供呢~)
還在研究餐牌中,店員就先端上海鮮刺身船!

有三文魚、甜蝦、帶子等

刺身不錯哦!很新鮮!

帶子及甜蝦都很鮮味!
然後就有燒肉拼盤啦!確認喜歡哪款再追加!

老公一直在不斷燒~~~~~
而我就去拿飲品啦!

安格斯牛小排及尚鮮一口牛超好吃!!!

安格斯牛小排牛味香濃~ 尚鮮一口牛入口就口溶啦~
除了吃牛外,老公特別喜歡吃蝦及魷魚,所以點了很多!XD
除了刺身、燒肉外,還有小吃呢~

特別值得一讚是熱烏冬!烏冬質地非常彈牙!

若不是我們吃得太飽的話,可能會多叫幾個!XD
好飽呢~~~
最後還可以選一杯 MOVENPICK 雪糕!!!

對哦是不含添加劑、人造色素或香料的 MOVENPICK (7-11賣HK$34杯~~~~~)

我們分別點了朱古力味及草莓味,口感幼滑,少甜不膩!

Perfect~~~~~~!

2016-06-06
1 分鐘 (堂食)
  • 韓式肩胛梅花
  • 安格斯牛小排
  • 尚鮮一口牛
  • 韓式原條腩條
  • 尚鮮虎蝦
  • 熱烏冬
2016-07-11 452 瀏覽
今日同大家推薦一間——尚鮮日式燒肉漁市場。入邊有超多美味嘅日本料理,烤類、壽司、魚生,反正咩都有!二人前海鮮和牛盛,呢款系我地超級滿意嘎,上邊有超足料,貝殼啦、超多生蠔啦、牛肉,仲有兩隻大蝦添,見到都已經留曬口水啦!我地怕來不及烤,所以先點咗兩份壽司,先食住。火灸三文魚壽司及火灸蟹足棒壽司,都好好味,而且上邊嘅肉有烤過嘅味道!你見到呢碟野,就系我地烤過嘅野食,系咪金黃金黃,好想食呢?哈哈,佢系度燒牛仔骨,真系隔住個cam都覺得好香!我地點咗好多肉類,肉都被切得好整齊,好靚啊!我地仲有燒粟米、菠蘿、雞啤菇頭盤刺身系我地超鐘意嘅一款,真系推薦,因為真系超級新鮮而且又好吃!我地仲呢張收據就拿來留念一下啦!
你見到呢碟野,就系我地烤過嘅野食,系咪金黃金黃,好想食呢?
2016-06-02
下午茶
絕對滿足@尚鮮日式燒肉漁市場一段時間沒有去食燒肉,今日趁收早,便和家人去尚鮮食日式燒肉尚鮮已經開了一段時間,早陣子幾常看到朋友在FB晒相,一直都想和家人來食,不過可能係熱店,WEEKEND很多時都訂滿座,來食飯必要先訂定桌才好來呀餐廳內日式裝潢,冷氣強勁,抽風略為不足,食完之後衣服會有點氣味,之不過久不久才食一次,都沒有關係啦。很喜歡這裡的吧位設計,即使一個人來食放題也可以,又可以看到師傅工作,不無聊呀桌面放滿各種調味料,有燒汁,豉油,酸辣汁,胡椒和玫瑰海鹽,可因應自己不同口味加入電子下單非常方便呢,想食些什麼直接點下,食物隨之上桌啦~ 等食啦~!在等食的過程中,店員為我們送上一只刺身船,而上面的海胆是六月份的優惠,而且是送完即止,而今日我們很意外食得到呀金黃色的海胆,粒粒新鮮,一點腥味也沒有,非常之鮮甜,沒有想到食放題也有機會食到如此高質素的海胆至於其他刺身也非常之新鮮,最讚的是那些甜蝦刺身,一下子又再加單,未食燒肉已經食飽刺身了 另外在下單之時,店員又為我們送上一系列的肉類,好讓我們邊點單邊食,節省等候的時間 大量飲料可以自己選擇,而且還有無糖和ZERO供應,照顧埋不愛甜飲朋友的需

絕對滿足@尚鮮日式燒肉漁市場
一段時間沒有去食燒肉,今日趁收早,便和家人去尚鮮食日式燒肉
之不過久不久才食一次,都沒有關係啦。
電子下單非常方便呢,想食些什麼直接點下,食物隨之上桌啦~
等食啦~!

大量飲料可以自己選擇,而且還有無糖和ZERO供應,照顧埋不愛甜飲朋友的需要
店員推介下點了這份二人前海鮮和牛盛合$198,非常抵食。
入面包括了多款海鮮有一只手那麼大的大蝦、蠔、鮑魚、扇貝,還有一大份肥美的和牛
蠔、鮑魚和扇貝
肥美的和牛
二人前海鮮和牛盛合
燒熟了的蠔、鮑魚和扇貝沒有因熱力而變小,樣樣新鮮,而最令人驚喜的是燒鮑魚,平時牙力一向不太好的也輕易KO之~
一只手那麼大的燒大蝦食落爽口彈牙,
而且那蝦膏好鮮美呀。至於那些肥美和牛更不得了,燒得外脆內軟,完美的脂肪比例放入口爆脂~有幾好食你可以想像到嗎
有空間的話必要點上火灸壽司,尤其是火灸帶子壽司,足足有1CM厚的帶子,非常鮮美
這裡什麼都好食,
略為不足就是菜蔬款式不太足夠,始終肉類太多也想食點菜,幸好還有燒菠羅,酸酸甜甜有助解膩
一人一盒的MOVENPICK,為這餐畫上完美的句號~
尚鮮原來還有午餐SET,才幾十元一位,下次下午可以過來試試看
二人前海鮮和牛盛合
初夏時節,踏入梅雨季,大部份地區都會不時下起大雨來,早前,在 Time Square 商場行完街,正打算轉戰 Sogo,踏在街上不久,還未到達目的地,忽然下起大雨來,懶備雨具的 BeautySearch 急急找地方被雨,甫踏進某商業大廈,便聽到有位姐姐對我說「3樓放題任食」,心想,雨勢這麼大,定必持續一小時以上,何不坐下歇息片刻。於是,BeautySearch 率先單一匹馬往金利文廣場 3樓去視察環境,甫出電梯,看見放大了刻有《尚鮮燒肉》的大棋子,旁邊還陪有魚網,很有趣的招牌喔!餐廳的裝潢以啡色、灰色,及點點具捕魚特色的佈置為主,仿如走進漁市場般,而且有點日式居酒屋的感覺,場內有不少卡位及大長枱,空間感十足,不像一般放題店般狹窄。由於當時還未到七時開始,所以店內的客人不算多。晚市放題,每位 $298,任食兩小時,包括日式刺身、壽司和燒烤。似乎也不俗,於是便即致電給附近的蝦子餅,叫他前來找我。蝦子餅剛剛到來,我們還未落單,店員已揣上一盤「雜綿刺身船」,對於剛好肚餓的我們來說,不用等待,就可以開餐,真不錯喔!雜綿刺身船的款式也不少,而當中鮮嫩肥美的三文魚和爽口鮮甜的鮑片刺身是我的最愛,其他
晚市放題,每位 $298,任食兩小時,包括日式刺身壽司和燒烤。似乎也不俗,於是便即致電給附近的蝦子餅,叫他前來找我。

雜綿刺身船的款式也不少,而當中鮮嫩肥美的三文魚和爽口鮮甜的鮑片刺身是我的最愛,其他的刺身也非常新鮮。
緊隨「雜綿刺身船」而上的,還有一碟「雜綿烤肉」,大部份都是以兩件為單,相信是為了方便客人先嚐嚐各款烤肉的味道,豬牛雞都齊全,唯美中不足的是,店員沒有向我解介紹各款烤肉,以 BeautySearch 的資質,真的無法辨認所有烤肉呢!
這裡的烤爐用上炭爐,較有懷舊風味,坊間亦較少餐廳使用炭爐燒肉,感覺份外有風味。
這裡是平板電腦點菜的,全部食物都有相片顯示,既先進,又環保。而且點選食物步驟非常簡單,食物方面都挺多選擇!有燒肉類、壽司、野菜類、海鮮類、炸物、小食、刺身,分門別類,易於選擇。透過平板電腦下單不久便即時上菜,方便快捷!
放題燒烤中,「原隻帆立貝」又怎可少!? 這裡的帆立貝甚為大隻,肉質鮮嫩,細滑,輕烤後爽口彈牙,雖然沒有添加任何調味,卻帶有鮮甜帆立貝肉汁,十分美味。
另外,我們點選了一客「二人前海鮮和牛盛合」,只是附加了 $198,萬萬想不到會如此豐富...... 上桌時,肉類的感覺似乎未完全溶雪,令人有點擔心,幸好肉質好的肉類,只需輕烤便會變真我,其實,和牛色澤嫣紅,燒烤後外皮還會微微帶點香脆,而內裏的肉質更是十分鮮嫩帶點肉汁,牛肉味香濃兼口感爽嫩,可謂齒甲留香。
珍寶虎蝦與生蠔更是大大隻,份量十足,放上炭爐比畫便可見份量。珍寶虎蝦肥美鮮嫩,肉質爽嫩彈牙,帶點海水的鮮甜味,口感豐富,愛吃蝦者不可錯過;生蠔雖不屬珍寶 size,不過肉身肥美,口感軟綿,食落非常 juicy。
這裡的調味,不但有日本醬油,還有燒汁、胡椒等,而我最愛「玫瑰岩鹽」,淡淡的粉紅色岩鹽,吃燒肉時蘸一點點同吃,有助提升肉的鮮味,很不錯喔!
很喜歡這裡的筷子,筷子頭有一對可愛的小魚,吃鮑魚時,BeautySearch 更會透過小魚兒,令我輕易把鮑魚肉及鮑魚殼分開。
吃完「珍寶虎蝦」,蝦子餅總覺意猶未盡,於是多點了一客「蒜香牛油龍蝦尾」(1隻) $128,蒜香和牛油在火爐中揮發出陣陣香味,從嗅覺刺激着人的食慾,透明光滑的龍蝦肉在熱力下緩緩轉為白中帶橙,全身因為受熱而緩緩曲起,彷彿在向我們招手,在此嗅覺和視覺刺激下,我已忍不住把這嫩口龍蝦肉放入口中,蒜香提升了龍蝦的鮮味而牛油有助鎖住肉汁,令龍蝦肉的肉質更鮮嫩彈牙,簡直無得彈。
近期 BeautySearch 迷上了「火灸三文魚壽司」,因為火灸後的三文魚味道帶點香氣之餘,外脆內嫩,配以香濃芝士提升三文魚的鮮味,最重要的是魚油豐腴,口感層次十分豐富。
吃完豐富的肉食,來到小點時間。BeautySearch 個人非常推介這裡的「榴連炸彈」,以吉列外皮包裹著,外皮香脆酥香,内裡的榴連蓉十分濃郁,咬開時還有令人動心的流心效果,愛好榴連的人絕對不可錯過,因為榴連的味真的很香很重,初嚐時真的令我有 "WOW" 的感覺!令人驚喜的濃郁榴連炸彈,絕對是必吃之選!
這裡的甜品,似乎就只有大福與雪糕,不過,大福不大合我心意,所以,我們還選了燒花生湯圓作為甜點,當湯圓外皮燒得乾身時,煙韌口感配上半流的花生饀料,外型有點像書中的恐龍蛋,看著他在爐上燒烤時,有種等待孵化的感覺,很有趣,不妨一試!
另外,BeautySearch 還點選了「糖心菠蘿」取替甜品,「糖心菠蘿」輕燒後,帶有清香甜味,天然糖水從菠蘿中湧出,確是燒烤中生菓的美點。
雪糕是 MOVENPICK,我當然不會錯過,因為已很飽了,所以只吃了一盒雲尼拿已非常滿足了。

2016-07-09 244 瀏覽
兩隻食肉獸又出動喇!!今次來到近期人氣極高的燒肉放題店-尚鮮....地點在銅鑼灣, 對於在灣仔上班的我來說~吃放題不用出旺角/ 尖沙咀, 真是超級方便呀!!! 店內外的裝修都充滿日式風格~座位寬敞, 坐得很舒服**全店均採用平板電腦點餐, 夠環保又能夠將ORDER更快傳送到廚房, 避免了漏單的情況!!加快上菜的速度....先來個開胃頭盆....我最愛的辣味螺肉和蟹籽沙律~ 一開始店員會主動送上刺身船和燒肉拼盤....八款刺身, 分別是三文魚, 甜蝦, 帶子, 北寄貝, 鮑片, 希靈魚, 榮螺, 八爪魚~每款都很新鮮**我最愛的就是帶子和北寄貝,,,,, 帶子厚身又鮮甜, 北寄貝肉質Q彈爽甜!!而燒肉拼盤方面, 有尚鮮一口牛, 黑椒牛仔骨, 西班牙五層肉, 甜不辣等等....吃過喜歡的話, 就可以自己追加喔~來到海鮮類,,,,,尚鮮虎蝦和原隻扇貝也是任點任食的~6月份優惠, LIKE & SHARE尚鮮的FACEBOOK, 更能任點任吃原價$88/打的燒生蠔**超正呀!!生蠔新鮮又大隻, 真的有衝動想原隻生吞~ XD**另有珍寶虎蝦, 燒鮑魚, 燒龍蝦尾等等, 就要另外收費咯!!試了
兩隻食肉獸又出動喇!!

今次來到近期人氣極高的燒肉放題店-尚鮮....

地點在銅鑼灣, 對於在灣仔上班的我來說~

放題不用出旺角/ 尖沙咀, 真是超級方便呀!!!
店內外的裝修都充滿日式風格~

座位寬敞, 坐得很舒服**

加快上菜的速度....
先來個開胃頭盆....

我最愛的辣味螺肉和蟹籽沙律~
一開始店員會主動送上刺身船和燒肉拼盤....

每款都很新鮮**

我最愛的就是帶子和北寄貝,,,,,

帶子厚身又鮮甜, 北寄貝肉質Q彈爽甜!!

吃過喜歡的話, 就可以自己追加喔~
來到海鮮類,,,,,

尚鮮虎蝦和原隻扇貝也是任點任食的~

超正呀!!

生蠔新鮮又大隻, 真的有衝動想原隻生吞~ XD**

試了多款烤肉之後, 我最喜歡的就是牛舌和一口牛....

肉質軟嫰多汁又重牛味,,,,
調味料, 除了豉油, 燒汁, 黑胡椒之外, 還有粉紅色的玫瑰海鹽.....

在烤肉放題店真是第一次看到呢!!
另外, 甜品和飲品都是自助形式....

選擇也蠻多的~
最後....還有每人一杯Movenpick雪糕, 真是超滿足呀!!!

超愛吃海鮮的媽媽看到我的照片之後也說想要來試試, 8月份媽媽生日一於請她過來再大吃一頓吧**
2016-06-01
2016-07-05 244 瀏覽
我個人好鍾意食燒肉,但男友就比較鍾意食海鮮類,所以一發現呢間有燒肉亦有刺身食,就上去試下啦!坐底後會有一個平板落單,好方便!又唔怕落錯單!首先每枱會有一隻刺身船,海膽係有4人以上就送一板!刺身唔會好似好薄好細舊咁,厚厚一舊,好滿足,亦好鮮甜!而海膽雖然係送,但都係好新鮮,唔會夾唔起,係有小小腥但並唔會苦~如果不夠4人亦可以加$98一板海膽~因為我絕對要食和牛同海鮮,所以我地加左錢要二人前海鮮和牛盛合~店員推介龍蝦尾,話好鮮甜,所以男友又忍唔住加錢XD二人前海鮮和牛盛合除左和牛,仲有新鮮大蝦、蠔、鮑魚、扇貝~連丸類都係台灣入貨,好特別亦不錯吃!個龍蝦尾真係無介紹錯,鮮甜好味又彈牙,男友大讚!燒蠔都唔錯!尚鮮一口牛,和牛粒,燒帶子、燒鮑魚都係我最愛!伊比利亞黑豚都好味,個質地好得意,煙煙UN Un!牛舌我都係鍾意薄一啲好味啲!呢度太厚食到飽飽埋單之時竟然仲有Movenpick 雪糕...真係飽到頂上心口啦..唯有放棄甜品櫃肉的甜品><最最欣賞係佢有玫瑰海鹽,和牛真係落小小海鹽加黑椒就已經好好食!唔需要下下都醫油既~而海鮮亦有為海鮮而設的醬汁~食到咁飽每人大約350左右,我都覺得好抵食呀!!
坐底後會有一個平板落單,好方便!又唔怕落錯單!
首先每枱會有一隻刺身船,海膽係有4人以上就送一板!
刺身唔會好似好薄好細舊咁,厚厚一舊,好滿足,亦好鮮甜!
如果不夠4人亦可以加$98一板海膽~
店員推介龍蝦尾,話好鮮甜,所以男友又忍唔住加錢XD
二人前海鮮和牛盛合除左和牛,仲有新鮮大蝦、蠔、鮑魚、扇貝~
連丸類都係台灣入貨,好特別亦不錯吃!
個龍蝦尾真係無介紹錯,鮮甜好味又彈牙,男友大讚!
燒蠔都唔錯!
尚鮮一口牛,和牛粒,燒帶子、燒鮑魚都係我最愛!
伊比利亞黑豚都好味,個質地好得意,煙煙UN Un!
牛舌我都係鍾意薄一啲好味啲!呢度太厚
而海鮮亦有為海鮮而設的醬汁~
食到咁飽每人大約350左右,我都覺得好抵食呀!!
題外話/補充資料: 店員每次收走海鮮有水的碟都會倒瀉係地下..雖然都係即時抺左佢拖地,但都希望可以小心小小~因為啲水都會彈到去腳度...
2016-06-20
用餐優惠
試食活動
  • 和牛粒
  • 龍蝦尾
2016-07-02 7761 瀏覽
聽朋友介紹此間新食店,海鮮夠鮮味,燒肉夠新鮮惹味,令人垂涎欲滴,難得星期六都預約到,順理就在此晚飯,是日碰巧個人不太舒服,遇上好東西也只好淺嚐,不過難得我媽子想吃只好陪陪她!門面logo跟其名漁市場好貼切,環境又寬敞舒適食物質素亦好好,刺身好新鮮,海鮮盛合鮮味十足又豐富,其他食物亦絕不馬虎,味道適中,選擇好多,而且用平板電腦落單,夠環保又方便唯獨可惜今次食得不夠盡興,有點不太舒服,但媽子就勁讚且食得好開心滿足,下次又要再來!

門面logo跟其名漁市場好貼切,環境又寬敞舒適

刺身
各款牛,豬等
各款自家甜點
士多啤梨口味雪糕
2016-07-02 2366 瀏覽
以也有一陣子沒有吃過日式燒肉了,得知一間新開的燒肉店,人氣甚高,看看食物照片,食物款式多多之餘賣相亦相當不錯,所以決定跟朋友選址於此走進店內,發現店內環境頗大的,所以座位亦相對寬敞。比較有趣的是即使是吧枱位置,也設有一排烤爐,而另一邊就是大量的梳化卡座,旁邊還有著一排放滿了動漫公仔的玻璃木櫃,感覺特別餐廳用上了電子落單形式,食客只需在平板電腦上按下自己想要的食品,電腦就會即時送到廚房,速度更快之餘又可免俗了浪費紙張的一個步驟。而食物款式大致分為以下幾款,有:特選燒肉類,燒烤類,卷物,壽司,刺身,小食,炸物及冷盤熟食等刺身拼盤還在點選食品時,店員就先為我們送來一盤刺身,有三文魚,北寄北,八爪魚,帶子及甜蝦等...三文魚魚脂十足而且味道夠鮮,入口充滿著脂香。而帶子刺身亦不會切得過薄而導致口感全失吃過刺身後,接著就有一盤烤肉併盤,不過首盤烤肉並不是我們所點選的,而是店方為免客人等候太久所以就先送上一盤肉食,有牛,雞,豬及丸類等,貼心非常特選燒肉類第2盤就是我們所點選的肉食,有烤肉韓式肩胛梅花,安格斯牛小排,安格斯三頭肌,厚切牛舌,原條腩肉及一口牛等等...而我比較喜歡的就有牛小排,牛舌及一口
刺身拼盤

特選燒肉類
[分數:8/10]
第2盤就是我們所點選的肉食,有烤肉韓式肩胛梅花,安格斯牛小排,安格斯三頭肌,厚切牛舌,原條腩肉及一口牛等等...而我比較喜歡的就有牛小排,牛舌及一口牛。牛小排肉味香濃之餘亦帶脂香,牛舌香口之餘亦帶爽彈口感,至於一口牛則充滿著嚼感,越是咀嚼味道越濃
清酒煮鮑魚 $128
[分數:9/10]
除了肉食外,友人在平板電腦的首頁看到有幾款賣相吸引的海鮮,有龍蝦,珍寶海蝦,鮑魚,煮蜆,及燒蠔等,最後忍不住要了一份鮑魚及煮蜆。鮑魚一份有5隻,意外地鮑魚的體型比想像中的大只,相信鮑魚已浸在清酒一段時間,所以過後,仍能感受到淡淡的酒香,而且肉質嫩腍,非常
地獄辣酒煮蜆$48
[分數:8/10]
而另一款海鮮就有地獄辣酒煮蜆,少份的煮蜆上加入了洋蔥,辣椒,菇片及紅椒得。聽到地獄辣酒,原以為會辣得吃不了,幸好蜆肉的辣度沒有太強,反而帶點鮮甜,而且蜆肉尚算大粒,口感不錯
燒烤類
[分數:8/10]
除了以上兩款需要額外加錢的海鮮外,任食的海鮮類還有大大只的帆立貝及尚鮮虎蝦。帆立貝比一般任食放題的巨大,肉身肥美,要是可以多加一小片牛油就更完美了。至於尚鮮虎蝦,經燒過後變得更香口,而且蝦肉亦不會腍腍的,愛吃蝦的友人不怕麻煩地邊去著蝦殼邊吃得津津有味
嚴選炸物
[分數:8/10]
相比起烤肉,我們好像更喜歡這裡的炸物,有芝士年糕,炸雞軟骨,一口芝士,黃金炸蠔,炸魷魚圈,吉列蝦,炸嫩雞,天婦羅,小皮球,一粒米及榴槤炸彈等...多不勝數。炸物都是熱辣辣即時炸起,比較特別的就有一粒米及榴槤炸彈。一粒米內藏大量香蕉蓉,外脆內香滑而且香蕉味濃郁非常,而榴槤炸彈的內部當然是藏有大量的榴槤蓉,榴槤味蠻濃郁的,不喜歡榴槤的朋友可能覺得這炸物有點可怕吧,不過身為榴槤愛好者的我就不怕膩的吃了兩大粒
雪山恐龍蛋
[分數:8/10]
看到餐牌上有3款不同口味的雪山恐龍蛋,一問之下才知道原來分別是芝士/花生/芝麻口味的湯丸。不過芝士湯丸竟帶甜味,所以感覺有點奇怪。而花生及芝麻口味就跟平常所吃到的湯丸相若,內裡餡料經燒過後仍保流心,只是口感上軟糯的表面變成了帶微脆,口感上多元化之餘又相當有驚喜
甜品
[分數:8/10]
除了有燒湯丸作為甜品外,於近門位置還有擺放著一個甜品櫃,甜品有泡芙,大福及糯米卷,3款甜點中,我就最喜歡大福了,入口軟綿綿的,甜道又不會過高。大福亦有3個口味供選擇,有芒果,草莓及抹茶,而我就最喜歡草莓了,好吃得連吃得飽飽的友人們也忍不住取了幾件一直吃

尚鮮日式燒肉漁市場 (銅鑼灣)
銅鑼灣謝斐道496號金利文廣場3樓
以上消費:$ 350/位
味道:8/10
環境:8/10
服務:7.5/10
衛生:7/10
抵食:7.5/10

2016-06-29 4688 瀏覽
一向貪心的我,又想食刺身,又想食海鮮,仲想食燒肉。上網搵搵原來銅鑼灣新開左間日式放題餐廳,可以一次過滿足我3個願望。放假平日每位都係2百零蚊一位,價錢合理。入座後店員遞上一部ipad用來點菜(好高級好先進啊😎)見到菜單比佢份二人海鮮盤吸引住,但要加$198,我心大心細中時,老公好man地替我下單了(願望一達成,暗喜😁) 下單後可以出去拎飲品,包裝罐裝飲品都有,但我眼中只留意到仲有個甜品櫃,嘻,正! 刺身船送的,滿4位再送多板海膽,願望二又達成啦,刺身非常新鮮,三文魚同帶子刺身都好肥美,好鮮甜。海擔完全唔腥,入口即溶,好味到想再來叫多板。哈 除左刺身,每枱一開始就會送上一盤雜錦拼盤,有燒牛粒,雞亦,豬頸肉,各款丸類,可能想比你先試試,想再食先再下單點,以免浪費。以前我食丸類我多數打邊爐,原來攞黎燒都好好味,好彈牙。 二人海鮮拼盤來啦,嘩,好大盤啊!生蠔好鮮味、鮑魚夠彈牙、虎蝦超大隻、帶子燒緊途中d汁已經流曬出來,非常精彩。呢個拼盤仲完成埋我的願望三,就係有和牛啦,和牛粒燒到半生熟,肉質好鮮嫩,牛味濃郁,另外一款豬肉條,燒到少少脆身,好爽口仲要爆多肉汁,超

二人海鮮拼盤來啦,嘩,好大盤啊!生蠔好鮮味、鮑魚夠彈牙、虎蝦超大隻、帶子燒緊途中d汁已經流曬出來,非常精彩。呢個拼盤仲完成埋我的願望三,就係有和牛啦,和牛粒燒到半生熟,肉質好鮮嫩,牛味濃郁,另外一款豬肉條,燒到少少脆身,好爽口仲要爆多肉汁,超好味。

店員收碟期間問下我地d野食點,我地激讚個海鮮盤太好味,店員就強烈推介個龍蝦尾,我呢個海鮮怪,聽到已經流曬口水,又乖乖比多$98下單試試佢,點知果然無呃我,真係超好食,隻龍蝦尾勁厚肉,勁彈牙,有少少蒜味加強龍蝦鮮甜味,我一個人食曬2隻,哈,太好味啦!

說好的甜品,但實在太飽無去睇個甜品櫃,但埋單等比錢時,店員拿出2杯雪糕,OMG...movenpick雪糕,難得放題食到貴價雪糕,真係幾飽都要ko埋佢,今晚太精彩,太滿足啦。

題外話:呢度d員店真係好識招呼客人(好吹得下水⋯哈)比我八到下個月7月做緊獅威啤酒推廣,同埋10.30pm後入座75拆優惠,岩曬我d夜鬼朋友!😁
2016-06-25
外賣送餐
日韓式刺身燒肉放題到處都有,所以今次還是有朋友大力推介這間尚鮮, 佢地話D 海鮮大件又新鮮, 就算只吃海鮮都飽死…既然我這位奄尖的朋友都話好吃, 我就同相公找個星期五去啦~因晚差不多9點去到, 都還有好多人呢, 因為預先book 枱, 所以一來到就有位了.佢地係用pad 點餸, 不過他們先會來個燒肉頭盤及刺身頭盤, 之後我們就點下其他的食物..燒肉頭盤來了, 安格斯牛小排, 三頭肌, 豬頸肉, 西班牙五層肉, 韓式原條腩條等等不同的肉類總體來說肉類肉汁多而肉質新鮮無霉或雪藏味, 而我就徧愛西班牙五層肉, 油脂及肉的分佈恰當; 而安格斯牛小排都非常牛味十足之餘也肉嫩多汁.而另外這個韓式肩胛梅花, 脂肪分佈平均, 而醃製過的肩胛梅花味道野味, 而一件大大件都可以分給好多人吃的, 肉厚多汁, 肉質鮮嫩.而友人大大推介的海鮮類別當然都要吃啦,燒扇貝, 大大件, 肉厚新鮮, 非常有口感蒜香牛油龍蝦尾 (HKD128 1 隻) , 龍蝦都有? !! 肉質爽之餘都好彈牙, 加上蒜粒牛油調味, 簡直是無得輸呢~尚鮮珍寶虎蝦 (HKD88 3 隻) , 加了少許辣椒及調味的虎蝦, 頗辣但又好野味, 加上
日韓式刺身燒肉放題到處都有,
而友人大大推介的海鮮類別當然都要吃啦,
燒扇貝, 大大件, 肉厚新鮮, 非常有口感
尚鮮珍寶虎蝦 (HKD88 3 隻) , 加了少許辣椒及調味的虎蝦, 頗辣但又好野味, 加上海鮮味道及蝦膏十足 (好多蝦膏的說) , 正~
清酒煮鮑魚 (HKD128) , 清酒加上不同的調味, 令鮑魚帶辛辣之餘都非常清新, 加上鮑魚肉厚彈牙, 大大隻的鮑魚有咁多, 真的頗抵.
當然我們的放題套餐也包括這個刺身頭盤, 刺身船有各樣不同的刺身, 新鮮之選.
最後我當然就食甜品 (但相公好明顯再點第二輪的燒肉海鮮…)

除了有幾樣貴價海鮮要加錢外, 其餘肉類, 其他海鮮及一般其他炸物沙律放題都會有, 不過有咁正的海鮮當然要先吃啦~

2016-06-03
  • 西班牙五層肉
  • 韓式肩胛梅花
  • 蒜香牛油龍蝦尾
  • 清酒煮鮑魚
2016-06-28 450 瀏覽
今次同「燒肉鐵腳」一齊試新野!去到銅鑼灣嘅尚鮮日式燒肉漁市場~室內環境唔錯,樓底高。以平板電腦點菜,有圖有字,又快捷方便!但真心嘅,唔好一次過點哂,上菜速度極。快!我地一次過叫,擺滿哂成枱又食唔切XDDD 反正2小時任燒任飲,紙包飲品及罐裝汽水都係自助,大家記住慢慢來!點菜前已經送上什錦刺身船及燒肉拼盤,可以食住點菜。什錦刺身船的刺身夠鮮甜,我地都ENCORE咗幾次~燒肉拼盤中我最鍾意食有一口牛柳粒、豬頸肉、肩胛梅花等等,之後都KEEP住點~更貼心嘅有玫瑰海鹽同即磨黑椒作調味料,就算係非放題餐廳都好少供應。燒肉後加少少鹽同黑椒,係最好食嘅!燒肉類好多選擇,每樣的份量都不會過多,可以每款點一件慢慢試最適合我呢D三心兩意既人!但無論點邊款肉都好,都係新鮮、肉嫩,全部都係「小鮮肉」!!另外最感動嘅係佢嘅海鮮好新鮮!任點任食嘅都唔少~帶子勁大隻又JUICY,鮮嫩多汁!! 虎蝦就啖啖肉好彈牙~酒煮鮑魚、酒煮蜆都有,貼心嘅成個鍚盤上,份量夠6人食,由佢放左中間慢慢燒。見佢D刺身、海鮮都咁新鮮,我地試下加錢叫其他海鮮。梗係唔少得生蠔啦!燒生蠔好少大大隻的,呢度嘅生蠔反而大隻又飽滿,有一刻我好認真咁問

另外最感動嘅係佢嘅海鮮好新鮮!

任點任食嘅都唔少~

帶子勁大隻又JUICY,鮮嫩多汁!!
虎蝦就啖啖肉好彈牙~
燒生蠔好少大大隻的,呢度嘅生蠔反而大隻又飽滿,有一刻我好認真咁問,係咪可以生食!XDDD
$88/12隻又唔貴!

仲加錢叫埋蒜香牛油龍蝦尾!都算大隻,啖啖肉,又忍唔住再講真係好新鮮~~一個人食一件已經好滿足!食前加少少鹽同黑椒仲正!
另外仲有唔少美食,個人喜歡天婦羅、醉雞翼(熟)
這個雪山恐龍蛋(花生味)係我嘅個人推介,即係湯丸,慢火慢燒,極美味,真係要試!
食到肚滿腸肥時,更送上Movenpick~~嘩,肥死人呀,正呀!
成晚我地食得好開心,野食又好高質素,每人幾百蚊落樓,不過訂枱時間如果可以更彈性d,就更容易就到我地一大班人啦~但都值得推介嘅!

2016-05-27
  • 帶子
  • 虎蝦
  • 酒煮鮑魚
  • 酒煮蜆
  • 生蠔
  • 蒜香牛油龍蝦尾
2016-06-28 356 瀏覽
Happy Friday (〃ノωノ) 其實是之前見我吃過燒肉放題 + 刺身船很吸引就想帶媽媽去而且難得之後放星期六假,可以不用那麼早起身~沒想到在銅鑼灣也找到一家合心的呢~裝修很簡潔,座位之間也很寛敞。這店是使用電子下單方法。愈來愈多餐廳使用這種較為環保的,而且漏單的情況也很少出現餐具也很精緻~~留意到筷子的頭是魚來的耶 (*´∀`*)最先上桌的是刺身船~平時會吃到的三文魚、希靈魚、甜蝦、八爪魚等也包括在內。整體新鮮度不錯~讓人意外的竟然是有一板海膽啊!味道濃厚甘甜 (≧∀≦)媽媽覺得希靈魚不錯,所以又再翻點。隨後還送上了燒肉頭盤~~有一些肉和魚蛋之類的。看到Menu還有其他肉類,像雞翼、豚肉那些也會有~尚鮮一口牛 - 肉質很嫩口、牛味亦濃郁厚切牛舌 - 這個我有點到~不過要控制時間有難度 >___< 還是喜歡薄切的多點魚蛋類也不錯~沒想到竟然也有魚片可以燒~其中一款更是咖喱餡來的喔!左選右選,還是不知選什麼肉來吃好~( *≧∇≦) 所以見到 二人前海鮮和牛盛盒 ($198) 就點了 ~這個是要加錢的。不過真的很豐富喔!!另外6月份的限定~燒蠔是任點蠔很肥美~就算燒完
而且難得之後放星期六假,可以不用那麼早起身~

餐具也很精緻~~留意到筷子的頭是魚來的耶 (*´∀`*)
媽媽覺得希靈魚不錯,所以又再翻點。
隨後還送上了燒肉頭盤~~有一些肉和魚蛋之類的。
看到Menu還有其他肉類,像雞翼、豚肉那些也會有~
尚鮮一口牛 - 肉質很嫩口、牛味亦濃郁
左選右選,還是不知選什麼肉來吃好~
不過真的很豐富喔!!另外6月份的限定~燒蠔是任點
蠔很肥美~就算燒完也不會變得乾巴巴,帶點海水的味道~可配燒汁、岩鹽那些來吃
鮑魚燒過後仍然保留彈牙的口感~很軟腍 。另外蝦的肉質亦很厚實
元貝超大!!而且還有2隻啊~~不沾東西吃很清甜,但如果有牛油也不錯耶
和牛方面~油花有點多,整體油香較重。肉質也算鬆軟
吃完這些肉後,基本上已經很滿足了啊 >____< 下次再來先試試點其他的肉類好了
二人前海鮮和牛盛盒
不點肉類的話,就點了 燒菠蘿、菇、甜薯 來燒 (*>ε<*) 菠蘿不酸且多汁又甜
另外我還點了 芝士魚蛋 、 麻吉燒 ~
芝士滿滿還帶點煙煙韌韌的口感。麻吉燒的外層燒完後黏黏的
點了 凱撒沙律 ~味道雖然不差,但如果有小小麵包粒就好了
這裡也有枝豆供應~ 一見到就幫媽媽下單!
還試了一下 野菜魚頭湯 感覺像麵豉湯多一點。底下有不少湯料,不過沒魚的
炸物也有點 芝士年糕、炸蠔、一粒米 新鮮現炸!襯熱吃就對了
(-ω-`。) 因為見到名字很得意的一粒米就點來試試看~
原來那是炸香蕉糕來的啊 (完全沒想到)
飲品和甜品則是自助形式的 (*´∀`*)
甜品櫃有幾款口味的大福~~芒果味、朱古力味也很濃郁,抹茶味的話就是表面的抹茶粉很讚
最後每人還會有 Mövenpick 雪糕~ 好像最近的放題店大多是這牌子呢
除了晚市的放題~原來這裡也有推出午市定食 (o´ω'o)
燒肉的也有喔~如果怕自己晚上吃不到太多東西,可以考慮一下午市時間過來呢
題外話/補充資料: 要注意的是晚市第一場開始時間是6點半
2016-06-24
$436.5 (晚餐)
二人前海鮮和牛盛盒
2016-06-27 334 瀏覽
搵呢間餐廳嘅時候都浪費咗唔少精力,系時代廣場隔離有條小巷,搭電梯直接上去,店面唔算大,不過都好多人食。外面系卡座,入面系可以坐30個人嘅房。 門口有塊好大嘅招牌寫著燒肉!!!入座之後,每張檯上邊都有專門嘅配料,海鹽啊~~胡椒等等. 6月份嘅頭盤系海膽吖啊啊啊啊!!~~~ 食材唔單只新鮮,仲夠曬大份添~~ 帶子同蝦,肉嘅部分都系好豐滿,特別系帶子,鮮嫩多汁,口感鮮嫩。 我地兩個人點咗一個海鮮和牛拼盤,198蚊。有鮮蝦、帶子、生蠔、和牛!!咁樣反而比較抵食,個個品種都可以試一試,唔使驚太飽,食唔到其他想食嘅!~ 燒肉,款款都試咗啲,瘦肉同脂肪分層明顯,口感嫩滑,燒過之後,肉汁同本身嘅水分蒸發出嚟,令肉更加入味 小食嘅款式都有好多,炸物、中華沙律等等~~..
小食嘅款式都有好多,炸物、中華沙律等等~~..
2016-06-07
8 分鐘 (堂食)