平時屋企人都十分喜歡食放題~~但銅鑼灣區既燒肉夜題真係少之有少!!!早前見到好多網站都介紹一間新開既燒肉放題店;就即刻打去 BOOK 台試一試佢啦"*就係位於金利文廣場 3樓的【尚鮮日式燒肉漁市場】係一間任食日式燒肉的放題店"*佢地係用平台電腦黎點菜架!!!非常方便, 你想點咩禁個擊就 OK, 但要留意 +1 即係得1件架咋~~~所以點菜時要留意呢一點呢"*最讚既係佢地有埋玫瑰海鹽, 真係好少地方有架!!食燒肉時蘸少少已經好好味啦~~一坐低不久, 店員已經奉上刺身船啦~~~可以先享用左刺身先, 再慢慢點其他野食!!!刺身船有成 8款刺身, 包括:三文魚‧甜蝦‧帶子‧北寄貝‧八爪魚‧榮螺‧螺片‧希靈魚全新既新鮮又沒有雪味, 不錯喔"*佢地最近六月份仲做緊推廣, 只要 like 尚鮮 FB page 及 share POST;每 4人同行即送上馬糞海膽一板喔"*真係滿滿既一板海膽架~~~附有紫菜及青瓜絲, 馬糞海膽色澤不錯, 而且很鮮甜!!!!有海膽食真係好滿足喔"*另外同時會奉上燒肉拼盤, 可以每款試左味先之後再追加"*睇得見各款肉類的色澤也不錯, 肥瘦均勻;喜歡濃味既可以點已調味的肉類
平時屋企人都十分喜歡食放題~~
但銅鑼灣區既燒肉夜題真係少之有少!!!

早前見到好多網站都介紹一間新開既燒肉放題店;
就即刻打去 BOOK 台試一試佢啦"*
就係位於金利文廣場 3樓的【尚鮮日式燒肉漁市場】
係一間任食日式燒肉的放題店"*

佢地係用平台電腦黎點菜架!!!
所以點菜時要留意呢一點呢"*

最讚既係佢地有埋玫瑰海鹽, 真係好少地方有架!!
食燒肉時蘸少少已經好好味啦~~
一坐低不久, 店員已經奉上刺身船啦~~~
可以先享用左刺身先, 再慢慢點其他野食!!!

刺身船有成 8款刺身, 包括:
三文魚‧甜蝦‧帶子‧北寄貝‧八爪魚‧榮螺‧螺片‧希靈魚
全新既新鮮又沒有雪味, 不錯喔"*
每 4人同行即送上馬糞海膽一板喔"*
真係滿滿既一板海膽架~~~

附有紫菜及青瓜絲, 馬糞海膽色澤不錯, 而且很鮮甜!!!!
有海膽食真係好滿足喔"*
另外同時會奉上燒肉拼盤, 可以每款試左味先之後再追加"*
睇得見各款肉類的色澤也不錯, 肥瘦均勻;

喜歡濃味既可以點已調味的肉類, 喜歡原汁原味的可以點新鮮肉類!!!
款式也非常多, 另外仲有好多海鮮係任點任食的, 如帆立貝, 虎蝦, 鯖魚等~~~
同屋企人食飯梗係要食豪少少啦~~~
這盤是加錢 HK$198 既【二人前海鮮和牛盛合】
海鮮包括珍寶虎蝦, 鮑魚, 大扇貝, 4件生蠔;

樣樣都好大隻, 而且睇得出好新鮮!!!
而和牛份量也不少呢"*
生蠔及帆立貝都很大隻, 而且很新鮮;
燒完加點玫瑰海鹽一同食用, 味道更鮮甜呢!!
而鮑魚既大小適中, 鮮味十足~~

燒海鮮真係原汁原味最好食, 正丫"*
另外仲點了肉類, 厚切牛舌, 安格斯牛小排是必點之選!!!
食肉及海鮮後, 都要點 D蔬菜及小食中和一下"*
除此之外仲有日式炸物及天婦羅;
喜歡榴槤的一定要點這個【榴槤炸彈】
入面係流心既榴槤蓉, 外面炸得脆卜卜, 而且榴槤味超濃!!!!
食到咁上下, 又點左蒜香牛油龍蝦尾 (HK$128 / 隻)
是需要另外付費的項目!!!!

鋪滿蒜香牛油既龍蝦尾, 睇見都好正啦~~
而且龍蝦尾大小都算適中, 食落啖啖肉咁又夠鮮味;
加上充滿蒜香牛油香, 用燒烤這方式食係最惹味的啦!!!
最後每人仲可以選一杯 MOVENPICK 雪糕;
有三款口味可選擇, 朱古力味真係夠濃味, 完美既句號!!

呢度既紙包飲品及罐裝汽水都係任飲的丫, 自己去飲品櫃拎就可以~
而且食物質素不錯, 只係抽風系統仍需改善一下呢"*

2016-06-01
2016-06-27 791 瀏覽
呢排公司岩岩忙完一個project, 呢晚決定帶同事2個人去大食一餐~ 呢度環境幾好, 座位舒適,除左有基本的豉油、燒汁等調味, 仲有我最愛的玫瑰海鹽、黑胡椒!! 而且呢度點餐方式好特別, 好先進的平板電腦點菜,可以慢慢挑選想要的食物以及份量, 方便又環保~一開始仲會送上什錦刺身船以及燒肉拼盤會按照人數安排數量 燒肉拼盤有多款唔同的燒肉,有一口牛柳粒、牛仔骨等等 而我地仲點左好多肉,最鍾意一口牛柳粒、安格斯牛小排, 肉鮮幼嫩厚切牛舌爽口五花腩點左好多次, 肥瘦分布均勻, 食黎充滿油脂但又唔會好油比較特別的係冬陰公爽肉, 帶有冬陰公味一定要推介的係原條腌製豬柳, 腌得好入味海鮮方面點左大大隻新鮮彈牙的尚鮮虎蝦、好爽口的魷魚、仲有大大隻鮮甜的扇貝~當然要點返d蔬菜啦…一定唔少得燒菠蘿~除左燒物之外仲有好多熟食選擇, 例如壽司、手卷、炸物等等~同事超愛炸榴槤, 1個人食左5粒!!飲品仲係任飲添~仲有大大的自助甜品櫃, 有我最愛的大福餅~最後仲會送上一盒Movenpick雪糕俾每位客人令整個晚餐劃上完美的句號!

呢排公司岩岩忙完一個project,

呢晚決定帶同事2個人去大食一餐~
呢度環境幾好, 座位舒適,

除左有基本的豉油、燒汁等調味,

仲有我最愛的玫瑰海鹽、黑胡椒!!
而且呢度點餐方式好特別, 好先進的平板電腦點菜,

可以慢慢挑選想要的食物以及份量, 方便又環保~
一開始仲會送上什錦刺身船以及燒肉拼盤

會按照人數安排數量
燒肉拼盤有多款唔同的燒肉,

有一口牛柳粒、牛仔骨等等
而我地仲點左好多肉,

最鍾意一口牛柳粒、安格斯牛小排, 肉鮮幼嫩

厚切牛舌爽口

比較特別的係冬陰公爽肉, 帶有冬陰公味

一定要推介的係原條腌製豬柳, 腌得好入味
海鮮方面點左大大隻新鮮彈牙的尚鮮虎蝦

好爽口的魷魚、仲有大大隻鮮甜的扇貝~
當然要點返d蔬菜啦…一定唔少得燒菠蘿~
除左燒物之外仲有好多熟食選擇,

例如壽司、手卷、炸物等等~

同事超愛炸榴槤, 1個人食左5粒!!
飲品仲係任飲添~

仲有大大的自助甜品櫃, 有我最愛的大福餅~

最後仲會送上一盒Movenpick雪糕俾每位客人

令整個晚餐劃上完美的句號!
2016-06-14
  • 一口牛柳粒
  • 冬陰公爽肉
  • 五花腩
  • 原條腌製豬柳
  • 尚鮮虎蝦
  • 炸榴槤
2016-06-27 641 瀏覽
為慶祝媽媽生日, 當然要食好一點.尚鮮最近很火熱, 在社交網站上一直看到有朋友及平台分享, 大家都是一致的好評. 給媽媽看過食評後, 她也心思思想試, 所以就鐵定這家慶生.周六晚7點來到, 餐廳幾乎滿座, 幸好我們早早就訂了枱.餐廳地方蠻大的, 分為有吧枱位及卡座, 枱與枱之間也有一定的距離, 感覺不會太局促餐廳主要是任食放題, 但都有單叫收費的款式採用平版電腦餐牌, 既方便又易明如果售罄的款式會於平版上標示, 這樣就一清二楚啦!!飲品及甜品是採用自取的方式, 位於餐廳入口處我們坐得比較入, 每次取飲品都比較遠韓燒的爐是網燒, 設計也如韓國燒肉店般有獨立的抽煙喉每張枱也有放置有簡單的調味料因為餐廳是日韓料理放題, 所以同時供應日式食物, 例如刺身、壽司、日式小食.刺身很鮮味, 沒有雪味, 三文魚色澤光鮮, 食落肥美甘香, 榮螺片同北寄貝爽口彈牙. 帶子每片肉厚鮮嫩, 是當中我比較喜歡之一.壽司方面每款都是細細一件, 食完不會令人太飽.最愛火炙壽司, 特別是火炙三文魚、左口魚群邊, 魚肉入口即溶, 魚油甘香濃郁, 真的很美味.之後就進軍小食, 芥末八爪魚很不錯, 淡淡的芥末香, 但一不小
為慶祝媽媽生日, 當然要食好一點.
餐廳主要是任食放題, 但都有單叫收費的款式
採用平版電腦餐牌, 既方便又易明
如果售罄的款式會於平版上標示, 這樣就一清二楚啦!!
飲品及甜品是採用自取的方式, 位於餐廳入口處
我們坐得比較入, 每次取飲品都比較遠
韓燒的爐是網燒, 設計也如韓國燒肉店般有獨立的抽煙喉
每張枱也有放置有簡單的調味料
因為餐廳是日韓料理放題, 所以同時供應日式食物, 例如刺身壽司、日式小食.
壽司方面每款都是細細一件, 食完不會令人太飽.
之後就進軍小食, 芥末八爪魚很不錯, 淡淡的芥末香, 但一不小心就會很嗆鼻.
來到燒肉方面, 我們每款也點少少試一下.
網燒最重要是控制火候這一環, 要好好留意, 如果太大火或燒太久會容易燒燶食物, 所以平時這個重任都交由老公負責
燒牛肉, 牛肉已經經過醃制, 味道本身很好. 肉質彈性, 口感比較結賁,肉味很濃郁
燒雞翼則是老公最拿手的一款, 燒得外層微微焦香, 內里剛熟, 肉汁被保留了, 所以味道很好.
媽媽是海鮮控, 所以我們另外加了蒜香牛油龍蝦尾 (一隻)、燒蠔(12隻)和珍寶虎蝦
每款來到都十分新鮮, 媽媽看到極之興奮
急不及待要放落網燒啦!!
對壽星女來說, 這三碟才是主菜吧, 其他都是配菜吧了.
龍蝦尾一早就已經有微微調味, 所以燒完後有香濃的蒜香牛油味道
龍蝦肉質結實彈牙, 相當飽滿鮮甜, 加上蒜味滲入了蝦肉內, 令龍蝦尾食落更惹味, 也有提鮮的作用.
珍寶虎蝦真的是名不虛傳, 每條真的有手掌般大
而虎蝦事先已經開邊去腸, 再加上蒜蓉及少少辣椒, 燒完之後整條美味無比.
蝦肉很新鮮, 食的時候肉質很爽甜, 帶有微辣, 更提高食慾, 值得一試
最後當然要用甜品作結, 我比較喜歡他們的綠茶大福餅
大福餅是糯米糍皮, 口感煙韌軟糯, 內里包住紅豆, 我足足吃了三粒, 真的很不錯.

餐廳無論環境、食物、服務都很不錯,最重是食物質素保持到新鮮, 這個是我比較著重的.
不過唯獨抽風系統有待改善, 即使每張枱都有抽氣喉, 但感覺餐廳仍然有油煙. 如果連這點也改善到, 就真的很不錯.

2016-06-11
2016-06-26 808 瀏覽
因為喜歡吃肉,更喜歡吃烤肉,所以久不久會去吃烤肉放題或是去鋸扒,今晚我們去了吃放題,有烤肉也有烤海鮮。來了銅鑼灣,一個食肆林立的地區,不敢胡亂去一間,損失金錢事少,吃得不愜意事大,尤其與太座同往,最好是聽聽口碑,好友介紹了這間。座位尚算闊落,抽煙卣可緊貼烤爐,所有油煙可第一時間抽走,不會令衣物有油煙味,最喜歡有高科技的玩意,可用iPad 落單,很方便快捷。飲品是任飲的。每檯先送來刺身船,有太座喜歡的海膽,甜蝦,帆立貝,三文,也有希靈,八爪魚,螺等,鮮甜可口,令人胃口大開。隨後送來了一盤肉,有腩肉,牛小扒,雞扒,牛肉粒,雞翼,湯丸等,有些肉是醃了味的,豐富了味道。先烤些薄身的以方便能快速可吃,爐溫均勻,經燒烤後,焦香味更能引起食慾,肉質很好,烤湯丸甚有趣,餡料有芝麻蓉,好正!我們喜歡吃蜆,也另點了清酒煮蜆,將整個錫紙盤放在爐上煮一會便成,清酒能提升蜆的鮮味,與西餐的白酒煮青口是異曲同工。想吃得豐富點,可加點二人前和牛海鮮盛合$198,有大元貝,虎蝦,生蠔,鮑魚,和牛粒等,質素特佳,物有所值。虎蝦新鮮,無黐殼,肉爽。蠔也飽滿肥大,無腥味。大元貝無花無假,原隻,不是切一半當一隻。和牛軟腍,但
飲品是任飲的。
虎蝦新鮮,無黐殼,肉爽。
蠔也飽滿肥大,無腥味。
大元貝無花無假,原隻,不是切一半當一隻。
和牛軟腍,但我是牛魔王,份量未能滿足我。
但仍可任點其他肉類,安格斯牛小排,腩肉,一口牛,牛舌,牛仔骨,虎蝦,鯖魚,帆立貝等,怎也可吃個痛快。
也試了好幾款壽司,似模似樣。
其餘也點了枝豆,炸雞,煎餃子,烏冬,鮮冬菇,雞髀菇,南瓜,番薯,菠蘿,把肚子撐得滿滿。
一整雪櫃的甜品有不同口味之大福,最後更有不能抗拒之 Movenpick雪糕。
很滿足的一餐!
上次我地皮皮家香港一日遊最後一站便是來到銅鑼灣的尚鮮燒肉吃日式燒肉放題,我家的兩位男生都是食肉怪,帶他們來吃燒肉超級開心!尚鮮燒肉呢度好先進,食客用平板電腦自行落單,方便又快捷,落左單唔洗5分鐘就送到食物,又唔驚落錯單,非常讚!話明放題梗係任點任食啦!不論是燒肉、蔬菜、刺身、壽司和熟食都可以任點,食物種類多元化,啱哂唔同口味既朋友!另外除了任點食物外還有「今期流行」,見到「二人前海鮮和牛盛合」都係$198一set,計落呢set最抵食,所以我地都加左~入座即送上刺身船,好興奮呀!一共8款刺身很鮮甜~最厲害送一板海膽!我自己一個食哂~超正(≧∇≦)一d都唔腥,好味丫~另外有「燒肉頭盤」都係入坐即送,阿仔特別中意食恐龍蛋,即係花生/芝麻湯圓,咁都有得燒真係好特別~「二人前海鮮和牛盛合」真係好豐富,有鮑魚、扇貝、珍寶蝦、蠔及和牛,全部都大大件又好新鮮,中意食和牛、海鮮另加一份都唔錯呀!我幾中意呢度大部份坐位都是卡位,坐得幾舒服又唔逼,抽氣都OK唔會食到成身燒肉臭味。有一邊是飾櫃,好多動漫公仔架!我最中意Sailor Moon,男生喜歡的One Piece 都有~飲品也是任飲,自由任取~甜品有各
話明放題梗係任點任食啦!不論是燒肉、蔬菜、刺身壽司和熟食都可以任點,食物種類多元化,啱哂唔同口味既朋友!

入座即送上刺身船,好興奮呀!一共8款刺身很鮮甜~
飲品也是任飲,自由任取~
甜品有各口味的大福,味道就一般。
臨尾仲送MOVENPICK 雪糕,正呀!
整體食物質素都幾好,皮皮唔食得辣,侍應哥哥都好細心介紹啱小朋友的食物,仲主動拎d啱小朋友食的肉類比皮皮燒,服務貼心~

另外我好少食放題/自助餐架,因為玻璃肚食親都肚疴=_= 但今餐吃了很多燒肉、海鮮、刺身都沒時,沒有肚仔痛,證明尙鮮的食物夠新鮮衛生,值得推介~

用餐優惠
試食活動
2016-06-24 766 瀏覽
最近食過好幾間日式燒肉放題,不過全部有限時段,即是限定五至七,七至九之類的。要無限時段,想幾點去就去,我知道有尚鮮這一家可以。尚鮮地方寬倘,帶bb都可以,訂座時說明有小朋友,會有highchair提供的!我覺得所有設施都不錯,唯獨點餐的平板電腦好油膩,給人的印象比較髒髒的…一開始會送上什錦壽司船和燒肉拼盤。壽司船上的海膽是之後不包括在放題選單之中的,而它又真的好好味!而燒肉拼盤則沒多大驚喜,肉類之後可以再點的。試過拼盤後覺得以下幾款肉類是值得encore至吃不下為止(笑!)這裡有牛仔骨,牛柳條,一口牛柳粒!!另外還有拼盤以外的原條腌製豬柳,麻辣牛肉,好惹味!!我覺得尚鮮的爐火熱力均勻,抽風系統做得不錯,可以貼近火爐到這個程度!少少BBQ味一定難以避免,但起碼不會臭!燒汁,豉油等基本調味有,還提供玫瑰海鹽和黑胡椒,這比較罕有吧!而燒肉以外還有好多另類選擇,壽司手卷少不了!有火炙左口魚邊,好好味,不過製作需時,偶有漏單情況。其他炸物,沙律等。沙律好新鮮,解膩一流的。比起其他燒肉放題,尚鮮最好的是無限添飲,罐裝紙包都有,款式極多!還有大福餅做甜品,有我最愛的綠茶味,質素很高呢!我以為完了,誰
而燒肉拼盤則沒多大驚喜,肉類之後可以再點的。
其他炸物,沙律等。沙律好新鮮,解膩一流的。
我以為完了,誰知結帳一刻還有movenpick雪糕一客呢!太棒了!一般燒肉放題價錢,贏在肉類質素和無限添飲!是大伙兒聚會好去處!(我試過有些燒肉放題連水都要收錢,我覺得實在有點離譜呢。)
經過忙碌的一個星期, 星期五HAPPYFRIDAY當然要好好食一餐, 相約好友去了位於銅鑼灣的尚鮮日式燒肉漁市場食日式燒肉放題.這裡落單是使用平板電腦, 可以見到每款菜式的相和價錢, 慢慢選, 不會等店員來, 既環保, 又省時間.而每張枱奉送刺身和一碟烤肉.另外, 我地鍾意食牛肉, 所以點了幾款試下.當中包括安格斯牛小排, 尚鮮一口牛和厚切牛舌.當中最愛食牛小排, 夠腍身, 牛味又夠重.這裡也有一些熟食俾客人選擇, 燒肉尚未熟時, 可以先食熟食.我點了幾款炸物, 包括一口炸芝士, 黃金炸蠔和芝士年糕.一口炸芝士一咬開, 內裡半溶芝士流水. 黃金炸蠔外層幾脆, 而蠔不會太乾, 若炸粉薄身小小會更好味.我本身鍾意食芝士年糕, 煙煙韌韌, 口感不俗.也點了壽司食.這裡也有一些款式要額外加錢. 我地點了二人前海鮮和牛盛合.款式好豐富, 有扇貝, 蝦, 蠔, 鮑魚仔, 牛肉等…我地先食海鮮, 扇貝肉質幾彈牙, 蝦肉幾爽甜, 而蠔味濃, 又不乾身.牛肉色澤帶有微微粉紅, 而且脂肪分怖也好平均.入口牛肉味幾重, 也夠腍身.一口氣食了多款的牛肉和海鮮, 當然要飲番個野菜魚頭湯. 清一清喉嚨.個湯幾清甜

經過忙碌的一個星期, 星期五HAPPY

而每張枱奉送刺身和一碟烤肉.
另外, 我地鍾意食牛肉, 所以點了幾款試下.
當中包括安格斯牛小排, 尚鮮一口牛和厚切牛舌.
當中最愛食牛小排, 夠腍身, 牛味又夠重.

我點了幾款炸物, 包括一口炸芝士, 黃金炸蠔和芝士年糕.
一口炸芝士
一口炸芝士一咬開, 內裡半溶芝士流水.

我本身鍾意食芝士年糕, 煙煙韌韌, 口感不俗.

也點了壽司食.
這裡也有一些款式要額外加錢.

我地點了二人前海鮮和牛盛合.
二人前海鮮和牛盛合
款式好豐富, 有扇貝, 蝦, 蠔, 鮑魚仔, 牛肉等…

牛肉色澤帶有微微粉紅, 而且脂肪分怖也好平均.

入口牛肉味幾重, 也夠腍身.

個湯幾清甜, 好啱一邊燒肉, 一邊飲.

最後, 就是甜品時間.

甜品是自助形式, 是不同味道的大福.
大福
大福我好鍾意食, 這裡最好味道是綠茶, 其次是芒果.

外層是煙煙韌韌, 內裡的軟綿綿, 又帶點凍, 雙重口感.

而每位客人最後還送上Movenpick
雪糕一杯.
一口炸芝士
二人前海鮮和牛盛合
大福
而家啲燒燒放題,成行成巿都係!想要搞間有質素既,都真係唔係咁易!想不到,朋友介紹呢間又唔錯!銅鑼灣地段,易搵同就腳!而且有分Bar枱同埋大枱同四人枱。每區仲有主題!另一邊廂是美戰添啊~~抽煙系統做得唔錯!我哋六人黎食,坐張大枱!!用上Pad落Order,電子化,唔會咁浪費紙張。仲有玫瑰海鹽及胡椒作調味。照顧周到!先黎食返個海鮮刺身拼盤。種類好多!分別有肥美的三文魚、清甜的甜蝦、爽口的螺片、北寄貝、帶子及希靈魚等等!!肉類方面,主要是任食的各款肉類。都有少數係付款較貴的肉類或海鮮。多數是無調過味的,食它的原汁原味及新鮮。也有少量是調過味的。EG. 韓式豬腩肉。十分欣賞牛類的肉類!牛味重,而可供選擇的部位都好多!牛肋骨絕對是必食之選!仲有牛柳粒等等!醃製過的雞翼,十分入味,而且食唔停口!六個人,兩個爐,可以分頭燒,食都食得快啲,可以食多啲。圖中,左上是牛柳片,肉嫩多汁。右上是腩肉,肥瘦適中,入口即溶!睇下,個牛肋骨幾咁嫩滑!而且牛味濃郁!牛舌,同樣厚度適中,食起上黎剛好,又易燒熟呢~~除咗肉類,仲有海鮮!有酒煮的鮑魚、蜆可供選擇。成個鍚盤放上去燒,滾咗就可以食了!!這是加錢付費的龍尾蝦。起

銅鑼灣地段,易搵同就腳!而且有分Bar枱同埋大枱同四人枱。
每區仲有主題!另一邊廂是美戰添啊~~
仲有玫瑰海鹽及胡椒作調味。照顧周到!
先黎食返個海鮮刺身拼盤。種類好多!
醃製過的雞翼,十分入味,而且食唔停口!
這是加錢付費的龍尾蝦。起大隻,每隻都有牛油,燒起上黎更加香!!
手掌咁大隻,啖啖肉,而且蝦味好鮮甜!有著炭火的燒香,食起上黎特別有風味!!
海鮮另一推介,係特大大帶子!新鮮多汁!而且Size好大,食起上黎過足口癮!
生蠔!呢度係連生蠔都有得燒!少有地可以有蠔燒的哦~~ 仲要隻隻都好大隻,好抵食吧?!
放題一位都係幾百一位,好抵。嘢飲都係任飲架~~
甜品款式都好多!仲要有貴價雪糕Movenpick俾你食~~~ 唯一缺點係,部份甜點會甜咗少少。

• 龍尾蝦
  • 扇貝
2016-06-22 278 瀏覽
難得這天可以和亨利拍拖去, 一早訂定去試銅鑼灣總統戲院附近新開的尚鮮日式燒肉漁市場~星期五、六、日、公眾假期和前夕任食兩小時的燒肉海鮮放題, 也只不過是$298+10%, 平日一至四亦只是HK$268+10%, 好抵食!一踏入餐廳便看到有居酒屋feel的吧枱坐位~ 而另一邊就有不少卡位甚至大長枱也有~ 空間感夠, 不似一般放題店枱貼枱般擠迫!由於我地訂了黃昏六時開始, 所以店內的客人不算多~我地坐下不久仍未落order已先送上一盤雜綿烤肉和刺身船, 對於肚餓的客人來說這個簡直是貼心的安排! 加分! 而刺身更是款式多且新鮮~更值得一讚是餐廳用平板電腦落單來代替紙張~ 不單環保, 而且又可以清楚check番自己的order和數量~ 以免重覆下單浪費食物! 而每款食物更附有圖片, 落單好方便!食物的款式都算多, 有特選燒肉類/燒烤類/卷物/壽司/刺身/小食/炸物/冷盤等~ 亦有加錢的選擇~而罐裝汽水和紙包飲品都是任飲!任食的特選燒肉類中的牛舌, 一口牛, 牛小排, 三頭肌等全都新鮮嫩口~ 沒有醃製更易食出鮮味!我地更一口氣食了三轉才收手~ 由於我地都鍾意食海鮮, 所以加錢另叫一個"二人前海鮮

一踏入餐廳便看到有居酒屋feel的吧枱坐位~
由於我地訂了黃昏六時開始, 所以店內的客人不算多~
而罐裝汽水和紙包飲品都是任飲!
我地更一口氣食了三轉才收手~
由於我地都鍾意食海鮮, 所以加錢另叫一個"二人前海鮮和牛盛合"~
有鮑魚, 有蠔, 有黑豚, 有帶子, 有虎蝦和澳洲和牛粒等貴價食材, HK$198一set真係好抵!
海鮮全部都好新鮮肥美, 帶子更是鮮甜厚肉!
只要讚好和分享"尚鮮日式燒肉漁市場"的facebook專頁, 當晚更可任食尚鮮燒蠔!
雖然多款食材都夠鮮美, 但不得不提原來將燒好的肉類再加點玫瑰海鹽或黑胡椒味道會更惹味~
而海鮮類就可以加泰式醬, 超有驚喜!
之後仲叫了珍寶虎蝦(HK$88/3隻), 大大隻, 食落鮮甜有口感, 很不錯!
至於炸物, 小食和壽司的選擇都有很多~
推介必食火灸海鹽左口魚邊壽司, 油香濃郁, 好好味! 還有榴槤炸彈, 香脆不膩~
無停口食足兩個鐘最後送上一人一杯movenpick雪糕~ 簡直是雙重滿足!
題外話/補充資料: 以新開不久的放題店來說, 食物的款式和質素都有水準~ 而且有不少回本item! 上菜速度亦好快~ 店員大多都好有善, 實在少見! 也會主動換骨碟和調較火爐! 四人同行會送一板海膽! 想食就要湊夠腳!
2016-06-11
2016-06-22 676 瀏覽
今日同朋友L先生去食生日飯, L先生平時食量都幾驚人, 所以決定同佢去食個放題, 咩都可以任叫, 開心啲~ 係開飯網度揾到呢間尚鮮好似唔錯咁, 於是book台一試!黎到舖頭, 環境唔錯, 好有人氣...心諗好彩有訂台, 唔係有排等(偷笑)一坐低, 好快就送咗2個頭盤過黎, 一個係盤刺身船, 另一個係燒品拼盤, , 嘩...買相好好啊!!講吓個盤刺身船, 船度有幾種刺身,三文魚雖然唔係好大塊但都算厚切, 同埋好新鮮,魚香味重; 北極貝就好爽口,L先生就最鐘意食希靈魚,好清甜爽口,而我最愛帶子, 鮮甜又有口感。至於個燒品拼盤, 其實冇理到有咩, 就係咁燒黎食, 好快就俾我同L先生食晒, 但淨係到自己食咗牛肉, 因為啲牛肉好香濃, 其實之後我地仲瘋狂地叫安格斯牛小排同黑椒牛仔骨, 但由於故食唔記得咗影相..但真係好好味, 尤其安格斯牛小排的肉汁嫰滑又重牛白味 (好食!!) 最緊要係可以任叫..嘻嘻呢度仲有個叫榴槤XX的炸品, 我唔係好記得個名, 雖然唔記個名同冇影相, 但絶對值得推介, 香甜又榴槤味十足, 我諗我起埋食咗6個以上, 超級好食...因為朋友生日既原故, 特登叫咗2個額外要加錢既

刺身頭盤
燒品頭盤

因為朋友生日既原故, 特登叫咗2個額外要加錢既小食, 清酒煮鮑魚同地獄辣酒煮蜆
清酒煮鮑魚
首先講吓個清酒煮鮑魚(HKD128)

絶對值得推介, 好好味, 超新鮮, 啲鮑魚浸咗係啲清酒度, 再放落個煱度燒, 我地一路傾計一路等佢燒就一路聞到陣陣酒香夾集住鮑魚香, 清酒既香帶出咗鮑魚本身既鮮味, 由於啲鮑魚好新鮮, 食落好有口感又有嚼勁, 而且份量都OK多, 一個人食到幾隻, 都幾夠喉既啦!
地獄辣酒煮蜆
地獄辣酒煮蜆 (HKD 48)

個辣酒煮蜆呢, 其實就唔係好地獄地辣囉, 不過勝在啲個價錢夠平, 份量岩岩好同埋最緊要新鮮, 都唔錯食

總括呢餐生日放題都食得幾開心, 朋友L先生都十分滿意我既安排, 我覺得呢食生日飯呢樣嘢真係要有啲安排技量, 按朋友既大食情度同要求, 好似呢餐咁, 朋友L同我食得咁放, 傾得開心, 食物又好, 價錢合理, 咁我請得都順手啲, 話晒都叫食咗鮑魚..仔喔!!! (笑)
2016-06-03
  • 安格斯牛小排;
  • 黑椒牛仔骨;
  • 榴槤炸彈
2016-06-22 221 瀏覽
地方一貫和風, 吾覺得好大油煙味, 不錯用平板黎點餐, 幾方便, 又吾覺有任何漏單, 這個我幾滿意先黎個刺身船, 有三文魚, 甜蝦, 希靈魚, 帆立貝, 仲有海膽添!!刺身好新鮮, 無任何雪味三文魚好肥美, 甜蝦食起黎特別鮮甜,口感俱彈性, 希靈魚口感爽脆,魚籽帶出的味道極為鮮甜帆立貝脹卜卜的十分可愛,令人想一大啖咬下去, 海膽非常creamy,都屬入口即融的品種, 質感十分綿密細緻,味道鮮甜幼滑冷盤方面, 我最BUY八爪魚, 好大隻之餘, 仲保持彈牙柔嫩的口感, 而且醬汁好入味, 食到停吾到口燒野方面, 叫左個二人前海鮮和牛盛合, 有石蠔, 大蝦, 帆立貝, 鮑魚, 同埋和牛添,石蠔味道較溫和同埋鮮甜, 口感滑溜大蝦口感Q彈, 肉質一啲都吾霉, 蝦殼既香滲入肉裏面, 正!!燒帆立貝,質地鮮甜美味;每粒都依然充滿醬油同鮮甜香味, 燒出來的口感不韌燒鮑魚,口感彈牙又保留到肉汁,鮮甜無比, 腍滑之中帶彈性燒和牛火略燒表面,趁脂肪半溶時吃最滋味, 帶點清爽的脂肪甜味,口感軟嫩埋仲單之後, 就送個MOVENPICK, 食左咁多熱氣野, 黎一個雪糕平衡一下, 香甜順口、韻味十足
地方一貫和風, 吾覺得好大油煙味, 不錯

用平板黎點餐, 幾方便, 又吾覺有任何漏單, 這個我幾滿意
石蠔味道較溫和同埋鮮甜, 口感滑溜
燒鮑魚,口感彈牙又保留到肉汁,鮮甜無比, 腍滑之中帶彈性

2016-06-21 725 瀏覽
食物種類都好多,如有特選燒肉類、燒烤類、卷物、壽司、刺身、小食、嚴選炸物、冷盤熟食等。仲有另外收費的海鮮和肉類、酒類等等。未ORDER,店員就先準備了燒肉拼盤給我們,可以讓我們立即燒,這種SERVICE很好,當中的單骨雞翼和一口牛都好合我們口味。而最值得一提的是黃色的魚片,我們燒到外脆內軟,好好食,連阿女都愛食,而且不停指住示意話要。我實在太久沒有食海膽,所以另外ORDER了一板,我一個人KO全部,超正!夠FRESH貼心的店員仲會自動送上刺身船,有6款刺身,可以一邊等熟,一邊等食。刺身就樣樣新鮮,我最LIKE個甜蝦刺身,夠大隻鮮甜~~帶子就略嫌細了點...我們一家三口最LIKE這個榴連炸彈,其實是香炸榴槤糯米滋,這粒炸彈實在好驚喜,我一個人KO了3粒,阿女1粒,老公食了N粒。事關它榴連味好濃,外皮香脆,入面軟淋淋,諗起我又想食了。他們有個甜品櫃,好多選擇,味道普普通通。最後,我最BUY他們好多肉類都是沒有醃製的,到我們食的時候,先按照我們個人喜好加上海鹽,黑胡椒,豉油或燒汁。因為我可以燒原味給阿女食,我們食有味,我仲燒魚給阿女,她自己KO一舊,我只分到魚皮。
食物種類都好多,如有特選燒肉類、燒烤類、卷物、壽司刺身、小食、嚴選炸物、冷盤熟食等。仲有另外收費的海鮮和肉類、酒類等等。未ORDER,店員就先準備了燒肉拼盤給我們,可以讓我們立即燒,這種SERVICE很好,當中的單骨雞翼和一口牛都好合我們口味。而最值得一提的是黃色的魚片,我們燒到外脆內軟,好好食,連阿女都愛食,而且不停指住示意話要。
他們有個甜品櫃,好多選擇,味道普普通通。

3K
2016-06-20 369 瀏覽
又到左一年一度嘅父親節,又梗系要同父親出去食下飯,正日book唔到枱改在星期六食,今年揀左食燒肉放題,一黎阿爸鍾意食肉,二黎放題食得輕鬆啲,鍾意食咩就叫咩唔使就住就住。book枱時已通知有bb,好好咁黎到就set好bb櫈。可能要就bb,所以六人枱個爐係偏埋一邊的,坐外邊位置的係燒唔到嘅,只能坐係到等食。入坐就會送的刺身船,賣相不錯,六月份送的是一板海膽。海膽好鮮甜呢,質感仲好結實,如果可以有紫菜包住食更佳,不竟海膽真係好難夾黎食,只好放係碗度好似爬飯咁食 其他的刺身一般,有少許雪味,三文魚,希靈魚等切得都幾細片,其餘的亦係薄切,無乜味的。另外係入坐就送的燒肉併盤,呢個真係笑左,所謂的燒肉併盤竟然過半數以上都不是肉,一堆完全沒打算叫的炸物,火速地被家人ko,聽說芝士魚蛋味道還不錯。既然自己燒不到就由家人代勞了,這裏用的是一般日式燒爐,火候不難控制。襯有空幫家人拿飲品吧,可樂,橙汁等一般大路野都有,選了大家都喜歡的烏龍茶,無糖感覺上較健康。沙律菜新鮮爽脆,encore了好幾碗。燒完併盤後再點了別的肉,其中牛柳粒,牛肋肉同牛仔骨都好正,又係番點了好幾次,牛油甘香燒起上黎特別好味。火炙壽司系

沙律菜新鮮爽脆,encore了好幾碗。
火炙壽司系列,要了三文,左口魚同帶子,魚不算肥美,飯亦不夠軟腍,味道只是一般,但燒肉店而言可接受啦。
這裏也有榴槤炸彈,榴槤味十足,好香甜。
燒完肉又係時候燒下其他野,蕃薯仔同菠蘿都好甜,正!蕃茄我覺得唔燒更好食
自助嘅甜品有大福餅,綠茶,芒果同士多啤梨口味,另外有明月卷同黑月卷,全部都煙煙韌韌凍凍地甜甜地咁,都幾好味噃。
叫埋單後有movenpick雪糕一盒,正
$298一位,父親節黎計好抵食。
2016-06-18
近來一連光顧了好幾所這一類日韓式燒肉加海鮮放題店。說到其中最有水平的,便要數到這一間....任食兩小時的放題都只是索價三百大洋左右。到某些三至四星的酒店吃個不知所云的 dinner buffet 動輒都要收相類似甚至更高的消費,那我倒不如來這一類燒肉店來個大吃大喝好了....按照這類放題的慣例,先來一大隻的刺身船。大體上刺身的質素是還不錯的,特別是那晶瑩厚身又糯甜的帶子以及既爽又脆的蠑螺。此外肉甜美而不嚡削的鮑片及軟熟而未被雪至硬崩崩鮮甜度也足的北寄貝也是挺不俗的....另一個例行動作便是奉上一大碟的燒肉拼盤....肉的種類相當的繁多,既有醃了味的單骨雞翼、一口牛粒、香茅雞肉及醃豬頸肉,亦有看似較普通但其實燒灸起來甚過癮美味的魚片魚條。個人的最愛乃屬燒後脂香四溢肉結實而不失豐腴的五花腩肉;此外一口牛嗒下去亦夠juicy又帶濃厚肉香;出奇制勝地以冬蔭公口味搶去風頭的小雞丁入口的確滿有香料香味以及夾雜著少許鹹與酸。在其他地方的放題是比較少嚐到這種東南亞口味的醃肉的....特別一提是這兒在醮醬方面雖選擇不算多但卻設計饒見心思 ---- 是既有用來配刺身吃的刺身醬油、亦有和一眾肉類相當配調的杰

另一個例行動作便是奉上一大碟的燒肉拼盤....

特別一提是這兒在醮醬方面雖選擇不算多但卻設計饒見心思 ---- 是既有用來配刺身吃的刺身醬油、亦有和一眾肉類相當配調的杰身帶甜燒汁。此外亦有在外頭燒肉放題店較少有的玫瑰鹽粒以及自調的泰式辣汁,用來配肉配海鮮兩雙皆宜....
在此處,附加多接近二百大洋就可換來一道豐盛海鮮加和牛的盛合....
其價錢看似並不便宜但若您睇到這個盛合的陣容,就會覺得每人只需付多一百大洋 (那夜小弟是偕同一位老死前往的)就可吃到四只飽滿多汁的生蠔、兩隻身驅龐大,裙邊生殖部位既粉又嫩比肉更為吸引的扇貝、兩隻甜糯而肉質厚實的虎蝦、油脂香溢及雪花分佈甚平均的A5和牛粒、以及燒灸後外皮焦脆而咬下去則油花四濺但卻不覺肥膩的西班牙伊比利亞黑豚肉,這若還不算是超值抵食的話,那我就真的無話可說了....

若還有甚麼投訴的話,再來一板馬糞海膽就真讓人啞口無言吧....
色水呈鮮橙黃既甜且香又不見腥苦的它一向是吾之心頭好。如此刻不喊來一片片脆爽的紫菜包來食呢,那就確是暴殄天物....

由於在吃過這數個大項目後肚子已飽了七成,故其他的東西就蠻隨意地試了一些就可以了,否則如斯浪費食物實在有違小弟一向惜食的原則....

加點了一小粒榴槤炸彈以及炸蠔,前者一咬底下半溶熱燙的榴槤漿就馬上洴發而出,既濃又香的逐臭之夫之味確實令一眾榴槤迷不能錯過;後者同樣多汁又夠鮮,是個人在放題炸物類上的首選....
菜蔬則並沒點太多,只精選了我最喜歡的甜蕃薯以及南瓜,兩者同皆甜入心痺。友人對嬌小的紫蕃薯更是情有獨鐘,一吃便是四大顆....
友人很愛豚肉,小弟便馬上點來一大條韓式腩肉孝敬他....
其肉實淨得來脂肪部份在灸燒過後變得脆而香氣四溢。以韓式辣醬作調味後食起來多了一分的惹辣更是令人欲罷不能....

正想嗚金收兵之際,和善又健談的經理又向我倆推介了她說不能不吃的二味好料....
一大條的龍蝦尾塗抹了足量的蒜蓉及牛油下去燒香噴噴的令人流哂口水。肉鮮甜之外甚具咬勁自不在話下亦惹香非常。這額外付出的一百二十八大洋,是絕對值回票價....

另一味推介地獄辣酒煑蜆則同樣不負眾望 ---- 帶有酒香而微辛的燒蜆,永遠是不會令人討厭的。精華乃在於嗦滿了酒香與蜆鮮的湯汁,讓人越喝越過癮....
最後呢,依舊有最愛的Movenpick呍呢嗱雪糕陪伴著我。這一頓放題,才算是完滿地結束....
2016-06-20 178 瀏覽
放題食得多,但呢度係連燒肉海鮮都任食!種類都算幾多,不過燒肉方面,d抽煙可能唔太好,成間野都勁大陣煙。食物方面就真係唔錯,仲有d幾特別ge甜品,唔錯!個場都算鬆動,唔會背對背,仲有卡位添電子式餐牌,非常方便點餐呀!呢個甜品又幾好食wor一黎就食燒肉先啦,佢d肉又幾新鮮仲有送ge刺身拼盤加左錢點左個虎蝦,勁大隻唔係講笑,仲要好新鮮仲有最中意食ge鯖魚,係成條比架,勁滿足呀點左好多野,沙律、蔬菜、腸仔都有點到成台都係,樣樣都唔錯加錢方面仲可以加龍蝦尾,又係好大件,都好多肉,不過自己燒要好好控制個火啦食左好多野,真係好滿足,除左肉刺身,佢地仲有壽司,湯,小食,總之種類都好多,一定食到飽呀!3大人1小朋友食,有咁多野個價都算OK啦
個場都算鬆動,唔會背對背,仲有卡位添
電子式餐牌,非常方便點餐呀!
呢個甜品又幾好食wor
一黎就食燒肉先啦,佢d肉又幾新鮮
仲有送ge刺身拼盤
加左錢點左個虎蝦,勁大隻唔係講笑,仲要好新鮮
仲有最中意食ge鯖魚,係成條比架,勁滿足呀
點左好多野,沙律、蔬菜、腸仔都有
點到成台都係,樣樣都唔錯