2016-06-18 173 瀏覽
提早慶祝父親節出黎食燒肉,一早訂先訂到枱。每枱都會有的刺身船,海膽好甜,其他一般,魚切得好細粒,雪味多過魚味。沙律是日式沙律醋,太酸了,上面d魚生好腥。肉類都幾多得揀,豬牛雞等,肉味都ok。壽司飯有點生,飯不夠黏,三文魚火灸過卻依然不肥美。炸物夠熱但好油。手卷上的蟹籽少得可憐,而且好大條,一條頂肚。甜品只有大福餅,埋單後有一盒m牌雪糕,總算有d驚喜。油煙味好勁,地下好油幾乎線親,唯一抵讚係店員好勤快,極速收碟,點菜無漏單。
提早慶祝父親節出黎食燒肉,一早訂先訂到枱。

沙律是日式沙律醋,太酸了,上面d魚生好腥。
肉類都幾多得揀,豬牛雞等,肉味都ok。
壽司飯有點生,飯不夠黏,三文魚火灸過卻依然不肥美。
炸物夠熱但好油。
手卷上的蟹籽少得可憐,而且好大條,一條頂肚。
甜品只有大福餅,埋單後有一盒m牌雪糕,總算有d驚喜。
2016-06-18
朋友說銅鑼灣有一間日式燒烤點,食材新鮮而且價錢合理,120分鐘任飲任食也只是HK$268,最重要是以自助形式點菜,想吃什麼就吃什麼,所以放工後就由她帶路來到這間食店。 由於一早已經預約,所以不用等位就可以內進,而餐廳的面積也挺大,甫進店內就可以看到大型的壽司枱,而店的另一邊則設有大量的沙發座位,環境寬敞舒適,感覺亦相當潔淨。 飲品及甜品櫃設在門口位置,全都是無限自取。 而餐廳用上了平板餐牌,每款食物均圖文並茂的展示出來,感覺非常方便。 而種類方面,大概分了10個範疇,當中有小食、刺身、卷物及燒烤類等。不過,個人認為每個欄目的選擇都有點偏少,特別是冷盤熟食只得一頁。 先送來的是刺身船,賣相非常吸引,由於我們一行4人的關係,店員表示只需讚好及分享尚鮮面書專頁,就可以額外加送馬糞海膽一板,更可以免費任點高級燒蠔。以一板形式送上來的馬糞海膽,吸晴指數滿分,馬糞海膽非常肥大,口感幼滑甘香,入口即融,還帶有濃郁的鮮味。另外,還有三文魚、元貝、八爪魚、北寄貝、甜蝦、鮑片、榮螺及希靈魚。三文魚口感鮮嫩肥美,口感非常豐潤,油香滿腔,元貝肉質彈牙,味道鮮甜,甜蝦肉質肉質細緻,相當滋味。 小食方面,我

飲品及甜品櫃設在門口位置,全都是無限自取。

食方面,我們點了帶子裙邊及味付海蜇來吃,個人認為兩款都煮得很入味,不過,我較偏心味付海蜇,因為它的口感較爽口及有咬口。另外,炸物方面,朋友非常推
介榴槤炸彈,因為薄薄的炸漿內放了滿滿的榴槤蓉,不過,由於我不太喜歡吃過份煎炸的食物,所以最後還是決定吃烤肉算了。
燒烤方面,點了數款燒肉來吃,尚鮮一口牛的味道不錯,牛肉肉質細嫰,而且帶點脂肪,所以入口時味道非常甘香,油肪豐腴。
韓式原條腩條早已加了調味,所以送上來時,腩條表面已經有一層厚厚的醬汁。原條的放在爐內燒,不一會就完全熟透,之後把腩條剪成細條就可以吃了。
不知怎的,我就是不太過吃味道較濃的食物,所以覺得腩條的調味很重,不太喜歡,如果能像五花腩一樣,不加任何調味的話,相信會更好味。
另外,我們吃了超級好味的尚鮮珍寶虎蝦,虎蝦大大隻,很快就能燒熟,入口爽脆彈牙,有鮮香味,讚。

還有清酒煮飽魚,飽魚經過燒烤後,明顯有點縮細了,不過,味道還是不錯,挺有咬口,而且很鮮味。
而個人來說,非常喜歡麻吉燒及日本紫心蕃薯,麻吉燒內包著一層厚厚的年糕,遇熱後年糕進入半融化狀態,口感會更煙韌,而日本紫心蕃薯不用多說,味道超甜,我連續encore 了5次,大家絶對不能錯過。
埋單時店員送了Movenpick 雪糕給我們,亦為這餐畫上完美句號。
值得一讚,餐廳的上菜速度很快,而且店內的抽風設備不錯,埋單後離開店舖,身上也沒有重重的油煙味,超讚。

2016-06-08
六月頭是我的牛一大日子,一向喜愛食日本菜的我當然要去食日本菜大餐去慶祝!於是男友就帶我到這間一次過滿足多個願望的放題食店度俾我吃過夠!這間食店位於銅鑼灣,位置非常近MTR出口,是一間樓上的食店!因為一早訂了位,所以不用等位了!店內的裝修好有日本的風格,佔全層,座位都蠻多哦!我們就安排坐到卡位,座位好闊落舒適!每個爐上都設有抽風的槽,可以將油煙迅速吸走,就唔怕燒肉燒到成身都係味!每張檯有一個爐,點菜後侍應才會將爐開著~還有燒肉解說,中間可以放牛,圍邊可以放雞/豬肉慢火燒!這裡的收費星期一至四每位$268,星期五六日每位$298,任食兩小時!這裡好環保又高科技,使用平板電腦來點菜,方便快捷,而節省人手!食物種類都比較多,放題大部份款式都是任食任叫的,只是有部份是時令海產、特級肉類及酒類的需要另外加錢的!款式分別有特選燒肉類、燒烤類、卷物、壽司、刺身、小食、嚴選炸物及冷盤熟食等!選好後就可以按送單,所點的菜式就會有專人送到你的檯上~貼心的服務,未點菜就先上一盤雜錦刺身,底下有冰鎮,可以保持刺身新鮮,分別有三文魚、八爪魚、北寄貝、帶子、甜蝦、榮螺、希靈魚和鮑片,款式幾多,當然有我至愛的三文魚啦
因為一早訂了位,所以不用等位了!
店內的裝修好有日本的風格,佔全層,座位都蠻多哦!
我們就安排坐到卡位,座位好闊落舒適!
每張檯有一個爐,點菜後侍應才會將爐開著~
還有燒肉解說,中間可以放牛,圍邊可以放雞/豬肉慢火燒!
款式分別有特選燒肉類、燒烤類、卷物、壽司刺身、小食、嚴選炸物及冷盤熟食等!
選好後就可以按送單,所點的菜式就會有專人送到你的檯上~
貼心的服務,未點菜就先上一盤雜錦刺身,底下有冰鎮,可以保持刺身新鮮,分別有三文魚、八爪魚、北寄貝、帶子、甜蝦、榮螺、希靈魚和鮑片,款式幾多,當然有我至愛的三文魚啦!
再上一盤雜錦燒肉丸子拼盤,有雞翼、五花腩、一口牛、安格斯不同部位的牛肉、芝麻湯丸和芝士年糕~可以先食等其他自己另外點的食物!

牛一當要要食豪少少!

二人前海鮮和牛盛位(HK$198)

有新鮮的海產,分別有鮑魚、蠔、大蝦、珍寶帶子及一口和牛,超豐富耶!
海鮮都好新鮮,當中蠔是必須燒熟先可以食,唔適合生食!

蒜香牛油油龍蝦尾(HK$128)

雖然只是龍蝦尾,但份量都唔算少!
點齊就開動燒燒燒啦~
因為食海鮮都想比較熟一點,所以就放左外邊慢光燒,中間就燒一口和牛及其他小吃!

牛舌

我地比較喜歡用彈牙爽口的牛舌!
燒至微焦金黃色,肉質非常爽口彈牙,有牛味!

雞翼

比較欣賞他們切開一半,方便食用,肉質都比較嫩,不錯!
而鮑魚燒後都有輕微縮小,一口可以食哂,而食落好煙韌,有鮮味!
還我有另一喜歡的珍寶帶子,燒到金黃色就可以食,好大粒,帶子肉好鮮味嫩滑,正!
接著就有我好期待的龍蝦,上面有一些蒜粒!
燒熟後的龍蝦肉轉為白色的,切開兩邊就方法食用,好鮮味還有好惹味的蒜香粒,還有牛油香,肉質鮮嫩!
話明放題,就梗係有飲品任飲啦!
仲有少量甜品可以自行在雪櫃中自取的!

Asahi 生啤(HK$58)

男人就點了一杯生啤,我不好酒,飲返汽水就好了!
最後還有一人一盒MOVENPICK食添!大滿足!

題外話/補充資料: 後記: 這裡的放題雖然有部份海鮮是需要加錢的,但整體食物都好新鮮靚料~ 而且環境舒適,而且款式多,上菜速度快,間唔時豪食一下獎勵下自己吧!
2016-06-04
生日
午膳時間在銅鑼灣辦點事,完事後在附近尋找落腳點吃午飯。適逢金利文廣場樓下有人派傳單,隨緣到「尚鮮日式燒肉漁市場」試試。餐廳主打日式燒肉料理放題,午市任飲任食每位價錢 $198 + 10%,部份精選美饌及佳釀需另外付費選購。 為免食客要閒坐太久才有美食奉上,餐廳貼心地為每枱客人準備了首輪食品,往後散點追加項目可於 iPad 餐牌自由選擇。刺身船是餐廳送上的首輪美食之一,內含八款刺身,每款每人兩件,款式分別有三文魚、希靈魚、甜蝦、北寄貝、蠑螺、帶子、鮑魚及八爪魚。論份量,實在十分足夠;論鮮度,亦切合定價有交代。在云云刺身款式當中,筆者最喜愛食味香濃的鮑魚片,口感見彈性。八爪魚比預期出味,連同色澤通透味感爽甜的帶子,成為眾多刺身中的三強。壽司是自點美食,隨刺身也很快送上。論外觀質素,當然不能與高級壽司店相比。筆者也明白放題壽司不能要求太多,所以只輕試了香口的左口魚裙邊壽司及惹味的火炙帶子壽司。愛吃魚生的朋友,還是點選純刺身來得更簡單直接。二人前海鮮和牛盛合是另外付費的精選美饌,內含虎蝦、生蠔、鮑魚、帶子及和牛粒。虎蝦中等體型,肉質相當結實。生蠔蠔香不俗,只是燒煮後縮水程度頗利害,其中一隻略帶

刺身船
松葉蟹柳、火炙帶子壽司及左口魚裙邊壽司
二人前海鮮和牛盛合是另外付費的精選美饌,內含虎蝦、生蠔、鮑魚、帶子及和牛粒。虎蝦中等體型,肉質相當結實。生蠔蠔香不俗,只是燒煮後縮水程度頗利害,其中一隻略帶沙粒。鮑魚食味無乜特別,與生蠔一樣燒煮後有大幅收水情況。帶子味道甜美不俗,及後也再追加了兩隻。和牛粒賣相普通,雪花紋理未見特別吸引。相較普通的牛肉食材,和牛牛香確實濃郁一點,口感上分別不大。
二人前海鮮和牛盛合
生蠔及鮑魚
虎蝦及和牛粒
帶子
餐廳送來的首輪燒烤頭盤總共有兩碟,包攬豬牛雞雜項各款生料。以胃納不高的朋友們而言,單是這份頭盤再加刺身船已可把肚子填得滿滿。豚肉代表有五花腩片,油份高的食材經燒煮後固然香口。特意燒焦少許以收乾水份,其微微帶脆的口感亦份外有風味。牛肉代表有牛柳粒、牛小排、牛三頭肌等不同部份,質素上只屬普通。部份牛肉送上時仍未解凍,一塊黏一塊質感非常硬,需留意一下。雞肉代表有 BBQ 單骨雞翼,食用方便,調味不俗。雜項類有芝士魚蛋,燒時要留意火喉,食材很容易燒焦。外彈內軟半流心的食味有不錯的效果。
燒烤頭盤
菠蘿是筆者喜愛的生果之一,每當於燒烤店遇上皆會點上一客。輕輕一炙菠蘿表面,菠蘿味道更甜美濃縮,好吃!
菠蘿
餐後可到自助甜品櫃拿取甜品,亦有雪糕供應。奈何筆者實在飽感十足,無緣再試各式甜品
各式甜品
各式飲品
整體而言,餐廳的食品選材水準中規中矩,切合定價。另外一提是爐具抽風系統,明顯效能不足,需留意一下。

[16/6/2016; Thu]

2016-06-16
菠蘿
儍爸話好耐冇食日式放題咁啱之前見雜誌和網友介紹過這間新開的尚鮮日式燒肉漁市場刺身、烤海鮮和烤肉 ... 120 分鐘任食任飲,一定啱儍爸口味 座位不太迫,我們坐的梳化座舒服又寬落原來這兒仲有獨立房間,裡面是好有日式風的塌塌米枱一坐下,正在諗住點咩的時候,就來了一隻刺身船和烤肉拼盤啱哂我呢 D 有選擇困難症的人 ... 比我每款食物試下先,之後再 encore 想食的 ...刺身船有三文魚、北寄貝、甜蝦、帶子、八爪魚、希靈魚、榮螺每款刺身都好新鮮,又不會切到細細件薄薄的好似我至愛的帶子肥大厚肉,鮮甜美味還有儍爸和兩隻小魔怪至愛的希靈魚刺身,味道酸酸甜甜,口感爽脆,很開胃呢好豐富的烤肉拼盤,一次過試到雞、牛、豬 ... 連魚餅都有平時燒烤好少食魚餅,原來烤魚餅都幾好食喎雞翼已經切成單骨,燒起來較易掌握,除了冇咁易燒燶,亦方便食用這兒的肉類,很多都無預先調味就算有都是上枱前在肉上加少少醬汁,不是預先醃製的這點就啱哂我喇 !!! 無預先調味的肉類,一上枱就看得出肉的質素 ... 枱面也有海鹽、黑椒、燒汁比你自己調味我鍾意烤好後,點少少醬汁用菜包著食,咁就可以食到新鮮食材的鮮味海鮮都有好多選擇,
儍爸話好耐冇食日式放題

咁啱之前見雜誌和網友介紹過這間新開的尚鮮日式燒肉漁市場

座位不太迫,我們坐的梳化座舒服又寬落

原來這兒仲有獨立房間,裡面是好有日式風的塌塌米枱
一坐下,正在諗住點咩的時候,就來了一隻刺身船和烤肉拼盤

刺身船有三文魚、北寄貝、甜蝦、帶子、八爪魚、希靈魚、榮螺

每款刺身都好新鮮,又不會切到細細件薄薄的

好似我至愛的帶子肥大厚肉,鮮甜美味

好豐富的烤肉拼盤,一次過試到雞、牛、豬 ... 連魚餅都有

平時燒烤好少食魚餅,原來烤魚餅都幾好食喎

這兒的肉類,很多都無預先調味

就算有都是上枱前在肉上加少少醬汁,不是預先醃製的

這點就啱哂我喇 !!!

無預先調味的肉類,一上枱就看得出肉的質素 ...

枱面也有海鹽、黑椒、燒汁比你自己調味

海鮮都有好多選擇,虎蝦、青口、魷魚仔 ...

全部都好想食,但要留肚試其它,只點了原隻帆立貝

帆立貝真是好大隻,個烤爐放了這 4 隻帆立貝都無位燒其它食物
採用電子餐牌,用平板電腦睇啱一點就落單,好方便
我們再點的刺身,雖然無了隻刺身船,但依然咁鮮甜美味
日式小食 ... 味付螺肉、味付海蜇、帶子裙邊
愛香口食物的我們又點可以唔試炸物 ... 炸蟹鉗、炸蠔
還有我們強烈推介的榴槤炸彈和一粒米

外層脆卜卜裡面流心的榴槤蓉,真是食過番噚味

一粒米即是炸香蕉,外形又幾似一粒巨型的米
這兒真是好啱我們的胃口 ... 又有我們全家都咁鍾意的燒菠蘿 ~~
飲品都是任飲的 ~~

有罐裝汽水,也有盒裝綠茶 ...
最後,當然要食埋甜品至完滿的 ...
** 以上分享是以我的口味、喜好和情況作出分享和感受,一試 / 合用與否請自行決定

2016-05-21
  • 榴槤炸彈
  • 燒菠蘿
  • 帶子刺身
  • 甜蝦刺身
  • 希靈魚刺身
2016-06-16 210 瀏覽
今日同娘親上左尚鮮食日本燒, 坐低SET好機就奉上BBQ拼盤仲有一船刺身(超有效率:excited ,加左$98配一板海膽.份量雖小亦不失鮮身甜味, 作為前奏十分適合.呢度所有ORDER都係用平板機落,有圖有字容易用.嚴重推介要食呢個<$198海鮮和牛盛合 >, XL SIZE帶子煎後香甜(經理見我地唔記得反轉主動幫我地整*V*),汁都飲埋.生蠔係TOP2, 我唔食生蠔所以放左落去燒,結果係滑‧淨‧肥‧美‧香!相信愛食生蠔嘅FANS應該會跪求TOP-UP THE TRAY 盛合另一半係和牛,但我更被”伊比利亞黑豚肉”(咩豬啊? 我問左3次先聽得清楚)吸引倒,油脂分怖得均勻,食落去爽脆唔油膩 (肉質像豬+牛肉). 娘親: ”咦?......好味喎!!”另外有食<牛油龍蝦尾>, 啖啖肉,如果可以有指引燒幾分鐘就更好,第1次燒厚殼SEAFOOD 唔係好識睇幾時食得.經一輪掙扎認為牛油再多D 就PERFECT, 同埋女士們記得問侍應哥哥拎隻叉拆肉.其間叫左少量小食(因為已經食得太豐富),有小食FAVOURITE粒粒紫蕃薯!同埋鄭重聲明嗜榴槤者必點之<
呢度所有ORDER都係用平板機落,有圖有字容易用.
嚴重推介要食呢個<$198海鮮和牛盛合
同埋鄭重聲明嗜榴槤者必點之<榴槤炸彈> : 流心熱辣辣,不須多說, 自己睇圖.
最後以MOCHI 同MOVENPICK ICECREAM 劃上句號.正*
題外話/補充資料: ALL THE TIME侍應們都好好,其實有好多其他想ORDER 但個胃真係再容納唔到,唯有下次再黎 多人可以開埋酒飲仲開心! 另外希望有多幾張TISSUE放枱面就更貼心.
2016-06-14
  • 海鮮和牛盛合
朋友介紹之下來到尚鮮, 滿足一下喜歡日本既我~!自從生完BB後都好少機會出街食韓燒, 一來怕大油煙, 二來怕BB會係枱上攪攪震, 做成危險~(話哂咁大個爐係枱面) 原來我擔心多咗~!!至於服務方面: 我個人覺得好貼心, 因為訂位時己通知會有BB, 所以職員都一早給我們安排BB坐位同用具!上食物方面, 落完ORDER (IPAD自助落單), 2分鐘內己有第一味餸, 唔會要你等十世~!!由於只可以放12張相, 仲有好多"美食"都未能同大家分享~!
朋友介紹之下來到尚鮮, 滿足一下喜歡日本既我~!

頭盤
豬肉
鮑魚
芝士波
龍蝦尾
平時吃日式燒肉叫幾碟吃唔飽都要幾百元一位所以吃日式燒肉放題就最抵啦知道銅鑼開左「尚鮮燒肉魚市場」立即走去試下星期一至四($268),星期五六日及假期($298)– 120分鐘一坐底就送來一碟「燒肉併盤」及「刺身船」唔好以為放題的「刺身船」就會唔新鮮其實都幾鮮味架光線帶點昏暗幸好環境衛生及有抽氣系統唔怕食完成身味全場用上玫瑰海鹽我最欣賞的就是那平板電腦的點菜牌食物真係超多款有燒肉、刺身、小食、卷物、炸物、壽司、沙律、冷盤及熟食最爆就是有一個叫「今期流行」…好古仔囉「今期流行」其實係特級肉類及海鮮「燒肉併盤」就可以先試下不同牛類的口感之後先在係平板電腦點你想要的咁就唔洗叫到一枱都係唔好食嘅野啦併盤入面我牛肉粒及魚蛋片都好好食而燒用種類分豬、牛、雞、有醃的無醃的最特別的是冬蔭公豬頸肉、韓式五花腩及豬大腸韓式五花腩一整條上真係2個人食真係好鬼飽架韓泡菜味濃但又不太辣脂肪比例適中同平日係街吃豬大腸一樣好食不過就太大條啦牛舌尚可反而小牛排嫩身簡單燒一燒就可以而且牛味重更juicy所以我不停encore海鮮我只點了蝦及扇貝蝦我覺得算是大隻又點珍寶感覺而且新鮮彈牙而扇貝只要加一點海鹽就OK炸品真係不錯
平時吃日式燒肉叫幾碟吃唔飽都要幾百元一位

所以吃日式燒肉放題就最抵啦
知道銅鑼開左「尚鮮燒肉魚市場」

立即走去試下

星期一至四($268),
星期五六日及假期($298)
– 120分鐘
一坐底就送來一碟「燒肉併盤」及「刺身船」

唔好以為放題的「刺身船」就會唔新鮮

其實都幾鮮味架

光線帶點昏暗

幸好環境衛生及有抽氣系統

唔怕食完成身味
全場用上玫瑰海鹽
我最欣賞的就是那平板電腦的點菜牌

食物真係超多款

有燒肉、刺身、小食、卷物、炸物、壽司、沙律、冷盤及熟食
最爆就是有一個叫「今期流行」…
好古仔囉

「今期流行」其實係特級肉類及海鮮
「燒肉併盤」就可以先試下不同牛類的口感

之後先在係平板電腦點你想要的

咁就唔洗叫到一枱都係唔好食嘅野啦

併盤入面我牛肉粒及魚蛋片都好好食
而燒用種類分豬、牛、雞、有醃的無醃的

最特別的是冬蔭公豬頸肉、韓式五花腩及豬大腸
韓式五花腩一整條上

甜品櫃有奶凍及泡芙
汽水櫃有各款道地產品及汽水
喜出望外的是最後有杯MOVENPICK雪糕

不過每人得一杯

如果都係任食就好啦..
wakakakaa
  • 冬蔭公豬頸肉
  • 韓式五花腩
  • 豬大腸
2016-06-15 149 瀏覽
到了假日又是拍拖天,不過又係面對一大問題既時候「今晚食咩好?」或許這問題是纏繞很多對情侶⋯⋯也是男友們最害怕聽到的說話XD當天男友想食刺身、壽司,而我就想食燒烤,結果來到“尚鮮日式燒肉漁市場",實行一次過滿足晒雙方胃口~被安排入坐卡位,座位具空間感,挺舒適~座位旁還有一個飾櫃陳列著模型,大細路的男友未食先入神⋯⋯XD先來刺身船,有三文魚、八瓜魚、北寄貝、帶子、甜蝦、榮螺、希靈魚、鯛魚⋯⋯等~刺身整體新鮮,賣相看上去滿吸引!當中我最喜歡的就是帶子,我是帶子控!厚厚的帶子有口感,入口肉質豐厚,味道鮮甜~甜蝦以放題來說,也挺大隻~有頭的甜蝦,肉質結實彈牙,帶著淡淡的甜味~也有壽司、手卷供選,不過對於肚子空間不多的我還是主攻刺身好了XD喜歡這裡以平板電腦來落單,感覺更環保~食完刺身,It my turn~~燒肉!!!燒肉類有多達30款選擇,令我選擇困難症!尚鮮一口牛每口一粒,肉質鮮嫩,牛味濃郁,愛牛者不要錯過!韓式原條腩條,很大塊呢!味道不算太辣,但挺惹味~點了生菜籃來包著食,變成生菜包更有風味~厚切牛舌的確是厚切!令本身爽口的牛舌更有口感~中間粉紅色的,能做到外熟內嫩^^西斑牙五層肉入口滿是
當天男友想食刺身壽司,而我就想食燒烤,結果來到“尚鮮日式燒肉漁市場

",實行一次過滿足晒雙方胃口~
被安排入坐卡位,座位具空間感,挺舒適~

刺身整體新鮮,賣相看上去滿吸引!
當中我最喜歡的就是帶子,我是帶子控!

厚厚的帶子有口感,入口肉質豐厚,味道鮮甜~
甜蝦以放題來說,也挺大隻~

有頭的甜蝦,肉質結實彈牙,帶著淡淡的甜味~

喜歡這裡以平板電腦來落單,感覺更環保~
食完刺身,It my turn~~燒肉!!!

燒肉類有多達30款選擇,令我選擇困難症!
尚鮮一口牛

每口一粒,肉質鮮嫩,牛味濃郁,愛牛者不要錯過!
韓式原條腩條,很大塊呢!

味道不算太辣,但挺惹味~
點了生菜籃來包著食,變成生菜包更有風味~
厚切牛舌

的確是厚切!令本身爽口的牛舌更有口感~
中間粉紅色的,能做到外熟內嫩^^
西斑牙五層肉

入口滿是油香而不油膩,咬落帶點點彈性,邪惡之物也!
燒烤時拉下抽煙抽氣筒,不算太大油煙~

肉類質素不錯,不過更吸引我的是海鮮類!!
虎蝦挺大隻,有我手指般長~

烤得香香,肉質爽口~
帆立貝肥美鮮甜,挺新鮮!
6月份正在做推廣的免費燒蠔!

飽滿的生蠔,鮮鮮的蠔味~

以上海鮮都是免費任點,有部分需額外附費,也點來嘗嘗~
清酒煮鮑魚($128/5隻)~

鮑魚煙韌感剛好,帶微微酒香~
蒜香牛油龍蝦尾
($128/1隻)

看見滿佈著牛油蒜粒,烤的時候香氣引人~

龍蝦肉質爽彈,搭配牛油香,很滋味~
桌上附豉油及燒汁、玫瑰海鹽供調味,個人喜愛將玫瑰海鹽加到牛舌上~
最驚喜的是熱食也不欺場!
一粒米,覺得名字很有趣,所以點來嘗嘗~
外型確像米的形狀XD 咬落去口感煙煙韌韌帶點香蕉味,就像炸的香蕉糕般~
榴槤炸彈,榴槤控表示很喜歡!!
表皮炸得香脆,咬入去是半流心的榴槤溶,濃濃的榴槤味,令人回味!
不愛榴槤,愛芝士的話就要點芝士年糕~

表皮同樣炸得香脆,內裡是半流的芝士,煙韌口感配暖暖半流的芝士,叫人點抵擋!
食到咁上下,口渴就出去羅野飲,飲品是自取形式,到雪櫃自行選取汽水、烏龍茶⋯⋯等! 我還是覺得烤肉要有可樂⋯⋯哈哈!
除了飲品,甜品也是自取形式,有綠茶大福餅、紅月亮、綠圓圓⋯⋯等
不過我最喜歡的還是Movenpick雪糕,這不是任取,每人可享一杯~

刺身又燒肉、炸物、甜品⋯⋯真是大滿足!肚子快要爆出來~
2016-06-02
  • 尚鮮一口牛
  • 虎蝦
  • 生蠔
  • 清酒煮鮑魚
  • 榴槤炸彈
  • 芝士年糕
為了慶祝咖喱先生的生辰,減肥中的豬豬只好捨命陪君子,來到尚鮮日式燒肉漁市場,任壽星仔大吃大喝一餐。 事先聲明,只此放縱一餐,下不為例。生日過後,就要節制飲食。這個日式燒烤網不錯,抽油煙機口可以調得很低,室內油煙就可以儘量減少。一開始,先送來一客燒烤拼盤。其餘的燒烤材料可以自行點選。同時間也送來了一客雜錦刺身船。當中以帶子和牡丹蝦最為新鮮好吃。飲品和甜品放在雪櫃中,任由客人自行取用。下單方式非常現代化,直接經過平板電腦輸入,快捷方便。最重要是食物選擇多,數量以件數計算,簡單易明。豬豬選擇了大量的蔬菜,首先填飽肚子。還點了些少壽司、刺身和冷盤小食。喜歡吃肉的壽星仔咖喱先生,就點了不少元貝、虎蝦,還有鮮嫩的雞肉。在任點任食的情況下,最容易控制不了進食分量。結果在不斷燒不停食的情況下,豬豬很快就棄權了。剩下壽星仔繼續努力,食食食!每位客人也奉送一客 Movenpick 雪糕。甜甜的士多啤梨味,正好中和了燒烤的熱氣。咖喱先生大讚香這些香甜軟滑的糯米糍,還一個人把它們全部 KO 了。結果飽得捧着肚子離開。這裏的食物不算頂級,質素中等,味道還不賴,但是選擇卻很多,適合一班人來慶祝歡聚。食量大的朋友,
一開始,先送來一客燒烤拼盤。其餘的燒烤材料可以自行點選。
飲品和甜品放在雪櫃中,任由客人自行取用。
豬豬選擇了大量的蔬菜,首先填飽肚子。
還點了些少壽司刺身和冷盤小食。
這裏的食物不算頂級,質素中等,味道還不賴,但是選擇卻很多,適合一班人來慶祝歡聚。食量大的朋友,其實是有賺的。
2016-05-28
2016-06-15 870 瀏覽
小豬和小雞前後腳去了台灣旅行,前者買了手信給小妹,後者,卻推說手信給其老爸獨吞了!是夜,相約飯聚,她們說想吃日式烤肉放題。努力賺錢的小豬最終未能應邀,懶惰卻嘴饞的小雞竟又遲了,並告知要趕下一場garthering。尚鮮日式燒肉漁市場,逢星期一至四每位$268,可於一小時三十分鐘內任飲任食。甫踏入大門,左手邊放有飲品和甜品冷凍櫃各一,客人可任取。侍應安排於四人卡位就座,環境不會太窄,有足夠空間,地方也衛生潔淨。不過,據是次經驗,餐廳的抽風設備有待改善,煙霧瀰漫的,離開時一身燒肉油煙味。桌上放有豉油、燒汁、玫瑰海鹽和黑胡椒,供客人自行調味。餐廳以平板電腦點菜,既方便快捷,又可省卻人手,一石兩鳥。食物種類分別有特選燒肉類、燒烤類、卷物、壽司、刺身、小食、嚴選炸物及冷盤熟食等,更有額外收費的今期流行(時令海產及特級肉類)),以及酒類飲品。時間關係,小雞未到,先點來一碟燒肉及丸子拼盤,有雞翼、五花腩、一口牛、安格斯不同部位的牛肉、芝麻湯丸和芝士年糕,邊等邊燒!小妹素來不是吃肉獸,只吃了兩隻外香內嫩的雞翼、燒至脆卜卜的五花腩肉,以及芝麻湯丸。炸雞軟骨是小妹心頭好之一,份量剛好。接著,再來一碟香口炸

甫踏入大門,左手邊放有飲品和甜品冷凍櫃各一,客人可任取。
桌上放有豉油、燒汁、玫瑰海鹽和黑胡椒,供客人自行調味。
餐廳以平板電腦點菜,既方便快捷,又可省卻人手,一石兩鳥。食物種類分別有特選燒肉類、燒烤類、卷物、壽司刺身、小食、嚴選炸物及冷盤熟食等,更有額外收費的今期流行(時令海產及特級肉類)),以及酒類飲品。
炸雞軟骨是小妹心頭好之一,份量剛好。
接著,再來一碟香口炸物,有榴槤炸彈、炸天婦羅蝦、黃金炸蠔和一口芝士,略嫌炸漿過厚。榴槤炸彈,炸得外層金黃酥脆,內裏盡是香滑榴槤蓉。
道地出品的巨峰玉露,第一次飲,香甜的巨峰提子汁裡,加入了爽口椰果,美味的果汁配以彈牙的椰果,絕對是美味組合。
小雞姍姍來遲,靜享小妹勤勞的成果 - 烤肉一大碟,以及數款炸物。刺身船不早不遲,剛好送到,有三文魚、八爪魚、北寄貝、帶子、甜蝦、榮螺、希靈魚和鮑片,挺鮮美誘人的!
鮑片入口嫩滑鮮甜,三文魚肥美豐腴,甜蝦細滑且鮮甜,帶子既肥厚肉又鮮美。
侍應表示凡四人惠顧,並於其Facebook打卡,就可免費獲贈海膽一板。小雞扁嘴,說要吃海膽,只好自費了。海膽$98一板,細滑鮮甜且入口即溶,鮮美之作!
甜品,小妹試了數款自家製日本和菓子,如以糯米皮包著忌廉的芒果大福餅和綠茶大福餅,以及糯米皮包著紅豆餡的日式紅豆糯米卷。
埋單時,侍應會每人送上一杯Movenpick的雪糕杯,我倆不約而同地揀了士多啤梨味雪糕。
最後,乃小豬托小雞送來了一盒來自台中的太陽餅。
2016-06-06
我真係好好好好中意食燒肉架,尤其日式啦..但日式燒肉一般都較貴~但係銅鑼灣最近開左一間新既日式燒肉放題~我無理由唔去食下架,,就係尚鮮日式燒肉漁市場喇,地址 :銅鑼灣謝斐道496號金利文廣場3樓3/F, Richmond Plaza, 496 Jaffe Road, Causeway Bay港鐵銅鑼灣站 D4 出口, 步行約3分鐘尚鮮引入非常好的通風系統,餐廳中不會污煙章氣!讚!呢到大部份都係卡位,座位有比較獨立的空間,唔錯唔錯坐下無耐店員為我地送上一碟2人份的雜錦拼盤以及魚生~重點係海膽呀!!!顏面好新鮮~吃下去都是好新鮮~要遇上好的海膽..真的可遇不可求呀再次ENCORE的甜蝦,嘻嘻呢到點菜係電子化~用平板點就可以喇好得意既玫瑰海鹽呀~我本來不太愛加,但這天吃完覺得有需要XD牛舌~韓式肩胛梅花~~~好好味呀醬油豬頸肉都係推薦之一呀~又爽又好味重點推介~韓式原條腩條~平時去韓燒單點好貴架..呢到竟然係原條比你燒,真係興奮無比呀燒既時候到小心D,因為油份較多~D火會大D架油花分佈、厚度或肉質都好好~正好好好甜呀個燒菠蘿~~~燒蠔~好味~燒完都仲好juicy今期流行係另外一d單既食物~我
就係尚鮮日式燒肉漁市場喇,
地址 :
銅鑼灣謝斐道496號金利文廣場3樓
港鐵銅鑼灣站 D4 出口, 步行約3分鐘
尚鮮引入非常好的通風系統,餐廳中不會污煙章氣!讚!
呢到大部份都係卡位,座位有比較獨立的空間,唔錯唔錯
坐下無耐店員為我地送上一碟2人份的雜錦拼盤
以及魚生~
再次ENCORE的甜蝦,嘻嘻
呢到點菜係電子化~用平板點就可以喇
牛舌~
韓式肩胛梅花~~~好好味呀
醬油豬頸肉都係推薦之一呀~又爽又好味
燒既時候到小心D,因為油份較多~D火會大D架
油花分佈、厚度或肉質都好好~正
好好好甜呀個燒菠蘿~~~
燒蠔~好味~燒完都仲好juicy
今期流行係另外一d單既食物~我同朋友叫左鮑魚,龍蝦~
鮑魚好淋呀'~仲有幾隻咁多,百令蚊好抵食~
燒龍蝦,肉質都幾彈架!
呢粒叫做恐龍蛋
燒左一陣佢就開始裂開架喇...食落去inin unun~有黑芝麻味~花生味~芝士味
黑芝麻味最好味~
呢到飲品選擇都幾多,有我好中意既玉露呀~
呢d係大福~都幾好味
最後的movenpick雪糕
完結了好full的燒肉夜
2016-06-03
2016-06-14 909 瀏覽
去食放題 / 火鍋最唔鐘意就係餐廳分晒時段...我明白餐廳都想做多一round生意, 但分時段對好多人來說都非常麻煩, 第一輪又太早, 第二輪餓暈了都未有得食...好多時都係呢個原因轉移去其他餐廳。今次終於搵到一間又新開, 又唔分時段的燒肉放題店!!呢間尚鮮日式燒肉漁市場近總統戲院, 兩小時燒肉放題, 星期一至四$268/位 ; 星期五至日$298/位。星期六晚上7時半到達, 已經幾乎滿座, 好彩一早Book左, 仲有個卡位坐下!不過未坐低已經見到梳化有條菜.....以至有少少影響胃口....其實都唔係第一次係餐廳見到污糟既梳化同檯底....我覺得服務生執檯時應該要注意一下!之前食日式燒肉試過燒牛肉沾海鹽驚為天人, 見到呢度有, 即刻叫男友試, 但他不領情, 只好獨樂樂。收拾心情點菜啦!呢度用平板電腦點菜, 比較環保又無咁易漏單, 服務生做少一樣野, 自然可以專注服務客人。而食物種類都好多!!!特選燒肉類、燒烤類、卷物、壽司、刺身、小食、嚴選炸物、冷盤熟食, 仲有另外收費的海鮮和肉類、酒類~仲有一大堆台式名稱的食物可以點, 什麼—粒米、小皮球、恐龍蛋、麻吉燒等等, 好得意! 點菜期間,

今次終於搵到一間又新開, 又唔分時段的燒肉放題店!!

而食物種類都好多!!!特選燒肉類、燒烤類、卷物、壽司刺身、小食、嚴選炸物、冷盤熟食, 仲有另外收費的海鮮和肉類、酒類~仲有一大堆台式名稱的食物可以點, 什麼—粒米、小皮球、恐龍蛋、麻吉燒等等, 好得意!

點菜期間, 服務生已經送上兩個拼盤~
一個係刺身船, 有8款刺身可以試試, 蟹棒好好食!!!
而燒肉拼盤的單骨雞翼同一口牛都好好味~~~而值得一提的是黃色的魚片好易燒焦但好好吃, 想encore但平板完全搵唔到....想問服務生後來又不了了之XD
試完一ROUND就到自己點的肉了~左起: 安格斯牛小排、牛舌、QQ肋肉棒
安格斯牛小排牛味好濃! 而且軟腍度適中~~~~不過肥膏稍微多左少少! 但咬左佢就OK~牛舌就太韌了....QQ肋肉棒都不錯, 很入味!
上圖是encore的安格斯牛小排xd小隻的帆立貝都是放題的, 不過燒了好一陣子仍然是處於一個濕潤的狀態....燒海鮮好難!!下面黃色的是麻吉燒, 大概是燒魚肉 + 年糕的食物, 味道比想像中一般...
燒完一輪肉之後用燒菠蘿和一口番薯抖抖先!!!燒菠蘿好甜, 番薯好綿~
然後我們點了兩款蝦, 上圖的是放題內已包~燒完無霉味, 覺得幾新鮮!下圖是另外付費($88/3隻)的虎蝦。
size比一般的蝦大好多, 而且上桌時已經開邊釀了蒜泥~
因為是另外付費點的, 所以我們燒得超細心~~~~燒完無乜點縮水, 蝦夠鮮, 蒜泥超入味, 但我覺得多左少少, 蓋過左蝦本身的鮮味, 有點可惜~
食到尾聲再Order了一杯收費啤酒嘆下, 呢個時間已經飽到不得了, 出面甜品櫃都未食過, 明知埋單會有movenpick雪糕送都食唔落了....勁浪費!!!!!

最後埋單每位大概350蚊左右, 我覺得有付費海鮮成件事Upgrade左, 但其實本身的選擇已經算好多, 而2小時亦唔覺得好緊迫,
要讚的係服務生明明忙到踢晒腳, 但態度一直都唔錯! 另外就係無時段限制, 平日收工食最fit!
有待改善的係衛生問題, 其實當晚食完成身都無油煙味已經好難得, 檯面都乾淨, 不過係座位衛生容易被忽略, 可以再好少少~

題外話/補充資料: 當日座位被安排到第一個卡位, 每個經過的客人和服務生轉彎時都會撞到梳化......如果該位置不夠空間轉彎的話, 建議將2人位改成1人位, 避免用餐期間經常被撞到。
2016-05-28
最近跟老公拖住手仔到了港島區一嚐烤肉、刺身壽司放題食店「尚鮮」,任食烤肉、刺身壽司、飲品。 餐廳點餐是選用電子方式,既環保又方便查閱已點的菜單。重點是,Menu圖文並茂,令食客更容易想像到食物的模樣。第一次去的關係怕店內燒烤味較大,所以沒有帶同BB去。不過當我離開餐廳時,完全沒有味道!! 我最怕每次到過烤肉店後,整個人都是油煙味,可是這家店一點味都沒有,讚!而且店裡的環境也寬敞的,所以下一次可以考慮帶同BB,餐廳亦有提供BB椅。 (由於我未夠晚上七時便入座,所以還未滿座)調味料每一枱枱面都會擺放調味料,燒汁、酸辣汁、黑椒、海鹽及壽司豉油。 刺身、壽司首先就是點了一些刺身(海膽、蝦、帶子、北寄貝、希靈魚、三文魚、八爪魚等),刺身非常新鮮,蝦肉、帶子都非常鮮甜,老公更大讚八爪魚非常新鮮而且不會很硬。除了我點選的刺身,還有其他選擇的哦~主菜-烤肉、海鮮、蔬菜肉類方面都有很多選擇,牛肉的種類超過十款、有安格斯三頭肌、安格斯牛小排、澳洲和牛粒、厚切牛舌等。另外還有不同風味的雞、豬肉類供選擇。 我和老公最愛吃牛,所以牛肉方面點了很多款式,每款都有不同,就算不添加調味料亦可吃出牛肉的原味。試了幾款不

(由於我未夠晚上七時便入座,所以還未滿座)

調味料

刺身壽司

主菜-烤肉、海鮮、蔬菜

我和老公最愛吃牛,所以牛肉方面點了很多款式,每款都有不同,就算不添加調味料亦可吃出牛肉的原味。試了幾款不同的牛肉,我個人還是最喜歡澳洲和牛粒。
除了肉類外,還有海鮮供選擇,海鮮方面我們點原隻帆立貝、墨魚仔及點了額外收費的朝燒蠔和清酒煮鮑魚。

帆立貝好新鮮,不添加海鹽亦一樣好好味,很有鮮味!!

朝燒蠔,或許overcooked,所以蠔縮到很細小。

至於清酒煮鮑魚,鮑魚完全不會韌,清酒的味道亦不會過濃或過淡,連湯也喝掉!!
若嫌食吃了太過多肉類感到Guilty的話,菜牌上還有供燒烤的蔬菜類,選擇亦很多呢~有日本冬菇、日本南瓜、日本腿菇、黃金粟米、溫室車厘茄、糖心菠蘿、翠玉瓜、一口蕃薯、生菜籃等

小食炸物類

最愛雞軟骨的我,每次必點,這裡的雞軟骨有脆卜卜,味道亦不會過咸!
身為芝士怪的我,這裡的一口芝士,若芝士味道再濃一點就更加好了!
除了以上炸物外,當然不缺天婦羅吧!

特別推介

這裡最特別的就是恐龍蛋,單看恐龍蛋的外表還以為是魚蛋,其實入面是有點像湯丸的煙韌質地及配有不同的餡粒有花生、芝麻等。如果愛吃湯丸的朋友,必定要品嚐一下哦。

飲品

飲品方面,選擇真的超多!飲可樂是常識吧?
除此之外,餐廳更有超過十二款飲品供選擇,必定有你想飲的。
甜品

餐廳更設有甜品專櫃,供客人自行選擇。
另外愛吃甜品的你,一定要留肚,因為結單後店員會送你甜品
- movenpick雪糕,有雲呢拿、朱古力及士多啤梨味供選擇,一人一小盒。
燒烤小貼士

餐廳更提供烤肉的貼士,客人可以留意一下哦~

雞&豬:因為燒雞肉/豬肉的時間比較長,所以可放在爐邊細火慢燒。

牛:將牛肉放在爐中間,最大火之處燒,可以短時間內燒熟牛肉燒熟牛肉鎖緊肉汁。

題外話/補充資料: 記得留肚食甜品(movenpick)雪糕
2016-06-08
5 分鐘 (堂食)
紀念日
  • 清酒煮鮑魚
2016-06-14 251 瀏覽
😍心心眼 Deep-fried Durian Mochi尋晚同朋友去食一間新開既燒肉放題呢間任食算很不錯食物質素都幾平均嫁有多款肉俾你揀,仲有海鮮,刺身,壽司同炸物小食任你食當中炸物有榴連炸彈😋😍誠意推介呀💁🏼💁🏼其實係榴槤糯米滋呢粒炸彈真係好驚喜🙃👍🏻👍🏻榴連味好濃外皮香脆,入面軟林林睇相都見到d榴連蓉飛哂出黎坐我地對面既朋友唔食就真係哂哂囉😂😂食到佢地要🙊我自己ko左3粒🙈一入座先來刺身拼盤同肉拼盤不過我地都分唔到邊款肉肉質不錯刺身也挺新鮮還有得order海鮮類 帶子 海蝦 蠔等等海蝦很新鮮,值得再order!餐廳還用tablet點菜不過有些漏單情況而甜品類有抹茶大福同芒果大福也很值得食多幾粒👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻原先睇網上食評有movenpick雪糕但係職員話已經送哂😢
😍心心眼 Deep-fried Durian Mochi
尋晚同朋友去食一間新開既燒肉放題
呢間任食算很不錯
食物質素都幾平均嫁
有多款肉俾你揀,仲有海鮮,刺身壽司同炸物小食任你食
當中炸物有榴連炸彈😋😍誠意推介呀💁🏼💁🏼
其實係榴槤糯米滋
呢粒炸彈真係好驚喜🙃👍🏻👍🏻
榴連味好濃
外皮香脆,入面軟林林
睇相都見到d榴連蓉飛哂出黎
不過我地都分唔到邊款肉
肉質不錯
刺身也挺新鮮
還有得order海鮮類 帶子 海蝦 蠔等等
海蝦很新鮮,值得再order!
餐廳還用tablet點菜
不過有些漏單情況