尖沙咀凱悅酒店咖啡廳

Cafe, Hyatt Regency Tsim Sha Tsui
昨晚來這裡試dinner buffet, 一看..無龍蝦! 龍蝦鉗都無!! 只有蝦, 蟹腳, 但蟹腳refill得很慢, 後來更沒有再refill !! 真失望!!!其他食物很一般, 如:漢堡牛 - 乾! 魚生 - 沒有鮮味湯 - 花旗參煲雞 - 似是煲的, 而非燉的。parma ham with melon - ham 不咸香, melon 完全唔甜。仲要放定一片param ham + 一片melon 響細碟度, 十分麻煩, 每次要行幾轉去攞 甜品, 只有tiramisu 比較好, 其他很一般。最好的, 應該是印度counter 的魚, 不俗。正如之前食家angry bird所言, " 差不多9成食物都"鎖實", 要問廚師/服務員攞, 但他們的面口差" "碟細細, 基本上他們應該淨想收你錢, 0吾想你食佢d 野", 那甜品counter的一位呀姐, 淨係咁同同事吹水, 問佢要餅好像很不想做似的。有hsbc白金咭, 折了也要4百二十/位, 個人認為物非所值! 如追求有質素的食物,相信有更好選擇!

其他食物很一般, 如:
漢堡牛 - 乾!
魚生 - 沒有鮮味
湯 - 花旗參煲雞 - 似是煲的, 而非燉的。

甜品, 只有tiramisu 比較好, 其他很一般。
最好的, 應該是印度counter 的魚, 不俗。

2012-03-29
  • 沒有
來過Cafe (Hyatt)兩次吃自助餐,一次吃午餐,另一次則是晚餐,食物質素整體都感滿意,其中甜品款式眾多,水準也不錯,令人留下深刻的印象。這天跟朋友在下午茶時間來到,想看看有沒有散點甜品或下午茶供應,散點的甜品是有數款,但不見吸引,我們便改從甜品餅櫃內挑選蛋糕甜點來吃。蛋糕每件為$35,選了芒果綠茶蛋糕及朱古力杏仁醬蛋糕。先吃芒果綠茶蛋糕,蛋糕份量比較細小,忌廉面層上灑滿綠茶粉,芒果蛋糕與綠茶蛋糕相間著,中心還藏有芒果肉粒,兩色組合感覺讓人清新。吃下去芒果味道酸酸甜甜,綠茶味道薄弱,像是比味道較濃的芒果味蓋過。朱古力杏仁醬蛋糕,一層朱古力漿包著杏仁慕斯,質感幼滑,但不是輕柔那種。夾著的朱古力蛋糕口感濕潤,味道濃郁,較為甜的,吃著朱古力味比較突出,細心品嚐下再能吃到杏仁味。整體蛋糕水準還可接受,只是份量較小,但想找個舒適的地方坐坐,再吃些甜點,這裡也可以是一個選擇。

2012-03-03 206 瀏覽
朋友介紹這裡的TEA BUFFET有好多好味蛋糕, 所以想帶個妹來慶祝生日~剛好有國外的親戚回來探我們, 打電話去問LUNCH BUFFET和TEA BUFFET的分別, STAFF好有心機的介紹有老人家, 所以選了LUNCH, 有多點熟食.訂了位, 一去到就可以入環境真的不錯. 大家都很喜歡~ 開始去拿東西 ~太多東西吃 !!! 大家都食到好開心~因為我係為甜品來的, 所以只吃了一點熟食就算了. 親戚們很久沒有回來香港,所以食了好多中式食物. 他們說好味道~刺身,冷盤 - 新鮮!好味!即做天婦羅 - 好好味~ 不過, D人經常一次過拿哂所有的... 等了很久才有~ 咖哩 - 有很多不同的咖哩. STAFF逐一介紹燒物 - 串燒, 牛舌 - 即叫即做. 牛舌好好味~~~~ 一入門口就被它們吸引了~ 有好多款~ 好啱喜歡甜品的女孩子來~~~~因為是STAFF拿的, 不會像平時的BUFFET弄得很亂~而且我告訴給妹妹慶祝生日的, 所以他幫忙弄好好的讓我可以插爉燭來慶祝一下~ 真的很開心的一餐~~~~~有HSBC白金卡, 有85折~抵食~

有老人家, 所以選了LUNCH, 有多點熟食.

訂了位, 一去到就可以入
環境真的不錯. 大家都很喜歡~

開始去拿東西 ~
太多東西吃 !!!
大家都食到好開心~
因為我係為甜品來的, 所以只吃了一點熟食就算了.

中式食物
刺身,冷盤
刺身,冷盤 - 新鮮!好味!
即做天婦羅
即做天婦羅 - 好好味~
不過, D人經常一次過拿哂所有的... 等了很久才有~
不同的咖哩
咖哩 - 有很多不同的咖哩. STAFF逐一介紹
燒物
燒物 - 串燒, 牛舌 - 即叫即做. 牛舌好好味~~~~
甜品櫃
一入門口就被它們吸引了~ 有好多款~

好啱喜歡甜品的女孩子來~~~~
蛋糕
因為是STAFF拿的, 不會像平時的BUFFET弄得很亂~

真的很開心的一餐~~~~~

有HSBC白金卡, 有85折~
抵食~
燒物
蛋糕
  • 甜品
2012-02-18 16 瀏覽
今日同老婆慶祝20年結婚週年,首次來試呢度布菲,一入門口就對住甜品枱,都算幾多選擇,今次幾好彩,坐到卡位,好舒服,如果唔係都算小小迫,首先開始食海鮮,lunch 嚟講算ok,有翡翠螺,蝦(但好明顯係雪藏),青口,龍蝦拑,但冇生蠔,味道算幾好,刺鮮都係大路野,壽司就唔掂, 熱食幾多選擇即炸天婦羅,好好味日式鐵板燒,普通燒味,豬腩仔,好味道中式湯,好似係藥材雞湯,好飲炭燒烤,幾多選擇,但大路普通野Pizza 好味, 但同Pizza唔同點品選擇左芒果拿破侖,good Cream brûlée 唔好食Mango pana cotta , 麻麻地chocolate mouse , good taste葡撻,好味雪糕,冇H和M字頭雪糕,只有機製軟雪糕,失色總結呢個價錢都算低食啦

即炸天婦羅,好好味
日式鐵板燒,普通
燒味,豬腩仔,好味道
中式湯,好似係藥材雞湯,好飲炭燒烤,幾多選擇,但大路普通野
Pizza 好味, 但同Pizza唔同
點品選擇左芒果拿破侖,good
Cream brûlée 唔好食
Mango pana cotta , 麻麻地
chocolate mouse , good taste
葡撻,好味
雪糕,冇H和M字頭雪糕,只有機製軟雪糕,失色
總結呢個價錢都算低食啦
燒味,豬腩仔,好味道, 正
即炸天婦羅, 正
芒果拿破侖,good, Cream brûlée 唔好食
2012-02-17 29 瀏覽
食物一般,食過雞漢堡好乾,d龍蝦又唔鮮, 我本來見到甜品好開心, 食左2碟就攞甜品, 因為我生日又好喜歡食甜品, 不過有d失望 !!其他食物都平平. 我覺得一般.
其他食物都平平. 我覺得一般.
2012-02-16
(非會員)
第一次上openrice投訴, 因為確實成肚氣呢間所謂5星級酒店, 3星都不如...dinner buffet無生蠔, 奇!seafood雪到無哂味食物種類少, 質素極普通 (除甜品ok外)最重要是, 差不多9成食物都"鎖實", 要問廚師/服務員攞, 但他們的面口差到好似同佢乞一樣碟細細, 基本上他們應該淨想收你錢, 0吾想你食佢d 野所以, 我們只有決定......以後都0吾幫襯價錢跟他差不多的大把選擇, 為mud要激氣, 差不多回家要再煮個出前一丁

第一次上openrice投訴, 因為確實成肚氣

呢間所謂5星級酒店, 3星都不如...
dinner buffet無生蠔, 奇!
seafood雪到無哂味
食物種類少, 質素極普通 (除甜品ok外)

碟細細, 基本上他們應該淨想收你錢, 0吾想你食佢d 野
所以, 我們只有決定......以後都0吾幫襯

2012-02-11
$536.80 (晚餐)
2012-02-01 11 瀏覽
生日飯,再戰凱悅酒店lunch buffet,以甜品見稱,喱次坐圓枱,傾計都方便好多,正呀~!真係好多甜品,喱d只係其中一,賣相好吸引!lunch buffet,雖然冇刺身,不過有sushi,食左幾件,最吸引既都係蝦同甜品!最鍾意食依然係佢d蝦,鮮甜好味,今次多左瀨尿蝦,冇乜肉食既麻麻,小龍蝦太咸了!漢堡,雞翼都惹味,燒牛肉都幾生,不過岩我食!煙三文魚,想食刺身,食煙三文魚頂下癮,喱到既煙三文魚都幾正架!pizza,小小咁一塊最好,唔洗太過飽,幾濃芝士味,唔錯!又到甜品時間,先整件葡撻,味道一般,朱古力cake ok,唔太甜!抹茶卷唔夠濃味.桑莓撻都唔錯,朱古力果件(唔知個名)其實味道唔錯,,有d nuts,唔太甜,可惜有點出水!芒果有丁都唔錯~!果然最好味既都係乳酪軟雪糕,必食!感覺食物質素比上次好左,甜品冇咁甜,同今次個位同環境都舒服,thx大家請食飯呀^^~~~~~~!
真係好多甜品,喱d只係其中一,賣相好吸引!
漢堡,雞翼都惹味,燒牛肉都幾生,不過岩我食!
pizza,小小咁一塊最好,唔洗太過飽,幾濃芝士味,唔錯!
芒果有丁都唔錯~!
果然最好味既都係乳酪軟雪糕,必食!

2012-02-01
  • 軟雪糕
2012-01-19 308 瀏覽
這天,跟十年沒見的伙伴在樓底極高、不齷齪、而且滿有歐陸式高級行政人員典雅貴氣風格的氛圍來個lunch buffet聚頭,享用極豐富又美輪美奐的美食之餘,我們三人絮絮說著大家的點點滴滴;在暖黃的吊燈映照下,這3小時,除印證了友情之外,亦為大家的相識相遇相知打下姆指烙印!這裡的侍應位位都很斯文有禮,對客人服務也細心!食物方面,有中港式(老火湯/包點/炒粉麵等)、日式(刺身/壽司等)、西式(排類/漢堡包/西湯/pizza/螺絲粉等)、印度式(咖哩雞、魚、肉/薄餅等)、海鮮(龍蝦仔/瀨尿蝦/翡翠螺/甜蝦等)、甜品雪糕Froyo葡撻、新鮮水果,他們更將不同地道美食分區擺設,免卻混亂和人多排長龍的情況,安排得很好!味道方面也很讚,日式、海鮮食物、甜品類尤其突出;而令我印象較深的,就是個磨菇湯!值得推介!唯獨是地點較難搵,而且標示不大明顯!例如我坐地鐵去到K11,上去reception樓層(即蒙羅麗莎多士壁畫對面),坐它背面的電梯上多3層,出lift轉左轉乘電梯到Hyatt,再轉lift上多一層先到!

這裡的侍應位位都很斯文有禮,對客人服務也細心!食物方面,有中港式(老火湯/包點/炒粉麵等)、日式(刺身壽司等)、西式(排類/漢堡包/西湯/pizza/螺絲粉等)、印度式(咖哩雞、魚、肉/薄餅等)、海鮮(龍蝦仔/瀨尿蝦/翡翠螺/甜蝦等)、甜品雪糕Froyo葡撻、新鮮水果,他們更將不同地道美食分區擺設,免卻混亂和人多排長龍的情況,安排得很好!味道方面也很讚,日式、海鮮食物、甜品類尤其突出;而令我印象較深的,就是個磨菇湯!值得推介!

預先給你開殼的大蟹鉗、甜蝦、翡翠螺
煙三文魚
prama ham配蜜瓜
瀨尿蝦、印度薄餅、黃咖哩、橙咖哩煮魚柳、蛋白茄子蕃茄千層燒
鮮味三文魚刺身, 一級天婦羅(薄薄的炸醬+蝦的鮮甜),足見酒店選材入苛以及廚師功架
酒店級水準之磨菇湯
酒店級水準之磨菇湯
froyo+自選配料topping、蜜瓜、哈蜜瓜
芒果拿破崙千層酥、士多啤梨奶凍、栗子酒心奶凍、芒果糖心布甸
  • 磨菇湯
My mom and American friends are in Hong Kong for my brother's big wedding. They stayed at the Hyatt Hotel in TST. This was the first time I visited the hotel and had a very nice full breakfast there. I haven't seen so many variety of food for breakfast. They have fresh fruit, oatmeal, bread, crossiant, pastry, jam, juice and hot Chinese dishes. It would take me 3 days to try all the dishes. I was surprised! The service was very nice here too. I saw most of the customers were foreigners. There a
bread and pastry
There are about 6 different kinds of bread and butter and cream cheese.
DIY oatmeal
Look at the fresh fruit of cereal, so healthy
fresh juice
Fresh juice, not from concentrate, Grapefruit juice is my favourite
salmon bagel
Bagel need to bake it warm and then put on cream cheese. The smoke salmon is very taste
Ham
Ham is not salty, very good
grill sausage and bacon
grill chicken sausage, turkey sausage and bacon
beef soup noodle
Chinese soup noodle
congee
Congee was good but not many customers want it because of too much options
Chinese dishes
light warm dish for Chinese breakfast, mainland Chinese favourite

After this breakfast, I was so full for the whole day.

2011-11-20
  • bread
  • bacon
  • scrumble egg
2011-11-24 23 瀏覽
公司請食飯,選了呢間酒店食自助餐,之前未去過. 就試試la一去到,食物方面款式不太多海鮮類: 有長腳蟹,瀨尿蝦,翡翠螺,灼蝦等…賣相好細隻,食落一般,沒吸引冷盤 : 有巴拿馬火腿+蜜瓜, ok不太鹽, 煙三文魚-普通不夠肥美日式刺生; 三文魚,似蠟魚,八爪魚,吞拿魚,八爪魚,油甘魚,甜蝦,赤貝.....新鮮,好味 鐵板燒: 有龍蝦, 還有另一種忘記乜名的蝦,燒出來好吃,尤其龍蝦,又不太乾,好味,我吃了4次半件. 另外最驚喜係羊扖,不蘇,肉質仲要好柔軟牛仔肉都好好味,生生地,岩我! 仲有德國腸都好好味. 但係魚就較差,好星還有牛腩面及一般熱食,也不太吸引.天婦羅: 有蝦,較子,炸南瓜等….,不錯,d蝦皮好薄,又夠熱甜品款式好多,細細柸,我就唔好,剩係食咗芝士餅,ok,不太甜.同事試了好幾款,他們都說不錯
公司請食飯,選了呢間酒店食自助餐,之前未去過. 就試試la
一去到,食物方面款式不太多

冷盤 : 有巴拿馬火腿+蜜瓜, ok不太鹽,
煙三文魚-普通不夠肥美

另外最驚喜係羊扖,不蘇,肉質仲要好柔軟

牛仔肉都好好味,生生地,岩我!
仲有德國腸都好好味. 但係魚就較差,好星

還有牛腩面及一般熱食,也不太吸引.
同事試了好幾款,他們都說不錯
2011-10-28
  • 燒烤
  • 魚生
2011-10-26 37 瀏覽
因為女友喜歡甜品, 見這間的甜品好像不錯, 所以選來這裡慶祝生日~話說在前, 來這裡慶生沒什麼discount 或禮物, 只會為你送上一件插有蠟燭的甜品, 這方面應作改善環境頗不錯, 只是暗了些, 陪面目可憎的客人食飯絕對是一絕的選擇~ 食物款不算少, 至少我沒能吃畢所有種類的食物海鮮有5-6款左右, 大體上不錯, 女友首推長腳蟹, 蟹殼早已夾開了, 省了開殼的麻煩~冷盤我首推巴拿馬火腿+蜜瓜, 感覺清新~羊肉咖哩是印度菜的首選~ 不羶又夠辣~有一款意粉很好吃, 但忘了名子~鐵板食物只屬一般, 怕飽肚的大可不吃, 沒啥損失不可不提的是中菜的舞茸烏雞湯, 好味道, 喝了二盅~最後是甜品, 如果像我般是蒙名來吃甜品的一定會感到多少失望這裡甜品只是一般, 有數款簡直是難吃... 比例上是3成好吃,4成一般, 3成難吃吧~好吃的有: 芝士餅,拿破崙, 芒果蛋糕一般的: 多款杏仁餅, 勝在款多, 敗於太甜難吃有: 青苹果玉貴布丁!! 異常怪味! 差點吐了... 不是那一口而是整頓飯...還有一點, 甜品在甜品櫃內的確美觀和比較衞生, 不過面皮薄的確會難以啟齒要拿全部的甜品~

食物款不算少, 至少我沒能吃畢所有種類的食物

冷盤我首推巴拿馬火腿+蜜瓜, 感覺清新~

羊肉咖哩是印度菜的首選~ 不羶又夠辣~

有一款意粉很好吃, 但忘了名子~

鐵板食物只屬一般, 怕飽肚的大可不吃, 沒啥損失

不可不提的是中菜的舞茸烏雞湯, 好味道, 喝了二盅~

最後是甜品, 如果像我般是蒙名來吃甜品的一定會感到多少失望
這裡甜品只是一般, 有數款簡直是難吃...
比例上是3成好吃,4成一般, 3成難吃吧~
好吃的有: 芝士餅,拿破崙, 芒果蛋糕
一般的: 多款杏仁餅, 勝在款多, 敗於太甜
還有一點, 甜品甜品櫃內的確美觀和比較衞生, 不過面皮薄的確會難以啟齒要拿全部的甜品~
2011-10-06
2011-10-08 40 瀏覽
一心以前係OPEN RICE 睇定晒,好多人話好食以為無死啦..........平時都幾鍾意食buffet,亦都明白每間都有自己好食0既食晚唔一定全部都好食......但係今次.......我真係忍唔住食完即刻要上離寫下個食評1) 一入去侍應就帶我地去左最入最遠拎野食0個張枱而燈光暗到你會訓著" 唔好以為咁暗就等於高級先得"2)冷盆 : 長腳蟹超咸雪味,小蟹鉗無味,螺勁多沙,龍蝦仔無味, 蝦對比下算ok,整體唔新鮮. 少款3) 食完冷盆咁0既質數已經唔想再影相...... 沙律.. 得幾款選.........連千島醬都可以無其它普通0既沙律野都無4) 刺身: 一見到0的刺身個樣真係唔敢食........好似擺左係到十年咁 同埋個師博好似唔想做咁5) 熱食 : 唔熱仲要係旁邊食住"小心燙手", 笑死人, 唯有等佢一炒出離即刻拎先會熱. 味道好一般6) 咖哩: 算係最ok的一樣食物,個印度師傅不停講解好有禮貌7) 天婦羅: 蝦ok , 其它垃圾而家0的粉成尺厚8) 漢堡包仔: 呢到0的人係咁留言話好好食.........一見佢燒就嚇親. 佢係張0的扒不停番燒再番燒, 個底黑色...
但係今次.......我真係忍唔住食完即刻要上離寫下個食評

同埋個師博好似唔想做咁

7) 天婦羅: 蝦ok , 其它垃圾而家0的粉成尺厚

8) 漢堡包仔: 呢到0的人係咁留言話好好食.........一見佢燒就嚇親. 佢係張0的扒不停番燒再番燒, 個底黑色......

9) 肉桂多士:又係個個留言話好好食要必食.......一食...又係失望.. 明明係個煎pang拎上離但係唔知點解係凍0既....求其淋0的糖漿離去...同食一塊炸左 好耐而有林晒0既面包無分別
10) 甜品: 個樣好似好正咁有返少少希望,即刻影相....... 先係0的生果,ok的
"生果正常離講好難難食, 都未開心完就試甜品....一試甜到呢(有糖尿病食左一定會即刻暈底) , 而家款式少到你估唔到, 同好似要配給咁, 要問服務員續樣拎. 好煩,

11) 雪糕: 平時幾cheap 的自助餐都有0的雪糕" 筆" 下, 呢到竟然仍然係配給制而且係~~~~~" 機製軟雪糕"仲要得云里拿未

總結: 環境超暗眼睛好辛苦, 款少而擺放位置亂"扮多野食" , 味道超差. 服務一般, 以呢個價錢"$500" ,只能夠說食M記會開心同滿足0的

以上只是本人以見!

看了其它食評讚美而想去食既朋友, 祝你地好運!!!!!!
2011-10-07
今天零晨才在廣州回港,但早上10時就要上班,苦事一件!同行友人大多請假Off 返一日,而我呢?點解會選擇上班?因為近排不是太忙,心想,回公司Hea 一天,都應該可以的。回到公司,喔,才發現自己忘記約了Client 公司食Celebration lunch,原來今天是到凱悅酒店食Lunch Buffet,yeah!!12:30pm 到達尖沙咀凱悅酒店。差不多訂了 50-70人的檯,除了我們訂了的檯外,其他都好像full booking了。client 還未到,我和2個同事選了張卡位,安靜的,環境不錯。到食物bar 走了一round,沒有生蠔、啤酒‧‧‧不竟還是下午的buffet。但有出色的 Parma Ham配鮮甜蜜瓜。煙三文魚加檸檬汁又是另一絕配。對於我來說,每次吃buffect,肚子都是留20%給前菜、20%主菜和 60%甜品‧‧‧早在拿前菜時,已被精緻的甜品賣相吸引,我的甜品時間到了‧‧‧很意外地發現這裡除了一般的切餅、蛋糕外,還有我喜歡的 Yogurt!有2 隻味,Mango & Raspberry,我喜歡Mango,而同事則點了Raspberry。檯上有很多玻璃瓶,內裡盛著不同
今天零晨才在廣州回港,但早上10時就要上班,苦事一件!
同行友人大多請假Off 返一日,而我呢?

12:30pm 到達尖沙咀凱悅酒店。

到食物bar 走了一round,
沒有生蠔、啤酒‧‧‧不竟還是下午的buffet。

但有出色的 Parma Ham配鮮甜蜜瓜。
煙三文魚加檸檬汁又是另一絕配。
早在拿前菜時,已被精緻的甜品賣相吸引,
我的甜品時間到了‧‧‧

有2 隻味,Mango & Raspberry,
我喜歡Mango,而同事則點了Raspberry。
檯上有很多玻璃瓶,內裡盛著不同的Topping,
有麥提莎、M&M、綿花糖、Jelly糖等等。

Yogurt 比較多奶,所以好快就溶,芒果醬是由新鮮的芒果打成汁,再加入粒粒芒果肉,
好好味!
Strawberry Napoleon,夠鬆。
這個Mango Panna Cotta 是我喜歡的甜品之一。
酒店的中文譯名是「芒果布甸」,我覺得搞到個甜品CHEAP 左,
這個又豈只是布甸呢?

面上的芒果蓉跟剛剛吃的Yogurt 一樣,是很清甜的。
我喜歡的,是下面的重點 -- 奶凍。
口感香滑,一試難忘。
只吃下層的奶凍,都覺好味。
配上上層的芒果,令整個甜點酸甜味道混和,是一個令人吃不膩的甜品
接下來的仍然是奶凍,不過這款是 Raspberry ,上層Jelly 加入酒,
吃下有種酒香,但不濃烈,完全沒有搶蓋下層的味道。
胃口開了,接下來的都是比較膩口的甜品
先吃一口Blueberry Tar,
沒有想像中好吃。
這款是椰子熱情果蛋糕,若果只是椰子味,我一定不會吃的,因為太膩口,
但加入熱情果?味道配嗎?椰子可能帶出椰香味吧? 很多很多的問題都在腦海打轉,
所以就點了一件試試吧!

第一口,沒有椰香,只吃到有熱情果的味,由於熱情果是酸甜的,所以不想像的膩。
別下第二口,終於都有椰子味了,可惜椰香和熱情果的味道獨立,
不能恰配地混和,有少少可惜!
最後是這個朱古力Mosses,同事都說很膩,所以一直放到檯上,留到最後才吃,
免得不能吃太多。
同事說這個麻麻地,但本人好buy 喎,可能我喜歡吃濃味朱古力。
這個朱古力偏苦,但在面上加入少量白朱古力片,除了有裝飾的效果外,還有中和的作用。
當地吃到最後時,可能會覺得好飽、好膩的時候,
底部就放入一少口的莓,酸酸的,甜點師傅真的細心。
幸好今天沒有偷懶不上班,否則就不能吃上這一頓豐富的午餐了。
2011-09-30
2011-10-06 652 瀏覽
9 月 10 日 (晴)早前有一段時間冇食 buffet 了,這陣子忽然多了 buffet 聚會,近三幾個月分別到訪了 The Place, L'EClipse, Cafe Kool, Riva, Cafe Hyatt (Shatin),這次選了 K11 的 Cafe Hyatt lunch buffet.早已聞說 Cafe Hyatt 的 location 不易找,果然如是,從 MTRC 尖東站 K11 出口要轉兩次電梯才到,就在 Hugo's 旁邊。 12:15 pm 到達,大約已坐了一半人,座位區不太大,分為兩部份,進口左邊是圖書館式佈置的廳,直入靠右是較大的主用餐區,我們 4 人就在此處的卡位就座,餐廳樓底很高,座位相隔夠濶,窗外引進天然光,環境舒適。食 buffet 我最怕排大隊,此處安排不錯,食物分多區擺放,不用排長龍,值得一讚。食物主要分多區擺放:進口處是甜品區,有多款 desserts 及 froyo.甜品區旁是魚生、沙律、寿司區魚生及寿司款色都不少,亦算新鮮。沙律竟然沒有我的至愛 即 tossed 的 caesar salad, 有点失望,但還好有 另一至愛 parm
9 月 10 日 (晴)
用餐區
食物主要分多區擺放:
進口處是甜品區,有多款 desserts 及 froyo.
Great choices of cakes
Froyo area
甜品區旁是魚生、沙律、寿司區
海鮮區
魚生、寿司區
魚生及寿司款色都不少,亦算新鮮。沙律竟然沒有我的至愛 即 tossed 的 caesar salad, 有点失望,但還好有 另一至愛 parma ham 配蜜瓜,
清甜的蜜瓜帶出 Parma ham 的咸香,滿足!
熟食有中式的燒味、点心、小炒,較為特別的是担担麵
不過同行嫌太辣了
此外有日式的天婦羅
Tempura stall 就在燒味旁
還有星、馬、印度咖哩、naan
Curry corner
西式的主打是即叫即燒的各式肉類,其中以燒三文魚最為出色,燒得香口而不失嫩滑,正!此外,迷你漢堡包亦屬佳作,但較飽肚,不能多吃,有人選擇只要肉不要包,個人則覺得失了漢堡包的味道,寧願少吃一点也堅持連包吃才合口味。該區亦有燒牛肉供應,不過 roast beef 肉身較韌,還好燒得不太老,入口仍算 juicy, 不過不失吧!
燒三文魚 及 roast beef
值得 encore 的 grilled salmon 及 mini burger
燒烤區旁有 pizza 及 pasta 供應,pizza 的批底烘得香而鬆,值得一試。是日的 pasta 是 smoked salmon penne, 做得夠 al dente, sauce 亦夠 creamy,好味
Sushi & smoked salmon penne
甜品是 petite size, 但款式不少,較為喜歡 blueberry tart 及 mango panna cotta,後者夠奶香,夠滑夠creamy,我不是 dessert maniac 但仍吃了三杯才作罷!
Blueberry tart (front) & panna cotta (back)
整体而言,環境、服務俱佳,食物冇論在量、款及質方面都十分滿意,价錢比同級的低,加上 credit card discount, 個人覺得超值,絕對是 encore 之選
2011-09-10
用餐區
海鮮區
魚生、寿司區
Froyo area
Curry corner
Tempura stall 就在燒味旁
2011-09-19 35 瀏覽
之前有冷熱盤鹹點食物~依家輪到甜品~甜品既位置..其實正正安排係大門入口所以一踏入餐廳~第一眼見到各式各樣既甜品已經好賞心悅目lunch buffet既甜品都唔少~我都試唔晒全部~所以盡量揀d外型吸引又感覺唔太甜既試試~仲特別預定進食鹹點到5成飽就要開始品嘗甜品~好! 即刻開始進軍甜品部..Let's go!先黎"濃朱古力mousse"杯仔細細好精緻~面層仲放上白朱古力朱古力味好夠濃~但我覺得甜到漏"芒果牛奶布甸"依個甜度好岩我~而且布甸好滑..芒果就一般香甜呢"Tiramisu"中層加入raspberry醬~味道酸中同樣又係好甜@_@"繼續布甸系列面層都係比較甜~下層本身無乜甜度~所以可以中和一下.."芒果酥餅"依個都唔錯~酥皮層脆脆又香..配芒果好受落蛋糕類..朱古力蛋糕幾實在口感~朱古力味夠..甜度+味道都ok榛子蛋糕好夠榛子濃味~口感帶軟..但多食都幾漏"香蕉朱古力卷蛋糕"..有蕉味但好甜我feel到甜食開始到極點@_@""濃朱古力mousse cake"..超甜! 已經去到吞唔落既地步靠另一半幫我一口氣食晒乳酪軟雪糕+雲喱嗱軟雪糕仲有多款生果/糖果/果仁等配料伴雪糕同食我只係
所以一踏入餐廳~第一眼見到各式各樣既甜品已經好賞心悅目
外型吸引又感覺唔太甜既試試~仲特別預定進食鹹點到5成飽
先黎"濃朱古力mousse"
杯仔細細好精緻~面層仲放上白朱古力
朱古力味好夠濃~但我覺得甜到漏
"芒果牛奶布甸"
依個甜度好岩我~而且布甸好滑..芒果就一般香甜呢
"Tiramisu"
中層加入raspberry醬~味道酸中同樣又係好甜@_@"
繼續布甸系列
面層都係比較甜~下層本身無乜甜度~所以可以中和一下
.."芒果酥餅"
依個都唔錯~酥皮層脆脆又香..配芒果好受落
榛子蛋糕好夠榛子濃味~口感帶軟..但多食都幾漏
"香蕉朱古力卷蛋糕"..有蕉味但好甜
我feel到甜食開始到極點@_@"
靠另一半幫我一口氣食晒
乳酪軟雪糕+雲喱嗱軟雪糕
仲有多款生果/糖果/果仁等配料伴雪糕同食
我只係揀左波蘿~雪糕類好軟滑..超正! 好好味
最後仲有餐茶~整體lunch buffet都算唔錯~好鐘意個環境
食物都有水準~各樣食物仲係廚師即整即上
所以好夠熱+refill又快~係甜品類就比較甜
而服務生既服務都好好~好有禮貌呢
(用HSBC白金咭..仲有85折優惠)
2011-09-07