尖沙咀凱悅酒店咖啡廳

Cafe, Hyatt Regency Tsim Sha Tsui
2017-11-20 2454 瀏覽
屋企人生日要食Buffet 今次我負責訂枱早一個月前就開始研究下睇下食評去邊度食 今次有老有嫩地點要方便 坐得要比較舒適 當然食物都好重要啦 訂左兩間一間係Hyatt 另一間Sheraton 最後比屋企人揀佢哋揀咗Hyatt因為有原隻龍蝦喎訂枱過程順利一黎到已經安排好晒座位連BB櫈都幫你set好 座位好闊落可以枱之間都好多空位當日大概八成滿 環境尚算寧靜唔似一般buffet好嘈同埋好多人排隊攞嘢食大家都好肚餓la坐低即刻去攞嘢食 頭盤食咗parma ham cheese 不錯 可惜冷盤例如凍蟹蟹腳就麻麻地頭盤食完即刻order返隻原隻龍蝦好鮮味r 連BB仔都食唔停口 BB食得最多嘅係麵包 中式燉湯都好清甜 老公飲咗兩碗啊,而我自己就最鍾意食鵝肝同埋羊架其他熟食都OK嘅不過都係啲大路嘢刺身有即切油甘魚 帶子真係好正 好新鮮喎天婦羅都不錯雖然食到呢度我都幾飽下 但甜品確實係女人第二個胃 飲咗佢個沙冰仲有tiramisu cake等等好正 最後我投降連最愛嘅雪糕都食唔落啦

刺身有即切油甘魚 帶子真係好正 好新鮮喎天婦羅都不錯
2017-11-19
2017-11-12 2141 瀏覽
😜雖然訂咗門口位置,但好近美食區。服務態度好好有熱辣辣龍蝦,好味,仲有即煎牛排,鵝肝。因本人唔食生牛肉,可以要求全熟牛扒。長腳蟹,麵包蟹都好新鮮甜品很多選擇,仲有百香果雪糕好特別,下次會再黎。
2017-11-07 1907 瀏覽
同兩老一家大細食自助餐時間難預既要讚一讚客服我改人數同時間都一一幫我解決講下點解簡依間先係因為呀媽食自助餐成日都話啲龍蝦凍既唔好食於是我四出搜尋我搵泥搵去都係得兩間有做熱龍蝦另一間係灣仔我食過龍蝦係好食不過啲食物種類實在太少最後都係試依間,睇啲食評好似唔錯咁地理位置比較好地鐵相連K11 直達泊車就要早少少啦,我見都長龍老人家上落都方便裝修雅緻,relax 又唔會話令人太拘謹服務員都好nice靠牆就方枱,中間就係圓枱如果多人泥可以要求坐圓枱,好溫馨枱同枱既距離都適中牆身有啲書架既擺設講左啲頭盤先種類都有好多有三點蟹,翡翠螺,青口,凍蝦,蟹腳最出色既我覺得係蟹腳!!!好甜,又新鮮以蟹腳控泥講真係諗返起都想食沙律個啲就例牌啦唔多講熱食就梗係今晚既主角~波士頓龍蝦新鮮原隻烚每人半隻,不限輪既次數,無限loop鮮甜彈牙,正呀!!!隻隻啲肉汁都流晒出泥,又多膏有唔同既汁搭配,本人喜愛原汁原味鐵板有鵝肝,羊排,西冷鵝肝都搶手既,不過佢等一陣又會再出一輪唔需要話等太耐鵝肝有質素既羊排就無咩特別西冷粉紅粉紅,煎得岩岩好大廳中央有個壽司台又唔同既刺身同壽司聽到某啲特別既唔知鐘聲定鼓聲就會劏原條魚添都係啲卓
同兩老一家大細食自助餐

於是我四出搜尋
我搵泥搵去都係得兩間有做熱龍蝦
另一間係灣仔我食過
龍蝦係好食不過啲食物種類實在太少
最後都係試依間,睇啲食評好似唔錯咁

地理位置比較好
地鐵相連K11 直達
泊車就要早少少啦,我見都長龍
老人家上落都方便
裝修雅緻,relax 又唔會話令人太拘謹
服務員都好nice
靠牆就方枱,中間就係圓枱
如果多人泥可以要求坐圓枱,好溫馨
枱同枱既距離都適中
牆身有啲書架既擺設

講左啲頭盤先
種類都有好多

有三點蟹,翡翠螺,青口,凍蝦,蟹腳
最出色既我覺得係蟹腳!!!
好甜,又新鮮
以蟹腳控泥講真係諗返起都想食
沙律個啲就例牌啦唔多講

熱食就梗係今晚既主角~波士頓龍蝦
新鮮原隻烚
每人半隻,不限輪既次數,無限loop
鮮甜彈牙,正呀!!!

隻隻啲肉汁都流晒出泥,又多膏
有唔同既汁搭配,本人喜愛原汁原味

鐵板有鵝肝,羊排,西冷
鵝肝都搶手既,不過佢等一陣又會再出一輪
唔需要話等太耐
鵝肝有質素既
羊排就無咩特別
西冷粉紅粉紅,煎得岩岩好

大廳中央有個壽司
又唔同既刺身壽司
聽到某啲特別既唔知鐘聲定鼓聲
就會劏原條魚添
都係啲卓頭野
我覺得中規中矩既

其次仲有啲德國區,有腸同豬手

仲有印度區既燒雞同薄餅

中式區有麵檔

有我至愛既燉湯,今次係燉豬腱
好夠味

有炒辣蟹,薑醋,雲耳雞球,涼瓜炒豬頸肉

甜品又係大絕

竟然有榴蓮撻!!!
我本以為會好濟
點知佢整得好好,好soft, 完全可以食兩個
又有馬卡龍,拿破侖,綠茶,芝士
雪糕都隨便拎就得

送餐茶
每人連加一都係五百三十蚊左右
事關佢話用中銀信用卡有優惠
滿意
2017-11-04 1896 瀏覽
星期三適逢老公生日,佢鐘意食肉,所以簡左自助餐俾佢做生日飯。上openrice見倒這間评语很好便试试, 還有生日蛋糕送 (啲cream有些甜)。我地去到即试左熱門的煎牛扒,羊架,鵝肝配多士,還有烚龍蝦。全部也很好吃,牛扒真的煎至5成熟; 羊架肉質鬆軟但我怕羊羶味,所以沒再叫; 鵝肝好濃味而且不太油,剛剛好,我老公食再三件,唔停倒口,我提佢胆固醇高,不宜多吃; 龍蝦肉鮮甜而有彈性,想不到不用額外調味巳吃到完汁完味的鮮味。弄龍蝦的師傅見我身懷六甲,話10分鐘後送來給我,點知排我前面的女士讓給我,叫我不用等。真的很開心,遇到這麼多好人。生冷和煙熏食物我大肚就不敢吃,但我忍不住冒險吃了一口油甘魚,因師傅即切一條好大的油甘魚,好新鮮,入口即溶……熟食食物,炒飯和彊醋也不错。我見很多人叫魚蛋粉,可惜我要留肚吃甜品,已吃不下了……熱門甜點如貓山王榴槤cheese tart, 好味但我嫌榴槤味不夠重,芝士味多啲。一定要食焦糖燉蛋,味度刚好,又不太甜。還有不可错過的拿破侖蛋糕,奶油做得非常滑,味度剛好。埋單每位成人598,用恆生或豐找数,有88折。價錢合理,因環境舒適,服務好,食物普遍質數高,值……

2017-10-16 8264 瀏覽
聞說凱悅的最大賣點是即燒鐵板海鮮和肉類, 以及白灼龍蝦, 一直只看沒試。今次終於有機會跟家人一行三人往凱悅食自助晚餐, 好期待喔!由於預早訂座, 所以店方能給我安排卡位座, 位置很近取餐區, 還算不錯! 基本繞場一圈, 有中菜區, 即煎鐵板燒區, 印度菜區, 壽司刺身區, 前菜沙律區, 凍海鮮區, 白灼龍蝦區和甜品區, 還有之前訂座時, 酒店職員說的德國主題食品區 (今期主題), 食物好像頗多元化呢!每次熱身必食蟹腳! 可惜蟹腳不夠海水味, 蟹鮮味亦不突出, 質素麻麻。 藍青口體積很小, 都是沒味的。中菜區有小炒, 燒味, 燉湯和粉麵檔呢!叉燒雞粒炒飯乾身, 配料份量ok, 味道方面普通吧! 蜜糖豆炒雞球, 雞肉不嚡, 豆脆口, 味道不過不失, 但實在太太太肥膩了, 好油。 瑤柱淮山杞子燉豬 好像頗搶手, 跟媽媽每人拿了一碗試試, 湯有點小油, 但尚可接受。 豬很焾很滑, 還有龍眼肉, 杞子和紅棗, 都算足料, 湯夠鹹但少了點清甜味, 有點單調, 一般。 蝦肉魚肉滑有點像雲吞餡的味道, 個人討厭吃魚, 但這個完全吃不出魚味, 味道ok; 咖喱魚蛋大大粒, 但不是太彈牙, 咖喱汁味道

。 藍青口體積很小, 都是沒味的

。 瑤柱淮山杞子燉豬 好像頗搶手, 跟媽媽每人拿了一碗試試, 湯有點小油, 但尚可接受。 豬很焾很滑, 還有龍眼肉, 杞子和紅棗, 都算足料, 湯夠鹹但少了點清甜味, 有點單調, 一般。 蝦肉魚肉滑有點像雲吞餡的味道, 個人討厭吃魚, 但這個完全吃不出魚味, 味道ok; 咖喱魚蛋大大粒, 但不是太彈牙, 咖喱汁味道不過不失吧!

中式燒味檔...真是試一次就夠。除了雞, 叉燒和燒鴨外, 還有自助餐中罕見的乳豬。 瘦叉燒肉質很焾本是不錯, 可惜叉燒不夠鹹, 蜜汁又不夠, 一大敗筆!
燒鴨皮下肥油多得過火, 油淋淋又少肉 (已是鴨胸位置)
; 唯一稍好是乳豬, 至少表皮薄身又香脆, 但師傅愈切愈大件, 肉愈來愈厚, 整體口感麻麻。

即燒鐵板區有西冷, 鵝肝和羊架。羊架好騷
; 鵝肝煎得不夠香, 入口不夠油潤; 西冷吃了3次, 第一次夠厚切, 但太多肥油和太生, 燒汁味道亦不好; 第二次肥油不多, 但有點薄, 要求7成熟, 師傅掌握不好; 不信邪最後一次挑戰, 終於做到7成熟, 沒多餘肥油又夠厚切, 外層煎得香脆, 肉有咬口而不韌, 可惜....牛味不濃。 沒第四次了...

燒海鮮點了魷魚和帶子。 魷魚新鮮, 烤過後還很嫩, 不會乾韌, 可惜調味不夠。 帶子可選葡汁或原味, 帶子雖新鮮, 但葡汁的味道跟帶子不夾
; 原味的略帶酒味, 但帶子不鮮甜, 失望

再次寄望另一亮點 - 白灼龍蝦; 可惜...再次失望, 龍蝦肉沒鮮味, 只吃了半隻就算了!

印度咖喱區有幾款咖喱和烤雞肉, 賣相吸引, 但味道就...只有咖喱雜菜好食, 其他的味道怪怪的, 有些咖喱帶點酸味, 有些莞茜味太濃太嗆, 令其他香料味道不夠突出, 有些則味道太淡, 不夠惹味, 失望。 天多利烤雞很嫩, 但調味
。牛油烤餅雖油膩, 但質感煙煙韌韌, 配上咖喱雜菜來吃味道還算合格。

壽司刺身區有八爪魚, 三文魚, 油甘魚和帶子等刺身。三文魚位置近皮, 賣相不太討好, 而且鮮味不夠又太厚切 (最厚的試過有2cm)。  師傅該知道不是愈厚愈好吧?
。 帶子肉厚歸肉厚, 就是不太鮮甜。壽司款式好像很多, 味道正常, 但未見突出, 有部分壽司包得過於鬆散。天婦羅選擇不多, 只有粟米芯和紫薯兩款, 炸得尚算乾身, 不會一口油, 但紫薯不甜, 吃過就算了!

說到這裡, 鹹食暫時是沒有真正值得encore的。 還好上天待我不薄, 在最後的德國主題中找到了希望。

德國腸有好幾款口味, 其中豬肉腸, 司華力腸和芝士腸都不錯呢! 椒鹽粟米切成一小條大小, 吃起來好方便, 粟米烤得乾身, 味道微辣惹味, 不錯不錯!
脆香粟米皮炸雞外層香脆, 雞肉juicy嫩滑, 不錯! 整晚吃得最多的鹹食就是這幾款。

至於德國椒鹽捲包, 豬手和牛仔腸等, 其實不太好食。捲包有點像水泡餅, 質感較硬乾, 而且無味的; 豬手外皮香脆, 但肉有點實和硬, 可以不試; 牛仔腸太焾沒咬口, 味道又有點怪。只能說盡快遠離鹹食重災區吧!

甜品區似乎都有不少選擇呢!可惜...除貓山皇榴槤芝士撻 (榴槤香甜味和芝士味好夾), 雲石芝士蛋糕 (芝士味濃度適中, 質感幼滑)和朱古力馬卡龍 (外層脆, 朱古力內饀香濃)外, 其他的都令人失望。 大部分件裝蛋糕不是偏甜, 就是各種口味之間味道不協調。紅莓撻的吉士醬很淡又欠奶香,  檸檬柚子沙冰都太甜了, 確實很難令人滿意。

就整體食物味道方面, 大部分都只屬中等甚至中下的質素, 這不是在五星級酒店應該吃到的質素。

除食物水準外, 就連服務都未達五星級酒店應有的水平, 滿檯是碟沒人收, 取餐具餐巾和點飲品都要等, 因為大部分時間不是找不到侍應蹤影, 就是他們看不到你,  好不容易經過你身邊, 都不會主動詢問收碟, 只是擦身而過, 最後竟然要主動叫停他們收碟
,很離譜! 另外還有某些師傅態度不好, 在派油甘魚時拒絕切三文魚給其他客人, 說什麼現在是派油甘魚的時間, 要其他刺身就轉頭再來。最後就是, 拜託店方增加人手吧! 特別是即燒肉類區,即煮龍蝦區和壽司區經常出現長長人龍, 每次都要等會沒Mood的。

其實家人都對今次的自助餐的觀感都不是太好。
本來想給他們一個開心的晚上, 可是無論食物和服務都讓人太失望了!
是日$658/位再加一,  如果服務好, 食物好食, 是有所值, 但凱悅的自助餐價格貴得來跟質素不成正比, 不值喔!!
印度咖哩
德國主題食品區
即燒海鮮
甜品蛋糕區
燉湯
2017-08-26 4074 瀏覽
有生日 coupon,便到這店食自助餐。最初是沒有期望的,因一個月前食了一間質素差的自助餐。以為現在的自助餐都不外如是,怎知這間自助餐是近來最好食的,十分難忘,不得要讚一讚 更沒想到款式多、質素非常好,價錢合理,與食那間質素差的價錢差不多,而且有些信用卡有優惠!再看看 openrice 的食評,才知這間是 buffet 界頭三位,難怪食物款式、質素、環境及服務都非常好!座位非常好,自成一角,可靜靜的聊天!一開始當然食刺身,有很多不同的刺身,三文魚、吞拿魚等......但意想不到這裡會有希靈魚,樣樣都很新鮮。見很多人都拿這個,以及一層一層少,怕沒有了,便急不及待去拿,原來是「瑤柱淮山杞子燉豬蹍」,很好味!嘩!豬腳薑,很入味,夠薑!令我們喜出望外是這些冬瓜,以為平平無奇,原來有話梅醃製,酸酸地的。它不但可以消暑,仲可以開胃!令我驚訝是有成條魚食!仲有帶子!友人最愛這款蒸龍蝦,與別店不一樣,只是蒸已經很美味,每隻都有很多膏 每人每次只可取一碟,所以來來回回拿了幾次 ^_<而我最愛就是原條即切油甘魚 起初不知道鼓聲響起,就有即切的油甘魚吃。之後才諗住去拿,但怎也不見 -_-幸好,師傅告
有生日 coupon,便到這店食自助餐
最初是沒有期望的,因一個月前食了一間質素差的自助餐

座位非常好,自成一角,可靜靜的聊天!

刺身
但意想不到這裡會有希靈魚,樣樣都很新鮮。

豬腳薑
嘩!豬腳薑,很入味,夠薑!

冬瓜

令我驚訝是有成條魚食!

帶子
仲有帶子!

蒸龍蝦

每人每次只可取一碟,所以來來回回拿了幾次 ^_<

原條即切油甘魚
而我最愛就是原條即切油甘魚

起初不知道鼓聲響起,就有即切的油甘魚吃。
之後才諗住去拿,但怎也不見 -_-
幸好,師傅告知將切第二條,所以我便第一個排隊等候他敲鼓後即切新鮮的油甘魚。
油甘魚非常非常好味,新鮮是不在話下啦,而且肉質鮮甜嫩滑,一食難忘!

鐵板西冷,亦是一讚,外皮脆,肉質嫩滑,非常好味!

有很多不同種類的甜品

榴槤芝士撻
令我驚訝的,還有「榴槤芝士撻」,可惜我唔食。

雪糕

芒果香桃沙冰
食得飽,諗住去食最後甜品~雪糕,這才發現仲有很多選擇,有沙冰、有軟雪糕等。
怎也要飲一下「芒果香桃沙冰」,酸酸甜甜,幫助消化。

奶茶及檸檬茶
很有誠意的飲品,奶茶是以壼另上的,茶味夠濃!
題外話/補充資料: 這間自助餐的美食數之不盡,有很多美食也沒有吃,如:蟹腳等。或許要再來多次才可食埋其他美食 ^_<
信用卡優惠、現金券
冬瓜
帶子
蒸龍蝦
原條即切油甘魚
2017-08-15 3258 瀏覽
今個夏天好似不停咁食(增磅中)而今年去酒店食自助餐次數亦激增,皆因好多酒店同信用卡公司合作做Promotion今次去嘅Hyatt Regency Hotel 用Visa Signature 預先訂位及付款可享午市自助餐買一送一優惠因爲呢間酒店較受歡迎,所以需於兩星期前book位~優惠期到31/10先睇睇環境裝修有少少古典味,座椅舒適,而今次亦幸運地安排到卡位座椅上方有一排排書架吊櫃,感覺置身於圖書館內。自助餐食物分區有好幾個,空間充足,唔驚對方攞食物時會有碰撞,呢方面設計做得一般三四星酒店好,而甜品區似乎係皇牌除咗Movenpick 雪糕區,自助糖水、仲有木桶豆腐花、楊枝甘露、夏日透心涼沙冰,蛋糕放置喺凍櫃內,需要時專人幫你攞,Standard 分量,唔怕整到污糟或者被客人搞到亂讚!而食物種類都算多,冷盤就一般,有凍蟹、青口、凍蝦、翡翠螺、魚生壽司bar,少量沙律、水果,當中柚子沙律較特別,酸甜有柚子少少澀味熟食方面種類繁多,質素較好,有鐵板燒(牛扒、牛舌、鯖魚)、點心、中西湯、咖哩、日式鐵板燒、天婦羅、叻沙粉麵,牛扒師傅會翻熱,大約7成熟唔會過靭,天婦羅即炸夠新鮮中湯有兩款,粟米海鮮
今個夏天好似不停咁食
(增磅中

先睇睇環境
裝修有少少古典味,座椅舒適,而今次亦幸運地安排到卡位
座椅上方有一排排書架吊櫃,感覺置身於圖書館內。
讚!
中湯有兩款,粟米海鮮羹或黃瓜豬骨湯,而西湯係白菌湯、濃濃菇味又滑無得頂

呢度自助餐最吸引我嘅係沙冰
有俊俏小鮮肉為你服務
分別有芒果熱情果及菠蘿椰子口味,可另加軟雪糕喺面,乳酪或朱古力或扭紋都得
菠蘿椰子味道清甜,好消暑

除左以上甜品, 特別推薦呢度嘅朱古力MOUSSE CAKE!!
濃滑黑朱古力醬喺面,好正~裡面蛋糕亦唔太甜,食完有衝動追加一份, 但因為仲有其他甜品實在食唔落(
藍莓奶凍用蛋殼形器皿裝,夠精緻,味道唔錯但唔算驚喜。葡TART 係BITE SIZE滿足口感。
至於拿破倫就幾唔錯,CUSTARD夾心餡,滑而不漏,甜而不膩,加上脆脆地口感好好。
自助餐當然唔少得雪糕CORNER!共有6款選擇~ 最後以皇牌VANILLIA及RUM RAISIN 口味MOVENPICK 雪糕球作為今餐結尾~
由於今次1點後先到達~唔太夠時間食,決定31/10前再戰

2017-08-14
信用卡優惠
  • CHOCOLATE MOUSSE CAKE,拿破菕餅
2017-07-15 4549 瀏覽
當他未拆的時候,曾到吃午餐自助餐,水準很好。今次在新地點,同朋友再來回味,試下下午茶自助餐,價錢比有專題的下午茶自助餐高少少,只要水準仍在,款式多,就值得再來回味。因為新地址冇寫是在K11旁,到了lobby問人,才知要坐按L才能到咖啡廳,準時到達,看到有自助餐必要的食物,有熱食還即做,有特別食物,侍應打鑼鼓通知客人,甜品有專人拿給你,又豐富又多款。埋單時候,侍應話有咩咭是再有88折優惠。值得下次再來。
當他未拆的時候,曾到吃午餐自助餐,水準很好。
甜品有專人拿給你
,又豐富又多款
。埋單時候,侍應話有咩咭是再有88折優惠
。值得下次再來
2017-07-08
2017-06-27 32354 瀏覽
適逢老公生日就周圍搵酒店自助餐睇下邊間好食睇左幾日,見到呢間食評唔錯就打電話訂位生日仲有蛋糕寫埋名送到你張枱未去已經好感大增呢間酒店自助餐,最出名就係佢既龍蝦而我地就係衝住佢既龍蝦而黎果然無令我地兩隻龍蝦懂怪失望龍蝦大大隻,份量十足,十分新鮮,爆哂蝦膏新鮮既海鮮就咁白灼已經食得出好鮮甜蝦肉彈牙仲有好多隻醬可以比你自己配但我同老公一致覺得就咁食已經good good good啦我自己一個人都食左兩隻半😂另外刺身都好新鮮,每晚仲有即開油甘魚tim一打鼓全部人衝哂出去睇師傅劏魚我又趁呢個時間靜雞雞走去拎多幾轉龍蝦(老公出去排隊成功拎到油甘魚,果然十分新鮮)另外仲有鐵板燒和牛,鵝肝,羊架,菠蘿...即叫即燒熱辣辣,仲可以order 師傅幾成熟tim 仲有即炸天婦羅我食左好多舊蕃薯呀🙊熟食區選擇唔算好多但樣樣水準都幾好甜品區都有大量選擇仲有豆腐花,棉花冰,雪糕...另外侍應服務好好,會主動走黎換碟+水到老公去左廁所果時,仲主動走黎問我要唔要上蛋糕坐位亦算寬敞,坐得唔迫選擇雖不算太多,但食物質素好,真心推介
適逢老公生日
就周圍搵酒店自助餐睇下邊間好食
睇左幾日,見到呢間食評唔錯
就打電話訂位
生日仲有蛋糕寫埋名送到你張枱
未去已經好感大增

呢間酒店自助餐,最出名就係佢既龍蝦
而我地就係衝住佢既龍蝦而黎
果然無令我地兩隻龍蝦懂怪失望
龍蝦大大隻,份量十足,十分新鮮,爆哂蝦膏
新鮮既海鮮就咁白灼已經食得出好鮮甜
蝦肉彈牙
仲有好多隻醬可以比你自己配
但我同老公一致覺得就咁食已經good good good啦

我自己一個人都食左兩隻半😂

另外刺身都好新鮮,每晚仲有即開油甘魚tim
一打鼓全部人衝哂出去睇師傅劏魚
我又趁呢個時間靜雞雞走去拎多幾轉龍蝦

(老公出去排隊成功拎到油甘魚,果然十分新鮮

另外仲有鐵板燒和牛,鵝肝,羊架,菠蘿...
即叫即燒熱辣辣,仲可以order 師傅幾成熟tim

仲有即炸天婦羅
我食左好多舊蕃薯呀🙊

熟食區選擇唔算好多
但樣樣水準都幾好

甜品區都有大量選擇
仲有豆腐花,棉花冰,雪糕...

另外侍應服務好好,會主動走黎換碟+水
到老公去左廁所果時,仲主動走黎問我要唔要上蛋糕
坐位亦算寬敞,坐得唔迫
選擇雖不算太多,但食物質素好,真心推介
2017-06-16 3284 瀏覽
好朋友生日,見到有網誌介紹呢度有龍蝦主題的自助餐,就一行5人嚟食吧蒸龍蝦隻隻爆膏鵝肝同牛扒都係即叫即煎,好味!不過份量好大,食完都飽左7成1人1隻燒大蝦,感覺中間好似未熟,淋淋的值得一提,刺身類都係大大塊的,厚切三文魚同大大隻牡丹蝦不容錯過!其餘掛住食,冇映相……沙律菜夠新鮮同煙三文魚都好味道冷盤海鮮有蟹腳,蝦,青口同翡翠螺,正常囉熱盤牛脷可以,焗蠔加左菠蘿,朋友覺得怪怪地,仲有燒味部,乳豬麻麻,叉燒就太乾太瘦了甜品方面,蛋糕款式都多,雪糕有軟雪糕同 movenpick 仲有我最鍾意嘅楓糖合桃味總括嚟講,係水準之上的响酒店網頁預先買餐券仲有75折添~

蒸龍蝦隻隻爆膏

鵝肝同牛扒都係即叫即煎,好味!
不過份量好大,食完都飽左7成

1人1隻燒大蝦,感覺中間好似未熟,淋淋的

其餘掛住食,冇映相……

沙律菜夠新鮮同煙三文魚都好味道
冷盤海鮮有蟹腳,蝦,青口同翡翠螺,正常囉

總括嚟講,係水準之上的
响酒店網頁預先買餐券仲有75折添~
  • 龍蝦
2017-06-11 27592 瀏覽
久沒與美女朋友E見面,今年小弟的生日局,她請我食檸檬,唉。(不如約跑步啦。。)恐怕要等到2046了。。月前歐遊期間,她竟約我晚飯,地點為凱悅酒店的咖啡廳,她說:(而家個自助餐多咗啲嘢。)人在歐洲,我刻意擺下架子先:(等我返嚟先,你等唔等到我先?)E:(得!)得就最好,刻意吊高來賣,無非都是想逼她就範而已,哈哈!這晚三男兩女的組合,哎,我還認為,只是我與她撐檯腳的一夜。。。(點呀你,啱啱去完歐洲玩咗兩個星期,開心啦你。)E見到我劈頭第一句,好像很羨慕咁喎!(咁上下啦,我年年都去歐洲嘅。。)我懶囂地回。自助餐第一件事,先到海鮮盤打個轉,例牌菜但有一定質素,海蝦最喜歡藏在蝦頭的膏,連爽鮮的蝦肉同吃實在美妙,蟹肉亦夠新鮮,只是我比較懶去剝殼,所以,比較專注在青口,翡翠螺,與海蝦這些海鮮。咦,為何冷盤上沒有龍蝦?原來是Cooking station的主角之一,活生生的龍蝦,以蒸或焗來處理,簡單不過的手法卻赤赤裸將龍蝦的鮮味展現出來。燒烤區陳列的海鮮,最終成為了意大利芝士蛋黃醬燒蠔,燒原隻帶子等美味,個人偏好濃香但不膩的焗蠔,雖沒有生蠔供應,但焗蠔的美味足以彌補。每晚到某個時段,師傅便即席表演庖丁
久沒與美女朋友E見面,今年小弟的生日局,她請我食檸檬,唉。

(不如約跑步啦。。)

恐怕要等到2046了。。

E:(得!)

得就最好,刻意吊高來賣,無非都是想逼她就範而已,哈哈!

(咁上下啦,我年年都去歐洲嘅。。)我懶囂地回。

咦,為何冷盤上沒有龍蝦?

每晚到某個時段,師傅便即席表演庖丁解魚,當晚與它緣慳一面,因為我沒有吃刺身

鐵板燒的鵝肝,一件起兩件止,淺嚐令人心癢癢,滿足口複之慾,吃多一點的話,身體恐怕負荷不來,畢竟是膽固醇萬歲之物,不宜一次過吃太多。

炸天婦羅碰正新鮮出爐,酥脆可口,水準當然不能與天婦羅名店,起碼還有一點油份殘留著,但火喉得宜,裡面的食材仍安守本份,也吃得過。

印度天多利雞肉味道對辦,烤蝦味道更佳,燒烤香與辣勁兼而有之,悉數滲進在爽甜的蝦肉裡面。

牛扒是一貫水平,烤羊架我還是嫌羶香不夠霸道,唉,我早已被歐洲羊寵壞了舌頭,回不了頭。

HYATT集團旗下的酒店自助餐,燒味的水準有口皆碑,叉燒油雞依然令人食指大動,燉湯亦然,這晚的瑤柱淮山燉豬展,火路十足,清徹鮮甜的湯頭,來多一碗也不拘。

熱盤上的避風塘粟米,逃不出我五指山,惹味的粟米令我變成兔仔,吃了不知多少條。熟我的朋友都知道,我是一個粟米狂人。

又是熟我的朋友也知道,每次吃自助餐的最後關頭,總會發軟蹄,因為前段耗力甚多,後勁不繼之下,面對著甜品陣,我只能淺嚐一件葡撻。。

E舊事重提:(幾時得閒一齊跑步?)

我:(真的嗎?我恐怕。。。。。)

E:(怕咩?)

我:(怕一邊流汗,兼一邊流鼻血囉。。。)

E:(。。。。。。。。。。。。。)

都係果句,幾時得閒先?
2017-06-08 2228 瀏覽
第一次寫食評。 過往食過好多間酒店自助餐 ,上星期日才去ritz carlton 自助餐晚餐, 環境靚外, 沒有驚喜 。今次寫是因為想表揚工作人員,現在想遇上用心提供服務的員工比較困難了。 今天遇上戴眼鏡的年輕女孩好好的服務態度,尤其今日和三位老人家一起, 需要 不斷 refill熱水及熱茶.甜品部的服務也很貼心。 基本上整體服務員也令人滿意。 很多時候除了食物品質外, 服務也重要。信用卡優惠買一送一, 食物質素也沒有因此而降低, 這價錢絕對超值。 用這個優惠價如去茶餐廳,只能吃得2款食物吧! 這裏能舒適地慢慢吃午餐。 紅豆綠茶的甜品真的不錯。
甜品部的服務也很貼心。
  • 紅豆綠茶
  • 甜品
2017-06-08 2333 瀏覽
奶奶生日,一家人吃自助晚餐。店內環境寧靜,可以輕鬆地閒談。桌與桌之間有一定空間,不會過份擠迫。每個擺放食物的區域都有廚師負責,從來沒有食物被清空的情況。重點是有很多個區,都能夠讓客人看到由食材變食物的過程,新鮮!例如烚龍蝦、即劏魚生、鐵板鵝肝/西冷/羊架、燒帶子/墨魚/比目魚另外,甜品方面,種類繁多,有雪糕、軟雪糕、豆腐花、馬卡龍、cakes。最愛士多啤梨拿破崙提早致電通知職員,還可以有個小小的生日蛋糕。
奶奶生日,一家人吃自助晚餐。

提早致電通知職員,還可以有個小小的生日蛋糕。
生猛龍蝦
新鮮海鮮
即劏魚生
  • 龍蝦
2017-06-02 2099 瀏覽
有乜野好得過原隻活龍蝦即灼即食?仲有每晚即劏7公斤油甘魚,睇見已經流口水,如果有指定信用卡,仲有 Buy One Get One 優惠,直令人難以置信。 其實早兩年幫雜誌出Guide Book時,已經品嚐過餐廳的Afternoon Tea Buffet,而另一間扒房Hugo,亦有朋友替自己慶生時光顧過,水準極高,的確留下了良好印象。 早前已聽聞酒店Buffet有特色,最啱Buffet控人士,實在急不及待,拉了朋友來試試。 很欣賞餐廳並不會盲目加檯,客人有足夠的空間,而且食物種類多,整晚就算全滿,取食物時亦未見人龍,太好了。 自己實在太喜歡食海鮮,當然飛身由龍蝦起動。 Seafood Station 係香港食Buffet有龍蝦好正常,但即煮活龍蝦就真係少見,仲要隻隻生猛到爬爬下,每隻500 gram以上,想食原味可以灼熟,又可以選擇番茄莎莎、柚子豉油汁或泰式辣汁,口味變化多端,香港Buffet圈中少見,最難得係食到尾都仲有。 其實一道龍蝦已經差不多打沉在下,更何況有花蟹(包括三點蟹及花蟹)、長腳蟹爪、凍蝦、翡翠螺及藍貝?

自己實在太喜歡食海鮮,當然飛身由龍蝦起動。

Seafood Station

海鮮陣容真的不能小覷,望見澎湃的擺放已經挑起潜藏既食慾,蟹爪鮮甜、藍貝嫩滑與翡翠螺的柔韌口感,交織出一幕生動的海鮮大會。

刺身

每日7點30分開始,即劏近7公斤油甘魚,夠曬新鮮,而且不止一條,包保客人滿意。

另外有吞拿魚、赤蝦、八爪魚及三文魚, 更有星期六日及公眾假期供應的帶子,種類又多,質素又好,不帶絲毫沒有雪味,尤其是赤蝦,鮮甜味美,實在令人食過不停。

Carving Station

一次過取了鐵板鵝肝、鐵板羊架及鐵板西冷,邪惡度十足,鵝肝外脆內軟;羊架帶羶香而肉嫩;西冷富肉味,三兄弟各有特色。

另外有沙甸魚、秋刀魚、比目魚、鯧魚、帶子、串燒墨魚及魷魚提供,帶子是首選,咬落啖啖肉。

反而天多利大蝦是位上,非常香口,肉質爽彈,沾上醬汁就更惹味。

其實仲有,天多利烤雞及印式烤餅、意大利芝士蛋黃醬燒蠔、挪威養殖威靈頓三文魚配香蔥忌廉汁、紅酒燴雞、韓式燒豬腩、燒牛舌、焗茄子、炸薯角和炒什菜,種類太多了,根本沒可能全部都試過,總之大家睇定先食,無謂浪費食物吖

熱葷

即炸什錦天婦羅夠香口。

要推介加拿大野生撈捕帶子蟹黃蒸蛋白,甜美又滑溜,帶子肉質幼嫩,夾雜了蛋香,好味。

其他熱葷例如泰式明爐酸辣越南養殖龍利魚、豬腳薑、老乾媽炒蟹、涼瓜炒雞球、 辣酒煮花螺及海鮮長通粉,都是值得一試,但之前喪食龍蝦,胃納所餘無幾,畢竟仲要食甜品呀!

灼料吧

自家製蝦肉魚肉滑與鮮蝦雲吞,配上四川麻辣湯或豬骨湯,雖然配料不多,但魚肉滑超級好食,雲吞亦不是濫竽充數的貨色,再澆上麻辣湯,夠晒刺激。

燒味

一次點了油雞、燒鴨、乳豬及叉燒四款燒味,油雞比較普遍;燒鴨皮脆肉香;乳豬芝麻皮夠香口,而叉燒帶焦香,又有嚼口。

咖喱吧

想不到咖喱的種類比預期的多及惹味,有印式雜菜咖哩、印式羊肉咖哩、印式扁豆、印式黃飯、印式魚咖哩及印式芝士咖哩,辛香而不會有嗆喉的感覺。

頭盤小食

餐廳為了衛生,將醉蝦及薯仔煙肉沙律,擺放於專櫃內,另外更有口水雞及話梅蕃薯,喜歡的朋友可不要錯過。

係熱葷吧位最矚目的,首選越南養殖蝦冬陰功湯,直徑達兩呎大鍋,瀰漫著陣陣香茅的氣味,舀一下,大量海鮮料可不是說笑的,有鮮蝦、魚柳及草菇,味道都溶入湯裡,辛辣度啱啱好。

西湯是白菌湯及中湯瑤柱淮山杞子燉豬展,個人偏好燉湯的醇厚感,芳香又鮮甜,很有家常湯水的感覺。

沙律吧

想吃得健康一點,除了大堂一角有健怡沙律吧外,不難找到海鮮沙律、泰式青木瓜沙律、柚子蝦沙律及自製鵝肝醬,清新爽朗與重口味兼備。

甜品

首選先食Movenpick雪糕,有合桃、椰子、咖啡及士多啤梨味,尤其是椰子味必食。

另外又有綿綿冰及自家製軟雪糕,真難得又誠意度十足。

至於店方名物楊枝甘露配豆腐花,鮮甜滑溜,一次過滿足兩種口味。

雜錦馬卡龍堆中試了件雲呢拿味,外層飽滿漲卜卜,又不會太甜,好味。

芒果椰子奶凍、蜜莉桂花奶凍、意式芝士布甸及奇亞籽布甸,質感輕盈滑溜,份量小巧,多吃兩件都不覺飽。

仲有綠茶雪芳蛋糕、 熱情果朱古力蛋糕、開心果蛋糕、百利甜酒咖啡蛋糕、栗子合桃蛋糕、薄荷朱古力蛋糕、Summer Berries Mousse、經典朱古力

Cupcake有Vanilla Bean、Lemon Cream、Chocolate Chip與及Raspberry Ripple,款式又多又靚,最啱整個甜品併盤孝敬母親,等佢甜甜蜜蜜。

水果

壓軸當然吃點水果,有皺皮瓜、蜜瓜、火龍果、提子及橙,近排係街市見水果都超貴,家陣一定要狂掃啦!

好耐無踫上過令人驚喜的Buffet,單憑活龍蝦、即劏油甘魚與及令人樂而忘返的甜品專櫃,都足以令大家走一次。

P.S : 自助晚餐星期一至四 成人$598/位 小童$299/位
星期五至日及公眾假期 成人$658/位 小童$329/位,Openrice有75折優惠劵下載,最驚喜係東亞銀行Visa Signature卡顧客更可專享買一送一優惠,但優惠只去到6月30號
2017-06-01 2364 瀏覽
自家中添了小魔怪後,兩口子一直忙得無睱作樂,休息變成路人,這才知道何謂「眠乾睡濕」,為人母者,寧願自己睡濕了的床也要讓王子安枕無憂大覺訓。 今天難得舊曆生日,當然要相約媽媽吃飯略盡孝道,慶祝一下廿六年前挨過了一整天的陣痛吧! 凱悅酒店最近與指定信用卡合作,推出午市自助餐買一送一的優惠,為食的我對於這優惠早已雙眼發光。早前試過Mira的yamm的lunch buffet,感覺還算不錯,希望她不會令我們失望吧! 這裡的選擇可說是超過lunch buffet的標準,有中式、西式、日式、印度式及甜品為主的五個吧枱,每個款式都有10-15款食物選擇,每個吧枱均站有1-2個主廚提供即煮菜式。原諒我只顧著拍碟中食物,沒拍攝餐廳的環境... 不過也罷,反正我沒吃過的也介紹不了吧😅先來個開胃頭盤,沙律吧選擇也蠻多的,有拌好的沙律,也有各種配料、各種蔬菜和醬汁可供閣下自理。而我則拿了煙三文魚配凱撒沙律,煙三文魚相當有魚油香味,咸度剛好,生菜亦算爽脆。 凍海鮮也是一般的大路選項,藍青口、螺、蟹和蝦,對buffet質素凍海鮮興致缺缺,只拿了半隻花蟹淺嘗一下,有點腥而且太細隻,絕無下次。 而刺身選

刺身選擇尚算豐富,有三文、八爪魚、熟蝦、鯛魚和吞拿,三文魚味道還好但肉質不太彈牙,似是解凍得不夠好所致。

當然我也不會放過芝士吧,這是我每次必嘗項目,這芝士吧有多種餅乾選擇,芝士有三種,我只對軟芝士有興趣,沒留意品種但我猜是Brie,口感順滑味道不刺鼻,個人是蠻喜歡。

哈,回看相片才發覺原來我吃頭盤吃了三盤...

鵝肝醬配多士不錯,但略嫌肝味有點帶腥,不是慣吃肝醬的朋友未必能招架。車厘茄配水牛芝士調味剛好,車厘茄也很甜,是我喜歡的味道。巴馬火腿是廚師在buffet開始才即場刨的,但夾起時已經有點乾,幸勝在咸香十足,配搭甜甜的蜜瓜仍是相當清新。

這邊有日式鐵板燒,我只嘗了牛油炒雜菌,味道不錯,菇味重而且沒有up味,惜沒有拍照。

即炸天婦羅很對我胃口,本人無煎炸不歡,但由於肚皮空間有限,只嘗試了蝦,炸蝦非常好吃,蝦身彈牙脆漿夠薄,沾點天婦羅汁平衡感很好。

這是母親大人的,據說海蝦一般,自助餐亦有西式即煎站,有多春魚、魚塊、牛扒及牛舌等,牛舌是燻制過的,所以比較咸。牛扒約七成熟,味道還好,可惜牛扒質素平庸。

海鮮盤旁邊一個乏人問津的角落,站著一個低頭忙著扠麵粉的印度人,面前放了好幾串生雞腿,即叫即燒。印藉主廚十分熱情,親自走出吧枱介紹各種醬汁,乳酪醬令調味頗濃的燒雞容易入口,實在不錯。

印度吧枱上放著七大煲不同顏色的咖哩,魚蝦雞菜羊都有,旁邊更放著三款印式烤餅,牛油味及蒜香味naan,與及papadum薄脆,而羊癡當然被羊咖哩吸引,另外也拿了蝦咖哩來沾naan吃(主角當然是naan吧!)naan是出乎我預料地美味,麵粉味香,口感煙韌不黏牙。

羊咖哩香料味足,整體味道感覺正宗,惜肉質偏韌,如采用羊腩會更佳。

來到尾聲不忘到中式吧枱來點熟悉的味道,有提供即切燒味和自選喇沙河,這邊的叉燒皮脆肉嫩,蜜糖汁香甜而不膩,相當合我味蕾。而墊底的炒飯粒粒分明,亦屬上品。

最後是甜品吧,款式琳琅滿目不在話下,除了相中蛋糕亦有葡撻、刨冰、movenpick雪糕及水果,我對甜品沒太大執著,芝士蛋糕比較甜膩,奶凍的果醬太多。最出色的是拿破崙,酥皮鬆脆不鬆散,custard濃滑不過甜,如果配以帶酸水果就完美了。

記得還包括一杯餐飲!點了凍檸蜜和凍檸茶,非常大杯,紅茶味足很解膩,建議可配吃甜品喝。

哈,每次飽餐一頓後都會想,有好一陣子都別提吃buffet了,當然你會說,那就不要吃太飽吧,可惜人就是貪心的啊,美食當前全都想嘗一口,減肥?回頭再說吧...
2017-05-30