3K
2018-01-17 43 瀏覽
裝潢古典有氣派,唔知以為是中式酒樓,原來係一間麵家。這樣的氣派配合傳統的雲吞麵,簡直天衣無縫。單叫雲吞麵有點單調,雙拼可滿足我的貪心,所以點了一碗雲吞水餃麵。湯底清徹見底,味道清不會過鹹。麵質不錯,有嚼口有彈性。雲吞原隻鮮蝦有口感。水餃皮薄,餡料多,好正!喉嚨有點乾,要了一杯柑桔,嘩!好濃稠,好濃郁,希望能滋潤一下我的喉部不適。差點忘記一個窩心位,每檯都有一樽釀製嘅酸蘿蔔,可隨意食用。清甜爽脆,帶有微酸,可開胃口,好味喔!

2018-01-17
上星期六和媽咪去花墟買點花, 揀吓揀吓又要中午時候天氣太涷的闗係兩母女都想啲有熱湯既食物所以就沿住花墟行吓行吓揾鋪頭食雲吞面~找到這間裝飾得幾骨子的店子叫- 小蓉麵家 小蓉麵家裝修好新淨, 而且木製既枱登都好古色古香 有啲似糖朝既格局但就唔會收糖朝既價錢 而且呢度都唔洗加一, 細蓉都係賣HKD 29 個人覺得係度食碗麵再坐一陣避寒都唔錯~ 至於食物方面, 大路既雲吞水餃牛腩就實有 另外仲有飯 - 蘿蔔牛筋/牛腩飯 仲有啲小食如炸牛丸, 墨丸提供 都幾多野揀來食~ 不過最驚喜係呢度有自家製酸蘿蔔, 食落去唔會太酸, 口感好清新, 好開胃! 天寒地涷, 想飲杯熱豆漿, 不過呢度得涷豆漿, 唔緊要啦, 飲落一樣有超濃荳味, 好順喉! 媽咪既熱柚子蜜, 都唔錯吧, 有大片檸檬, 飲落去有好香既柚子和檸檬香味, 味道幾清新, 飲完成身暖粒粒~ 太涷闗係, 小女子都係食飯~~點了蘿蔔牛腩飯, 上桌是一大碟飯另配一大碗蘿蔔牛腩,估唔到份量真係好好好多!!保守計牛腩都有8-9件,食落去都好入味,唔會係太淋果D,係有啲咬口趙頭果個感覺,蘿蔔都好入味好好食,不過最后因為牛腩太多的

上星期六和媽咪去花墟買點花, 揀吓揀吓又要中午時候
天氣太涷的闗係
兩母女都想啲有熱湯既食物
所以就沿住花墟行吓行吓揾鋪頭食雲吞面~
找到這間裝飾得幾骨子的店子叫- 小蓉麵家

小蓉麵家裝修好新淨, 而且木製既枱登都好古色古香
有啲似糖朝既格局但就唔會收糖朝既價錢
而且呢度都唔洗加一, 細蓉都係賣HKD 29
個人覺得係度食碗麵再坐一陣避寒都唔錯~

至於食物方面, 大路既雲吞水餃牛腩就實有
另外仲有飯 - 蘿蔔牛筋/牛腩飯
仲有啲小食如炸牛丸, 墨丸提供
都幾多野揀來食~

太涷闗係, 小女子都係食飯~~點了蘿蔔牛腩飯, 上桌是一大碟飯另配一大碗蘿蔔牛腩,估唔到份量真係好好好多!!保守計牛腩都有8-9件,食落去都好入味,唔會係太淋果D,係有啲咬口趙頭果個感覺,蘿蔔都好入味好好食,不過最后因為牛腩太多的闗係,食唔晒~

媽咪點左個細蓉 - 雲吞麵,大大粒的鮮雲吞內有爽脆鮮大蝦,再配合好鮮味既豬肉,好味!

麵質方面都唔錯,冇咩梘水味,不過我中意佢既湯頭同埋大量菲王,好鮮味呀!

菜心+腩汁- 菜灼得剛熟, 好爽口又唔老!!! 配合牛腩汁好脆好好食~

點左個炸雲吞-雖然賣相麻麻地, 但咬落去大大隻鮮蝦, 皮都好鬆脆, 口感唔錯, 唔欺場呀!

小蓉麵家
太子界限街38號地下
2018-01-06
2 分鐘 (堂食)
2018-01-16 49 瀏覽
風和日麗最啱做運動, 約咗班friend去太子 踢波, 踢完波當然要醫肚, 行經界限街睇到間店面幾有傳統麵館 feel落單叫咗個xo醬櫻花蝦撈麵可配(柱候牛腩或 牛筋 )和南乳豬手飯, 然後追加兩個款小食包括 :炸黃金魚角和炸招牌雲吞及豆漿及熱檬水。上菜速度超快眨下眼就上左Xo醬櫻花蝦撈麵 ,未食已經聞到XO和牛腩汁嘅香味, 啲麵都幾彈牙加上櫻花蝦帶一層鮮味, 牛腩夠厚 又冧食落又唔會攝牙罅, 側邊嘅大地魚湯加上九王又香又夠鮮味。南乳豬手飯豬手皮爽肉嫩, 南乳汁食落一陣陣玫瑰路酒香。炸黃金魚角夠曬香就彈牙。炸招牌雲吞 雲吞皮夠曬 脆口蝦有夠爽口。豆漿豆味較濃又唔係太甜 啱曬注重健康人士, 熱檸水檸味十足。

南乳豬手飯豬手皮爽肉嫩, 南乳汁食落一陣陣玫瑰路酒香。

炸黃金魚角夠曬香就彈牙。
炸招牌雲吞 雲吞皮夠曬 脆口蝦有夠爽口。

2018-01-15 59 瀏覽
風和日麗最啱做運動, 約咗班friend去太子 打羽毛球 , 打完當然要醫肚, 行經界限街睇到間店面幾有傳統麵館 feel,所以未有去試下, 落單叫咗個xo醬櫻花蝦撈麵可配(柱候牛腩或牛筋)和南乳豬手飯, 然後追加兩個款小食包括 :炸黃金魚角和炸招牌雲吞及豆漿及熱檬水。上菜速度夠曬快 , 眨下眼就上左Xo醬櫻花蝦撈麵 ,未食已經聞到牛腩汁嘅香味, 啲麵都幾彈牙加上櫻花蝦帶一層鮮味, 牛腩夠厚 又冧食落又唔會攝牙罅, 側邊嘅大地魚湯加上九王又香又夠鮮味。南乳豬手飯豬手皮爽肉嫩, 南乳汁食落 一陣陣玫瑰路酒香汁送飯一流。炸黃金魚角夠曬香就彈牙。炸招牌雲吞雲吞皮夠曬脆口蝦有夠爽口。豆漿豆味較濃又唔係太甜 啱曬注重健康人士,熱檸水檸味十足。

炸黃金魚角夠曬香就彈牙。

炸招牌雲吞雲吞皮夠曬脆口蝦有夠爽口。

豆漿豆味較濃又唔係太甜 啱曬注重健康人士,熱檸水檸味十足。
  • xo醬櫻花蝦撈麵
2018-01-15 48 瀏覽
今日晚上和太太往小蓉面家食dinner, 我們食了南乳朱手撈面, 油菜心、清甜蘿蔔、雲吞墨丸面配腩汁、上湯魚角和凍豆漿。南乳朱手撈面朱手好腍,入口即熔, 撈面爽口;油菜心新鮮爽口, 配上蠔油一起食,食落好惹味;清甜蘿蔔食落清甜消暑, 而且蘿蔔食落沒有渣, 好爽口的蘿蔔;雲吞墨丸面配腩汁雲吞皮薄餡靚, 蝦新鮮彈牙;墨魚丸大小適中, 配上腩汁食落香濃, 面條新鮮, 蔥花能帶出整碗雲吞墨丸面的惹味;上湯魚角魚角煎得熱辣辣, 食落香脆, 配上甜酸醬食落更加醒胃;最後豆漿甜度適中, 飲落香滑。餐廳桌上有醃蘿蔔, 醃蘿蔔食落清甜消暑, 食落沒有渣, 好開胃。餐廳座位舒適, 食物美味, 價錢合理大眾化, 值得再來的面家。
醃蘿蔔
上湯魚角
油菜心
凍豆漿
2018-01-14
每逢周六,媽媽總愛黏著我到處吃吃喝喝,這天碰巧要到煤氣公司購買砂鍋,那就到附近找找,看看有什麼好吃。 就在轉角處,開了一間麵家,看見內裏的食客挺多,門面光鮮,加上食物價格合理,決定一試。 每餐枱上都放了大大瓶的醃蘿蔔,蘿蔔片入口爽脆,味道甜甜酸酸,吃後非常醒胃。柱侯牛腩撈麵 柱侯牛腩以柱侯醬撈牛腩炆成,醬汁味道香濃,而牛腩亦非常入味,加上牛腩煮得挺腍嫩,肥瘦適中,入口啖啖肉,非常好吃,若真的要挑剔的話,個人認為湯底的味道鹹了點,不過,這個是撈麵來的,湯與麵分開上,所以變得沒有關係了。蘿蔔牛筋飯 蘿蔔牛筋的份量不少,幾本上牛筋放得滿滿的,絶不吝嗇,而蘿蔔與牛筋都煮得非常軟淋及入味,蘿蔔入口綿化,而而牛筋口感軟滑,帶有重重的膠原感。 小食我們點了兩款,分別是炸牛丸及香炸黃金魚角。 炸牛丸的味道只是一般,因為廚師把牛丸炸得過火了,所以牛丸入口時,口感粗鞋,偏向乾身。香炸黃金魚角 魚角煮得非常不錯,金黃色的外層,有口帶點微脆,而內裏的魚肉口感彈牙,蘸上酸甜醬汁後,鮮味提升,非常美味。 熱柚子蜜及柑桔 天氣乾燥,當然要喝點熱飲來滋潤一下,平日到麵家吃麵,飲品都只局限於汽水,沒想到這裏竟然有

柱侯牛腩撈麵
蘿蔔牛筋飯

小食我們點了兩款,分別是炸牛丸及香炸黃金魚角。

香炸黃金魚角

熱柚子蜜及柑桔
天氣乾燥,當然要喝點熱飲來滋潤一下,平日到麵家吃麵,飲品都只局限於汽水,沒想到這裏竟然有熱柚子蜜及熱柑桔蜜,喝後感覺既順喉又窩心。

午餐
2018-01-12 491 瀏覽
在廣東麺食當中,我最喜歡吃雲吞麵。一碗雲吞麵,雖然不是什麼珍饈百味,但往往令人回味無窮。所以很多移居外地的港人,每次回港,都會想吃一碗雲吞麵,一解鄕愁!雲呑麵又有一個外號,名為「細蓉」,意思是一個一両重的麵餅加四粒雲吞!太子就有一間麵店,名為「小蓉麵家」,看到小蓉二字,我已聯想起我最愛的雲吞麵。鮮蝦雲吞麵($29)👍👍👍👍我先喝一口湯,湯頭很鮮甜可口,可以喝到大地魚和蝦籽的味道。雲呑有四粒,餡料是爽口的蝦肉與半肥瘦豬肉混合,味道還帶有絲絲大地魚的香味。雲吞麵入口爽彈,有蛋香味,伴以韮王同吃,口感更佳。而我更喜歡加一些淅醋,令味道提升。XO 醬櫻花蝦撈麵($38)加五香牛筋(+$10)👍👍👍👍一般傳統麵店吃的撈麺,大多數只是落蠔油、腩汁等,但這個特色麵是撈了XO醬、豉油汁和芽菜,麵上還放了櫻花蝦和芝麻。XO醬的香辣和豉油的鹹鮮令麵條鮮中帶辣,櫻花蝦的鹹香亦令味道增加層次感。牛筋炆煮的火㗋,剛到好處,入口煙靭綿滑。炸黃金魚角($28)👍👍👍👍炸魚角-外皮炸得鬆脆,內面則香滑,襯熱吃,口感更佳,還可以點一些酸甜醬汁。炸牛丸($28)👍👍👍👍牛丸就時常吃,但較少吃炸牛丸。炸過的牛丸外皮有點煙靭

鮮蝦雲吞麵($29)
鮮蝦雲吞麵

我先喝一口湯,湯頭很鮮甜可口,可以喝到大地魚和蝦籽的味道。

XO 醬櫻花蝦撈麵($38)加五香牛筋(+$10)

牛筋炆煮的火㗋,剛到好處,入口煙靭綿滑。
五香牛筋(+$10)

炸黃金魚角($28)
炸黃金魚角

炸牛丸($28)
炸牛丸

牛丸就時常吃,但較少吃炸牛丸。炸過的牛丸外皮有點煙靭,一口一啖!喜歡吃牛丸的朋友,可以試試。

柑桔蜜($9)
柑桔蜜

冬天乾燥日子,滋潤一下喉嚨。

豆漿($11)
豆漿

豆漿只有冷飮供應。

醃漬蘿蔔
醃漬蘿蔔

每枱都有一大樽醃蘿蔔。

門面

內在環境

餐牌
2018-01-12
XO 醬櫻花蝦撈麵($38)加五香牛筋(+$10)
五香牛筋(+$10)
炸黃金魚角
炸牛丸
柑桔蜜
豆漿
2018-01-12 31 瀏覽
最近好想食啲粉麵,今日終於得償所願食左呢間小蓉麵家門面同裝潢都極具風味,令人坐得好舒服,又不失古色古香既風味令我非常驚喜既係每枱枱面都有一樽自家醃製既酸蘿蔔!酸酸甜甜超級開胃,仲可以任食主食叫左一個薑蔥豬潤撈麵,一上枱已聞到好香既薑蔥味,不得不讚佢既豬膶!豬膶最忌煮得太生太熟冇咬口,但呢碗豬膶厚切之餘,仲煮得剛剛好!好爽嫩,係我少數印象深刻的豬膶之一而且幼麵好彈牙,唔會太乾身,值得推介叫好多人都叫左呢個炸雲吞小食,我都叫左一碟,雲吞剛剛炸起,非常香脆,另外用料十足,大大隻蝦,好味叫左一杯自家製豆漿,大大杯唔會太甜,都算抵飲食到超飽豐富滿足的一餐
最近好想食啲粉麵,今日終於得償所願食左呢間小蓉麵家

門面同裝潢都極具風味,令人坐得好舒服,又不失古色古香既風味

而且幼麵好彈牙,唔會太乾身,值得推介

叫左一杯自家製豆漿,大大杯唔會太甜,都算抵飲

食到超飽
豐富滿足的一餐

2018-01-11 328 瀏覽
星期六走到了太子剪頭髮,剪完都接近天黑,去揾小蓉醫肚。 店面比起一般雲吞麵店寬闊,無擠迫感,而且牆上壁畫,帶來一點古色古香的小清新。 點了個水餃雲吞雙拼湯麵和招牌的XO醬豉油皇牛腩撈麵,外加炸雲吞和炸黃金魚角。 上菜快,轉頭雲吞已到。大大2隻水餃,3粒雲吞,夠足料。水餃餡主要有木耳絲、鮮蝦及豬肉,雲吞就鮮蝦為主,兩者都爽口彈牙。鮮蝦大大隻,爽脆新鮮。 麵底無鹼水味,而且有彈性,拉到長長都唔會斷開。食得出係有誠意的一碗雲吞。 牛腩撈麵啲牛腩好稔好入味,腩汁夠濃,撈埋麵食夠晒惹味,食落啖啖葱香、芝麻香。 另外點左個招牌炸雲吞和黃金魚角,魚角係薄切,但同樣爽口彈牙。雲吞香脆可口,食到大大粒蝦肉係入面。 雖然都係啲中式野食黎,但環境比一般雲吞麵店舒適典雅,食物又有heart,所以值得推介的一間小店。
星期六走到了太子剪頭髮,剪完都接近天黑,去揾小蓉醫肚。

• 水餃
  • 雲吞
  • 牛腩撈麵,炸雲吞,炸黃金魚角
閒逛完太子新開的家品店後又到吃飯的時間。突然想吃雲吞於是到小蓉吃。店舖裝潢有着中式小店的影子,座位亦坐得舒適。今晚跟老公胃口特別好,姐點選的是招牌鮮蝦雲吞撈,雲吞內有豬肉、蝦仁為主的雲吞餡,細細粒皮薄餡多 。麵亦有彈性。湯喝過後亦不會感到口渴。老公則點選了南乳豬手飯豬手炆得很腍。冬天的菜心特別鮮嫩。上湯魚角,魚角不油膩而且又彈牙。薑蔥豬潤爽脆無需沾醬而且不會有腥味。凍冰冰的日子飲一杯豆漿及熱柚子蜜暖暖身子就最合適。

老公則點選了南乳豬手飯豬手炆得很腍。

冬天的菜心特別鮮嫩。

上湯魚角,魚角不油膩而且又彈牙。

薑蔥豬潤爽脆無需沾醬而且不會有腥味。

凍冰冰的日子飲一杯豆漿及熱柚子蜜暖暖身子就最合適。
2018-01-06
2 分鐘 (堂食)
2018-01-09 34 瀏覽
做完facial,喺附近搵餐廳解決晚餐,突然醒起剛才經過嘅雲吞麵店裝修古色古香,環境整潔企理,就決定入去試試其招牌雲吞麵。店員話呢度嘅雲吞、黃金魚角及南乳豬手都係招牌,可惜只得我一人,眼闊肚窄食唔到咁多,貪心嘅我唯有雙拼,點咗雲吞魚角撈($37)。喺等緊嘅時候,留意到枱面擺咗一大樽自製醃蘿蔔,客人可以自取,夾左少少黎試,醃得酸酸甜甜,調味剛好,非常醒胃。雲吞魚角撈雲吞size剛好一粒一啖。每粒雲吞都皮薄餡靚,餡料充滿肉香,配上彈牙的鮮蝦,一啖咬落去口感非常豐富飽滿。魚角亦煮得實淨有咬口,不錯。值得一讚的是麵條口感爽滑,保留口感唔會太淋,如果湯底的大地魚味道濃一點會更完美吧。最後加一杯豆漿,就係一個簡單美好嘅晚餐啦~

雲吞魚角撈

最後加一杯豆漿,就係一個簡單美好嘅晚餐啦~
2018-01-08 63 瀏覽
作為牛腩愛好者 基本上去到粉麵店十居其九都會叫返碗牛腩麵滿足下自己今晚當然都唔例外 屋企今晚冇飯煮 所以決定食埋先返去 天氣又轉涼 都唔可以企係街度太耐 見倒對面馬路有間粉麵店就入左去入到去 環境都幾光猛 裝修都非常新望左一望餐牌 都係決定叫返我心頭好 柱侯牛腩麵食粉麵 最重要既就係湯底 所以一送上枱二話不說就飲左啖湯 又熱又香濃 正呀!牛腩份量都唔少呀 口感都唔錯炆得好腍 非常入味仲叫多左個菜芯同熱柚子蜜真係暖在心頭 暖笠笠咁走埋單都只不過係 53 蚊 其他真係好抵 係市區食到呢個價錢 真係算唔話得呀大家可以一試丫

入到去 環境都幾光猛 裝修都非常新

望左一望餐牌 都係決定叫返我心頭好 柱侯牛腩麵

食粉麵 最重要既就係湯底 所以一送上枱
二話不說就飲左啖湯 又熱又香濃 正呀!
牛腩份量都唔少呀 口感都唔錯炆得好腍 非常入味

仲叫多左個菜芯同熱柚子蜜

真係暖在心頭 暖笠笠咁走
埋單都只不過係 53 蚊
其他真係好抵 係市區食到呢個價錢 真係算唔話得呀

大家可以一試丫
2018-01-08 42 瀏覽
Went here because this side of town is nice and quiet.The menu had noodles and rice but it was really difficult to decide because this place is famous for noodles but the rice was captivating as well as they had curry and beef tendons.In the end, got the noodles.The one tossed with xo sauce was really tasty with a spicy kick to it.The other noodles with wontons was plain but the wontons were the star of the show.The fish skin was surprisingly delicious because the fish skin were thin and crispy.
In the end, got the noodles.
It had no rancid oil smell or taste and they were not a bit oily because I used my fingers to pick them up and they were oil free.
Anyway, I hope to come again and try the rices.
2018-01-07 90 瀏覽
以前D牛腩粉麵鋪都係比較舊式, 環境唔係咁好, 今日路經呢間麵家, 裝修好古色古香, 而且好乾淨, 打破舊有既觀念.睇下餐牌, 主力有家傳牛腩同手工雲吞, 兩樣都好吸引.最後要左牛腩麵, 牛腩瘦中帶少少肥, 咁樣咬落無咁渣, 亦會香D. 牛腩軟腍, 夠晒入味. 仲有麵質好爽口, 可以食到索索聲, 唔重梘水味. 而個湯唔會太油太咸, 食完無口乾.另外呢度重點係枱到有樽醃蘿蔔, 自助既, 夾左少少黎試, 醃得唔會太酸, 蘿蔔好爽口, 先食一下會好開胃.
睇下餐牌, 主力有家傳牛腩同手工雲吞, 兩樣都好吸引.

2K
2018-01-07 52 瀏覽
🕌店內裝修古色古香 地方寬闊 乾淨衛生👍🏻每枱都放有一樽自家新鮮醃製的酸蘿蔔🥕酸甜爽脆 非常開胃😍.🐟炸黃金魚角($28)黃金魚角炸到金黃色 魚香四溢 爽口又彈牙👅.🥐炸招牌雲吞($28)雲吞炸到卜卜脆 入面好足料 蝦肉新鮮爽彈👍🏻.🍜京都炸醬撈($34)麵質爽彈可口 沒有梘水味💦 炸醬有炸菜絲同肉條 😋撈麵食一流😜.🐷南乳豬手飯🍚($42)招牌豬手飯炆得軟腍又好味 南乳味道香濃 仲有幾條生菜浸係豬手汁裡面😋.👉🏻自家制豆漿($11)🍼👉🏻凍檸樂($12)🍷👉🏻飯類配熱飲加$4☕️,凍飲加$6🍹.📌店名:小蓉麵家‘ 📍地址:太子界限街38號地下
🕌店內裝修古色古香 地方寬闊 乾淨衛生👍🏻
每枱都放有一樽自家新鮮醃製的酸蘿蔔🥕酸甜爽脆 非常開胃😍

🐟炸黃金魚角($28)

黃金魚角炸到金黃色 魚香四溢 爽口又彈牙👅
🥐炸招牌雲吞($28)

雲吞炸到卜卜脆 入面好足料 蝦肉新鮮爽彈👍🏻

🍜京都炸醬撈($34)

🐷南乳豬手飯🍚($42)

👉🏻自家制豆漿($11)🍼
👉🏻凍檸樂($12)🍷