溫度忽然急,也下著絲絲細雨,朋友媽媽說吃碗水餃麵最好不過。她在等我期間逛U購時無意間發現對面馬路的小蓉麵家,人流不絕,她問我吃小蓉麵家好不,我說好,也不好意思朋友媽媽等我這麼久,足足去銀行排隊一小時。我第一次在港式麵店見到xo醬櫻花蝦撈麵,超特別的口味,我知道我一定會吃這,哈哈。撈麵完全均勻地吸附醬汁,甜中帶xo醬的香辣,配上芝麻及櫻花蝦倍添惹味。侯柱牛腩燜煮得軟腍入味,牛筋部滑溜順口,可見火喉十足。朋友媽媽的鳳城水餃麵亦不錯,每顆水餃碩大極致,餃皮薄透,水餃肉餡約隱約現似的。水餃內的蝦肉具彈性,而且肉餡鮮香,再喝一口蝦子熬煮的湯頭,鮮上加鮮,暖在心頭。小食亦見驚喜,朋友媽媽極度欣賞這裡的炸黃金魚角,她說魚角外層炸得金黃漂亮,非常香脆,內裡魚角保持軟彈的口感,相當可口味美,想不到會如此好吃。招牌炸雲吞雖迷你小巧,卻圓渾飽滿,顆顆雲吞內的蝦隻都是完整的一隻。雲吞酥脆無比,亳不油膩,沒有乾巴巴的感覺,雲吞肉餡柔嫩之餘,還保有肉汁,我超愛吃呢。這裡的醃蘿蔔酸甜開胃,入口爽脆,我不禁吃了兩小碟,實在太滋味了。另外這裡豆漿甜度剛好,味帶豆香,也蠻解渴。朋友媽媽則喝熱檸水,暖胃又健康。

鳳城水餃麵

炸黃金魚角

熱檸水

朋友媽媽則喝熱檸水,暖胃又健康。
鳳城水餃麵
炸黃金魚角
2018-01-04 64 瀏覽
今日去開太子呢頭見客,見完剛剛好點零兩點,係時候食個飯,經過呢間裝修得幾雅緻的麵店,個名仲要叫小蓉。即細蓉啦,即係專食雲吞麵啦,而我自己都中意食雲吞的,正合我意。揀咗個雙拼麵,雲吞拼墨魚丸。我諗佢都真係做得幾正宗,每一個雲吞都mouthful size,饀料之中嘅肉團幾香,蝦幾鮮。雲吞皮好薄,煮得夠淋,口感滑。湯好夠味。上菜嘅時候仲熱辣辣,接近滾水嘅溫度,可見個麵係即刻煮起。味道幾有層次,我嚐到輕輕的菊花味,可能是係我錯覺,不過個湯係不錯的。唔會只有咸味或味噌湯。麵都幾彈,煮到剛剛好,咬落小小煙韌,少少爽身,好鍾意呢隻口感。加五蚊可以有埋紫菜未試過炸牛丸,原來好好食,外層炸到好甘香,裏面依然係牛丸勁紮實嘅質地,幾得意喎呢種食法。

揀咗個雙拼麵,雲吞拼墨魚丸。

加五蚊可以有埋紫菜

2018-01-04
午餐
  • 雲吞麵
  • 炸牛丸
2018-01-03 97 瀏覽
店舖所在地位於太子旺地, 難得既係價錢大眾化, 而且選擇都幾多下, 今次我叫既既係五香牛筋飯五香牛筋飯第一件事要讚既店家選擇將飯同餸分開上, 因為有D人鐘意撈飯食, 而有D人鐘意食乾身既飯, 咁樣分開上無疑係要店家多處理一隻碗, 但係對客人黎講一定係一個貼心既安排味道方面, 牛筋好彈Q, 又唔會太UN, 最正係佢既腩汁真係好入味同好香!! 值得一讚, 而飯既份量係KING SIZE黎!! 岩哂我呢D飯桶炸牛丸同友人一同叫左個小吃, 炸牛丸食牛丸被炸到外皮好脆口, 而入面竟然仲能夠KEEP到好JUICY!! 呢個口感真係第一次食到, 估唔到咁DRY既外表下都幾好味, 有點意外!!!

今次我叫既既係五香牛筋飯

五香牛筋飯

2017-12-09
2018-01-03 70 瀏覽
咖哩牛腩飯食咖哩牛腩飯最重要既一定係個咖哩汁, 簡直係靈魂所在, 呢間既咖哩汁唔辣既, 但係好香同好濃既咖哩香味, 質感係比起一般既更加厚, 唔會流水狀咁樣既, 加上佢既牛腩係勁淋滑, 完全冇打喳!!!炸招牌雲吞呢度既雲吞都係好出名既, 我就點左個特別D既炸雲吞, 即叫即炸雲吞粒, 佢飛起哂既造型入面睇到佢既心思, 因為雲吞皮如果痴埋哂一齊去炸既話, 個頭會勁厚, 佢飄起既造型就完美解決呢個問題, 雖然係炸咋WOR, 但係佢入面既肉都係咁鮮嫩!! 正

咖哩牛腩飯

2017-12-15
午餐
2018-01-03 129 瀏覽
媽媽打電話來話Daddy 約左人唔返屋企食飯, 我就乖囡上身叫佢落樓下食唔好煮了,去左食雲吞麵。 依間新車仔麵裝修幾靚, menu同傳統麵店的一樣, 我點的係牛筋麵, 牛筋十分入味, 剪到細細容易咬,唔洗咬到牙較攰,好多葱,令碗麵都好香。 媽咪嗰碗係京都肉醬撈麵,佢話都幾油下, 但用料十足,好夠餸,甜甜地幾好味,麵質彈牙! 炸雲吞好香脆, 蝦同瘦肉夠彈牙, 點的係泰式甜酸醬,大家都鍾意。 有我至愛的Zero! 麵食都係三十蚊左右,幾抵食,又有小食選,唔鍾意食麵可以選飯呢,乾乾淨淨簡單舒服食一餐。

2017-12-06
2018-01-01 76 瀏覽
今日同朋友行完花墟已非常之攰,諗住揾d快靚正嘅嘢食完快d返屋企,所以去咗喱間喺花墟附近嘅麵店依間餐廳地方乾淨濶落,坐得都幾舒服枱面有樽醃蘿蔔,蘿蔔清脆爽口, 唔會酸到搶喉柱侯牛腩麵今晚方便可以接受,賣相唔錯,不過牛腩比較肥,但麵質爽口彈牙,湯底亦唔錯朋友就叫咗碗鮮雲吞撈麵,餛飩小巧, 麵條乾爽彈牙,不過湯底較淡香炸黃金魚角 & 炸招牌雲吞黃金魚角啱啱炸起,外皮食起嚟有少少脆,同好香炸魚蛋味而炸雲吞嘅外皮非常香口,蝦肉彈牙,夠新鮮
依間餐廳地方乾淨濶落,坐得都幾舒服

枱面有樽醃蘿蔔,蘿蔔清脆爽口, 唔會酸到搶喉

柱侯牛腩麵

香炸黃金魚角 & 炸招牌雲吞
黃金魚角啱啱炸起,外皮食起嚟有少少脆,同好香炸魚蛋味
而炸雲吞嘅外皮非常香口,蝦肉彈牙,夠新鮮
2017-12-30 91 瀏覽
餐廳應該係新開無耐,因為之前行過都唔係好覺有,而且餐廳內嘅裝修同設施都好新淨,感覺唔錯!每一枱都會有一樽葉酸蘿蔔,可以俾你食嘢之前食幾舊,醒下胃,或者加落餸菜度。蘿蔔好酸、好爽口。食物種類都唔少,有飯、麵、小食、菜同飲品。XO醬櫻花蝦撈麵撈麵好大碗,濕濕地,唔會太乾,醬汁好足夠,味濃,但唔咸。要讚下個柱侯牛腩,炆到好好好林!入晒味,有少少筋痴,食落唔鞋,易咬開。好食!雲吞餃子麵雲吞同餃子鋪到成碗都滿!餃子入面有蝦、木耳、豬肉等食材。個皮好薄,好滑溜!蝦肉爽口、彈牙,加上有木耳,更加爽口!招牌雲吞餡料主要係蝦同豬肉,調味適中!蝦一樣係甘爽口!個麵幾好,唔會好重梘水味,幼條,煙韌爽口。成碗份量好足,好大碗!炸牛丸外邊較韌,入面彈牙,好有牛味,唔會剩係得粉,似係手打,點埋個辣醬食,好味!招牌炸雲吞新鮮熱辣炸起,個皮好脆、鬆化!蝦肉爽!好中意呢兩杯飲品!一黎好岩冬天飲,好潤,二黎味道好岩我!左邊果杯係柚子蜜,平時好少見會加檸檬,但飲落又幾夾!柚子蜜一般較甜,但加左檸檬既酸酸地,中和左甜味,飲落好清新!右邊果杯係柑桔,少見第度有得飲,喉嚨唔舒服飲佢就岩啦!好香,偏甜,唔會好咸。呢間麵店幾唔錯,食

食物種類都唔少,有飯、麵、小食、菜同飲品。

XO醬櫻花蝦撈麵
撈麵好大碗,濕濕地,唔會太乾,醬汁好足夠,味濃,但唔咸。
XO醬櫻花蝦撈麵+柱侯牛腩

雲吞餃子麵
雲吞同餃子鋪到成碗都滿!

雲吞水餃麵

招牌雲吞餡料主要係蝦同豬肉,調味適中!蝦一樣係甘爽口!

個麵幾好,唔會好重梘水味,幼條,煙韌爽口。

成碗份量好足,好大碗!

招牌炸雲吞
新鮮熱辣炸起,個皮好脆、鬆化!蝦肉爽!

炸招牌雲吞

好中意呢兩杯飲品!

一黎好岩冬天飲,好潤,二黎味道好岩我!

柑桔、柚子

呢間麵店幾唔錯,食物飲品都好岩我胃口!會再黎!

XO醬櫻花蝦撈麵+柱侯牛腩
雲吞水餃麵
柑桔、柚子
2017-12-26 171 瀏覽
自己和朋友都是麵類fans,所以經過見到有如此地道的小店,就決定在此晚餐了,結果的確沒有令我們失望呢!家傳牛腩麵($29)自己一直十分喜歡吃牛腩,所以絕不猶豫就選了,想不到牛腩竟是如此入味,湯底濃郁,麵條也是十分彈牙可口,完全是物超所值!炸招牌雲吞($28)想不到竟然會有炸雲吞這樣特別的小食!炸雲吞香脆可口,外皮鬆脆,但內在仍保持了雲吞的精華和美味,口感非常特別,個人十分推介呢!整體而言,店員非常友善,更會為我們推介,店面本身裝備舒適,和朋友坐了好一陣子,真的是性價比超值的一餐,有機會一定會再來!
自己和朋友都是麵類fans,
所以經過見到有如此地道的小店,
就決定在此晚餐了,結果的確沒有令我們失望呢!

家傳牛腩麵($29)
自己一直十分喜歡吃牛腩,所以絕不猶豫就選了,
想不到牛腩竟是如此入味,湯底濃郁,
麵條也是十分彈牙可口,完全是物超所值!

炸招牌雲吞($28)
想不到竟然會有炸雲吞這樣特別的小食!
炸雲吞香脆可口,外皮鬆脆,
但內在仍保持了雲吞的精華和美味,
口感非常特別,個人十分推介呢!

整體而言,店員非常友善,更會為我們推介,
店面本身裝備舒適,和朋友坐了好一陣子,
真的是性價比超值的一餐,有機會一定會再來!
2017-12-14
2017-12-25 111 瀏覽
喺太子區搵個地方食午餐,見到有間新開嘅麵店裝修比較清新舒適。餐牌裏面價錢都比較合理,係呢啲咁大街大巷租金咁貴嘅地方有抵食嘅粉麵算係咁。南乳豬手撈$34有兩隻豬手,性價比一流,我都食咗隻豬手,都幾入味,不過就冇食面。雲吞魚蛋麵$33我個雲吞魚蛋麵有兩粒雲吞,裏面有鮮蝦和豬肉調味非常好,魚蛋都好有彈性,我揀咗河粉吸水吸得好快,但係整體份量都算係唔錯。炸墨魚丸$28小食類別竟然有炸物,不過就唔係日本風格嗰啲,竟然係中式丸!估唔到食落幾有彈性,點埋甜酸醬就更加一流自家製豆漿$11大大杯,甜味都OK!朋友飲檸樂$12

雲吞魚蛋麵$33

炸墨魚丸$28

自家製豆漿$11
大大杯,甜味都OK!

朋友飲檸樂$12
2017-12-22 78 瀏覽
日日放工部巴士都會經過呢間鋪頭,想試佢o既雲吞麵好耐今次去開太子就走去試下地方乾淨, 有卡位坐,坐得舒服未食野之前,枱面有酸蘿蔔任食,清脆爽口又開胃最後成樽差唔多俾我地食哂蠔王冬菇, 冬菇燜得又腍又入哂汁, 味道口感滿分   炸黃金魚角, 炸成金黃色, 魚香口感彈牙, 加上甜酸雞醬, 滋味無窮  食到小蓉(細蓉), 雲吞麵無令我失望, 雲吞大大粒, 皮薄餡多, 新鮮蝦肉爽口麵質爽口彈牙, 毫無鹼水味, $29碗真係性價比高豬手撈麵,    配上熱湯可以濕下口  南乳味夠重, 豬手好入味  豬手夠大件, 煮得夠腍, 不過比較少肉   豬手最基本要清既豬毛都清得好乾淨    雖然南乳汁黎撈麵唔太夠, 自己撈D冬菇汁, 一樣正   不過麵食無套餐, 飲品要另外叫   $12 有檸樂,價錢正常   $11 豆漿, 幾大杯, 有豆味又唔太甜, 幾好
日日放工部巴士都會經過呢間鋪頭,想試佢o既雲吞麵好耐
今次去開太子就走去試下
地方乾淨, 有卡位坐,坐得舒服

未食野之前,枱面有酸蘿蔔任食,清脆爽口又開胃
最後成樽差唔多俾我地食哂
蠔王冬菇, 冬菇燜得又腍又入哂汁, 味道口感滿分
麵質爽口彈牙, 毫無鹼水味, $29碗真係性價比高
豬手撈麵,    配上熱湯可以濕下口

不過麵食無套餐, 飲品要另外叫
$12 有檸樂,價錢正常
$11 豆漿, 幾大杯, 有豆味又唔太甜, 幾好
2017-12-19 80 瀏覽
睇完戲諗住求其食d野就回家,途經太子朋友話不如去食細蓉油菜,咁就入左呢間麵店,裝修好有中國色彩,卡位圓枱可選。三個人選左圓枱坐下,發現每枱都有瓶醃蘿蔔,夾左試下先朋友最喜愛呢d開胃醃蘿蔔。今次食落爽脆甜甜酸酸,好均勻唔會過酸同辣喉!五香牛腩麵牛腩偏肥不過就較滑,湯頭清澈有濃濃牛味,麵質唔夠彈牙但也爽口 鮮虾雲吞撈雲吞大大粒,虾肉豬肉比例適中,跟蠔油同菜還有一碗大地魚韭黃湯 豬手撈麵豬手夠晒味但可以再淋些炸雲吞脆仆仆足料點些甜酸醬最夾!灼介蘭介蘭灼得適中無乜特別。 炸魚片頭依依韌韌彈牙 好味

五香牛腩麵

鮮虾雲吞撈

豬手撈麵
豬手夠晒味但可以再淋些

炸雲吞
脆仆仆足料點些甜酸醬最夾!

灼介蘭
介蘭灼得適中無乜特別。

炸魚片頭
依依韌韌彈牙 好味

3K
2017-12-18 91 瀏覽
黎到太子,見餓餓地諗住求其食啲野啦,雲吞麵舖係好選擇,快靚正嘛。黎到小蓉麵家,新開的吧?好像沒見過,環境意外地好,乾淨地方又大,有別於一般街坊麵店,價錢也不貴,感覺不錯呢。落完單,試下枱上嘅酸蘿蔔先,好爽脆,酸得黎味道很真實,非化學酸味,好味好味,添食左幾轉,哈哈。凍檸樂($12)&凍豆漿($11)平時食雲吞麵好少叫野飲,今日有啲口渴就叫一杯啦,檸樂夠凍,豆漿微甜,兩杯都好飲。鮮蝦雲吞撈麵($34)朋友叫左雲吞撈麵,雲吞大大粒,蝦爽甜,麵亦很爽口無鹼水味,撈蠔油好正。水餃墨丸米($35)自己叫左個雙併米,有水餃3隻,墨丸3粒。水餃大大隻,入面有豬肉,蝦,木耳等,爽口好味。墨丸係嘅手打丸,粒粒入面都有墨魚肉,好彈牙。湯底鮮甜,食完無口渴。芥蘭($15)再加碟油菜,要了芥蘭,條條都新鮮翠綠,食番啲菜平衡下嘛。感覺良好的小店,有下次。
凍檸樂($12)&凍豆漿($11)
鮮蝦雲吞撈麵($34)
水餃墨丸米($35)
芥蘭($15)
再加碟油菜,要了芥蘭,條條都新鮮翠綠,食番啲菜平衡下嘛。

感覺良好的小店,有下次。
2017-12-14
2017-12-18 62 瀏覽
小蓉麵家,一進店內,見到桌面有一瓶蘿蔔,跟深水埗的劉森記有點兒相似,但是那瓶蘿蔔,內裏的蘿蔔是切片的,味道相當相似,但質感及不同,酸酸開胃。牛腩撈麵不錯,麵條竟然帶嚼勁,不算非常之林,沒有沾到牛腩汁的麵條比較爽,但沾到腩汁的則比較香。牛腩有筋有肉,筋的部份非常軟林,沒有毛,而肉的部份也不會乾鞋,肉質不錯,均勻,上面還有芥蘭一兩條🥢,以及蔥花,整體質素不錯。雲吞水餃麵,試了一粒雲吞,內容豐富,有肉有蝦🍤,麵條也爽,湯底非常熱。薑蔥豬潤大大件,薑荵份量挺多,而底下還有幾裸芥蘭,豬潤大大嚿。炸魚角新鮮即炸,非常熱燙,剛炸起的時候外皮香脆,非常香口。儘管是一間傳統麵店,而話亦都具備新式飲料,我又點了個凍檸樂。

,但是那瓶蘿蔔,內裏的蘿蔔是切片的,味道相當相似
,但質感及不同,酸酸開胃。

,但沾到腩汁的則比較香。

雲吞水餃麵,試了一粒雲吞
,內容豐富,有肉有蝦🍤,麵條也爽,湯底非常熱。

炸魚角新鮮即炸,非常熱燙
,剛炸起的時候外皮香脆,非常香口。

儘管是一間傳統麵店,而話亦都具備新式飲料,我又點了個
凍檸樂。

2017-12-18 67 瀏覽
午餐食了buffet的關係,到夜晚只係有少少肚餓,所以求其落街食些簡簡單單的晚餐。這間在太子界限街的小蓉麵家,是新開了不久,間局古典雅緻。雲吞墨丸麵雲吞體型中等,裏面的原隻蝦肉爽彈,調味剛好,麵質爽口彈牙,湯底則少了大地魚味道,比較淡口。牛腩撈粗麵粗麵份量十足,爽口彈牙,牛腩炆得很腍且有牛肉味,但腩汁比較少,所以粗麵較乾,幸好店員幫忙加了點腩汁。炸魚角新鮮炸起,非常彈牙。炸水餃外皮炸得很脆,裏面都很足料的蝦肉,不過略嫌過咸。豆漿味道不會太甜。整體味道不錯,價錢合理,份量十足。
這間在太子界限街的小蓉麵家,是新開了不久,間局古典雅緻。
牛腩撈粗麵
炸魚角新鮮炸起,非常彈牙。
炸魚角
炸水餃外皮炸得很脆,裏面都很足料的蝦肉,不過略嫌過咸。
炸水餃
豆漿味道不會太甜。
豆漿
整體味道不錯,價錢合理,份量十足。
2017-12-16 50 瀏覽
今日寒風起,好想食暖湯野食,麵食不失為一個好選擇呀!一寒就特別饑餓haha,兩個女子一人一個主食加每人一個小食,再飲杯暖野飲。香口野點少得依度既雲吞,但擇炸雲吞。外面脆身,內有豬肉同蝦,飽飽滿的。未夠喉食炸墨魚丸,圓滾滾黃金色。都ok彈,食完炸野食酸蘿蔔,喉嚨順返。南乳豬手撈,一聽就知多膠質補美顏。先讚細心另上小碗放豬手骨。個湯撈有點辣香?麵好爽,好岩口感。湯中韮王有加味係有荳芽菜麵既感覺!南乳豬手好大膠膠肥肉,唔好介意肥,就是膠質嘛,嘻嘻。XO醬櫻花蝦撈麵加配五香牛筋,補補近期根骨勞動。依個爽麵又辣又有咬感,點解?因為有櫻花蝦呀,有蝦鮮味,似另類蝦子麵?!五香牛筋好食不咸有芝麻,質感不錯!熱柑桔有香味但可惜不是原粉,但都潤喉化下痰。同柚子蜜就比較有心呀,加左檸檬片果味重,清新。裝修骨止,比起舊式既麵店坐得耐啲同空氣對流好。價值係太子算平呀,要嚟再食,要食下細蓉!

香口野點少得依度既雲吞,但擇炸雲吞。
外面脆身,內有豬肉同蝦,飽飽滿的。

• 南乳豬手撈
  • XO醬櫻花蝦撈麵