呢間野我食過兩次~ 因為係the one黎講算係幾抵食又幾好味~上次黎都唔覺得有咩野~ 可能人少少就成間野有三四個待應都應付到,今次再去覺得食物差左,環境都好唔合格!首先係坐位安掛上已經好有問題,二人檯之間既座位好迫,入面果檯入親去都要出面果檯既人企起身讓位!搞到食緊果個又煩,出入果個又唔好意思!在我所見,有一半既二人檯都係咁!不停讓黎讓去!坐低之後,侍應會比杯清水你。雖然係熱水,但係水喉水味好重!而且個杯勁濕😑 感覺好唔乾淨!後尾見到佢地倒水... 先知道佢地係排曬d杯出黎好似仙女散花咁針水... 唔怪得個個杯都濕到爆,水吧張檯又濕,menu又濕... 好唔衛生!到食物!叫左個湯烏冬... 個碗邊又係好多湯汁... 好心倒左出黎都抹抹佢啦...另一個係野菜天婦羅冷烏冬~ 烏冬係好味既,不過天婦羅炸太耐,好乾!丸龜製麵都好味過佢,失曬水準!總結係水準比起以前差左好多!環境唔衛生,幾好食都無用!以後唔會再黎!

溫泉蛋湯烏冬
野菜冷烏冬
2016-06-11
溫泉蛋湯烏冬
野菜冷烏冬
2016-06-09 1622 瀏覽
作為綠茶控,眼見近年愈來愈多國外主打綠茶甜點的餐廳進駐香港,選擇增多,的確值得開心。之前聽友人推介,「宏」的綠茶甜品不錯,一於找機會來試試。宏的其中一個主打是麵食。據餐牌介紹,店內所採用的麵是100%純日本國內出產的小麥粉,含有豐富的食物纖維、維生素等,感覺上很健康。相比起白色而圓身的讚崎烏冬,這款海藻烏冬扁而幼身,貌似蕎麥麵,吃落較軟腍。湯底用上鰹魚湯,帶點鮮甜味,烏冬簡簡單單配上溫泉蛋及海藻,已經很不錯。沙律都算新鮮,淋上微酸的沙律汁,頗開胃。燒鱈魚飯套餐中,鱈魚飯及海藻烏冬的份量基本上各有大半碗,加上沙律,吃完一整個套餐後,是頗飽肚的。鱈魚用日式燒汁烹調過,很入味,肉質嫩滑。雖然略咸,但拌飯吃剛剛好。套餐包括蛋卷,我們選了抺茶及草莓味道。抺茶蛋卷茶味濃,質感軟綿。而草莓蛋卷帶淡淡的草莓清香味,不會太甜,不錯。單單一個抺茶蛋卷又怎能滿足綠茶控的胃口呢?於是追加了抹茶軟雪糕芭菲。抹茶軟雪糕芭菲份量不大,卻包含多款材料,除了主角抹茶軟雪糕外,還有丸子、綠茶果凍、紅豆、脆餅、杏仁片及蛋糕,層次及口感豐富。抹茶軟雪糕茶甘味濃,質感算滑。而綠茶果凍類似啫喱,味道不算濃,太概是因為先吃了味濃的
日本產溫泉蛋海藻烏冬
沙律都算新鮮,淋上微酸的沙律汁,頗開胃。
燒鱈魚飯套餐
抹茶軟雪糕芭菲
抹茶軟雪糕茶甘味濃,質感算滑。而綠茶果凍類似啫喱,味道不算濃,太概是因為先吃了味濃的抹茶軟雪糕而遮蓋了果凍的味道。而丸子煙煙韌韌,紅豆甜而軟綿。吃到底部,還有脆口的杏仁片及一口蛋糕,正!
2016-06-02
2016-06-08 306 瀏覽
放假當然要相約好友們出來聚一聚, 喜歡抹茶的我們選擇了在這間進行我們的晚餐!  我們到達的時間較早, 所以不用等太久就能入座。 鱈魚飯+麵銀鱈魚嘅味道香甜,而且肉質嫩滑,一向超喜愛!有些店鋪用平價嘅比目魚充當鱈魚!但呢度明顯係真鱈魚,正!麵嘅份量好多,呢一個set,真係好夠飽。抹茶沙冰+軟雪糕這杯「抹茶沙冰+軟雪糕」抹茶味夠濃, 帶有奶香而且口感豐富, 味道甜中帶微微抹茶甘香。個人覺得軟雪糕部分用匙羹一口口吃會比較能品嚐到它們的味道!如果把一整杯拌混後才喝, 由於抹茶味很出很搶, 味道就變得與「牛奶抹茶」,忌廉牛奶抹茶」等等完全沒有分別了香蕉窩夫原本你會諗住雪糕加朱古力醬會可能太甜,係唔會既!佢個窩夫本身唔太甜,好岩我地!係碟上面每一樣野都好出色,既可以獨立品嚐,亦可以夾埋一齊食最最最要讚嘅係佢個窩夫,堅係外脆內軟!整體來說, 這裡的食物和飲品質素出色, 會再黎。喜歡抹茶的朋友還是可以來嚐嚐這裡的抹茶,下次有機會也想品嚐看看這裡其他嘅抹茶甜品呢!
放假當然要相約好友們出來聚一聚,
喜歡抹茶的我們選擇了在這間進行我們的晚餐!

我們到達的時間較早, 所以不用等太久就能入座。
鱈魚飯+麵

麵嘅份量好多,呢一個set,真係好夠飽。
抹茶沙冰+軟雪糕

味道甜中帶微微抹茶甘香。
個人覺得軟雪糕部分用匙羹一口口吃會比較能品嚐到它們的味道!

香蕉窩夫

2016-05-30
  • 抹茶沙冰+軟雪糕
2016-06-06 370 瀏覽
到THE ONE看電影,還有一點時間,我跟男友也未吃午餐,於是便選了附近的宏吃東西。看到display 櫃的蛋糕,一向喜歡甜點的我不其然被吸引了,有芝士餅,又有卷蛋蛋糕 因為我們時間不多,很快就點了食物男友點了$99的特價餐(甜品當然成為了我的囊中物  ) 味噌海藻烏冬配日本草莓小蛋卷其實$99 可以有沙律有主食有甜品都算不錯了,不過男士吃的話,份量不算太多第一次吃海藻烏冬,感覺很有趣,淡淡海藻味,一點一點像芝麻大小,烏冬是讚歧烏冬的口感,頗彈牙草莓小蛋卷,真是很小的正所謂物以罕為貴嘛蛋卷加上忌廉很軟滑,整個蛋卷很鬆厚,草莓有點酸,但偏偏可中和忌廉的甜度剛剛好另外我點了蘑菇撈烏冬我叫了才知道是凍食的,不過已經懶得再想吃什麼,就這樣吧!反而令我有驚喜,熱食與凍食比較,我較喜歡凍食,有少許像兒時吃的撈撈冷麵蘑菇很香,很適合夏天享用,感覺十分清新,應該是因為撈烏冬的汁帶少少鮮味(像鏗魚汁)後話:份量較合女孩子,男士的話可能要叫一個DOUBLE SIZE吧

因為我們時間不多,很快就點了食物
男友點了$99的特價餐(甜品當然成為了我的囊中物
 ) 味噌海藻烏冬配日本草莓小蛋卷
草莓小蛋卷,真是很小的
正所謂物以罕為貴嘛

另外我點了蘑菇撈烏冬
我叫了才知道是凍食的,不過已經懶得再想吃什麼,就這樣吧!

後話:份量較合女孩子
,男士的話可能要叫一個DOUBLE SIZE吧

題外話/補充資料: DISPLAY 櫃後就是水吧(因CASHIER就在那邊),但眼見很多WAFFLE 放在一旁沒有盒子COVER著,可以用有蓋的器皿放那些WAFFLE較衛生
2016-05-28
10 分鐘 (堂食)
2016-06-06 1669 瀏覽
記得早在很久之前「宏」在佐敦已經頗有名氣,現在遷往人流更多的The One,再加上正盛行綠茶甜品風的關係,等候時間更長是必然的。雖然新店地方大了很多座位亦增加不少,但由於晚飯時段,我們等了大概半小時才可進內,而且限時90分鐘。其實90分鐘食一餐飯本應足夠,但筆者總是不喜歡有時間侷限著,感覺吃得不夠暢快點了日本野菜天婦羅冷烏冬套餐,前菜是加了黑醋的開胃沙律菜,蔬菜生鮮還有粟米粒夾雜著,野菜天婦羅應是由蕃薯南瓜切條炸成的,味道不錯不會有油膉味,略嫌炸得不夠乾身,沒有那種香脆的感覺。最值得讚的是那個冷烏冬,麵條爽口彈牙,有點像蕎麥麵不像烏冬,口感確實一流,配搭冷麵汁吃停不下來相比起前者煙三文魚海藻烏冬的確較為遜色,冷烏冬上擺放著一大片煙三文魚捲成的花,魚的煙燻味少,但肉質不錯,不像某間西餐的霉肉三文魚,不知道是否沒有冰鎮著的關係,麵條好像跟之前有點分別,但也是很好吃的套餐送的是斯里蘭卡紅茶,茶味香濃特別,但感覺晚黑喝太多會睡不著,所以沒有喝畢甜品都是套餐所包的,蛋卷味道有分抺茶、香草或黑芝麻,還有馬卡龍和草莓蛋糕可供選擇點了抺茶味,奶味較重抺茶味不算太濃,反而更合我口胃,而且蛋卷軟軟綿綿的,
點了抺茶味,奶味較重抺茶味不算太濃,反而更合我口胃,而且蛋卷軟軟綿綿的,口感配合十分好!
個人認為$99有主菜有甜品有飲料,而且環境寬敞舒適,確實找不著理由不會再來
30 分鐘 (堂食)
2016-06-06 1226 瀏覽
參加表妹的婚宴,見時間尚早,去婚宴前食甜品打打底吧!知道抹茶甜點店「宏」開在The One,作為抹茶狂迷的我當然要試試。其實這不是我的第一次光顧,當宏仍在佐敦開店時,時常都會到店外帶這家的抹茶卷蛋。宏開在京都抹茶名店中村藤吉樓下,挑機味濃。不過宏在本地食壇的資歴其實更長,在抹茶仍未大熱之時,宏的抹茶甜店已甚具名氣,而老闆正正是地道的日本人,對食材有堅持和執着。知道佐敦總店已告結業,感覺可惜,不過人總是要向前看的,宏進軍大商場,相信是要大展拳腳了吧!下午五時正是用餐的尷尬時刻,還以為不用等位,怎料足足等上三十分鐘!等待之際環顧新店的環境,店前一列甜品櫃,展示着店的名物卷蛋和各式蛋糕,數量之多足証它的甜品有多受歡迎。店內面積不大,食桌置放得甚擠迫。雖是日式甜品店,那裝潢卻不怎麼樣,感覺倒像日式快餐。終於可以入座了,先評評最弱的一環-服務。女侍應時刻在遊魂狀態,帶位時跳過我的號碼,連道歉的意思也沒有,下單時態度奇差,而侍應送錯餐的情況時有出現,是侍應太年輕之故吧!等位已費了不少時間,還是速戰速決吧!老公選了蛋糕套餐,而我則選了抹茶芭菲。宇治抹茶芭菲($88)配搭和風的關係,相信會是最受歡迎的
參加表妹的婚宴,見時間尚早,去婚宴前食甜品打打底吧!

下午五時正是用餐的尷尬時刻,還以為不用等位,怎料足足等上三十分鐘!等待之際環顧新店的環境,店前一列甜品櫃,展示着店的名物卷蛋和各式蛋糕,數量之多足証它的甜品多受歡迎。店內面積不大,食桌置放得甚擠迫。雖是日式甜品店,那裝潢卻不怎麼樣,感覺倒像日式快餐

終於可以入座了,先評評最弱的一環服務。女侍應時刻在遊魂狀態,帶位時跳過我的號碼,連道歉的意思也沒有,下單時態度奇差,而侍應送錯餐的情況時有出現,是侍應太年輕之故吧!等位已費了不少時間,還是速戰速決吧!老公選了蛋糕套餐,而我則選了抹茶芭菲。

宇治抹茶芭菲($88)
配搭和風的關係,相信會是最受歡迎的抹茶甜品吧!有別於一般的芭菲杯,用上矮身的玻璃杯子,份量相對少了,也是唯一美中不足之處。
宇治抹茶芭菲

主角抹茶軟雪糕撒上一點茶粉,宇治抹茶茶香甘濃但溶點較底,奶滑度不俗。芭菲配搭保有傳統之餘帶點破格,白玉子軟糯,紅豆蓉甜美,抹茶軟糍煙韌,更欣賞的是那糖霜脆片,香脆甜美。底層還伴有蜜脆的杏仁片和蛋糕,整個配搭美味又特別,跟中村相比是另一番滋味。

伯爵茶芳蛋糕($50/Tea Set)
老公不好抹茶,因此選了伯爵茶芳蛋糕。和風淡雅的蛋糕造型,簡約的用奶油拉出雲石紋理。面層的奶油忌廉用上3.7北海道牛奶,奶香濃郁幼滑濕潤鬆軟的蛋糕散發出伯爵茶的幽香,沒有抹茶的甘濃,茶香相對地淡雅自然,就個人而言蛋糕質感不俗,但茶味不算突出,不是我杯茶吧!
伯爵茶芳蛋糕

汀普拉茶($50/Tea Set)
以精緻的茶具盛上,用的是茶葉碎,這紅茶入口順喉,但茶香偏淡,配蛋糕感覺還好吧!
汀普拉茶

這次再訪,蛋糕水準依然,芭菲新品也有驚喜,令我對宏的主菜更感興趣了。只是無論是環境或服務都有不少改善的空間,否則只會成為店家大展拳頭的絆腳石吧!
2016-03-27
30 分鐘 (堂食)
伯爵茶芳蛋糕
宇治抹茶芭菲
2016-06-05 291 瀏覽
之前朋友食完宏話好好味於是就專程黎食一次 結果果然冇失望,非常滿意!!叫左燒鱈魚飯套餐~$140包左一杯紅茶,燒鱈魚飯,海藻烏冬,前菜沙律同蛋卷,認真超級抵!海藻烏冬係朋友強烈推介一定要食,食落口就知果然推介冇錯 面條比較軟身,味道帶有淡淡地嘅海藻味,而且湯底係清湯,唔會遮左面條嘅味道。配埋海藻同香蔥,成碗海藻烏冬非常清新,食完真係非常難忘 燒鱈魚飯個人就覺得比較遜色少少。燒鱈魚冇骨之餘,仲有好味嘅燒醬味! 外脆內軟2種口感配搭得啱啱好~可惜珍珠米同西蘭花真係好清淡,冇乜味,如果可以配搭番少少醬汁就好啦 最後個套餐仲配埋蛋卷~我叫左黑芝麻蛋卷再加左6蚊加大。味道真係非常驚艷! cream有好強烈嘅芝麻味,非常香,但都唔會甜到膩而且仲好似食到少少芝麻碎,證明係真材實料用芝麻整 最後同朋友一齊叫左個雜果芭菲覺得最特別嘅地方就係甜(雪糕)酸(果酸同水果)咸(窩夫)3種味道融合!用酸酸地嘅果酸做配搭真係好新鮮食得好滿意!
之前朋友食完宏話好好味
於是就專程黎食一次

結果果然冇失望,非常滿意!!

海藻烏冬係朋友強烈推介一定要食,食落口就知果然推介冇錯

配埋海藻同香蔥,成碗海藻烏冬非常清新,食完真係非常難忘
燒鱈魚飯個人就覺得比較遜色少少。
燒鱈魚冇骨之餘,仲有好味嘅燒醬味!
外脆內軟2種口感配搭得啱啱好~

cream有好強烈嘅芝麻味,非常香,但都唔會甜到膩
而且仲好似食到少少芝麻碎,證明係真材實料用芝麻整
最後同朋友一齊叫左個雜果芭菲

食得好滿意!

2016-06-01
2016-05-28 386 瀏覽
晚上到左尖沙嘴行下周圍有咩食就搵到呢間。侍應幾好招呼,環境亦乾淨。一行3人叫左3個set。我係食 煙三文魚海藻烏冬set 烏冬幾有咬口,味道同普通烏冬唔同,更加fresh。煙三文魚味道唔錯都幾大塊朋友點左個咖哩吉列豬排飯 中辣。但係日式咖喱主打甜味所以都唔係好覺辣。咖喱唔錯 豬排幾juicy 外皮脆口 野飲就有呢個宇治抹茶奶 茶味香 啱曬我口味仲有個宇治抹茶沙冰抹茶軟雪糕。呢個抹茶沙冰底比熱飲淡口。但當你融左D雪糕落佢就非常好飲 雪糕一樣茶味好濃唔會太甜有個跟set既抹茶蛋捲。我自己都買左個返屋企食好好味最後有個散叫既抹茶窩夫甜品。個窩夫好脆口配上抹茶雪糕冇得頂順帶一提餐廳D食物賣相都幾好
野飲就有呢個宇治抹茶奶 茶味香 啱曬我口味
有個跟set既抹茶蛋捲。我自己都買左個返屋企食
好好味
最後有個散叫既抹茶窩夫甜品。個窩夫好脆口配上抹茶雪糕冇得頂
順帶一提餐廳D食物賣相都幾好
2016-05-27
2016-05-26 2690 瀏覽
日本控必食!我真係好鐘意食日本野,今日男友終於肯帶我去食!!!!好開心食到好飽又好滿足,因為食左好多野..哈哈.可能我地7點都仲算早~所以唔太洗等位~但入面已經開始多人洛~拿拿林叫野食~天婦羅飯+麵Set呢個係男友叫ge~我都當然唔執輸試下啦~~炸物口感好好~唔會炸到好厚粉...而且仲做到材料同粉漿中間係"Lim"住食左舊蕃薯..甜到入心,仲好香喔溫泉蛋烏冬Set個湯底係用鱒魚淆出黎架!!好鮮甜,亦比較清~重點係無味精!!!!烏冬係用海藻(麵上的粒粒)混埋做出黎~所以呢個麵都好健康喔~紅茶Eralgrey不是普通的紅茶聞一下有點薑味的~喝下去也是~宮廷喜悅茶呢個我建議大家一定要試!!!!真係好特別!聞落去好香~飲落去有幾種不同ge花味~好清新~好舒服!食到飽飽地飲啖落去真係好舒服!!!聽講英女皇都係飲佢~~~綠茶&芝麻Roll呢2個Roll都好creamy.日本甜品真心有料到~而且唔會好甜芝麻真係用芝麻磨架~味道好濃!!!d Cream入面仲有細細粒芝麻,有d咬感~抹茶窩夫個窩夫底外面好脆卜卜中間就好creamy~仲有濃濃的抹茶味~~~其實佢地d抹茶味道總括唔會太甜,味道濃~好有水準2
日本控必食!我真係好鐘意食日本野,
今日男友終於肯帶我去食!!!!好開心

食到好飽又好滿足,因為食左好多野..哈哈.
可能我地7點都仲算早~所以唔太洗等位~
但入面已經開始多人洛~
拿拿林叫野食~
天婦羅飯+麵Set
呢個係男友叫ge~
我都當然唔執輸試下啦~~
炸物口感好好~唔會炸到好厚粉...
而且仲做到材料同粉漿中間係"Lim"住
食左舊蕃薯..甜到入心,仲好香喔
溫泉蛋烏冬Set
個湯底係用鱒魚淆出黎架!!
好鮮甜,亦比較清~重點係無味精!!!!
烏冬係用海藻(麵上的粒粒)混埋做出黎~
所以呢個麵都好健康喔~
紅茶Eralgrey
不是普通的紅茶
聞一下有點薑味的~
喝下去也是~
宮廷喜悅茶
呢個我建議大家一定要試!!!!真係好特別!
聞落去好香~飲落去有幾種不同ge花味~
好清新~好舒服!食到飽飽地飲啖落去真係好舒服!!!
聽講英女皇都係飲佢~~~
綠茶&芝麻Roll
呢2個Roll都好creamy.
日本甜品真心有料到~
而且唔會好甜
芝麻真係用芝麻磨架~味道好濃!!!
d Cream入面仲有細細粒芝麻,有d咬感~
抹茶窩夫
個窩夫底外面好脆卜卜
中間就好creamy~仲有濃濃的抹茶味~~~

其實佢地d抹茶味道總括唔會太甜,味道濃~
好有水準

2個人食左好多野~埋單$480~
可以食到日本風味,而且有齊main course同甜品,抵啦~
下次可以再黎lu~
2016-05-25
2016-05-25 1962 瀏覽
今日同女朋友去左尖沙咀行街,行到有d肚餓就去左the one 食宏 ,好似係尖沙咀都幾出名的一間日本食店。行到去唔洗等位就可以入去😬個好頭望落去都幾乾淨利索,擺設都好整齊見到好有心思布置😄而且店員都好有禮貌俾餐牌果陣好有心機介紹食物😎我地叫左個咖哩蝦天婦羅飯同一個溫泉蛋冷麵,首先講下個飯先😎有三隻蝦天婦羅,唔會話太多炸粉同炸到太油膩,蝦都仲有鮮味,不過如果多d會更加好啦😌係咖哩方面睇到係有放好多料,有薯仔紅蘿蔔都幾好食,不過略微唔多辣,建議你地落單果陣同店員講辣多少少會好d👍🏿個面方面湯頭係冷面豉油,加多隻温泉蛋,面頭有d香草同個面都幾夾,面的質地都幾好但不過個面好似無咩送咁,整體上都合格的。叫左個抺茶奶不過甜左少少,而另一個面跟左杯洋甘菊清清地都唔錯。😁係甜品方面,係值得一讚的,叫左個巧克力芭菲,面頭有chocolate macaroon同puff 仲有個朱古力蛋糕,杯來都有好多朱古力醬,夠曬朱古力味,最好食就係入面個云呢嗱雪糕,夠晒大個同夠滑,好中意食。呢個食都最尾可能會好甜但真係幾好食。另一個就係香蕉焦糖窩夫,有d杏仁脆片都幾正無諗曬👍🏿窩夫好夠味同夠曬脆😎超正。個雪糕都係同頭先

另一個就係香蕉焦糖窩夫,有d杏仁脆片都幾正無諗曬👍🏿窩夫好夠味同夠曬脆😎超正。個雪糕都係同頭先果個一樣,一啖雪糕一啖窩夫真心超好食,仲有俾d cream,呢個甜品係成晚最好食的😁

最後食完咁多野都係300幾都唔算貴幾正。下次都會再食過😌
2016-05-23
2016-05-24 1469 瀏覽
早早已經聽過宏的大名,得知宏上年九月進駐尖沙咀The One,身為抹茶迷的我當然要去潮聖,事前做足功課上網睇下餐牌,原來除了超人氣的抹茶甜品外,熱食主菜都出名好食!我同家姐下午一點左右去到,餐廳環境好乾淨,由於太肚餓的關係,我地坐低即刻打開兩個餐牌揀食物!飯麵甜品餐,一個set有齊沙律、麵同飯另外有一個烏冬拉麵同甜品Menu,甜品種類好多,款款都想食,真係會選擇困難症!雜錦天婦羅烏冬 $168睇餐牌得知宏的烏冬係由小麥粉同海藻製成,所以顏色味道會比較特別,同一般餐廳食到既烏冬會唔同,口感會較彈牙,顏色亦會偏啡,因為加入左海藻,亦會比較健康!所以點了雜錦天婦羅烏冬雜錦天婦羅包括蝦、茄子、蕃薯、青辣椒同秋葵,粉漿好薄身,每款天婦羅都炸得金黃鬆脆,新鮮熱辣,又唔會太油膩,好食烏冬好大碗,湯底清甜,口感彈牙,食落口仲有淡淡的小麥香,烏冬麵身亦較扁,所以好容易夾起,我好鍾意呀!京燒銀鱈魚飯套餐 配 黑芝麻蛋卷 $140京燒銀鱈魚超級好食!魚肉好嫩滑,醬汁好似鰻魚汁,甜甜酸酸好開胃,配白飯一流仲有甘荀同西蘭花做配菜,好健康呀!飯套餐仲配有柚子汁菜沙律同烏冬,沙律菜清甜,柚子汁好開胃,烏冬同頭先所講

飯麵甜品餐,一個set有齊沙律、麵同飯
雜錦天婦羅烏冬 $168

京燒銀鱈魚飯套餐 配 黑芝麻蛋卷 $140
仲有甘荀同西蘭花做配菜,好健康呀!
飯套餐仲配有柚子汁菜沙律同烏冬,沙律菜清甜,柚子汁好開胃,烏冬同頭先所講一樣出色!
黑芝麻蛋卷
聽聞係新出產品,黑芝麻味好香濃,中間的cream好軟滑,入口即溶,食到芝麻味之外仲有好香濃牛奶味,可以媲美抹茶蛋卷
日本草莓沙冰 $89
好足料,仲見到草莓核,甜酸的味道好適合夏天飲!
伯爵矢車菊紅茶 $59
據知紅茶由斯里蘭卡入口,伯爵茶加入矢車菊元素,飲落口有淡淡花香同佛手柑味,好味
抹茶甜品Set B $198
食完主菜已經飽飽地,但去到宏點可以唔食抹茶甜品!呢個Set最適合2人share,而且每款甜品都有,可以一次過試哂!

抹茶曲奇:好香牛油味同時帶有抹茶甘香,好鬆脆!
抹茶雪糕:新產品,好香抹茶味,好夠凍,食落口唔會覺得苦,用料上乘

抹茶蛋卷:招牌甜品,蛋卷鬆軟,中間層cream同樣好香牛奶味

抹茶水晶糕:似食緊抹茶味啫哩,好彈牙,好得意!
抹茶布甸:好軟滑同好重抹茶味

總結:今餐非常滿意,餐廳食物水準出色,老闆更會到每張枱詢問客人意見,十分有心,除了甜品外,主菜同樣出色,Very Good

2016-05-24
我同事不停大讚呢間店舖的食物~ 烏冬,沙律,壽司,紅茶,綠茶及黑芝麻甜品都係超水準~ 今次食完又真係如此! 我跟男朋友呢日黎到店舖時,首先見到形形式式的西飯及蛋糕,賣相非常吸引呀~ 跟據男朋友說,呢間係在佐敦賣綠茶蛋糕非常有名的店舖~ 我地去既係The One戲院的下一層那間以為呢間係吃蛋糕的甜點的專門店, 原來都有不少熱食, 包括多款烏冬, 意粉和咖喱飯食~晚市套餐包一客湯烏冬, 冷烏冬或意粉, 仲有一件蛋糕和是日精選茶, 但只賣$99!  正到卑!若果在尖沙咀咁旺的地方吃個晚餐套餐係$99,真係相當吸引,所以我地諗都無諗就點左!望望餐牌,圖文並茂, 烏冬內有海藻, 十分特別,係對腸胃好好的食物黎~主打的甜品更有不少選擇~ 同事千叮萬囑我除左食好出名既綠茶同黑芝麻甜品之餘, 記得要點茶,因為係英國皇室御用的特級錫蘭紅茶~也難怪, 紅茶配甜品和蛋糕最適合  另加,我地都點埋最受歡迎的雪糕芭菲~茶以玻璃茶具端上來, 皇室茶就香濃得不得了, 只是嗅一下都已經好香好濃!嗰種香味係勁舒服!喝下去還有少少甘甜~ 正!果然同事無介紹錯~ 意粉端上黎時,見帶子兩隻蝦加一塊香葉放係上面,賣

正到卑!
 另加,我地都點埋最受歡迎的雪糕芭菲~
意粉端上黎時,見帶子兩隻蝦加一塊香葉放係上面,賣相很清新~
麵是幼身的天使麵,但吃來彈牙還微微的透著麻油香,香葉下面原來放著白色的蔥絲,令這麵更有香氣~
單吃意粉就很好吃, 相對地海鮮成為錦上添花的配角
烏冬熱騰騰的送上黎時已隱覺鰹魚的香氣, 伴以嫩滑溫泉蛋和紫菜,賣相甚佳~
喝一口湯,不得了,很濃很鮮,再吃烏冬,很有彈性又能沾滿湯汁,跟意粉一樣,單是湯麵已很好吃,溫泉蛋和紫菜就成了令味覺滿足感錦上添花的配角

套餐還有沙拉和兩件花卷,沙拉雖只有生菜粟米和車厘茄,但那酸甜的醋醬汁調得恰到好處,相當醒胃,而且材料好新鮮;花卷中有玉子青瓜蟹柳,配沙律醬吃也開胃~
不過主菜的份量已不少,多了這兩前菜,男朋友也食得飽了
套餐可以選吃五款cake, 主打的綠茶卷當然要試,另外也試了新推出的黑芝麻卷~
綠茶卷入口即融,香軟非常,清香的茶味在口中慢慢滲出,中間的cream尤其滋味,相當出色

芝麻卷因有芝麻碎而很特別,芝麻味勁濃郁,好好食呀~
七層超豐富口感的雪糕芭菲甜品($88):這杯有紅豆、脆餅、綠茶凍、丸子、杏仁脆片和蛋糕伴綠茶雪糕, 勁吸引!!
這道甜品口感仲相當豐富,軟林的茶凍,彈牙的丸子,又可以脆餅沾雪糕吃,底層還有大量杏仁脆片,最底還有蛋糕
雪糕綠茶味濃而沒苦澀,軟滑而只有微甜,伴較甜的紅豆吃剛好,綠茶凍的茶味更濃而有少少苦澀,又剛好被雪糕的甜滑中和,底層有大量的杏仁脆片,濃重的果仁味被茶味中和,雪糕的軟滑和脆片的香脆在口中相映成趣~
味道和口感都有多重層次,食得人很滿足~ ^^ 嗰份量好大,兩個人真係啱啱好!

我臨走時仲忍唔住買左一嗰綠茶蛋糕俾家人食 ($30)~ 因當時已經七點幾,見到入黎食人越黎越多~ 真係覺得呢間店係好有誠意既店鋪~ 值得推介!
  • 海鮮海藻意粉套餐
  • 皇室特級紅茶
  • 温泉蛋烏冬套餐
2016-05-22 1245 瀏覽
今日突然好想食抺茶蛋糕,就去左一直都好想試既宏。以前宏喺佐敦開店既時候都有留意開,見而家轉左喺The One咁方便就去食個Tea~一上扶手電梯就見到大大間,門口擺左好多唔同款蛋糕好吸引啊😍😍入面都有幾多張檯,檯同檯之間夠闊落,起碼下午茶hea下都坐得舒服啲丫~見到Menu除左甜品,仲有主食例如烏冬、鰻魚飯、咖哩飯等等。烏冬有d一粒粒既野喺入面,原來烏冬混入左海澡粉,當然纖維豐富D之餘口感應該同一般既烏冬好唔同啦!我超鐘意食烏冬,無論湯烏冬、炒烏冬定係冷烏冬,全部都鐘意食,所以食烏冬已經唔會再食超市買$3一包果D已熟即食既烏冬,轉食稻庭烏冬,煮既時間要好注意,一定要保留佢本身既彈牙爽口。所以唔使諗一定叫湯烏冬。有個全日套餐$99有一個烏冬、一件蛋糕加一杯紅茶,想一次過試曬叫呢個都幾好,但我想食埋抺茶甜品,於是叫左下午先開始有既Tea Set A. 本身想試和風海鮮麵意粉,睇張相似係和洋式做法似乎幾特別,但見到有醬油湯烏冬配溫泉玉子,咁清咁素既醬油湯似乎喺日本先容易搵到,所以叫左一個醬油湯 + 一個味噌湯。仲有D套餐係湯烏冬再加一碗咖哩飯,份量超大!原來烏冬仲有附送沙律同2件反卷,沙律材料

原來烏冬仲有附送沙律同2件反卷,沙律材料大路,用上日式既沙律汁酸酸甜甜,反卷都唔錯,唔係入口暖果種~而烏冬麵屬方扁型,唔粗身,望落顏色似綠茶/蕎麥麵,食落好有口感爽身,加埋清淡既醬油湯同滑溜溫泉蛋感覺好清新😊就係想食咁既麵,而朋友覺得味噌湯都唔錯,好多地方既味噌湯都做到好鹹,佢就飲到好多湯都屎層層唔口乾。味噌湯既材料相對多啲,有叉燒、筍、粟米、蔥,2塊叉燒都唔細。我地食到好慢,D烏冬仲係爽口又有麵既質地,感覺唔錯。份量適中,食埋沙律、反卷啱啱好。
醬油湯配溫泉玉子海藻烏冬
味噌湯海藻烏冬
附送的卷物和沙律
今日既斯里蘭卡紅茶係Earl Grey伯爵,本身對Earl Grey無乜好感,不過見有咁多正面評價就試下....完全改觀了!同我之前飲過既Earl Grey完全唔同!入口好順唔會有太搶既味道,反而後勁有股花味,唔知點解好有層次,之前就係驚有陣味太強烈,呢杯絕對有驚喜!Keep住個茶包仲可以加熱水再泡,因為見到間唔時Waitress拎住個壺添加熱水先知可以咁!哈哈!另外冰滴咖啡堅得,聞落無乜感覺,入口先知滴滴精華,好似講得好誇咁,但飲開咖啡既都知道加左水同奶之後咖啡香少左好多好多,我只係試左一小啖都有濃濃咖啡香停留喺口裡而好耐....呢杯冰滴咖啡不得了,唔加糖唔加奶一啲都唔覺苦,可能因為咖啡豆/粉無經過高溫處理,可以保留到咖啡豆既原本味道。
冰滴咖啡
Tea Set A有4款抺茶甜品連一杯抺茶牛奶,抺茶蛋卷係mini size,唔怪得係招牌甜品,入口甘順唔係好甜,最緊要唔多cream而蛋糕要鬆軟。唔算好濃烈抺茶味,但係好舒服,再呷一口熱既Earl Grey簡直襯曬。Macaron抺茶味係幾款當中最淡,但以非Macaron專門店黎講佢既水準唔低,應脆則脆,呢個一定要襯茶先食到,因為Macaron都唔好期望佢少甜。而當中最好食既係估都估唔到既拿破崙!中間夾住超濃抺茶雪糕,酥皮超鬆化香甜,牛油香得輕盈,一齊放入口可以中和到雪糕既抺茶濃郁,下次一定食返呢個!唯一一件非抺茶:牛奶布丁配紅豆,少食抺茶甜品既朋友都掃曬呢個布丁,我諗應該唔差。而抺茶牛奶中規中矩,飲抺茶既相信都會鐘意。
Tea  Set  A
抺茶拿破崙
抺茶馬卡龍
呢餐令我想下次黎食和風海鮮麵意粉、抺茶雪芳蛋糕或者窩夫襯Royal Delight Tea宮廷喜悅茶😋
2016-05-17
抺茶拿破崙
抺茶馬卡龍
  • 抹茶蛋卷
2016-05-20 642 瀏覽
返工咁辛苦, 總要為生活 苦中帶有一點甜~難得早左小小收工, 係 尖沙咀行左陣街~ 搵左間5洗等位, 地方又靚又舒服的地方食晚餐~最吸引人入去的地方, 一定係門口個凍櫃!!好多cake~~~ 仲有綠茶蛋卷  內裡全都係日本裝潢, 白色牆身+一大件的紫色和服, 仲有d 小擺設, 給人簡單而舒服的感覺~晚餐選擇其實都幾多, 烏冬,咖哩,飯餐定食都有~ 最好的就係 有套餐仲要包埋甜品~  見meun 介紹佢自創海藻烏冬好像比較特別,  有別於平時食 ge 讚岐/稻庭烏冬 .一於食佢~ 叫左一個醬油海藻烏冬, set 餐跟個salad, 佢個salad 好開胃, 個車里茄好爽甜 , 黑醋酸酸甜甜 岩岩好!個烏冬真係同平時個d 5同, 外貌有d 似蕎麥面,本身個面有d 咸 所以再飲埋湯會重口味左, 不過醬油湯好香, 一啖烏冬一啖湯😍 係好食ge❕另一set 叫左煙三文魚海藻烏冬, 一上台 陣陣 煙三文魚味* 個烏凍食反而好食過熱食, 烏冬好有咬口, 好彈牙!加上配烏冬湯, 清清地反而帶出左 海藻的咸味, 超級夾 飲品分別叫左綠茶鮮奶 ;綠茶控至愛, 好濃郁的鮮綠茶味,不過係有點偏甜, 奶好
返工咁辛苦, 總要為生活 苦中帶有一點甜~

一於食佢~

飲品分別叫左綠茶鮮奶 ;綠茶控至愛, 好濃郁的鮮綠茶味,不過係有點偏甜, 奶好滑, 讚
同 超級滴滴咖啡(凍~) -meun 寫係用日本技術調制出的咖啡.
其實係黑咖啡, 佢會提供奶同糖比你調配~
真係有別於一 般黑咖啡, 嗅落好香,不苦澀 但有酸 &甘 , 的確係杯好咖啡~
食完主菜, 5會好飽~ 到期待已久的甜品出場~
綠茶控至愛~ 綠茶蛋卷~ 真係超級好食~ 而且5太甜, 抹茶味濃郁, 個cream好有口感, 5係一pat pat 個d~
芝麻蛋卷~ 芝麻做得好白~ cream 做得好滑
食完都仲好像5係好夠喉~ 甜品是第2個胃
 一於放 縱下~

再來追加
京都宇治抹茶軟雪糕芭菲~
自家製嘅抹茶軟雪糕非常香滑,抹茶味濃郁;配料仲有紅豆、團子、蛋白脆餅, 最欣賞底下放左杏仁片, 口感豐富!!
OPERA~  朱古力 與忌廉的比例恰到好處,吃起來質感幼滑,朱古力味濃厚。一層層的蛋糕融合朱古力醬和混合了牛油忌廉,正
為辛勞的一天畫上完美句號

2016-05-16
  • 煙三文魚海藻烏冬
2016-05-19 756 瀏覽
係佐敦時已經想一試宏既厲害, 但一直沒有機會, 直到搬上了尖沙咀商場, 終有機會一嚐蛋卷滋味.係云云食肆中選了宏係因為被佢出名既甜品吸引, 估不到連主菜亦有水準. 我先點了海鮮海藻意粉, 套餐配有沙律和蛋卷. 意粉中混合了海藻製作, 質感比坊間意粉軟, 麵條有點像天使麵, 而且帶微微胡椒的辣味, 很開胃口. 意粉帶有一粒帶子和兩隻蝦子, 帶子連膏, 不帶半點雪味, 抵讚! 蝦子略小, 但細心除殼, 顧及食客感受, 再讚.甜品選了草霉蛋卷, 套餐附送的是小型。海棉蛋糕的質地和口感跟芝士蛋糕相似,加上light cream吃上去既輕且滑, 猶如雲般, 不會很漏. 草霉應是日本貨, 濃厚草霉味, 略帶酸味很吊胃口, 女生食多兩個也不怕肥.友人點了雪魚定食, 套餐有雪魚飯, 沙律和鎮店烏冬. 鰻魚汁加雪魚, 幼滑鮮甜. 湯烏冬和平時食的不同, 較為林身, 明顯湯頭沒有添加味精, 食完不會口渴, 是一亮點. 宏本身亦都推廣食得健康, 值得欣賞.這套餐甜品選了芝麻蛋卷。黑芝麻味香濃, 且較為甜些少, 猶如固體芝麻胡!兩個小型蛋卷絕不夠喉, 所以追加了一個抹茶芭菲. 這個芭菲的上層是抹茶雪糕十分美味
兩個小型蛋卷絕不夠喉, 所以追加了一個抹茶芭菲. 這個芭菲的上層是抹茶雪糕十分美味, 入口即溶, 幼滑濃厚, 後感仍有淡淡清香. 中層是紅豆, 抹茶o者o厘和白雪子, 這個很有咬勁, 和紅豆般配. 最下層是杏仁脆脆, 鬆脆可口.
藍霉芝士蛋糕屬中上, 雖然芝士味略為偏淡, 但質地做得很柔軟, 食起來不會很膩. 藍霉亦很新鮮, 鮮甜多汁飽滿.
最後來一杯皇室紅茶消消滯, 真係為一頓晚餐畫上完美句號.
2016-05-16
  • 芝麻蛋卷