2016-06-27 1909 瀏覽
今日突然好想食抺茶蛋糕,就去左一直都好想試既宏。以前宏喺佐敦開店既時候都有留意開,見而家轉左喺The One咁方便就去食個Tea~一上扶手電梯就見到大大間,門口擺左好多唔同款蛋糕好吸引啊😍😍入面都有幾多張檯,檯同檯之間夠闊落,起碼下午茶hea下都坐得舒服啲丫~見到Menu除左甜品,仲有主食例如烏冬、鰻魚飯、咖哩飯等等。烏冬有d一粒粒既野喺入面,原來烏冬混入左海澡粉,當然纖維豐富D之餘口感應該同一般既烏冬好唔同啦!我超鐘意食烏冬,無論湯烏冬、炒烏冬定係冷烏冬,全部都鐘意食,所以食烏冬已經唔會再食超市買$3一包果D已熟即食既烏冬,轉食稻庭烏冬,煮既時間要好注意,一定要保留佢本身既彈牙爽口。所以唔使諗一定叫湯烏冬。有個全日套餐$99有一個烏冬、一件蛋糕加一杯紅茶,想一次過試曬叫呢個都幾好,但我想食埋抺茶甜品,於是叫左下午先開始有既Tea Set A. 本身想試和風海鮮麵意粉,睇張相似係和洋式做法似乎幾特別,但見到有醬油湯烏冬配溫泉玉子,咁清咁素既醬油湯似乎喺日本先容易搵到,所以叫左一個醬油湯 + 一個味噌湯。仲有D套餐係湯烏冬再加一碗咖哩飯,份量超大!原來烏冬仲有附送沙律同2件反卷,沙律材料

原來烏冬仲有附送沙律同2件反卷,沙律材料大路,用上日式既沙律汁酸酸甜甜,反卷都唔錯,唔係入口暖果種~而烏冬麵屬方扁型,唔粗身,望落顏色似綠茶/蕎麥麵,食落好有口感爽身,加埋清淡既醬油湯同滑溜溫泉蛋感覺好清新😊就係想食咁既麵,而朋友覺得味噌湯都唔錯,好多地方既味噌湯都做到好鹹,佢就飲到好多湯都屎層層唔口乾。味噌湯既材料相對多啲,有叉燒、筍、粟米、蔥,2塊叉燒都唔細。我地食到好慢,D烏冬仲係爽口又有麵既質地,感覺唔錯。份量適中,食埋沙律、反卷啱啱好。
醬油湯配溫泉玉子烏冬  -  清爽,一啲都唔油
味噌湯海藻烏冬
附送的卷物和沙律
今日既斯里蘭卡紅茶係Earl Grey伯爵,本身對Earl Grey無乜好感,不過見有咁多正面評價就試下....完全改觀了!同我之前飲過既Earl Grey完全唔同!入口好順唔會有太搶既味道,反而後勁有股花味,唔知點解好有層次,之前就係驚有陣味太強烈,呢杯絕對有驚喜!Keep住個茶包仲可以加熱水再泡,因為見到間唔時Waitress拎住個壺添加熱水先知可以咁!哈哈!另外冰滴咖啡堅得,聞落無乜感覺,入口先知滴滴精華,好似講得好誇咁,但飲開咖啡既都知道加左水同奶之後咖啡香少左好多好多,我只係試左一小啖都有濃濃咖啡香停留喺口裡而好耐....呢杯冰滴咖啡不得了,唔加糖唔加奶一啲都唔覺苦,可能因為咖啡豆/粉無經過高溫處理,可以保留到咖啡豆既原本味道。
冰滴咖啡  -  每滴都係咖啡香👍🏻
Tea Set A有4款抺茶甜品連一杯抺茶牛奶,抺茶蛋卷係mini size,唔怪得係招牌甜品,入口甘順唔係好甜,最緊要唔多cream而蛋糕要鬆軟。唔算好濃烈抺茶味,但係好舒服,再呷一口熱既Earl Grey簡直襯曬。Macaron抺茶味係幾款當中最淡,但以非Macaron專門店黎講佢既水準唔低,應脆則脆,呢個一定要襯茶先食到,因為Macaron都唔好期望佢少甜。而當中最好食既係估都估唔到既拿破崙!中間夾住超濃抺茶雪糕,酥皮超鬆化香甜,牛油香得輕盈,一齊放入口可以中和到雪糕既抺茶濃郁,下次一定食返呢個!唯一一件非抺茶:牛奶布丁配紅豆,少食抺茶甜品既朋友都掃曬呢個布丁,我諗應該唔差。而抺茶牛奶中規中矩,飲抺茶既相信都會鐘意。
Tea  Set  A
抺茶拿破崙  -  超正!
抺茶馬卡龍
呢餐令我想有機會再黎食和風海鮮麵意粉、抺茶雪芳蛋糕或者窩夫餅襯Royal Delight Tea宮廷喜悅茶😋
2016-05-17
醬油湯配溫泉玉子烏冬  -  清爽,一啲都唔油
味噌湯海藻烏冬
附送的卷物和沙律
冰滴咖啡  -  每滴都係咖啡香👍🏻
Tea  Set  A
抺茶拿破崙  -  超正!
抺茶馬卡龍
  • 抺茶拿破崙
  • 冰滴咖啡
  • 伯爵紅茶
2016-06-24 612 瀏覽
the one行街見到有間日本甜品店都有晚餐食~見咁多人排隊,我又排埋一份先叫左個有飯有海澡烏冬既set dinner~照燒雞扒套餐仲有埋小蛋卷添~~我就簡左黑芝麻味呢碗自家制烏冬~~湯底好清好甜!好有日本感覺!麵質好Q彈,有輕微既海澡味!雖然呢配烏冬無肉!但絕對唔會覺得齋~照燒雞扒表層燒到金黃色~好香脆可口!雞肉肉質都好樕滑~無雪氣味!碗米飯都好好食~用左珍珠米!粒粒晶瑩剔透跟餐有個蛋卷~我就簡左個黑芝麻味~~超超級好味好濃郁既黑芝麻香!入口仲有小粒粒黑芝麻既tezxture真係食到停唔到口呢之有加左個京都宇治綠茶軟雪糕芭菲,雪糕柔滑細緻帶綿密!既有點奶香又有點綠茶既餘韻!紅豆蓉亦都清甜不膩綿綿紅豆清香在口內遊走,白玉丸子軟糯好味,唔會得粉糰~煙韌有咬口沾上軟雪糕更添滋味

跟餐有個蛋卷~我就簡左個黑芝麻味~~超超級好味
好濃郁既黑芝麻香!入口仲有小粒粒黑芝麻既tezxture
真係食到停唔到口呢
沾上軟雪糕更添滋味

2016-06-22 356 瀏覽
呢間宏以前係佐敦舊舖已經食過佢哋嘅蛋糕,好好食。搬咗去the one就未食過,見冇乜人等,就入去食個飯後甜品先!點了一客綠茶窩夫配綠茶雪糕,另外一杯綠茶雪糕沙冰。綠茶窩夫好有驚喜,因為綠茶味濃,另外有我最愛嘅栗子蓉伴碟,好正!另外,綠茶雪糕沙冰就一般,本人覺得沙冰太甜,好似sweet house cha cha好食過佢~~

點了一客綠茶窩夫配綠茶雪糕,另外一杯綠茶雪糕沙冰。

2016-06-22
$100 (宵夜)
2016-06-22 352 瀏覽
下午經過尖沙咀,熱到high high,走入The One過一過冷河,行下行下見到間日本式綠茶甜品店,就坐底休息下。下午時段沒什麼食客,地方寬躺,炎炎夏日,沒什胃口,想吃點濕潤的麵食。就點了以下食品。海藻烏冬配甜品特價餐:$99日本產溫泉蛋海藻烏冬+一件蛋卷+ 加高級斯里蘭卡紅茶以上餐已包以上食物。附上烏冬時,還有一個輕盈沙律和2件反卷。沙律爽脆酸甜,正好夏天品嚐。溫泉蛋生熟到剛好,蛋黃汁沾上烏冬麵一起食,陪添滋味。烏冬不是平時食開的烏冬,近似蕎麥麵,但較扁身,爽滑彈牙。抹茶蛋卷:奶味較重,綠茶味反而較少,口感鬆軟。高級斯里蘭卡紅茶,每天只提供一款口味:今日提供了伯爵茶,好香濃的紅茶,食完綠茶蛋卷,呻一口紅茶。頓時減低肥膩感。京都宇治抹茶軟雪糕芭菲:$88奶味較重,綠茶味相對較少。紅豆夠淋身,綠茶啫喱夠煙un,雪糕底下墊了一層脆片
下午經過尖沙咀,熱到high high,
走入The One過一過冷河,
行下行下見到間日本式綠茶甜品店,
就坐底休息下。
下午時段沒什麼食客,
地方寬躺,
炎炎夏日,沒什胃口,
想吃點濕潤的麵食。
就點了以下食品。
海藻烏冬配甜品特價餐:$99
日本產溫泉蛋海藻烏冬+
一件蛋卷+ 加高級斯里蘭卡紅茶
以上餐已包以上食物。
附上烏冬時,還有一個輕盈沙律和2件反卷。
沙律爽脆酸甜,正好夏天品嚐。
溫泉蛋生熟到剛好,蛋黃汁沾上烏冬麵一起食,
陪添滋味。
烏冬不是平時食開的烏冬,
近似蕎麥麵,但較扁身,爽滑彈牙。
抹茶蛋卷:
奶味較重,綠茶味反而較少,口感鬆軟。
高級斯里蘭卡紅茶,每天只提供一款口味:
今日提供了伯爵茶,好香濃的紅茶,
食完綠茶蛋卷,呻一口紅茶。
頓時減低肥膩感。
京都宇治抹茶軟雪糕芭菲:$88
奶味較重,綠茶味相對較少。
紅豆夠淋身,綠茶啫喱夠煙un,
雪糕底下墊了一層脆片
2016-06-22
2016-06-22 322 瀏覽
抺茶軟雪糕芭菲($88)用左上級抹茶製成嘅軟雪糕,食落雪糕好香滑,奶咪香濃,抺茶味唔濃,茶味香而不苦澀。配料有司令好鐘意嘅抺茶糯米糍❤️,煙煙韌韌、仲有抺茶啫喱,食落好重茶味但冇乜甜味,但司令嫌啫喱太多,唔係咁鐘意,下面仲有海綿蛋糕同粟米片,口感幾豐富。
抺茶軟雪糕芭菲($88)
2016-06-22 159 瀏覽
說起「宏」,我便想起抹茶甜品。因此,不是抹茶控的我,一直未有前往。最近,我從某報紙的副刊得知,這家的鰻魚飯用料特別,是真正來自日本的鰻魚,不過,價錢有點貴。湊巧這個月是生日月,另一同是鰻魚迷的朋友也在這月生日,我便邀她結伴同行,豪吃一頓。她比我更開心吧,因為她同時愛抹茶甜品呢。原來,除了抹茶甜品和鰻魚飯,「宏」這裡還有其他不少選擇的呢。單是餐牌,我跟朋友也看了5分鐘,因為實在不知選甚麼好。最後,我們決定點一客鰻魚飯套餐,再加上咖哩炸豬扒飯套餐和一Set 有5款的抹茶甜品 Set B!不要以為這裡的套餐,吃飯的就只有飯;這裡的套餐十分特別,除了一客飯和飲品外,還包括一小碗的海藻烏冬和甜品。你是否覺得店家在逼你吃烏冬?才不,那是店家的另一個主打名物,待會你就知有甚麼吸引。這數年來,在香港甚少吃到日本鰻魚,大多都是來自內地及台灣,風味、口感絕對比不上。不過,要以日本河鰻做上一個鰻魚飯,工夫與時間成本高,大多數香港的餐廳都不願做。而報導說「宏」的老闆卻堅持用日本河鰻烹調鰻魚飯。他直接向日本某縣的漁業協會取貨,將在當地中央處理好的河鰻(養足七個月後去骨片開,再用炭火燒好,入包裝出口)運到港,吃之

大鰻魚飯套餐
這數年來,在香港甚少吃到日本鰻魚,大多都是來自內地及台灣,風味、口感絕對比不上。不過,要以日本河鰻做上一個鰻魚飯,工夫與時間成本高,大多數香港的餐廳都不願做。而報導說「宏」的老闆卻堅持用日本河鰻烹調鰻魚飯。他直接向日本某縣的漁業協會取貨,將在當地中央處理好的河鰻(養足七個月後去骨片開,再用炭火燒好,入包裝出口)運到港,吃之前將其翻熱烤燒便可。聽起來真的十分吸引呢,不知道味道如何?
鰻魚飯以丼盒奉上,打開便看到兩大塊鰻魚和醃蘿蔔。鰻魚看起來有點「瘦」,對嗎?是的,我跟朋友都覺得它跟「肥美」這個形容詞有點距離,或許是因為這不是最佳的時候(8月是鰻魚生長得最肥美的時間)。不過,鰻魚吃起來依然軟腍,充滿彈性,沒有魚骨。我吃過印象中最美味的鰻魚是沒有骨的。醬汁配搭得宜,伴隨的醃蘿蔔有別平時吃的一味地酸,而是帶點酒香味,吃起來也爽口,十分特別。另外,它的米飯也值得著墨。米飯分明,米香濃而口感軟糯,令人難忘。
另一個飯就是咖哩炸豬扒飯套餐($108),選了中辣。
雖然是中辣,但其實也沒有覺得很辣,可能是因為日式咖哩吧。不過,飯的口感跟鰻魚飯的一樣,飽滿而軟糯,令人感覺滿足。豬扒炸得不錯,不油膩,皮不厚,肉也沒有「鞋」口,配上甜而微辣的咖喱味,也是一碟合格以上的咖哩飯呀!
附上的沙律也是正常的味道,沒甚麼特別。
我倒是想介紹它的烏冬呢。這碗烏冬小小的,但美味的東西,即使是淺嚐,也會令人留下印象,而這裡的烏冬就是例子。
據餐牌介紹,它是用100%純日本國內出產的小麥粉和含豐富的食物纖維、多酚、褐藻糖膠、維生素、纖維質的海藻所製成。雖然不知道它是否真的很有益。湯底很清,但內有不少海苔和少量蔥花。麵條上有一點點綠色的,我想那該是海藻的蹤影吧。它吃起來的口感的確跟其他烏冬不一樣。它幼一點,但厚身一點,吃起來滑又煙韌不易斷,有口感,叫人一試難忘。朋友後來甚至說為什麼剛才不點烏冬吃……
隨餐附送的茶是高級斯里蘭卡紅茶,不太懂評茶的我沒有太多意見,不過紅茶似乎可以解膩消滯,喝了之後,再吃甜品也頗合理呢。
隨餐甜品選了芝麻蛋卷,份量雖然少,但我們每人一半還是能嚐出它的美味。蛋糕的味道不錯,芝麻味香濃;蛋糕鬆軟,忌廉亦幼滑,但不會太甜,抵讚!
這個抹茶甜品 Set B ($198)絕對是這頓飯的壓軸主角。甜品一Set有5款,我們可以一次過吃到這裡的5種抹茶甜品,包括抹茶蛋卷、雪糕、曲奇、布甸和水晶糕。
先說抹茶蛋卷,跟芝麻卷一樣,中間同樣有厚厚的忌廉,但這是抹茶味的。蛋糕同樣綿密鬆軟,中間的抹茶忍廉有少許澀,是抹茶的甘,沒有令人失望。不過,朋友覺得芝麻味的蛋卷比這個濕潤點,認為芝麻蛋卷較優勝。
看著雪糕慢慢溶化,我們便先嚐雪糕。這雪糕可以再多1球嗎?實在太美味了,抹茶味香濃,齒頰留香,味甘而不苦!
抹茶水晶糕和布甸都很特別,水晶糕比布甸企身結實,口感就像涼粉和啫喱糖似的。而布甸「震騰騰」的,口感軟滑,抹茶味亦重,令人愈吃愈想吃。
抹茶曲奇其實也不錯,牛油味香,也能品嚐到抹茶味,不過,要是跟其他的甜品比較,曲奇便較遜色,吸引度亦大減。
雖然這頓飯不便宜,我們吃的也不是甚麼昂貴食物,但我跟朋友都吃得很享受。大抵是因為吃上自己喜歡的食物,捧著一個飽肚子,帶走了互相慶祝生日的感恩滿足……這些金錢,已算不上甚麼呢!
2016-06-13
10 分鐘 (堂食)
  • 抹茶甜品 Set B
  • 大鰻魚飯
  • 烏冬
2016-06-22 1624 瀏覽
老公知道我好係一個抹茶控就帶左我黎THE ONE既"宏"黎一個抹茶夜我點了一個日本產溫泉蛋海藻烏冬套餐($99)跟餐會有一個沙律, 主菜, 餐茶, 還有有一個小卷蛋做甜品沙律配上沙律醋, 酸酸的, 很開胃!侍應很好的為我們介紹他們的烏冬是日本出產的小麥粉, 含有豐富的食物纖維, 亦比一般的烏冬健康一點!我覺得麵質同口感都不錯!而且雖然看上起很清但其實好夠味,亦唔會覺得有味精既味道~跟餐的綠茶卷, 連CREAM也是綠茶, 整個就是充滿濃郁既綠茶味道,又唔會好苦! 好味! 由於天氣比較熱, 所以我另外再點餐飲,無飲到跟餐的紅茶抹茶沙冰, 這種天氣下來一杯真的很爽~我喜歡這個, 不會很甜, 有一點點的抹茶苦味,喜歡抹茶就會覺得這種甘味剛好!最後以一個抹茶的甜品作結尾!這個是抹茶軟雪糕芭菲($88)有紅豆, 丸子, 抹茶水晶糕, 抹茶軟雪糕底部還有杏仁脆脆抹茶的苦甘再配甜甜的紅豆和煙韌丸子無論口感同味道都很捧!!臨走時忍唔住再比門口既甜品吸引左...下次會再黎外賣一下佢地既蛋糕試試
老公知道我好係一個抹茶控
就帶左我黎THE ONE既"宏"黎一個抹茶夜
我點了一個日本產溫泉蛋海藻烏冬套餐($99)
跟餐會有一個沙律, 主菜, 餐茶, 還有有一個小卷蛋做甜品
沙律配上沙律醋, 酸酸的, 很開胃!
侍應很好的為我們介紹他們的烏冬是日本出產的小麥粉,
含有豐富的食物纖維, 亦比一般的烏冬健康一點!

我覺得麵質同口感都不錯!
而且雖然看上起很清但其實好夠味,亦唔會覺得有味精既味道~
又唔會好苦! 好味!

由於天氣比較熱, 所以我另外再點餐飲,
無飲到跟餐的紅茶
抹茶沙冰, 這種天氣下來一杯真的很爽~
我喜歡這個, 不會很甜, 有一點點的抹茶苦味,
喜歡抹茶就會覺得這種甘味剛好!
最後以一個抹茶的甜品作結尾!
這個是抹茶軟雪糕芭菲($88)
有紅豆, 丸子, 抹茶水晶糕,
抹茶軟雪糕底部還有杏仁脆脆
抹茶的苦甘再配甜甜的紅豆和煙韌丸子
無論口感同味道都很捧!!
臨走時忍唔住再比門口既甜品吸引左...
下次會再黎外賣一下佢地既蛋糕試試
2016-06-20
2016-06-21 1408 瀏覽
今日同女朋友去左The One 5樓的「宏」食Lunch食物種類眾多,飯麵甜品一應俱全煙三文魚海藻烏冬(冷)甜品餐 $99呢個套餐跟沙律、加洲卷、冷烏冬、甜品同飲品,而家做緊特價好抵食!煙三文魚海藻烏冬味道好清新,因為餐廳加上大量香草,而且冷冰冰的,十分解暑,烏冬由海藻粉同小麥做成,口感豐富之餘仲好健康!跟餐的沙律酸酸甜甜,好開胃燒鱈魚飯麵套餐 $140呢個套餐有飯有麵,可以一次過試哂!講返食物,燒鱈魚去左骨,魚肉好嫩滑,最好食係燒汁,好香好甜,配埋白飯食真係超好食至於跟餐海藻烏冬係熱食,感覺同冷烏冬唔同,比較軟身,配埋湯汁都好好食!香草蛋卷、抹茶蛋卷(跟餐)兩件蛋卷都好軟滑,抹茶蛋卷唔會太甘苦,但好濃郁抹茶香,香草蛋卷食到香濃的牛奶味,女朋友讚到不得了宇治抹茶軟雪糕芭菲 $88抹茶雪糕係「宏」的招牌菜,雪糕充滿抹茶和奶香,芭菲底部由杏仁片、蛋糕組成,再加上紅豆蓉、抹茶啫哩和、白玉丸子和脆餅,整體配搭一流,又不太甜,delicious!抹茶沙冰 $83好大杯,而且好夠冰,飲落口散發出淡淡的抹茶香,好解渴「宏」的食物質素很高,會再去食的
今日同女朋友去左The One 5樓的「宏」食Lunch
食物種類眾多,飯麵甜品一應俱全
煙三文魚海藻烏冬(冷)甜品餐 $99

燒鱈魚飯麵套餐 $140
香草蛋卷、抹茶蛋卷(跟餐)
宇治抹茶軟雪糕芭菲 $88
抹茶沙冰 $83
好大杯,而且好夠冰,飲落口散發出淡淡的抹茶香,好解渴

「宏」的食物質素很高,會再去食的
2016-06-21
午餐
2016-06-21 913 瀏覽
綠茶一向是女朋友的至愛,不吃正餐也寧可吃綠茶甜品的她最近又找到了新目標!原來是位於尖沙咀The One的宏。宏其實不是新開的店,早在以前,就一直在佐敦街鋪經營,最近終於升格到商場中~陪女朋友的我確是好奇宏如何與一聚由日本過來的過江龍競爭呢!確是值得去探究一翻!這裡主打的除了綠茶食品,還有以健康為名的海藻烏冬,套餐的價格亦很實惠。女朋友點了一客烏冬餐,主食要了和風溫泉玉子海藻麵意粉(冷烏冬),甜品則選了抹茶蛋卷,飲品就轉了日本草莓沙冰。和風溫泉玉子海藻麵意粉(冷烏冬)冷的海藻烏冬上放了半生熟的流心溫泉蛋,冰涼的烏冬有小許口感,算彈牙。酸酸的冷麵汁十分開胃,流心蛋均勻的伴在烏東上,口感更加滑。日本草莓沙冰沙冰十分有驚喜,味道很天然很實在!飲到是天然的草莓味,而並不是由果漿沖成。甜度亦剛剛好,不會太濃,女友大讚!抹茶蛋卷蛋卷十分鬆軟,抹茶味亦香濃,忌廉很滑帶點奶味。而我則選了海藻烏冬加飯麵甜品餐。主菜選了野菜天婦羅飯套餐秋葵天婦羅是我的最愛,天婦羅炸漿適中,炸得香脆。用上珍珠米,口感軟綿綿,配上天婦羅汁很好吃。另外的湯烏冬湯頭也很清甜,加上昆布,烏冬很滑。黑芝麻小蛋卷黑芝麻蛋卷也很出色,芝麻

和風溫泉玉子海藻麵意粉(冷烏冬)

日本草莓沙冰

抹茶蛋卷
蛋卷十分鬆軟,抹茶味亦香濃,忌廉很滑帶點奶味。

而我則選了海藻烏冬加飯麵甜品餐。

主菜選了野菜天婦羅飯套餐

黑芝麻小蛋卷
黑芝麻蛋卷也很出色,芝麻味很濃,吃得到有磨出來的芝麻抹,令蛋糕更有層次。

跟餐的紅茶
來到綠茶為主的店怎能不點綠茶甜品呢!

抹茶軟雪糕芭菲
芭菲配料好豐富,有紅豆,白玉,抹茶果凍,脆脆和蛋糕,很有層次。雪糕很滑帶有小許奶味又有抹茶的甘香。紅豆很大粒又甜,把所有配料混在一起吃是最好吃的,口感豐富!

2016-05-31
  • 抹茶軟雪糕芭菲
2016-06-19 564 瀏覽
宏之名,已聽聞已久,今日終尋得友人,伴我一同查探,到底宏之名是否屬實。我們兩人也點選了飯套餐,燒鱈魚飯套餐和日本燒鯖魚飯套餐。因為套餐同時包括了海藻烏冬+斯里蘭卡紅茶+小蛋卷,感覺上能嚐到更多款式的食物。而海藻烏冬也是這裡頗有名氣的,因為用海藻而製成的烏冬,營養價值較高,暫時也沒聽說其他的餐廳有。食物送上了,想推介燒鱈魚飯,鱈魚淋上帶有芝麻香的甜燒汁,鱈魚外層也是香香脆脆的,和醬汁十分搭配。而燒汁真的很香,用來拌飯真是一流。不過燒汁甜味也很重,我會拌較多的飯,以調低甜味。日本燒鯖魚飯賣相也很不錯,鯖魚的SIZE頗大,燒得金黃,而內裡的魚肉還能保持水份,澆上檸檬汁和點上醬汁,則提升的魚肉的味道,也很開胃。斯里蘭卡紅茶,味道清醇,茶味也很濃郁,在MENU的後部,看到有介紹該款茶的內容,好像是外國皇室也是選用它的。另一杯飲料轉了宇治抺茶奶,整體清香,也有奶的滑溜,不太甜又不太濃,恰到好處,很喜歡,強力建議品嚐套餐也包括一個小蛋糕,我們點選了香草、黑芝麻蛋卷。黑芝麻的芝麻味很濃郁,而每一口咀嚼都能感受到芝麻的口感(因為蛋糕有很多打碎了的芝麻),是較特別的口感。而蛋糕和CREAM也很輕盈,不會有
我們兩人也點選了飯套餐,燒鱈魚飯套餐日本燒鯖魚飯套餐。因為套餐同時包括了海藻烏冬+斯里蘭卡紅茶+小蛋卷,感覺上能嚐到更多款式的食物。而海藻烏冬也是這裡頗有名氣的,因為用海藻而製成的烏冬,營養價值較高,暫時也沒聽說其他的餐廳有。

食物送上了,想推介燒鱈魚飯

日本燒鯖魚飯賣相也很不錯,

斯里蘭卡紅茶

另一杯飲料轉了宇治抺茶奶

套餐也包括一個小蛋糕,我們點選了香草、黑芝麻蛋卷
黑芝麻的芝麻味很濃郁,而每一口咀嚼都能感受到芝麻的口感(因為蛋糕有很多打碎了的芝麻),是較特別的口感。而蛋糕和CREAM也很輕盈,不會有濟的情況。

我們沒有選抺茶蛋卷,就是因為我們決定了再吃多一個抺茶甜品,所以不想口味重覆。
抺茶軟雪糕芭菲,不只雪糕出色,配料也很好吃,且整體沒有出現過甜的問題。特別的是在雪糕的地下還有一層杏仁脆脆蛋糕,帶有杏仁的香和口感,為整個甜品帶來不一樣的口味和質感。
2016-06-16
2016-06-18 339 瀏覽
好耐之前經過佐敦做野都已經想試呢間餐廳, 不過同事嫌份量細, 唔飽肚, 所以放棄左.....直到最近去The One睇戲, 先有機會一試.其實當日係食晚飯, 但朋友食完唔夠飽, 叫左個綠茶窩夫, 我就為左個綠茶蛋卷而留肚食甜品. 嘩! 綠茶控要試, 先講個綠茶蛋卷, 跟餐果款唔係好大件,中間夾住綠茶cream,蛋糕唔甜,唔會因為甜味而蓋過晒綠茶味,好正,唔係綠茶控既我都深深愛上!至於綠茶窩夫,窩夫都係綠茶味,唔係窩夫加球綠茶雪糕就算,窩夫都鬆軟,綠茶味亦出味,亦有栗子蓉伴碟,有別於一般用紅豆伴碟, 口味問題, 會覺得紅豆match d~下次再黎就唔好浪費胃既空間,應該只食甜品!
下次再黎就唔好浪費胃既空間,應該只食甜品
  • 抹茶窩夫
2016-06-17 1789 瀏覽
我並非抹茶控,但身邊有位抹茶控朋友..然後她約我到這裡lunch,更說一定要食飯後甜品!這裡全日都有套餐,不用被強制散叫食物,比較划算呢!由於我預計到會食到好飽,飲杯茶可以消消濟..而這壺皇室特級紅茶,來頭不小,由錫蘭紅茶、萬壽菊、紅玫瑰花瓣、蘋果、提子、草莓等調配而成,所以呷一口,口腔中已經充滿果香,微甜而不澀,好refresh。日本產溫泉蛋海藻烏冬 (跟餐還有沙律及反卷)這個看似蕎麥麵的其實是海藻烏冬,用上日本小麥粉和含有豐富的食物纖維、多酚、褐藻糖膠、維生素、纖維質的海藻所製成。海藻烏冬比較爽口,口感有點似蒟蒻麵,配上的溫泉蛋亦非常嫩滑,味道比較清淡,健康之選!跟餐仲有甜品 -- 黑芝麻蛋卷這個也很值得試的,因為芝麻味很香濃,蛋糕軟綿綿,中間cream滑但不太甜膩!本來我已經好飽...但說好的飯後甜品...還是點了...抹茶芭菲我是朱古力控,本來就不喜歡綠茶的苦澀味,打算給面子淺嚐就算,卻首次食抹茶食不到苦澀味,只是很濃的茶味呢!一問之下,原來這裡只選用最靚的茶葉,還不連莖,所以茶味濃而不澀!除了頂有抹茶雪糕,還有抹茶mochi、抹茶jelly、cream、海綿蛋糕、粟米片!!份
這裡全日都有套餐,不用被強制散叫食物,比較划算呢!
皇室特級紅茶
由於我預計到會食到好飽,飲杯茶可以消消濟..
日本產溫泉蛋海藻烏冬
日本產溫泉蛋海藻烏冬 (跟餐還有沙律及反卷)
黑芝麻蛋卷
跟餐仲有甜品 -- 黑芝麻蛋卷
抹茶芭菲
卻首次食抹茶食不到苦澀味,只是很濃的茶味呢!
除了頂有抹茶雪糕,還有抹茶mochi、抹茶jelly、cream、海綿蛋糕、粟米片!!份量也夠大,加上之前套餐..飽飽飽!
最後,友人已計劃好下一次食抹茶軟雪糕芭菲 @@
女生對甜品都特別瘋狂..........
2016-05-17
皇室特級紅茶
黑芝麻蛋卷
抹茶芭菲
記得多年前 已經想食「宏」呢間日式餐廳,因為有我至愛既抹茶甜品。由佐敦街舖而家已升lev 到the one 商場內,看來老闆要跟近來由日本遠道而來香港開業既抹茶界阿哥阿姐競爭一返,開拓「宏」業。就睇下呢間默默耕耘既宏,日本老闆如何能突圍而出呢? 從品質素材用心揀選,為顧客嚴選,以健康為前題,這份優良之道,充份感受到日本人的堅持同執著。這晚友人幫忙訂位,8時準時入座,已見客人滿滿。細看餐牌,我先留意自己最愛抹茶甜品款式,感覺還要比熱食款較多。我點了:海藻烏冬配甜品特價餐 :$99 (配沙律)從餐牌得知,這裡的烏冬麵是用日本國內的小麥粉做,含豐富食物纖維,多酚,褐藻糖膠,維生素,纖維質的海藻所造成。夠哂天然,食得健康。第一次食到海藻烏冬,麵質較幼及扁身,雖不像稻庭烏冬圓碌碌那般有咬口,這個較爽滑腍身,各具特色! 而海藻味烏冬還帶有些藻味,較清新與別不同!食得出是天然製造,無添加!冷烏冬配上秘製既烏冬汁,豐富整個口感,溫度不會太涼剛好,在夏天食確實能清爽怡人!冷烏冬上擺放著一大片煙三文魚捲成的花,魚煙燻偏淡 這樣能食得出三文魚新鮮,肉質不錯,為麵點綴了色彩及味道!咖哩炸雞飯 套餐:$108

這晚友人幫忙訂位,8時準時入座,已見客人滿滿。
細看餐牌,我先留意自己最愛抹茶甜品款式
,感覺還要比熱食款較多。

我點了:
海藻烏冬配甜品特價餐 :$99 (配沙律)

:star:海藻烏冬配甜品特價餐 :$99 (配沙律) 從餐牌得知,這裡的烏冬麵是用日本國內的小麥粉做,含豐富食物纖維,多酚,褐藻糖膠,維生素,纖維質的海藻所造成。:like:
:star:海藻烏冬配甜品特價餐 :$99 (配沙律)
咖哩炸雞飯 套餐:$108
外貌不太張揚,比普通更普通,
但是內涵不被火包住,日式咖哩本身就是帶住香而甜易入口既特質。這裡分了甜味/中辣,友人選的中辣,我試了幾啖,中辣都唔算辣,那股甜而不辣在軟香的珍珠米,襯托出講不出的和諧!美妙! 咖哩內加了配料:薯仔粒,蘿蔔粒,豐富了口感。
炸雞還是熱辣辣,炸漿厚度剛好,雞肉亦吃得出鮮嫩,不是那種雪藏到肉變實又硬的雞。 所以話幾時都係內在較重要。
:star:咖哩炸雞飯 套餐:$108
烏冬麵套餐所包的蛋卷味道,分別有抹茶、香草或黑芝麻,還有馬卡龍和草莓蛋糕可供選擇,套餐甜品竟有咁多選擇,非常好!

抹茶控的我當然點了這裡的皇牌
:抹茶味蛋卷。 蛋糕扎實豐盈綿密不是輕飄飄,食落可是極之鬆軟,綠茶忌廉奶味跟抹茶味互相輝映。茶味不會過濃或過甘。天衣無縫,這是我暫時吃過的抹茶蛋糕頭幾位。
附送餐飲: 我們各點 斯理蘭卡紅茶:洋甘菊,味道清優,喜歡有花香的味道。還有花茶跟蛋糕 對我來說就是絕配!

另一杯是凍檸檬香紅茶,朋友說味道帶點甜,但是可接受。
一場黎到,一個抺茶蛋卷又怎能滿足我抹茶控的癮呢? 忍不住追加了抹茶芭菲。

抹茶雪糕茶味比剛才的蛋卷甘味較濃,質感軟滑。
:star:抹茶芭菲$78 :份量頗大杯,一杯內含多款材料,除了主角抹茶雪糕外,還有白玉、綠茶果凍、杏仁片、慕絲、蛋糕還有我最鐘意的杏仁脆片,層次及口感都非常豐富。 抹茶雪糕茶味比剛才的蛋卷甘味較濃,質感軟滑。:yummy:
而抹茶果凍類似啫喱,味道不算濃,和雪糕一起吃才能突出味道。

白玉煙煙韌韌,不會太甜。

中間夾雜住奶香既慕絲,吃到底部,還有脆口的杏仁脆片及一口蛋糕,這麼豐富,每口都好滿足,幸好自己決定無後悔點多樣甜品,已完美達標!出色!
朋友的餐沒有跟甜品,於是她點了
香草牛奶軟雪糕芭菲 $88: 我試了幾口,奶味雪糕亦很香滑,濃度十足,配搭幾款新鮮生果,底層亦有杏仁脆片,非常足料,吃完不覺膩,感覺亦很健康!:love:
門口雪櫃返滿了十分吸引各式蛋卷,蛋糕,口味種類多,可供外賣。其實每款都吸引,可惜胃只有一個,只有下次再試。
食品價錢大眾化。而嚴選食材方面,感受到日式對食物要求,細心,專心一意做到最好,食客食得得出質素又安心,相信這就是「宏」與對手競爭優勝之道。
:star:海藻烏冬配甜品特價餐 :$99 (配沙律)
:star:咖哩炸雞飯 套餐:$108
  • 煙三文魚海藻烏冬
  • 抹茶軟雪糕芭菲
2016-06-14 312 瀏覽
尖沙咀之前新開嘅一間甜品,裝潢簡單舒服!一直都想去食,今日同朋友打算搵個舒服嘅傾計地方,當然呢間就係一間好選擇!食物的確一讚,介紹上講到提供既麵同食材都係對身體有益!日本國內出產的小麥粉,含豐富食物纖維、海草所造成!烏冬都有冷熱,有溫泉蛋、山芋蓉、雜錦天婦羅...飲品方面我選擇我揀了我鍾意的宇治抹茶,奶濃香滑!甜品本身想揀多款組合但係因為已經太豐富所以只點了抹茶芭菲。雪糕軟滑,啫喱爽韌,配以杏仁餅底,口感滑而脆!烏冬點了冷熱兩款,各有特別!冷嘅配上湯+Wasabi,感覺好有日本風味;熱嘅更食得出烏冬既彈牙!而天婦羅炸粉唔厚,食晒都唔覺油膩!蛋白餅有多款選擇有柚子蜜瓜行人日本草莓,甜中帶水果味道!海藻烏冬配甜品系列有餐揀,一個烏冬、一個卷蛋、再加多個甜品同嘢飲,都只係$99!下晝輕鬆食野傾計不二之選,環境舒服又有空間感!
尖沙咀之前新開嘅一間甜品,裝潢簡單舒服!
食物的確一讚,介紹上講到提供既麵同食材都係對身體有益!
飲品方面我選擇我揀了我鍾意的宇治抹茶,奶濃香滑!
甜品本身想揀多款組合但係因為已經太豐富所以只點了抹茶芭菲。
雪糕軟滑,啫喱爽韌,配以杏仁餅底,口感滑而脆!
烏冬點了冷熱兩款,各有特別!
蛋白餅有多款選擇有柚子蜜瓜行人日本草莓,
甜中帶水果味道!
下晝輕鬆食野傾計不二之選,環境舒服又有空間感!
  • 抹茶芭菲
2016-06-14 340 瀏覽
裝潢有品味 以白色為主調 簡約整潔 平日客人滿滿這次專程訂座享用今天的晚餐點了牛肉咖哩烏冬 日式咖哩汁向來味道帶甜這次吃的除了甜味豐富 汁的份量最令我喜愛吃到底也有咖哩汁伴烏冬 毫不吝嗇套餐附上沙律一小碗有小蕃茄和栗米粒 加了醋令這頓飯吃飽了也不循膩飲品方面 當然要試試這裡的抹茶點了暖的 怕被冷的冰塊影響抹茶味道一小杯的抹茶 濃郁 帶點茶香 不太甜 不錯最後點了套餐甜品set+1件芝麻卷一共有5款抹茶甜品有糕點 曲奇 雪糕 蛋卷 布丁曲奇和蛋卷最令我回味 曲奇牛油味重 同時帶出抹茶香蛋卷香滑 抹茶醬跟蛋糕比例剛好 而芝麻卷跟抹茶卷味道和口感同樣香醇唯一不一樣的就是芝麻吃落有粒粒口感這個令我意想不到我最怕吃多cream這兩款都不是啊這裡絕對是我吃過最好吃的抹茶卷

裝潢有品味 以白色為主調
簡約整潔