2019-11-28 1584 瀏覽
認識”宏” 這食店已是多年前的事,從他們第一間佐敦店開業,已被那綠茶蛋捲吸引住,之後他們從佐敦舖搬完再搬,到尖沙咀The One 之後,反而買蛋糕外賣比堂食的次數多。原因是在午餐時段,一般人來說都會喜歡作窗口位置,可恨的是,每每中午時段,太陽正直,囇著吃午餐,有點頭暈,但落窗簾的話,光線不足,真的有點難於取捨。朋友今天相約午餐,一行四位,看見太陽光線底下,都是決定選擇陰處較為舒服。由於朋友第一次到來,我們決定點四個餐分別”些牙” 一吓⋯⋯每樣試點點,大家開心下。炸豬排套餐定食$88~豬扒大大塊,炸得脆口乾身,不會油膩。而且更喜歡他們標榜是日本新瀉米,甘香,筆者大喜。迷你三彩定食$168~我們四位,點了兩份三彩定食,因為一人份量,午餐吃下三小碗飽肚定食,相當分量,大家分擔一下更開心。迷你三彩定食包括: 小碗呑拿魚碎飯、小碗日式鰻魚飯及小碗海藻烏冬、沙律菜。老實說,如果叫自己一個吃掉兩碗飯加一碗烏冬,就算一個大漢子也會覺得飽肚。小碗呑拿魚碎飯~小碗日式鰻魚飯~小碗海藻烏冬~昆布湯底配海藻碎,止乃是筆者所愛,但最愛是那些葱,新鮮香味,吃得出是日本葱。沙律菜~只是沙律菜加了日本沙律醬汁,所以不

由於朋友第一次到來,我們決定點四個餐分別”些牙” 一吓⋯⋯
每樣試點點,大家開心下。

炸豬排套餐定食$88~
豬扒大大塊,炸得脆口乾身,不會油膩。

而且更喜歡他們標榜是日本新瀉米,甘香,筆者大喜。

迷你三彩定食$168~

迷你三彩定食包括:
小碗呑拿魚碎飯、小碗日式鰻魚飯及小碗海藻烏冬、沙律菜。

小碗呑拿魚碎飯~

小碗日式鰻魚飯~

小碗海藻烏冬~

沙律菜~
只是沙律菜加了日本沙律醬汁,所以不必多說。

牛肉壽喜燒$128~
秋日裡很喜歡壽喜燒,火爐感覺一份暖意,牛肉大大塊,有五塊半之多,算是絕不馬虎,豆腐、菇,加蛋,單單只是湯底,已配了一碗白飯,這絕對是一支公定食的好選擇。

錫蘭紅茶和綠茶蛋捲~
筆者對錫蘭紅茶沒有太大感覺,曾幾何時想問食店,套餐為何不提供日本綠茶?

定食跟餐是有錫蘭紅茶和綠茶蛋捲,但不是每個餐都附上的,但如餐沒有提供的話,只需加推$10 ,也可配綠茶小蛋捲的,就是這塊蛋捲,由第一次到”宏”, 就一直跟隨著它了。

整體來說:
此店的綠茶系列有其吸引力,無論綠茶蛋捲及蛋糕都有質素,價錢合理,值得推介。
  • 抹茶蛋卷
2020-01-14 143 瀏覽
今日約左朋友黎尖沙咀行街想食下日本野 就黎試左依間 宏 🤪餐廳環境幾闊落😙我就叫左個 野菜天婦羅冷烏冬🥬🥢 ($99)依個餐$99真係幾抵嫁有個一大舊野菜天婦羅味道黎講就麻麻地🤣🤣好似得紅蘿蔔絲🤣冷烏冬個質感幾好 軟硬適中💦佢頌包埋個沙律🥗 & 熱茶🍵😙最重點係 頌有個卷蛋!!🥳🥳我就揀左 抹茶味🤤好好食啊! 推介佢個卷蛋🤩

今日約左朋友黎尖沙咀行街
想食下日本野 就黎試左依間 宏 🤪
餐廳環境幾闊落😙

我就叫左個 野菜天婦羅冷烏冬🥬🥢 ($99)
依個餐$99真係幾抵嫁
有個一大舊野菜天婦羅
味道黎講就麻麻地🤣🤣好似得紅蘿蔔絲🤣
冷烏冬個質感幾好 軟硬適中💦
佢頌包埋個沙律🥗 & 熱茶🍵😙

最重點係 頌有個卷蛋!!🥳🥳
我就揀左 抹茶味🤤
好好食啊! 推介佢個卷蛋🤩
吃過晚飯後,我們一行四人決定轉轉環境,到THE ONE的「宏Hiroshi」嘆甜品。「宏Hiroshi」是一間日本餐廳,不過店前的玻璃櫃檯就放了蛋卷等甜品,洋溢日本人的細緻,吸引我們諗都無諗就walk-in入座。嘆日本甜品,首選當然是抹茶系列。我翻了翻menu,就點了京都宇治抹茶軟雪糕芭菲($88)。甜品來了,芭菲造型跟menu的照片相似,沒有掛羊頭賣狗肉之嫌。抹茶軟雪糕香滑得像奶油,上面灑了抹茶粉,味道更濃。軟雪糕插了脆餅,旁邊是小湯圓,煙煙靭靭,最底層是紅豆蓉,層次分明。不知何解,吃的時候心裡有些罪惡感,感覺似在破壞一座藝術品,哈!

京都宇治抹茶軟雪糕芭菲

2019-11-06
京都宇治抹茶軟雪糕芭菲
2019-11-06 713 瀏覽
陪大肚婆去 Shopping, 佢帶我去 “宏” 食午餐! 經過多次但從來都未試過, 大肚婆話坐得舒服, 要去…被安排坐窗邊, 近來天氣有點涼, 有太陽照射好舒服! 午市套餐包沙律及紅茶, 但部份並不包括蛋糕卷! 炸雞飯定食 $79 ~ 雞炸得香脆有肉汁, 雞肉嫩滑, 份量頗多! 炸豬扒蛋包飯 $128 ~ 蛋嫩滑有蛋香, 豬扒份量較少, 有咬口, 有肉味! 咖喱汁沒有平常日式咖喱般甜! +大抹茶卷 +20 & +大香草卷 +$20 ~ 忌廉好香好滑, 蛋糕唔夠鬆軟, 抹茶味蛋糕口感更實! 註: 有點少失望, 性價比超低

註: 有點少失望, 性價比超低
2019-10-21 879 瀏覽
今晚係附近食完飯想搵間餐廳食甜品但平時食開個d又冇興趣走入the one搵下啦大部分已經last order經過宏俾佢d cake吸引住就入去食甜品啦!但限左每人有最低消費所以我地都叫左一份全部都好正!我叫左綠茶雪糕沙冰大約$90幾其實都幾貴但偶爾一次5太過份啦值得留意係如果黎食lunch or dinner set係包甜品嫁!所以抵d朋友叫左lee個d生果全部都好甜!另一位叫左紅豆白玉好味啊!!下次我要黎食晚餐包埋甜品抵好多!!!
今晚係附近食完飯
想搵間餐廳食甜品
但平時食開個d又冇興趣
走入the one搵下啦
大部分已經last order
經過宏
俾佢d cake吸引住
就入去食甜品啦!
但限左每人有最低消費
所以我地都叫左一份
全部都好正!

我叫左綠茶雪糕沙冰
大約$90幾
其實都幾貴
但偶爾一次5太過份啦
值得留意係
如果黎食lunch or dinner set係包甜品嫁!
所以抵d

朋友叫左lee個
d生果全部都好甜!

另一位叫左紅豆白玉
好味啊!!
下次我要黎食晚餐
包埋甜品抵好多!!!
2019-10-03 1101 瀏覽
煙三文魚海藻烏冬🐟同平時食開圓碌碌果種烏冬唔一樣,佢扁身得嚟但又好有咬口,而且入面仲加左一粒粒嘅海藻令麵質更加彈牙,令人食唔停口😍抹茶窩夫配抹茶雪糕🍵當抹茶雪糕遇上熱辣辣嘅抹茶窩夫,茶味嘅濃香停留喺口腔入面💞鍾意食抹茶甜品嘅朋友可以試下👍
煙三文魚海藻烏冬🐟

煙三文魚海藻烏冬
抹茶窩夫配抹茶雪糕
  • 抹茶窩夫
2019-09-29 605 瀏覽
梳乎厘這玩意從來都像風一般的食物,吃了也不覺。但這個梳乎厘班戟卻留有濃濃嘅蛋香,柔軟而有口感,因為pancake面煎得剛剛好,面那一塊……um...就像豆漿凝固在表面的那層薄薄的,總覺得特別好味。加上外加的Vanilla雪糕,一暖一凍,好好味!
梳乎厘班戟
2019-09-29
梳乎厘班戟
2019-09-28 398 瀏覽
同班朋友出黎玩就約系宏度食飯,系價錢方面都算唔錯噶了,幾抵食,食物質素都唔錯。我就叫左個炸雞飯,好味啊,而且分量都足夠,滴雞肉不會鞋。最中意系呢度噶抹茶味蛋卷,唔會太甜,岩我口味喇,下次再幫襯。
2019-09-15 652 瀏覽
因為約左同朋友係紅館睇演唱會,所以同男朋友一齊食飯再join 佢地。原本諗住食南小館,但我前幾日先食完,咁就是但入左呢間食。啲野食出煙又唔熱,男朋友既炸豬扒飯都係。舊炸豬扒係冷藏貨色,試左一啖都係唔熱既...個甜品係ok 既。但食完主菜已經無心機影相。你食完個主菜班姐姐已經趕住幫你收盤。仲問你上唔上甜品。搞到你好趕咁,明明成個場無乜人。食完甜品又係,見你一食完就即收碟,又係趕人走咁...總括而言,呢一餐個價錢真係同食物質素差太遠,早知食番南小館好過🙄🙄
原本諗住食南小館,但我前幾日先食完,咁就是但入左呢間食。
甜品係ok 既。但食完主菜已經無心機影相。
食完甜品又係,見你一食完就即收碟,又係趕人走咁...
2019-09-10 532 瀏覽
是日約咗朋友係尖沙咀睇戲,睇之前見到呢間好似OK就入咗去,點知原來中晒伏,諗住佢$99有咁多嘢食都好似好抵咁聽囉,叫咗個天婦羅野菜冷烏冬,啲烏冬完全係未煮熟,咁正常都知道煮熟左個烏冬要過冷河,但佢係完全沒有,咁就俾咗我食,然之後個天婦羅菜比我想像中出入好大,凍冰冰不特止仲要勁硬,仲要其實只不過係得啲蘿蔔絲,用料好cheap,叫咗斯里蘭卡紅茶,點知原來係茶包。問侍應攞紙巾,我哋有四個人,佢黑口黑面比一張我哋,無言。
2019-09-05 416 瀏覽
I haven't been to The One for quite a while, and noticed that there is this new restaurant, they serve typical Japanese set, such as teriyaki chicken, deep fried pork chop, egg with rice, eel set, udon, desserts like souffle pancake, green tea cake roll and drinks etc. I have ordered the lunch set - Teriyaki Chicken Set which is only available from Mon to Fri only. The set included a hot Sri Lanka Tea. The chicken's skin is slightly crispy and stir-fried in a flavourful and savoury teriyaki sauc

I have ordered the lunch set - Teriyaki Chicken Set which is only available from Mon to Fri only. The set included a hot Sri Lanka Tea. The chicken's skin is slightly crispy and stir-fried in a flavourful and savoury teriyaki sauce. The chicken were tender and juicy, to get along with the chickens, a sweet and sour veggies and cherry tomatoes salad that creates a good balance of the whole dish.

I added $10 for a mini green tea cake, the portion is perfect for completing the meal. The cake was not overly spongy and subtly sweet with a mild green tea flavour. I think this would be good for those who are looking for a healthy lifestyle.

2019-09-05
2019-08-29 360 瀏覽
自已一個人食晏! 難得唔使問人地想食咩  就自己去食好野啦!今日去左宏 食午餐,叫左一個lunch set 鯖魚飯本身我個人係中意食日式燒汁煮鯖魚 (即係似吉X家個d 細條既魚)但係我都照叫左黎試下啦!! 很好食 佢既鯖魚係煎的, 味道好香但完全唔油膩  不過佢無包去骨  你要自己去小心D食用然後佢有個細拉麵,麵條煙韌有咬口 最驚喜反而係麵個D 小配角都唔係揸流灘唔錯唔錯!

但係我都照叫左黎試下啦

唔錯唔錯!
2019-06-28
2019-08-24 259 瀏覽
今日The One睇戲所以揀咗呢間食,見到OpenRice comment幾好所以有少少期望,但食落又覺得麻麻地間野喺The One裏面算係冇乜人排隊嘅一間,可以直入受歡迎程度可以見係麻麻哋餐牌都係多選擇同埋都唔係好貴男朋友嗌左個shabu shabu🥘,好抵,只係$128,仲跟一杯茶🍵,但味道麻麻,有d吉xx feel我嗌左佢個三色丼,個吞拿魚腩🐟飯,我suppose係凍嘅,但食落有啲暖暖地,有d怪,其他兩件有d快餐feel個三色丼跟餐有個蛋糕🍰,個蛋糕🎂就幾好食仲嗌左個pancake,不過不失

餐牌都係多選擇同埋都唔係好貴

個三色丼跟餐有個蛋糕🍰,個蛋糕🎂就幾好食

仲嗌左個pancake,不過不失
2019-08-23
2019-08-23 210 瀏覽
一入到裡面,色彩繽紛的天花,大大小小的圓形。店內的空間看似寬闊,但實際上算不上寬鬆。店內有日式工藝品擺設,簡單大方得體。窗口位置觀景不錯,但中午時份會熱。午市套餐配有沙律和紅茶。照燒雞肉套餐味道正常不過不失,賣相不錯。雞肉的質感也不錯。只是有點貴。饅魚蛋包飯很失望!饅魚很乾身,口感完全硬身。滑蛋是合格的,但事實上有點老。饅魚汁好咸,一定要搭上白飯才能入口。完全不應該是這個價錢。加了一個抹茶卷甜品,抹茶味很濃,軟硬適中的蛋卷。甜品還真的不錯。總結,甜品可以一試,但主食就有其他更好的選擇。

一入到裡面,色彩繽紛的天花,大大小小的圓形。

窗口位置觀景不錯,但中午時份會熱。午市套餐配有沙律和紅茶。

照燒雞肉套餐
味道正常不過不失,賣相不錯。雞肉的質感也不錯。只是有點貴。

饅魚蛋包飯

總結,甜品可以一試,但主食就有其他更好的選擇。
2019-08-15 205 瀏覽
點左佢地個R1豚生姜燒飯套餐一開始諗食烏冬先 點知發現有頭髮係入面一時心急即刻同侍應講佢就拎返左碗麵入去先發現自己大意左 我應該影底相做對比甚至叫佢做個碗出黎換 以防佢比返同一碗我無咁做 失策左之後佢地比個碗我我發現明明蔥好整齊咁放係中間點解有d混入左海藻到我更懷疑佢地係比同一碗我但冇證冇據咁又無得入佢地數而且個餐唔平 唔想浪費諗自己腸胃一向好 應該無事既咁照食啦 食完就去上堂結果上上下堂超肚痛一放break就跑去廁所落堂即刻返屋企又跑去廁所我對佢既衛生程度抱左懷疑我唔知係個別人定點啦但我真係唔會再去......
點左佢地個R1豚生姜燒飯套餐

一放break就跑去廁所
落堂即刻返屋企又跑去廁所
我對佢既衛生程度抱左懷疑
我唔知係個別人定點啦
但我真係唔會再去......