2020-11-28 0 瀏覽
今天中午行過the one,就入去搵下有咩食啦,行到5樓,見到呢間餐廳人小小唔使等位,於是便入去啦。叫左個lunch,套餐包咖啡/錫蘭紅茶,當時我只係問了一句茶係咪熱的,職員很無禮貌說‘茶梗係熱架啦!‘然後走左去。當時我也呆了來不切反應!茶係有凍有熱,我只係問一句但換來無禮貌對待?我記得個位職員係一個身穿黑色衫,無帶眼鏡,黑頭髮紮馬尾的肥姨姨!請餐廳更進一下!只係這位肥姨姨態度欠佳,其他穿藍色裇衫製服的職員係良好的。

!請餐廳更進一下!

只係這位肥姨姨態度欠佳,其他穿藍色裇衫製服的職員係良好的。
2020-10-28
2020-11-21 21 瀏覽
一位戴眼鏡、allback長頭髮扎馬尾嘅員工服務態度好差,一開始向店員清楚表明要買馬卡龍並告知想買嘅款式口味,而且我嘅態度好好,每次都有先講唔該,重覆咗3次,店員一臉不滿咁答覆一句:聽唔到啊,我俾個夾你入黎自己夾好冇啊,大聲啲啦,然後將裝馬卡龍嘅袋掉係枱上。最後收錢嘅時候態度差,將收據直接掉係枱面。已經食過呢間店馬卡龍好多次,前幾次服態都好好,但今次遇到嘅服務態度確實係不能接受,希望呢位員工注意下自己態度
2020-11-21
2020-11-19 14 瀏覽
有時經開尖沙咀想靜靜地一個嘅時候就會黎幫襯「宏」~位置係the one 5樓,唔多人比較清靜~坐得比較舒服,適合坐低食件蛋糕寫作一下~今次就食左lunch set 「冷海藻烏冬」超多冰舖底,包食到尾都一定keep到凍~至於個海藻烏冬非常彈牙,有麵味~麵汁都夠味👍🏻👍🏻另外set lunch會有小卷蛋蛋糕一件~是次係佢地皇牌綠茶口味~認真佢地嘅卷蛋keep到水準,次次食都覺得好食~料足,忌廉夠厚實,卷蛋鬆軟,綠茶味又香~就算唔坐底食,都值得上黎外賣卷蛋~
有時經開尖沙咀想靜靜地一個嘅時候就會黎幫襯「宏」~
位置係the one 5樓,唔多人比較清靜~
坐得比較舒服,適合坐低食件蛋糕寫作一下~
今次就食左lunch set 「冷海藻烏冬」
超多冰舖底,包食到尾都一定keep到凍~
至於個海藻烏冬非常彈牙,有麵味~
麵汁都夠味👍🏻👍🏻
另外set lunch會有小卷蛋蛋糕一件~
是次係佢地皇牌綠茶口味~
認真佢地嘅卷蛋keep到水準,次次食都覺得好食~
料足,忌廉夠厚實,卷蛋鬆軟,綠茶味又香~
就算唔坐底食,都值得上黎外賣卷蛋~
  • 海藻烏冬
  • 抹茶蛋卷
2020-11-16 7 瀏覽
I love the environment here! A very nice place for afternoon tea, chit chating and taking photos 🤣The desserts in here were quite nice. Most of them were not too sweet for me. I love the variety of egg rolls including matcha and coffee flavours! Ice cream waffles were also yummy!

2020-11-11 175 瀏覽
好耐之前食過抹茶味已經好正,最近出咗焙茶味梗係要試!! 首先$180 6吋勁抵,個樣仲要靚。因為個蛋糕都高身,4-5個人一定夠食,當日我打電話即日都訂到,只係留電話唔使比錢住都ok😳 不過店員提醒8吋$360要早一日訂。其實入面好簡單,一切開入面得蛋糕。但係個蛋糕係做到濕潤有彈性仲有陣陣茶味😍 而且明明出面啲cream係白色但都有焙茶味!! 整體簡單但真係好滿足到鐘意茶味既我😍下次會想試埋其他蛋糕🤤

下次會想試埋其他蛋糕🤤
焙茶雪芳蛋糕
焙茶雪芳蛋糕
2020-11-09 151 瀏覽
喺尖沙咀食糖水有好多選擇,今次揀左宏😌 最初揀佢係因為見店外嘅蛋糕櫃都幾吸引,望落CP值仲幾高!$15就可以食到個小忌廉蛋卷😍 但入到店又比變心了🙈🙈🍵 抹茶甜品set ($160)抹茶雪糕拿破崙:雪糕茶味濃,微甜,拿破崙質感有d似蝴蝶酥,脆中帶點牛油香抹茶Macaron:唔會好甜,但抹茶味唔突出抹茶蛋卷:抹茶忌廉厚實,有回甘,配上軟熟蛋糕感覺輕盈唔膩😋😋 好食👍🏼北海道3.7牛乳布甸:牛乳味重,唔會被密紅豆遮蓋京都宇治抹茶奶配丸子:食完甜品飲返杯抹茶奶,偏甜,飲唔出奶香,反而似抹茶糖水😂 但內有3大粒丸子,夠煙靭有口感,不錯😆以尖沙咀黎講,宏嘅格值算係實惠,品質都算對得住日本蛋糕專門店嘅稱呼🤣 不過唔算坐得舒服😅 雖然地方大,但同時都放置好多張枱,枱與枱距離都好近,而且設有時限!

🍵 抹茶甜品set ($160)
抹茶Macaron:唔會好甜,但抹茶味唔突出
北海道3.7牛乳布甸:牛乳味重,唔會被密紅豆遮蓋

宵夜
2020-11-06 180 瀏覽
#甜點 #甜品 #dessert #吸血鬼蛋卷 #芝士蛋糕 入面的忌廉是芝士~超多cream好濟😂 #抹茶蛋卷 這個比較好吃~蛋糕軟熟,濃濃的抹茶忌廉,建議放入急凍,就會變成雪糕🍦口感😋多吃會有點濟ᶘ ᵒᴥᵒᶅ個人口味評分:6/10#零食 #snack #snacks #food #hkfood #hkfoodstagram #hkfoodpic #hkfoods #hkigfood #foodiehk #yummy #delicious #foodie #hkfoodie #hkfoodieblogger #hkfoodies #黑貓食好西
#甜點 #甜品 #dessert

ᶘ ᵒᴥᵒᶅ個人口味評分:6/10

#零食 #snack #snacks

2020-11-05 165 瀏覽
呢間餐廳幫襯過好多次,主要係因為坐得舒服,可以慢慢食,唔使趕時間,職員又會間中黎fill茶套餐賣相吸引, 一般都包嘢飲及甜品。今次試佢個饅魚壽司飯,食物質素ok ,鰻魚好食,份量略少,壽司飯開胃。 配普通紅茶。 仲有湯,小菜, 配合起黎都幾滿足最吸引係包嘅甜品。 每次都最令我期待。朋友第一次食, 佢本身對甜品無咩期望,點知一試都大讚。 蛋糕甜度適中, 啲忌廉一點都不滯, 蛋糕口感很軟。 非常好食。 我地食左超過3小時, 職員完全無黑面

套餐賣相吸引, 一般都包嘢飲及甜品
今次試佢個饅魚壽司飯,食物質素ok ,鰻魚好食,

最吸引係包嘅甜品。 每次都最令我期待。
我地食左超過3小時, 職員完全無黑面
2020-11-01 175 瀏覽
星期五去尖沙咀食晚飯,見到呢間餐廳嘅餐牌唔錯,就入咗去食。點咗三個餐,總共四百幾蚊,CP值算唔錯,而且每個餐都有一杯斯里蘭卡紅茶,質素ok吉列豬扒咖喱蛋包飯 $128CP值較低,跟餐冇甜品,需要另加$20 ,但係整體質素唔錯,算係幾好食野菜天婦羅烏冬 + 大抹茶蛋捲 $98呢個餐CP值最高,可惜天婦羅炸得太硬身,但係烏冬嘅質感就唔錯,都幾煙韌。不過,甜品就有啲失望,蛋糕嘅質感唔夠鬆軟,勝在抹茶味足温野菜唐揚炸雞栗子飯定食 + 小抹茶蛋捲 $138炸雞味道只屬一般,整體質素合理,但cp值偏低
星期五去尖沙咀食晚飯,見到呢間餐廳嘅餐牌唔錯,就入咗去食。

吉列豬扒咖喱蛋包飯 $128

野菜天婦羅烏冬 + 大抹茶蛋捲 $98

温野菜唐揚炸雞栗子飯定食
+ 小抹茶蛋捲 $138
炸雞味道只屬一般,整體質素合理,但cp值偏低
2020-10-26 247 瀏覽
終於試齊三款口味!分別係雲呢拿/原味、抺茶、竹炭黑芝麻。宏嘅roll cake其實仲有好多不同款色同口味,不過呢三款應該係classic。三款嘅蛋糕都好濕潤,忌廉濃厚。三款之中,我比較喜歡原味同埋抺茶口味。原味蛋糕充滿蛋味,日本忌廉又香又滑。抹茶口味都好食,食起嚟唔會有茶嘅苦澀味,仲清新啲。竹炭黑芝麻有好濃嘅黑芝麻味,但係就好似蓋過咗其他嘢嘅味道。我哋買大嘅$30。另外呢三款口味有細嘅$15。一個人都可以一次過試曬三款口味

2020-10-23 272 瀏覽
好朋友👭不用經常見,但偶爾間都要聚聚☺️每年一次食飯,是但搵間餐廳舒服好座唔太貴就ok,然後見呢間‘宏’都幾多好評,本身對正餐期望唔大,不過都試下😂因為大家唔想諗食咩~我同佢大家不約而同揀了這個餐,迷你3彩丼定食,貪佢樣樣都有可以試~$168佢有3個迷你丼,小碗饅魚飯,小碗吞拿魚碎(魚生飯),小碗海藻烏冬。烏冬清清地冇乜野正常,饅魚飯比想像中好,甜而好食,魚也不少。魚碎飯都好食唔腥😋配菜有沙律可以啦,揀了熱紅茶飲,還有綠茶蛋糕做甜品,不會太甜為這餐畫上完美的句號。

為這餐畫上完美的句號。

• 抹茶蛋卷
  • 迷你三彩丼定食
2020-10-18 283 瀏覽
——宏——日式/甜品整體評價:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️食物質素:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻環境:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻服務:👍🏻👍🏻Tea time嘅時間肚餓想食嘢就去左The One嘅宏。大概4點幾去食唔算太多人,等左一陣就入座。可能坐嘅位置比較入,服務員又比較少,㩒左台上嘅鐘仔都冇人理,有少少失望。至於食物方面,見餐牌有好多唔同嘅Set,仲係全日供應,價錢介乎99-168左右,選擇都幾多吓。如果本身冇食嘢嘅,可以叫Set。包左定食嘅飯、烏冬、沙律、甜品蛋卷😍同埋一杯紅茶。本身可能想小食/食甜品,餐廳仲有另外嘅甜品Set可以選擇,有芭菲、蛋卷......當日叫左 醬油海藻烏冬麵$99蚊(需另加一)湯底係濃嘅醬油味,都偏鹹DD上面有2-3塊嘅豚肉,幾薄,味道唔錯。麵嘅話都幾有驚喜原本以為係平時食果類烏冬,但佢係似蕎麥麵果種嘅色,扁身,咬落幾有口感!本身鍾意食硬麵嘅人會覺得口感好正😍😍😍食完主菜之後就食甜品終於到最期待嘅抹茶蛋卷。Set入面包左1件大嘅蛋卷。可以選擇香草口味/抹茶口味/黑芝麻口味。個人比較鍾意抹茶就揀左抹茶味蛋糕係軟嘅海綿蛋糕,Cream嘅部分好合理,唔會太多。雖然係抹茶味,但蛋糕嘅味道冇想像中好
——宏——
日式/甜品

整體評價:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
食物質素:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
環境:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
服務:👍🏻👍🏻

Tea time嘅時間肚餓想食嘢就去左The One嘅宏。
大概4點幾去食唔算太多人,等左一陣就入座。

如果本身冇食嘢嘅,可以叫Set。
包左定食嘅飯、烏冬、沙律、甜品蛋卷😍同埋一杯紅茶。

當日叫左
醬油海藻烏冬麵

$99蚊(需另加一)
湯底係濃嘅醬油味,都偏鹹DD
上面有2-3塊嘅豚肉,幾薄,味道唔錯。
麵嘅話都幾有驚喜
本身鍾意食硬麵嘅人會覺得口感好正😍😍😍

食完主菜之後就食甜品

終於到最期待嘅抹茶蛋卷。
Set入面包左1件大嘅蛋卷。
可以選擇香草口味/抹茶口味/黑芝麻口味。

個人比較鍾意抹茶就揀左抹茶味

蛋糕係軟嘅海綿蛋糕,Cream嘅部分好合理,唔會太多。
雖然係抹茶味,但蛋糕嘅味道冇想像中好重抹茶味,有少少失望,但整體上都係好好味

(大)抹茶蛋卷

PS朋友叫左件黑芝麻味嘅蛋卷。
呢個就明顯好大舊Cream

如果On Diet嘅....建議撥左少少Cream...

#有下次系列 #想再食
#甜品真係好吸引
2020-10-17
(大)抹茶蛋卷
2020-10-12 305 瀏覽
岩岩去完美麗華果邊Staycation完,見有少少肚餓就去左隔離The one睇下有咩食,行過見到呢間D蛋卷好似幾正,就入左去🤣🤣😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋入到去叫左個日式叉燒蛋包飯同埋一個黑芝麻蛋卷嘅Tea Set,另外再加左蘋果汁同埋抹茶小卷🤤🤤🤤🤤🤤🤤🤤🤤🤤🤤首先黎左個日式叉燒蛋包飯先,一黎到就覺得好靚,有4塊日式叉燒,塊塊都好大塊,食落去唔會好難咬,好淋,女朋友箍緊牙好痛都咬到,同埋蛋包飯個蛋好滑好好味😋.跟住黎左個黑芝麻蛋卷同埋抹茶小蛋卷,出奇地好好味,個黑芝麻蛋卷好重黑芝麻味,好多cream好正,I like it。而個抹茶小蛋卷相對無預期咁重抹茶味,可能因為岩岩食完個黑芝麻蛋卷啦,但其實都係好好食。.最後茶就唔洗講啦,正常紅茶,幾好飲,仲可以加熱水。蘋果汁感覺好似鮮榨咁,好香蘋果味,又唔會死甜,好岩我💕.總結係一個字,好味,而且唔太貴,值得推介👍🏻👍🏻👍🏻
😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋
🤤🤤🤤🤤🤤🤤🤤🤤🤤🤤
總結係一個字,好味,而且唔太貴,值得推介👍🏻👍🏻👍🏻
2020-10-01 416 瀏覽
今日約左朋友去尖沙嘴食野,本身諗住食間cafe但最後因為太多人等位而放棄左,黎左附近The ONE 搵間餐廳食!專登揀左間大餐廳,而且又唔full, 希望可以俾我地坐好耐既鋪頭!今次我同個朋友就各叫左個套餐,分別係溫野菜唐揚雞栗子飯($138)同埋鰻魚壽司飯($148),隨餐仲會附送一杯鍚蘭紅茶同埋一件細蛋卷,可以揀芝麻/抹茶/雲呢拿味道,而我地2個都揀左抹茶味!鰻魚壽司飯,面頭唔係一件大既鰻魚,而係切好左既鰻魚,數量都唔少!而飯入面就有蛋絲同埋青瓜絲俾我地撈埋個飯一齊食,味道甜甜地,唔錯!溫野菜唐揚雞栗子飯,唐揚雞方面係即叫即炸,上到枱個陣都仲係好熱同埋好脆,而且就算食到最尾有d凍左都好,舊雞都唔會話林啤啤,而且舊炸雞都尚算鮮嫩多汁,唔會話炸到乾晒,至於個栗子飯,就令我略感失望,栗子只有面頭2個半粒,夾埋都只係一粒栗子,下面既飯同栗子完全冇關係,只係白飯,而栗子偏乾,好彩有個鰹魚湯,令到成個餐冇咁乾!隨餐附送既小菜,入面有蒟蒻粒、紅蘿蔔、秋葵......既蔬菜,味道甜甜地,好開胃!鰹魚湯就偏鹹,但因為飯、雞都唔算鹹,所以配合一齊既時候都唔錯!跟餐跟左杯錫蘭紅茶,飲完之後,個職員好好咁

鰻魚壽司飯

溫野菜唐揚雞栗子飯

錫蘭紅茶

跟餐跟左杯錫蘭紅茶,飲完之後,個職員好好咁行過黎問使唔使加水,但因為個人麻麻地茶,所以就冇加到,而朋友就好鍾意啦,因為可以飲多杯!

細抹茶卷蛋

至於跟餐既細蛋捲,份量唔大,4-5口就食完,味道會有少少抹茶既苦澀味,成個甜品都唔算太甜,朋友大推,但我就偏向甜少少既甜品,所以下次可能會叫其他味道試下!

雖然張單寫左用餐時間90分鐘,但可能因為唔full, 而且冇人等位,所以坐超過左時間都冇黎吹我地走!開心!所以如果大家都想搵個可以坐耐少少既地方,見晚市唔多人,呢個都係個好選擇!
鰻魚壽司飯
溫野菜唐揚雞栗子飯
錫蘭紅茶
細抹茶卷蛋
2020-09-21 420 瀏覽
之前同朋黎晚上黎過食甜品, 一試難忘今次一個人平日黎到食lunch食客唔多, 6, 7 檯客, 靜靜地, 食得舒服!疫症期間, 每檯都有一支消毒噴霧, 好細心👍🏻lunch 有套餐, 套餐包沙律, 主食, 錫蘭紅茶, 小卷蛋叫左一個咖哩吉列豬扒蛋包飯沙律味道正常, 紅茶夠熱, 茶包夠香,但正值中午時份, 室外陽光猛烈, 陽光由窗透入, 餐廳氣溫都幾高幾熱! 飲熱茶真係太挑戰!咖哩係日式甜咖哩, 而蛋有忌廉味, 好香好滑!豬扒都唔錯, 唔會唔熟同咬唔開, 又夠晒厚👍🏻食飽叫waiter 上甜品, 卷蛋set 定左綠茶味, 我問佢有無得轉, 佢話轉俾我, 仲問我想要咩味, 最後轉左芝麻味,忌廉好多好凍, 蛋卷又軟身👍🏻👍🏻正呀!埋單140蚊, 推介👍🏻😀
之前同朋黎晚上黎過食甜品, 一試難忘

今次一個人平日黎到食lunch
食客唔多, 6, 7 檯客, 靜靜地, 食得舒服!
疫症期間, 每檯都有一支消毒噴霧, 好細心👍🏻

叫左一個咖哩吉列豬扒蛋包飯

咖哩吉列豬扒蛋包飯

沙律味道正常, 紅茶夠熱, 茶包夠香,

咖哩係日式甜咖哩, 而蛋有忌廉味, 好香好滑!
豬扒都唔錯, 唔會唔熟同咬唔開, 又夠晒厚👍🏻

食飽叫waiter甜品, 卷蛋set 定左綠茶味, 我問佢有無得轉, 佢話轉俾我, 仲問我想要咩味, 最後轉左芝麻味,忌廉好多好凍, 蛋卷又軟身👍🏻👍🏻正呀!

埋單140蚊, 推介👍🏻😀
咖哩吉列豬扒蛋包飯