1K
2016-07-24 728 瀏覽
與友人一行4人到此用餐是平日晚上8時多來到人客不多,,不用等位便有位點了$99的dinner set有主食+甜品+茶主食要了和風海鮮海藻麵意粉甜品則要了抹茶蛋卷上菜速度差距很大,,等了半小時有多,,也未有食物享用友人都快要吃完了,,我的還未有但不是漏單,,當我們找侍應跟單時,,食物就剛好來到!主菜只是微溫,,不是出煙那種熱騰騰對上菜速度之慢更大惑不解!和風海鮮海藻麵意粉,,不論海鮮或麵的份量都不多海鮮就只有蝦及少量魷魚海藻麵的口感有點像蝦子麵之類的炒得乾身不油膩味道算是ok~抺茶蛋卷軟綿綿的忌廉份量恰好,,亦不會太甜但抹茶味不夠濃整體食物味道過得去,,只嫌上菜速度方面太慢如以繁忙時間有限時的話,,未必會再去
與友人一行4人到此用餐
是平日晚上8時多來到
人客不多,,不用等位便有位

點了$99的dinner set
有主食+甜品+茶
主食要了和風海鮮海藻麵意粉
甜品則要了抹茶蛋卷

上菜速度差距很大,,等了半小時有多,,也未有食物享用
友人都快要吃完了,,我的還未有
但不是漏單,,當我們找侍應跟單時,,食物就剛好來到!
和風海鮮海藻麵意粉
主菜只是微溫,,不是出煙那種熱騰騰
對上菜速度之慢更大惑不解!
和風海鮮海藻麵意粉,,不論海鮮或麵的份量都不多
海鮮就只有蝦及少量魷魚
海藻麵的口感有點像蝦子麵之類的
炒得乾身不油膩
味道算是ok~
抺茶蛋卷軟綿綿的
忌廉份量恰好,,亦不會太甜
但抹茶味不夠濃

整體食物味道過得去,,只嫌上菜速度方面太慢
如以繁忙時間有限時的話,,未必會再去
2016-02-22
2016-07-24 544 瀏覽
同老婆黎THE ONE食飯, 老婆見到"宏"就話以為係佐敦食過~ 好好味的~一問之下原來佐敦果個就係搬左黎呢到!!我點左個套餐, "醬油海藻鳥冬麵", 海藻鳥冬個口感幾好, 煙煙韌韌咁, 我好怕湯底太咸, 食完好似成口味精咁, 呢個醬油湯底味道岩岩好 再加兩塊半肥豚肉, 真係幾好味! 重有小食同沙律, 我係男士我都覺得夠飽!重點...原來個餐重有甜品, 都有好幾款選擇! 我揀左抹茶卷蛋~ 個抹茶CREAM好滑好重抹茶味! 非常正!跟餐有杯紅茶, 不過大暑日子真的熱到不得了, 所以我另外點左一杯滴漏咖啡沙冰,咖啡好香好濃~ 唔會好甜, 正! 非常解暑
一問之下原來佐敦果個就係搬左黎呢到!!

重有小食同沙律, 我係男士我都覺得夠飽!
重點...原來個餐重有甜品, 都有好幾款選擇!
咖啡好香好濃~ 唔會好甜, 正! 非常解暑

5 分鐘 (堂食)
2016-07-22 5172 瀏覽
係咁多種甜品當中,筆者最鐘意就係抹茶製既甜品,好甘香,好鐘意。而係尖沙嘴既商場the one 就有間專門食抹茶製既甜品既餐廳—宏。抹茶控既我緊係唔可以錯過~!!點都要黎試一試。筆者幾鐘意餐廳既環景,十分光猛,令筆者好醒神。樓底很高,很舒服。餐廳既裝修以白色為主調,十分高雅,好適合女仔去食。椅子用了紅色沙發,好colorful,並且座得好舒服。餐廳既設計好貼心,每張桌上面都有個制,如果食客有需要搵服務員,只要按一按個制,服務員就會好快過泥serve你,唔洗叫破喉嚨。餐廳有好多不同種類既甜品選擇,有雪榚、蛋卷、布丁、拿破倫、馬卡龍等等,多到數都數唔哂,而餐廳主打既係抹茶味既甜品。如果大家想來食甜品,但未食正餐既話,餐廳亦提供意粉、飯、烏冬等等既熱食,非常體貼。對於抹茶控既筆者,一次過試哂餐廳既抹茶甜品,係筆者既一大願望,而呢個抹茶甜品Set就滿足到呢個願望。而呢個抹茶甜品Set 有5種抹茶甜品,分別係抹茶蛋卷、北海道牛奶抹茶雪糕、抹茶水晶糕、抹茶布丁和抹茶曲奇。抹茶曲奇曲奇就食得多,但係抹茶味既曲奇真係少食。試過之後,果然喜出望外! 曲奇十分鬆脆,並且抹茶既味道十分香濃,好像在喝一杯濃濃的

抹茶甜品Set
抹茶曲奇
曲奇就食得多,但係抹茶味既曲奇真係少食。試過之後,果然喜出望外! 曲奇十分鬆脆,並且抹茶既味道十分香濃,好像在喝一杯濃濃的抹茶似的,好足料,值得一讚。

抹茶布丁
平時食布丁,多數都係雞蛋味,抹茶味既布丁,都係第一次試,布丁密度很高,很有質量。布丁香嫩幼滑,散發著香濃的茶香,十分吸引。

抹茶水晶糕
抹茶水晶糕係一味很特式既甜品,出面好少有得食。水晶糕口感軟彈,十分清爽,外表十分有亮澤。同抹茶布丁比較,無咁甜,淡淡的茶香,十分清新,容易入口。

北海道牛奶抹茶雪糕
雪糕十分滑幼,有著香滑奶油味,又不會太甜,牛奶跟抹茶比例剛剛好,抹茶的茶香味不會被奶味掩蓋。令筆者想一試再試。

抹茶蛋卷
抹茶蛋卷可以說是整個set既主打,蛋卷十分鬆軟,蛋榚跟忌廉既比例恰到好處。香滑既忌廉蛋榚混和甘香抹茶味道,入口即溶,超幸福~~!!
抹茶雪芳蛋糕
雪芳蛋糕賣相唔錯,白白的cream包著綠綠的抹茶蛋榚,很好看。外層既cream十分口感幼滑,有著濃濃的奶香味,蛋糕既質感十分鬆軟,口感很柔軟,有種軟綿綿既感覺,實在太吸引。
抹茶軟雪榚芭菲
抹茶軟雪榚芭菲令筆者有種好滿足既感覺,外觀很好,砌得好睇,十分吸引。而並材料十分豐富,雪榚上面灑上抹茶粉,很甘香,除左抹茶軟雪榚,仲有小丸子、紅豆、脆脆片、抹茶水晶榚。
抹茶軟雪榚芭菲
食到底更充滿驚喜,底層仲有杏仁脆脆同抹茶蛋榚。
焦糖布丁
除左食左好多凍既甜品,筆者想食下熱既甜品,食左個焦糖布丁,外層既焦糖焗得很香脆,聞都聞到陣香味,十分誘人。破開外層既焦糖,內層既布丁很香滑,又不會太甜。值得一讚。
宇治抹茶
來到主打抹茶既餐廳,當然唔少得試下呢到既抹茶,宏既抹茶散發著甘香的綠茶味,並且得香濃,又唔會澀。店員跟我說抹茶係真正係宇治空運過泥,真材實料。真喝落去仲有香滑既奶香味,正呀!!
冰滴咖啡
宏既咖啡並唔係一般既咖啡,使用日本冰滴技術調製。要調製冰滴咖啡,需要經過長達8小時從自然水慢慢抽出,十分矜貴,因此調製出來的咖啡很香醇。咖啡很香濃,而且一點苦澀也沒有,很滑很易入口。
抹茶甜品Set
2016-07-22 516 瀏覽
今日有兩個小朋友行街街。佢地一個叫話要食飯,一個話要食麵,我就想食甜品😂咁岩諗起之前有朋友講過下呢間野唔錯,又滿足到我地3個願望,所以就決定食呢到。首先話要食飯個位叫咗咖喱炸雞飯。佢有得揀普通咖哩同日式咖哩,我地揀咗日式。賣相吸引,一攞埋黎已經聞到香味。沙律葉新鮮,爽口,個汁咸咸酸酸,好開胃。個飯既炸雞好正,薄薄的香脆粉漿,包住既雞好嫩滑多汁,一啲都唔乾。呢個咖喱炸雞飯無得輸。想食麵個位叫咗呢個天婦羅冷烏冬。佢個烏冬唔係普通手打烏冬,佢特別之處係用海澡而製成的,比其他烏冬彈牙爽口。野菜天婦羅好特別,唔係一舊舊既,將紅蘿蔔同蕃薯切絲再上粉漿炸的,連平時唔食紅蘿蔔既都將成份天婦羅食哂,真係喜出望外😁而我就食雪糕。我不嬲都唔多食抹茶產品,但係呢間野抹茶出名,所以就一試。嘩,雪糕軟綿綿,濃濃既抹茶味但唔會苦,又滑,不太甜。仲有自制既丸子,煙煙靭靭。唔怪得朋友推介,呢間食店絕對可以返黎再返黎。服務態度都好好,小朋友食得慢又嘈,侍應們都好有笑容及耐性,非常好又貼心。
2016-07-20 4225 瀏覽
一上到the one 5樓, 就比呢間餐廳個門面吸引左了~ 好光猛~好新淨~ 仲要有好多精美嘅甜品~ 真係有小小去左日本嘅感覺!裡面環境都很不錯架~~坐位寛躺~坐得都幾舒服~打開menu, 已經流哂口水最後揀左個鰻魚飯set 同鱈魚set呢個set 有半個飯 同半個海藻烏冬,仲有杯是日紅茶,日式沙律同小蛋糕~岩哂d得一又想二嘅人,即係我,哈哈!首先黎左個鱈魚set~ 雖然是飯麵各半,但份量都ok ga~鱈魚有2塊~同雜菜~加埋佢d醬汁都夠送哂半碗飯架~鱈魚雖然唔算大片~但肉就好滑~又冇骨~成個set有前菜,有飯有麵,仲有野飲同甜品先$140,其實真係好抵!過左陣鰻魚飯都來了~知道是飯麵各半,所以都沒有對其份量有太大的期望~點知把蓋打開個飯~好像是整個飯一樣~一點都唔似係半個飯的份量~哈哈,$390果然是不同的鰻魚都幾肥美~燒得很香之餘,又能鎖住d汁~真的能送哂成個飯~都未介紹埋個海藻烏冬~佢冇一般咁粗同彈牙~但佢就有一種煙"un" 口感幾好~而佢個湯底底,清得來又帶點濃味~建議麵湯一齊食!來到尾聲~以小蛋卷作結,我地揀了香草味和抹茶味~香草的那個~個cream好香濃,又帶點甜抹茶的那個
裡面環境都很不錯架~~坐位寛躺~
坐得都幾舒服~

打開menu, 已經流哂口水

最後揀左個鰻魚飯set 同鱈魚set

鱈魚有2塊~同雜菜~加埋佢d醬汁都夠送哂半碗飯架~
鱈魚雖然唔算大片~但肉就好滑~又冇骨~

都未介紹埋個海藻烏冬~佢冇一般咁粗同彈牙~
來到尾聲~以小蛋卷作結,我地揀了香草味和抹茶味~
香草的那個~個cream好香濃,又帶點甜
抹茶的那個~抹茶很甘香~味道真實~like爆!
每次提起The One 大家會和我一樣想起「美食天堂」 嗎?每次約在The One吃飯就知道,一定是食好料了!今次食到一家健康清新~但又很好吃的餐廳啊!重 點 是!非常抵食的好料理~宏 - 是一家日式餐廳,主打海藻烏冬和各款抹茶甜點。裝潢設計很清新簡約,擁有一大面落地~可以邊吃邊欣賞街景,輕鬆舒適~牆邊掛著和服等日式擺設~簡約中帶出幾分和風氣息!食物方面~主打的海藻烏冬這麼有名,怎可嫁不試試看!而且......也太超值了吧!HKD$99的套餐,居然包含前菜、小吃、主食、飲料和甜品?!在The One這地段來說,真是非常非常的抵食啊!除了烏冬餐外,還有其他意粉/丼飯餐~價錢HKD$100上下,其實都是滿合理的!烏冬餐有湯/冷烏冬可以選擇,單單烏冬餐就已經有不少選擇。我點了溫泉蛋海藻烏冬餐~意在嘗清海藻烏冬的口感和湯底。跟餐包括了沙律、壽司卷和一杯斯里蘭卡紅茶,茶款是每天拍定的,當天喝的是洋甘菊,澀中回甘,不錯。而主角烏冬麵亦沒有令人失望,簡單的配搭溫泉蛋,突顯清新。加入了海藻微粒的烏冬麵彈牙之餘更有咬口!湯底清而不淡,配合烏冬麵令我一口接一口的吃光光了~一點也不膩味!喝一口紅茶,快上甜點
牆邊掛著和服等日式擺設~簡約中帶出幾分和風氣息!
喝一口紅茶,快上甜點吧~
甜點也有數個款式可以選,我點了店入出名的抹茶蛋糕卷。
上台了,比我想像中大件。蛋糕鬆軟、有濃濃的抹茶香,而夾心的Cream非常細滑~非常好吃!
宏 的抹茶和甜品都非常有名,下次一定要試一試~也推薦給吃膩大魚大肉的大家~

不過,建議大家要早一點到,因為即使約在平日晚上,7時左右的高峰時段,相當滿座。我們6時左右到達不用等位~但吃完出來就被人龍嚇一跳呢!

本文是個人食後感,沒有任何贊助試食成分唷~
  • 抹茶蛋卷
  • 和風溫泉玉子海藻麵意粉
2016-07-20 2063 瀏覽
個人推介指數。 7分 (10分為滿分) - 甜品出色, 來自斯里籣卡的茶包也很出色, 主吃方便, 水準也不錯, 只是略微貴了一點. 今天一個早了下班, 在TST 附近獨自行街. 不知為什麼還未到六時, 已非常肚餓, 太太今晚沒空準備晚飯, 我只好找個地方馬上醫肚. 行下行下, 走到一間平日晚飯後勁爆的店子, 看見人流不多, 只有數枱客人, 機會難得, 馬上飛身坐下. 看看餐牌, 除了甜品外, 原來這裡也有不少SET DINNER, 完全合乎我今晚的要求. 細看後, 我最後決定試試他們的天婦羅和店員推介的紅茶. 大蝦天婦羅定食份量比較預期少, 但味道頗出色, 粉醬很脆口, 放久了也應該能保持香脆. 同時, 可以食出食材是上等的貨色, 只是價錢有少少離地, 如定價在150元以內會較合理.斯里籣卡紅茶茶味果然很香濃和幼滑, 在口腔肉久久不散, 同時帶點水果的香味, 沖泡數次也不失原味. 綠茶軟雪糕老實說, 甜品始終也是他們最拿手, 這個綠茶味軟雪糕, 口感細滑, 茶味香濃, 有一點我最愛的苦澀味, 加上那些伴着的丸子和蕨餅, 吃下去很是丰富. 整体來說, 甜品肯定值得一試, 定食方面也有些較

大蝦天婦羅定食
斯里籣卡紅茶
綠茶軟雪糕

整体來說, 甜品肯定值得一試, 定食方面也有些較便宜的選擇, 相信水準也會不錯.
2016-06-02
約左朋友係 the one 睇戲天氣熱 唔想周圍走 想清淡 又有甜品食介紹主食山芋蓉溫泉蛋烏冬 $118新鮮山芋 磨成蓉 沒添加 健康有益溫泉蛋 剛剛好 唔會太生 烏冬有別於平時是海藻烏冬 更彈牙 更有口感 感覺一點都唔 heavy 鱈魚飯定食有salad 烏冬 鱈魚沒有雪味 魚肉夠滑 值得一試朋友極速食完 烏冬同樣是海藻烏冬抹茶卷甜度剛好 cream不會heavy 抹茶有回甘 但不會濃得蓋過所有芝麻卷用上真芝麻磨出來 因為食得到有細細的芝麻粒夠濃郁香醇 讚作為終極 foodie 當然唔夠飽香蕉焦糖waffles 貌相一流香蕉有層薄薄的焦糖脆面雪糕用上vanilla seed 讚最值得讚是 waffles 是即整 夠新鮮外脆內軟 配上脆脆的almond 重點整個都唔會太甜 剛好對於想食得健康 唔heavy 或者同小朋友食岩哂!即時推薦給剛剛有bb的朋友 哈
約左朋友係 the one 睇戲

重點整個都唔會太甜 剛好
對於想食得健康 唔heavy 或者同小朋友食
岩哂!即時推薦給剛剛有bb的朋友 哈
2016-07-14
5 分鐘 (堂食)
2016-07-16 1294 瀏覽
宏 - 日式精品餐廳,由細節做起的一家日式料理店位於尖沙咀The One之中,供人逛街購物後的一個休息或用餐的好地方,環境舒適整潔,食物選擇包括烏冬,丼,甜品和不同的特色飲品等等一坐下來後,店員很有禮貌地向我們介紹他們的牌兩本一大一小的餐牌分別是套餐餐牌和單點餐牌,特意來吃甜品的朋友可以只看單點餐牌內的甜品,飲品 ; 套餐包括前菜,主菜,飲品,甜品餐牌圖文並茂,套主菜主要是熱湯烏冬、冷烏冬、撈烏冬等不同食法的烏冬以及日本丼等,小食方面也有天婦羅等日式料理,主要以日本點品為主我和朋友點了一客雜錦天婦羅,有炸蝦、青椒、茄子、蕃薯等,炸粉不會過厚,蝦也挺鮮嫩,味道也不錯煙三文魚冷烏冬 - 套餐包括兩件加州卷以及一客沙拉和餐茶烏冬是日式扁烏冬,喬麥麵般的顏色配上烏冬煙韌的質感,口感既滑溜又富彈性煙三文魚的味道較濃厚,襯托味道較淡的烏冬能夠產生一種不錯的化學反應,令整道菜的味道得以平衡,也讓三文魚的味道能夠在這道菜中凸顯出重要性豚生姜燒丼的套餐也有沙拉,飲品,甜品等。海藻烏冬跟三文魚海藻烏冬差不多,只是湯底是熱的,吃下去有另一番風味。豚肉丼的味道不錯,豚肉經過醬汁的燒製,令肉味更香濃,配上生姜的
一坐下來後,店員很有禮貌地向我們介紹他們的牌
雜錦天婦羅
煙三文魚海藻烏冬
煙三文魚冷烏冬 - 套餐包括兩件加州卷以及一客沙拉和餐茶
豚生姜燒丼套餐
豚生姜燒丼的套餐也有沙拉,飲品,甜品等。海藻烏冬跟三文魚海藻烏冬差不多,只是湯底是熱的,吃下去有另一番風味。豚肉丼的味道不錯,豚肉經過醬汁的燒製,令肉味更香濃,配上生姜的味道,令整碗飯的味道層次昇華,令人十分滿意。質感方面,日本珍珠米較煙韌,豚是也挺嫩,整體來說也很不錯。
日本滴漏咖啡沙冰香草軟雪糕
餐飲方面,除了跟餐的茶之外,我也點了這杯咖啡沙冰,賣相十分討好,就像一家甜品店的得意之作,咖啡色配答上白色扭紋雪糕,很引人入勝
味道也令人十分滿意,香草冰淇淋的口感和味道和滴漏咖啡相映成趣,十分配合,令我十分滿意
餐廳採用開放式甜品工房,師傅的巧手製作一目了然
馬卡龍
抹茶蛋捲
抹茶窩夫
甜品方面,除了跟餐的2份甜品以外,我們也另點了一份抹茶窩夫

跟餐甜品我們選擇了馬卡龍和抹茶蛋捲

這𥚃的甜品除了賣相討好之外,味道人令人感動滿意
想不到主打抹菜甜品的餐廳也有其他像馬卡龍般的美食甜點

抹茶蛋捲十分鬆軟,內層是軟軟的半流質抹茶醬,口感具層次之外,抹茶味道也十分濃郁,不失優雅的味道

抹茶窩夫是全晚的焦點之一,令人動心的賣相已令人十分蠢蠢欲動,抹茶雪糕味道香濃,配上窩夫的蛋味,讓淡淡的抹茶香味揮發於冰冷雪糕以及鬆脆窩夫之間

最後,個人認為宏是一間由細節做起的餐廳,細緻入微的窩心令客人十分舒服。餐廳由裝修到那位簡簡單單的熱茶,看似最普通不過,卻令人感到舒適和滿意。仔細的觀察和品嚐,會發現宏這家餐廳的用心,由最簡單的一杯熱茶做起,用上斯里蘭卡的紅茶,給客人最獨一無二的淡淡花香味道,細緻入微

宏 - 簡單卻精緻

抹茶蛋捲
抹茶窩夫
  • 抹茶蛋卷
2016-07-16 456 瀏覽
今次嚟到宏搵食! 公眾假期前夕約朋友食飯又冇book位~基本上都搵唔到位~唯有去好多餐廳集中嘅The one撞彩~宏算係比較少人排隊嘅一間~等咗30分鐘就有位喇~燒鱈魚飯套餐 ($140)呢個套餐除咗碗飯~仲有海藻烏冬、香草/抹茶/黑芝麻小蛋卷同斯里蘭卡紅茶~個飯係用日本秋田米~珍珠米真係彈牙煙韌啲~但係鱈魚就麻麻地~冇鮮味亦偏軟~落咁多醬汁彷彿係企圖掩飾不夠新鮮~失望!至於個海藻烏冬~我明明覺得佢係蕎麥麵…配料只有海藻~不過個湯底尚算清~斯里蘭卡紅茶有英式早餐紅茶、伯爵茶、洋甘菊同檸檬香紅茶揀~不過只有熱飲~但佢身為日式料理~比較希望有綠茶㨂~小蛋卷揀咗抹茶味~忌廉幼滑~個蛋糕亦軟綿綿~而且抹茶味十分香濃~果然蛋卷先係餐廳主打!不過小蛋卷份量的確較細~加$10先可要大蛋卷…不過此店有兩張大木枱係要求客人搭枱~可能一枱有成4-5組客人~不太適合同朋友傾計聚會…
今次嚟到宏搵食!
公眾假期前夕約朋友食飯又冇book位~基本上都搵唔到位~
唯有去好多餐廳集中嘅The one撞彩~
宏算係比較少人排隊嘅一間~等咗30分鐘就有位喇~

燒鱈魚飯套餐 ($140)
個飯係用日本秋田米~珍珠米真係彈牙煙韌啲~
但係鱈魚就麻麻地~冇鮮味亦偏軟~
落咁多醬汁彷彿係企圖掩飾不夠新鮮~失望!
至於個海藻烏冬~我明明覺得佢係蕎麥麵…
配料只有海藻~不過個湯底尚算清~
但佢身為日式料理~比較希望有綠茶㨂~
小蛋卷揀咗抹茶味~忌廉幼滑~
個蛋糕亦軟綿綿~而且抹茶味十分香濃~
果然蛋卷先係餐廳主打!
不過小蛋卷份量的確較細~加$10先可要大蛋卷…
2016-03-24
30 分鐘 (堂食)
2016-07-15 552 瀏覽
今晩約了妹妹們在這裡吃晚餐,此店裝修簡陋,環觀四周,大部份是女食客。這裡給我們第一印象是人手不夠, 我們在沒人帶位下自行入座。接著是餐牌不夠 ,要問侍應才有menu。可是因為服務不夠,按鐘很久也沒侍應來,枱上的鐘形同虛設。於是揮手很久,才有侍應前來給我們餐牌。我選了照燒雞飯加烏冬和抹茶小蛋卷;二妹吃炸豬扒飯加烏冬和抹茶小蛋卷;三妹吃鱈魚飯加烏冬和芝麻小蛋卷,我們三人都飲錫蘭紅茶。食物賣相一般,用膳時間不夠,只得90分鐘時間,吃得十分趕急。飲品不夠 ,錫蘭紅茶很細杯不夠飲。餸和汁也不夠 ,照燒雞雖滑 ,但很少片 ,汁也很少不夠送飯吃。除了用日本米令飯較好吃外,味道及份量也不及快餐店的。烏冬淡而無味,吃得好悶。幸好抹茶卷超鬆軟,抹茶味香,夾心的忌廉很滑,十分好吃!

飲品不夠 ,錫蘭紅茶很細杯不夠飲。

幸好抹茶卷超鬆軟,抹茶味香,夾心的忌廉很滑,十分好吃!
2016-06-02
15 分鐘 (堂食)
2016-07-14 508 瀏覽
今日去左the one買野,於是去宏食午餐。呢間係個日本餐廳,門口已經有好靚既甜品等緊我,正!叫左個醬油烏冬同埋天婦羅黎食。烏冬外表好普通,但食落先感受到烏冬既質感唔普通。同平時食既烏冬唔同,口感彈型,仲有少少香味,加埋日式叉燒同少少辣粉,好香!天婦羅都好新鮮,有時食出邊天婦羅見到天婦羅外表好黑,因為用左炸左好耐既油黎炸天婦羅,但可以見到呢個天婦羅外表好白,應該係用新鮮既油炸。一入口,除左野食既鮮甜,仲有淡淡既天婦羅粉味,簡簡單單,但係好健康,好好味。最後叫左個甜品,甜品係門口等左我好耐,終於有機會品嚐你地啦。呢個甜品先係今日既主角。綠茶味超級濃。好鐘意飲個綠茶,好濃既綠茶味之餘,入邊有小丸子,成個綠茶好有口感。除此之外,綠茶蛋糕既綠茶味都好濃,鬆軟既蛋糕,加埋綠茶獨有既香甜,太幸福了!個拿破崙綠茶雪糕都係我既最愛!拿破崙鬆脆既口感加埋又凍又甜既綠茶雪糕,甜同香脆既口感,呢個必食。叫左呢個甜品真係冇後悔,其實可以食多幾碟!因為呢度既綠茶真係好好味,高質!下次食甜品一定再黎呢度!
今日去左the one買野,於是去宏食午餐。
呢間係個日本餐廳,門口已經有好靚既甜品等緊我,正!
叫左個醬油烏冬同埋天婦羅黎食。

最後叫左個甜品甜品係門口等左我好耐,終於有機會品嚐你地啦。

下次食甜品一定再黎呢度!
2016-07-14 439 瀏覽
Lunch與同事來到The One試試這家新開的宏,得知不止有出名的甜品,原來還有咸點的想不到原本在佐敦的小店轉頭眼就進駐了尖沙咀的大商場,店面也比以前大了1至2倍之多門口櫥窗放滿了不同款式的蛋糕/卷旦,果然懂得吸引行人的目光我們一點前已經到達了,還未到LUNCH的高峰時段,大約是半滿左右,店內光亮整潔,用了一大幅落地窗,引入了大量的自然光,感覺舒適SET是不限時段的,即是晚上也可以吃這個餐,$99是說非常超值,有前菜,烏冬/意粉,甜品和茶,多加$30左右還能多一個飯,比較適合男士們日本野菜天婦羅冷海藻烏冬餐:這裡的烏冬很特別,用了日本的小麥粉加海藻製成,而海藻有豐富的食物纖維,當然要試試,大熱天時選冷烏冬很合理吧,麵身比較幼和彈牙,能看到一點點綠色的就是海藻了,像喬麥麵的吃法,沾上鰹魚汁和芥末,很清新又能降點溫。而野菜天婦羅是薯仔絲,番薯絲,紅蘿蔔絲等組合而成,有番薯的甜味和咬勁,又不油膩和風海鮮海藻麵意粉餐:而同事則選了海藻麵意粉,這是海藻麵熱的版本,比烏冬再幼身一些,淺嚐了一口,想不到還挺好吃的各自選了一款茶,不止有奶茶咖啡檸菜檸水真令我開心,有我喜歡的EARL GREYMENU
門口櫥窗放滿了不同款式的蛋糕/卷旦,果然懂得吸引行人的目光
日本野菜天婦羅冷海藻烏冬餐
日本野菜天婦羅冷海藻烏冬餐:
像喬麥麵的吃法,沾上鰹魚汁和芥末,很清新又能降點溫。
和風海鮮海藻麵意粉餐
和風海鮮海藻麵意粉餐:
淺嚐了一口,想不到還挺好吃的
Earl Grey Tea & Lemon fl各avor tea

MENU上寫著是由斯里蘭卡入口的茶,質素很高
抹茶蛋卷 & 抹茶雪芳
抹茶蛋卷 & 抹茶雪芳:
最後是最期待的甜品,畢竟宏是由抹茶甜點起家了,我也很久沒吃過了,
分別點了蛋卷 & 雪芳,都是抹茶味的,呵呵
蛋卷非常柔軟,帶點濕潤,加上抹茶中間的CREAM,抹茶味很濃但不會帶苦
而雪芳則會比較乾身,適合不喜歡CREAM的女仕

日本野菜天婦羅冷海藻烏冬餐
  • 日本野菜天婦羅冷海藻烏冬
  • 抹茶蛋卷 & 抹茶雪芳
2016-07-14 2387 瀏覽
早幾年在北京道附近學花藝時, 總愛下課後找些簡潔精緻的店子享受一人下午茶, 而位於K11的宏甜品店, 當年開業不久, 就被我瑣定目標一試. 依稀記得當年點了有4吋厚的抺茶雪芳蛋糕, 很喜愛那淡淡的茶香, 軟彈微潤的口感. 知道宏主店同時供應其他和食料理, 但在佐敦時略嫌地點尷尬不夠就腳, 想試的心一直擱着, 慢慢就遺忘了. ​直至最近得知宏進駐The ONE, 地點升呢, 也就腳得多, 單單吃甜品不能滿足另一半的口胃, 跟坊間大熱以抺茶甜品為賣點的店子不同, The ONE的宏似乎更傾重主食多於甜品.從沒有光顧過舊鋪店, 新店的設計開揚, 樓底高, 沒樑柱, 一目了然. 天花用上彩色燈箱, 而隔着商塲走廊用上彩色通花圖案牆, 沒有完全的與世隔絕, 但感覺又不會突兀. 雖說該店兼顧各式料理為主, 但甜品始終是宏的招牌, 見近門的一列櫥窗, 全於上精緻琳瑯的甜點, 極為吸引.​雲石抺茶雪芳蛋糕仍然是招牌, 當年吃過那動人的味道不知有否轉變.​另有五彩繽紛的馬卡龍賣相精緻的各款小西餅還有曲奇, 茶葉, 茶葉罐等, 作送禮之用也頗不錯. 主食和甜品分別印在2個餐牌中, 厚薄也相若, 可見宏即使
​另有五彩繽紛的馬卡龍
賣相精緻的各款小西餅
還有曲奇, 茶葉, 茶葉罐等, 作送禮之用也頗不錯.
主食和甜品分別印在2個餐牌中, 厚薄也相若, 可見宏即使甜品出名, 也同時重視主食的反應. 餐牌寫明每人最低消費$60, 這個應該一點難度也沒有, 2本餐牌的選擇眾多, 也很大路, 要吃到捧腹而回絕對不難.
主食的選擇主要是各款冷, 熱烏冬, 拉麵, 咖喱類和幾款的意粉, 仍以基本和食為主, 配搭很大路, 價錢亦合理. 不過要抵食一點, 選套餐會更化算. 一個麵食, 加甜品和飲品, 都只不過$99, 很合乎經濟原則. 大胃一點的, 可以選各款飯丼加拉麵套餐, 同樣有甜品和飲品附送. 咖喱類同樣有set可點選.
​老公胃口較大, 就選了雜錦天婦羅套餐 ($170).

一個套餐包含了飯和烏冬, 一份天婦羅和沙律. 女士們應該比較難一人完成, 卻很適合一眾陪老婆/女友來吃甜品的男士們, 不用單啃一團忌廉般無奈, 這一點我當然感覺不大, 但老公一看份量即表示十分滿意, 還多番稱讚有鹹食的安排十分之好.
​蕎麥烏冬用上日本的小麥粉, 拌入纖維豐富的海藻搓成, 因而造就比較爽彈滑溜的口感, 在烏冬裡還能看到細小的海藻顆柆. 鰹魚醬油湯底, 簡單的加入昆布, 蔥花, 沒有複雜的味道, 卻能恰好處的突出烏冬的口感, 呷一口熱湯, 巳教人口腔心頭一陣舒暢.
​雜綿天婦羅有大蝦, 秋葵, 茄子, 蕃薯, 青椒, 下層是選用來自秋田的珍珠米, 粒粒飽滿軟糯, 飯味香甜. 天婦羅的粉漿不會過厚, 大蝦也夠彈牙爽鮮; 其他的蔬菜也夠Juicy. 比較特別是有秋葵, 不是太多人受落那黏稠的口感和帶青草的味道, 卻是很有益的食物.
​另一個餐點了和風海藻麵炒意粉 ($99)

份量不少, 一上枱時已飄來惹味的香氣. 海藻麵的口感十足蝦子麵, 幼細而帶海藻柆, 爽勁彈滑, 炒香後也全沒油賺感, 很乾身惹味.
​海鮮有大蝦, 帶子, 魷魚等, 蝦有蝦膏, 十分鮮甜肥美.
​飲品選了皇室茶Royal Delight, 由斯里蘭卡進口, 清醇茶色, 滲出清而香的茶味, 不會因浸泡而變濁, 保持着甘醇清澀, 入喉回甘, 並滲有果香, 雖未能取代至愛伯爵茶的位置,但也屬於佳茗.
​另外亦試了日本草莓沙冰, 用新鮮日本草莓打成, 清甜冰凍, 甜味不會過重, 色澤也是自然的淡粉色, 沒有人造的不自然味道, 解渴消暑.
甜品可選各式的蛋卷. 抺茶蛋卷非試不可, 半圓捲形蛋糕, 充滿大小相若的氣孔, 內層的忌廉並不如堂島卷般誇張, 只薄薄一層, 這倒適合我那不太愛忌廉的喜好. 輕輕直切開蛋卷, 伴隨忌廉是7:3的比例, 剛剛好, 入口兩者混和, 抺蛋蛋糕微濕潤, 茶味不算重, 但恬然淡雅更添餘韻. 忌廉雖非我所好, 但卻能發揮畫龍點晴作用, 入口即溶, 細緻順滑, 不管你是愛蛋卷或愛忌廉, 那不可分割的黃金比例, 造就讓人回味, 一吃到尾沒太甜沒太賺的一致味覺, 十分討好.
​黑忟忟的黑芝麻蛋卷同樣有鬆軟的蛋糕層, 口感跟抹茶卷相若, 芝麻味突出香濃, 比較甜, 但奶味又比抺茶卷稍遜. 兩者比較下, 我還是死忠的愛抺茶卷多一點.
​完成兩件蛋卷, 對甜品的心癮竟意猶未盡, 最後按捺不住再點一杯抺茶雪糕芭菲 ($88), 一於過盡抺茶癮.

試過其他幾間專門吃抺茶甜品的店子, 難免比較. 宏的抺茶芭菲份量算大, 抺茶軟雪糕有4圈左右, 伴以紅豆蓉, 白玉粉圓, 厥餅, 小脆餅, 抺茶啫喱 ,底層更有杏仁片和香脆的麵包粒, 令芭菲內容變得相當豐富.
​抺茶雪糕還是一貫的不太澀, 奶味香濃, 口感順滑, 味道不錯, 但當然可以再苦澀一點. 幸好伴吃的紅豆蓉不算太甜, 白玉煙韌有嚼勁, 脆餅有香濃牛油味, 厥餅則很滑溜和微甘, 整體配合起來近乎完美, 在抺茶甜品中也算數一數二的排名了.
​總算沒有失望的一餐, 即使甜品依然較熟食讓人深刻, 也或多或少是食客選擇來這裡用餐的原因, 難得是看得出宏在熟食方面下的基本功, 把重點放在烏冬, 拉麵的本質上, 用簡單不花巧的伴菜和湯底襯托出那細膩和選料用心. 仍保留小店的貼地價錢, 沒有拘束感, 同時打入男士市塲, 不用擔心陪伴甜品當正餐的女士們來, 回家還得閉門沖杯麵之苦. 雖沒有掛上什麼京都, 北海道過江龍之名, 誰說本地出品一定被比下去?
2016-05-12
2016-07-12 660 瀏覽
姐妹gathering 最愛去cafe,唔單止坐得耐,又可以食下甜品,感覺過住奢華嘅生活喜歡抹茶嘅妹搵到黎the one嘅餐廳,話必食餐廳喎,咁我對抹茶唔抗拒嘅,事前上黎睇d甜品都好ok,就甘決定了去到餐廳,餐廳門面show 左好多精緻嘅甜品,已經令人食指大動店內都不時有和服作裝飾雖然甜品吸引,但都要食下正餐。。。山芋蓉溫泉蛋撈烏冬($120)整個菜感覺都好健康,輕食主義,山芋質感黏黏的,味道清淡,配上溫泉蛋蛋香,濃郁蛋汁,配搭清新,烏冬採用海藻烏冬,有別於一般餐廳,海藻烏冬含豐富纖維,味道清,質感爽身帶點彈牙120蚊價錢合理,不錯之選飲品係 抹茶沙冰配軟雪糕($98)沙冰打得幼滑,抹茶沙冰味道偏淡,但配上雪糕,甜度剛好,雪糕上更有抹茶粉,令整杯飲品抹茶味更濃甜品不嬲係女性嘅主打抹茶雪芳($30)蛋糕鬆軟,抹茶味香濃,忌廉香滑,賣相不差,食落都不錯,30蚊認真抵食抹茶軟雪糕芭菲($88)抹茶雪糕抹茶味濃之餘,有小丸子、紅豆等配料配搭,味道更多層次,底下有多種堅果配料,食落更香,和雪糕、小丸子等配料配搭,中和甜度,令整個甜品甜度剛好之餘,又不失抹茶香

店內都不時有和服作裝飾
雖然甜品吸引,但都要食下正餐。。。

山芋蓉溫泉蛋撈烏冬($120)
120蚊價錢合理,不錯之選
山芋蓉溫泉蛋撈烏冬
飲品係 抹茶沙冰配軟雪糕($98)
抹茶沙冰
甜品不嬲係女性嘅主打
抹茶雪芳($30)
抹茶雪芳蛋糕
抹茶軟雪糕芭菲($88)
抹茶軟雪糕芭菲
  • 抹茶軟雪糕芭菲