2016-09-21 4440 瀏覽
今天同朋友來到尖沙咀逛街,聽友人說這間的食物不錯,當然要食飽再繼續逛!很小一杯可是味道卻非常棒抹茶味超級濃,有一點點苦,奶味很香,口感很不錯,超愛泡沫。這杯看上去雖然好淡,但味道卻很濃喔!喝下去是甘甜的,超香的,和甜點很配。很舒服,感覺上對身體很好喔這杯草莓味是超!!級!!香!!喜歡草莓的朋友一定要試試,它是無糖的,但一喝下去彷彿被一堆草莓包圍喔!超幸福的分量超多,食完是超級飽。他的米好有咬口,有一點點甜甜的超喜歡雞扒超好吃,我原本是不吃雞皮的人,但這個雞皮我會吃喔慢慢煎把油脂都煎出想了,好薄而且很脆,超香的~我現在才知道原來雞皮可以這麼好吃超多肉汁。夏天吃話個很不錯喔~每一個蔬菜烤完之後都好甜喔!不過茄子炸完之後會有點厭啦哈,他的面超級好吃,我本身是喜歡吃冷面的人,面超級彈性而且加上紫菜香香的很好吃,冷面汁甜甜咸咸的吃起來很清爽很不錯喔~比較小一點可是超級好吃!!超入味,喜歡吃重一點點口味的人可以吃這個喔他的魚很嫩,皮有點脆脆的,甜甜咸咸的超不錯,鰻魚味很重,熱熱的吃起來超幸福蛋糕超鬆軟囉~不是很甜,奶油很滑,草莓酸酸甜甜的很好吃,而且賣相很不錯喔忘了多少錢啦哈~這個藍莓芝士蛋糕真的
宇治抹茶奶
很小一杯
可是味道卻非常棒
抹茶味超級濃,有一點點苦,奶味很香,口感很不錯,超愛泡沫
初茶
草莓香紅茶
照燒雞飯
雞扒超好吃,我原本是不吃雞皮的人,但這個雞皮我會吃喔
超多肉汁。
雜錦天婦羅冷烏冬
蒲燒鰻魚
日本草莓蛋卷
忘了多少錢啦哈~這個藍莓芝士蛋糕真的超好吃
平常吃的都要比較硬而且多吃會膩的,可是這個不會喔~這個偏軟一點,味道很濃,吃起來很滑喔~
香草牛奶軟雪糕芭菲
這個超大的
焦糖香蕉脆脆的,很甜很好吃喔~就是莓有點酸啦哈,雪糕很濃,牛奶味很重,不會太甜,比較水一點呢~
宇治抹茶奶
香草牛奶軟雪糕芭菲
  • 藍莓芝士蛋糕
  • 冷烏冬
2016-09-21 426 瀏覽
草莓紅茶冇士多啤梨味,真係一杯好普通既茶。和風海鮮海藻麵意粉味道其實唔錯,將海藻混入意粉之中,除左比一般意粉多纖維,健康有營養之餘,仲多一份普通意粉冇既香氣。意粉用胡椒炒既方式煮冇油膩感,麵條雖幼小但彈牙無比。不過不足既係所謂「海鮮」只有小蝦兩隻,帆立貝一件,感覺非常唔值,尤其蝦冇海水鮮味,肉質好一般,有啲失色令意粉。朋友呢個日本野菜天婦羅冷海藻烏冬係經濟角度黎講唔係幾抵🙈所有野食都係絲,烏冬係,天婦羅亦係,一大件既天婦羅都冇得比佢食,完全唔知自己食緊咩😂烏冬夠冰涼,再混入醬油同wasabi一齊食當下透心涼。由於烏冬經過冰鎮,所以食落都特別彈牙。天婦羅炸得乾爽,可惜就真係冇咩份量而言。沙律味道好寡,因為冇咩點調味,只係普通蔬菜咁食。成個lunch午餐 最出色莫過於抹茶蛋卷,蛋卷散發出抹茶陣陣芳香,尤其中間忌廉更為濃烈😝忌廉滑身亳無膩味感,蛋卷鬆軟帶少少甘甜,整體口感同味道都好高評價我同朋友認為。
草莓紅茶冇士多啤梨味,真係一杯好普通既茶。

天婦羅炸得乾爽,可惜就真係冇咩份量而言。
沙律味道好寡,因為冇咩點調味,只係普通蔬菜咁食。
  • 抹茶蛋卷
2016-09-20 2941 瀏覽
老公陪我行完一輪 係時候食午餐。避開左午餐的人潮 間間餐廳都唔洗等位 正。今天有想食甜品的意思 宏 是不錯的選擇 咸甜都有。之前淨係食過佐敦舊店的甜品。綠茶控必到之地。The One呢間宏 環境很開揚 好舒服。除了招牌甜品 多了好多其他選擇。餐牌介紹宏的招牌海藻烏冬 在日本連續三年都獲獎。我忍不住問下店員 海藻烏冬特別之處。原來在製造過程 加入了海藻一齊做烏冬 口感會與一般的不同 而且營養價值很高。我點了海藻烏冬配甜品餐。日本野菜天婦羅冷海藻烏冬*賣相很靚 天婦羅好特別 是日本紅蘿蔔和紫薯切絲一齊炸 炸粉薄薄 好香脆 唔會太膩。凍海藻烏冬口感好特別 好QQ 幼身得黎好有咬口 而且帶點海藻味道。烏冬麵夠曬凍 夏天食真是一流!冷麵汁是餐廳特製 唔會太咸 配埋蔥花wasabi 夠曬醒胃。大胃王老公點了飯麵甜品餐。炸豬扒秋田米飯配湯烏冬*秋田米好香 軟熟得來有咬口 豬扒的汁甜中帶微酸 好開胃。豬扒炸粉唔會過厚 熱辣辣。海藻湯烏冬是另一番的風味 湯底好清 我鐘意的類型。因為可以品嚐到烏冬的真正味道。熱湯的烏冬口感會軟熟點 和凍烏冬相比 就各有千秋。套餐甜品揀左黑芝麻和抹茶蛋卷。蛋卷的海綿蛋糕部分

我點了海藻烏冬配甜品餐。
日本野菜天婦羅冷海藻烏冬*

大胃王老公點了飯麵甜品餐。
炸豬扒秋田米飯配湯烏冬*

套餐甜品揀左黑芝麻和抹茶蛋卷。
蛋卷的海綿蛋糕部分好鬆軟細緻 有濕潤感。忌廉夠滑。黑芝麻好香 芝麻味濃郁。抹茶的茶味甘甜香濃 唔會苦。

甜品食唔夠喉 追加了雜果窩夫。
窩夫即叫即製 蛋香味不錯 外脆內軟 配上鮮打忌廉 再加埋粒粒雲呢嗱籽的雪糕 很滿足!
紅茶咖啡都是我至愛 所以餐茶以外 我再試了冰滴咖啡。咖啡口感幾厚 都算滑 甜度頗高 後段有點甘香。不錯。
最後仲買了一罐斯里蘭卡空運的Royal Delight茶包返屋企 聽聞是英國皇室推介 以錫蘭紅茶做base 加上萬壽菊 玫瑰 提子 草莓等等 味道好獨特 忍不住帶左佢返屋企。
宏 真是一次滿足曬多個願望!哈哈
2016-09-20 385 瀏覽
還記得上月到過大阪心齋橋的小店,嘗過當地的甜點,喝著抺茶又過了悠閒的一天,感覺獨特。今天準備和太太看戲前,被廚𥦬的蛋糕甜品吸引住眼球,隨即被太太拉了入鋪內。餐廳介紹我們先來吃個炸雞飯套餐,炸雞和韓式的不同,主要用雞胸肉炸但依然夠嫩滑,配上日式咖哩汁相當香甜,而肉汁依舊保留在炸雞裡。餐飲是一杯宇治抹茶奶,綠綠甘甜又帶有一點奶味,口感是豐富的。跟餐甜點是抹茶卷,蛋糕層夠鬆,而抹茶味濃而不溜就簡單慨括了味道。那些抹茶味確實是賣點,難怪連一向不好抹茶的太太也喝了一半杯抹茶奶。
2016-09-14 3082 瀏覽
呢間位於the one 5樓既日式料理其實已經拎過唔少獎!!!今日放假行開呢頭就同女朋友黎試下...環境裝飾好色彩繽紛,而且位置之間好寬敞~最中意既係,有落地玻璃窗可以睇下街景,感覺無咁侷促 而且每張枱都有一個呼叫鐘,唔洗下下留意住有無店員望過黎又唔洗舉手! 餐牌上面有好多唔同既選擇,最後揀咗個lunch set~青蘋果沙冰味道非常fresh!!!!第一次飲落去覺得係完全純天然既青蘋果味,清甜得黎又好開胃。而呢杯就係一定要叫既宇治抹茶沙冰,因為佢地既抹茶係好出名!同平時飲開既抹茶好唔同,唔會有苦澀既味道,清清地,有淡淡既抹茶甘香,值得推薦叫左個醬油海藻烏冬套餐,配兩件卷物同一份小沙律。佢地既沙律看似簡單,但係味道好唔錯!係我最中意咸咸地既醬汁,唔會好似普通沙律醬咁肥,清清地加少少甜粟米..呢度既烏冬面非常獨特,面條上面既黑色點點係磨碎左既海藻,佢哋將海藻同麵粉混合!未食已經聞到陣陣既海藻香味~ 咬落去彈牙爽口,好有口感!淡淡既醬油絕對唔會遮蓋左海藻既香味,豬肉既肉質鮮嫩,加上少少脂肪,食落去更加香。 呢個係炸雞飯+麵套餐,一樣有配沙律。炸雞外層鬆脆,雞肉好嫩滑而且好juicy!!!!
環境裝飾好色彩繽紛,而且位置之間好寬敞~
最中意既係,有落地玻璃窗可以睇下街景,感覺無咁侷促
餐牌上面有好多唔同既選擇,最後揀咗個lunch set~
而呢杯就係一定要叫既宇治抹茶沙冰,因為佢地既抹茶係好出名!
套餐跟甜品,我地就揀咗抹茶卷同芝麻卷,抹茶卷面層較深色既位置有d濃郁既抹茶粉,成件抹茶卷有清淡既抹茶香,中間既抹茶忌廉就比較濃,而且甜甜地,好唔錯
芝麻卷係新口味,一咬落去就食到好香芝麻味,絕對唔會好甜而且質感好特別

咁多野食先$399,其實物超所值,重要既係食物既質素高,下次要黎試下佢地既tea set!!!!
2016-09-12 386 瀏覽
在The ONE內的宏人氣很旺,每次經過都人山人海。今天難得提早下班,當然要來光顧。最吸引人流的地方,大概是門外放了抹茶蛋糕雪櫃。經過的行人都會忍不住停留數秒,看看不同款式的蛋糕,飽足眼福。由於提早下班,人客只有8成滿,坐了不到半小時,已全場滿座,等位的人愈來愈多。這裡餐牌齊全,款式多樣化,花多眼亂呢。選了好一陣子才決定吃咖哩牛肉烏冬。單點這個,牛肉及咖哩汁多,吃到底仍有很多醬汁。咖哩汁甜甜的,完全不辣,最適合怕辣又愛吃咖哩的朋友。朋友點了照燒雞飯+海藻烏冬+甜品+熱抹茶,小小的一碗,照燒雞飯採用秋田米,粒粒圓潤分明。照燒雞扒有4至5件,雞肉上加上香蔥點綴。海藻烏冬味道較清,份量不多,怕胖的女士們吃這個不會有罪惡感了。抹茶蛋卷是「宏」必點的。如此有名氣,點了個抹茶拼盤,一試每款抹茶口味。一共有5款,抹茶小點包括曲奇、果凍 x 2、蛋糕和雪糕。蛋糕最好吃,味道香濃,軟綿綿的口感入口即溶,令我一試難忘。果然是抹茶專門店,比主菜好吃;雪糕排第2位,茶味香,奶味幼滑;排第3的是曲奇,香脆鬆化,牛油味比抹茶味更重;接著便是2款果凍。抹茶味偏苦,欠一點甜,但伴入雪糕吃的話也沒問題。飲品方面點了咖啡

蛋糕最好吃,味道香濃,軟綿綿的口感入口即溶,令我一試難忘。

飲品方面點了咖啡芭菲,高高的cream,滿滿的咖啡,香濃而不苦澀,愛喝咖啡的朋友不要錯過。
2016-09-12 423 瀏覽
我地一行二人係the one諗住隨便揀間餐廳黎食,行到黎依間宏,個廚師應該係個老闆?因為佢非常熱情介紹佢地既menu又推介佢地既lunch set有埋甜品包埋,搞到我地都唔好意思走朋友就叫左個lunch set,而我散叫左個油豆腐烏冬,烏冬比想像好又幾韌個湯就普普通通啦不過最驚喜就係個matcha latte!原本見佢正價40蚊杯應該都有咖啡杯咁上下大阿,點知黎到成杯expresso 2個shot咁既size但驚喜既好飲!唔會死甜又夠抹茶味!值得一試!
個湯就普普通通啦
但驚喜既好飲!唔會死甜又夠抹茶味!
值得一試!
  • 宇治抹茶奶
2016-09-12 1314 瀏覽
兔小妹作為一個抹茶控,四出收集抹茶 “情報”,務求嚐盡全港大小食店的抹茶產品,是一直以來夢寐以求的心願。很早聽聞尖沙咀 The One 開了一間抹茶甜品店 – 宏,每次經過,都想進去一試。可惜每次總有各種原因,就是跟宏差那一點點,有緣無份。😔直至近日,兔小妹的閏蜜們原本相約到另一樓層的連鎖西餐廳姊妹聚,但經過宏的門前時,被玻璃櫃中色彩繽紛的馬卡龍和蛋糕甜點深深吸引,轉而走進去了。就這樣機緣巧合下,兔小妹終於盼到一嚐宏的機會了~✌兔小妹和閏蜜們一行三人被安排坐到靠窗的位置。餐廳的裝潢以白色和紅色為主調,簡潔明亮。天花板掛著一盞盞圓型的彩色吊燈,感覺跳脫有活力。旁邊特大的落地玻璃窗,既能仰望藍天白雲,又能飽覽對面大廈和街上的景色,景觀不錯。餐廳除甜品外,還有多種主食供選擇,主要是烏冬﹑咖哩飯類🍛﹑拉麵和意粉🍝。部分指定烏冬更配以套餐,價錢算是相宜,$99起就可享用麵食﹑甜品和飲品。兔小妹和姊妹們醉翁之意不在酒,故只點了一份和風海鮮海藻意粉套餐 ($99),再多點一杯京都宇治抹茶軟雪糕芭菲 ($88) 🍨 和一份小蛋卷系列 ($159),以滿足抹茶控和甜品狂的第二個口胃。餐廳還很貼心❤,會先

兔小妹和姊妹們醉翁之意不在酒,故只點了一份和風海鮮海藻意粉套餐 ($99),再多點一杯京都宇治抹茶軟雪糕芭菲 ($88) 🍨 和一份小蛋卷系列 ($159),以滿足抹茶控和甜品狂的第二個口胃。餐廳還很貼心❤,會先徵詢客人的意願,選擇決定送上甜品的先後。

等了一會,和風海鮮海藻意粉先送上。兩隻大蝦和巨型帆立貝豎立在海藻意粉上,再放上切得絲細的白色蔥絲作點綴,賣相十分吸睛👀。大蝦肉質結實,爽口鮮甜👅; 帆立貝厚肉肥美,微甜且香濃的燒汁帶出;帆立貝的鮮味😋。
海鮮海藻意粉
再試餐廳獨有的海藻意粉,幼滑的意粉加入海藻絲,除了令口感更煙韌有嚼感外,每口還散發著淡淡的海水味,清新怡人。香草汁混入少許黑椒碎,更為味蕾帶來刺激,的確不錯。
主食過後,甜品才是重點。先送來跟餐甜品。跟餐甜品可選大蛋卷或馬卡龍。友人被色彩繽紛的馬卡龍吸引,便選了抹茶味和玫瑰味🌹的馬卡龍一試。

青綠色和玫紅色的馬卡龍,精緻美觀。小小的旦白餅口感鬆化脆身,味道未算太甜,抹茶味甘濃突出,玫瑰味清香誘人,挺適合女生的口味👧。
玫瑰馬卡龍 (左), 抹茶馬卡龍 (右)
接著再送上抹茶軟雪糕芭菲和小蛋卷系列。

抹茶軟雪糕芭菲令人看得心花怒放
~ 透明的雪糕杯中是一座高高的雪糕山,伴有紅豆蓉﹑白玉和抺茶啫喱,底層是焦糖杏仁片,並以圓圓的小脆餅作裝飾,份量豐富十足。
深綠色的抹茶軟雪糕灑上宇治抹茶粉,茶味香濃不澀,口感軟滑,配上清甜大粒的紅豆蓉,味道甘甜,配搭得很好。
而白玉口感煙韌有咬勁,抺茶啫喱爽滑甘甜,杏仁片甜香鬆脆,小圓餅牛油味濃郁,好味得兔小妹和友人們要爭著搶吃。
京都宇治抹茶軟雪糕芭菲
宏以蛋糕鬆軟,忌廉奶滑而聞名,尤以小蛋卷最為人熟悉。一碟五款的小蛋卷系列,有朱古力🍫﹑咖啡﹑雲喱拿﹑草莓🍓及最人氣的抹茶口味,可一次試均,滿足三心兩意的蛋卷迷。
小蛋卷系列
兔小妹試了其中的朱古力和咖啡口味,兩者同樣出色。外層的海綿蛋糕氣孔分佈平均,口感軟綿,卷夾著的忌廉細緻奶滑,朱古力和咖啡味突出,甜度剛好,配合起來,整件蛋糕鬆軟濕潤,輕盈微甜,即使多吃幾件,也不怕膩呢~!
最後端來飲品。兔小妹選了皇室特級紅茶 ($59),而友人們皆點了滴漏熱咖啡 ($60)。

由斯里蘭卡進口的皇室特級紅茶,茶色紅潤通透,散發著陣陣清香。入口甘甜醇厚,茶味濃郁,並帶有幽幽果香,確屬佳品。
皇室特級紅茶
至於滴漏咖啡☕,,味道苦而不澀,帶點微酸。加入少許暖牛奶,咖啡質感更稠更厚,味道更香醇
滴漏咖啡
工作再忙,仍能跟好友相約會面,分享生活點滴,品嚐美食,即使相聚的時間再短,已為苦悶的生活多添一份甜
2016-06-26
海鮮海藻意粉
京都宇治抹茶軟雪糕芭菲
皇室特級紅茶
滴漏咖啡
2016-09-12 379 瀏覽
好久沒有去high tea,這次沒有去找三層甜品架的英式下午茶,和綠茶控來到了尖沙咀這間甜品餐廳,打算吃她最愛的蛋糕卷。翻開餐牌,花多眼亂,最黎我們點了一份甜品拼盤,兩個一齊分享。一送上來的時候真的看到眼都傻了,全部都是綠色的!綠茶啫哩、蛋糕卷、雪糕、布丁、餅乾,看傻了眼。蛋糕卷沒有滯膩感,每一口都滿是綠茶味;雪糕只有茶香而沒有苦澀味,甜度剛好;冷冷的啫哩滑而帶點口感,女生至愛!

好耐無黎尖沙咀...已經唔知有咩食=P黎到the one, 本身想食金寶, 但係比條依舊不變既人龍嚇親...=P太肚餓, 就衝左入呢間~~實際D黎講, 其實係見到佢呢個餐幾抵食先入黎~$99餐: 一碗湯烏冬/冷烏冬+一件蛋糕(有6款可以揀)+一杯熱茶~~~我地冷熱各叫左一個~先黎既係醬油海藻烏冬 $99餐餐牌寫話有機會會送埋加州卷~ 不過係送完即止... 睇黎今日係送完喇..湯底竟然唔算太咸~ 最特別係佢呢隻海藻烏冬, 本身都好有味覺得有少少似綠茶麵~主角係呢個日本野菜天婦羅冷烏冬!!!見到佢烏冬底下真係用好多冰托底@@烏冬一樣係海藻烏冬黎既~ 因為無湯底浸住 更加容易食到佢本身既香味(good!)野菜天婦羅真係要試!! 同平時既天婦羅好唔同...你真係會食到一絲絲 唔同野菜既味道例如 蕃薯同蘿蔔, 原因係佢唔會落太重炸粉~ 而且真係好香脆yummy!食完咁好味既冷烏冬之後, 壓軸既當然係最令女士期待既蛋糕!!<3<3<3原味真係好出色<3 蛋糕軟熟夠濕潤不在話下忌廉既香滑同味道拍得住Mon cher既堂島卷!!黑芝麻味反而有d唔夾 原味係最好的!估唔到
好耐無黎尖沙咀...已經唔知有咩食=P

太肚餓, 就衝左入呢間~~
實際D黎講, 其實係見到佢呢個餐幾抵食先入黎~

我地冷熱各叫左一個~

先黎既係醬油海藻烏冬 $99餐
醬油海藻烏冬$99套餐
湯底竟然唔算太咸~ 最特別係佢呢隻海藻烏冬, 本身都好有味

覺得有少少似綠茶麵~
日本野菜天婦羅冷烏冬$99套餐
主角係呢個日本野菜天婦羅冷烏冬!!!

見到佢烏冬底下真係用好多冰托底@@

野菜天婦羅真係要試!! 同平時既天婦羅好唔同...

你真係會食到一絲絲 唔同野菜既味道

yummy!

黑芝麻卷蛋$99餐
香草卷蛋$99餐
原味真係好出色<3 蛋糕軟熟夠濕潤不在話下

忌廉既香滑同味道拍得住Mon cher既堂島卷!!

黑芝麻味反而有d唔夾 原味係最好的!

估唔到呢間都唔錯呢~~~ 好有下次呀>v<~

而且佢都算開得夜, 有時夜左收工都可以考慮過黎食^__^

我地入黎既時間係9點左右, 見到有d上班族係入黎齋食甜品呢~ 期待期待;DD

最後, 連杯茶都好好飲T_____T

係Steuarts既english breakfast tea~

其實我係第1次飲呢隻牌子...哈哈
Steuarts English Breakfast Tea
2016-09-09
日本野菜天婦羅冷烏冬$99套餐
香草卷蛋$99餐
2016-09-10 329 瀏覽
一碗咖哩烏冬,可以看得出餐廳對食物質素的態度。咖哩湯底感覺是將超市隨意買到的日式咖哩醬再加上清水混合而成,感覺噁心。海藻烏冬,吃不到特別之處,而且煮得太軟,不爽口,可能這就是特色吧!最後的抹茶蛋捲,稍為可以接受,但不夠滑,是,失望的。

最後的抹茶蛋捲,稍為可以接受,但不夠滑,是,失望的。
咖哩烏冬
2016-09-08 347 瀏覽
終於等到出糧嘅日子,好開心咁約咗男朋友去食一餐好嘢👫❤️ 首先食咗個溫泉蛋海藻意粉,係一個dinner set唧冷烏冬,仲包一個沙津、小蛋卷、同一杯茶👍🏻烏冬混入海藻一齊,感覺天然健康,食落味道清新,滑口彈牙,醬汁是清淡嘅冷麵豉油,係日本人鍾意既味道唔會太濃,有鮮甜不會搶走烏冬嘅海藻味,上面加了紫蘇葉絲,好香,增加味覺同口感🙈好想買呢隻烏冬番屋企食🙆🏼抹茶蛋卷,抹茶香輕淡,欣賞蛋糕的質感,不會乾身,非常鬆軟,吃下去不會很膩🎉抹茶窩夫,呢個窩芙都係用抺茶做, 雖然我地放了一陣子才吃這個窩芙, 但食得到這個窩芙依然外脆內軟, 好有綠茶味,抹茶雪糕抹茶味道更香濃,而且幼滑但不失口感,非常綿密,富有奶香。再配上旁邊香甜軟棉的紅豆,甜而不膩的栗子蓉和幼滑的忌廉,連忌廉都如此美味,整個配搭真的是無敵。旁邊加埋一啲栗子蓉估唔到都幾match🤔抹茶軟雪糕芭菲,呢個賣相絕對係吸引到唔少女仔💃🏻我唔鍾意太甜嘅食物,呢個雪糕唔會太甜,抺茶味岩岩好,好濃但唔過甜。而且佢有好多唔同嘅配料,令到雪糕唔會太漏。除左有我最鍾意嘅小丸子、紅豆,抺茶啫喱同脆片,雪糕底仲有小小蛋糕,口感非常特別。黎到真係一定要食哩款甜品😋😋
終於等到出糧嘅日子,好開心咁約咗男朋友去食一餐好嘢👫❤️
士多啤梨沙冰,好足料既士多啤梨沙冰👍🏻好smooth同有少少酸味,好開胃,感覺好fresh. 都係第一次飲到咁特別既沙冰
呢間位於the one 既'宏'真係幾好 環境舒適,服務態度好,食物亦都有質素
2016-09-06 301 瀏覽
Came here for drinks just to sit down. Overpriced and not nice. Had a green apple smoothie which was like a slushy. No flavor at all. Green tea latte was very small and expensive. Would not recommend, maybe just for the air con.
2016-09-06 2909 瀏覽
宏的Matcho Roll Cake是我喜歡的綠茶食品中排在前三名蛋糕質感細軟綿密, 味度不甜, 可以感覺到綠茶的清香 而中間忌廉不是實實的那款, 似是綿花般輕軟, 味道口感香濃軟滑, 綠茶味更濃而不甜, 不會有膩的感覺, 配以一杯清茶, 真的仙級的享受。
蛋糕質感細軟綿密, 味度不甜, 可以感覺到綠茶的清香
2016-08-28
2016-09-03 268 瀏覽
- 女朋友係一個病態抹茶控,一有抹茶味既野就會食唔停,之前已經比佢嘈過幾次話要黎THE ONE食抹茶雪糕,終於可以如佢所願,黎到『宏』依道食甜品..............................-環境黎講,係不節不扣既西式格調,但牆上掛起左一件和服,睇起黎多番幾分和風感覺。..............................-MEAU圖文並茂,設計簡單易讀,每款甜品都有獨立照相,我女朋友未食正餐已經揀好甜品HAHA..............................-冰滴咖啡;糖同奶會分開上,例落去搞拌就飲得,冰涼咖啡味道清徹,奶同糖混和岩岩好,又冇苦澀味。..............................-抹茶牛奶;見到杯野都知係邊個嗌,佢就快要食個抹茶全餐先夠皮,抹茶甘甜不苦,奶味較重,但感覺好細杯。..............................-醬油海藻烏冬;一個套餐有沙律、壽司同主食,非常豐富:D醬油味咸香又帶甜,同烏冬好夾,紫菜淋晒唔夠脆,叉燒口感較淋,另外沙律同壽司都感覺唔錯~........................
- 女朋友係一個病態抹茶控,一有抹茶味既野就會食唔停,

之前已經比佢嘈過幾次話要黎THE ONE食抹茶雪糕,

終於可以如佢所願,黎到『宏』依道食甜品

-環境黎講,係不節不扣既西式格調,

但牆上掛起左一件和服,睇起黎多番幾分和風感覺。

-MEAU圖文並茂,設計簡單易讀,

每款甜品都有獨立照相,我女朋友未食正餐已經揀好甜品HAHA

-冰滴咖啡;

糖同奶會分開上,例落去搞拌就飲得,

冰涼咖啡味道清徹,奶同糖混和岩岩好,又冇苦澀味。

-抹茶牛奶;

見到杯野都知係邊個嗌,佢就快要食個抹茶全餐先夠皮,

抹茶甘甜不苦,奶味較重,但感覺好細杯。

-醬油海藻烏冬;

一個套餐有沙律、壽司同主食,非常豐富:D

醬油味咸香又帶甜,同烏冬好夾,紫菜淋晒唔夠脆,

叉燒口感較淋,另外沙律同壽司都感覺唔錯~

-雜錦天婦羅飯配烏冬,

睇落去有啲DRY,但食上去就唔係咁覺得,

因為佢淋左幾多沾醬汁上去,所以每舊天婦羅口感都半脆半淋,

甜甜地送飯又幾好食:)

-烏冬;

有別於上面既醬油海藻烏冬,

最明顯分別係湯底,佢個味道比較咸,蔥花味較重。

-沙律;

有生菜、栗米、蘿蔔絲等等,味道酸酸甜甜。

-抹茶軟雪糕芭菲;

終於黎到女朋友既重頭戲,外表非常吸引,

有幾粒糯米團同脆脆做配襯,堆到高高既抹茶雪糕,口感香滑,抹茶味濃郁。

唔會過甜或苦,食開抹茶味都可以一試

-芝麻蛋卷;

套餐配既甜品,芝麻夠入味,蛋卷口感鬆化,唔錯的甜品
-抹茶甜品Set A;

估唔到女朋友仲未夠喉,話要嗌多個Set,食唔晒又要我包底,

Set A包括有抹茶雪糕、抹茶奶凍、抹茶啫喱、抹茶曲奇、抹茶蛋卷。

望下去好豐富,唔明佢食左咁大碗麵同雪糕,點解仲食得落依set野。

-抹茶曲奇;

本人覺得依碟野入面最好食既抹茶甜品,抹茶濃度岩岩好,曲奇鬆化易入口。

-抹茶啫喱

口感滑嫩嫩,味道較甜,感覺良好。

-抹茶奶凍;

有啲失望既奶凍,甜度明顯已蓋過抹茶味,女朋友都表示認同。

-抹茶蛋卷,中中等等,尚有抹茶甘甜,唔算太濃烈。

整體而言,

日式烏冬、便當做得唔錯,味道滿意,

抹茶芭菲名副其實,又抹茶set好壞參透,

要改善係,企場既服務員太少,人客多做唔切野,好耐都唔收枱。