2017-02-16 182 瀏覽
今日朋友黎到尖沙咀開會,當然我地一齊食lunch la..但因為開完會都差不多2點,就諗住係附近食少少野,最後決定係宏度食啦,黎到都2點,所以吾叫好多人黎食喎,我地叫左一個餐加一個甜品,最後每人$106,我地2個女仔都飽肚下添。我同佢都鐘意食面,所以今次叫左面餐,日本野菜天婦羅冷烏冬餐$99...黎到份量都吾少,面好似一座小山咁,原來仲有沙律同小卷食添。野菜天婦羅用番薯加上紅蘿蔔整成,食落去吾油又脆有口感,但吾太熱就差少少。面質好有口感而加上醬汁好滑身好味道。面餐仲有個大的抹茶蛋巻(可選其他味道)和加$6轉凍飲茶..飲品偏淡可能因為沒有茶包原因,可能下次叫熱會好少少啦。抹茶蛋卷都有得過,今次抹茶味都重同香,但蛋糕本身有少少濕就差少少,但整體這個餐係十分抵食,而味道整體不錯。鐘意食抹茶的我們當然沒有放過叫一個抹茶甜品啦...抺茶軟雪糕芭菲$88,吾好睇細細杯其實食落都幾飽肚下...雪糕味好濃郁抹茶香而最驚喜係下面原來係杏仁碎,一起食好有口感而仲有香口感添,紅豆和丸子味道吾叫好重所以一齊食就剛剛好。
2017-02-16
2017-02-16 185 瀏覽
好多時三五知己聚一聚,真的想不到去邊好。想坐得舒服點,但不能每次人均幾百就好傷。所以成日都會約不同朋友過黎呢間宏晚飯。一個套餐有齊飯,紫菜麵,沙津,飲料,甜品,都係百幾蚊,重點係坐得舒服闊落又唔嘈,就算坐幾個鐘坐到收工都唔會有想趕人的感覺。個甜品綠茶蛋捲仔真好味,其他食物都好食(今次點了煎雞扒),餐牌係鰻魚飯貴點三百多,不吃鰻魚好了提提呢家店如果1-5過黎記得訂位,因為食客們真係可以食好耐試過等半個鐘先入一枱客。星期六日就無得訂非繁忙時間比較好。

2017-01-15
2017-02-14 148 瀏覽
晚飯時間唔多人. 安排坐窗口位幾舒服. 食物都有好多選擇. 大部份有跟沙律同指定茶品. 另加錢可加配蛋糕👍🏻咖喱炸雞飯. 咖喱可以選甜 or 辣咖喱, 選左辣但其實都係唔辣的😝 炸雞粉好厚麻麻地.  海鮮海藻意粉餐. 配料有二隻蝦同一件帶子, 意粉有油香幾好味, 蝦蝦中間已剝殼方便食.抹茶 roll 都幾好味, 但抹茶味濃 d 就更好. 可按鈴叫服務員~ 服務一般般~ 踢一下會動一動, 全部都木無表情的😑
晚飯時間唔多人. 安排坐窗口位幾舒服.
抹茶 roll 都幾好味, 但抹茶味濃 d 就更好.
和朋友到海港城逛街,買了5點半的the one睇電影,看見還有很多時間,就在the One走走吃個下午茶。都準備要去日本了,但還是受不住抹茶蛋糕的誘惑,近了一家日本糕點店。餐廳內環境很好,我叫了一個蛋糕茶餐$59。是我最愛的抹茶蛋糕而紅茶的味道剛好中合蛋糕的甜味。朋友叫了芝士蛋糕還有香草蛋捲。芝士蛋糕很濃郁的芝士味道,讓人不斷想要繼續食。香草蛋捲不過不失,$15一塊我覺得有點貴。整體味道也是不錯,只是有點小貴。但是坐3小時這個價錢來說也不錯。
餐廳內環境很好,我叫了一個蛋糕茶餐$59。
是我最愛的抹茶蛋糕
而紅茶的味道剛好中合蛋糕的甜味。
朋友叫了芝士蛋糕還有香草蛋捲。
2017-02-11
  • 抹茶蛋卷
2017-02-10 212 瀏覽
抺茶FANS+愛抺茶之友人,就例必決定以吃抺茶甜品為晚上劃上完美句號 :>門口的餅櫃己深深吸引我多次在店前欣賞抺茶旦糕,最終我也受不住誘惑店面簡潔,裝潢吸引.牆邊掛有一件和服的裝飾品,日式味道.坐下後 決定一試海藻系列餐牌的食品,價錢也非常吸引配以甜品及茶點餐後,我倆認為服務員沒有很友善,也很不主動幫助 朋友點的海鮮海藻意意粉先到,認不著偷嘗一口,味道非常不錯,意粉乾身,但很入味,海藻粉更為味道提升.野菜天婦羅冷烏東,烏東剛好,還很QQ,天婦羅也很不錯,沒有很油油的感覺,脆脆的主菜後,當然就是我們期待的抺茶旦糕,旦糕很鬆軟,抹茶忌廉不錯,但個人認為較甜.能配以這樣的價錢,及品嘗抺茶甜品作結尾,真是蠻不錯呢推介~

店面簡潔,裝潢吸引.牆邊掛有一件和服的裝飾品,日式味道.
朋友點的海鮮海藻意意粉先到,認不著偷嘗一口,味道非常不錯,

意粉乾身,但很入味,海藻粉更為味道提升.

能配以這樣的價錢,及品嘗抺茶甜品作結尾,真是蠻不錯呢

推介~
2016-11-30
10 分鐘 (堂食)
  • 和風海鮮海藻意意粉
  • 野菜天婦羅冷烏東
  • 抺茶旦
2017-02-09 171 瀏覽
今日放工去左The One 行街, 見到呢間餐廳記得係出名食甜品,於是入去一試。我同朋友2個人叫左2個dinner set 同2個甜品set。由於突然好想食飯,所以叫左個豚肉姜燒丼既set,甜品係芝麻卷。而朋友就叫左個照燒雞丼set。每個set都包一碗烏冬,起初我以為佢上錯左蕎麥麵就問個 sever, 點知原來係自己大鄉里... ... 先知呢個係海藻烏冬~呢個set有沙律、有飯、有湯烏冬、仲有甜品,真係幾抵食。豚肉丼就好好味,夠汁,d肉又肥瘦適中,個人推介呢個!  至於朋友既燒雞飯就不過不失啦~  另外,值得一讚既係佢既芝麻卷做得非常之唔錯,好香既芝麻味但又唔會好甜!!我地叫左2個特飲,青蘋果沙冰同宇治抹茶沙冰。因為真係好冰,要等佢融一陣先飲到,青蘋果沙冰味道較淡,而宇治抹茶沙冰都比我想像中既要淡一啲,唔知係咪唔記得落糖呢!?最後當然吾少得甜品set 喇!佢地既甜品真係吾錯,好食又好睇!夠濃既抹茶味又吾會太苦。賣相好睇,用黎影相一流哈哈!!!  呢個綠茶味既窩夫除左綠茶味重外,質感非常鬆軟~ 另外,不得不提一定係成晚既重點主角,抹茶甜品Set A~抹茶雪糕拿破崙:拿破崙個皮因為個焦糖
呢個set有沙律、有飯、有湯烏冬、仲有甜品,真係幾抵食。
另外,不得不提一定係成晚既重點主角,抹茶甜品Set A~
抹茶雪糕拿破崙:拿破崙個皮因為個焦糖面做得太厚,比較硬身,所以好難一啖咬落去

北海道3.7牛奶布甸:布甸有濃濃嘅牛奶味,再加上上邊有紅豆醬,出奇地好味,呢個布甸係我成set入邊最鍾意嘅~

京都宇治抹茶奶陪白玉丸子:我初頭以為呢杯只係簡單嘅宇治抹茶牛奶,不過到最後我飲晒成杯野之後先發現原來係有小丸子係邊嘅(其實我飲飲下嘅時候仲未知道有小丸子,等我仲以為係啲綠茶粉未溶⋯差啲又𤓓咗
  • 抹茶窩夫
  • 宇治抹茶奶
  • 抹茶小蛋卷
  • 芝麻小蛋卷
2017-02-04 281 瀏覽
在尖沙咀The One看完電影非常盜之後(不是賣廣告, 就是看完之後肚子好餓)隨便選了一間餐廳進食, 這間日本餐廳正好是好友的最愛.一開始我們點了一款凍咖啡,看起來平平無奇的咖啡原來沒有經過任何加熱而成, 質素特別有趣! 就是慢慢地把蒸餾水流過咖啡豆那種, 喝起來特別是香濃但又不失咖啡的味道. 算得上是一款很有特色的飲品. 本來那杯咖啡頗為苦澀, 但也可以加糖加奶, 本質沒變只是變多一些甜味奶香.雜錦天婦羅飯套餐以及炸豬扒飯套餐都特別是豐富. 別看有兩款食物就是兩個套餐, 其實是一個大套餐裡面有兩個熱食, 所以價格也比普通一碗飯或粉麵貴一點.雜錦天婦羅飯套餐有一些炸好了的天婦羅蝦, 吃起來都頗為香脆, 而且裡面的蝦肉沒有經過好多的加工處理, 吃起來爽口又有原本的香味.另外一個烏冬很有特色, 烏冬裡一粒粒的都是健康的海藻, 連帶上面都有一些海藻, 魚湯湯清淡之外也很清香. 口感很爽!也有一個主要用生菜做的沙律前菜, 口感爽口清新不令人討厭.(其他地方夾雜有些外國沙律菜真的很不好吃...)朋友的炸豬扒飯套餐基本上相似, 豬扒有點像吉列豬扒, 但是裡面仍保留著很多肉汁
隨便選了一間餐廳進食, 這間日本餐廳正好是好友的最愛.
雜錦天婦羅飯套餐以及炸豬扒飯套餐都特別是豐富.

朋友的炸豬扒飯套餐基本上相似, 豬扒有點像吉列豬扒, 但是裡面仍保留著很多肉汁,加上外面有燒汁, 配搭也真不錯.
朋友和我一樣,吃甜品有另一個 胃,
抹茶軟雪糕芭菲的抹茶很香, 不算很濃郁但是香味充足, 總之就 是很吸引(不太會說,就是很多人都一定會喜歡的風味) 綠色的類似JELLY沒有什麼特別的味道, 就是吃口感....另外白色的有點咬口, 微微的甜味,!! 紅豆也不需要用力咬開, 本來就很甜很爛.
焦糖布甸芭菲吃得不多, 因為朋友點的, 布甸甜甜的好滑!其他的質感都可以.

基評分: **味道(基基基基基)**外貌*(基基基基基)*抵食(基基基基)**服務(基基基基)**

最後基言:
味道不錯,但風味和感覺都很有特色, 回頭率都很高
5 分鐘 (堂食)
2017-02-03 180 瀏覽
呢度嘅抺茶甜品,由佢佐敦店時已好有人氣大讚佢終於喺The One開店,抺茶迷一定會去試食左個照燒雞飯加蕎麥麵,都不錯,佢地嘅米寫明係用日本秋田米煮成飯當然會叫埋佢地嘅抺茶甜品叫左佢地個抺茶甜品Set B,包括宇治抺茶蛋糕、北海道牛奶抺茶雪糕,抺茶水晶糕,抺茶布甸,抺茶曲奇。宏嘅抺茶味道普遍偏重牛奶多d,回甘味少了一點點,佢地嘅甜品賣相精緻,唯一抺茶水晶糕就帶帶濃濃的抺茶味道亦叫了抺茶芭菲,抺茶啫喱亦不錯
呢度嘅抺茶甜品,由佢佐敦店時已好有人氣大讚
佢終於喺The One開店,抺茶迷一定會去試
當然會叫埋佢地嘅抺茶甜品
亦叫了抺茶芭菲,抺茶啫喱亦不錯
2017-02-02 215 瀏覽
突然想食綠茶蛋糕,所以當然就要去有香港第一間供應綠茶蛋糕的餐廳食啦!環境好好,好光猛,旁邊有落地玻璃睇下街景,而且坐得好舒服😍未食蛋糕之前,當然要食主餐先啦!由於我揀唔到食咩😅所以揀左一個有飯有烏冬的套餐黎食!兩碗份量唔多,但夾埋就岩岩好夠食啦!烏冬淡淡地,最岩開頭食,可以令成餐的味道有層次感,慢慢遞升上去!旁邊的照燒雞扒肉質滑溜,加上照燒汁,令到味道更加好食!食完主食就要食甜品啦!話明食綠菜蛋糕,咁點會唔食呢!綠茶味好足,食落好軟熟,而且凍凍地好好食!不過我就最鐘意尼個雪糕芭夫啦!又凍又熱,好有口感,直頭係冰與火呀😂

環境好好,好光猛,旁邊有落地玻璃睇下街景,而且坐得好舒服😍

2017-01-05
下午茶
​ Lunchtime行咗好多間舖,最後揀左呢間。岩岩開鋪,冇咩人,入到去環境都幾寬敞。 慢慢開始好多人~ 個人鍾意食日式咖哩飯,於是揀咗甜咖喱吉列豬扒飯($108)。 成碟份量亦都較多,豬扒唔單止大大件, 亦都係啱啱炸完,不過豬扒就稍為肥咗少少,有啲肥脂係度。 咖哩有甜或中辣兩種㨂,既然食日本野自然㨂下日式咖哩, 味道方面食得出係好典型既。 同埋留意啲米話係用咗新瀉米,即係越光米,聽講日本既靚米黎。 食落幾有口感,同埋粘性較強,同平時食既米有啲唔同。 有埋沙律更健康呢! 而食呢度既飯,係附送一杯紅茶,但睇佢個日特定邊款, 今日就係英式早餐紅茶,食啲炸野飲下紅茶都幾膩。 同埋,餐會附有一小碗既沙律,菜幾清脆,同埋醬汁都幾惹野。 食完飯,同個fd一齊share咗杯抺茶軟雪糕芭菲($88)。 呢個甜品我覺得最好食。 抹茶味香濃,入面仲有好多配料, 例如紅豆、小丸子、脆餅、杏仁同埋最底有塊凍餅。 紅豆同杏仁餅配埋抹茶,幾有口感同最好食!啱晒我芭菲兔🐰 宏 尖沙咀彌敦道100號The ONE 5樓502室

慢慢開始好多人~

成碟份量亦都較多,豬扒唔單止大大件,

亦都係啱啱炸完,不過豬扒就稍為肥咗少少,有啲肥脂係度。

咖哩有甜或中辣兩種㨂,既然食日本野自然㨂下日式咖哩,

味道方面食得出係好典型既。

同埋留意啲米話係用咗新瀉米,即係越光米,聽講日本既靚米黎。

食落幾有口感,同埋粘性較強,同平時食既米有啲唔同。

有埋沙律更健康呢!

而食呢度既飯,係附送一杯紅茶,但睇佢個日特定邊款,

今日就係英式早餐紅茶,食啲炸野飲下紅茶都幾膩。

同埋,餐會附有一小碗既沙律,菜幾清脆,同埋醬汁都幾惹野。

呢個甜品我覺得最好食。

抹茶味香濃,入面仲有好多配料,

例如紅豆、小丸子、脆餅、杏仁同埋最底有塊凍餅。

紅豆同杏仁餅配埋抹茶,幾有口感同最好食!啱晒我芭菲兔🐰

尖沙咀彌敦道100號The ONE 5樓502室
2017-01-24
2017-02-01 163 瀏覽
今日同朋友THE ONE睇戲睇完肚餓搵野食XD我朋友係綠茶控所以提議黎依到難得依到有正餐 都算多選擇 叫左個熱既蓠麥麵 湯底好清唔覺有味精我仲加左兩塊腐皮 幾正!隨餐我加了抹茶沙冰 加上雪糕滿足感UPUPUP抹茶不是回甘的那種喔~餐還有跟著的小甜點蛋糕士多啤梨的那件是比較小件的~ 可是不錯吃 因為蛋糕本身濕潤不干而抹茶的那件也香~ 特別是抹茶忌廉輕盈富空氣感不過老老豆豆其實甜品先係主菜XD依個焦糖布丁芭菲唔單止賣相一流布丁也是出奇的滑和香! 每層都好多料 忌廉也是奶滑滑的那種接著是抹茶芭菲了~不得不說的是這個真的是超級飽的因為超多料!!!! 那個中層的抹茶凍我拿了出來可以堆起來成小山!底下的粟米片要盡快吃呢 因為耐左會淋LOL
今日同朋友THE ONE睇戲

睇完肚餓搵野食XD

我朋友係綠茶控所以提議黎依到
難得依到有正餐 都算多選擇
叫左個熱既蓠麥麵 湯底好清唔覺有味精

我仲加左兩塊腐皮 幾正!
隨餐我加了抹茶沙冰 加上雪糕滿足感UPUPUP
抹茶不是回甘的那種喔~
餐還有跟著的小甜點蛋糕

忌廉也是奶滑滑的那種
接著是抹茶芭菲了~不得不說的是這個真的是超級飽的

底下的粟米片要盡快吃呢 因為耐左會淋LOL
2017-01-29 208 瀏覽
I was strolling in The One Mall in TST when I saw this shop. I was attracted by its outlook and feeling hungry, I decided to dine here. I'm not a big fan of Japanese food but this restaurant has easily changed my mind, I was surprised how good their food tasted. After eating here, I knew I had to share to let people know about this restaurant.I had their Fired Pork Chop Set Lunch which includes a soup, udon, fried pork chop with rice dessert and tea. Considering all that, the food here is reason

I had their Fired Pork Chop Set Lunch which includes a soup, udon, fried pork chop with rice dessert and tea. Considering all that, the food here is reasonably priced.

I started of with some tea. It was so refreshing. I would come back here just for the tea.

The soup and udon they offer is really light and helps us refresh our mouth for having the best out of all the flavor in the main dish.
The the fired pork chop with rice is truly sensational, the sauce they use is so unique, for me at least, it's like the Japanese version of the sweet and sour sauce. And their fried pork chop is cooked perfectly, it's matches the sauce perfectly.

Lastly my set ended with a dessert roll. We have a couple of options to choose from, I ended up choosing the green tea roll. When I had their green tea roll, I couldn't resist myself, I ended up buying some more dessert.

I had the matcha waffle, which by the way is the most beautiful dish I have ever seen, and the taste matched it.
2017-01-23
2017-01-26 237 瀏覽
很想試這餐廳很耐了!嚴格來說,很想試甜點多一點!叫了主菜,坦白說選擇不多亦不太吸引!不打緊,之後的甜點才是我的主菜!日本野菜天婦羅冷烏冬set$99分量不少,冷鳥冬也很彈牙!抹茶蛋捲香濃抹茶+軟滑忌廉,很好吃!芝麻蛋捲,芝麻味很出,兩者也喜愛!抹茶窩夫$68,另一令我驚喜的甜點!咖啡朱古力慕絲芭菲(細)$48,雖然不是抹茶味,但咖啡同朱古力的比例很好!可惜有限時進餐,大家話題也未能盡興!唯有𨍭埸再傾過痛快啊!
很想試這餐廳很耐了!嚴格來說,很想試甜點多一點!

叫了主菜,坦白說選擇不多亦不太吸引!
不打緊,之後的甜點才是我的主菜!

日本野菜天婦羅冷烏冬set$99
分量不少,冷鳥冬也很彈牙!
抹茶蛋捲
香濃抹茶+軟滑忌廉,很好吃!
芝麻蛋捲,芝麻味很出,兩者也喜愛!
抹茶窩夫$68,另一令我驚喜的甜點!
可惜有限時進餐,大家話題也未能盡興!唯有𨍭埸再傾過痛快啊!

• 抹茶蛋卷
  • 抹茶窩夫
2017-01-26 5875 瀏覽
之前係佐敦食過一次都覺味道好味,特別抹茶卷,價錢都覺得合理喎,所以見今日放半天就去佢新搬的theone度食。當然比之後左佐敦店更大同裝潢得靚啦,今日我2點鐘黎都坐半一半人,待應就安排我坐窗口位都幾舒服,而今日我就叫左個飯,飲品和甜品,黎個大大的日式抹茶午餐。燒鱈魚飯套餐 海藻烏冬 + 黑芝麻小蛋卷 $140……這裡用的是日本新潟米的飯,食落有口感而餘又有飯的軟身,當然仲諗住好似咁少醬汁,點知原來魚上面醬汁係偏濃,所以加落飯度剛好,魚面有少少脆口入面魚都都算滑。還有麵果度湯底清有少少甜,麵質有口感而海藻不少,真係各有各好,幸好2款都係mini size.....芝麻小卷...份量吾大,但蛋糕好軟熟而入面芝麻忌簾勁濃郁,如果想食大就加$20就可以。京都宇治抹茶芭菲 $78……極邪惡而心心眼的甜品,入面有:抹茶雪糕,雲利拿汁,忌簾,抹茶糯米糍,抹茶jelly,蛋糕,粟米片,整體吾甜而帶有抹茶獨有甘香,糯米糍好有qq煙韌口感吾甜帶濃郁甘香,加上忌簾一起食就更加口感十足。jelly..吾似平常食的比較淋身,最後反而有點失望係栗米片,淋身左少少,最後一齊混合食,不同口感和味道混合一起,只可以講好味

京都宇治抹茶芭菲 $78……極邪惡而心心眼的甜品,入面有:抹茶雪糕,雲利拿汁,忌簾,抹茶糯米糍,抹茶jelly,蛋糕,粟米片,整體吾甜而帶有抹茶獨有甘香,糯米糍好有qq煙韌口感吾甜帶濃郁甘香,加上忌簾一起食就更加口感十足。jelly..吾似平常食的比較淋身,最後反而有點失望係栗米片,淋身左少少,最後一齊混合食,不同口感和味道混合一起,只可以講好味道但其實都幾飽肚。

日本草莓沙冰 $89

這裡用的是日本草莓,所以飲落去好清甜,好香士多啤梨味同吾甜,待應話只會只會落很少甜,怪不得味道好原汁原味。
2017-01-25
午餐
2017-01-21 193 瀏覽
上次同我教會導師黎食過,之後一直都對依間嘅印象算係幾唔錯咁。最近就約咗個幾耐無見嘅朋友出嚟見下,由於佢知道我要求返到嚟香港一定要食抹茶,佢就搵咗依間。今次同上次唔同,我哋今次係去食晚餐。雖然話就話係晚餐,而且仲係一間位於the one裏面嘅餐廳,但係價錢唔貴。99蚊已經有正餐、甜品同飲品,我本人就覺得幾抵。我對朋友都係點咗煙三文魚冷麪餐。麵嘅質地爽口,而且同三文魚幾夾,不過我覺得如果面嘅份量可以多少少就好啦🙊 食完正餐之後就到萬眾期待嘅抹茶蛋糕!蛋糕抹茶味幾濃,而且不太甜,平常唔鍾意食cream嘅我都有將所有嘢食晒。總括來講我覺得餐飯物有所值~
2016-12-23
慶祝紀念