2017-01-26 5873 瀏覽
之前係佐敦食過一次都覺味道好味,特別抹茶卷,價錢都覺得合理喎,所以見今日放半天就去佢新搬的theone度食。當然比之後左佐敦店更大同裝潢得靚啦,今日我2點鐘黎都坐半一半人,待應就安排我坐窗口位都幾舒服,而今日我就叫左個飯,飲品和甜品,黎個大大的日式抹茶午餐。燒鱈魚飯套餐 海藻烏冬 + 黑芝麻小蛋卷 $140……這裡用的是日本新潟米的飯,食落有口感而餘又有飯的軟身,當然仲諗住好似咁少醬汁,點知原來魚上面醬汁係偏濃,所以加落飯度剛好,魚面有少少脆口入面魚都都算滑。還有麵果度湯底清有少少甜,麵質有口感而海藻不少,真係各有各好,幸好2款都係mini size.....芝麻小卷...份量吾大,但蛋糕好軟熟而入面芝麻忌簾勁濃郁,如果想食大就加$20就可以。京都宇治抹茶芭菲 $78……極邪惡而心心眼的甜品,入面有:抹茶雪糕,雲利拿汁,忌簾,抹茶糯米糍,抹茶jelly,蛋糕,粟米片,整體吾甜而帶有抹茶獨有甘香,糯米糍好有qq煙韌口感吾甜帶濃郁甘香,加上忌簾一起食就更加口感十足。jelly..吾似平常食的比較淋身,最後反而有點失望係栗米片,淋身左少少,最後一齊混合食,不同口感和味道混合一起,只可以講好味

京都宇治抹茶芭菲 $78……極邪惡而心心眼的甜品,入面有:抹茶雪糕,雲利拿汁,忌簾,抹茶糯米糍,抹茶jelly,蛋糕,粟米片,整體吾甜而帶有抹茶獨有甘香,糯米糍好有qq煙韌口感吾甜帶濃郁甘香,加上忌簾一起食就更加口感十足。jelly..吾似平常食的比較淋身,最後反而有點失望係栗米片,淋身左少少,最後一齊混合食,不同口感和味道混合一起,只可以講好味道但其實都幾飽肚。

日本草莓沙冰 $89

這裡用的是日本草莓,所以飲落去好清甜,好香士多啤梨味同吾甜,待應話只會只會落很少甜,怪不得味道好原汁原味。
2017-01-25