2020-05-07 2089 瀏覽
對於上一次與好友未有品嚐到的此店招牌菜式--招牌無骨慢燒乳鴿,只要一品嚐過其滋味,便在腦海中留下極好的印象,以至有機會就想返尋味;而這次約了另一位住九龍區的好友,於農曆新年前的聚餐,就是見到飛雲--機會來了!事前打電話去訂了當晚2位,免卻可能等位的時間;當與好友見面後,從太子地鐵站走過去,邊走邊聊天,大約10分鐘左右的腳程就到了;報了訂位的事宜,餐廳經理就帶我倆入內坐低;一樣的親切感,令人覺得舒適而放鬆的室內環境,還隱隱聞到鄰檯食物的煙燻氣息,令人更愉快!熟悉的點餐紙,當然是選自己喜歡的食物加辣度與香料去燒製;除了招牌無骨慢燒乳鴿,充滿港式味道的串燒當然是必點食物,還有不可或缺地配搭上地中海風味的意粉;店內有良好的抽風系統,是為現時食肆使客人更安心地享用食物的保證;隱隱從鄰檯散發出來的燒烤香氣,已令人食旨大動了!先上來的野菌黑松露雞肉意粉當然是相當精彩的食物;但若然用筷子用得好,夾著意粉來吃是真正中西合璧的動作;說回此個意粉,入口爽彈,但細嚼之下有點筋性,而且忌廉汁與黑松露醬的香氣已融入其中,另加上滑嫩的雞肉與蘑菇做點綴,更添質感自是十分討喜味蕾!這次的鹽燒豬仔肶,外面香濃油滑,而肉裡

先上來的野菌黑松露雞肉意粉當然是相當精彩的食物;
野菌黑松露雞肉意粉
但若然用筷子用得好,夾著意粉來吃是真正中西合璧的動作;

鹽燒豬仔肶
鹽燒豬仔肶
這次的鹽燒豬仔肶,外面香濃油滑,而肉裡略顯乾身,所幸豬肉本味夠濃,而鹽燒帶出的煙燻味又增添了層次,而作了一個平衡,口感仍是不俗!
虎皮尖椒
虎皮尖椒就是百吃不厭的美食,尤其灑滿孜然粉,香濃野性得來又有強勁的辣度,實在是喜辣人仕的妙品!

串燒
串燒
四種串燒--牛肋串,炭燒牛舌串,黑毛豬肋串,燒冬菇這些食物之中--
炭燒牛舌串
以炭燒牛舌串最為出色,將肉汁封鎖在裡面,而且質地爽彈,最有日式鐵板燒風味!
炭燒牛肋串
牛肋串帶著牛脂氣息,口感油潤而豐富,可說得上仍討喜味蕾,只是牛舌串整體味道更好!
豬肋串豬肉本味濃郁,但略顯乾身;
燒冬菇
燒冬菇燒冬菇其實味道也不錯,爽滑得來又帶點綿滑,菇味加上煙燻味融和得很好,有孜然粉的推波助瀾,更添層次!

招牌無骨慢燒乳鴿
最後上來令人期待的--招牌無骨慢燒乳鴿,擺在檯面上已散發出來濃濃的煙燻加鴿油氣息,惹人垂涎!根據鴿身形狀切好而還原地排列著,尤其焦脆的鴿皮更增加賣點!
鴿胸
首先是拿出中間呈現胭脂色的鴿胸,表皮的油香焦香與嫩滑豐腴的肉質形成極佳的口感,細細咀嚼更能感覺帶著點點的原始之酥油香氣!
鴿肶位
鴿肶位有骨連著,肉質更顯嫩滑,而且慢燒時將鴿骨的味道也傳至肉質之中,所以也是相當有層次感!
鴿尾位
不讓鴿胸專美,鴿尾位多了一些油脂,整件在口中爆發出的油潤香酥之感,更多的豐腴感透入味蕾裡面,實在是妙極!

相隔一段時間終於又嚐到了慢燒乳鴿,加上其他美味串燒,高質素的意粉,全都在一個舒適的用餐環境內享用,不得不讓人拍手叫好!
2020-01-09
炭燒牛舌串
燒冬菇
鴿肶位
鴿尾位
2020-04-02 142 瀏覽
諗住黎食串燒點知比我見到呢個黑松露雜菇墨西哥薄餅,幾特別所以試吓。最欣賞佢餅皮好薄好脆,有好豐富嘅蘑菇同埋芝士嘅份量,味道蓋過咗黑松露味。魷魚鬚好高分,燒得香脆之餘魷魚鬚亦都好大條好彈牙。而炭燒牛舌串同平時食到嘅有啲唔同,唔係脂肪特別多嗰種,但都好腍同燒得好香。秋刀魚外邊燒得好夠,入邊都唔乾,老闆仲有成大舊檸檬俾你用。原條燒茄子燒得好好食入邊一啲都唔乾好多汁,配埋大量葱花同蒜蓉嘅香味,好開胃食完想叫多一碟。成餐飯最驚喜嘅就係呢兩樣:燒鴨胸同埋燒豆腐。雖然佢哋價錢係最平但兩樣都好好食。鴨胸係厚切嘅,但唔會太鹹,啱啱好。豆腐炸得好脆然後再配上佢個特別既醬汁,有驚喜。

秋刀魚外邊燒得好夠,入邊都唔乾,老闆仲有成大舊檸檬俾你用。

2020-04-01 126 瀏覽
今天朋友說要帶我到一間串燒專門店進餐,皆因以往有光顧過,而且廚師曾在酒店工作,品嚐過覺得製作出色,一直想再次光顧,我亦許久沒有吃過串燒,便跟隨朋友到此進食晚餐。法國可倫堡1664白啤酒啤酒色澤金黃亮麗,頂層覆蓋着一層稠密的泡沫,花果香氣濃郁,口感清爽易入喉,不像一般啤酒的苦澀味,而且酒精濃度只有5%,即使一般不太愛喝酒的人士都適合。白壁藏大吟釀這瓶無濾過原酒是指沒有過濾及兌水,使用獨家低溫熟成技術製成,口感厚實,甘醇濃郁,餘韻持久,濃郁回香。鹽燒白鱔白鱔分量充足,外皮燒至微脆,肉質嫩滑厚身,口感十足,燒製時間控制恰好,入口仍保留肉汁,配上甜味醬汁,鮮甜味美。辣酒煮花甲花甲份量眾多,入口完全沒有任何沙,而且香辣味及酒味盡滲進花甲之中,味道鮮甜入味,微辣帶酒香,口感爽口彈牙。燒蠔燒蠔有四種口味,分別有煙肉、蒜蓉、什菇及白汁芝士,我品嚐了煙肉及蒜蓉口味,煙肉燒蠔的煙肉數量眾多,細心地切成碎粒,覆蓋整個生蠔,煙肉香濃惹味,沒有油膩感,蒜蓉燒蠔的蒜蓉量充足,加上蔥花點綴,味道香口帶點辛辣,而生蠔新鮮飽滿,內裏海水味豐富,蠔味濃郁,配上調味料亦沒有蓋過鮮蠔原本的味道。鈕西蘭羊扒羊扒有四塊,外層燒至
法國可倫堡1664白啤酒
白壁藏大吟釀
鹽燒白鱔
辣酒煮花甲
燒蠔
鈕西蘭羊扒
羊扒有四塊,外層燒至焦香,內裏保持軟腍,燒製時間控制恰好,入口外脆內嫩,鬆軟嫩滑,而且沒有羊膻味。
黑松露什菇墨西哥薄餅
薄餅餡料豐富,使用了黑松露、芝士、菇類、墨西哥青辣椒以及黃、青椒絲,黑松露味道獨特濃郁,芝士分量充足,而且咬開有拉絲的效果,口感細滑柔軟,味道香濃,菇類及黃、青椒絲使口感更為豐富,用上墨西哥青辣椒令薄餅入口帶微辣,薄餅皮即叫即焗,入口時熱度恰好,皮薄脆口,內裏香濃。
燒雞胸軟骨串
軟骨串使用與一般外間不一樣的部分,普遍大多喜愛用關節位,這裡則是使用雞胸位置,因此它的形狀是一條條的,入口香脆爽口,嚼勁十足,而且帶有雞肉香,配上醬汁更是惹味。
其他串燒亦是相當美味出色,均是採用新鮮生燒的方式。以我認識,一般串燒店都是先把食物用水灼熟再燒製,但這裏就是使用新鮮全生的食材直接燒熟,而且店舖使用不同火候來控制食材質素,設有一個大火及一個小火用作燒製,務求保持食物的肉汁。

整體而言,環境簡約衛生,價錢合理,食物用心製作,新鮮出色,是與朋友吃串燒的好地方。
串燒就是為上班族放工後紓壓的好地方,有肉又有酒,比居酒屋還鬆馳!物美價廉的好燒式串燒店,深受我和朋友喜愛,也提供多種酒類有啤酒、清酒等等可供選擇,用餐氛圍輕鬆歡樂。與朋友宣洩幾句,頓覺所有煩惱都是浮雲。和同事一言不合?先訂位再說吧!經典款菜色從燒雞翼丸,到扇貝、露荀、雞泡魚乾等的蔬菜與海鮮類的串燒都一應俱全。我們點了不少旁邊有讚好的推介款式。辣酒煮花甲花甲肥美又大隻,伴碟的是煙韌的粉絲,粉絲滿滿掛著又香又鹹又辣又鮮的湯汁,一口吃下去,味道超濃郁好滋味。燒蠔燒蠔有多種創新口味顛覆我們對燒蠔的想像,有白汁芝士蠔,雜菇露荀燒蠔,煙肉蠔,蒜蓉蠔,實在難得。我最喜歡的是雜菇露荀燒蠔,原因是雜菇堆得滿滿的,CP值極高,值得打卡,雖則滿滿是菇香,但絲毫沒有蓋過蠔的鮮味,反而有大自然的清新味道,配搭得宜,最後仔細品嚐蠔肉,一點也不會燒得過乾,也沒有出太多水,口感是香軟順滑的,而且大小剛好收水,可見火侯控制很恰到好處。另外芝士蠔也乎我意料之外,同樣是沒有過多水份,咸咸的芝士味香濃,但蠔味也相當突出,食完也不會太膩。燒白鱔第一次吃燒白鱔,是意想不到的厚肉,油脂剛剛好,醬料燒得很有風味,鹹味和魚的鮮味平衡,

辣酒煮花甲

燒蠔

燒白鱔
第一次吃燒白鱔,是意想不到的厚肉,油脂剛剛好,醬料燒得很有風味,鹹味和魚的鮮味平衡,咬下去魚肉軟嫩又有烤魚皮嚼勁,不管是口感還是味道都與一般烤魚有很大的區別,非常好吃。

紐西蘭羊架
我對羊架都相當講究,好燒式的羊架算是不俗,肉汁豐富,沒有渣滓,燒得很香,不會太騷,但口感再彈牙一點就更完美了。

雞翼
烤功非常不錯,雞翼烤得香而不乾,加上特製醬汁將外皮的美味提升,肉的部分則沒有過多的調料,淡淡的用香料提味後,可以吃到肉本身的鹹香在口中蔓延。

黑松露雜菇墨西哥薄餅
薄餅外層香脆得來因為厚身及涵料溢出汁液而令薄餅略帶煙韌,口感有趣,中間夾層漲漲的,滿是雜菇,菇菌類很鮮嫰,不痴牙,配上黑松露及芝士醬,味道相當出色。

牛小排
可選三成,五成,及七成熟,當然就試一試三成,賣相很好紅肉還有青蔥的蘆筍伴碟,對比強烈,牛小排啖啖口感香軟外層帶焦香,形成外脆內軟的特殊口感,牛肉味濃烈,牛肉lover必定很回味。

雞胸軟骨
來到好燒式請一定要點雞胸軟骨!這是其他店很少見的部位,和雞軟肉很不同,也脆得多。喜歡雞軟骨的朋友請一定要來品嚐!

2020-03-31 37 瀏覽
墨西哥薄餅芝士雞肉即叫即烤嘅薄餅表面夠晒香脆,而入面嘅芝士溶得啱啱好,食落仲會有拉絲。左起分別係燒雞胸軟骨串、安格斯牛肋、串燒豆腐、翠玉瓜。特別想提下燒雞胸軟骨串,並唔係雞軟骨串,而係雞胸部份中間果排軟骨。問過店員,原來通常都係日本居酒屋,先會有得食。串燒豆腐嘅外皮燒得香脆,表面嘅醬料亦夠香甜,入邊嘅豆腐就好嫩滑,食落口感特別豐富。日式汁燒魷魚筒有別於出邊會燒得比較乾身嘅魷魚筒,笑得啱啱好嘅魷魚筒,食落幾有鮮味,而且仲好彈牙。食串燒當然唔少得配搭啤酒。

墨西哥薄餅芝士雞肉

左起分別係燒雞胸軟骨串、安格斯牛肋、串燒豆腐、翠玉瓜。

日式汁燒魷魚筒

食串燒當然唔少得配搭啤酒。
  • 墨西哥薄餅芝士雞肉
  • 安格斯牛肋串
  • 燒雞胸軟骨串
2020-03-30 73 瀏覽
最近十分喜愛吃燒烤連續2星期嚟哩度食因為哩度嘅口味、辣度都可以揀食材又新鮮樣樣都好味我最推係烤豆腐、羊肉串、白鱔、雞奕以上都有重複order牛油金菇又係超正勁重牛油🧈茄子又係要食er...講講吓好似冇邊樣係唔好食😝真心每樣都好味,而且份量亦好足同埋哩度座位算闊落好坐,環境好乾淨一邊傾計一邊食燒烤一邊飲啤酒很爽🍻另外,想講哩度嘅店員很細心友善,會主動幫我哋收拾食完嘅碟、紙巾,但唔係好趕迫你交枱個隻,所以感覺真的不錯👍🏻
最近十分喜愛吃燒烤
連續2星期嚟哩度食
因為哩度嘅口味、辣度都可以揀
食材又新鮮
樣樣都好味

我最推係烤豆腐、羊肉串、白鱔、雞奕
以上都有重複order
牛油金菇又係超正
勁重牛油🧈
茄子又係要食
er...講講吓好似冇邊樣係唔好食😝
真心每樣都好味,而且份量亦好足

同埋哩度座位算闊落好坐,環境好乾淨
一邊傾計一邊食燒烤一邊飲啤酒
很爽🍻

• 燒茄子(原條)
  • 串燒
  • 牛油金菇包
  • 串燒豆腐
  • 雞中翼
2020-03-27 75 瀏覽
上次同朋友食完覺得唔錯所以今次又同朋友再次食好燒式食食串燒傾吓計餐廳嘅位置闊落好適合同朋友傾計黑松露蝦多士蝦多士叫即炸上碟嘅時候仲好熱黑松露味好重 多士好酥脆👍🏻芝士墨西哥薄餅芝士可以拉絲10分適合鍾意芝士嘅人士串燒方面 我哋叫咗牛舌 牛肋串 豬頸肉 魷魚酥串燒果然整得出色牛舌好淋 特別推介魷魚酥整得辣辣地 好野味燒豆腐 外脆內軟加上燒豆腐嘅汁十分好食!必食推介!翠玉瓜都十分juicy原條燒茄子果然係即叫即燒茄子熱辣辣 加上燒烤粉食完一條仲想食多條!食左好多嘢 最後埋單每人$200都唔使抵食推介!
上次同朋友食完覺得唔錯

翠玉瓜都十分juicy

原條燒茄子
果然係即叫即燒
茄子熱辣辣 加上燒烤粉
食完一條仲想食多條!

食左好多嘢 最後埋單每人$200都唔使
抵食推介!
2020-03-24 38 瀏覽
今日收工和幾位同事即興啤酒加串燒在,OpenRice 找到好燒式,地方超方便,店員提供消毒搓手液👍🏻餐廳座位舒適有氣氛所有串燒在廚房炮製,餐廳內一點氣味也沒有,有的只是串燒香氣。不能少的 1664 冰凍啤酒淡淡透心涼,感覺一流牛肋串、炭燒牛舌串作為牛魔王的我當然先來兩種不同口味的牛牛,串串肉粒充滿水份和牛味,真想不到廚師如何控制火候!翠玉瓜、豆腐豆腐店內的首選推介👍🏻 其實我自己覺得翠玉瓜也是不可少😋大蝦意粉女同事最愛吃意粉,大蝦色光澤,配搭軟彈意粉🍝 巧板巧味呀!雞翼串、豬頸肉、雞軟骨串羊肉串、粟米、菠蘿人多好食作,點了各式各樣串燒,發現味味都吃光,太利害🤣🤣開開心心咁就過一晚👏🏻👏🏻👍🏻
今日收工和幾位同事即興啤酒加串燒
在,OpenRice 找到好燒式,地方超方便,
店員提供消毒搓手液👍🏻

餐廳座位舒適有氣氛

不能少的 1664 冰凍啤酒
淡淡透心涼,感覺一流

牛肋串、炭燒牛舌串

翠玉瓜、豆腐
豆腐店內的首選推介👍🏻
其實我自己覺得翠玉瓜也是不可少😋

大蝦意粉
女同事最愛吃意粉,大蝦色光澤,
配搭軟彈意粉🍝 巧板巧味呀!

雞翼串、豬頸肉、雞軟骨串
羊肉串、粟米、菠蘿
人多好食作,點了各式各樣串燒,發現味味都吃光,太利害🤣🤣

開開心心咁就過一晚👏🏻👏🏻👍🏻
2020-03-24 27 瀏覽
今晚第二次幫襯好燒串,唔應該講幫襯因為我都係靠黐我老頂的,老頂約咗客傾生意仲要食串燒,我當然樂意做跟班。翠玉瓜、牛舌串、我喜歡豆腐,記得老闆講過是浸泡醬汁再燒香,所以非常入味有醬香,又保持豆腐軟滑。大蝦炒意粉 - 有番茄汁的意粉味道肯定酸酸甜甜可口,加上意粉軟硬適中更滋味。蒜蓉燒茄子 - 蒜香陣陣肉嫩汁香睇到都流哂口水,老頂唔食茄子,就等我同 son哥開心 share 一齊 KO 佢。雞串、豬串、羊串、雞翼雞胸骨 - 比較特別的雞胸骨串,軟軟的胸骨有咬口又脆口。多春魚 - 燒香多春魚特別香集惹味,魚春仲脆卜卜添。燒粟米 - 燒到熟的粟米應該都要去段時間,難得是咬落仍保持水份真了得。👍豬仔骨同燒菠蘿 - 我只食了燒菠蘿,多汁香甜。串燒伴侶就當然啤酒喇🍻,多謝老頂賜我飲食。🙏🏻

雞串、豬串、羊串、雞翼

雞胸骨 - 比較特別的雞胸骨串,軟軟的胸骨有咬口又脆口。

多春魚 - 燒香多春魚特別香集惹味,魚春仲脆卜卜添。

豬仔骨同燒菠蘿 - 我只食了燒菠蘿,多汁香甜。

串燒伴侶就當然啤酒喇🍻,多謝老頂賜我飲食。🙏🏻
2020-03-18
  • 串燒豆腐
  • 燒粟米
難得到了星期五, 很想吃一點味道濃沃可口的食物, 沒有什麼可以比燒烤更合適!Ben爺食燒烤首選的便是位於太子的好燒式專門店!剛坐下來老闆便親切的提議適合Ben爺口味的燒烤;最愛的燒雞翼(2串 38元),保持表面金黃色內裏肉汁豐盈!羊肉串(3串 57元)分量夠,跟Ben爺在上海吃的羊肉串差不多一樣好吃, 因為羊肉切得夠厚身很有口感!來到這裏一定要試一些招牌菜式, 燒豆腐(2串 32元)沾上了醬汁烤得外脆內軟, 熱辣辣惹味非常!食得嘴刁一定要吃這裏的雞軟骨(2串 32元), 用上了肋骨部分黏上一小點雞肉,入口爽脆口感過癮!燒粟米入口甘甜冇渣, 有陣陣蜂蜜烤香味.吃得口乾必需要一杯超冰凍的啤酒, 簡直絕配!這裏環境闊落, 乾淨衛生, 避免攤凍建議食物逐點逐點慢慢叫, 慢慢享受這頓晚餐.

剛坐下來老闆便親切的提議適合Ben爺口味的燒烤;

最愛的燒雞翼(2串 38元),保持表面金黃色內裏肉汁豐盈!

燒粟米入口甘甜冇渣, 有陣陣蜂蜜烤香味.

吃得口乾必需要一杯超冰凍的啤酒, 簡直絕配!

2020-03-20
2020-03-18 75 瀏覽
其實間唔中都鍾意食下串燒嘅。呢間鋪頭呢之前睇過好多次亦都見到評論都係唔錯嘅!今日終於嚟到試吓佢嘅串燒係咪真係咁招積先!去到嗌左魷魚鬚、黑毛豬肋串、牛肋串同埋炭燒牛舌串。上網見到有好多人食魷魚筒,但係我哋兩個人應該都食唔晒,所以就叫咗魷魚鬚。佢個魷魚鬚我覺得做得好好,因為首先燒得好香,而軟硬度適中同埋佢個燒汁非常入味。串燒有得揀辣定唔辣但係我朋友嗰日唔係太舒服所以就唔要辣。咁店員知道我想要食辣,佢會主動問我要唔要辣粉。咁我本身叫咗小辣先嘅,咁食魷魚串燒,加麻辣粉就非常惹味。但係我呢個鍾意食辣嘅人,小辣邊岩我呢,所以最後就改咗要大辣粉😍感覺真係唔同晒架即刻又麻又辣,正!咁你地去到鋪頭就識點揀啦。而個黑毛豬亦都非常鬆軟,調味適中,豬味好重。平時我都好鍾意食牛舌,佢呢個呢非常鬆軟,唔會好似平時嗰啲太不更,值得推介。仲有燒豆腐同埋鮮冬菇。我好推介呢個燒豆腐!一來比較少有啦,二來佢係非常之香脆佢嘅質地係一流,味道亦都好夠。一咬落去非常香脆之後入邊就係充滿豆香嘅豆腐,非常之香脆令人想一食再食!而鮮冬菇亦都非常新鮮,加埋調味辣粉,再三回味😍 之後仲有雞胸軟骨、羊肉串、菠蘿同埋日本芝士年糕。佢個雞胸軟骨

而個黑毛豬亦都非常鬆軟,調味適中,豬味好重。

之後仲有雞胸軟骨、羊肉串、菠蘿同埋日本芝士年糕。佢個雞胸軟骨就唔同平時雞軟骨,佢係夾雜咗一啲肉咁就一次過滿足兩樣。之後羊肉就一啲羶味都冇,做得出色。食咗咁多肉類咁就食返個燒菠蘿等佢嘅酸甜化解返串燒嘅油膩。再食埋最鍾意食嘅芝士年糕,軟綿綿的年糕加上流心芝士,叫人欲罷不能😍
仲有白汁芝士同雜菇蘆筍燒蠔,兩樣都係我中意食既野,非常啱心意。佢總共有四款醬汁可以俾大家配搭。如果食海鮮最怕就係佢唔新鮮,不過好彩呢度冇呢個問題。

之後食埋燒茄子(原條)同埋牛油燒開邊大花蝦。大大條茄子非常吸引,啱晒鍾意食蔬菜嘅朋友。加埋香噴噴嘅牛油大蝦,同埋蜂蜜綠茶配合,這餐圓滿結束。
燒茄子(原條)
牛油燒開邊大花蝦

我諗呢間餐廳真係有質素保證,因為我哋坐喺度食,到我哋走嘅時候不斷有客人來。當我地走嘅時候已經全場差唔多滿座。同埋店員好細心佢會留意你食乜嘢,有啲咩困難佢會幫你同埋提點你。態度親切樂助,有機會都會再嚟!

2020-03-13 32 瀏覽
以前在附近返學都試不同的餐廳,這次跟朋友由旺角逛到太子,本來想幫襯我們以前上堂後常去的大南五十二,怎料敵不過時代變遷,結業了,我和朋友主要想食啲重口味嘅野,就揀咗去食隔離鋪的港式串燒。一入座,職員有介紹我們可以試試墨西哥薄餅,味道不錯的。之後我們點了安格斯牛肋串(超有牛味),煙肉露筍卷(濃濃的肉味包住多汁的露筍),燒原條茄子(多蒜,肉厚,味濃),燒雞軟骨(有2串,唔係急凍嘅一粒粒雞軟骨,係一條條新鮮,汁香骨脆),燒豆腐(外脆內軟),燒雞翼(皮脆肉嫩),燒翠玉瓜(多汁,好fresh),價錢又不算好貴,可以一試。

2020-03-09
2020-03-13 31 瀏覽
這裡的蝦多士是必食推介,外脆內軟,有大量芝麻,超香口,還有黑松露的香氣。牛油金菇也是必吃,牛油味超香。茄子太美味了,原條切開,鋪滿了蒜茸,茄子肉綿綿的,入口即化。燒年糕很特別,表皮燒得有點香脆,內裡彈牙軟滑。燒蠔就一般了,蠔肉還算多汁,但蠔味不算香濃,全靠配料來增添味道。我只吃了蘑菇的那款,蘑菇味道比較清淡,不太能為這道菜加分。另外值得一提的是,這裡啤酒很便宜,一支大啤都只是30多元左右,啤酒配串燒,一流!

牛油金菇也是必吃,牛油味超香。

燒年糕很特別,表皮燒得有點香脆,內裡彈牙軟滑。

2020-03-12 24 瀏覽
最近愛上左食串燒,上網搵吓搵吓見到呢間餐廳口碑唔錯,而且價錢唔貴,就同朋友去試吓餐廳望落去好乾淨企理,裝修得幾雅致,串燒嘅款式都算多,而且仲有薄餅、意粉、小食嘅選擇首先叫咗雞胸軟骨串同埋羊肉串,見到餐牌上寫住好,相信質素都有一定保證果然冇令我失望,雞胸軟骨串好有特式,平時出面嘅餐廳好少食到,軟骨咬落去脆卜卜,加上雞肉好嫩滑,再配埋甜甜地嘅燒汁好惹味羊肉串肉質唔會太韌,充滿孜然粉嘅味道,可以一試海鮮方面就揀咗牛油燒開邊大花蝦,花蝦肉質結實,食得出新鮮,配上蒜蓉去燒,可以帶出海鮮美味另一款我覺得必點嘅就係串燒豆腐,網上都見到好多人讚,親身試過之後覺得真係好食,豆腐外層超級脆,裏面就好滑,再加上醬汁,整體好有驚喜而冬菇亦都好鮮味,燒完之後一啲都唔乾仍然保留到水份泰國蘆筍亦都好好味,清新嘅味道可以平衡一下食串燒時嘅味蕾我另外都幾鍾意燒日本芝士年糕,佢嘅外面煙韌,內裡有芝士醬,QQ地值得試燒菠蘿亦都好香,外邊燒到焦糖色,入邊仍然保持到菠蘿嘅濕潤,酸酸甜甜好開胃餐廳仲好細心提供左唔同調味料同埋醬汁,可自由選擇,連辣度都分左大辣中辣同小辣,可以遷就到同台嘅朋友,而且仲有泰式酸辣汁調味,夠醒胃因為唔飲

羊肉串肉質唔會太韌,充滿孜然粉嘅味道,可以一試

而冬菇亦都好鮮味,燒完之後一啲都唔乾仍然保留到水份

泰國蘆筍亦都好好味,清新嘅味道可以平衡一下食串燒時嘅味蕾

因為唔飲啤酒嘅關係,所以就叫咗支烏龍茶去消滯,配串燒都好一流

要特別讚一讚職員態度十分良好,笑容親切,令人有賓至如歸嘅感覺,而且上菜速度都算快,令我成晚好有驚喜,覺得好抵食
2020-03-10
2020-03-11 22 瀏覽
西餐中餐泰菜食得多,有時又要食下其他款色,今日不是太餓,便決定食下串燒當晚餐。旺角店之前食過,覺得唔錯,今次就去太子店一試。食串燒一定是即叫即燒先係最好味和有風味,這裡串燒全部即叫即燒,想食就要耐心等候。串燒款式算多,想吃的都有,可以按喜好加辣,蜜糖,麻辣汁,孜然粉我們不想醬料蓋過食物本身味道,所以加了少少辣粉,和蘸上泰式酸辣汁,這個汁非常醒胃😄😄,讚!牛舌牛味濃郁,咬落很juicy,不會很乾身。雞腎爽口脆身,不會很乾很硬,讚!甜薯口感軟糯煙韌,必食之選雞胸軟骨和雞軟骨,脆卜卜,順道補下鈣煙肉金菇卷,煙肉卷著爽口的金菇,口感滿分。又點少得了燒雞翼呢,燒至皮脆金黃,肉質嫩滑,很juicy!吃了這麼多燒物,當然要吃一吃燒菠蘿,去一去膩。菠蘿🍍十分清甜,超正!茄子十分邪惡呢,鋪滿了蒜蓉,十分惹味。可選擇切片或原條燒,識食的當然要撕開一條條食先夠風味茄子沒有燒得很乾,火喉剛好,食落還有很多水份,茄子本身味淡,配蒜蓉真的很夾。我們再點了一枝朝日啤酒啤啤佢,非常滿足。
西餐中餐泰菜食得多,
有時又要食下其他款色,今日不是太餓,
便決定食下串燒當晚餐。

旺角店之前食過,覺得唔錯,
今次就去太子店一試。

食串燒一定是即叫即燒先係最好味和有風味,
這裡串燒全部即叫即燒,想食就要耐心等候。
串燒款式算多,想吃的都有,
可以按喜好加辣,蜜糖,麻辣汁,
孜然粉
我們不想醬料蓋過食物本身味道,
所以加了少少辣粉,和蘸上泰式酸辣汁,
這個汁非常醒胃😄😄,讚!

牛舌牛味濃郁,咬落很juicy,不會很乾身。
雞腎爽口脆身,不會很乾很硬,讚!
甜薯口感軟糯煙韌,必食之選

日本番薯  $18    羊肉串$19  雞腎  $17    牛舌  $28

雞胸軟骨和雞軟骨,脆卜卜,順道補下鈣

煙肉金菇卷,煙肉卷著爽口的金菇,口感滿分。
又點少得了燒雞翼呢,燒至皮脆金黃,
肉質嫩滑,很juicy!

吃了這麼多燒物,當然要吃一吃燒菠蘿,
去一去膩。菠蘿🍍十分清甜,超正!

煙肉金菇  $19    雞中翼  $19    菠蘿  $18    雞軟骨  $18  雞胸軟骨x2 $27

茄子十分邪惡呢,鋪滿了蒜蓉,十分惹味。
可選擇切片或原條燒,
識食的當然要撕開一條條食先夠風味

茄子沒有燒得很乾,火喉剛好,
食落還有很多水份
,茄子本身味淡,
配蒜蓉真的很夾。
燒原條茄子

我們再點了一枝朝日啤酒啤啤佢,非常滿足。

Asahi
燒原條茄子