2020-03-13 36 瀏覽
今晚到旺角夫妻沸片,兩個人決定唔食火鍋,簡單D,食佢嘅「美容養顏花膠雞濃湯」配紫薯伴飯及「沙薑雞餛飩湯乾拌麵」。套餐仲有飲品可以選擇紅豆薏米水,或者汽水都得。個「美容養顏花膠雞濃湯」內有好多件雞件,都幾滑,個湯係同火窩湯底一樣,味道比較濃,單飲咸了一些,但配飯/麵就冇問題。雖然花膠比較細件,但係都有好幾件喺裏面。「沙薑雞餛飩湯乾拌麵」有半隻糖心蛋,沙薑雞絲份量一般,味道都係比較重。餛飩湯中有幾粒餛飩同菜。乾拌麵少許辣,幾惹味。另外加點了「鹵水牛肚」及牛𦟌,都好入味,好淋。疫情期間,人真係比較少,大家都分開座
今晚到旺角夫妻沸片,

個「美容養顏花膠雞濃湯」內有好多件雞件,

另外加點了「鹵水牛肚」及牛𦟌,都好入味,好淋。

疫情期間,人真係比較少,大家都分開座
2020-03-13 116 瀏覽
今日同朋友行開旺角, 見到呢度有間叫做夫妻肺片, 幾新穎咁就同朋友落咗去試下,呢度做紧一啲promotion,我自己都幾鍾意食麵,咁就入咗去試下。 其實我聽過呢一間餐廳之前係做火鍋嘅可能呢幾排搞啲噱頭嘢。 咁我哋叫咗以下:美容養顏花膠雞濃湯伴麵: 其實我幾鍾意呢一個雞湯同埋佢啲雞幾有雞味,佢個伴麵亦都幾有台灣嗰啲伴麵風味,食落去就辣辣地所以我都幾鍾意,跟住我就會飲埋佔嘅雞湯去下啲辣味,overall呢個幾值得叫嘅,因為佢堅有花膠係入邊可以滋補養下顔。黃金魚皮 : 呢個黃金魚皮,我覺得好好味,因為魚皮好脆同埋佢有啲鹹蛋黃味夠曬鬆脆,味道有夠,作為餐前小食囉都幾鍾意、 如果有酒嘅話呢個小食都可以去送酒。麻辣嫩鴨血拼豆腐: 好有麻辣味,豆腐亦都幾有豆味,同埋都幾實淨唔 一夾就散, 同埋順便食下呢個鴨血補補血。而我朋友就叫咗個車仔麵咁佢就叫咗以下嘅材料鴨血、皇帝菜、 西班牙黑毛豬 、鴨血 、魚皮餃、稻庭烏冬配香濃雞湯。 我試咗去少少嘅車仔麵其實呢個車仔麵都幾有自家製嘅風味,烏冬亦都幾彈牙同埋啲料我覺得都幾足,所以我覺得呢個面一個人應該食得飽嘅。最後我飲埋呢杯焙火鐵觀音珍珠奶茶, 我覺得幾有茶味

最後我飲埋呢杯焙火鐵觀音珍珠奶茶, 我覺得幾有茶味同埋佢落奶嘅比例,恰到好處咁,我同朋友食到飽飽就走,如果大家鍾意食麵嘅朋友可以試下呢間餐廳。 因為我覺得呢間餐廳都算幾有誠意 而我最鍾意就係呢一個花膠雞拌麵。
  • 培火鐵觀音珍珠奶茶
  • 美容養顏花膠雞濃湯
  • 黃金魚皮
2020-03-12 391 瀏覽
朋友介紹我來這間餐廳食飯,她說這裡的火鍋不錯,但進餐廳前看看餐牌,見到拌麵都好似幾吸引,所以最後跟友人選擇了拌麵,今晚就停一停不打邊爐!進入餐廳前先要在接待處探熱,在餐廳門口位置有搓手液,大家可以安心在餐廳進食。看看餐牌,有拌麵也有車仔麵可以揀選,我跟友人都是點了拌麵。夫妻麻辣湯半肚半肉乾拌麵,這款拌麵共有一碗拌麵、一碗湯餸和一小碗小食!拌麵拌上麻辣醬料,麵底是手作麵,口感有點似油麵,拌上醬汁,麻麻辣辣,還有流心蛋,口感豐富。而麻辣湯味道不會太辣,牛肚爽口,牛肉是肥牛,兩者都好吸收湯的辣味!美容養顏花膠濃湯拌麵,這個拌麵的麵底和醬料跟上面的一樣,而這個湯味道濃郁,有好鮮甜的雞湯味。材料有花膠和雞肉,而且雞肉嫩滑,非常惹味!黃金魚皮,這款小食非但大份,魚皮脆卜卜好似薯片咁,而咸蛋黃醬味道都幾濃,但食完又不會太滯!再配上麻辣湯或雞湯食,味道更鮮味!麻辣嫩鴨血拼豆腐,鴨血味道濃郁而且嫩滑,豆腐也吸收了麻辣的味道,辣度不會太辣,十分美味!紅豆薏米水,味道不會太甜,有大量薏米和紅豆,飲落帶有薑味,有一種驅風去水腫的感覺!這裡的拌麵味道也不錯,如果大家不想打邊爐的話,拌麵也是一個不錯的選擇!
看看餐牌,有拌麵也有車仔麵可以揀選,我跟友人都是點了拌麵。
夫妻麻辣湯半肚半肉台式乾拌麵
美容養顏花膠濃湯台式拌乾麵
黃金魚皮

2020-03-11
美容養顏花膠濃湯台式拌乾麵
  • 美容養顏花膠濃湯拌麵
2020-03-11 49 瀏覽
服務太度超差!門口個服務生講like 社交平台全單七折,最後原來係全單只有少部份有七折!唔係話貪佢個折,只係我未問完個問題佢已經好肯定地話我地成枱人聽錯咗仲要唔好食,真係無下次!
仲要唔好食,真係無下次!
2020-03-11
經過左咁多次都唔多覺,原來旺角雅蘭中心附近有一間台式餐廳,今日lunch一於過去幫襯一下。😁呢間餐廳係要落地下一層,入到去發現裝飾古色古香,天花板掛咗好多燈籠,感覺好似返咗古代咁。🥰即刻睇吓餐牌有咩食先。Lunch主打三種類型嘅麵,有:夫妻乾拌麵套餐,夫妻自選同心麵同埋招牌湯麵。呢三種類型嘅麵餐仲細分咗唔同款式。我哋就係夫妻乾拌麵套餐揀咗: 沙薑手撕雞拼時菜雲吞乾拌麵呢個套餐非常豐富,手撕雞嘅份量好多,食得出沙薑既味道,上面仲有好多芝麻。乾拌麵微辣,口感彈牙,配上沙薑手撕雞食感覺幾特別。驚沙薑重味嘅話,麵入面仲有青瓜,配埋一齊食就中和返個味道。仲有半隻我至愛嘅糖心蛋,正!時菜係娃娃菜,食落好鮮甜,用上湯浸住。雲吞係一口份量,有兩粒,每粒餡料有鮮蝦同肉,味道唔錯!仲有送埋麻辣嫩鴨血同麻辣豆腐,我都係第一次食鴨血,幾新鮮,似食豬紅甘,但質感實淨啲。麻辣豆腐就似蜂巢豆腐,索曬啲汁。雖叫麻辣,其實不太辣,可以接受。套餐可以揀乾拌麵或者紫薯拌飯,今次揀咗麵,下次試吓個紫薯拌飯先。另外小食仲叫咗:滷牛腱同埋滷牛肚雖然叫小食但係都好大碟,無論係牛腱定係牛肚,口感軟熟,滷水味十足。真心大碟,多人最好一

我哋就係夫妻乾拌麵套餐揀咗:
沙薑手撕雞拼時菜雲吞乾拌麵

另外小食仲叫咗:
滷牛腱同埋滷牛肚
雖然叫小食但係都好大碟,無論係牛腱定係牛肚,口感軟熟,滷水味十足。真心大碟,多人最好一齊Share。

嘢飲就叫咗紅豆薏米水。
有好多紅豆同薏米,飲時可以食埋,有咬口。平時薏米水飲得多,今日係呢度飲得出有薑味,應該加左薑來煲,甘樣相對冇甘寒冷,女仔飲多幾啖都吾怕拉!

午餐雖然食麵,但見到餐廳主打係台式麻辣邊爐,
有機會都可以試下。

2020-03-03
  • 沙薑手撕雞拼時菜雲吞乾拌麵
2020-03-09 40 瀏覽
一直以為夫妻沸片台式麻辣火鍋只賣火鍋,想不到它亦有麵食供應,究竟火鍋店所賣的湯麵,拌麵味道如何,我們一於試試看它有沒有這方面的本領。黃金魚皮炸到酥脆,咬時發出咔嚓咔嚓的聲響。魚皮裹上一層金黃的鹹蛋黃醬,鹹蛋黃濃厚鹹香,每一口都吃得到黃金魚皮的可口味美。愛嚐麻辣的我,夫妻自選同心麵的湯底當然選夫妻麻辣湯,麵底則選自家制手作麵。自家製手作麵吃來彈牙有嚼勁,麻辣湯搭配獨特的香料與辣椒,麻辣香味富層次,香麻不嗆辣,吃完麻辣香氣久久停留口中,口齒留香,後勁十足。同心麵均附上麻辣豆腐,麻辣嫩鴨血和米血糕,它們熬煮後非常夠味,不會煮過頭,豆腐和嫩鴨血水嫩細膩,米血糕湯汁溢出,好不討喜。萵荀片與麻辣湯簡直是絕配,蒿荀片爽甜,為麻湯帶來不一樣的甜美。美國牛肉卷厚薄剛好,吃起來肉嫩不油膩,湯頭裡也多了一份淡淡的牛肉香。滷大腸胖嘟嘟有厚度,且處理乾淨不膩味,滷水滲透大腸中,越是咀嚼越欲罷不能。魚皮餃吃到魚肉鮮香,餃皮下的肉餡飽滿不空墟。手工梅菜豚肉丸真材實料,口感超彈,既有豚肉鮮,亦有梅菜鹹,好吃。麻辣海帶絲麻辣味撲鼻而來,海帶絲嚐起來香辣無比,非常爽口,少許麻辣刺激即令人胃口大開,朋友把海帶絲伴薯粉吃,薯

麻辣海帶絲麻辣味撲鼻而來,海帶絲嚐起來香辣無比,非常爽口,少許麻辣刺激即令人胃口大開,朋友把海帶絲伴薯粉吃,薯粉口味變得不一樣。

朋友選了香濃雞湯紅薯粉,配娃娃菜,安格斯一口牛,午餐肉及蟹爪菇。安格斯一口牛煮至軟腍,入口牛味四溢,吃完後齒頰滿滿都是牛香。朋友稱讚香濃雞湯不已,濃醇香甜,雞精粹盡在湯裡,超級滋補。

我們分別選喝凍翡翠檸檬烏龍茶和熱冬瓜鐵觀音,凍翡翠檸檬烏龍茶令人驚艷,檸檬天然的酸香襯托烏龍茶的茶韻,吃麻辣湯麵時喝非常解辣解渴。

熱冬瓜鐵觀音以新鮮冬瓜熬煮而成,濃濃的冬瓜味太棒了。冬瓜鐵觀音甜度適中,完全甜而不膩,茶味富層次,熱呼呼時喝著更為溫潤。
2020-03-09 25 瀏覽
原來下午可以舒舒服服食車仔麵呢間舖裝修得好中式就係嗰種好企理我典雅嘅感覺今次揀左麻辣車仔麵麵當然揀左自家麵自家麵就係台式乾伴麵嘅麵西班牙黑毛豬份量又多又有口感仲好香豬味牛丸唔係手打但好彈牙好香牛肚多淋夠入味其實每碗車仔麵本身都有鴨血,豆腐,糯米卷各一咁都可以慳返一個餸咯👍🏻試埋小食牛展大大碟又多又大大舊好入味好淋絶對抵叫另外黃金魚皮就更多如果好鐘意食魚皮或者咸蛋嘅人必食不過我地兩個人都食唔哂證明份量都真係唔少
原來下午可以舒舒服服食車仔麵
自家麵就係台式乾伴麵嘅麵
西班牙黑毛豬份量又多又有口感仲好香豬味
牛丸唔係手打但好彈牙好香
牛肚多淋夠入味
其實每碗車仔麵本身都有鴨血,豆腐,糯米卷各一
咁都可以慳返一個餸咯👍🏻
如果好鐘意食魚皮或者咸蛋嘅人
必食
不過我地兩個人都食唔哂
證明份量都真係唔少
依排唔係好敢打邊爐但麻辣湯心癮又起🌶聽講夫妻沸片有麻辣湯乾拌麵餐咁我就即刻去止癮啦🤪-🐥花膠雞濃湯乾拌麵套餐 $88雞同花膠嘅份量都好多🤩 個湯味道好濃好養生😝但我覺得重點都係個麵 正宗台式手工拌麵麵條係我鍾意嘅偏硬身質感 食落好彈牙同埋佢微辣真係好惹味😛-🐮夫妻麻辣湯半肚半肉乾拌麵套餐 $68係最期待嘅麻辣湯啊🤪🤪佢辣度岩岩好 唔會好麻啱哂我依啲又要食又唔可以太辣嘅麻煩女人🥰牛肚同肥牛浸起湯入面超入味比較鍾意食佢嘅牛肚 食落好爽口😋-🐟黃金魚皮 $39我同友人都係魚皮怪 就叫咗依款小食佢十分之魚脆 有淡淡鹹蛋黃味😛如果佢可以分得再細片啲 就唔洗擘咁大個口黎食🤣-套餐加$13可以轉台式特飲😚鍾意回甘嘅可以試下焙火鐵觀音珍珠奶茶如果鍾意清甜啲嘅就可以試吓御翠烏龍珍珠奶茶😝佢地有得揀冰度 甜度 同珍珠份量少冰少甜少珍珠 = PERFECT-其實依間店係台灣夫妻肺片麻辣火鍋嘅首家海外分店佢個麻辣湯真係好香🌶😍等個疫情好轉我一定要返黎試下佢嘅火鍋😤
依排唔係好敢打邊爐但麻辣湯心癮又起🌶

佢個麻辣湯真係好香🌶😍
等個疫情好轉我一定要返黎試下佢嘅火鍋😤
2020-03-04
2020-03-07 45 瀏覽
要食好食嘅台式火鍋當然要去到呢間鋪食啦佢哋有四個特色嘅湯底咁我呢就選擇咗鴛鴦鍋方便食辣同唔辣嘅朋友個美人鍋仲可以飲添 有濃郁雞味蛋白質非常豐富 味道啱啱好係一個一個餸咁樣叫邊爐必備午餐肉咁啱做緊優惠仲有四隻新鮮嘅鮑魚真係又抵又好食當然唔少得扇貝啦隻隻都大大粒而且處理非常乾淨 新鮮呢個牛肉肥瘦均勻一落落去一陣就可以食得滿口牛味 10分推薦一定要叫仲試左羊肉片一啲都唔蘇 大家可以放心叫最後當然唔少得面啦吸晒兩個湯嘅汁非常入味啊

要食好食嘅台式火鍋當然要去到呢間鋪食啦

一啲都唔蘇 大家可以放心叫

最後當然唔少得面啦
吸晒兩個湯嘅汁非常入味啊
2020-03-06 27 瀏覽
忍咗咁耐,終於去咗食夫妻肺片喇~之前以為夫妻肺片只得打邊爐~因為疫情嚴重,所以唔太敢去打邊爐~點知發現原來仲有拌麵~裝修得幾特別,地方幾大~枱與枱之間好寬闊,坐得非常舒適~中午12點去食,未算多人~用手機QR code落單,超級方便~Lunch有個 夫妻·乾拌麵套餐我徘徊咗喺夫妻麻辣湯同花膠雞濃湯之間~最後我決定食 美容養顏嘅花膠雞濃湯~賣相不錯~花膠雞湯煲出淡淡雞味~花膠食落有啲爽口~口感不錯~有花膠又有雞件,再搭上夫妻乾拌麵~拌麵裏有半隻溏心蛋~我將蛋漿整出嚟再同拌麵撈埋一齊食~微微麻辣,麵質十分好~而朋友就揀咗沙薑手撕雞拼時菜雲吞~朋友話手撕雞爽滑,沙姜味重,入味,無雪味~時菜雲吞,清淡得嚟又夠晒健康~侍應推介麻辣嫩鴨血好食~所以我哋叫咗個麻辣嫩鴨血拼豆腐~鴨血硬身~夾起唔易散~無血腥味~同麻辣湯汁非常夾~最後叫咗杯苿香奶綠~幾清幾好飲~整體嚟講都幾好食~下次再嚟食埋夫妻麻辣湯先~
忍咗咁耐,終於去咗食夫妻肺片喇~
之前以為夫妻肺片只得打邊爐~
因為疫情嚴重,所以唔太敢去打邊爐~
點知發現原來仲有拌麵~

裝修得幾特別,地方幾大~

枱與枱之間好寬闊,坐得非常舒適~

中午12點去食,未算多人~

用手機QR code落單,超級方便~
Lunch有個 夫妻·乾拌麵套餐

我徘徊咗喺夫妻麻辣湯同花膠雞濃湯之間~

最後我決定食 美容養顏嘅花膠雞濃湯~
賣相不錯~花膠雞湯煲出淡淡雞味~
花膠食落有啲爽口~口感不錯~

有花膠又有雞件,再搭上夫妻乾拌麵~

拌麵裏有半隻溏心蛋~
我將蛋漿整出嚟再同拌麵撈埋一齊食~
微微麻辣,麵質十分好~

而朋友就揀咗沙薑手撕雞拼時菜雲吞~

朋友話手撕雞爽滑,沙姜味重,入味,無雪味~

時菜雲吞,清淡得嚟又夠晒健康~

侍應推介麻辣嫩鴨血好食~

所以我哋叫咗個麻辣嫩鴨血拼豆腐~
鴨血硬身~夾起唔易散~
無血腥味~同麻辣湯汁非常夾~

最後叫咗杯苿香奶綠~幾清幾好飲~

整體嚟講都幾好食~
下次再嚟食埋夫妻麻辣湯先~
_今日返工Lunch 去左附近一間麻辣火鍋店因為見佢新加左Lunch Set邊所以去試一試我同事鍾意食辣野而我就唔係好得所以我哋分別叫咗2款 有辣有唔辣任君選擇 兩個餐都會有個鴨血叫做小食養顏美容花膠雞濃湯我好中意個麵 係小小硬身個隻 有咬口 我選左微辣 有少少麻 同好香蔥油味 好正啊😋雞湯好濃郁 🐓有圖為證我成碗飲晒😂雞件份量都足夠 肉質比較實仲有花膠咖 大滿足❤️夫妻麻辣燙半肚半肉經典台灣麻辣湯底如果要一解麻辣癮 🔥就要食呢個啦如果想要多啲肉係可以選全肉另外飲品方面我推介大家試珍珠奶茶鍾意茶味濃嘅朋友應該會覺得好好飲 👍🏻2杯茶味都好香!如果中意奶味重既可能就無咁中意啦😋而鐵觀音嘅茶味比烏龍再濃多DD🍵🍵🍵(鐵觀音珍珠奶茶/烏龍珍珠奶茶)另外座位都好闊落好有中國古代大宅feel客同客都盡量隔一張台比人既以為返工lunch又多個選擇
_

如果想要多啲肉係可以選全肉

另外飲品方面
我推介大家試珍珠奶茶
鍾意茶味濃嘅朋友應該會覺得好好飲 👍🏻
2杯茶味都好香!
如果中意奶味重既可能就無咁中意啦😋
而鐵觀音嘅茶味比烏龍再濃多DD🍵🍵🍵
(鐵觀音珍珠奶茶/烏龍珍珠奶茶)

另外座位都好闊落
好有中國古代大宅feel

客同客都盡量隔一張台比人既

以為返工lunch又多個選擇

2020-03-02 33 瀏覽
作為一個火鍋愛好者無論係川式台式定港式都係我杯茶🍲早排見到好多人去食呢間於是又心思思去試吓去到先知做緊一週年優惠有鮑魚送又幾開心喎🤩呢到嘅配料質素唔錯又夠新鮮豚肉花幾靚味道都幾好牛小排最正係靚牛👍🏻連送嘅鮑魚都係好食嘅份量唔少價錢都合理至於湯底呢個火鍋靈魂無論係麻辣湯定花膠雞湯我哋都覺得唔夠濃郁唔算太吸引最扣分係侍應嘅態度麻麻哋而且明明成間餐廳超過一半吉位當時亦都唔係夜嘅時間但係就係咁催我哋交枱走人😂

作為一個火鍋愛好者

但係就係咁催我哋交枱走人😂
  • 手切牛小排
  • 豚肉花
2020-02-10 45 瀏覽
夫妻肺片本來是吃火鍋的,最近知道增設了午市套餐,今天來路過旺角便來到了。美容養顏花膠雞濃湯,夫妻乾伴麵微辣,套餐跟配洛神酸梅凍$88,另外有麻辣鴨血和豆腐。美容養顏花膠雞濃湯,湯頭味道濃郁,花膠爽口嫩滑,雞件份量十足。夫妻乾伴麵,麻辣味道微辣,麵質煙靭,還伴上半只溫泉蛋。洛神酸梅,酸甜味道適中,梅味濃濃郁,令人胃口大開。沙羗手撕雞伴麵,套餐跟焙火鐵觀音珍珠奶茶凍$88。沙羗手撕雞伴麵,沙羗味道十足,雞絲肉質軟腍,加上伴麵和溫泉蛋,味道層次豐富。雞湯雲吞,我寧願退肉粥豐富,湯底味道鮮甜,還有些津白。焙火鐵觀音珍珠奶茶,鐵觀音味道甘香,珍珠煙煙靭靭,奶味香甜,個人十分推介👍。麻辣鴨血和豆腐,辣度頗高,非常惹味。

夫妻乾伴麵,麻辣味道微辣,麵質煙靭,還伴上半只溫泉蛋。

洛神酸梅,酸甜味道適中,梅味濃濃郁,令人胃口大開。

沙羗手撕雞伴麵,套餐跟焙火鐵觀音珍珠奶茶凍$88。

雞湯雲吞,我寧願退肉粥豐富,湯底味道鮮甜,還有些津白。

麻辣鴨血和豆腐,辣度頗高,非常惹味。
2020-02-09 28 瀏覽
新年前左右才跟舊同事晚上到《夫妻沸片》😂很回味,不愧是台灣麻辣始祖,不會調較味道仍合市場!今天又帶家人來吃午餐了 ~ 位置優越,就在旺角雅蘭中心附近沿樓梯到下層,環境暗暗地、桌椅以方圓黑木色來打造一個古色古香味道。餐單己放在餐桌,但落單以掃QR code 下午有4個指定套餐,己有牛、雞、魚、雜菌,價錢由 HKD 68 - 88。而晚上一變做火鍋。而我點了麻辣湯半肚牛肉下午套餐HKD 68 包括了主食乾伴麵、麻辣湯底內牛肚、牛 及 伴碟的鴨血、豆腐麵較為挺身,有咬口又入味,平日麻辣湯底都是偏辣但這個有麻不辣,而鴨血滑口。整體家人都贊好還說下次帶朋友。 花膠雞濃湯 HKD 88 先渴濃濃湯底,不會水汪汪如火。 花膠、雞隻份量很多,雞肉肉質結實,花膠爽口 紅豆薏米水味道夾,內有疆可驅寒
位置優越,就在旺角雅蘭中心附近

而晚上一變做火鍋

而我點了麻辣湯半肚牛肉下午套餐HKD 68

包括了主食乾伴麵、麻辣湯底內牛肚、牛 及 伴碟的鴨血、豆腐

花膠雞濃湯 HKD 88

紅豆薏米水味道夾,內有疆可驅寒

近來我覺得好寒,天氣又濕又冷不在話下,某人的偏執禍港,更叫我心寒。由個心開始震出來,真心好想吃個又熱又辣的火鍋,為了方便眾多友人,決定挑選旺角的「夫妻沸片」,一起來個熱血沸騰的晚上!來過夫妻沸片幾次,大家來此「搵食」,記得它的入口在山東街,不要走入雅蘭商場裡面。除了一般醬料,外面還有一些小吃,今晚有小番茄、甜酸蘿蔔條、麻辣土豆絲,酸甜香辣都有齊,作為餐前小吃十分開胃。黃金魚皮 $78火鍋之外,也十分推薦這裡的黃金魚皮,魚皮薄身鬆脆,溫度和暖,再加上惹味的鹹蛋黃醬均勻地鋪滿在魚皮上,每次來都要吃!夫妻美人鍋 $286「夫妻沸片」來自台灣,堪稱麻辣鍋鼻祖,來到當然不可錯過!這裡的麻辣湯底以數十款藥材及香料熬製,食用時還加入了鴨血、豆腐、紅棗、草果、豆蔻等,香辣而不嗆喉,打完邊爐甚至可以將麻辣湯喝掉,是吃麻辣湯的另一體驗;至於不太吃辣的朋友,則可以點美人鍋,即是花膠雞鍋,湯底煮成黃色,十分濃郁,配以花膠好滋補。想兩者兼得?一於點這個「夫妻美人鍋」吧,正好是台式麻辣鍋+花膠雞鍋,有辣有不辣,各適其適。牛魔王拼盤 $1,288加拿大牛舌 $128手切牛小排 $238我們實在太喜歡吃牛了,竟點了幾
黃金魚皮 $78

夫妻美人鍋 $286

「夫妻沸片」來自台灣,堪稱麻辣鍋鼻祖,來到當然不可錯過!

牛魔王拼盤 $1,288
加拿大牛舌 $128
手切牛小排 $238

我們實在太喜歡吃牛了,竟點了幾大碟,真誇張!其實單是「牛魔王拼盤」已經十分豐富,有A3和牛、手切牛小排、穀飼牛肉卷、加拿大牛舌,全部油花十足,中間的牛舌更砌成花形,好吃又好看。
海龍皇拼盤 $888

大家也喜歡吃海鮮,看這拼盤有龍躉片、鮑魚、虎蝦、帶子、元貝、桂花蚌、墨魚,同樣美輪美奐。特別喜歡那元貝,大隻又鮮味。
皇帝菜 $48、西洋菜 $58
鮮淮山 $48

狂攻了一輪肉食海鮮,還別忘了吃蔬菜,特別喜歡吃鮮淮山,新鮮爽口又多汁,永遠是吃火鍋的蔬菜首選!
2020-02-04