經過左咁多次都唔多覺,原來旺角雅蘭中心附近有一間台式餐廳,今日lunch一於過去幫襯一下。😁呢間餐廳係要落地下一層,入到去發現裝飾古色古香,天花板掛咗好多燈籠,感覺好似返咗古代咁。🥰即刻睇吓餐牌有咩食先。Lunch主打三種類型嘅麵,有:夫妻乾拌麵套餐,夫妻自選同心麵同埋招牌湯麵。呢三種類型嘅麵餐仲細分咗唔同款式。我哋就係夫妻乾拌麵套餐揀咗: 沙薑手撕雞拼時菜雲吞乾拌麵呢個套餐非常豐富,手撕雞嘅份量好多,食得出沙薑既味道,上面仲有好多芝麻。乾拌麵微辣,口感彈牙,配上沙薑手撕雞食感覺幾特別。驚沙薑重味嘅話,麵入面仲有青瓜,配埋一齊食就中和返個味道。仲有半隻我至愛嘅糖心蛋,正!時菜係娃娃菜,食落好鮮甜,用上湯浸住。雲吞係一口份量,有兩粒,每粒餡料有鮮蝦同肉,味道唔錯!仲有送埋麻辣嫩鴨血同麻辣豆腐,我都係第一次食鴨血,幾新鮮,似食豬紅甘,但質感實淨啲。麻辣豆腐就似蜂巢豆腐,索曬啲汁。雖叫麻辣,其實不太辣,可以接受。套餐可以揀乾拌麵或者紫薯拌飯,今次揀咗麵,下次試吓個紫薯拌飯先。另外小食仲叫咗:滷牛腱同埋滷牛肚雖然叫小食但係都好大碟,無論係牛腱定係牛肚,口感軟熟,滷水味十足。真心大碟,多人最好一

我哋就係夫妻乾拌麵套餐揀咗:
沙薑手撕雞拼時菜雲吞乾拌麵

另外小食仲叫咗:
滷牛腱同埋滷牛肚
雖然叫小食但係都好大碟,無論係牛腱定係牛肚,口感軟熟,滷水味十足。真心大碟,多人最好一齊Share。

嘢飲就叫咗紅豆薏米水。
有好多紅豆同薏米,飲時可以食埋,有咬口。平時薏米水飲得多,今日係呢度飲得出有薑味,應該加左薑來煲,甘樣相對冇甘寒冷,女仔飲多幾啖都吾怕拉!

午餐雖然食麵,但見到餐廳主打係台式麻辣邊爐,
有機會都可以試下。

2020-03-03