2017-05-06 577 瀏覽
唔係我想扮後生...但大笪地聽就聴得多,實際係點見都未見過!問番呀爸先知道原來大笪地即係好似夜市咁。入面有跳蚤市場,又有大排檔,仲有人唱戲,貧苦大眾最鐘意消遣既好地方。行過旺角,見到間餐廳好特色,個招牌懷舊美觀,十足做大戲,一於試試!數以前,一定要叫番枝裝玻璃樽汽水先至夠陳寶珠同奇哥FEEL!見到天花既紅罼燈好特別,增添大牌檔感覺之餘又不失時尚氣息,因為全部椅子都色彩繽紛!雖然每桌都叫花膠雞鍋,但我地一向反潮流,所以叫左胡椒豬骨鍋,一樣無得頂!佢既湯底係無味精,而且用料十足,勁多豬骨,所以膠質都重,對皮膚仍好。湯裡仲有芹菜、超甜粟米同蘿蔔!我地清曬根本上!!珊瑚蚌超正,熟左好爽甜!蝦滑,啖啖肉,岩曬懶脫殼既人,而且好彈牙!烏冬好彈,煲得耐都無爛pat pat芝心牛丸,佢個流心芝心佔左成80%好正!最振奮既係呢碟安格斯牛肉成左山咁靚,而且唔會血淋淋,因為有冰鎮住!牛味足,脂肪分佈平均,好味,必點!This is such a special traditional and innovative restaurant to visit with family or friend, must

湯裡仲有芹菜、超甜粟米同蘿蔔!我地清曬根本上!!
珊瑚蚌超正,熟左好爽甜!

蝦滑,啖啖肉,岩曬懶脫殼既人,而且好彈牙!
烏冬好彈,煲得耐都無爛pat pat
芝心牛丸,佢個流心芝心佔左成80%好正!
最振奮既係呢碟安格斯牛肉
成左山咁靚,而且唔會血淋淋,因為有冰鎮住!
牛味足,脂肪分佈平均,好味,必點!

This is such a special traditional and innovative restaurant to visit with family or friend, must bring back many great memories from the old days!
2017-05-05
同朋友提起上個月感冒左成個月,好返之後身子好似弱左,佢提議我去食雞湯打邊爐補一下,我半信半疑,因坊間所謂雞湯不是咪精溝出黎就係雞粉溝鮮奶,食左仲無益,佢話旺角開左間大笪地佢試過,百份百真材實料,佢咁講,就信佢一齊去喇。八點鐘去到座無虛席,店員話要等位,最好行一陣先返黎,唯有逛逛朗豪坊再上去,店員安排房內圓檯,檯與檯之間都幾闊,立即睇睇有咩食,咁當然先柯打一個半隻雞嘅花膠鍋,$218有半隻雞+半斤花膠,多人可叫全隻+一斤花膠,要$328填埋其他火鍋生料就等食,期間侍應突然過黎推介海鮮,我地話睇睇先,其實心裡係驚大貴,佢忽然話好抵食,是日特價係蟶子,$9/隻,咁超值唔叫簡直對唔住自己,四隻唔該。五分鐘後雞湯送到,湯底金黃色,目測唔算太油,入邊浸住半隻雞亦都很嫰,侍應自動替我們把雞剪開,方便食用,之後介紹食法,食法是先飲完足料雞湯及食雞,花膠就視乎個人喜好,要爽就湯滾後一分鐘,要淋身就煲三分鐘,咁飲湯先雞湯果果然名不虛傳,雞味濃而不油膩,飲落真係有點補而不燥嘅感覺,每人飲左三碗都仲有剩。雞肉亦非常嫰滑,很有雞味,雖然唔知係咩來歷,但一吃已知不是連鎖酒樓那種,質素高很多。食完滑雞,當然係花膠,

花膠雞湯鍋

食完滑雞,當然係花膠,花膠筒很大隻,在雞湯內灼左大約十五分鐘,因我地愛比較腍身,入口果然滑滑,骨膠原感覺爆燈

花膠吃得七七八八,侍應主動替我們加湯,雖然不是之前嘅雞湯,但用黎打邊爐亦好夠味道,先試佢地推介嘅即叫即包蟹粉蝦餃,

表皮極之薄,晶瑩剔透,入邊蟹粉味濃,原隻鮮蝦新鮮彈牙

手打墨魚丸,大到成個兵乓波咁大,朋友先試,叫我千期唔好點豉油,因會破壞鮮味,入口果然墨魚味好夠,而且十分彈牙,一客六粒,我覺得好值。

到食特價蟶子,真係好驚喜,不是將貨就價貨色,蟶子新鮮,夠鮮味,自己灼好處係唔會overcook, 如果唔係飽晒,我會叫多四隻,問問侍應原來每天特價海鮮都不同,視乎當天來貨。

牛肉我地叫左普通美國肥牛,估唔到質素都好好,塊塊大大塊,薄切入口唔韌幾爽口

蔬菜叫左唐生菜,另外都叫左響鈴,提示係唔好一秒撈起,浸湯到腍晒,味道極似雞紮層皮,很惹味。

兩個人食到飽飽,異口同聲話考慮下母親節同呀媽黎食多次。
花膠雞湯鍋
  • 靚靚花膠雞鍋
2017-04-30 434 瀏覽
早兩日睇報紙見到旺角有間新火鍋店開張,招牌菜係花膠雞煲,夠哂滋補呀!最緊要既係俾我發現樓下有$100優惠卷拎,原價$218既花膠雞煲,半!價!就食到喇!宜個花膠雞煲用足四個鐘先煮好,真係好有雞味!雞肉真係食到有雞味之外,肉質好滑嫩...花膠份量都好多,又夠大件,入口骨膠原感豐富,簡真係女生恩物呀!啲湯飲哂之後,侍應再加湯俾我地打邊爐!正呀!蟹子鮮蝦滑非常黏,起哂蝦膠,煮熟之後口感爽彈,加上蟹籽脆卜卜既口感,絕對值得order!西班牙豬腩片肥瘦相間,肉味濃,非常好味!餐廳既裝修而至佈置都充滿香港特色!

啲湯飲哂之後,侍應再加湯俾我地打邊爐!正呀!

西班牙豬腩片肥瘦相間,肉味濃,非常好味!

餐廳既裝修而至佈置都充滿香港特色!
2017-04-28 289 瀏覽
講起打邊爐,有得揀我真係唔太鍾意食任食嘅火鍋,食物種類雖然係選擇好多,但係質素,往往係非常普通,食之無味,棄之惋惜。今次又比我搵到好嘅火鍋推介,今次就嚟到旺角。-裝修以傳統舊香港大笪地風格為主,無論係枱燈、餐牌、燈飾全部都好懷舊,好似返返去十幾廿年前咁。-呢度嘅火鍋湯底選擇非常之多,有成十幾款,例如係番茄薯仔、皮蛋芫荽、胡椒豬骨等等,而今次我就試吓佢最出名,亦都係最吸引嘅花膠雞窩。-湯底一上到黎已經十分吸引,因為賣相同埋香味都非常之好。侍應會喺面前落好大碟嘅花膠落去,證明貨真價實,材料極度豐富。稍微煲一煲,花膠同雞嘅香味已經飄到成張枱都聞到。侍應仲會幫忙剪開隻雞,等我哋食得方便好多,服務都算幾周到架。-湯頭非常鮮甜,花膠味道極度濃郁,好明顯係用咗好多材料,同埋一副心機烹調而成,配埋鮮雞嘅香味,認真一絕!以打邊爐嘅湯底來講,真係超水準之作,令人胃口大開。我覺得打邊爐火鍋配料固然重要,但係如果湯底做得出色,簡直係令成餐錦上添花。-手切牛頸脊,淨係睇賣相都知道脂肪分布十分平均,牛味十分濃厚,肉質鮮嫩有彈性,同急凍牛完全冇得比,都算幾有驚喜喎!-另外仲有好多配料都做得唔錯,例如芝士流心牛丸、手

另外仲有好多配料都做得唔錯,例如芝士流心牛丸、手打墨魚丸、魚皮餃、脆鯇片等等,用料好新鮮,整體水準幾高,而且價錢又唔貴,我覺得性價比算係幾高嫁。
  • 靚靚花膠鮮雞窩
2017-04-28 189 瀏覽
大笪地火鍋喺旺角區一間好有特式既邊爐 主打花膠雞鍋 坐位比較似街市 有d似市政大廈甘 但舒服d , 都有d卡位 食店最出面會有個食海鮮既地方 客人可以自己出去點廖師傅推介靚靚花膠雞鍋 218 半隻雞 . 鍋底一上好香 成隻黃色湯底 十分濃郁 中間放左半隻雞 雞肉本身已熟 剪開後 再將側邊成碟花膠倒埋落去煲一陣就食得湯底好香濃 充滿雞油香 雞肉 十分嫰滑 唔會因為煲過冇哂雞味 而花膠落足料 竹分煙靭爽口 質素中上, 以218 蚊黎講真係平靚正 好味!美國肥牛78 蚊有大慨10 塊 牛肉脂肪量比較少 肉比較多 切得幾薄身 煮10 秒内就熟 食落好煙靭同有牛肉肉汁 好味新鮮雞腸 52 蚊真係好新鮮 雞腸新鮮粗大 應該係 大肥雞既雞腸 正甜粟米 35 蚊有兩舊粟米 十分甜 要黎打邊爐好正
大笪地火鍋

甜粟米 35 蚊
有兩舊粟米 十分甜 要黎打邊爐好正

2017-04-28
2017-04-27 159 瀏覽
香港火鍋店很多,我自己就喜歡去找些特別湯底的火鍋店,這晚來大笪地火鍋店也是因為要試試他們的招牌湯底。花膠雞鍋半隻 $218一看這個湯底的顏色就知道很足料, 而且花膠份量很多,果然一喝下去真的又甜又暖暖的感覺實在太滿足!雞又不錯很嫩滑。飲到一半時店員會再加雞湯就可以落其他材料了。美國肥牛 $78肥牛不算很肥,但牛肉味重,份量也很多。蟹子墨魚滑 $68這個太美味了!!墨魚肉很多,一粒粒的,因為很彈牙所以知道墨魚肉在比例上一定很多,很少機會食到如此足料的墨肉滑,而且價錢也不貴,我最後吃得很飽都堅持繼續要食。蟹粉蝦餃皇 $58/4粒很大隻,還裏面很足料啊!娃娃菜 $32金菇 $35甜栗米 $35全部份量也很多,甜栗米沒騙人真的超甜,金菇也新鮮嫩滑。總括是平時吃完火鍋感覺是身體發熱,燥燥的感覺,但花膠雞雞湯郤完全沒有這樣的感覺,反而是溫溫暖暖很舒服的感覺,而且店員服務態度熱情,真的很溫馨。

花膠雞鍋半隻 $218
雞又不錯很嫩滑。
飲到一半時店員會再加雞湯就可以落其他材料了。

美國肥牛 $78
肥牛不算很肥,但牛肉味重,份量也很多。

蟹子墨魚滑 $68

蟹粉蝦餃皇 $58/4粒
很大隻,還裏面很足料啊!

娃娃菜 $32
金菇 $35
甜栗米 $35

全部份量也很多,甜栗米沒騙人真的超甜,金菇也新鮮嫩滑。

• 花膠雞湯鍋
  • 蟹子墨魚滑
  • 甜栗米
2017-04-26 181 瀏覽
靚靚花膠雞鍋($218/半)-打邊爐啲料來來去去都係個啲,所以火鍋店都要係湯底到大花心思先有得突圍而出。今次司令介紹哩間火鍋店主打花膠雞鍋,聽到都嘩一聲😍。-個鍋一上枱既時候,會有店員黎幫大家剪開隻雞,再將花膠放埋入去,煮多一陣就可以飲湯啦,個湯飲得出真材實料煲左好耐,好濃既雞湯味,花膠食落超重骨膠原,而且比得超多😍,真心食到停唔到口!就算飲曬煲湯都唔洗驚,因為佢地並唔係加水比大家打邊爐,都係加湯架喂!超有誠意難怪岩岩開已經近乎爆場😱。
靚靚花膠雞鍋($218/半)
同同事食飯打邊爐,叫咗個店長推介花膠雞鍋鍋底,五個人叫咗半隻雞,加大大碟花膠,打邊爐之前先飲碗雞湯再食啲花膠,雞湯真係好飲唔油連埋啲花膠好入味爽口。配料我地叫咗安格斯牛肉,手打墨魚丸、鮮牛肉、貢丸、黑毛豬午餐肉等......全部都好好味,而店員服務態度非常好。值得再去
同同事食飯打邊爐
,而店員服務態度非常好。值得再去
2017-04-24
2017-04-23 1441 瀏覽
旺角放題放到厭,於是決定同同事去搵下其他野食,跟住見到呢間火鍋好似幾多野食,於是就決定抱住試下嘅心態入去食下。一入去見到地方都算大,店員仲熱心咁為我地送上調味盤,仲同我地介紹左好多好食嘅野 花膠雞鍋呢個絕對值得一讚架,呢個花膠雞鍋係雖然度度都有 ,但係花膠份量真係唔少,仲要有成隻雞同埋專人為我地放落鍋,非常咁貼心。真係仲要有成隻雞架真心夠晒成,湯入口感覺好鮮味,唔會有油淋淋嘅感覺。而湯底都算清甜再加埋足量嘅花膠,一啲都無花假架。 珊瑚蚌呢度嘅珊瑚蚌非常新鮮,上枱嘅時候依然保持亮身,入湯灼幾秒加小小醬已經非常好食,不過最最重要就係你唔好煮太耐呀,幾秒就夠脆身架喇,真係好值得打邊爐時食架 手打丸呢度嘅手打丸真係幾足料下架,就連粒粒丸都足料過人,呢度嘅蝦丸就入面我比較鍾意嘅丸,因為蝦丸入面真係有蝦架,都口感十足,夠晒彈牙,真係令人超滿意 手切牛頸脊平時一般嘅火鍋店都好小會有牛胸爽呢樣野,我都係聽老板介紹先識叫同埋食法,牛胸爽數十秒等佢一變色之後就可以擺入口,事實證明真係唔錯架,因為真係好重牛肉味而且仲有小小油而不膩,口感十足嘅感覺除左野食,餐廳嘅環境都唔錯架,二個人靜靜地坐低食下野,都真係幾

手打丸

手切牛頸脊

平時一般嘅火鍋店都好小會有牛胸爽呢樣野,我都係聽老板介紹先識叫同埋食法,牛胸爽數十秒等佢一變色之後就可以擺入口,事實證明真係唔錯架,因為真係好重牛肉味而且仲有小小油而不膩,口感十足嘅感覺除左野食,餐廳嘅環境都唔錯架,二個人靜靜地坐低食下野,都真係幾寫意架,因為格局或氣氛都比同類型餐好,下次都要同屋企人黎先得
2017-04-22 346 瀏覽
打邊爐嘅湯底花樣愈黎愈多,想突圍而出真係要費費心思,依間火鍋店主打花膠雞鍋,夠哂高檔呀,!-靚靚花膠雞鍋 半隻($218)-睇得出湯底熬製左好耐,呈金黃色,望到好流哂口水,上枱後店員會將雞剪開,再放入花膠,煮沸就食得啦!湯有好香濃好鮮甜嘅雞湯味,再放入花膠去煮,令湯帶點膠質嘅感覺;花膠份量都幾多,煮得岩岩好,食落有少許彈牙,咬落好軟熟,膠質令到有少少黏黏嘅感覺,湯底嘅鮮味仲加強左花膠嘅味道,味道好鮮!而佢嘅雞都好嫩滑,總之就叫全隻食啦!-配料仲叫左安格斯牛、芝士牛丸、芝士腸等等!
靚靚花膠雞鍋 半隻($218)
配料仲叫左安格斯牛、芝士牛丸、芝士腸等等!
  • 靚靚花膠雞鍋
2017-04-09 463 瀏覽
去旺角見到綠色大笪地個廣告牌好特別便上樓食了這間新開張的火鍋店,店家主打廖師傅推介靚靚花膠雞鍋十分好味!店員介紹落料前先飲讓客人自己放入大碟花膠的秘製原湯,落口即覺鮮甜濃郁令人驚喜雞鍋中的半只雞好滑好嫩,點了手切安格斯牛肉、蟹子墨魚滑、白鱔片、白菜仔,食材新鮮樣樣都好好味,看得出是店家用心准備的而且價格公道,店鋪設計很有懷舊感地方也非常乾淨,因為是在三樓所以有扶手電梯和大堂電梯兩種方法可以去到,大家都覺得這是間非常值得去食的火鍋店