2020-09-10
已經有半年無出街打邊爐😩近日終於按耐不住去咗「大滾友」圍爐🤩呢間火鍋店除咗裝修和食具骨子外,火鍋湯底都有十幾款❤️配料選擇又多❤️之前間中都有幫襯!疫情期間,火鍋店除了有晚市全單78折優惠外,更為食客以熱水清毒食具,並派發獨立包裝酒精搓手液及「懷有龍種」濕紙巾,好正😂😂........確保每位食客食得安心👍🏻👅玲瓏浮凸·花膠雞湯鍋(半隻$288)咁耐無嚟,當然點返個我最鍾意嘅花膠雞湯底回味啦😋中式龍頭鍋配金黃色雞湯已經吸睛😍再配同花膠及鮮雞件就更吸引😍但店員急不及待將所有花膠放晒入鍋,嚟唔切相機先食🤦🏻♀️乜都唔好食住,最緊要飲返碗湯滋補吓先😋增生返多啲骨膠原😆真心想問老闆,湯底究竟用咗幾多隻雞熬煮,點解可以咁鮮甜!?......結果每人飲咗2碗湯先開始久違嘅烚吓烚吓😆值得一讚嘅係火鍋店會不斷為火鍋添加濃濃嘅雞湯,而唔會似一般火鍋店好hea咁加水,所以味道絕對唔會變淡,反而隨著加添其他配料後,湯底只會更濃更滋味🤤👅牛胸尖($108)朋友嘅最愛,略略灼吓就食得,口感好彈牙,比牛肉更重牛味,朋友果然識食👍🏻👅西班牙黑毛豬($128)每次都必點,而每一次都無令我失望👍🏻肉和脂肪的比例均勻,肉味濃
👅玲瓏浮凸·花膠雞湯鍋(半隻$288)
咁耐無嚟,當然點返個我最鍾意嘅花膠雞湯底回味啦😋
👅牛胸尖($108)
👅西班牙黑毛豬($128)
每次都必點,而每一次都無令我失望👍🏻肉和脂肪的比例均勻,肉味濃之餘又爽口彈牙,肉切得薄身,灼一陣就食得🤤正👍🏻
👅手打鮮牛丸(四粒$68)
真係以新鮮牛肉搓成牛丸,但味道及口感一般,無乜驚喜🤷🏻♀️
👅美濃水蓮($58)
喺台灣就食得多,但喺香港就好似冇乜地方有得食,就算之前嚟過幾次打邊爐都無呢款菜,依家有得食就梗係必點啦🤩
水蓮被扭成一條粗辮,再配同一把金鉸剪上菜,賣相幾特別🤔落鍋時要自行將水蓮剪成小段✂️口感一如以往食過嘅香脆爽口,依家無得去台灣都有得食真係好開心😌
烚吓烚吓點可以無凍飲㗎,所以就點了🍺ASAHI生啤($78)及🥤可樂($18)Gur一Gur啦💨
最後我哋2條友飲咗n咁多碗湯,又食晒所有花膠及雞件,差啲食唔晒其他火鍋配料,真係飽到暈😅限聚令又開始放寬,遲吓4條友嚟食就可以點更多款不同嘅配料啦😆