2020-10-29
說真的,打邊爐那有不愛嘅道理?港式邊爐基本上就係香港人最入血嘅消閒活動,食固然重要,但醉翁之意,更重要嘅當然係一邊烚吓烚吓,一邊同朋友天南地北無話不談嘅vibe。約朋友來到元朗,想找一間黃店朋友就推介嚟到大滾友。一開始見其他人嘅評價好高經已相當期待!餐廳走中國風,裝潢與枱椅都是木藝的。而menu亦像一邊聖旨,很有趣!以下介紹幾個重點推介嘅配料/湯底。|花膠雞湯鍋 (半)|女生嘛當然來個滋陰嘅花膠雞湯鍋!先講花膠,份量好多好足料,從頭到尾都夾到有花膠,好驚喜!至於雞亦相當鮮味,不似普通嘅本地雞,加上其他配料,整個花膠雞湯我與友人足足各飲了兩三碗後才捨得下其他邊爐配料呢!|黃金響鈴|第二道令我好難忘且驚喜嘅就係炸響鈴,咸蛋黃醬份量超、級、多!相當邪惡嘅組合,上枱時剛炸起,即食已經好滋味,當然放入湯中數湯再食又係另一種風味!必點!|大滾友牛肉拼盤|同樣係必點!性價比超級高,細份嘅份量都相當相當多,而且可以一次過試晒多個唔同嘅部位!重點係唔好以為拼盤就比較頹,佢嘅牛一樣係質素好高,一啲都唔馬虎!其次我同朋友仲點咗白鱔同脆鯇,同樣都係水準之上,兩款海鮮都爽脆新鮮!總括而言雖然價錢唔算好實惠,但所
|花膠雞湯鍋 (半)|
|黃金響鈴|
|大滾友牛肉拼盤|
其次我同朋友仲點咗白鱔同脆鯇,同樣都係水準之上,兩款海鮮都爽脆新鮮!總括而言雖然價錢唔算好實惠,但所以配料都好高質,計返條數其實性價比都高㗎!