2017-08-13 180 瀏覽
說到放題我第一個想到的就要大喜屋,聽起來很假啦哈~不過真的,質素一直都非常好。服務也很不錯喔~基本上沒有漏單的事情發生他們會有特飲喔~這是水蜜桃汁,顏色超美的!!不會很甜,味道也不是很假的那一種,桃味很濃喔~甜蝦超有彈性,而且很甜喔~口感非常好另外一隻蝦子就再爽口一點,甜味就比較淡喔~螺肉很大隻很爽口。三文魚超肥美,帶子也很軟很甜~這裡還有蟹腳喔~這絕對不是急凍的那種沒有什麼味道的蟹腳喔~它超新鮮的,微微咸咸的海水味,很嫩很鮮甜,非常好吃。海膽超甜的~超新鮮喔~海膽的量給很多,飯不會太多喔~飯都是鬆鬆的~這就比較硬了一點點,因為這沒有什麼脂肪啦哈~羊肉超濃,肉汁還是很足夠的。肉都很大塊一口一口咬下去超滿足的~芝士味很濃,醬汁微微甜甜的,加了點洋蔥等等很蔬菜就比都清爽一點,口感也比較豐富~帶子都超大顆的,而且很嫩很甜喔~花膠也有!!!!這是用鮑魚汁煮的~豆很脆很甜,白菜也很爽口很甜喔~冬菇很厚,口感非常好,而且非常入味。花膠的膠質很重,吃完嘴巴都粘粘的,而且很大塊,覺得爽爽的炸蝦很彈性,炸皮不會很厚,炸到非常香脆。焦糖燉蛋真的非常推薦!!!!焦糖的部份很脆很香,燉蛋的部分不會很甜,而且非

他們會有特飲喔~這是水蜜桃汁,顏色超美的!!
不會很甜,味道也不是很假的那一種,桃味很濃喔~

甜蝦超有彈性,而且很甜喔~口感非常好

炸蝦很彈性,炸皮不會很厚,炸到非常香脆。

焦糖燉蛋真的非常推薦!!!!焦糖的部份很脆很香,燉蛋的部分不會很甜,而且非常的濃厚。泡芙的皮很薄,一口咬下去就爆漿了。cream很滑很綿~

每人限一杯喔~甜度剛剛好,柚子味很濃,就像我們平常喝柚子茶的味道喔~
2017-08-13 204 瀏覽
銅鑼灣呢個黃金地段,寸金尺土竟然有二百蚊鬆啲嘅放題食,真係非大喜屋莫屬。食放題經常都要自己走嚟走去攞嘢飲, 好頻撲,但係呢間完全唔駛,只要坐響度剔紙仔,食物同嘅飲品都會有人奉上,令客人可以食得輕輕鬆鬆,自自在在,非常適合我呢種懶人。呢度嘢飲選擇同其他放題店有啲唔同,最特色嘅地方就係有3款特色飲品可以任飲,同埋唔使自己頻頻撲撲出去攞。 三款裏面飲咗兩款,一個係葡萄汁,一個係百香果特飲, 兩杯都好清香,尤其係百香果個杯,好清好香好甜,亦好夠冰凍,好有一種消暑嘅感覺,兩杯都好好飲。呢間放題另一重頭戲,就係……有花膠同燒原條黃花魚,真係好罕見,花膠煮得好入味食落好爽口鮮甜, 雖然一客只有一塊, 但都有啲厚度,食落口感非常之鮮味, 個醬汁都做得好好。燒黃花魚,外皮搽了蜜糖,食起來外皮實實的,內裏鬆軟,甜甜地, 幾得意同幾好食 。刺身主要食咗北寄貝同長腳蟹,因為實在好新鮮,長腳蟹亦好鮮甜,所以叫咗兩round。壽司同卷物方面, 材料新鮮吾再講 , 款式設計同擺設都好精緻,好吸引, 飯糰細細嚿,食多咗都唔覺飽;我最欣賞嘅日本蟹柳壽司和牛油果軟殼蟹卷仲叫咗兩round 添, 因為真係好好食,蟹柳棒好大

壽司同卷物方面, 材料新鮮吾再講 , 款式設計同擺設都好精緻,好吸引, 飯糰細細嚿,食多咗都唔覺飽;我最欣賞嘅日本蟹柳壽司和牛油果軟殼蟹卷仲叫咗兩round 添, 因為真係好好食,蟹柳棒好大條,軟殼蟹卷材料亦好豐富,食落口,飯團佔嘅比例好少,淡淡都食到軟殼蟹肉。值回票價!

燒物同炸物方便都食咗唔少, 有羊架,燒菠蘿 ,燒蝦,燒牛舌,日本薯仔, 炸芝麻雞翼, 炸蕃薯天婦等等,都係好有水準, 樣樣都整得好香口,但係又唔會燶或者過咗火位 ,食物既原汁原味依然保存得好好!

其實鍋物、甜品都有好多選擇,只係自己食得太飽,所以冇乜食到,甜品只係食咗和菓子同雪糕,希望下次有機會可以再試多啲唔同款式嘅食物啦!

2017-08-13
5 分鐘 (堂食)
  • 卷物
  • 花膠
  • 炸物
  • 天婦羅
  • 羊架
2017-08-09 229 瀏覽
今日放工去左CWB食飯,就見到大喜屋放題,見咁耐冇食過,就食下啦刺身係放題必叫的,但係第一round我地未叫甘多住,淨叫左最鐘意食個d先!三文魚好鮮,油脂分佈均勻貝類好爽口、帶子鮮甜!另外亦叫左燒三文魚壽司,廚師燒得啱啱好,吾會太過焦羊鞍吾會有蘇味,而且黑椒味都幾濃,肉好嫩,吾會有太多脂肪牛舌有d油,但係好好食,好淋好香,會不斷叫焗帆立貝芝士超濃,帆立貝染滿芝士汁食,超正!牛柳粒,佢一客吾係好多,所以我地都又再叫,味道對我啱啱好,吾會太咸炸物雞翼真心要叫,熱辣辣,即叫即炸,但油會比較多,味道好香,會不斷叫!芝士年糕就會少少漏但好香,所以我都食左3舊天婦蘿都係放題必叫,雖然同其他放題味道相近,但係對我依d鐘意炸野嘅人黎講,依然好好食我叫左杯百香果梳打,一黎到我就忍吾住相機飲先因爲依隻顏色真係好靚,而且飲落去吾會好甜,色香味十足甜品仲有雪糕、糯米池、馬卡龍、蛋糕等等,好滿足我依d鐘意食甜品嘅人期待下次再食過

刺身放題必叫的,但係第一round我地未叫甘多住,淨叫左最鐘意食個d先!三文魚好鮮,油脂分佈均勻
貝類好爽口、帶子鮮甜!
另外亦叫左燒三文魚壽司廚師燒得啱啱好,吾會太過焦

羊鞍吾會有蘇味,而且黑椒味都幾濃,肉好嫩,吾會有太多脂肪
牛舌有d油,但係好好食,好淋好香,會不斷叫

焗帆立貝芝士超濃,帆立貝染滿芝士汁食,超正!

炸物

我叫左杯百香果梳打,一黎到我就忍吾住相機飲先
因爲依隻顏色真係好靚,而且飲落去吾會好甜,色香味十足

期待下次再食過
2017-07-22 471 瀏覽
同朋友慶生,揀左銅鑼灣一間放題,早一晚打黎同我講生日送既麵包蟹唔新鮮,話會轉海膽比我,聽落好貼心👍去到走廊淺窄,仲要一字排隊等夠鐘入,接待果個態度好差🙄夠鐘入去,兩排職員熱烈恭候,受寵若驚⋯⋯👍野食比較少漏單👍飲品款式算多👍部分刺身幾新鮮👍上菜時間算快👍野食都ok😑海膽都5新鮮⋯⋯😑d碟太大,張枱成日放5到野😑羊架好羶🤦🏻‍♀️😑d正方形壽司飯好實總結:性價比一般,短時間5考慮去住

去到走廊淺窄,仲要一字排隊等夠鐘入,接待果個態度好差🙄

夠鐘入去,兩排職員熱烈恭候,受寵若驚⋯⋯

👍野食比較少漏單

😑羊架好羶🤦🏻‍♀️
😑d正方形壽司飯好實

總結:性價比一般,短時間5考慮去住
2017-06-30
15 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
生日
2017-05-02 1048 瀏覽
見朋友最近喺馬來西亞返嚟,就揀咗大喜屋食放題。言談間先發現,原來朋友係未食過日本放題,我確實感到驚訝。預約咗8:30,大概8:15左右就同朋友行過去餐廳,去到已見有少少人龍,我行上去同個侍應姐姐講個預約號碼,跟住佢會俾張紙仔你。排隊大概排咗15分鐘左右,就搭升降機去位於7樓的大喜屋。食物方面,我哋主要點咗刺身加少少壽司。落咗單唔使好耐就有得食。由於我好鐘意食甜蝦,所以叫咗兩轉。刺身整體感覺好新鮮,厚薄適中。不得不提赤貝,好爽口夠鮮味。海膽手卷,海膽食落無腥味,但海膽份量好似少咗d。熱食就點咗個牛肉窩,賣相又唔錯,剩係望住隻蛋已經覺得好吸引。牛肉份量唔少,夠嫩口,食唔到有根。仲有其他菜同薯粉,成個窩好足料,但味道就稍為甜咗少少。燒物/炸物就叫咗燒牛舌,牛舌加上調味料好入味。炸芝士年糕,外層炸到金黃色,口感好soft,芝士味好香。飲品方面都好多選擇,但個人獨愛呢隻忌廉溝鮮奶,每次飲都好滿足。甜品叫咗milk top 的海鹽雪糕,咸咸哋嘅雪糕好少食,但milk top 呢款又唔錯喎。。更新版。

。更新版。
2017-04-27 936 瀏覽
有個朋友黎銅鑼灣搵我食晚餐,佢就提議去食大喜屋,禁岩我又想食日本菜,就決定出發!位置超方便,一上地鐵站轉個彎就到黃金廣場👍🏻👍🏻 餐牌好多選擇,除左刺身壽司,仲有中菜,一品料理。蟹子沙律,青瓜夠凍好新鮮,蟹子份量十足,沙律醬又唔會太多岩岩好,開胃!尖椒麻辣皮蛋,好特別,辣油夠辣,食落口又夠麻,好惹味刺身,係三文魚腩呀😍好肥好油好正!!全部刺身都厚切,口感十足壽司,我地叫左燒左口魚,三文魚腩,鰻魚和帶子。壽司飯唔多,全部細細件,完全唔洗擔心食飯食到飽豉汁炒花甲,花甲大大隻好鮮甜,仲要完全無沙,超多蒜蓉,好香好好味人參雞鍋,面頭上有好多人參,入面仲有三大件雞,份量十足,每啖湯都超甘香,有種正宗韓國菜感覺,必叫之選!飲品款式多,道地解綠茶係樽裝,好抵飲!另一款係韓國桃啤,未飲已經有好香既桃味,飲落完全唔似啤酒,好似桃味既果汁,岩曬女仔飲甜品,每人只可以選一款,有milk top又有韓國雪條最後我地簡左蜜瓜雪條同季節限定既西瓜味雪條,好味道!總括黎講,餐廳好貼心,食物又好食,兩個人五百蚊到,好抵!下次搵多d朋友再食過!
位置超方便,一上地鐵站轉個彎就到黃金廣場👍🏻👍🏻

餐牌好多選擇,除左刺身壽司,仲有中菜,一品料理。

尖椒麻辣皮蛋,好特別,辣油夠辣,食落口又夠麻,好惹味

甜品,每人只可以選一款,有milk top又有韓國雪條

最後我地簡左蜜瓜雪條同季節限定既西瓜味雪條,好味道!
2017-04-27 4259 瀏覽
最近食完尖沙咀大喜屋,而今日要去銅鑼灣等朋友收工,禁就決定去試下銅鑼灣既大喜屋餐廳係Sogo對面,好方便第一時間睇下有咩好食,太肚餓啦!!Round1當然叫刺身刺身-好厚切唔會太冰,無雪味帶子好鮮甜,甜蝦大大隻,我地不斷加單加單軍艦壽司-紫菜上到枱都係脆卜卜,完全唔淋芥辣八爪魚夠攻鼻,好正天婦羅-我地叫左南瓜,紫薯同茄子天婦羅熱辣辣,應該係即叫即炸粉漿唔多,超好味!!推介鮑汁燴花膠-估唔到放題都係依類型既中菜食,好驚喜花膠和冬菇都超厚,d菜吸滿曬鮑汁正!正!正!燒海黃花魚- 魚質好鮮嫩,唔會好乾,外皮脆脆地,超香最重要係好少骨,可以啖啖肉禁食燒帶子- 超大隻!入面有芝士,蟹柳,蟹子等等,味道酸酸地,配料加上醬汁超夾超好味栗米- 大大粒栗米加好香既牛油味最後甜品我地選擇左西瓜味同蜜瓜味雪條,無藥水味埋單每人二百幾,抵!食物質素高,價錢合理,款式特別,下次食放題都簡大喜屋
餐廳係Sogo對面,好方便

第一時間睇下有咩好食,太肚餓啦!!
Round1當然叫刺身

刺身-好厚切
唔會太冰,無雪味
帶子好鮮甜,甜蝦大大隻,我地不斷加單加單

軍艦壽司-紫菜上到枱都係脆卜卜,完全唔淋
芥辣八爪魚夠攻鼻,好正

天婦羅-我地叫左南瓜,紫薯同茄子
天婦羅熱辣辣,應該係即叫即炸
粉漿唔多,超好味!!
推介
鮑汁燴花膠-估唔到放題都係依類型既中菜食,好驚喜
花膠和冬菇都超厚,d菜吸滿曬鮑汁
正!正!正!

燒海黃花魚- 魚質好鮮嫩,唔會好乾,外皮脆脆地,超香
最重要係好少骨,可以啖啖肉禁食

栗米- 大大粒栗米加好香既牛油味

最後甜品我地選擇左西瓜味同蜜瓜味雪條,無藥水味

埋單每人二百幾,抵!

食物質素高,價錢合理,款式特別,下次食放題都簡大喜屋

2017-04-24 574 瀏覽
黎到禮拜尾,出去食個Happy Friday’s Lunch。之前接過傳單,有個“超值一人前”,好似好抵咁,所以去試下。北海魚生飯餐 $68 + $5 (Haagen-Dazs雪糕)前菜:先黎一個蒸蛋、沙律、麵豉湯。主角:北海魚生飯,裏面有三文魚、油甘魚、甘蝦、蔥花吞拿魚腩。魚生係碗內鋪得好靚,賣相已相當吸引,令胃口大增。三文魚、油甘魚各款三件,全部厚切大大件。甘蝦2隻,另蔥花吞拿魚腩撈壽司飯一流。材料全部都好新鮮。飲品可以自己係雪櫃拎,飲品選擇種類多 (可樂,檸檬茶,綠茶,烏龍茶,啤酒,桃汁..),套餐就一個餐跟一款野飲。甜品有幾款選擇,亦可+$5換韓國雪條 (蜜瓜) 或 Haagen-Dazs 雪榚 (雲尼拿曲奇 或 咖啡)。以這價錢,絕對超值,一定會再黎。 ...推薦...
前菜:先黎一個蒸蛋、沙律、麵豉湯。
以這價錢,絕對超值,一定會再黎。 ...推薦...
2017-04-21
2017-04-24 4105 瀏覽
冇食日本放題已經有一段時間,今日來到銅鑼灣黃金廣場食大喜屋,我地8:40來到,但條隊排到轉彎角位,好在我地提早預約😃,未食已經感受到佢魅力😄,可能因為4日公眾假期關係,所以就算食夜左都唔怕排左5分鐘左右搭lift上去就有得食,效率都算快😌,一入到去坐低就急不及待開始點餐,款式多到呢😄😋,足以另人花多眼亂😆,我地決定第一輪點左刺身先😁係度等緊野食既時候,發覺餐廳環境真係好有懷舊,帶有古色古香既中國風味,燈光柔和設計,令人犹如置身在家,感覺好温馨,舒服😌火炙壽司,款款都令人想食,當然有至愛既三文魚腩,好厚肉,清楚見到三文魚既紋路,如果唔落醬油,芥茉,係食到有三文魚既甜味鰻魚,配上甜醬真係一流,仲有扇貝等,真係流晒口水😋,名幅其實的好好吃😀👍刺身,一定係首選😚,點食都唔厭,有我中意既希靈魚,吞拿魚腩⋯⋯實在太滋味了😆👍創作壽司,有太子三文魚沙律,另外都想試下生牛肉,點知好食到不得了😄,牛肉好新鮮之餘,仲要係入口即溶😃海膽拖羅伴帶子,京都魚生塔,不論賣相,味道更加可口😆燒羊架,竟然出乎意料地好好吃丫😀,啖啖肉好滋味,值得推薦👍,呢個唔encore都對唔住自己😄仲有牛舌串,呢兩味真係冇得頂😂,同

燒羊架,竟然出乎意料地好好吃丫😀,啖啖肉好滋味,值得推薦👍,呢個唔encore都對唔住自己😄仲有牛舌串,呢兩味真係冇得頂😂,同樣燒得超級入味兼好食,完全冇腥味
芝麻雞翼,燒雞翼,真係各有特色,芝麻雞翼食落脆皮,帶有芝麻香,口感十分豐富😋
是日甜品,燕窩3.6牛乳布甸,聞落有好重既牛奶,食落會有點燕窩成分,好綿滑
另外,食多杯季節櫻花味既Haagen-Dazs,今餐就真係大滿足😄🖖🏻
2017-04-21 1028 瀏覽
對於一個大胃王黎講, 放題一定係自己首選, 長假期前一定要放縱下, 所以就走去大喜屋食放題。同好多飲食網介紹一樣, 無論咩時段去食, 都一定Full booking。當晚8點半到達, 排咗大約5分鐘就可以搭lift上去, 一到步後當然左手拎筆, 右手拎紙開始點餐, 點餐紙有兩本, 款式好多, 好彩自己無選擇困難, 如果唔係都唔知食咩先。 店內一系列家具裝潢設計非常吸引眼球, 而且環境舒適乾淨企理, 感覺好似去咗日本。第一輪當然刺身先, 厚切!厚切!係我食完既感覺, 我唸無邊間放題可以咁厚, 而且夠鮮甜同肥美, 個人黎講最愛帶子同三文魚,啖啖入口即溶。帶子口感十分幼嫩, 點上些少豉油,吊起鮮味。可以用食唔停口黎形容。 之後少不了點壽司, 分別點了燒三文魚腩壽司和三文魚親子軍艦, 兩者都入口即溶, 但實在太易飽肚, 所以只點了兩件, 個人覺得三文魚親子軍艦味道不太夾, 絕對有進步空間。 個人十分推介燒雞翼,肉味香濃, 加上檸檬汁少少酸味, 入口不膩飲品方面, 大多數都係來自韓國, 好多市面上都比較少見, 自己比較中意水蜜桃汽水酒, 只有3%酒精濃度而且味道清新, 好適合女仔飲。 每次放題最

每次放題最後都一定會叫一個牛肉鍋, 好多時街外牛肉鍋牛肉都全熟, 而且份量少, 淡而無味, 但偏偏大喜屋就相反, 牛肉半熟配上甜湯, 如果唔係因為已經九成飽, 應該會再食多個。
尖椒皮蛋,紅紅一層辣椒油,川菜口味,濃濃皮蛋香
燒菠蘿,酸酸甜甜,食得太濟可以清一清喉
5 分鐘 (堂食)
2017-04-20 355 瀏覽
最近食放題是上癮,貪佢俾一個經濟價錢就可以刺身、壽司、串燒、熱盤、鍋物同甜品樣樣食勻。又可以冇限𣈱飲,啱哂一班朋友一齊食飯吹水,真係傾到口乾都唔怕。今次黎到銅鑼灣既大喜屋竟然有意外驚喜,放題竟然有海鮮凍盤,仲要有長腳蟹!長腳蟹味道鮮甜,凍蝦亦口感彈牙,好味。壽司方面不得不提呢件龍蝦膏甜蝦壽司。係唔係真龍蝦膏就無從得知,但d蝦膏的確甘香不帶腥味,配上口感粘粘、味道清甜既甜蝦,蝦膏味道更為特出,非常撘配。另外,香氣撲鼻既黑松露配口感紮實既油甘魚亦不錯,從此柚子芥末唔再係配油甘魚的唯一選擇。串物特別推介牛舌及燒菠蘿。爽口既牛舌油香味美;菠蘿鮮甜多汁。兩者都燒得恰到好處,賣相甚為吸引,師傅好功力!除左海鮮凍盤,另一驚喜係放題竟然有雞煲!雞件没有雪味,雞煲內放入不少香料及配菜,惹味醒胃。如果唔怕肥,識食既一定係食雞煲內索哂美味醬汁既豆卜。甜品方面季節限定既係哈根大師既接骨木花黑加倫子雪糕。我就揀左milk top 既手製鹽味雪糕。牛奶味道超香濃,口感亦相當幼滑,喜歡牛奶的應該會十分喜歡。
最近食放題是上癮,貪佢俾一個經濟價錢就可以刺身壽司、串燒、熱盤、鍋物同甜品樣樣食勻。又可以冇限𣈱飲,啱哂一班朋友一齊食飯吹水,真係傾到口乾都唔怕。今次黎到銅鑼灣既大喜屋竟然有意外驚喜,放題竟然有海鮮凍盤,仲要有長腳蟹!長腳蟹味道鮮甜,凍蝦亦口感彈牙,好味。
2017-04-20 382 瀏覽
同朋友行完銅鑼灣book 左大喜屋食放題,6點鐘環節228一位,坐低開始叫刺身,非常甜美既有帶頭甜蝦,帶子,赤貝,油甘魚同三文魚,夠新鮮夠厚切,正。油甘魚質素不俗,叫左好多。海膽手卷,味道非常鮮甜,一d 都唔腥,不過舊飯大左d ,好易飽。火炙左口魚邊,油脂味香,入口即溶,芝士蟹棒好大舊,火炙和牛壽司的和牛亦很甘香。黑松露油甘魚,黑松露味道突出。蟹膏甜蝦壽司既蟹膏好鮮甜。到熱食時間,牛肉鍋既醬油湯底香甜,連金菇同粉絲都清哂!食放題有雞煲食,真係估都估唔到,汁料惹味,唯雞肉質素平平。炸物時間,推介榴槤波,味道非常濃郁,芝麻雞翼保持到大喜屋一貫水準,香脆夠入味。燒牛舌非常推介,燒到好香脆,牛脂味濃,肉質爽嫩,每人再追加左1串燒菠蘿燒得好靚,菠蘿好好好甜!!! 好juicy,又追加左2件! 雪糕係每人限叫1款,季節限定係hagan daz 黑提子味,我就揀左milk top 沖繩海鹽牛奶雪糕,非常香滑,微咸既牛奶雪糕,好香濃,正!埋單每人250蚊,價錢很合理,下次可以再幫襯。
油甘魚質素不俗,叫左好多。
黑松露油甘魚,黑松露味道突出。蟹膏甜蝦壽司既蟹膏好鮮甜。
到熱食時間,牛肉鍋既醬油湯底香甜,連金菇同粉絲都清哂!
放題雞煲食,真係估都估唔到,汁料惹味,唯雞肉質素平平。
埋單每人250蚊,價錢很合理,下次可以再幫襯。
  • 海膽手卷
  • 刺身
2017-04-19 819 瀏覽
大喜屋放題一向多人排隊,如突然walk in 想食通常也是空手而回,所以預先book 枱是必然的,今日準時8:30來到銅鑼灣店,依店員指示我們先左莎莎旁邊排隊,然後便有店員會向我們確認訂座,大概8:40pm 便可入座。放題畫分了2個時段,每個時段均有2個半小時,有足夠時間食,唔需要食得很趕急。Menu 一共有2本,一本主打刺身,手卷,壽司,另一本則是料理,燒物,炸物,煮物和甜品等。而最特別的是有提供凍海鮮可以任點任食,包括長腳蟹,凍蝦,青口等等,想要回本完全冇難度。想不到長腳蟹竟然已經剪好了,不用自己動手吃,非常方便,蟹腳肥美多肉,帶有淡淡的海水味。吃日本放題當然就是以吃刺身壽司為首,第一輪便點了一大盤刺身,甜蝦非常鮮嫩清甜,而且蝦殼還是脆身的,虎蝦爽滑彈牙,帶子切得夠厚身亦很黏口,赤貝亦夠爽脆,劍魚腩和油甘魚均十分肥美可囗。整體質素很好。海膽手卷細細件,一啖一口份量剛剛好,紫菜非常脆口,海膽呈鮮明的顏色,新鮮呈度不容置疑,吃上口也很好吃,不會有腥味。再來有海膽拖羅伴帶子壽司,芒果魚籽花之戀,龍蝦膏甜蝦壽司。這個系列的壽司無論賣相或味道均做得很好,顏色鮮豔奪目~芒果很清甜,三文魚油脂豐

芒果很清甜,三文魚油脂豐臾,龍蝦膏加上甜蝦令味道更豐富,而三款中筆者最喜愛海膽拖羅伴帶子,從最頂層濃味的海膽,到底層淡味的帶子,中間夾著入口即化的羅伴,三款食材排序和配合也相當得宜。
每次吃壽司一定不能少不了左口魚壽司的份兒,皆因貪其獨特肥美的味道,而且肉質軟嫩,尤其火炙數秒後油脂更為肥美。

蟹棒壽司上舖有一少塊半溶芝士,再伴上沙律醬同吃,味道同樣不錯。炙熱牛肉壽司上面舖上了炸蒜粒和葱花,牛肉燒得半生熟,呈粉嫩的顔色,富有肉汁,食落很香口。
蟹子粒粒卜卜脆再夾上又爽又脆的青瓜吃,是一道很清新的沙律
每片菠蘿也切得非常厚實,表面呈金黃色,帶有輕輕燒過的痕跡,燒得剛好,菠蘿的香氣在空氣中滲透著,每片又香又甜又juice。
芝麻雞翼炸得相當脆口,更可以吃得到粒粒芝麻,炸吉列蠔亦夠大隻,而且炸漿不厚重,炸榴槤球更採用貓山王,食落又甜又香,榴槤回甘味重。
食左甘多肉,當然要吃點菜來balance 一下。這個馬拉盞炒芥蘭苗是用熱煲上的,打開煲蓋傳來一陣陣的蝦醬味,又香又惹味。菜苗夠嫩口又做得夠乾身,雖然簡單但很好吃。
最後食埋個蟹粥作結,粥底做得夠綿,厚度剛好,蟹的份量也有不少,令粥底添上鮮味,粥底內更有粒粒粟米,是日式的口味。
當然不少得甜品的環節,3.6牛乳布丁有香濃的奶味,質感滑溜,macaron 不太甜,又夠酥脆,黃色的是帶酸甜的檸檬味,綠色的是香濃的開心果味,cream brûlée 做得很creamy,質地又夠濃厚,份量比較細,吃一個真的有點不夠喉。
不過記得記得要留肚吃雪糕,每人可以選一款,當日的季節限定是Hagen Diaz 最新的Elderflower 味,不過我們最後還是吃了milk top 的海鹽味。
除了一般飲品外,更有人氣大熱的韓國桃味啤酒呢
這裡的上菜速度快而且漏單情況少,最正係有milk top 同Hagen Diaz 食,食過甘多間放題,呢到一定會再返黎食~
2017-04-13
  • 刺身拼盤
  • 甜品
  • 壽司
2017-04-19 279 瀏覽
長假期後第1日返工當然要對自己好啲喇, 約埋啲朋友一齊食放題對抗假期後抑鬱症。 之前食過尖沙咀嘅大喜屋, 覺得唔錯, 今次就試下銅鑼灣呢間分店喇!!!大喜屋位置都幾方便, 喺希慎隔離個商場, 約食早啲, 諗住平啲又少人啲喇。早左5分鐘到, 上到去已經有人排緊隊等入去, 真係人山人海呀! 夠6點就可以入去, 餐廳空間唔算大, 但啲位都唔算好逼嘅。刺身選擇方面都唔會少, 大路嘅三文魚, 油甘魚, 帶子, 甜蝦等等。刺身上枱時會有煙, 原來有個樽仔放左乾冰, 都幾盞鬼。刺身都新鮮, 冇雪味, 最正係甜蝦, 甜蝦味勁濃。仲有好多創意壽司同卷物, 試左牛油果軟殼蟹燒卷同鵝肝牛肉卷。牛油果卷好清新, 牛油果軟滑, 軟殼蟹香脆。鵝肝牛肉卷, 一啖食落唔覺鵝肝味, 但之後食到尾, 鵝肝味會突然出左黎, 都幾特別。創作壽司就叫左黑松露油甘魚同龍蝦膏甜蝦, 黑松露我冇試到, 但朋友食左嘅時候, 講嘢都有黑松露味!! 龍蝦膏甜蝦都好味, 龍蝦膏個味濃郁。火灸壽司試左幾款, 整體都唔錯, 左口魚邊灸燒左之後, 食落口魚油味香濃。燒牛舌都好味, 爽口唔靭。仲有海膽手卷, 海膽數量雖然唔多, 但都新鮮, 都見好多
刺身上枱時會有煙, 原來有個樽仔放左乾冰, 都幾盞鬼。
刺身都新鮮, 冇雪味, 最正係甜蝦, 甜蝦味勁濃。
燒牛舌都好味, 爽口唔靭。
仲有海膽手卷, 海膽數量雖然唔多, 但都新鮮, 都見好多人叫呢!
燒羊鞍都唔錯, 好香孜然味, 少少辣, 肉唔靭同唔鞋口。
炸物食左芝麻雞翼, 吉列蠔仲有榴槤丸。芝麻雞翼炸得香脆, 肉嫩有汁, 唔錯食呀。榴槤丸朋友食完, 講嘢有淡淡嘅榴槤味, 極度抗拒榴槤嘅朋友, 千萬唔好試呀!!!!
估佢唔到竟然有雞煲, 當然要試試喇, 食落唔算辣, 但有雞煲應有嘅麻辣香味。
每人都可以揀一款雪糕, 當然要食milktop喇。沖繩海鹽味, 雪糕係牛奶味, 牛奶味濃, 而且唔太甜, 少少咸味, 食哂一杯都唔會漏。
飲品有得揀呢款韓國新出嘅菠蘿啤, 仲有桃啤。
店員收碟快, 而且廚房出食物都快同無咩漏單。$228呢個價錢食2個半鐘都算抵。
2017-04-19 491 瀏覽
今日同港島朋友食飯,當然銅鑼灣係不二之選,今次朋友話好耐冇食放㫻題就話這間試過吾錯就叫我地一齊再去,訂左2030,係樓下等左陣再上去不久就可以入去,野食選擇都多喎,而且仲有milk top雪糕添。。。二話不說就由英文數字一張張撕出黎再係咁點野食先....待應都超快手同黎野食辣速度都勁快...食野好快已經成桌都係熱食:豆腐和細蕃薯…豆腐都嫩身而面有少少軟脆面吾錯,蕃薯正常但吾夠濃。牛肉鍋分量吾少仲有隻生雞蛋,入面牛肉份量吾少而多菜,湯底偏甜。朋友話黎到必叫的芝士年糕和炸榴槤,2款炸物竟然吾係好油身喎,年糕入面芝士都勁多而好彈牙,炸榴槤一咬落去勁多榴槤而且十分濃郁,最後忍吾住再食多幾舊添。燒菠蘿燒完之後仲更加甜好味道。天婦羅叫左蕃薯和南瓜..食落去好熱要小心,粉吾多而且吾油,食落去加上醬汁好味道。壽司和刺身:刺身有甜蝦,劍魚腩,三文魚這3款係我最愛當然要叫返盤比自己食啦,三文魚好似三文魚腩堅肥美又新鮮,甜蝦正常size但都幾鮮甜,這裡的刺身冇咩雪味的確吾錯,而且仲有青口添。壽司帶子海膽,帶子吾叫好大隻但解凍吾錯冇雪味,另一款蟹膏甜蝦,蟹膏勁香令到甜蝦味道增加更濃郁,2款細細粒一口食晒,之後

壽司刺身刺身有甜蝦,劍魚腩,三文魚這3款係我最愛當然要叫返盤比自己食啦,三文魚好似三文魚腩堅肥美又新鮮,甜蝦正常size但都幾鮮甜,這裡的刺身冇咩雪味的確吾錯,而且仲有青口添。

壽司帶子海膽,帶子吾叫好大隻但解凍吾錯冇雪味,另一款蟹膏甜蝦,蟹膏勁香令到甜蝦味道增加更濃郁,2款細細粒一口食晒,之後仲叫多左一次添。手卷尙然吾少係食海膽手卷啦,細細舊紫菜又脆,食多2件都吾過份。之後再叫左壽司火炙三文魚,鰻魚,軍艦黃金魷魚,吞拿魚腩...細細粒壽司壽司飯食落去都合格吾差,材料都新鮮而足料,勁滿足。

最後當然吾會放過milktop啦,叫左個海鹽雪糕,朋友話這個係出面買都吾平啦,而且佢仲有其他吾同的甜品,但我地實在太飽都食吾晒添,最後我地食左2個鐘超飽離開,每位都係$248一位係假期都幾抵食喎,下次都可以再過黎食過。
2017-04-16