2017-04-18 201 瀏覽
今晚一行三人去銅鑼灣黃金廣場“大喜屋”晚餐聚聚,到樓下已經大排長龍,原來都係食大喜屋,同朋友們傾傾講講,大約係等左20分鐘左右就入座,就入得準備開餐。另我十分欣賞既係佢地安排入座同上菜速度可以用“神速”嚟形容,效率高之餘服務態度又保持到,俾佢十個👍。餐紙好清楚不同類型食品會吾同顏色好方便,之後就同朋友開始點完一疊就比待應。食物方面…嘩!剌身真係冇得輸,唔係行貨堅好食,特別覺得劍魚腩,油甘魚鮮甜又新鮮,刺身質素係覺得食3轉已經賺凸嗰種,(最後我仲食左2轉添😂)。炸物方面必食炸榴槤,外脆內軟D,榴槤超足料又夠香,令我諗起喺吉隆坡夜市嘅炸榴槤,記得一定要試!!依個真係不得了。甜品方面都吾少選擇,有雪糕,雪條同甜品...雪糕又真係要讚下佢,竟然重本比milk top/最新限定口味的haagen-dazs。同人地比D牛奶公司真係先知咩叫大方,當然食完十分滿足。飲品方面都吾少選擇,朋友就飲道地,而我就飲下啤酒傾下計,大約食左2小時超飽肚離開。總結係好得又抵食!我要請客食飯大喜屋係選擇範圍,最緊要唔貴又多選擇😗。

2017-04-16
2017-04-15 221 瀏覽
其實我好少去食放題,今日移咗民的朋友黎香港探我我突登帶佢黎食外國無的放題,同埋佢真係好鍾意食日本菜先叫刺身拼盤擺得好靚,而且好多唔同海鮮全部都好新鮮!我地兩個最鍾意就食三文魚係厚切㗎!食落好肥美帶子都大大隻,又滑又新鮮,仲好鮮甜好好食啊!牛舌都好正啊,一啲都唔油,同埋都就算無乜調味料但都好好味啊,勁爽口!燒菠蘿都好正,勁juicy 出面燒得香口,入面反而好juicy 海鹽雪糕每人有一杯,好滑,牛奶味好重好正啊朋友同我係度都有個好快樂的聚會
其實我好少去食放題,今日移咗民的朋友黎香港探我

我突登帶佢黎食外國無的放題,同埋佢真係好鍾意食日本菜
先叫刺身拼盤

擺得好靚,而且好多唔同海鮮

全部都好新鮮!我地兩個最鍾意就食三文魚
係厚切㗎!食落好肥美

帶子都大大隻,又滑又新鮮,仲好鮮甜
好好食啊!
牛舌
牛舌都好正啊,一啲都唔油,同埋都就算無乜調味料
但都好好味啊,勁爽口!
燒菠蘿
燒菠蘿都好正,勁juicy
出面燒得香口,入面反而好juicy
海鹽雪糕
海鹽雪糕每人有一杯,好滑,牛奶味好重
好正啊

朋友同我係度都有個好快樂的聚會
牛舌
燒菠蘿
海鹽雪糕
2017-04-14 194 瀏覽
講到食放題,真係個個都諗起大喜屋一年前食過個陣覺得好正,之後今日又有朋友提議食吓所以即刻去試吓依家有咩唔同刺身拼盤係人都講,我都廢事又介紹相反,依家多咗好多其他海鮮食!有長腳蟹,青口等冷盤長腳蟹肉質爽口,非常鮮甜!青口則好大隻隻,又好味!有呢啲海鮮食真心值回票價仲有冬蔭公海鮮鍋食入面有蝦同青口,鮮味十足!個鍋辣味夠曬,有少少酸味!最緊要熱辣辣,食咗咁多生冷野,飲熱湯就啱曬仲有芝士忌廉焗帶子,帶子大隻鮮甜,忌廉唔太流,加埋青椒紅椒,更加香口!真係一流野飲我叫了桃味氣酒,唔重酒味,啱女仔飲氣都好夠桃味亦都好香,正今次大喜屋又比到驚喜我啦果然係放題之首!
講到食放題,真係個個都諗起大喜屋
一年前食過
個陣覺得好正,
之後今日又有朋友提議食吓

所以即刻去試吓依家有咩唔同
刺身拼盤係人都講,我都廢事又介紹
相反,依家多咗好多其他海鮮食!
有長腳蟹,青口等冷盤

長腳蟹肉質爽口,非常鮮甜!
青口則好大隻隻,又好味!
有呢啲海鮮食真心值回票價
冬陰公海鮮鍋
仲有冬蔭公海鮮鍋食

入面有蝦同青口,鮮味十足!

個鍋辣味夠曬,有少少酸味!
最緊要熱辣辣,食咗咁多生冷野,飲熱湯就啱曬
芝士焗帶子
仲有芝士忌廉焗帶子,
帶子大隻鮮甜,忌廉唔太流,加埋青椒紅椒,更加香口!真係一流
桃汁氣酒
野飲我叫了桃味氣酒,唔重酒味,啱女仔飲

氣都好夠
桃味亦都好香,正

今次大喜屋又比到驚喜我啦
果然係放題之首!
冬陰公海鮮鍋
芝士焗帶子
桃汁氣酒
2017-04-12 176 瀏覽
之前食開放題都係喺尖沙咀,今次約咗朋友係港島,就順便去銅鑼灣試吓大喜屋,去到已經九點幾,我地明明冇話要四人枱去到竟然有喎好驚喜好開心環境方面大喜屋嘅環境都唔錯,張枱好闊落只可惜嘅係外邊嘅環境有啲嘈但係有四人枱嘅話你仲投訴啲乜一打開個Menu話不愧為大喜屋非常多選擇,第一次點嘅梗係點魚生啦,一定冇走雞嘅,離都嘅時候大大碟好新鮮,我同朋友即刻爭住食最鍾意食嘅吞拿魚,然之後我哋重點左好多壽司,朋友話食放題梗係唔好食壽司啦咁多飯咁飽,我唔理佢照點左好多,點知質素都好高,可惜嘅只係數量冇黎齊。跟住我哋重點左好多熱食,有牛肉鍋牛脷串燒羊架,仲有沙律等等好好味味道冇令人失望,嘢飲方面唔係好多選擇,我哋叫咗蜜桃汽水,同埋凍茶我朋友話凍茶比較易消滯,可以食得更多,甜品方面只可以點一個雪糕,海鹽味好好食好想食多好多好多歌啊買單嘅時候侍應態度都好好總括嚟講呢一餐好悶粥好開心如果下次有機會嘅話都會來大喜屋食放題
2017-04-03
2017-04-11 130 瀏覽
This is my XXX times coming to 大喜屋. Why? Because I am loving it. Food are good. Seats are comfortable. Waiters and Waitress are nice! Nothing much to talk about this time. Lets jump into it!Location: 7/10Located right next to the MTR station. Exit (I forgot which exit) of Causeway Bay Station. Very Easy to identify the Restaurant. Unless you are blind, we must be able to see the billboard of the numerous restaurants in Wong Gum Centre. Despite of its location advantage, you have to get up to the

Location: 7/10

Located right next to the MTR station. Exit (I forgot which exit) of Causeway Bay Station. Very Easy to identify the Restaurant. Unless you are blind, we must be able to see the billboard of the numerous restaurants in Wong Gum Centre. Despite of its location advantage, you have to get up to the restaurant with a lift. You know, sometimes it takes years to queue.

Seats: 7/10

Seats are comfortable and spacious. Especially we are arranged to a 4 person seats while we only got 2 person. So lucky! Much Spacious than other All you can eat JP restaurants in the market. But don't expect too much privacy haha.
Food: 7/10

Food are great as usual. There is no particular very good or bad items in the menu. Most of them are tasty. I love Beef Hot pot the most. It is really great. Size of the Sushi is a bit small, but still acceptable. Variety of drinks are a bit lacking. Ice cream tastes good but you can only order once.

Service: 7/10

Fair. Nothing much to mention. Didn't take much photos this time. haha

Environment:6/10

A bit too noisy. But what do you expect with this price.
Conclusion:

A great dining experience!
2017-04-03
Today was the farewell with my friends who are going to England, since she afraid she would not be able to have such Japanese cushions in england, so we went to this daikiya for farewell.For the fired food, I especially like the chicken wings. They were fired in an appropriate temperature so the inner meat is very juicy and soft.while the outer skin is yummy with great texture. The fired oyster so taste extraordinary, as we can not taste a sense of freeze.So I pretty like this restaurant as it t

So I pretty like this restaurant as it taste good in overall, yet it would be great if the price can be cheaper
2017-04-03 197 瀏覽
今日同去英國讀書嘅朋友farewell,揀左佢最鐘意驚放題,因為佢驚去到英國冇得食係壽司方面,壽司最愛都係花之戀,呢度ge三文魚非常新鮮兼大塊,飯亦都唔大件,食幾件都唔會話即飽!配埋沙律醬同蟹子真係一流啊😍!係熟食方面,我亦都勁愛食呢度ge炸物,芝麻雞翼香脆可口!外皮係脆,而裏面係鮮嫩又滑!炸蠔亦都唔錯啊,炸皮唔算厚,入面的蠔都新鮮大隻!依度嘅串燒好有誠意,唔係個啲凍肉包裝嘅雪藏串燒整熱,而係親手串出黎😮咬落好香好juicy,而且啲汁仲流左出黎總體黎講成間野都幾有水準,值得一推

總體黎講成間野都幾有水準,值得一推
2017-03-28 206 瀏覽
我們三人訂了枱,8:00 時段,入座時店員說可以坐到10:15。其實兩個小時是一定夠食的。上菜和落單的速度很快,絕無拖延時間。店員的服務也很好,如於生日幫襯,六人或以上,於訂枱時表明有人生日,會獲贈免費海胆一板。本來這次是朋友的生日,但因我們只得三人,也作罷算了。如是榴蓮愛好者,推介脆炸貓山王。幾枱咁啱一齊食,令環境充滿「香」氣。 我們較為欣賞的是即叫即做的手卷,紫菜到枱時還是脆脆的,真好。但天婦羅則炸得很大塊,比較飽肚,建議share 吃。
2017-03-16 3545 瀏覽
最近來到銅鑼灣的大喜屋,就在sogo對面的黃金廣場。我們吃的是8時半的那輪,雖然等後的人十分多,但也很有效率,很快就可以入坐了。因為是三人的關係,可以坐卡位的位置。這裹環境不大,但位置也是很闊落的。有兩本的點餐紙,一來到就看到枱上有凍海鮮的點餐紙,店員都建議我們先點。想不到放題也有凍海鮮呢,好有自助餐的感覺!海鮮很新鮮,最愛凍蝦,蝦肉實淨爽口。青口和蟹腳也很鮮甜。先來一個海哲沙律,海哲份量很多,彈牙爽口的感覺很好吃!配上酸甜的沙律配汁,十分開胃,很推介的前菜呢。試了幾款創意卷物。鵝肝牛肉卷香味濃郁,鵝肝味道濃郁,配上牛肉,油脂香味很出眾。牛油果軟殼蟹卷口感豐富,牛油果上有沙拉醬和蟹子,加上香脆的軟殼蟹,是我最愛的一款呢。其他壽司亦試了不少,海膽拖羅伴帶子很不錯,一口就能吃到三款我喜歡的刺身!香草牛油果煙三文魚很新奇,有水果的酸甜味,然後是濃濃的煙三文魚香。北海燒帆立貝配上香濃的醬汁,燒得十分惹味,帆立貝不會是很小的那種。和風汁炒牛柳粒牛柳粒嫩口有牛味,帶小許甜的和風汁和牛肉很夾。天富羅炸得有水準,炸漿不厚,帶金黃色。最愛炸蝦,蝦身彈牙不錯。另外還有炸一口海膽,第一次嘗試,味道普通,但有

和風汁炒牛柳粒
牛柳粒嫩口有牛味,帶小許甜的和風汁和牛肉很夾。
天富羅炸得有水準,炸漿不厚,帶金黃色。最愛炸蝦,蝦身彈牙不錯。另外還有炸一口海膽,第一次嘗試,味道普通,但有創意。

大喜屋始終是我最愛的放題,性價比很高。
2017-03-07 10362 瀏覽
前菜:酸蘿蔔、螺肉和酸薑。今次揀嘅前菜都係酸咪咪的,非常之開胃。酸蘿蔔十分之爽口,酸薑微微帶點辣味,十分好吃,重點係冇渣,所以口感非常之唔錯,薑仲好嫩添。螺肉的味道是正常的那種,不太辣,口咁夠曬爽口彈牙!!今日食咗三盤刺身,encore再encore!!呢度嘅刺身真係高質,食放題要狂食刺身咁先抵食㗎嘛。帶子大小中等,口感有點彈牙,新鮮得很,十分滋味呢!北寄貝嘅水份啱啱好,唔會太濕立立,點上醬油能帶出它的鮮味。而甜蝦亦都係我推介之一,因為非常之甜同埋蝦肉夠曬厚身,質數遠遠高過其他放題店。見到隔離枱好多人都點左海鮮拼盤,睇落好大睇,仲有得免費任食,唔使畀錢追加,點都嗌啲啦。我哋前後嗌咗兩盆,加拿大松葉蟹腳味道不太鹹口,蟹肉好有口感,紐西蘭青口大小適中,青口大小適中充滿海鮮的味道。西班牙凍蝦蝦味十足,感覺冰冰凍凍,點上是豉油味道剛剛好。東風螺就有啲韌,食少少就夠啦。吉品鮑汁燴花膠盛宴食完一啲都唔油膩,亦都唔太飽肚。花膠細細嚿,口感非常之彈牙,醬汁味道正,冬菇和娃娃菜索左個醬汁,令人吃不停。黎放題點少得燒物呢?燒菠蘿非常之鮮甜,略帶酸味,表面燒得微焦,非常之香口,同埋佢都幾厚,厚肉多汁我至鍾意

吉品鮑汁燴花膠盛宴
放題點少得燒物呢?燒菠蘿非常之鮮甜,略帶酸味,表面燒得微焦,非常之香口,同埋佢都幾厚,厚肉多汁我至鍾意。
燒甜薯
平均都有機夠外皮燒得黑黑色,搣走佢就可以進食,一咬落去,D曬煙出哂來,燒得非常之夠溫度,非常之好食呢!!!甜甜哋又帶點粉感,口感非常之軟糯米。
2017-01-30
2017-02-27 1163 瀏覽
和風汁炒牛柳粒
牛柳粒嫩口有牛味,帶小許甜的和風汁和牛肉很夾。
大喜屋始終是我最愛的放題,性價比很高。
5 分鐘 (堂食)
2017-02-26 11218 瀏覽
銅鑼灣大喜屋係我咁多年都會繼續去嘅放題。一嚟位置就腳,二嚟大喜屋質素好,一講起放題好多時都會嚟呢到咖!雖然位置唔大,但都有卡位坐咖!一坐低店員就叫我地寫咗凍食先,估唔到連放題都有凍海鮮食呀!青口,蟹腳,凍蝦,仲有螺呀。全部都夠凍又新鮮,蝦肉質爽口。而蟹腳都幾鮮甜,唔會得海水死咸!每枱都預先放咗較剪係到,方便客人食蟹腳。刺身厚切!厚切!厚切!大喜屋嘅刺身水準一向好,夠鮮甜同肥美。最愛帶子同油甘魚,啖啖入口即溶。軍艦試咗兩種,海膽同軟殼蟹。海膽正常味唔腥,反而軟殼蟹好食,脆口加上沙律醬味道豐富。吉品鮑汁燴花膠聽個名好似好勁咁,一上枱真係有好大舊花膠咖!伴上鮑汁又淋又入味,放題食呢啲好有創意。瑤柱扒豆苗又一個中式菜,瑤柱佈滿豆苗面。豆苗吸哂瑤柱香味,同樣好食。 炸食必食的芝麻雞翼,又香又脆。芝士年糕芝士味濃,煙煙韌韌正!燒牛舌另一必食的!牛舌厚切,燒得好有火口。食落juicy,好爽口。甜品有牛奶布丁,十分滑,奶味亦濃。馬卡龍一口一粒,口感鬆軟,味道不太甜。最後一人一個嘅雪糕,揀咗dreyer's嘅雜莓味甜筒。大喜屋總係不會令人失望!
銅鑼灣大喜屋係我咁多年都會繼續去嘅放題

雖然位置唔大,但都有卡位坐咖!

一坐低店員就叫我地寫咗凍食先,估唔到連放題都有凍海鮮食呀!
青口,蟹腳,凍蝦,仲有螺呀。
全部都夠凍又新鮮,蝦肉質爽口。

而蟹腳都幾鮮甜,唔會得海水死咸!
每枱都預先放咗較剪係到,方便客人食蟹腳。

刺身
厚切!厚切!厚切!
大喜屋嘅刺身水準一向好,夠鮮甜同肥美。

最愛帶子同油甘魚,啖啖入口即溶。

軍艦
試咗兩種,海膽同軟殼蟹。
海膽正常味唔腥,反而軟殼蟹好食,脆口加上沙律醬味道豐富。

吉品鮑汁燴花膠
聽個名好似好勁咁,一上枱真係有好大舊花膠咖!
伴上鮑汁又淋又入味,放題食呢啲好有創意。

瑤柱扒豆苗
又一個中式菜,瑤柱佈滿豆苗面。
豆苗吸哂瑤柱香味,同樣好食。

炸食
必食的芝麻雞翼,又香又脆。
芝士年糕芝士味濃,煙煙韌韌正!

燒牛舌
另一必食的!
牛舌厚切,燒得好有火口。

食落juicy,好爽口。

甜品
有牛奶布丁,十分滑,奶味亦濃。
馬卡龍一口一粒,口感鬆軟,味道不太甜。
最後一人一個嘅雪糕,揀咗dreyer's嘅雜莓味甜筒。

大喜屋總係不會令人失望!
2017-02-23 345 瀏覽
今日我地行街行到累便去左食大餐勁既!上到去都幾多人提前上去等,但一開門好快有得坐,服務態度唔錯呢間大喜屋的魚生好正,我最愛就係呢度ge希靈魚❤ 希靈魚非常之爽口,又一啲都唔腥! 食落非常新鮮,真係極好味!軟殻蟹手卷超好評!軟殻蟹超脆,一啲都唔硬,好香脆😍仲要都幾大舊下,幾足料!加埋口感非常豐富,魚子又卜卜脆,紫菜都唔淋一咬就斷,食落真係好爽口!青口咬落唔會死實實,同埋冇雪味長腳蟹略嫌細左少少但都有蟹肉食,幾好味!最尾個雪糕真係超級好食咸得黎好香奶味口感軟滑唔會太heavy總體黎論依間放題算幾有水準下次再去銅鑼灣應該會再食多次
今日我地行街行到累

便去左食大餐勁既!

上到去都幾多人提前上去等,

但一開門好快有得坐,服務態度唔錯
呢間大喜屋的魚生好正,

我最愛就係呢度ge希靈魚❤
希靈魚非常之爽口,

又一啲都唔腥!
食落非常新鮮,真係極好味!
軟殻蟹手卷超好評!
軟殻蟹超脆,一啲都唔硬,好香脆😍

仲要都幾大舊下,幾足料!

加埋口感非常豐富,魚子又卜卜脆,

紫菜都唔淋一咬就斷,食落真係好爽口!
青口咬落唔會死實實,
同埋冇雪味

長腳蟹略嫌細左少少

但都有蟹肉食,幾好味!
最尾個雪糕真係超級好食
咸得黎好香奶味

口感軟滑唔會太heavy

總體黎論依間放題算幾有水準

下次再去銅鑼灣應該會再食多次
2017-02-01
2017-02-19 379 瀏覽
今日去到銅鑼灣做野, 難得出到黎依邊, 緊係揾D好野食啦, 咁岩我朋友又話好耐無食過日本放題, 好想食刺身咁話wo, 咁就揀左銅鑼灣間大喜屋啦. 其他大喜屋都去過, 依間大喜屋算係裝修得幾靚好肚餓呀, 第一樣緊係要食左刺身先啦, 佢刺身種類都幾多, 連小有既劍魚刺身都有, 劍魚刺身食落口吾會太冰, 有濃濃的魚味, 睇得出解凍刺身下了一番苦工, 另外三文魚刺身都係最美味的腩位的部位, 入口非常肥美, 油脂十足, 好美味呀, 而且仲有長腳蟹食, 不過味道一般般之後必食既梗係燒牛舌啦, 食落非常惹味, 牛味十分濃郁, 加上檸檬汁, 小小酸味, 食入口肥而不膩, 好正另一個亦都係去日式放題必食的..............燒菠蘿, 燒到熱熱地, 另菠蘿入面的甜味更顯突出, 而且非常多汁, 忍吾住要食多幾件整體d野都吾差, 有機會再揾朋友黎再食過
好肚餓呀, 第一樣緊係要食左刺身先啦, 佢刺身種類都幾多
, 而且仲有長腳蟹食, 不過味道一般般
整體d野都吾差, 有機會再揾朋友黎再食過
2017-02-10
2017-02-18 358 瀏覽
周六中午十二点半左右到 不需要等位寿司基本尝了一遍 都很新鲜 味道很好!炸物做的也很好 不油腻!煮的寿喜锅一般 甜品也一般 可以慎重选择 虽说是自助 也没必要浪费午市结束前半小时会被要求买单 之后上菜会慢 有几样菜都没来得及上 所以最好还是第一次就点齐
周六中午十二点半左右到 不需要等位
寿司基本尝了一遍 都很新鲜 味道很好!
炸物做的也很好 不油腻!
2017-02-18
  • 炸物