2017-04-19
今日同港島朋友食飯,當然銅鑼灣係不二之選,今次朋友話好耐冇食放㫻題就話這間試過吾錯就叫我地一齊再去,訂左2030,係樓下等左陣再上去不久就可以入去,野食選擇都多喎,而且仲有milk top雪糕添。。。二話不說就由英文數字一張張撕出黎再係咁點野食先....待應都超快手同黎野食辣速度都勁快...食野好快已經成桌都係熱食:豆腐和細蕃薯…豆腐都嫩身而面有少少軟脆面吾錯,蕃薯正常但吾夠濃。牛肉鍋分量吾少仲有隻生雞蛋,入面牛肉份量吾少而多菜,湯底偏甜。朋友話黎到必叫的芝士年糕和炸榴槤,2款炸物竟然吾係好油身喎,年糕入面芝士都勁多而好彈牙,炸榴槤一咬落去勁多榴槤而且十分濃郁,最後忍吾住再食多幾舊添。燒菠蘿燒完之後仲更加甜好味道。天婦羅叫左蕃薯和南瓜..食落去好熱要小心,粉吾多而且吾油,食落去加上醬汁好味道。壽司和刺身:刺身有甜蝦,劍魚腩,三文魚這3款係我最愛當然要叫返盤比自己食啦,三文魚好似三文魚腩堅肥美又新鮮,甜蝦正常size但都幾鮮甜,這裡的刺身冇咩雪味的確吾錯,而且仲有青口添。壽司帶子海膽,帶子吾叫好大隻但解凍吾錯冇雪味,另一款蟹膏甜蝦,蟹膏勁香令到甜蝦味道增加更濃郁,2款細細粒一口食晒,之後
壽司帶子海膽,帶子吾叫好大隻但解凍吾錯冇雪味,另一款蟹膏甜蝦,蟹膏勁香令到甜蝦味道增加更濃郁,2款細細粒一口食晒,之後仲叫多左一次添。手卷尙然吾少係食海膽手卷啦,細細舊紫菜又脆,食多2件都吾過份。之後再叫左壽司火炙三文魚,鰻魚,軍艦黃金魷魚,吞拿魚腩...細細粒壽司,壽司飯食落去都合格吾差,材料都新鮮而足料,勁滿足。
最後當然吾會放過milktop啦,叫左個海鹽雪糕,朋友話這個係出面買都吾平啦,而且佢仲有其他吾同的甜品,但我地實在太飽都食吾晒添,最後我地食左2個鐘超飽離開,每位都係$248一位係假期都幾抵食喎,下次都可以再過黎食過。