2017-08-13 204 瀏覽
銅鑼灣呢個黃金地段,寸金尺土竟然有二百蚊鬆啲嘅放題食,真係非大喜屋莫屬。食放題經常都要自己走嚟走去攞嘢飲, 好頻撲,但係呢間完全唔駛,只要坐響度剔紙仔,食物同嘅飲品都會有人奉上,令客人可以食得輕輕鬆鬆,自自在在,非常適合我呢種懶人。呢度嘢飲選擇同其他放題店有啲唔同,最特色嘅地方就係有3款特色飲品可以任飲,同埋唔使自己頻頻撲撲出去攞。 三款裏面飲咗兩款,一個係葡萄汁,一個係百香果特飲, 兩杯都好清香,尤其係百香果個杯,好清好香好甜,亦好夠冰凍,好有一種消暑嘅感覺,兩杯都好好飲。呢間放題另一重頭戲,就係……有花膠同燒原條黃花魚,真係好罕見,花膠煮得好入味食落好爽口鮮甜, 雖然一客只有一塊, 但都有啲厚度,食落口感非常之鮮味, 個醬汁都做得好好。燒黃花魚,外皮搽了蜜糖,食起來外皮實實的,內裏鬆軟,甜甜地, 幾得意同幾好食 。刺身主要食咗北寄貝同長腳蟹,因為實在好新鮮,長腳蟹亦好鮮甜,所以叫咗兩round。壽司同卷物方面, 材料新鮮吾再講 , 款式設計同擺設都好精緻,好吸引, 飯糰細細嚿,食多咗都唔覺飽;我最欣賞嘅日本蟹柳壽司和牛油果軟殼蟹卷仲叫咗兩round 添, 因為真係好好食,蟹柳棒好大

壽司同卷物方面, 材料新鮮吾再講 , 款式設計同擺設都好精緻,好吸引, 飯糰細細嚿,食多咗都唔覺飽;我最欣賞嘅日本蟹柳壽司和牛油果軟殼蟹卷仲叫咗兩round 添, 因為真係好好食,蟹柳棒好大條,軟殼蟹卷材料亦好豐富,食落口,飯團佔嘅比例好少,淡淡都食到軟殼蟹肉。值回票價!

燒物同炸物方便都食咗唔少, 有羊架,燒菠蘿 ,燒蝦,燒牛舌,日本薯仔, 炸芝麻雞翼, 炸蕃薯天婦等等,都係好有水準, 樣樣都整得好香口,但係又唔會燶或者過咗火位 ,食物既原汁原味依然保存得好好!

其實鍋物、甜品都有好多選擇,只係自己食得太飽,所以冇乜食到,甜品只係食咗和菓子同雪糕,希望下次有機會可以再試多啲唔同款式嘅食物啦!

2017-08-13
5 分鐘 (堂食)