2017-02-12 9646 瀏覽
朋友建議食大喜屋,係一間銅鑼灣比較出名的放題,明顯價位為旺角的放題為好。既然是這樣,食物質素應該點都有d唔同,是日我們相約了在這兒用餐。海鮮拼盤,分別有加拿大松葉蟹腳、紐西蘭青口、西班牙凍蝦和東風螺。好似去左自助餐咁。加拿大松葉蟹腳好好食,唔會太鹹,微微帶點海水味,食完唔會口乾乾,肉質幾好。青口夠哂凍,每咬一口都感受到它的彈性,很具風味。西班牙凍蝦是帶殼的,蝦味好重,夠哂彈牙爽口,encore了一次。相信新鮮夾大件的新鮮拼盤是這個放題的精粹。放題不少得刺身的一環,分別試了四款。三文魚,北海道鮮帶子,甜蝦和希靈魚。北海道鮮帶子出奇起鮮甜,點上些少豉油,吊起佢的味,口感十分幼嫩。另外甜蝦亦值得點菜紙20件20件咁上。從蝦頭看出十分新鮮,冰冰凍凍的口感,十分可口,難得食到甜蝦咁有甜味。到了壽司部分,分別點了鵝肝牛肉卷、燒三文魚腩壽司和三文魚親子軍艦。鵝肝牛肉卷大推,重點是落左好多鵝肝,鵝肝味好濃,加上香煎的牛肉,一咬下去,油花四溢,十分可口。燒三文魚腩壽司入口即溶,還想點多一點點,不過飯太易飽肚了。三文魚親子軍艦味道一般,不太夾,鵝肝牛肉卷夾得多,哈哈!然後來一個青木瓜牛肉他他。牛肉微紅,應

然後來一個青木瓜牛肉他他。

牛肉微紅,應該是6成熟左右,口感有點像和牛,帶少許煙un的感覺,底下有大量菜,好健康呢!!!
吉品鮑汁燴花膠盛宴

一品料理都幾得意,有d似酒樓食到嘅東東。
花膠發到好大舊,質地爽口,索左個汁幾好食,不過鮑魚味唔重。仲有菇同d豆,都幾特別。
燒香草羊鞍

呢個十分好食,唔太so,調味較濃。肉質就軟,同時有咬口,nice.
脆炸貓山王:榴槤愛好者必點,裡面包著的是榴槤蓉,十分帶鮮味,一點也不假,亦似無溝其他野。外皮炸得剛好,好夠脆卜卜,食唔停呀。。食得多就有d熱氣:(
甜品有四款選擇,一人可揀一款,我地都揀左雜莓味雪糕,仲有海鹽ice cream添。主Menu仲有其他甜品,可以任點,選擇都幾多架喎。
飲品款式好多,有罐有樽,都是點菜紙落的。
2017-02-09 4858 瀏覽
1.真露水蜜桃汽水酒佢係由水蜜桃果汁整成嘅碳酸酒,當中蜜桃味好清新同甜美,淡雅清香。佢有3%酒精濃度,當中有小小嘅酒味,好適合女仔飲,瓶身係女仔好鍾意嘅粉紅色。2.刺身(甜蝦,三文魚,北寄貝)甜蝦嘅口感軟嫩同獨特,佢有粘粘嘅口感,肉質有淡淡嘅甜味,獨特嘅質感只有新鮮嘅甜蝦獨有。三文魚好新鮮,口感肥厚且有淡淡嘅甜味,完全無腥味,肉質醇美細膩而幼滑,有嚼口,好好食。北寄貝肉質厚又爽滑,味道鮮甜且多汁,肉質鮮嫩,幾爽脆有淡淡甜味,都幾新鮮,大家不防可以試下。3.蟹籽沙律蟹籽沙律嘅青瓜非常新鮮,整出嚟嘅青瓜絲好爽脆,味道清新可口,食得多都唔會滯,青瓜口感嘅清爽冲淡左蟹籽嘅腥味。4.蝦天婦羅天婦羅嘅外層皮焦脆,蝦肉好鮮嫩,天婦羅外香脆酥香,內就有濃郁嘅蝦味同嫩甜,脆度同味道簡直無懈可擊。5.甜蕃薯佢嘅外皮係紫色,黃色嘅薯肉,外型肥而小巧,味道甘甜,好似甜品一樣,好新鮮,熱熱的,啱一啲唔係幾想食得太甜嘅人。6.牛舌一嚟到,佢嘅味道香氣撲鼻,佢有佢獨特嘅口感同味道,呢度嘅牛舌比較肥短同厚實,脂肪比較少味道比較清淡,有嚼口,食落好有鮮味,無論係味道為定口感都別具特色。7.吉品鮑汁燴花膠紹菜夾住鮑汁的味
1.真露水蜜桃汽水酒

2.刺身(甜蝦,三文魚,北寄貝)

3.蟹籽沙律

4.蝦天婦羅

5.甜蕃薯

6.牛舌

7.吉品鮑汁燴花膠

紹菜夾住鮑汁的味道非常可口新鮮,口感非常細嫩,潤滑甘甜,蜜糖豆較為飽滿食起來爽脆甜美。肉比較厚實同埋飽滿, 口感唔錯,香氣都較為濃郁。
2017-02-06 352 瀏覽
全香港都有好多間唔同嘅放題,但係如果有特色食品真係都幾吸引!平時食嘅放題都冇咩海鮮可以選擇,呢間餐廳竟然有,真係不停叫!好正:加拿大松葉蟹腳、紐西蘭青口、西班牙凍蝦、東風螺味道好吸引,估唔到凍左嘅海鮮一樣可以咁鮮甜同埋甘新鮮!特別係加拿大蟹腳,真係超級清甜,通常放耐左會有啲鹹味,但佢完全冇。另外嗰幾個都好乾淨,完全冇沙,仲要好有彈牙口感,凍蝦一食就知鮮,翻叫咗幾次,基本上係必點之選。放題點會唔食刺身?我就最鍾意食甜蝦,又夠新鮮又夠甜。帶子雖然唔大件但係好彩夠新鮮。其他魚都唔錯,可能太特別不過勝在新鮮唔怕會肚屙。燒三文魚腩壽司和海鹽柚子燒左口魚邊壽司舊飯唔會好大,仲要入口即溶,兩者都係超不錯。吉品鮑汁燴花膠盛宴瑤柱扒豆苗@季節限定雖然等左好耐終於有得嚟食,旁邊真係有啲瑤柱,個汁好香,豆苗好鮮嫩加上冬菇夠稔,我自己個人認為一定要叫。燒香草羊鞍個羊酥味就比較重,未必個個人啱,不過燒得幾好,而且一件唔太大,如果唔夠食嘅話可以叫多幾件。燒溫室甜菠蘿都係等左一陣才有,不過整得啱啱好又新鮮又開胃。甜品有四款選擇,當中日本海鹽雪糕最特別!!飲品好多野揀原來還有午市和情人節訂座

瑤柱扒豆苗@季節限定

燒溫室甜菠蘿都係等左一陣才有,不過整得啱啱好又新鮮又開胃。
甜品有四款選擇,當中日本海鹽雪糕最特別!!
飲品好多野揀
原來還有午市和情人節訂座
2017-02-05 395 瀏覽
百吃不厭倦放題應該不只我才會有這個想法吧?香港人都好習慣放題這種大side鬼的飲食文化了。 不過,食放題都好,我好自律的,真是食得完才會點,儘量不要眼濶肚窄,不做大side鬼,而且也不好食得太飽,免得減肥要還知味道。 冷盤和刺身類永遠都是我至愛!一來是回本之選,因為本身食材成本高,自己買番來食都唔平!二來,冷盤都唔易處理的,有人整好洗好來食就最正啦!呢度啲冷盤和刺身都幾高質喎,海產類例如螺和青口的肉質都keep都仲是爽口帶鮮味的,而且沒半點腥味,惟長腳蟹一開二予人有點吝嗇之感。 火炙壽司之中,最鍾意食的一定是三文魚腩,因為在火力下,那魚腩的魚油融化後散發出來的魚油芳香,不是一般刺身會食到的香味。而且輕烤過的魚腩更變得嫩滑,深得我心。 海胆手卷則強差人意了!在迷你手卷內,以肉眼很難才捕捉到的丁點海胆,絕對是雞肋般的存在! 熟食方面,黑椒牛舌算得上水準之作!薄切勝在爽實的口感,配上黑椒除了可以減低羶味還潻上幾分辣味和辛香感~ 芝士年糕煙韌軟糯,咬開熱乎乎的,而且軟心的芝士樸鼻而來,吃過一次,便從此愛上。每次來,都必定要吃上一顆才會滿足呢! 人蔘雞湯有板有眼, 甚有韓式店子吃到的水準!蔘味
百吃不厭倦放題應該不只我才會有這個想法吧?

香港人都好習慣放題這種大side鬼的飲食文化了。

人蔘雞湯有板有眼, 甚有韓式店子吃到的水準!蔘味頗濃郁,湯也夠清甜,配料也絕不馬虎,真是有半隻雞和一條疑似是蔘的存在。好好飲,啱曬鍾意飲湯但又懶得煲湯的我呀!

牛扒粒煮得幾入味,都ok夠淋,不錯。

原來呢度仲有花膠食!唔知以為去左極上,堅又大塊又厚身,甚有高級花膠feel, 對於著重保健養生的我,當然是最適合不過啦! 而且沒有半點傷腥味,高湯煮得好入味,膠得來滑!所以食兩碗是好正常的事!

天婦羅蝦水準其實幾好,皮做得夠薄,蝦肉夠爽實。 原本見到有海膽天婦羅,覺得出奇叫嚟試下! 點知綠色一塊一塊的就是海膽天婦羅?! 用紫蘇葉包住海膽嚟炸, 但是咬開完全不見海膽的踪跡, 奉勸大家一句, 但凡海膽的菜色,叫之前要諗清楚!

花綠綠的甜品款式也算 多, 而且質素都幾好, 整體令人滿意!

尤其是日甜品精選, 雖然每人只能叫一款, 不過可以食到限定的雪糕批,也很滿足了!
2017-02-02 6082 瀏覽
我與友人也愛食日式放題, 間中也會相約去食一次, 早前便去了位於銅鑼灣的大喜屋日本料理食. 這裡選擇的種類也相當多, 如刺身, 壽司, 凍海鮮, 炸物, 天婦羅, 燒物, 煮物, 一品料理, 甜品等, 即使不食生嘢的我, 也有好多嘢可以揀. 我先揀了飲品. 點了軟瞉蟹手卷. 手卷要即時食, 紫菜尚算脆身, 軟瞉蟹的份量也不算太細舊. 再來是大喜黃金蟹棒卷和蒜蓉牛油帆立貝壽司. 這裡的壽司味道調教不錯, 幾啱我口味. 吉品鮑汁燴花膠盛宴. 估不到日式放題也有中式嘢食. 冬菇幾厚身, 又大隻, 而花膠的質素也不差, 幾大件, 口感不錯. 愛食牛舌的我, 怎樣也點了一串鹽燒牛舌. 牛舌厚薄適中, 帶點彈牙, 鹽燒能突出牛舌的味道. 點了數款炸物, 包括芝士年糕, 紫心香芋丸, 脆炸貓山王和炸吉列蠔. 這裡的炸物整得幾好味, 上枱時仲熱辣辣. 較為特別是脆炸貓山王, 愛食榴槤的朋友要點來一試. 食了這麼多的嘢食, 為了留肚食雪糕, 甜品唯有不食. 到了差不多完結時, 店員會遞上雪糕紙, 每位客人可以點其中一款. 真的有點難選擇, 每一款我也想食. 最後, 我選了Mi

我先揀了飲品.

點了軟瞉蟹手卷.

手卷要即時食, 紫菜尚算脆身, 軟瞉蟹的份量也不算太細舊.

再來是大喜黃金蟹棒卷和蒜蓉牛油帆立貝壽司.

大喜黃金蟹棒卷
這裡的壽司味道調教不錯, 幾啱我口味.

吉品鮑汁燴花膠盛宴.

吉品鮑汁燴花膠盛宴
估不到日式放題也有中式嘢食.

愛食牛舌的我, 怎樣也點了一串鹽燒牛舌.

牛舌厚薄適中, 帶點彈牙, 鹽燒能突出牛舌的味道.

炸物
這裡的炸物整得幾好味, 上枱時仲熱辣辣.

較為特別是脆炸貓山王, 愛食榴槤的朋友要點來一試.

食了這麼多的嘢食, 為了留肚食雪糕, 甜品唯有不食.

真的有點難選擇, 每一款我也想食.

最後, 我選了Milk Top的海鹽雪糕.

海鹽雪糕
雪糕夠幼滑, 牛奶味幾香濃, 入口時有淡淡的海鹽味, 幾特別.
大喜黃金蟹棒卷
炸物
海鹽雪糕
坐得不舒服:原先订了7人枱,下午通知加多2位,大喜屋话原来是8人枱加至9人可以,但有点親蜜,到達后坐下原来坐8人已经很親蜜,僅本是6人枱扮8人枱!怎样坐9人呢?!大家不太高兴,同職員講加張櫈在卡位旁,職員拒绝,2位後加朋友不好意思走了。。。。餘下我哋7人也吃得不快!。。。食物:上得慢,cut單,点了7、8款壽司,但只上了3款!款式選擇少,刺生尚算生鲜。用餐時間:2小時,但静雞雞半小時前截单,不准再落。附近有1張枱食客都投诉!半小時前截单根本没法叫甜品生果飲品。。服务很差。很失望!不建议食此放题,令人不快。
坐得不舒服:

食物:

用餐時間:

很失望!不建议食此放题,令人不快。
2017-02-01
15 分鐘 (堂食)
  • 刺身
2017-02-01 1809 瀏覽
​ 同屋企人去食放題,最開心就係一大班人一齊傾計。 而且佢哋都好鍾意食海鮮,呢度有凍海鮮系列啱晒我哋全部人! 加拿大松葉蟹腳夠晒鮮甜,而且關節位亦出泡突顯新鮮。 完全沒有放太久的死咸,紐西蘭青口亦非常柔軟似足生蠔。 西班牙凍蝦大大隻而且夠爽口,東風螺比想像中更加入味鮮甜。 所有刺身都非常新鮮,特別最吸引我的是帶子,很彈牙呢! 甜蝦的蝦頭亦夠粉,新鮮程度可見一斑。 三文魚+北海道鮮帶子+北寄貝+甜蝦+希靈魚 鵝肝牛肉卷鵝肝味濃郁十分,但又不會肥膩。 醬汁的配搭亦不錯。 牛油炒有機甜粟米夠清甜而且牛油味濃郁,口感很爽。 燒香草羊鞍雖然比想像中細,不過羊味很濃郁~ 大把野飲揀囉!! 雪糕選了甜筒,每人一支值回票價了!$273結帳~

同屋企人去食放題,最開心就係一大班人一齊傾計。

而且佢哋都好鍾意食海鮮,呢度有凍海鮮系列啱晒我哋全部人!

加拿大松葉蟹腳夠晒鮮甜,而且關節位亦出泡突顯新鮮。

完全沒有放太久的死咸,紐西蘭青口亦非常柔軟似足生蠔。

西班牙凍蝦大大隻而且夠爽口,東風螺比想像中更加入味鮮甜。

所有刺身都非常新鮮,特別最吸引我的是帶子,很彈牙呢!

甜蝦的蝦頭亦夠粉,新鮮程度可見一斑。

三文魚+北海道鮮帶子+北寄貝+甜蝦+希靈魚

鵝肝牛肉卷鵝肝味濃郁十分,但又不會肥膩。

醬汁的配搭亦不錯。

牛油炒有機甜粟米夠清甜而且牛油味濃郁,口感很爽。

燒香草羊鞍雖然比想像中細,不過羊味很濃郁~

大把野飲揀囉!!

雪糕選了甜筒,每人一支值回票價了!$273結帳~

2017-01-30
2017.01.16【 1.16 黃金廣場日本料理 大喜屋】 對Forever 21出錢又出力(腳骨力), 當然要醫醫肚。 先1800,就人山人海, 選擇多多,點菜紙都有成2本 黑松露帶子沙律 黑松露味香,刺身帶子甜, 味道跟西餐廳有得比 古法五香煮和牛筋腩 估唔到呢度居然有,超中式做法,牛筋腩大塊又腍,白蘿蔔入味,! 首爾人參滋補雞鍋  人參香、雞香,在一鍋,暖暖! 迷你手卷 細細個,可以食多啲! 火炙壽司 暖暖哋,口味多 吉品鮑汁燴花膠 花膠冬菇肉厚香滑, 配吉品鮑汁好味 瑤柱扒豆苗 嫩豆苗配冬菇瑤柱,送飯一流 鹽燒牛舌 份量剛剛好 海膽牛柳粒炒飯 好鑊氣 和風牛柳粒  俾剛剛嘅炒飯挑起食牛柳嘅心癮 海膽忌廉海鮮烏冬 炒飯嘅海膽令自己繼續想食, 呢個忌廉汁好正 天婦羅蝦、帝皇蟹棒天婦羅 熱辣辣、香脆 韓風醬爆豬頸肉 香香辣辣,惹味 1人1客高質素雪糕 甜甜美美又一餐 盛惠HKD$545.6 人均HKD$273 短評: 花款多多,選擇多多! 大人細路都啱食 整體 味道:♥♥♥♥♥ 環境:♥♥♥♡♡ 服務:♥♥♥♥♥ 衛生:♥♥♥♥♡ 抵食:♥♥♥♥

對Forever 21出錢又出力(腳骨力),

當然要醫醫肚。

先1800,就人山人海,

選擇多多,點菜紙都有成2本

黑松露帶子沙律

黑松露味香,刺身帶子甜,

味道跟西餐廳有得比

首爾人參滋補雞鍋

人參香、雞香,在一鍋,暖暖!

迷你手卷

細細個,可以食多啲!

火炙壽司

暖暖哋,口味多

吉品鮑汁燴花膠

花膠冬菇肉厚香滑,

配吉品鮑汁好味

瑤柱扒豆苗

嫩豆苗配冬菇瑤柱,送飯一流

鹽燒牛舌

份量剛剛好

海膽牛柳粒炒飯

好鑊氣

和風牛柳粒

俾剛剛嘅炒飯挑起食牛柳嘅心癮

海膽忌廉海鮮烏冬

炒飯嘅海膽令自己繼續想食,

呢個忌廉汁好正

天婦羅蝦、帝皇蟹棒天婦羅

熱辣辣、香脆

韓風醬爆豬頸肉

香香辣辣,惹味

1人1客高質素雪糕

甜甜美美又一餐

盛惠HKD$545.6

人均HKD$273

短評:

花款多多,選擇多多!

大人細路都啱食

整體

味道:♥♥♥♥♥

環境:♥♥♥♡♡

服務:♥♥♥♥♥

衛生:♥♥♥♥♡

抵食:♥♥♥♥♥

♡ 大喜屋日本料理 Daikiya Japanese Restaurant ♡

♡ 銅鑼灣軒尼詩道502號黃金廣場7樓♡
  • 鹽燒牛舌
  • 海膽牛柳粒炒飯
  • 和風牛柳粒
  • 海膽忌廉海鮮烏冬
  • 天婦羅蝦、帝皇蟹棒天婦羅
  • 韓風醬爆豬頸肉
2017-01-27 293 瀏覽
同朋友好難得約到出黎食飯,點知偏偏又病左喉嚨痛要戒口無奈之下只好食下熟食啦本身諗住日本放題嘅熟食實一般啦,但其實好有驚喜首先就叫左個古法五香煮和牛筋腩!雖然個煲其實好細,有啲失望但味道完全補足番!牛腩煲到完全入晒味,香味十足之餘又依然保留有好重嘅牛味最令我驚喜嘅,啲牛腩煲到勁林!牛筋炆到透明晒,咬落去非常彈牙爽口而牛腩嘅選位都好完美,重要都係瘦肉,但都保留左少少肥肉,咁食落去就肥瘦皆備,口感中足啦~牛腩都炆到非常林,但一啲都唔韌老實講呢個炆牛腩嘅質素,出街食都唔係周圍都有。估唔到都係呢度食到,真係好激動呀!之後就食左個吉品鮑汁燴花膠盛宴~材料都幾足!有豆角,小棠菜,冬菇同大大塊花膠!雖然鮑汁味幾乎都俾冬菇遮晒,但依然好香花膠的確超級大塊就呢個分量已經想好評先鮑魚汁嘅味都已經入晒花膠,而花膠都煲到勁林但又不失爽脆食完的確幾滋潤呢之後就叫左個大阪燒豆腐,呢個簡直係個人最愛~表面其實就鋪滿左紫菜同木魚絲,帶出少少咸味再下面就係沙律醬,酸酸地味道好鮮最開心就係下面舊豆腐!豆腐外皮已經炸到金黃色脆脆地,但入面就依然係一舊軟豆腐成舊咬落去真係口感十足,味道咸酸甜均勻,讚呀!最後就加多2舊壽司啦:吞
同朋友好難得約到出黎食飯,點知偏偏又病左喉嚨痛要戒口

無奈之下只好食下熟食啦

本身諗住日本放題嘅熟食實一般啦,但其實好有驚喜

首先就叫左個古法五香煮和牛筋腩!
古法五香煮和牛筋腩
雖然個煲其實好細,有啲失望

但味道完全補足番!

牛腩煲到完全入晒味,香味十足之餘又依然保留有好重嘅牛味

牛腩都炆到非常林,但一啲都唔韌

吉品鮑汁燴花膠盛宴
之後就食左個吉品鮑汁燴花膠盛宴~

材料都幾足!有豆角,小棠菜,冬菇同大大塊花膠!

雖然鮑汁味幾乎都俾冬菇遮晒,但依然好香

花膠的確超級大塊
就呢個分量已經想好評先

鮑魚汁嘅味都已經入晒花膠,而花膠都煲到勁林但又不失爽脆

食完的確幾滋潤呢
大阪燒豆腐
之後就叫左個大阪燒豆腐,呢個簡直係個人最愛~

表面其實就鋪滿左紫菜同木魚絲,帶出少少咸味

再下面就係沙律醬,酸酸地味道好鮮

最開心就係下面舊豆腐!
大阪燒豆腐
豆腐外皮已經炸到金黃色脆脆地,但入面就依然係一舊軟豆腐

成舊咬落去真係口感十足,味道咸酸甜均勻,讚呀!
吞拿魚香辣奇脆卷,鰻魚忌廉芝士卷
最後就加多2舊壽司啦:吞拿魚香辣奇脆卷同鰻魚忌廉芝士卷

吞拿魚香辣奇脆卷其實就係吞拿魚壽司再瀟一層蒜香

辣味唔係特別覺,但呢個配合口感相當唔錯

而鰻魚忌廉芝士卷,表面個塊鰻魚好香又冇骨,一流!

但好似又食唔到咩忌廉芝士lu

估唔到食日本放題嘅熟食都咁好味!

下次去食一定會叫多啲
2017-01-26 265 瀏覽
today, i went to have Japanese Buffet with my colleagues and I found the meal is super extraordinary. No doubt, we must order sashimi. The sashimi in these buffets are awesome. I give high marks for freshness, taste  an presentation. Salmon sashimi is the all-time local favourites, its texture is soft ad smooth such that your teeth gradually sink in to release all that juicy heaven.  Tuna and squid are popular choices as well with no compromise on the three aforementioned benchmarks.  Tiger shrimp are fresh and clean. I really like spicy sauce, it recalls my memory in Thailand trip.

the Ginseng chicken soup is pretty surprising! although the size is not large, i can smell the heavy taste of Ginseng. The soup really suits ladies. In fact, i feel quite disappointed for the chicken meat as the meat is a bit dry. I think this restaurant indeed provides plenty of drinks and hot food, which provide the customers variety of choices. The warship roll with soft shell crab and sea urchin are super tasty, we have encored it for three times!
For the ice-cream, the milktop icecream is extraordinary. it is really soft and creamy, and the sense of salty mix with the heavy milk taste, i swear i will come back for the icecream. The staffs are nice and efficiency. it gives me good impression!
2017-01-26 445 瀏覽
食放題lunch一定揀大喜屋款色多又坐得舒服lunch因爲少人d4個人都坐到6人枱!而且都無漏過單!帶子極鮮甜一d都唔腥帶子仲要好滑切得啱啱好,食落唔太薄有質感!呢間放題最好就係lunch放題都有蟹腳青口呢d酒店buffet先有的冷盤食青口真係勁好食非常肥美新鮮推介推介!海膽手卷都係我最愛啊好大塊海膽一d都唔腥鮮甜到不得了超級好味紫菜仲要好脆,飯的水份又岩岩好最緊要唔太大件,一口就食得曬仲有肚食其他野呢個雪爐真係一流佢係sea salt味非常滑,又唔會太甜雖則每人只限一杯但都好正,完全為呢餐放題劃上完美句號
放題lunch一定揀大喜屋

款色多又坐得舒服

lunch因爲少人d

4個人都坐到6人枱!

而且都無漏過單!
帶子
帶子極鮮甜

一d都唔腥

帶子仲要好滑

切得啱啱好,食落唔太薄有質感!
青口

好大塊海膽

一d都唔腥

鮮甜到不得了

超級好味

紫菜仲要好脆,飯的水份又岩岩好

最緊要唔太大件,一口就食得曬

仲有肚食其他野
Ice  cream
呢個雪爐真係一流

佢係sea salt味

非常滑,又唔會太甜

雖則每人只限一杯
但都好正,完全為呢餐放題劃上完美句號
午餐
帶子
青口
海膽手卷
Ice  cream
2017-01-24 219 瀏覽
今晚去銅鑼灣行街所以一早book定夜晚去食大喜屋。Book 左8:45呢個時段但早左到所以要係電梯大堂排隊等上去。上到走廊有少少窄但店員都好快安排位置 雖然我地兩個人去但好彩book左位 有一張三四人枱比我地所以位置好闊落餐單款式好多 中日美食集齊一坐低馬上叫左頭盤 凍蟹同凍蝦頭盤肉質結實 味道鮮甜刺身款式都多 同埋都好厚身另外榴槤控可以試下佢個脆炸貓山王!好重榴槤味加上外面脆口包你食完再叫!好味指數十粒星!!芝士控可以叫炸芝士年榚,一樣好掂👍🏻重芝士味真材實料👍🏻又試左個蟹粥,不過唔夠熱同冇咩蟹味,反而粟米味仲重。另外試左牛舌同牛柳粒最後食甜品叫左個海鹽雪糕因為唔係每間放題都有。食落唔咸反而好有芝士味所以都十分推介,不過可惜只可以點一次如果唔係一定再叫多杯!

但早左到所以要係電梯大堂排隊等上去。

上到走廊有少少窄但店員都好快安排位置
雖然我地兩個人去但好彩book左位
有一張三四人枱比我地所以位置好闊落

餐單款式好多 中日美食集齊

一坐低馬上叫左頭盤 凍蟹同凍蝦

頭盤肉質結實 味道鮮甜

刺身款式都多 同埋都好厚身
另外榴槤控可以試下佢個脆炸貓山王!

好重榴槤味加上外面脆口包你食完再叫!好味指數十粒星!!

芝士控可以叫炸芝士年榚,一樣好掂👍🏻重芝士味真材實料👍🏻
又試左個蟹粥,不過唔夠熱同冇咩蟹味,反而粟米味仲重。
另外試左牛舌同牛柳粒
最後食甜品叫左個海鹽雪糕因為唔係每間放題都有。

2017-01-17
  • 脆炸貓山王
2017-01-24 185 瀏覽
今日要去銅鑼灣所以就決定喺嗰度食埋晚餐😃朋友想食放題,搵咗資料後覺得呢間大喜屋平日都幾抵食所以就去book左試下。Book咗20:45個個時段,基於平日加上呢個時段比較晏所以比左張4人枱我地👍🏻入到去佢就建議我哋叫咗海鮮先,分別有加拿大松葉蟹腳,紐西蘭青口,西班牙凍蝦同埋東風螺😋自己對青口同埋東風螺麻麻所以淨係叫左加拿大松葉蟹腳同西班牙凍蝦😆加拿大松葉蟹腳十分好味!好易剝到啲蟹肉出嚟又有鮮甜!無得頂呀😍朋友有食青口,覺得青口都係普通不過就對加拿大松葉蟹腳讚不絕口😝第二輪梗係唔小得刺身啦!好多刺身選擇,壽司方面亦都有係,包搵到你想食既刺身,壽司刺身方面我就最鍾意食虎蝦而壽司方面我就揀花之戀😋我係個榴槤迷所以梗係要試佢嗰個脆炸貓山王啦!好食到我不定叫😋😋😋食到停唔到!榴槤迷一定要試!另一好吃推介係羊架!食落juicy夠味又唔鹹,肉質仲好滑添😋😋自己食左三件!實在太好食😍😍最後甜品就揀左海鹽雪糕,幾特別唔錯唔錯😋不過只可以食一杯😢服務方面:放題總會有一兩次漏單既,同個服務員講佢都會好耐心問我地點左咩跟住即刻補返比我地。點緊食物又會過黎拎左d寫好既點單紙先!服務態度100分👍🏻👍🏻
今日要去銅鑼灣所以就決定喺嗰度食埋晚餐😃朋友想食放題,搵咗資料後覺得呢間大喜屋平日都幾抵食所以就去book左試下。Book咗20:45個個時段,基於平日加上呢個時段比較晏所以比左張4人枱我地👍🏻入到去佢就建議我哋叫咗海鮮先,分別有加拿大松葉蟹腳,紐西蘭青口,西班牙凍蝦同埋東風螺😋自己對青口同埋東風螺麻麻所以淨係叫左加拿大松葉蟹腳同西班牙凍蝦😆加拿大松葉蟹腳十分好味!好易剝到啲蟹肉出嚟又有鮮甜!無得頂呀😍朋友有食青口,覺得青口都係普通不過就對加拿大松葉蟹腳讚不絕口😝第二輪梗係唔小得刺身啦!好多刺身選擇,壽司方面亦都有係,包搵到你想食既刺身壽司刺身方面我就最鍾意食虎蝦而壽司方面我就揀花之戀😋我係個榴槤迷所以梗係要試佢嗰個脆炸貓山王啦!好食到我不定叫😋😋😋食到停唔到!榴槤迷一定要試!另一好吃推介係羊架!食落juicy夠味又唔鹹,肉質仲好滑添😋😋自己食左三件!實在太好食😍😍最後甜品就揀左海鹽雪糕,幾特別唔錯唔錯😋不過只可以食一杯😢服務方面:放題總會有一兩次漏單既,同個服務員講佢都會好耐心問我地點左咩跟住即刻補返比我地。點緊食物又會過黎拎左d寫好既點單紙先!服務態度100分👍🏻👍🏻
2017-01-17
$228 (宵夜)
  • 羊架
✿╮❤╭✿ ✿雜感女生 好味日記✿ ˚*•✰。大喜屋.正日菜+靚中菜。✰•*˚ ✿✿舌尖上的銅鑼灣✿✿ ❤餓底飯聚❤ ❤ 銅鑼灣是我最愛的搵食地點,因為夠集中,又多元化 去食放題,很多時朋友都會大點特點刺身 今次上去大喜屋,為的不只是刺身,凍海鮮 更是為了特別精緻的「放題中菜小點」 先來一個黑松露帶子沙律 刺身帶子賣相好,味道鮮甜 黑松露味香口,十足西餐前菜一樣 吉品鮑汁燴花膠 味道非常香濃 吉品鮑汁令原本只有彈牙的花膠更香更滑 冬菇又大又厚肉,索汁又好味! 最正的是:可以追加任食! 瑤柱扒豆苗 又一榮譽之作!香噴噴,嫩嫩的豆苗上,有不少瑤柱 值得一點! 古法五香煮和牛筋腩 牛筋腩香腍入味,而且白蘿蔔切莫放過 超入味又香軟! 首爾人參滋補雞鍋 看見就知足料!香香的人參味,最0岩熱愛藥材湯補身的本小姐 特別是最近這冰冷的日子,一鍋足料熱湯,必點! 特色壽司們——請起筷: 龍蝦沙律加州卷、鰻魚忌廉芝士卷 牛油果軟殼蟹卷、鵝肝牛肉卷、芒果大蝦沙律卷 海膽手卷等等,都是認真用心製作 沒有HEA做的成份!特別是海膽手卷 超甜的海膽!滿滿的入口! 而甜點之中,尤推薦榴槤

雜感女生 好味日記

˚*•。大喜屋.正日菜+靚中菜。•*˚

✿✿舌尖上的銅鑼灣✿✿

餓底飯聚

銅鑼灣是我最愛的搵食地點,因為夠集中,又多元化

去食放題,很多時朋友都會大點特點刺身

今次上去大喜屋,為的不只是刺身,凍海鮮

更是為了特別精緻的「放題中菜小點」

先來一個黑松露帶子沙律

刺身帶子賣相好,味道鮮甜

黑松露味香口,十足西餐前菜一樣

吉品鮑汁燴花膠

味道非常香濃

吉品鮑汁令原本只有彈牙的花膠更香更滑

冬菇又大又厚肉,索汁又好味!

最正的是:可以追加任食!

瑤柱扒豆苗

又一榮譽之作!香噴噴,嫩嫩的豆苗上,有不少瑤柱

值得一點!

古法五香煮和牛筋腩

牛筋腩香腍入味,而且白蘿蔔切莫放過

超入味又香軟!

首爾人參滋補雞鍋

看見就知足料!香香的人參味,最0岩熱愛藥材湯補身的本小姐

特別是最近這冰冷的日子,一鍋足料熱湯,必點!

特色壽司們——請起筷:

龍蝦沙律加州卷、鰻魚忌廉芝士卷

牛油果軟殼蟹卷、鵝肝牛肉卷、芒果大蝦沙律卷

海膽手卷等等,都是認真用心製作

沒有HEA做的成份!特別是海膽手卷

超甜的海膽!滿滿的入口!

而甜點之中,尤推薦榴槤炸彈!與燕窩奶凍!

最後來個高級冰淇淋(1人只可選1客)

又心滿意足了!

小評:
味道:★★★★★

環境:★★★★☆

服務:★★★★★

衛生:★★★★☆

抵食:★★★★☆
題外話/補充資料: BOOK定台穩陣,因為超多人,好味的說, 280元有找一位,以銅鑼灣的地段及食物質素,抵晒!
2017-01-20
5 分鐘 (堂食)
2017-01-19 1316 瀏覽
今日去接老公收工,所以一早睇定銅鑼灣附近有咩好食,尖沙咀大喜屋就食過,銅鑼灣呢間就第一次去,搭lift上到去一出,條走廊都幾窄,侍應都好好咁同我地講book左位既6點先上黎就得唔洗係上面等~好在有book位6點就即刻入得~呢間放題既座位都夠晒闊同舒適~我最怕張枱太細張擺完盤刺身已經無晒位首先梗係落左刺身先,刺身都好新鮮⋯特別係三文魚同劍魚~劍魚刺身唔係到到放題有~好好味另外想讚下佢地既海膽手卷, 海膽份量好多,食到差不多到底都仍然食到而且好鮮味不過成個手卷個size都好大,唔敢再嗌多幾個,怕好快飽呢榴連炸蛋都係我覺得好出色既鍾意榴連既人必定要試下,未食都聞到陣榴連味,好香! 咬落去啖啖榴連溶不得了呢隻有汽既桃味酒都唔錯, 可以一試,好易入口,啤酒味唔重,相反桃味好重,不過都唔敢飲太多,老公話太易入口既啤酒好易飲酒左都唔覺甜品有我好鍾意既milk top不過只有一杯,不是任食的喔埋單$228+1 抵食食足兩個鐘
好在有book位
6點就即刻入得~

呢間放題既座位都夠晒闊同舒適~
我最怕張枱太細張擺完盤刺身已經無晒位
首先梗係落左刺身先,
刺身都好新鮮⋯特別係三文魚同劍魚~
劍魚刺身唔係到到放題有~
好好味
而且好鮮味
不過成個手卷個size都好大,唔敢再嗌多幾個,怕好快飽呢
榴連炸蛋都係我覺得好出色既

鍾意榴連既人必定要試下,
未食都聞到陣榴連味,好香!
咬落去啖啖榴連溶
不得了
甜品有我好鍾意既milk top

不過只有一杯,不是任食的喔
埋單$228+1 抵食

食足兩個鐘