2021-11-24 90 瀏覽
地方雖然不大,但設計得宜,大家坐得非常舒服😌!侍應先送上香氣四溢的桃茶😄,然後我們再決定食什麼🤔大部分食 Shabu Shabu Sukiyaki pot😆,三個和牛、一定豚肉而已!另外一個食 Tuskimi Yakiniku Rice bowl !前菜包括鷄卷當送上主菜的時候,大家一起拿起手機影相,因為真的幾吸引😄日本珍珠米飯🍚ok野菜鍋內包括豆腐、冬菇、金針菇..和牛及豚肉切得很薄,所以很容易熟😁最期待的當然是是日甜品有海鹽及雲呢拿味!我當然食海鹽味😁
地方雖然不大,但設計得宜,大家坐得非常舒服😌!

侍應先送上香氣四溢的桃茶😄,然後我們再決定食什麼🤔

Shabu  Shanu

牛肉丼

前菜包括鷄卷

當送上主菜的時候,大家一起拿起手機影相,因為真的幾吸引😄

日本珍珠米飯🍚ok

野菜鍋內包括豆腐、冬菇、金針菇..
和牛及豚肉切得很薄,所以很容易熟😁

最期待的當然是是日甜品

有海鹽及雲呢拿味!我當然食海鹽味😁
海鹽雪糕
Shabu  Shanu
牛肉丼
海鹽雪糕
喰楽已經成功做到”食飯的快樂”🥰💕🥰🥰💕🥰💕🥰💕💕🥰💕🥰上次walk-in食唔到,今次book定位就可以食到好西啦🤗餐廳同時段只會做4枱客人,而且不設搭抬,客人與客人之間亦都會有屏風隔開,私隱度同空間感都好足夠👍🏻晚餐時段,餐廳提供會關西式壽喜燒套餐,同平日我地用壽喜燒汁打邊爐唔同,關西式壽喜燒係會做到燒既效果,半煎半煮肉汁唔會流失之餘仲可以好滑好juicy😋😋全晚既壽喜燒都有專人席前負責煮理,職員仲會好貼心問想食咩生熟程度👍🏻而且職員比例係一個人對一枱,所以職員都會逐一介紹菜式,絕不馬虎趕時間,務求帶比食客最佳的飲食體驗😋晚市套餐會提供日本、澳洲同埋美國牛選擇,而我地就揀左有180g肉既“肉類復仇者“可以一次過可以試晒油花超多既日本和牛、肉味較出既美國牛同埋兩者之間既澳洲牛🤗✨🎈肉類復仇者 $458/pp🥢白桃烏龍茶未飲已經聞到好香,就算沖第二次翻沖都仲好夠味👍🏻🥢前菜三式-和牛餃子-蟹膏蟹子玉子燒-貝柱櫻花蝦沙律好有heart好有驚喜既前菜,仲提供埋食既順序👍🏻和牛餃子夠juicy好香,而鋪滿蟹膏蟹子既玉子燒好正,滿滿既蟹膏放入口超滿足🥰至於貝柱櫻花蝦配埋沙律菜好fresh好開胃,
喰楽已經成功做到”食飯的快樂”🥰
💕🥰🥰💕🥰💕🥰💕💕🥰💕🥰

🎈肉類復仇者 $458/pp
🥢白桃烏龍茶
未飲已經聞到好香,就算沖第二次翻沖都仲好夠味👍🏻

🥢前菜三式
-和牛餃子
-蟹膏蟹子玉子燒
-貝柱櫻花蝦沙律
好有heart好有驚喜既前菜,仲提供埋食既順序👍🏻和牛餃子夠juicy好香,而鋪滿蟹膏蟹子既玉子燒好正,滿滿既蟹膏放入口超滿足🥰至於貝柱櫻花蝦配埋沙律菜好fresh好開胃,開定個胃等和牛🤣🤣

🥢日本A5和牛牛肩胛芯
🥢日本A5和牛牛板腱
🥢日本A5和牛牛頸脊
🥢日本A5和牛牛肩
🥢美國SRF和牛牛板腱
🥢澳洲M9和牛牛肩胛
🥢日本產雞蛋
唔好以為mix左就一定食得少日本和牛,今次我地就食到4款日本和牛唔同既部位😋😋講真4款食落真係會食到有d唔同,不過真係塊塊都好味🤣🤣點左蛋漿又會有唔同口感😋至於澳洲牛同美國牛比較,我個人就鍾意澳洲牛多d,因為又淋又重油花,而朋友就好欣賞美國牛濃濃既牛肉味🤗果然人人對牛肉既喜好都好唔同🙊

🥢野菜拼盤
和牛與和牛之間,店員都會一邊煮唔同野菜相隔,野菜吸收左d醬汁同牛肉汁份外好味,連平時極少食菜既朋友都肯全部食晒🤣🤣除左野菜之外,豆腐同芋絲吸左味之後又係超正😋😋

🥢雜炊飯
食到最後店員會再用壽喜燒汁煮一個雜炊飯,每人大約會有大半碗分量,如果細食既朋友記得要留肚,一開始唔好食咁多白飯🤣🤣
雜炊飯既材料都唔少,有較油既和牛粒、雞蛋,飯素等等🤗🤗

🥢是日甜品
最後當然係有個雪糕作結,今晚我地係有豆腐味雪糕,豆味香濃😋唔知係唔係因為面層燒過,食落口個味更加出🤗

總括而言,幾百蚊可以食到咁高質既壽喜燒,仲有咁好既service,真係性價比好高👍🏻 快d訂位去試下🤗🤗至於午餐時段仲有唔同定食同埋shabushabu提供😋
2021-11-07
  • 肉類復仇者
  • 前菜
  • 三式前菜
2021-11-14 103 瀏覽
駱駝漆大廈一直都深受食客歡迎,有著形形色色的小店。最近發掘了一間沒有過多推廣,但路過就已經會被香氣吸引的壽喜燒專門店~店內走日式小清新的裝潢風格,沒有令人壓迫的華麗感,反而多了一份家庭溫暖感覺。餐廳單一賣壽喜燒,但就有不同級別的肉類選擇,豐儉由人。【白桃烏龍茶】一入座店員就會呈上一壺茶,原本以為沒有什麼特別,但一到出來就聞到一陣白桃的香氣~原來老闆特別調配了這款白茶,味道非常清新,簡直想打包一些回家!【前菜】套餐已經包括了前菜、壽喜燒、釜飯和甜品。單是前菜已經有三款,有拖羅和牛壽司、蟹膏玉子燒、燒牛肉,賣相都非常吸引。【日本產A5和牛】既然要食壽喜燒,當然要選油脂最豐富的日本和牛!和牛雪花分布平均,油脂非常豐富,入口必定充滿牛油香~整個烹調過程會有職員在席前負責,所以完全不用擔心出品質素。由於整個烹調過程都會在前席處理,所以整個餐廳都洋溢著壽喜燒醬汁的香氣,令人食慾大增~壽喜燒醬汁經過廚師特調,醬汁非常濃淍,味道濃郁偏甜,配白飯一流!和牛輕輕煎過,帶出了油脂香味,入口即溶。大蔥吸收了醬汁和牛油,份外鮮甜!除了牛肉外,蔬菜籃也很出色,跟醬汁非常搭配~雖然看起來份量不多,但吃完的確撐著肚子

餐廳單一賣壽喜燒,但就有不同級別的肉類選擇,豐儉由人。

【白桃烏龍茶】

【前菜】

【日本產A5和牛】

除了牛肉外,蔬菜籃也很出色,跟醬汁非常搭配~雖然看起來份量不多,但吃完的確撐著肚子了!

當以為壽喜燒已經食完之際,職員就馬上開始準備釜飯~釜飯的配料和份量可以按照食客的喜好去選,味道不會太過濃郁,作為最後一道菜非常圓滿~(飽)

甜品
雖然已經吃飽,但甜品還是不能放棄。甜品簡單為豆腐雪糕,沒有太大期望,但也沒有令人失望,豆香濃,不會太過甜膩,吃完就心滿意足地回家,順便約定下一次二訪了~(笑)

2021-11-13 92 瀏覽
晚餐有幾款肉可以揀因為想咩都試就揀左肉類復仇者,所有款都可唔可以食到,又唔係貴好多侍應會煮埋俾你食,好似去返大阪咁一跟煮會一路介紹唔同肉有咩特點到最後仲會有個炒飯食完d肉都好飽其實前菜同甜品都好好味
晚餐有幾款肉可以揀
侍應會煮埋俾你食,好似去返大阪咁
一跟煮會一路介紹唔同肉有咩特點
到最後仲會有個炒飯
食完d肉都好飽其實
前菜同甜品都好好味
2021-11-12 307 瀏覽
之前係FB見朋友去食壽喜燒,影出嚟啲牛肉好得,好吸引;一於今晚去觀塘「喰楽」食下先,最後我們揀了「關西風壽喜燒 Sukiyaki - 肉類復仇者 $458/person」,套餐包括:1️⃣ 三式前菜🥗 帶子刺身沙律 好新鮮,帶子鮮甜好味🐮 煎A5和牛,好有牛味🥟 和牛餃子 味道香濃又富有肉汁2️⃣ 肉類復仇者 (附日本產雞蛋) 包括🥢 肩胛心,食落口好有牛味,職員叫我們先食一半,品嘗牛肉原味,另一半則佔染生雞蛋一起食用,口感會更覺嫩滑🥢 澳洲牛阪腱,肉味比之前的較特出🥢 沙巴當 (Zabuton),牛肩胛部的下部,職員說佢有另一個別稱叫「日本軟墊」🥢 美國SPF肩胛芯 (上肩),味道會再特出一些,但因纖維相對上比較多,嫩滑程度則較粗糙🥢 三筋阪鍵牛,好有咬口,肉質編淋🥢 曰本肩肉 與野菜一起煮,令牛肉帶有野菜甜味;同時,野菜也吸收牛肉嘅味3️⃣ 野菜拼盤野菜拼盤 樣樣都幾新鮮4️⃣ kuuraku 特式飯點材料 包括櫻花蝦、蛋、牛肉、紫菜,飯 烹調而成,最後加上蔥花;特式飯濕濕地,口感幾特別5️⃣ 是日甜品豆腐雪糕價格💰:$1,007 ($916 + 服務費$91)
套餐包括:

1️⃣ 三式前菜
🥗 帶子刺身沙律 好新鮮,帶子鮮甜好味
🐮 煎A5和牛,好有牛味
🥟 和牛餃子 味道香濃又富有肉汁

2️⃣ 肉類復仇者 (附日本產雞蛋) 包括
🥢 澳洲牛阪腱,肉味比之前的較特出
🥢 三筋阪鍵牛,好有咬口,肉質編淋
🥢 曰本肩肉 與野菜一起煮,令牛肉帶有野菜
甜味;同時,野菜也吸收牛肉嘅味
飯、日本產雞蛋

kuuraku 特式飯點
kuuraku 特式飯點

5️⃣ 是日甜品
豆腐雪糕

價格💰:$1,007 ($916 + 服務費$91)
2021-11-11 1184 瀏覽
太耐無去日本,好想食壽喜燒,所以就上網搵到呢間餐廳,結果就搵到位於觀塘的喰樂。餐廳有幾款壽喜燒套餐,最後我同朋友揀咗個咩都有既「肉類復仇者」套餐 $458/位。點完餐後,店員會先送上白桃烏龍茶,茶味香濃,聞起來有白桃香味,十分清新。三式前菜 - 包括了🥢帶子刺身沙律、🥢煎A5和牛、🥢壽喜燒燒和牛餃子。帶子刺身非常新鮮。牛肉餃子有驚喜「肉類復仇者」$458/person🥢牛肩胛心 - 是日本熊本A5和牛,肩胛心,是位於牛肩胛肉的中心,厚度均勻,脂肪含量低,富有嚼勁,牛味重🥢澳洲牛板腱 - 牛板腱肉質會更細緻,鮮嫩不油膩,更為健康無負擔,肉味更出🥢沙巴當 - 沙巴當(Zabuton)其實係日本叫法(ザブトン),大概指牛肩胛部的下部,接近肋骨的部分,含有均勻緊密的霜降油花,油脂的甘甜與肉的美味並存,比牛肩胛芯油脂更豐富,外型如軟墊般一樣軟腍🥢美國SPF肩胛芯 (上肩) - 牛味會再出啲,因為纖維比較多,所以比較鞋口🥢三筋阪鍵牛 - 有咬口,偏淋身🥢日本肩肉 - 好有甜味,所以和蔬菜一齊煮,令蔬菜吸收牛肉的甜味,變得更力好美味附日本產雞蛋🥚和米飯🍚🥢野菜拼盆🥗 – 非常豐富的拼盆包括娃娃菜、

白桃烏龍茶

「肉類復仇者」$458/person
肉類復仇者

🥢三筋阪鍵牛 - 有咬口,偏淋身

附日本產雞蛋🥚和米飯🍚
日本產雞蛋

🥢野菜拼盆🥗 – 非常豐富的拼盆包括娃娃菜、皇帝菜、冬菇、豆腐、京蔥、甘筍、洋蔥及芋絲;全部都非常新鮮,與香濃的特製醬汁拼湊一起,味道濃郁又惹味。
野菜拼盆

🥢kuuraku 特式飯點 - 當所有牛和蔬菜都吃完,店員就會為你煮一個炊飯,材料有牛肉粒、櫻花蝦、雞蛋、日本米、京蔥及自家汁醬,炊飯香氣撲鼻,飯是半濕的狀態。

最後店員送上是日甜品:🥢豆腐雪糕
豆腐雪糕

題外話/補充資料:店內不是很多位置,如果想試的朋友仔記得訂位
白桃烏龍茶
日本產雞蛋
野菜拼盆
  • 野菜拼盤
2021-11-10 87 瀏覽
The impression we had after our recent visit to this small, decent Japanese restaurant was that “simple is flavourful”.In terms of its decor & menu, it’s all about the kind of simplicity that can enhance one’s dining experience. Its minimalist interior design - wooden tables with no fancy decorations, & adequate space to make one feel one’s privacy is respected, makes it an inviting, comfortable place to dine and catch up with friends. With all main items set out on one single page, the lunch me
In terms of its decor & menu, it’s all about the kind of simplicity that can enhance one’s dining experience. Its minimalist interior design - wooden tables with no fancy decorations, & adequate space to make one feel one’s privacy is respected, makes it an inviting, comfortable place to dine and catch up with friends. With all main items set out on one single page, the lunch menu offers a good selection of shabu shabu sukiyaki lunch sets.
When our order was served, we each had in front of us a wooden tray holding a hot pot on a burner, a bowl of rice, a raw Japanese egg on a small bowl, & a plate of three appetisers, all of which lay comfortably on the table with enough space for the plates of meat that came with the hot pot. Despite there being no additional sauces or seasonings, our pots provided a flavourful soup base for our choice of meat - Japanese A5 wagyu, Australian M9 wagyu and Hokkaido pork. Instead of fancy plating or seasoning, the freshness of the meat & veggies was the secret recipe the chef had for us. The caring service we had, especially when the gel fuel for our hot pot needed replacement, deserved special mention. Last but not least, the Haagen-Dazs ice cream as dessert was icing on the cake!
All in all, simply because of the quality of the ingredients & the cosy environment, we had a scrumptious lunch which we enjoyed to our heart’s content.

Japanese  A5  Wagyu  Shabu  Shabu  Sukiyaki  Hot Pot
Japanese  A5  Wagyu  Shabu  Shabu  Sukiyaki  Hot  Pot
2021-11-08
2021-11-03 112 瀏覽
繼續留在香港想念日本的美食,去到位於駱駝漆大廈的 喰樂Kuuraku,食關西風壽喜燒。餐廳座位不多,建議預先訂位,以免撲空。晚市只供應壽喜燒,套餐的分別在於和牛的來源地和級數有分別,可按個人口味選擇。這天比較貪心,於是選擇了肉類復仇者套餐,一網打盡來自各地的和牛。首先吃的是三款前菜。蝦刺身經過大廚悉心調味,鮮甜可口。玉子燒上面擺放的是蟹膏和蟹子,蟹獨特的香味和玉子燒味道非常配合,令人難忘。吞拿魚壽司即是另一個非常可口美味的前菜,吞拿魚的魚香在口腔縈繞着。飲品是白桃烏龍,據店員介紹,只需焗5分鐘就可以飲用,飲完這一壺之後,店員會再添加熱水。這款茶味道很清新,帶着輕輕的甜,非常特別。牛肉有齊各款,全部有店員幫忙烹調,不需操心。牛板鍵的部位,分別吃過澳洲和日本的,前者口感比較軟,咬起來不需太費勁,後者味道比較濃,牛肉香味出色。另一款美國牛肩胛是我很喜歡,因為比較有咬口,牛味亦見香濃。伴隨和牛的是一碗白飯,還有野菜拼盤,當中包括娃娃菜、蘿蔔、冬菇、洋蔥和火箭菜等等,種類豐富。店員在烹煮和牛期間會定時加入蔬菜,讓蔬菜吸取牛肉汁、油脂和香味,令蔬菜非常軟腍,而且充滿各款牛的滋味。最後,店員會即場炒

餐廳座位不多,建議預先訂位,以免撲空。

最後,店員會即場炒飯給食客。材料用上日本新鮮雞蛋、櫻花蝦、海苔和芝麻等等,炒飯香有豐富口感,因為炒飯本身軟腍,但櫻花蝦和海苔以及芝麻均香脆,形成一個令人難忘的對比。

最後是以雪糕甜品完結。
2021-10-20
5 分鐘 (堂食)
2021-10-31 522 瀏覽
人逢喜事精神爽,要吃一餐好的慶祝一下,所以去喰楽食關西風壽喜燒。餐廳位於觀塘駱駝漆大廈,人流暢旺,需於預留充足時間乘搭升降機。關西風壽喜燒以三式前菜開始。三式前菜分別有蟹籽蟹膏玉子燒、吞拿魚飯團和生蝦刺身。玉子燒上的蟹籽蟹膏味道香濃,口感也和玉子燒截然不同,這有趣的對比令我對玉子燒留下很深刻的印象。吞拿魚經免治後香氣四溢,入口即溶,這口感也和白飯形成強烈對比。生蝦刺身新鮮爽甜。飲品配白桃烏龍茶,焗五分鐘即可飲用,味道非常清香,即使翻沖也不失其香味。主角是各肉類,餐牌提供五個選項,主要以產地和級數分別。由於選擇困難症發作,於是就要肉類復仇者。澳洲牛板鍵較軟淋,入口即溶,層次會比較少。美國牛肩胛相對煙韌身,有嚼勁,口感比較實淨。日本牛板鍵甜味比較特出和濃烈,越咬越濃。日本和牛纖維比較多,是另一款富嚼勁之選擇。雖然煮食爐放餐桌上,但整個過程是由侍應一手包辦,食客無需操勞。首先用牛脂把平底鑊煎香,再把各類牛肉煮熟,中間會放入不同蔬菜,當蔬菜吸收了牛肉香味和油份之後,蔬菜的香甜以外,牛肉的香味亦牢牢地鎖入蔬菜之中,味道更上一層樓。所以今晚晚飯配搭的野菜拼盤,可說是令整個關西風壽喜燒神來一筆。個人

雖然煮食爐放餐桌上,但整個過程是由侍應一手包辦,食客無需操勞。首先用牛脂把平底鑊煎香,再把各類牛肉煮熟,中間會放入不同蔬菜,當蔬菜吸收了牛肉香味和油份之後,蔬菜的香甜以外,牛肉的香味亦牢牢地鎖入蔬菜之中,味道更上一層樓。所以今晚晚飯配搭的野菜拼盤,可說是令整個關西風壽喜燒神來一筆。個人私心這款京蔥,爽脆、香甜。

除了吃牛肉期間的一碗白飯以外,結尾還有一個特色飯點,當中以新鮮雞蛋、海苔、蔥和櫻花蝦組合,成品是一個濕潤度很高的炒飯。由於當時已經非常飽足,所以這是一個少飯的炒飯成品,香氣四溢,軟潤細滑。

甜品是非常清新的綠茶雪糕,頂頭有輕微烤香過的感覺,非常滿足。

2021-10-31 84 瀏覽
今日嚟到觀塘區工下大廈食牛肉,因為食咗太多日住家飯決定出去食吓好嘢呢度主打食和牛我哋嗌左個二人餐,一嚟就有三款頭盤,有蝦肉,吞拿魚他他配壽司飯仲有蒸蛋,淨係前菜都已經好開胃之後我哋點左澳洲M五和牛套餐配蔬菜雜盤,先講和牛雪花比例非常多而且佢有分幾款嚟食先食咗脂肪比較少嘅蝸牛佢加埋燒汁一齊煮令到個和牛吸左燒汁嘅味道更加突出,而雪花比較多嘅和牛食落去入口即溶簡直係人生贏家,而且佢會配埋一個珍珠米嘅飯用嚟送飯簡直係冇得彈亦都可以添食呢個都係唯一嘅好處,除此之外蔬菜拼盤會有冬菇金菇蘿蔔同埋娃娃菜去烹調加上秘製醬汁去煮都係好鮮味,而最後一個炒飯份量都非常多而且吵到粒粒分明,加上紫菜同埋芝麻又係另一個層次,成晚都有一個人專門去serve我哋我哋只要坐喺度等食就可以啦,而最尾都有個甜品雪糕我哋揀咗豆腐味正正常常,呢啲服務咁嘅價錢係邊度搵面侍應都會同你地有講有笑咁感覺好舒服。總括嚟講呢度價錢同埋服務質素都係一流下次可以試其他套餐。
2021-10-21
2021-10-28 82 瀏覽
疫情關係,都仲未出得關去日本,居酒屋燒肉日本料理通通都食晒,唯獨未食餐高級牛肉料理。 俾我哋搵到間隱世喺觀塘工廠區嘅高級和牛店,位於駱駝漆大廈非常方便。一入到去成間舖頭已經好大浸和牛香味,餐廳個服務非常之好,一人一個侍應會serve一枱客,佢有幾個套餐而我地揀咗肉類復仇者,聽個名就知係一個包羅萬有嘅套餐。首先嚟咗一道茶俾我哋,係蜜桃烏龍茶,雖然係好簡單一道茶但係好香嘅烏龍味,清得來又有香。 首先嚟嘅係一度三食前菜,分別係刺身蝦,蟹膏玉子,同埋吞拿魚茸壽司,連前菜都係精緻材料。之後職員就開爐啦,好特別佢俾咗三隻碗我哋,第一隻碗係放咗個飯,第二隻款有個日本蛋,第三隻係一個吉位,方便佢煮完啲肉返嚟俾我哋。侍應好細心,每一款牛都會講解係邊個國家邊一部位,分別食咗日本,澳洲,美國和牛,三個國家當中,美國牛嘅牛味係最濃,而且係肉質最實,所以我最鍾意嘅都係日本和牛,入口即溶之餘,肉質又滑,食完亦都唔會話真係有好油膩嘅感覺,點埋日本蛋,更加將個層次提升一步。食到咁上下,廚師會煮啲蔬菜俾我哋夾肉,最後佢亦都會喺我哋面前煮埋個炒飯,少少牛肉碎配埋日本蛋,仲要加埋煮左成程嘅壽喜燒汁黎炒飯,食完仲有個豆腐雪糕,完全係為呢餐飯畫上完美嘅句號。
2021-10-22 956 瀏覽
☕️ 食物:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 /5💰 CP值:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 /5🤵🏻 服務:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 /5🛋 環境:👍🏻👍🏻👍🏻 /5這次輪到好友介紹到觀塘區找美食,也多得她做足事前準備,東找西找,找到一間隱世高質和牛壽喜燒餐廳。餐廳位於觀塘工廈裡,地點的確有點隱蔽,面積只有五張四人檯大小,那天過了午飯時間的人潮後,我們來到裝修簡約的日式小店喰楽(kuuraku)。主打關西風壽喜燒的店舖在香港不常見,關西人的壽喜燒做法就是喜歡用醬油、味醂、料理酒及砂糖去調味,可以隨時配合實際情況來增減調味。至於肉類,主要是用煎的烹調方法,先用牛脂沾鍋,再放肉去煎烤,同時適當地加入特製醬汁去調味,相比起一般關東風壽喜燒以類似火鍋形式烹調,個人認為關西風令牛肉更香口,味道亦更富層次感。當然,最後把熟牛肉沾上日本生雞蛋液的吃法,更是日式傳統方法中帶出牛肉的嫩滑質感。午市套餐可選擇不同國家及級數的牛肉,套餐已包括三式前菜、牛肉片、白飯、野菜拼盆、特式飯點及甜品,份量也不少,而且質素有保証。(若果預訂是在2pm後,餐廳會安排專屬師傅即場在客人面前煮制壽喜燒,真是很高級的享受呢!)💋 關西風壽喜燒 (日本產A5和牛15
☕️ 食物:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 /5
💰 CP值:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 /5
🤵🏻 服務:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 /5
🛋 環境:👍🏻👍🏻👍🏻 /5

💋 關西風壽喜燒 (日本產A5和牛150g) ($458)
🥟 三式前菜 – 分別有小生蝦刺身、免治吞拿魚壽司和牛肉餃子。小生蝦刺身非常新鮮,肉質彈牙,味道鮮甜。免治吞拿魚壽司正常發揮,味道不錯。而牛肉餃子則出乎意料的美味,雖然煮熟的牛肉輕微帶筋,但整體皮薄滑溜,肉汁多,調味也剛剛好。

🥩 牛肉 - 好友為我挑選了高級的日本產A5和牛套餐,其實日本和牛有多高質不用多說,但眼前看到那碟A5和牛片真讓人眼前一亮,共4款不同部位的牛肉,色澤鮮明,油脂分佈細緻,店員先用牛脂煎香牛肉,再加上特製醬汁及沾上蛋液,肉感更加細緻嫩滑,肉質方面大多軟腍,肉味亦豐富,果然高質。
(1) 牛肩胛心(Chuck):是牛隻經常運動的部位,所以肌肉發達,肉質口感較堅實,又帶creamy,但筋稍多
(2) 沙巴當(Zabuton):即上肩里脊肉,是高級牛肉的稀少部位,肉質極為豐腴,頂級油花,令人有多層次的味覺享受
(3) 牛板腱(Top Blade muscle):肉味最濃,肉質相當細嫩且油花豐富,口感很軟滑
(4) 後腰脊肉(Sirloin):是牛隻極少運動到的部位,脂肪少又鮮嫩,口感細緻又有嚼勁,比較多肉汁

🥗 野菜拼盆 – 非常豐富的拼盆包括娃娃菜、皇帝菜、海鮮菇、冬菇、豆腐、京蔥、甘筍、洋蔥及芋絲;全部都非常新鮮,與香濃的特製醬汁拼湊一起,味道濃郁又惹味。

🍚 特式飯點 – 利用牛脂、迷你櫻花蝦、雞蛋、飯素、京蔥及自家汁醬煮成的濕炒飯,果然香氣撲鼻,半濕的狀態又帶另一番風味。

🍨 甜品 – 是日甜品為豆腐雪糕,豆腐味清香,雪糕質感既厚實又香滑,以它作終結既日式又大滿足。

✨ 整體:隱世高質,關西風壽喜燒 ✨
✅ 牛肉高質,醬汁出色
✅ 關西風很特別,令牛肉更富層次感
✅ 於特定時間,可安排專屬師傅即場在客人面前煮制壽喜燒
❎ 位置有點隱蔽,大廈𨋢經常排長龍
2021-10-20
慶祝紀念
生日
2021-10-18 99 瀏覽
久久沒有到日本旅行了,好想念日本的壽喜燒鍋,在香港搜索一間壽喜燒來回味一番。野菜鍋用料新鮮,份量不遜,除了多種蔬菜外,還有不少芋絲,甜而不膩的壽喜汁好味三式前菜💕自家製牛肉餃原來這店的三式前菜,會周不時更換,而我今日的前菜有蟹膏玉子、薯仔沙律及自家製牛肉餃。牛肉餃皮薄餡靚,裡面還有不少牛肉汁。主角和牛一次可品嚐三款不同產地的和牛,分別有日本、澳洲、美國。此三款不同產地和牛不論油花分布、肉的色澤及紋路等都屬於優質級數。除了和牛外,亦可品嚐到肉味濃郁、油脂豐富的北海道豚肉。
久久沒有到日本旅行了,好想念日本的壽喜燒鍋,
在香港搜索一間壽喜燒來回味一番。

三式前菜💕自家製牛肉餃

主角和牛
一次可品嚐三款不同產地的和牛,分別有日本、澳洲、美國。

除了和牛外,亦可品嚐到肉味濃郁、油脂豐富的北海道豚肉。

2021-10-16 90 瀏覽
🌸坐落喺觀塘嘅工廠區,店內雖小,但係裝潢都做得好日式好舒服,而且店內只有四張四人枱,私人空間非常足夠如果想以優惠嘅價錢食到日本和牛壽喜燒可以選擇喺午市光顧🌻食物上,無論係牛、野菜定係甜品都做得好出色最驚豔嘅係三碟小前菜都做得好有心思白飯如果有需要可以任添!店員嘅服務態度都好友善🥰而且都會留意到你要加茶或其他需要~整體~ (5粒🌟為滿分)食物:🌟🌟🌟🌟🌟環境:🌟🌟🌟🌟服務:🌟🌟🌟🌟🌟價錢:🌟🌟🌟
🌸坐落喺觀塘嘅工廠區,
店內雖小,
但係裝潢都做得好日式好舒服,
而且店內只有四張四人枱,
私人空間非常足夠

如果想以優惠嘅價錢食到日本和牛壽喜燒
可以選擇喺午市光顧🌻

食物上,
無論係牛、野菜定係甜品都做得好出色
最驚豔嘅係三碟小前菜都做得好有心思
白飯如果有需要可以任添!

店員嘅服務態度都好友善🥰
而且都會留意到你要加茶或其他需要

~整體~ (5粒🌟為滿分)
食物:🌟🌟🌟🌟🌟
環境:🌟🌟🌟🌟
服務:🌟🌟🌟🌟🌟
價錢:🌟🌟🌟

日本和牛壽喜燒
日本和牛壽喜燒
2021-10-15 111 瀏覽
如果唔係朋友叫到,自己未必知觀塘工廈入面呢間唔錯既壽喜燒。今次環境比人感覺幾warm,有日系風,個人幾鐘意既。食物方面當然主打壽喜燒,我地揀左個 "肉類復仇者聯盟" 姐係4種肉都有: 日本, 澳洲, 美國和牛 仲有北海道豚肉。前菜就叫左番茄仔沙律,海蜇 同埋一口鷄肉卷. 番茄仔好Juicy, 又夠甜。 而鷄肉卷就幾滑。食完個前菜,食壽喜燒。最先就梗係食日本和牛,油脂夠曬,入口即融。而澳洲牛係嫩既,美國牛個人感覺幾岩鐘意食牛味重既人。我地一人一碗飯,最後仲整多個烏冬添,飽曬。有人問我推薦工廈壽喜燒的話,我會介紹朋友試呢間!
我地一人一碗飯,最後仲整多個烏冬添,飽曬。
有人問我推薦工廈壽喜燒的話,我會介紹朋友試呢間!