2021-12-18 85 瀏覽
一直好鐘意食壽喜燒,觀塘新開呢間餐廳,滿足左我地既願望。環境坐得幾舒服,淡藍色牆紙有種愜意既感覺。首先上左壺白桃烏龍茶,味道清新帶甘香,冬天飲暖笠笠。一黎就黎三碟前菜,非常吸晴,最鐘意和牛餃子,最能鎖住肉汁,wasabi配燒肉都幾特別。肉類復仇者 $498 per person種類有齊晒美國產牛肉、澳洲產M9和牛同日本產A5和牛雖然最鐘意日本和牛,但食到唔同type同部位都各有滋味。澳洲和牛脂肪分佈均勻,牛味濃郁,日本和牛就多左入口即融既感覺。沙巴當口感嫩滑,三筋肉帶嚼勁,配壽喜燒汁一流。雜炊飯都唔錯,即煮即食,有齊紫菜、雞蛋、牛肉粒、櫻花蝦等配菜,飯粒充滿壽喜燒汁精華。甜品係豆腐雪糕,口感軟滑且唔太甜,味道非常好。
一直好鐘意食壽喜燒,觀塘新開呢間餐廳,滿足左我地既願望。

環境坐得幾舒服,淡藍色牆紙有種愜意既感覺。

首先上左壺白桃烏龍茶,味道清新帶甘香,冬天飲暖笠笠。

肉類復仇者 $498 per person
種類有齊晒美國產牛肉、澳洲產M9和牛同日本產A5和牛
雖然最鐘意日本和牛,但食到唔同type同部位都各有滋味。
沙巴當口感嫩滑,三筋肉帶嚼勁,配壽喜燒汁一流。

甜品係豆腐雪糕,口感軟滑且唔太甜,味道非常好。
2021-12-16 88 瀏覽
全埸得4張台, 分兩段時間入席, 想食既朋友記得訂位呀, 哩間壽喜燒係有專人幫你燒和牛既, 每食一款, 佢地都會在旁解釋, 非常細心, 由口感比較膩到肉質豐富既牛牛按次序燒比大家白桃烏龍茶味香濃, 勁解油膩先黎個和牛前盤, 包括係自家制和牛餃子(自家制)、和牛迷你丼及貝柱刺身沙律, 非常fresh, 非常開胃壽喜燒配菜拼盤我地兩個都揀左肉類復仇者, 款式已包括來自澳洲、美國及日本既牛牛, 一次過滿足所以願望部位包括日本A5和牛牛肩胛芯、牛板腱、牛頸脊、牛肩、美國和牛牛板腱、澳洲M9和牛牛肩胛, 配日本產雞蛋staff 教我地可先將牛牛食一半, 試左原味先, 剩下既沾蛋漿, 兩種風味雜炊飯: STAFF 會將飯素、櫻花蝦、洋蔥、芝麻紫菜、和牛粒等材料燴成晚飯, 大約每人有大半碗, 絕對唔需要擔心唔夠飽

白桃烏龍茶味香濃, 勁解油膩

壽喜燒配菜拼盤

2021-12-16 130 瀏覽
之前喺日本食過Sukiyaki,念念不忘,一直都好想喺香港搵返同類型嘅餐廳,竟然比我搵到喺觀塘呢一間工廈嘅隱世壽喜燒餐廳💕❤️Bookmark左好耐,終於有機會食到😋-一入到黎覺得呢到裝修好簡潔,好舒服💕呢度嘅座位唔多,只有四枱,所以想食一定要提早book定位吖❤️而且環境都絕對唔嘈架~-呢到嘅set Menu有4款可以揀,可以根據自己對肉類嘅喜好嚟㗎,而同我一樣有選擇困難症嘅話就可以揀肉類復仇者嗰個餐,咁就可以咩肉都試晒啦😉😉-一坐低店員就會比一壺白桃烏龍茶我哋,未飲淨係聞落去都已經覺得好香,而飲落去都可以飲到淡淡的白桃香味,而且烏龍茶唔會過於澀👍-1.三式前菜前菜都好有誠意,分別係貝柱刺身和風沙律,好Refreshing😋和牛丼,加上少量Wasabi,同埋生蛋漿撈飯,完全係Sukiyaki嘅前奏😆最後就有自家製和牛餃子🥟幾特別嘅味道😉-2.肉類復仇者肉類復仇者可以食盡日本、美國同埋澳洲嘅和牛❤️自己覺得唔同產地嘅分別都幾大,日本嘅和牛好明顯油花比較多,入口即溶嘅感覺最強👍而澳洲同埋美國嘅和牛就相對上比較瘦,但係肉味甚濃😋各有各好食😆而店員就會由油脂比較多嘅日本和牛開始整比我地食,咁就唔會

1.三式前菜

2.肉類復仇者

肉類復仇者可以食盡日本、美國同埋澳洲嘅和牛❤️自己覺得唔同產地嘅分別都幾大,日本嘅和牛好明顯油花比較多,入口即溶嘅感覺最強👍而澳洲同埋美國嘅和牛就相對上比較瘦,但係肉味甚濃😋各有各好食😆而店員就會由油脂比較多嘅日本和牛開始整比我地食,咁就唔會食到最後覺得好漏😆我哋仲可以根據喜好黎點生蛋漿,點完蛋漿之後嘅牛肉就會變得比較滑,仲帶一陣蛋香👍👍
3.野菜拼盤
呢個野菜拼盤多姿多彩,菜類、菇類、豆腐、紅蘿蔔等等都有❤️全部都會加入壽喜燒汁,而壽喜燒汁正正就有埋和牛嘅精華,食起上黎好正😋
4.特色飯點

食到最後,店員就會拎出炒飯嘅配料,加入埋頭先煮和牛嘅壽喜燒汁,估唔到炒出嚟嘅飯真係好正❤️食到淡淡嘅蛋香、櫻花蝦香、同埋多咗紫菜嘅口感👍
5.豆腐雪糕

食到最後就用豆腐雪糕黎作完美嘅句號❤️豆味超濃,好滑👍
2021-12-14
10 分鐘 (堂食)
2021-12-15 67 瀏覽
大約兩星期前黎到, 好在朋友預約咗因為店舖好少位 舖頭專食壽喜燒 lunch menu同dinner menu係行兩種唔同風格(關東風同關西風), 所以大家記得要注意呀關東風就好似火鍋咁樣 關西方就比較少湯,醬汁容易掛喺肉上面我哋叫做一個關東風壽喜燒同月見燒肉丼, 估唔到工廈裏面都有一間幾出色日式料理和牛上枱,油脂分佈紋理十分明顯 食落去超級嫩滑,lunch嚟講呢個係超豪華料理,配料都有幾多下, 不過湯頭有少少偏甜如果鹹返少少就比較好月見燒肉丼燒肉都好平均加埋溫泉蛋食落去好香滑下次一定要嚟試下關西風壽喜燒
大約兩星期前黎到, 好在朋友預約咗因為店舖好少位
關東風就好似火鍋咁樣 關西方就比較少湯,醬汁容易掛喺肉上面

月見燒肉丼燒肉都好平均加埋溫泉蛋食落去好香滑

下次一定要嚟試下關西風壽喜燒

2021-12-14 533 瀏覽
其實我哋一早已經決定咗book壽喜燒嚟慶祝anniversary,點知打過去幾間店都full晒,最後好彩搵到呢間喺觀塘駱駝漆嘅關西壽喜燒可以book。唔止服務態度超好,食物仲超~高~質,價錢嚟講算好抵,晚餐低至$358一個人就食到🤩,份量係多到我哋嚇親,連不嬲大食嘅我哋都食唔晒🤣 食肉獸們快啲去book嚟試吓!!▪️三式前菜▪️前菜係定時會轉換款式,當晚我哋食嘅三款都好好味!柚子大根:清新開胃和牛餃子:咬落好香牛味,爆多肉汁!和牛:好肥美🤤 可以配wasabi食,但個人覺得唔加食原味仲正▪️🐮🐮▪️🔺全晚都會有一位店員親自喺枱幫你烹調食物,一開始佢仲會好細心問你「有冇咩唔食」、「鍾意和牛全熟/生啲都唔怕」、「醬汁想要淡/正常/濃味」,會按照你嘅口味去煮💯🔺店員係會輪流烹調肉同埋蔬菜,梅花間竹咁樣俾你食,所以唔會一次過食晒啲肉咁膩,又唔會一次過食晒蔬菜咁dry~🔺附白飯及日本雞蛋呢間店主要提供三款和牛,分別係美國產SRF和牛、澳洲產M9和牛、日本產A5和牛,有唔同套餐嘅配搭可以揀。好似我哋咩都想試嘅話,就可以揀「肉類復仇者 $458/人」試晒三款和牛🤤每舊和牛都好嫩好香💯,係正到每食一舊就會忍唔

▪️三式前菜▪️
前菜係定時會轉換款式,當晚我哋食嘅三款都好好味!

柚子大根:清新開胃
和牛餃子:咬落好香牛味,爆多肉汁!

▪️🐮🐮▪️

🔺附白飯及日本雞蛋

每舊和牛都好嫩好香💯,係正到每食一舊就會忍唔住「唔」一聲嗰隻!!!日本和牛油脂比較多、肥美啲,而美國同澳洲和牛就牛味比較濃~雖然日本和牛真係最香最正,但我哋唔建議全部叫晒日本和牛,因為會超膩!

味道嚟講我哋覺得排名如下:
日本>澳洲>美國(同佢哋價錢成正比🤣)

▪️野菜拼盤▪️
超多唔同蔬菜,包括豆腐、冬菇、芋絲、豆卜、娃娃菜等,配埋壽喜燒嘅汁真係好夾好好食🤤

▪️特式飯點▪️
其實就係用剩餘嘅和牛肉汁,再加上櫻花蝦、雞蛋、紫菜等配料嚟整個炒飯。

食到呢到我哋已經超~級~飽🤣,但個飯真係好好食,吸收晒和牛嘅精華,同時又有紫菜同櫻花蝦嘅香味💯

店員都好貼心,知我哋好飽就炒少啲飯,唔好咁嘥嘢🤪

▪️甜品▪️
當晚嘅甜品係芝麻味雪糕,唔知係咪自家製㗎呢🤔 真係超香濃芝麻味,食埋個雪糕成餐飯好滿足💛

▪️飲品▪️
白桃🍑烏龍,套餐包埋的,幾解膩同埋飲咗成晚都未飲完🤣
  • 肉類復仇者
2021-12-12 457 瀏覽
有朋友話呢間壽喜燒好抵食,所以決定嚟試下間店真係好細,座位同座位之間隔得遠,都幾有私隱,坐得都幾舒服,不過當我地揀緊食咩嗰陣,就聽到電鑽聲,好彩5分鐘左右就完我地揀咗B 日本產A5和牛同埋D 肉類復仇者有壺白桃茶俾我地~好香桃味仲會不停refill前菜有細和牛飯,和牛餃子同帶子沙律,味道不錯,特別想講餃子皮好滑上面係日本產A5和牛,下面係肉類復仇者,仲有野菜拼盤全程都有人serve服務好好,好細心,會問我地想啲牛煮熟啲定冇咁熟都ok, 煮蔬菜嘅時候亦會問食唔食洋蔥之類每次遞上肉類都會講埋係咩肉,味道大約會係點我同朋友都覺得舊舊牛嘅味都差唔多,都好味同埋呢啲牛都唔係勁多脂肪入口即溶嗰啲,而係幾好咬口嘅,我地都鍾意呢種而蔬菜都煮到好入味,食下牛又食下菜,冇咁膩,同埋有碗白飯!白飯係可以refill, 不過我就唔建議,因為之後仲會煮個雜炊飯(?)俾我地食雜炊飯材料食到呢到已經好飽!最後仲有個豆腐雪糕!豆腐味好重,好滑,有解膩嘅感覺咁我已經唔係第一次食壽喜燒,呢間嘅食物&服務質素完全係比得上出面嘅貴貴壽喜燒餐廳,真係好抵食(不過亦要接受到工廈環境係比較普通)好推薦呢間小店
有朋友話呢間壽喜燒好抵食,所以決定嚟試下

我地揀咗B 日本產A5和牛同埋D 肉類復仇者

有壺白桃茶俾我地~好香桃味
仲會不停refill

上面係日本產A5和牛,下面係肉類復仇者,仲有野菜拼盤

全程都有人serve
每次遞上肉類都會講埋係咩肉,味道大約會係點

我同朋友都覺得舊舊牛嘅味都差唔多,都好味

雜炊飯材料

食到呢到已經好飽!最後仲有個豆腐雪糕!
豆腐味好重,好滑,有解膩嘅感覺

豆腐雪糕

好推薦呢間小店
豆腐雪糕
《🇯🇵完全估你唔到 隱世高CP值壽喜燒🥢》試過2次係屋企食Sukiyaki,愛上咗壽起燒汁嘅味道,近排太懶冇煮嘢食,去咗近日好多人介紹好多人食嘅壽喜燒餐廳。店舖唔算大,只有4張枱,中間有日式屏風隔住,一定要book位先嚟呀,walk in未必有位㗎,特別係近排呢間舖咁hit咁多人食。佢哋而家晚市做兩round, 分別係6-8pm, 8-10pm兩場呢到staff比例同食客係1:1枱,開頭我哋以為要自己燒肉,原來每枱都會有staff幫手燒,仲會話我哋知每款牛嘅名,產地係邊,介紹吓邊款最好食最腍,呢個service完全值回票價👍🏻真心100分💯🍑白桃烏龍茶🍵開始前就有茶預備咗係到,木製托盤上仲有lace,感覺又靚又有心👍🏻白桃味又香又濃,加咗2次水都仲好重桃味,飲落舒服😌🉐推介🉐🥗前菜三式🥢貝柱櫻花蝦沙律香煎和牛飯和牛餃子好有心思嘅前菜,仲同我哋講解材料有咩、食用次序,十分細心👍🏻前菜一啲都唔馬虎,貝柱櫻花蝦沙律好味,貝柱唔細,有肉地;和牛飯好香唔韌又靚,仲有啲蛋汁一齊,個飯特別香特別好食;和牛餃子豐富饀料,完全係高質嘅前菜配搭🉐推介🉐🐮肉類復仇者👥💰$498/person呢個同日本產A5
《🇯🇵完全估你唔到 隱世高CP值壽喜燒🥢》

🍑白桃烏龍茶🍵

🥗前菜三式🥢
貝柱櫻花蝦沙律
香煎和牛飯
和牛餃子

🐮肉類復仇者👥💰$498/person
呢個同日本產A5和牛set一樣係呢到最貴嘅
有🇯🇵日本🇦🇺澳洲🇺🇸美國嘅唔同部位靚牛,可以試晒唔同地方嘅唔同部位,咁就知自己最鐘意食邊part啦

🐮日本牛肩胛心
-日本熊本A5和牛,牛肩胛肉的中心,牛味濃非常之腍😍店員教先食一半,另一半再沾上蛋漿。就咁食都好香,沾上蛋漿更嫩滑👍🏻🉐推介🉐

🐮澳洲三筋
-牛味重,比美國的好吃。三筋肉位於肩胛骨內側,連住三條筋腱位。三筋肉屬於前腕肉既一部份,前腕肉因為經常活動通常口感較韌脂量少,三筋肉因為位於肩胛骨處所以活動量較少,係前腕處少有脂肪含量高既部位。

🐮日本沙巴當Zabuton
-Zabuton係牛肩胛部的下部,接近肋骨的部分,含有均勻緊密的霜降油花,油脂的甘甜與肉的美味並存。staff話Zabuton係日本有軟墊嘅意思,即同軟墊一樣咁軟身,食落口真係最腍🉐推介🉐

🐮日本辣椒仔Chuck Tender
-一樣咁腍嘅Chuck Tender,係牛肩連接到腕部嘅稀有部位,形狀彎曲好似一條辣椒,所以有個咁嘅名。肉質偏嫩,帶有少少油花,日本嘅都係好腍,很讚👍🏻🉐推介🉐

🐮美國沙巴當Zabuton
-牛味較日本重,但就冇日本嘅咁腍,但都一樣好食😋

🐮日本三筋
-稀有燒肉部位,肩肉中霜降最好、最柔軟既部位,牛味濃郁而餘韻分明,又被稱為「幻之肉」。日本比澳洲更腍!🉐推介🉐

五款牛我最鐘意日本沙巴當,非常腍又香油脂味!同埋都係日本牛最好食😋

🥬野菜拼盤🥗
有燒豆腐、娃娃菜、皇帝菜、冬菇、洋蔥、日本大葱、芋絲
所有蔬菜我都鐘意食,特別索晒壽喜燒汁嘅味,超好食啊😋
重點係staff好細心,燒一塊肉前會燒啲蔬菜,同肉一齊上碟,隔住隔住食就無咁膩啦

🍚雜炊飯🍚
食完啲肉已經好飽,想叫佢不如唔好上個炒飯,說時遲那時快,已經拿咗出嚟。好令我surprise嘅係我以為炒飯係廚房炒出嚟,但原來都係staff係面前炒,拿晒啲材料出嚟,有牛肉粒、蛋、櫻花蝦...
最後仲細心問我哋食唔食葱,之後加上葱花、紫菜,美味嘅雜炊飯就完成啦😋好欣賞佢哋係面前幫手燒肉幫手炒飯,感覺好貼心,會問客人口味,服務好好👍🏻完全值得再嚟🉐

🍨豆腐雪糕🍨
我一向唔鐘意食豆腐味雪糕,個人口味覺得好怪。但係,今次真係顛覆我本身感覺同認知,呢個豆腐味雪糕超好味,好幼滑,豆腐味好濃!完全覺麥旦自己係食一件豆腐多過似食雪糕。仲要賣相好靚,勁圓嘅一球,仲要連個面字燒過幾吓、真係好似一件豆腐,豆味好濃好香🉐推介🉐

講真開頭唔係抱好大期望,一來係工業大廈入面,二來入到去,燈光少少暗,但食完晒之後覺得呢到真係好正!食物同service係💯

💰$1096/2ppl (include service charge)
🚩喰楽 (觀塘)
📍觀塘開源道60-62號駱駝漆大廈3期9樓H號舖

2021-12-08
10 分鐘 (堂食)
  • 三式前菜
  • 豆腐雪糕
  • 肉類復仇者
  • 野菜拼盤
  • 前菜
2021-12-09 67 瀏覽
咁大個女都未食過關西壽喜燒,今次揀左位於觀塘呢間壽喜燒試下😋價錢都幾親民。Sukiyaki Set C澳洲產和牛&日本產A5和牛 ~$458 /person✨三式前菜柱貝蟹子和風沙律和牛餃子迷你和牛丼日本產雞蛋✨野菜拼盤✨kuuraku特式飯點✨豆腐雪糕和牛油花分佈好靚,日本和牛口感比較軟嫩,分別有牛三筋同埋牛板腱,三筋油脂比較多,入口較柔軟,而牛板腱比三筋實在少少,牛味亦會重少少。而澳洲和牛都係牛板腱,口感就比日本和牛更實在啲,牛味亦係最重嘅。自己就鍾意澳洲和牛多啲😋野菜拼盤食材都好新鮮,啲蔬菜索晒啲牛肉汁好惹味😋😋特色飯點係濕炒飯嚟,將白飯用啱啱煮完和牛同蔬菜嘅精華加埋紫菜、櫻花蝦、蔥花及雞蛋一齊炒,好味好滿足😋壼白桃清茶好香桃味,味道清清地,好啱解膩。整體性價比高,仲有專人服務😋😋回頭率🆙🆙

Sukiyaki Set C

日本產雞蛋
✨野菜拼盤
✨kuuraku特式飯點
✨豆腐雪糕

野菜拼盤食材都好新鮮,啲蔬菜索晒啲牛肉汁好惹味😋😋

壼白桃清茶好香桃味,味道清清地,好啱解膩。

整體性價比高,仲有專人服務😋😋
回頭率🆙🆙
2021-12-02
  • 野菜拼盤
  • 豆腐雪糕
2021-12-07 70 瀏覽
很久沒去日本,雖一的方法,就是去日本餐廳,吃日本食物,懷念一下思鄉之情。這次找到了一間可比美日本的壽喜燒,令人一試難忘,非常有驚喜。魚子帶子沙律作為前菜,一人份量,非常適合,味道flesh,非常開胃。一口湯餃餃子一口一個,水餃來的,可以濕濕口腔,加上充滿肉汁,不錯。牛肉粒飯怕客人等壽喜燒太耐會肚餓,加多一個牛肉粒飯,非常貼心。牛肉味好重,而且牛的份量也不少,餐廳真是大方。壽喜燒重頭戲牛肉來了,一看就知不得了,牛的網紋超美麗,佈滿整片牛肉,單看色澤就知上品,非常新鮮,沒有讓人失望,牛脂非常香,一啖放入口,點上蛋漿,讓人不能忘懷,和日本的壽喜燒一樣水準。它的牛肉風味層層遞進的,之後的牛肉味越來越重,而且也越來越大片,非常有口感,加上店員在旁慢慢介紹,幫手燒,自己不怕擔心燒焦,浪費了牛肉,又可慢慢談心,非常有心思的一間餐廳。不論食物,環境和服務都是一流的餐廳,適合情侶前來。

魚子帶子沙律
作為前菜,一人份量,非常適合,味道flesh,非常開胃。

一口湯餃
餃子一口一個,水餃來的,可以濕濕口腔,加上充滿肉汁,不錯。

牛肉粒飯

壽喜燒

不論食物,環境和服務都是一流的餐廳,適合情侶前來。

2021-12-05 100 瀏覽
  • 和牛壽喜燒
  • 雞泡魚乾
2021-12-01 67 瀏覽
女朋友好鍾意食壽喜燒汁,今日帶咗佢黎一間位於觀塘工廈既隱世夀喜燒專門店,依到有好地道既關西風壽喜燒。餐廳怖置好有日本風,真係有去咗日本既感覺,我地揀咗肉類復仇者既餐。 白桃烏龍茶,食燒肉如果怕油膩,飲返杯烏龍茶就啱哂,好香白桃甜甜既香味。 三式前菜,有蟹子帶子沙律。 到主菜肉類復仇者,店員會好詳細講解每一款牛肉既部位,再細心燒俾我地食。第一款肉係日本牛肩夾心,油脂平均,口感嫩滑。 沙巴當,既係牛肩胛既下部,入口即溶。 日本三筋,牛味濃。澳洲三筋,牛味更濃。 日本牛上肩,油脂多啲,而美國牛上肩就纖維多少少。 野菜拼盤,店員會係食牛肉中間就煮少少菜俾我地食,所以唔洗驚一次過食咁多牛會好油膩。 最後仲要有特式飯點同埋雪糕為依餐豐富午餐畫上完美句號。

三式前菜,有蟹子帶子沙律。

日本三筋,牛味濃。澳洲三筋,牛味更濃。
日本牛上肩,油脂多啲,而美國牛上肩就纖維多少少。

最後仲要有特式飯點

同埋雪糕為依餐豐富午餐畫上完美句號。
今日同男朋友去呢間位於觀塘工廈嘅「喰楽」食關西風壽喜燒 😋根據唔同肉類有唔同套餐,因為我哋想試晒咁多種肉類,我哋就揀咗「肉類復仇者」:先嚟係白桃烏龍茶,有好香白桃味:之後係三式前菜,有蟹籽帶子沙律、一個小小嘅和牛飯同一啲漬物:重頭戲當然係牛肉,足足有成180克 😍:牛肉有好多款,簡直好似去咗品「牛」大會 😂🐂 日本產A5和牛:✅ 肩胛芯:油脂分布比較均勻,可同時食到肉味同油香✅ 沙巴當(Zabuton):沙巴當係日文軟墊嘅意思,油花多,入口即融✅ 三筋:牛味好出,而且愈咬愈濃✅ 牛上肩:同樣油份較多,煎完非常香🐂 澳洲產M9和牛三筋:牛味最濃🐂 美國SRF和牛上肩:纖維比其他嘅牛肉多,比較有咬口食到咁上下肉,專人就會煮啲菜,清清個味蕾:最後嘅特式飯點都係即整即食:完成賣相好靚:甜品係芝麻味雪糕:壽喜燒不嬲係我嘅摯愛,不過好似今次咁全程都有專人服侍,即整即食,真係第一次,相當有驚喜! 👍🏻
今日同男朋友去呢間位於觀塘工廈嘅「喰楽」食關西風壽喜燒 😋

先嚟係白桃烏龍茶,有好香白桃味:

重頭戲當然係牛肉,足足有成180克 😍:

牛肉有好多款,簡直好似去咗品「牛」大會 😂

🐂 日本產A5和牛:

✅ 肩胛芯:油脂分布比較均勻,可同時食到肉味同油香

✅ 三筋:牛味好出,而且愈咬愈濃

✅ 牛上肩:同樣油份較多,煎完非常香

🐂 澳洲產M9和牛三筋:牛味最濃

🐂 美國SRF和牛上肩:纖維比其他嘅牛肉多,比較有咬口

食到咁上下肉,專人就會煮啲菜,清清個味蕾:

最後嘅特式飯點都係即整即食:

完成賣相好靚:

甜品係芝麻味雪糕:

2021-11-28 65 瀏覽
今日同朋友一起來這間壽喜燒日式餐廳吃,一進店就發現氛圍不同。整間的感覺就好像當初去日本吃的感覺三式前菜 一開始的前菜是有餃子同燒蛋。餃子餡是牛肉,吃起來盡然是甜味多過咸味,而且皮簿。雞蛋的部分雖然有少少冷但是味道上算好吃的。另一份前菜是沙律小帶子配魚籽,吃起來鮮味,魚籽食落去好爽,調味酸甜好開胃。肉類復仇者從照片上就看到和牛的油花是多麼美麗。這間是由專人幫你燒的,所以不需要擔心會燒到太熟。一開始他先用和牛油下去潤鍋,之後就會一片片的幫我們燒。第一口吃下去的感覺是整口都是牛肉的清香味先,之後就是牛油的味道,整個充次你的口腔。好的A5和牛切面是不太會讓你吃完之後覺得好膩,這間就不會太膩。野菜拼盤,在吃的時候中間可以吃少少燒蔬菜來轉口味,蔬菜在牛油裡面燒過,吃的時候本身就會帶甜味,口感上都不同,蔬菜是脆的,所以中途換口感可以讓你過會吃肉的感覺不同。雞蛋是日本產的雞蛋,日本的雞蛋生吃的時候會有甜味的,並不會吃出雞蛋的腥味。所以在吃牛肉的時候一定要將牛肉裹滿雞蛋液,個味道真是不同。有牛油的香味同雞蛋的甜味。特色飯點吃到後面他們還會準備飯點,原佐料是櫻花蝦米,牛肉粒,雞蛋,紫菜。這道飯吃起來就可以

肉類復仇者

特色飯點
吃到後面他們還會準備飯點,原佐料是櫻花蝦米,牛肉粒,雞蛋,紫菜。這道飯吃起來就可以清你口中的和牛油味,為整個晚餐增添不同的味道。櫻花蝦米的味道是比其他食材的味道來得強烈所以吃的時候並不會覺得膩反而是有少少蝦的鮮咸味。
2021-11-27 54 瀏覽
🥢前菜🌟-帶子刺身沙律、蟹膏蟹籽玉子、自家製和牛餃子-沙津同玉子都好新鮮、搭配得幾好-和牛餃子入面充滿牛味同肉汁-三款前菜都幾好🥢肉類復仇者🌟-包含日本產A5黃牛、澳洲產M9和牛、美國產SRF和牛-次序要由淡牛味食到濃牛味所以會先食最好食的肉質日本和牛-關西壽喜燒由店員為我們服務和解說-唔同特色和口感的的肉都試到 而且好食-配可再添加的白飯-晚市set另外跟野菜拼盤、特式飯點、黑芝麻雪糕*・゜゚・*:.。..。.:*・'(*゚▽゚*)'・*:.。. .。.:*・゜゚・*整體黎講 好滿足 亦都好食協助我們煮食的店員好友善好細心 亦介紹得好詳細不過 如果要講可以更進步的地方就係肉同埋最後的飯都略嫌濕了一點因為係日本同香港食過收水收得很好的關西壽喜燒 當然專業日本師傅都有關 所以只會有小小對比整體黎講 都係好值得去食甚至會想再去食的👍🏻
🥢前菜🌟

-帶子刺身沙律、蟹膏蟹籽玉子、自家製和牛餃子
-沙津同玉子都好新鮮、搭配得幾好
-和牛餃子入面充滿牛味同肉汁
-三款前菜都幾好

🥢肉類復仇者🌟

-包含日本產A5黃牛、澳洲產M9和牛、美國產SRF和牛
-次序要由淡牛味食到濃牛味所以會先食最好食的肉質日本和牛
-關西壽喜燒由店員為我們服務和解說
-唔同特色和口感的的肉都試到 而且好食
-配可再添加的白飯
-晚市set另外跟野菜拼盤、特式飯點、黑芝麻雪糕

整體黎講

就係肉同埋最後的飯都略嫌濕了一點
所以只會有小小對比

整體黎講 都係好值得去食甚至會想再去食的👍🏻
2021-11-25 60 瀏覽
This sukiyaki was one of my pocket lists recently, because there few friends recommend me. There can order in a set menu which including appetizer, the selection of meat with egg, seasonal vegetable, kuuraka special rice and end with desert. AppetizerThere are three different appetizer, which two of it is impressive, the tamagoyaki and dumpling. The dumpling was full of juice inside which surprise me when I take the first bite. On the other hand, the tamagoyaki was a bit sweet and it tickle my t

Appetizer
There are three different appetizer, which two of it is impressive, the tamagoyaki and dumpling. The dumpling was full of juice inside which surprise me when I take the first bite. On the other hand, the tamagoyaki was a bit sweet and it tickle my taste buds.

Japanese A5 wagyu
The star in this course meal was the Japanese A5 wagyu, by looking at it, you can tell it look like a marble. The meat and fat was so perfect, that I run of words to describe. It was prepared by one of the servers, you no need to worry about over done the meat. The first bite of the meat, you will taste the sweet from the wagyu then it hit you with a mouthful of wagyu oil. Its was so satisfying by eating the meat along, but there another way to bring this to whole new level. Which is dip the meat into the Japanese raw egg, make sure you cover it all with the egg yolk. The taste was completely different if you were eating the meat along. I hardly could explain the favour, its like eating a marshmallow with beef favour. In between, you could use the vegetable to take a small break before you dine into another piece of wagyu.

Kuuraka special rice
At the end, they will provide the last dish which is the kuuraka special rice. The rice is mix with Sakura prawn and sea weed. The taste was good but the portion was enough for one person only. To be honest, by that time you wont be able to fit any more food because the wagyu will fill your stomach.