2021-09-10 37 瀏覽
呢間餐廳擺咗入bookmark list好一段時間,今日放下午一於去食!餐廳座位唔多,枱與枱之間有屏風,非常之有日本風味,感覺夠空間。工廈中走上中上路線。主打當然係和牛,佢有唔同產嘅和牛產自日本、澳洲、美國。Meat Avenger Combo , 相當吸引!靚肉配上熱鍋~ 即刻食😋 日本和牛最有油香,入口即溶嘅感覺~ 配壽喜燒湯底好正!澳洲及美國和牛各有特色,肉質口感都幾好!除咗牛,仲有黑豚肉,肉味好香都幾好食。套餐仲有前菜,鍋入面又有豆腐之類,配飯~套餐仲有甜品雪糕杯。

靚肉配上熱鍋~ 即刻食😋

2021-09-08 54 瀏覽
午餐都可以食好啲,呢間餐廳成日好多人,上次試過Walk in冇位,今次預先book枱~午餐基本上有六個套餐可以揀,主要係壽喜燒鍋及月見牛肉丼。嚟到呢度當然要一食壽喜燒鍋~揀咗最豐富嘅肉類復仇者聯盟$228~有日本和牛、澳洲和牛、美國和牛及北海道豚肉~午市定食有三式前菜、日本雞蛋🥚、野菜鍋🍲及任添嘅日本米飯🍚,最後仲有甜品!前菜有沙律、芽菜海蜇、和風雞肉。個鍋新鮮熱辣辣,有菜、金菇、豆腐等等。主打嘅肉上檯,嘩,好靚😍啲肉全部都好靚~日本和牛真係最好食,肥美牛味香,點埋生蛋更加滑~澳洲和牛都相當唔錯,牛味都好香,而且肥瘦適中。美國和牛肉質較結實、牛香都不錯~最後仲有雪糕做甜品~呢個價錢有咁高質嘅肉食,真係性價比高!

午餐基本上有六個套餐可以揀,主要係壽喜燒鍋及月見牛肉丼。

前菜有沙律、芽菜海蜇、和風雞肉。個鍋
日本和牛真係最好食,肥美牛味香,點埋生蛋更加滑~
澳洲和牛都相當唔錯,牛味都好香,而且肥瘦適中。

2021-09-04 37 瀏覽
隱藏工廈內的美食環境舒適,服務週到,店員會幫忙煮,也會講解款牛是那個位置。價格優惠,性價比高的一餐,朋友都喜歡超推介真心滿足。必須要訂位,等位都應該吃不到,因只有4台坐位。唯一要改善應該是抽氣,因都會全身有油煙味。
隱藏工廈內的美食
環境舒適,服務週到,店員會幫忙煮,也會講解款牛是那個位置。
唯一要改善應該是抽氣,因都會全身有油煙味。
2021-09-03 906 瀏覽
原來觀塘有間食和牛壽喜燒㗎重點係性價比好高餐廳好有和風家居feel,令人好舒服$228就可以食齊日本和牛、澳洲和牛、美國和牛 梗係揀呢個喇!食壽喜燒除咗牛吸引之外,個醬汁都係精粹所在醬汁味道甜甜地好惹味,甜味係恰到好處!米飯都好食喎幾有口感!巨峰車厘茄+野菜雞肉卷+牛肉漬物車厘茄好好食,好清甜嘅茄香雞肉卷都好有驚喜肉質好嫩滑!主角出場喇油脂分布好均勻,最上面2塊係日本和牛!肉質特別嫩滑有彈性仲有好濃嘅牛味,油脂香十足澳洲和牛一啲都唔差,雖然肉質相對下無咁嫩滑,有少少纖維口感,但我幾鍾意喎!而且牛味都好豐富美國和牛有啲口感,油脂唔算太多,但牛味都夠濃!除左有和牛食之外,仲有北海道豚肉肉質好軟嫩,又唔多脂肪最後仲有雪糕甜品添
原來觀塘有間食和牛壽喜燒㗎

重點係性價比好高

餐廳好有和風家居feel,令人好舒服

$228就可以食齊日本和牛、澳洲和牛、美國和牛
梗係揀呢個喇!

食壽喜燒除咗牛吸引之外,
個醬汁都係精粹所在

醬汁味道甜甜地好惹味,甜味係恰到好處!
米飯都好食喎
幾有口感!

巨峰車厘茄+野菜雞肉卷+牛肉漬物
車厘茄好好食,好清甜嘅茄香

雞肉卷都好有驚喜
肉質好嫩滑!

主角出場喇

油脂分布好均勻,最上面2塊係日本和牛!

肉質特別嫩滑有彈性

仲有好濃嘅牛味,油脂香十足

澳洲和牛一啲都唔差,
雖然肉質相對下無咁嫩滑,
有少少纖維口感,但我幾鍾意喎!
而且牛味都好豐富

美國和牛有啲口感,油脂唔算太多,
但牛味都夠濃!

除左有和牛食之外,仲有北海道豚肉

肉質好軟嫩,又唔多脂肪

最後仲有雪糕甜品

2021-09-02
午餐
2021-09-03 36 瀏覽
今日同朋友仔去觀塘shopping 突然好想食壽喜燒 又唔想同人迫放題 OpenRice搵到間好日式格調 環境舒服嘅壽喜燒鍋試 -喰楽一入到餐廳就香噴噴🥰見到餐牌好興奮😍唔洗諗 識食一定叫「復仇者聯盟」😄😄尼個價有曬日本和牛 澳洲和牛都值 仲有北海度豚肉咩肉都試曬 多重味蕾感觀享受😜送餐好快 前菜已經好吸引巨峰車厘茄配和風沙律😃椰菜雞肉卷😍😄汁煮牛配蘿白個嘩…D肉塊塊都咁大件 職員好nice 👍🏻👍🏻服務好好 細心講解每款前菜肉類 好難得觀塘有咁好環境同服務餐廳個菜入面舖滿菜同菇類 日本和牛 雪花咁油脂分佈旺盛平均 口感軟滑 澳洲和牛 油脂和肉都好平均 口感彈牙 美國和牛好有口感 牛味好濃 仲有北海度豚肉 好香好滑食飽原來再黎甜品…讚👍🏻備註:🔺呢餐好滿晒 性價比極高 要encore下次帶媽媽黎式下

一入到餐廳就香噴噴🥰

備註:
🔺呢餐好滿晒 性價比極高 要encore
下次帶媽媽黎式下
2021-08-31 646 瀏覽
好姊妹約我出黎食生日飯, 知我中意食牛, 特意搵咗間位於觀塘工廈一間餐廳食和牛。餐廳面積細, 只有四張四人檯, 佈置簡單, 環境企理, 暗淡燈光營造和式氣氛。lunch set有數款定食, 有關東風壽喜燒鍋、丼飯等, 一場黎到當然想試多D款,就揀咗 【肉類復仇者聯盟】HK$228可以一次過品嚐四款唔同地方產嘅和牛, 包括: 日本產和牛、澳州產和牛、美國產和牛、北海道豚肉。LUNCH SET更附三式前菜、日本雞蛋、甜品。三式前菜不定時更新, 是日就有自家醃製蕃茄仔沙律, 蕃茄仔外皮已被去除, 令醃製過程中更為入味。甜酸交錯, 很醒胃!蟹膏甜蛋: 蟹膏濃郁甘香, 配上甜蛋, 配搭驚喜好味雞卷: 滑滑雞卷加上木魚絲, 微鹹帶甜壽喜燒鍋有小火興住, 湯底清甜, 味道剛好, 唔會太淡太鹹,入面有大量索湯嘅娃娃菜、金菇、芋絲、豆腐、東菇。每款和牛色澤嫩紅, 盡顯新鮮!日本產和牛: 含脂肪最多、分佈最平均, 肉質極之嫩滑, 牛味濃郁澳州產和牛: 肉質厚實一點, 但不是好鞋起渣果種, 肉味重美國產和牛: 脂肪最少, 口感適中, 介乎日本同澳州肉質之間北海道豚肉: 估唔到豚都可以咁嫩, 食完咁多款牛再食

就揀咗 【肉類復仇者聯盟】HK$228

蟹膏甜蛋: 蟹膏濃郁甘香, 配上甜蛋, 配搭驚喜好味
雞卷: 滑滑雞卷加上木魚絲, 微鹹帶甜

入面有大量索湯嘅娃娃菜、金菇、芋絲、豆腐、東菇。

肉類復仇者聯盟

每款和牛色澤嫩紅, 盡顯新鮮!

澳州產和牛: 肉質厚實一點, 但不是好鞋起渣果種, 肉味重

北海道豚肉: 估唔到豚都可以咁嫩, 食完咁多款牛再食呢款豚肉, 肉味相對味道比和牛淡一點點

各款肉沾上日本蛋汁食, 口感更加滑流。配上白飯, 夠哂飽肚!

最後仲有海鹽雪糕做甜品

2021-08-26
肉類復仇者聯盟
喜歡食壽喜燒嘅朋友,這裡又係一個十分正嘅地方,不過一定要先訂位,因為這裡座位較少,因為想食客有一個舒適嘅環境可以享受一餐美味嘅壽喜燒,因此餐廳取捨密麻麻嘅安排!否則上到來等都沒有空位安排!望了餐牌,有A-E五款選擇選,我今晚點了D 嘅選擇有澳洲產M9和牛和日本產A5和牛,一次過有兩款頂級質素和牛!落單前店員先奉上壺白桃烏龍茶,個茶味有香濃嘅桃香,入口帶點甘香,留意好熱盪盪!先上三色前菜,有帆立貝,自家製漬物,接住店員按選擇嘅餐上了菜,一份野菜拼盤及一碟切好了嘅頂級和牛,起初我以為是自己操刀,但原來係店員為我們燒,在爐上加上壽喜燒汁,先將日本產A5和牛牛肩位置燒,店員用純熟手勢,兩三下就可以享用,牛肩肉配上日本雞蛋味道更加嫩滑軟熟,當然就咁食肉味都十分濃郁!接住就係沙巴當,望見未燒前肉片上嘅油花多,燒完後入口肉味濃,比牛頸脊更淋,真正入口即溶,正!店員中間時間會間一間開,煮一下野菜拼盤內嘅疏菜,一樣用上壽喜燒汁煮,疏菜十分入味,個香菇煮得十分香軟入味!再來就係三筋位於肩甲骨內側連著三條筋腱的部分,不是最多油脂,但霜降分佈一流,而且牛味非常濃郁,被稱為「幻之肉」,今次可以品嘗到佢嘅味道,配

落單前店員先奉上壺白桃烏龍茶
,個茶味有香濃嘅桃香,入口帶點甘香,留意好熱盪盪!
先上三色前菜,有帆立貝,自家製漬物,

再來就係三筋位於肩甲骨內側連著三條筋腱的部分,不是最多油脂,但霜降分佈一流,而且牛味非常濃郁,被稱為「幻之肉」,今次可以品嘗到佢嘅味道,配燒汁感覺不會太膩的油脂及有柔軟口感,正!
還有個餐嘅另一款澳洲產M9和牛,澳洲M9和牛為澳洲出口最高級別的和牛,油花較M7多,肉質更軟滑多汁。西冷是牛的腰脊部分,脂肪分佈平均,肉與油香絕紗平衡,肉質有彈性,肉味最濃,在鍋上配上燒汁就已經引出澳洲和牛的香濃肉味。一啖肉一啖日本米飯,感覺真好!白飯可以再加!但最後跟餐有個特色飯點,所以可以按自己需要調節!
當所有和牛同野菜都完成後就係個特色飯點,店員都會問吓食客需要嘅飯量,之後將不同配料在燒喜鍋上炒,有牛肉、蝦干、蛋、蔥、當然就係飯,店員用純屬技巧在鍋上炒就已經完成上碗入口飯身煙韌彈牙十分入味,混埋肥美嘅牛肉,十分滿足!

最後店員再換一換熱茶後,再上埋今晚跟餐甜品,芝麻雪糕,香滑濃郁芝麻味道作為今晚嘅總結!

食物同服務都十分滿意,店員會按食客節奏,所以可以慢慢享受到美食,因為座位有限,所以一定要先訂位,免得掃興!
閨蜜對壽喜燒有不解的情意結,早前帶我到觀塘工業區,享受了頓 CP值超高的壽喜燒套餐,在有限的彈藥中,吃出最高價值!『喰楽』只有4張枱,這次即興等位,半小時就可以入座,好好彩,店內裝潢簡約雅緻,燒肉少有地全程有店員幫忙,令人感到非常放鬆!甫坐下,店員就送來超香的白桃清茶,啱晒食完牛肉飲,好解膩呀!!晚市主打關西壽喜燒,餐牌內有不同款式的肉類套餐可以選擇。店員介紹 E 餐包含美國牛肉,澳洲M9 和牛, 熊本縣A5 和牛,還有三式前菜,野菜拼盤,雜炊飯,甜品,非常豐富, 馬上開餐 !!! 🔸 E - 肉類復仇者 $458 (位)前菜:貝柱沙律>漬物拼盤>野菜雞肉卷貝柱沙律加入了櫻花蝦和黑醋,清新又開胃。漬物拼盤最特別,釀茄子吸滿壽喜燒湯汁,柚子大根爽脆, 巨峰提子漬物味道甜酸獨特。野菜雞肉卷都唔錯,包住青豆同甘筍,配上日式燒汁, 香口又惹味。 🎯 肉類復仇者拼盤有圖有真相,和牛色澤鮮紅亮麗,油花細密得令人眼前一亮,想不到在工廈都能食到如此高質的靚牛!!重頭戲,店員熟練的用牛油及大蔥開鍋後,加入秘製壽喜燒醬汁和清水煮滾後,就開始煮牛啦,陣陣牛香撲鼻~~A5 和牛肩胛芯燒好的和牛肩胛芯

甫坐下,店員就送來超香的白桃清茶,
啱晒食完牛肉飲,好解膩呀!!

晚市主打關西壽喜燒,
餐牌內有不同款式的肉類套餐可以選擇。

晚上主打關西風壽喜燒套餐

店員介紹 E 餐包含美國牛肉,澳洲M9 和牛,
熊本縣A5 和牛,還有三式前菜,野菜拼盤,
雜炊飯,甜品,非常豐富, 馬上開餐 !!!

🔸 E - 肉類復仇者 $458 (位)

野菜雞肉卷

前菜:貝柱沙律>漬物拼盤>野菜雞肉卷

貝柱沙律加入了櫻花蝦和黑醋,
清新又開胃。

漬物拼盤最特別,釀茄子吸滿壽喜燒湯汁,
柚子大根爽脆, 巨峰提子漬物味道甜酸獨特。

野菜雞肉卷都唔錯,包住青豆同甘筍,
配上日式燒汁, 香口又惹味。

肉類復仇者套餐

🎯 肉類復仇者拼盤

有圖有真相,和牛色澤鮮紅亮麗,
油花細密得令人眼前一亮,
想不到在工廈都能食到如此高質的靚牛!!

拼盤令人眼前一亮,好有驚喜!!

重頭戲,店員熟練的用牛油及大蔥開鍋後,

熊本 A5 和牛,真係無得輸!!

A5 和牛肩胛芯
燒好的和牛肩胛芯肥美肉嫩,
沾上日本雞蛋同食,香滑度滿分。

A5 上肩里脊肉
薄切的上肩里脊肉在鍋內略燒10秒,
入口 瞬即溶化,味蕾充滿油脂甘香。

A5和牛牛板腱
食A5 牛板腱是一種享受,
柔嫩中帶少許咬口,愈嚼愈香。

香滑的日本雞蛋跟和牛係絕配!

澳洲M9和牛牛板腱
M9 牛板腱相對A5 油花較少,
但肉質富彈性,香軟多汁。

美國SRF 極黑和牛西冷
我最喜歡的一款,牛味極濃,
雖不及A5 柔軟,卻有獨特的香氣和韻味。

重點:牛肉沾蛋汁一齊食,更加好味道!

🎯 野菜拼盤
擺放整齊的蔬菜拼盤內有煎過的韓國板豆腐,
大蔥,甘筍,冬菇,洋蔥,油揚等。

蔬菜吸收壽喜燒醬汁後,變得軟淋滋味

店員加入秘製的壽喜燒醬汁和水煮滾,
再放入蔬菜慢火細煮,
洋蔥被煮至焦糖化,口感甜美,
芋絲入味又彈牙,板豆腐豆味濃厚,
而油揚盡吸壽喜燒醬汁,味道好出色!!
邊食邊了解到壽喜燒的典故,很是有趣

🎯 雜炊飯
食完和牛同蔬菜後,已經半飽,
仲有即煮即食既雜炊飯上場,
店員先將牛肉粒,櫻花蝦,紫菜,雞蛋炒香,
再加入白飯同蔥花,香噴噴既雜炊飯就完成啦
飯粒好香牛肉味,食完好飽。

仲有仲有~~~
是日甜品:黑芝麻雪糕

黑芝麻雪糕

『喰楽』肉類復仇者套餐,真係比到驚喜我,在工廈內食出高級餐廳的感覺,且全程有人幫手燒肉,食盡A5 ,M9 ,SRF,都只是$458,質素超出預期, 讓我覺得,等位,是值得的!!!

喰楽
觀塘開源道60-62號駱駝漆大廈3期9樓H號舖

🌙月光太太

• 肉類復仇者套餐
今日想介紹一間我好欣賞的觀塘小店,堅持堅持做到最好,欣賞佢一個舖位只接四台客人,保持服務質素,店員跟食客有交流,上菜節奏控制得剛剛好。記得要預先訂咗位,walk-in 可能會冇得食㗎!白桃烏龍茶🍑喜歡優雅的裝修,充滿日式風情,首先飲一杯白桃烏龍茶,清一清喉嚨。三式前菜擺盤別緻優雅,小小的前菜盡顯心思:刺身小貝柱沙律、自家製漬物、野菜雞肉卷🫔 十分開胃美味。Combo D 澳洲產M9和牛 & 日本產A5和牛 $398/一人前澳洲產M9和牛店員首先奉上澳洲產M9和牛,牛肩位~ 西冷位置,脂肪油花漂亮到不得了。壽喜燒和牛滿滿的鋪了一桌,和牛每一片都有手掌般大,值得細心欣賞雪花般密佈的大理石紋,未開始食已經感覺到幸福。澳洲產M9和牛店員會用和牛的牛油刷鍋打底,再把牛肉放煎烤,七成熟剛剛好。澳洲產M9和牛西冷位置口感軟嫩,配上關西風壽喜燒湯汁一起煎煮,味道濃郁可口。日本和牛 軟墊 部位 ~Zabuton 沙巴當沙巴當名字很特別,即是上肩里脊肉,一般都是高級靚牛獨享嘅稀少部位,極度珍貴,特點是油花多、肉味濃,肉質更淋,真正入口即溶。入口香嫩順滑,肉味越嚼越濃,還有喜歡壽喜燒特有的微甜。日本和牛 三

白桃烏龍茶🍑

三式前菜
野菜雞肉卷🫔 十分開胃美味。

Combo D
澳洲產M9和牛 & 日本產A5和牛 $398/一人前

澳洲產M9和牛

澳洲產M9和牛
店員會用和牛的牛油刷鍋打底,再把牛肉放煎烤,七成熟剛剛好。

日本和牛 軟墊 部位 ~Zabuton 沙巴當

入口香嫩順滑,肉味越嚼越濃,還有喜歡壽喜燒特有的微甜。

日本和牛 三筋位
輕烤鎖住肉汁,日本和牛 三筋位幼嫩的纖維,入口肉味散開,關西壽喜燒獨特風味,看著牛肉控制火候,甘甜美味。

日本白米飯🍚
飯量可以選擇,多少隨意,日本白米飯特別香。

日本產雞蛋蛋汁
還有日本產雞蛋的加持,壽喜燒牛肉的美味,沾上蛋液口感更加潤滑。

野菜拼盤
店員貼心的安排牛肉跟蔬菜相隔,可以減低油膩感,當中最喜歡春菊 菜口味特別。

特式飯點
最後再來一碗日式飯,壽喜燒獨特醬汁的味道令其錦上添花,滋味無窮。

是日甜品
最後還有黑黑的黑芝麻雪糕,甜到入心不得了。

• 澳洲產M9和牛 & 日本產A5和牛
2021-08-25 46 瀏覽
今日放工 想食啲高質壽喜燒就約朋友去了在觀塘的喰樂前菜是柱貝 醃製過的巨蜂提子加上櫻花蝦/柚子豆腐軟林清甜/蟹膏蟹肉燒玉子蟹膏份量十分味道濃郁前菜已經覺得很出色美國西冷壽喜燒煮法更入味/澳洲牛板腱牛味濃 油脂適中肉質新鮮/日本和牛有牛腰尾脊這部位比較彈牙乾身 爽口/牛肩脂肪多啲油脂令牛肉更香口肉質軟綿入口即溶/三根位置脂肪適中新鮮靚牛/赤身肉味較重脂肪少整體上和牛都是非常高質還有疏菜盆有洋蔥 菇菌 娃娃菜 可以消除肥膩感覺十分豐富最後仲有日式炒飯腱蛋漿造出黏結的口感 味道不錯食埋甜品 非常滿足整體上服務有95分非常貼心 而且會在旁協助燒食物令火喉味道保持高水準
今日放工 想食啲高質壽喜燒

食埋甜品 非常滿足
整體上服務有95分

非常貼心 而且會在旁協助燒食物
令火喉味道保持高水準
和朋友慶祝生日特地預約了這一間 — 喰楽一嘗正宗日本壽喜燒簡約裝修 有種溫暖和諧的感覺不同肉類種類的晚市套餐我們都選擇了肉類復仇者 樣樣都試到是夜 — 伯爵茶店員服務細心 會留意著茶的濃度三式前菜粒粒柱貝沙律配上櫻花蝦 並以和風醬最特別的是調味醃製過的巨峰提子 多重滋味柚子蘿蘿豆腐 味道清新蟹膏蟹肉玉子 入口濃濃蟹膏香 口感也不錯 正肉類復仇者包捨美國產牛肉 澳洲產M9和牛 日本產A5和牛不同部位 不同滋味 而我最喜歡的還是日本和牛日本和牛配上壽喜燒是最佳拍檔片片A5和牛帶雪花紋 望見已經好吸引以甜甜的壽喜燒汁略煮後入口味道更鮮甜 不禁吃完一片又一片吃壽喜燒當然要配鮮雞蛋略煮後的和牛沾上生蛋質感更細滑 味道更多層次 配有蔬菜 如鮮冬菇、皇帝菜和蘿蔔等與肉類間隔著吃 好味道之餘又能解貳 壽喜燒必備最後還有特製的飯點是第一次吃的風味 特別得來也不錯吃男士來也不用擔心分量問題 絕對飽腹而歸
和朋友慶祝生日

以甜甜的壽喜燒汁略煮後
入口味道更鮮甜 不禁吃完一片又一片
吃壽喜燒當然要配鮮雞蛋
略煮後的和牛沾上生蛋質感更細滑 味道更多層次

配有蔬菜 如鮮冬菇、皇帝菜和蘿蔔等
與肉類間隔著吃 好味道之餘又能解貳 壽喜燒必備

最後還有特製的飯點
是第一次吃的風味 特別得來也不錯吃
男士來也不用擔心分量問題 絕對飽腹而歸
2021-08-23 77 瀏覽
之前在網上見過lunch set抵食...但只有一至五提供...唯有就啱時間先可一試...全場得十六個位...疫情期間枱距離分隔得很好...亦是加分地方...店員會介紹是日前菜係咩...選了澳洲和牛...牛味重...跟餐日本米煮既飯可添加...由於個人喜歡烏冬加$10轉了...火鍋湯底不會太重...好清..可食到食材鮮味...是日甜品係海鹽雪糕整體來說環境舒適...服務很好...食物有水準..lunch 抵食...下次要試日本和牛😄

澳洲和牛
Shabushabu
海鹽雪糕

2021-08-16
澳洲和牛
Shabushabu
~以下內容比較長 一句講晒就係值得一試~呢間小店唔大 面積與公屋二人房相若只有寥寥四張枱 所以隔離枱稍為大聲少少就已經好嘈事關席前料理來說 店員嘅介紹都係重要一環小編就非常不幸遇到中意大聲傾計嘅隔離枱🥲以至於店員介紹嘅時候我「咩話」左幾次都聽唔清最後放棄左(寫錯或寫得唔清楚嘅話大家多多體諒🤣)雖然只有4張枱 但係座位闊落坐得好舒服而且枱與枱之間有日式屏風隔住 感覺上私隱度會高啲.一坐底店員已經奉上一壺白桃烏龍 已經覺得好溫暖❤️Dinner Menu有4️⃣款可以選擇:👉美國產牛肉 $358/person👉澳洲產M9和牛 $358/person👉日本產A5和牛 $458/person👉澳洲產M9和牛 & 日本產A5和牛 $398/person👉肉類復仇者 $458/person (簡稱乜都有😂)自從食過所謂平價omakase之後上左一課學到一係唔食 要食就食最好😍所以果斷選擇最貴嘅日本和牛🇯🇵大食嘅朋友亦可以選擇之後追加小食同牛肉小編同朋友食晒成個set就已經覺得非常足夠👍.🎈三式前菜店員建議我哋由左邊到右邊開始食👉刺身 當日嘅刺身係小柱同沙律 日式沙律醋酸酸甜甜非常開胃👉漬物 有蕃茄 茄子
~以下內容比較長 一句講晒就係值得一試~

呢間小店唔大 面積與公屋二人房相若
只有寥寥四張枱 所以隔離枱稍為大聲少少就已經好嘈
事關席前料理來說 店員嘅介紹都係重要一環
小編就非常不幸遇到中意大聲傾計嘅隔離枱🥲
以至於店員介紹嘅時候我「咩話」左幾次都聽唔清最後放棄左
(寫錯或寫得唔清楚嘅話大家多多體諒🤣)

雖然只有4張枱 但係座位闊落坐得好舒服
而且枱與枱之間有日式屏風隔住 感覺上私隱度會高啲
白桃烏龍

一坐底店員已經奉上一壺白桃烏龍 已經覺得好溫暖❤️

Dinner Menu有4️⃣款可以選擇:
👉美國產牛肉 $358/person
👉澳洲產M9和牛 $358/person
👉日本產A5和牛 $458/person
👉肉類復仇者 $458/person (簡稱乜都有😂)
自從食過所謂平價omakase之後上左一課
學到一係唔食 要食就食最好😍
所以果斷選擇最貴嘅日本和牛🇯🇵

大食嘅朋友亦可以選擇之後追加小食同牛肉
小編同朋友食晒成個set就已經覺得非常足夠👍
🎈三式前菜

店員建議我哋由左邊到右邊開始食
👉刺身 當日嘅刺身係小柱同沙律 日式沙律醋酸酸甜甜非常開胃
👉漬物 有蕃茄 茄子 蘿蔔 唔會太酸口感非常清新 特別鍾意呢個蕃茄 講唔出咩口感但係真係好好食🤣
👉雞肉卷 影相影得太耐有啲凍咗🥲照燒汁都幾濃郁
由前菜已經覺得 今次應該冇伏了
彌補番食平價omakase 後嘅心理陰影
評分: 8/10
上牛肉嘅時候仲會有一隻日本雞蛋同白飯
店員會先問吓你食唔食生雞蛋同埋肉類接唔接受到生少少 呢個位幾貼心
因為就好似小編就接受唔到生雞蛋
除咗雞蛋之外 食壽喜燒咁濃味當然要送飯食🤤
不過建議大家都唔好食太飽 因為最後仲有一個雜炊飯
唔知大家有冇留意牛肉盤上有一團圓圓嘅肉
店員一開始就會用呢一團牛脂燒香個鍋

再倒入醬汁 以煮嘅方法煮熟牛肉
(係囉人哋咪講咗係關西風)
🎈日本A5和牛

好多唔靚嘅牛肉呢條筋就會特別硬😂
但當然和牛就冇呢個問題 而且肉味會相對濃郁
👉牛三筋
唔知有冇食錯但係呢一款牛肉嘅油脂感就好似最重
同樣地都係好軟淋!
評分: 8/10

有唔少索汁嘅食材 包括豆皮 豆腐 皇帝菜 娃娃菜等
呢方面就不過不失啦 始終主角都係牛肉
🎈特色飯點
其實煮出嚟嘅樣貌真係唔係咁討好😂
(事關小編都係外貌協會 所以連相都冇影)
但係味道出奇地好 除咗牛肉之外仲有唔少櫻花蝦一齊去煮

🎈總括而言
相對出名性價比高嘅Sukiyaki Mori 六百多一位
及行高級路線嘅日山 上千元一位
以壽喜燒專門店來講 喰樂價錢算係便宜
(當然以普通晚飯嘅標準來講價錢都屬於中上)
如果直接同小編食過Sukiyaki Mori 嘅牛肉相比嘅話係唔公平嘅
始終人哋用嘅係近江牛 而且價錢都比呢度貴
不過我自己覺得喰樂嘅用餐環境係比較舒服
(唔計當你不幸地遇到隔離枱好鍾意大聲講嘢)
另外有可比性嘅地方就係醬汁方面
Sukiyaki Mori相對較甜 但係就做到嗰種焦香感
睇番喰樂lunch set甚至做到$1xx-$3xx嘅價格
如果用返同樣質素嘅牛肉真係相當抵食
總括來講係一間非常值得一試嘅小店👍
白桃烏龍
日本A5和牛
是日甜品
上一次來到駱駝漆大廈3期,搜尋到幾間日本料理,最後光顧其中一間;而這一次來到附近,便前去試試另一家有興趣的餐廳位置(8/10):設於工廈9樓,不是先搜尋基本上不會發現。不過工廈位置本身夠方便。由港鐵觀塘站B1出口步行約3分鐘環境(9/10):餐廳走日式簡約路線,燈光明亮,座位寛闊,空間感足,環境舒適,走親民路線服務(10/10):設梳化供客人等位及在座位提供消毒潔手液,相當貼心。店員會全程幫忙燒煮壽喜燒各種食材,席間會跟客人交流,比不少高級日本料理有更好的服務食物(9/10):餐廳主打關西壽喜燒,食材來自日本、南韓、澳洲及美國,質素高而新鮮。由於不像關東的壽喜燒般用鍋煮食,而是用煎盤燒,用時更長,卻更能帶出食材的美味肉類復仇者 ~ $458/位我和太太選了二人份的肉類復仇者套餐,主要因為各種牛肉我們也想試試白桃清茶先上的是一壺白桃清茶,帶有一股淡淡的桃香,味道微甜有點潤喉的感覺,是很清新的花草茶三式前菜貝柱蝦乾沙律~在沾上酸醋的沙律上加入大量蝦乾及貝柱,既鮮味亦開胃漬物~有壽喜燒釀茄子、柚子大根及巨峰提子。茄子用店家自調的鮮甜壽喜燒汁處理,並切成菇狀,甜美鮮味。漬物蘿蔔酸酸甜甜,加上柚

肉類復仇者 ~ $458/位

三式前菜

漬物~有壽喜燒釀茄子、柚子大根及巨峰提子。茄子用店家自調的鮮甜壽喜燒汁處理,並切成菇狀,甜美鮮味。漬物蘿蔔酸酸甜甜,加上柚子更清新。巨峰提子也沾上壽喜燒,香甜有口感

野菜雞肉卷~釀入雞肉、漬物蘿蔔、紅蘿蔔及青椒,味道豐富而且口感佳,雞肉亦相當嫩滑,加上木魚更能提鮮

野菜拼盤及牛肉拼盤
前菜後會上一盤蔬菜盤及主菜的牛肉盤,然後會上一碗供配蔬菜食的白飯、日本產雞蛋及一個空碗供店員上菜用,而店員會即場幫忙打蛋,需時不短,可見日本蛋的蛋壁很結實

所謂關西壽喜燒,其實本來是農民的喜慶主食,以燒為主,最後煮蔬菜及雜炊時才會加入多一點湯。以我們的套餐為例,店員會跟以下次序幫忙燒煮:
肉類復仇者
A5和牛牛肩胛芯~用上熊本縣和牛的肩胛最嫩部位,鮮嫩順口,沾生雞蛋更見香滑

A5和牛牛肩~比較多纖維,因此更帶口感,肉味香濃

A5和牛上肩里脊肉~日本人稱為夢幻部分的高級牛肉,油花縱橫交錯,因而油香重得有入口即溶的感覺

野菜拼盤
大蔥~店員說食完油香重的肉類,配上大蔥能鬥和一下,味道非常甜美

洋蔥、甘筍、冬菇~店員稱這三款為日本傅統的甜味食材,屬於不同範疇的甜

芋絲~迎合香港人口味,餐廳把傳統用的蒟蒻改為芋絲,吸湯而有口感

A5和牛牛板腱~又稱三根,是牛最濃味的部位,嫩滑且有口感

油揚~亦即日本豆卜,同樣吸湯鮮甜。
板豆腐~用上南韓的豆腐,豆味濃郁,經煎過比較香及有口感

澳洲M9和牛牛板腱~另一款高質牛的相同部份,較A5和牛不同的是,牛味極濃,更有一股很強的回味,令人印象深刻

美國SRF和牛西冷~套餐牛肉的最後部分是想不到是美國SRF的西冷部分,店員說因為不想再放牛板腱等相同部份,反而放了較少人會用的西冷來做壽喜燒,質素同樣高,牛肉嫩滑,不過帶一些根

本菇、茼蒿菜(皇帝菜)及大白菜~牛肉盤完成後,店員會燒煮剩下的,甜美的收尾

雜炊飯
特式飯點~亦即日式的雜炊飯,煮的順序有牛肉粒、白飯、雞蛋、櫻花蝦及紫菜,由多汁煮至收水,然後放上蔥花,足夠二人份量

芝麻雪糕
是日甜品~當日是芝麻雪糕,雪至像麻糬,再灑上一些芝麻,雪糕不會太甜卻有很香的芝麻味

整體來說,這間主打關西壽司燒的餐廳環境及服務都相當優質,而且食物亦新鮮,以四百元左右有專人全程幫忙燒煮,真的性價比十足,服務甚至比千元以上的高級壽喜燒店來得更好呢

🌺喰楽
🌺地址:觀塘開源道60-62號駱駝漆大廈3期9樓H號舖
2021-08-12
10 分鐘 (堂食)
芝麻雪糕
2021-08-13 84 瀏覽
自己不常吃壽喜燒,但今天與朋友來到的這家日本店卻讓我感覺很不錯. 我們2點來到, 坐下之後店員斟白桃烏龍茶, 桃香味不錯. 我和朋友很餓, 叫了 "肉類復仇者聯盟" 就是4種肉都有: 日本, 澳洲, 美國和牛 還有北海道豚肉. 大概等了15分鐘就上來咯. 三式前菜包括自家釀番茄仔沙律,海蜇 還有一口鷄肉卷. 番茄仔很Juicy, 又夠甜, 很特別呢! 而海蜇&鷄肉卷發揮正常.野菜鍋不久也滾了,我先吃日本和牛, 油脂很足, 入口的飽滿感是幾種肉之中最足的. 然後澳洲牛肉質是很嫩的, 配上蛋漿吃滑滑的更不錯. 美國牛的牛味較重, 吃到後面也能感覺到牛的味道. 而豚肉發揮則正常. 朋友吃完一碗飯覺得分量很夠, 不過我還加了個烏冬呢, 可能是太餓吧哈哈. 將烏冬放進滲著不同牛的湯底, 吸收精華, 也非常好吃! 這一頓壽喜燒我很滿意.總的來説, 這家會推薦給喜歡壽喜燒的朋友呢!

總的來説, 這家會推薦給喜歡壽喜燒的朋友呢!