2022-02-13 133 瀏覽
上年同朋友係喰樂食過晚市嘅關西風嘅壽喜燒之後就同同事介紹咗 講好咗話一齊去食講咗差唔多一年 終於約到一齊去食啦😆不過今次就約食午餐 係關東風壽喜燒🍲🍚⭐️A2.日本產A5和牛100g個A5和牛真係好出色❤️❤️❤️入口即溶嘅感覺 一啲都唔油膩上次食關西風嘅醬油偏咸 係咁飲水今次醬油湯個甜咸度剛剛好 完美😋A4. 美國產SRF和牛100g⭐️附三前菜、日本產雞蛋、野菜鍋、日本珍珠米飯及甜品白飯任裝 當然係飽到唔會添飯 連雪糕都放棄咗😌稱讚Staff好helpful😊
上年同朋友係喰樂食過晚市嘅關西風嘅壽喜燒

A2.日本產A5和牛100g
關東壽喜燒
關東壽喜燒

A4. 美國產SRF和牛100g

⭐️附三前菜、日本產雞蛋、野菜鍋、日本珍珠米飯及甜品
白飯任裝 當然係飽到唔會添飯 連雪糕都放棄咗😌
前菜

稱讚Staff好helpful😊
2022-02-08
A2.日本產A5和牛100g
前菜
  • 日本產A5和牛100g
2022-02-11 74 瀏覽
難得去觀塘,相約同朋友去食返個好好的一個午餐,見有間係工廠大廈裡面可以食壽喜燒。地方不算好大,但裡面格局非常簡約,好有日本風。見它每個set都會跟三款前菜、日本產雞蛋、野菜鍋、日本珍珠米飯、甜品,珍珠米飯仲可免費添加。【關東風壽喜燒鍋定食-A1肉類復仇者】前菜:胡麻醬菠菜(前)味道清新爽口、蟹膏玉子燒櫻花蝦(中):蟹膏味香濃、汁煮大根(後)非常入味軟淋。壽喜燒鍋:內裡勁多蔬菜,湯底味道不錯,又不會好鹹。肉類復仇者:日本產和牛(前)、澳洲產和牛(右)、美國產和牛(上)、北海道豚肉(左上)日本產和牛油脂花紋超靚,入口即化,有三大塊,超滿足。澳洲產和牛油脂不算多,牛味比前者突出,軟嫩香濃,再沾蛋漿,超正。美國產和牛在三種牛之中最濃牛味。北海道豚肉油脂豐富,爽口肉味濃郁。到最後上埋個雪糕真是完美。

【關東風壽喜燒鍋定食-A1肉類復仇者】

壽喜燒鍋:內裡勁多蔬菜,湯底味道不錯,又不會好鹹。

日本產和牛油脂花紋超靚,入口即化,有三大塊,超滿足。

美國產和牛在三種牛之中最濃牛味。

北海道豚肉油脂豐富,爽口肉味濃郁。

到最後上埋個雪糕真是完美。
2022-02-09
午餐
2022-02-10 57 瀏覽
之前食2次都係晚餐,今次食午餐版都係肉類復仇者,貪佢咩都有🤤午餐係Shahu shabu咁自己烚鍋同前菜一齊上,玉子蟹膏好好食🧡個燃料食到一半就要加多次,都燒得好快即刻快快手烚埋d肉午餐對比晚餐平一半,算係抵食之選不過就無左日本壽喜燒個種感覺開返晚市要去食多次
之前食2次都係晚餐,今次食午餐版
都係肉類復仇者,貪佢咩都有🤤

午餐係Shahu shabu咁自己烚
鍋同前菜一齊上,玉子蟹膏好好食🧡
個燃料食到一半就要加多次,都燒得好快
即刻快快手烚埋d肉

午餐對比晚餐平一半,算係抵食之選
不過就無左日本壽喜燒個種感覺
開返晚市要去食多次
2022-02-02 2369 瀏覽
駱駝漆出名多嘢食 我最近終於去咗九樓嘅嚐樂 可以食壽喜燒😍 仲食到好飽飽🙊 因為餐廳唔大 應該只係有四張枱 不過枱與枱之間有屏風分隔 每枱都有自己嘅空間 唔會逼😆 最好book定咗位先 唔使怕無位👍🏻 日本產A5和牛🤤 $498三式前菜前菜有蟹子蟹膏玉子、巨峰車厘茄同埋皇后餃子🤓蟹子蟹膏玉子嘅蟹膏濃味😝 巨峰車厘茄好特別 望落係車厘茄 但係味道好似巨峰提子 多汁又甜😆 皇后餃子大隻多餡和牛原來餐廳會安排幾款唔同嘅和牛部位 我個日有6款 再由店員負責燒同講解 睇住每片和牛燒香 上菜當然都熱辣辣咁😋 有以下六款和牛:肩胛心、西冷、沙巴當、牛三筋、牛肩同和尚頭🥰當中嘅肩胛心來自熊本縣 仲要係和王頭三 和牛質素有一定認證同信心👍🏻 肩胛心口感軟綿綿 油脂平衡 唔會太過肥膩 亦有牛肉味道🥰另外 我自己最鍾意食沙巴當🤤 因為油脂豐富 特別香 (店員有分享多數女客人都最鍾意呢款) 沙巴當指牛肩胛嘅下部 比較稀有🤭沙巴當油花多 口感細嫩 好味☺️附日本產雞蛋蛋味好濃 日本蛋真係好正😎 蛋汁一嚟可以令牛肉更嫩滑 而且可以為啱啱燒好嘅和牛降溫 温度啱晒放入口🥰野菜拼盤店員會邊煮和牛邊煮野菜 野菜都煮得好入味

日本產A5和牛🤤 $498

三式前菜

和牛

附日本產雞蛋

野菜拼盤
店員會邊煮和牛邊煮野菜 野菜都煮得好入味 滿滿嘅壽喜燒醬汁同牛味 野菜有大蒽、芋絲等等😆 可以減輕淨食肉嘅膩感

特式飯點
原來食完壽喜燒後 仲有一個炒飯🤭 食完壽喜燒都好飽 可以要求少飯☺️ 店員會用返壽喜燒個爐炒 有唔同嘅材料 而主角就應該係櫻花蝦 炒飯炒至乾身 一粒粒👍🏻 炒飯另外仲可以添加紫菜同蒽花

是日甜品
甜品係豆腐雪糕 雪糕整得好好味🤓 佢應該係自家製嘅豆腐雪糕 雪糕唔會好甜 豆腐味好濃 食完個口仲有豆腐味🙊 雪糕質感並非好似雪芭 或者有冰粒感 相反 佢好smooth 同細滑👍🏻
2022-01-18 94 瀏覽
餐廳座位唔多,一眼望晒先得4枱,但餐廳座位唔多,一眼望晒先得4枱,但非常闊落👯‍♀️,兩個人黎到都係坐4人位。店員會黎燒👩🏻‍🍳,燒前亦會好細心問有咩唔食佢會幫你避免,整體黎講性價比幾高💰//📌澳洲產M9和牛dinner set色澤比較起A5黎講會比較紅潤,肉味較重,食肉獸最岩// 📌日本產A5和牛dinner set雪花分佈幾平衡,油脂味會比澳洲版更多,入口即溶。如果budget多少少,不妨試下*Dinner set包三色前菜(和牛餃子🥟、帶子沙律🥗、蟹籽蟹膏玉子燒🥚)、櫻花蝦和牛炒飯及黑芝麻雪糕🍦

//📌澳洲產M9和牛dinner set
色澤比較起A5黎講會比較紅潤,肉味較重,食肉獸最岩

// 📌日本產A5和牛dinner set

2022-01-05
慶祝紀念
生日
  • 日本產A5和牛dinner set
🐤一句總結:又親民價又高質😍回頭度極高😚 😎會回訪嗎: ✔️✔️✔️✔️✔️等候時間: booked (平日下午1:30PM) ≋-≋-≋-≋-≋-≋-≋-≋😍肉類復仇者聯盟 𝙈𝙚𝙖𝙩 𝘼𝙫𝙚𝙣𝙜𝙚𝙧𝙨 𝘾𝙤𝙢𝙗𝙤 $228 ▶️ 9.5/10覺得個名好得意所以連英文名都列埋出嚟😂壽喜燒鍋定食極度豐富滿足感𝗠𝗮𝘅肉就包括日本產和牛 澳洲產和牛 美國產和牛 北海道豚肉無論啲肉嚟自咩國家都好都係咁高質 當然牛肉會較為出色(-ω-)ゝ牛肉雪花分佈多且好靚 油脂分佈平均令到口感好滑色澤呈鮮紅色可見係大部分高質新鮮靚肉 切得好薄身所以食上黎好有口感🤤浸入去壽喜燒甜滋滋嘅湯底裏面好入味 甚至係入口即融嘅口感太正了吧(✧∇✧)╯唯一美中不足應該是某塊肉小部分色澤呈黑色🥲 不知道是怎麼一回事🙈某啲唔係好新鮮 壽喜燒湯底熱騰騰食完之後整個人暖笠笠的湯底味道鮮甜係傳統壽喜燒湯底 飲左少少湯底都唔會有味精 ♪(´ε`*)不過朋友嫌個湯底太甜 小編覺得剛剛好 另外有提供蛋黃比你自己擺落去令湯底味道更加豐富🤤裏面仲有好多料 油菜生菜豆腐金菇蘑菇紅蘿蔔蔥都有 ♪~ ᕕ( ᐛ )ᕗ份量方面絕對唔係hea你 最鍾意嘅蔥都有無論咩
🐤一句總結:又親民價又高質😍回頭度極高😚
😎會回訪嗎: ✔️✔️✔️✔️✔️
等候時間: booked (平日下午1:30PM)
≋-≋-≋-≋-≋-≋-≋-≋

套餐還包括:
✔️ 三式前菜
唔好睇少個前菜😳真係好好食
誰都估唔到菠菜加芝麻醬會咁夾
迷你玉子燒加明太子好有蛋味之餘好滑(❛ө❛)
至於最後真係唔sure係咩不過我估係蒜頭同燒汁嘅配搭(?)
口感好脆挺不錯的喔🤤

✔️甜品
火鍋後一定要食嘅雪糕黎cool down自己
✔️日本珍珠米飯
用左日本米好香好香
夠曬大碗之餘面頭有芝麻~

小編仲叫左個同樣嘅壽喜燒餐不過只係有日本產A5和牛
不過同上面嘅描述差唔多就唔再重覆了😂
仲有佢地提供嘅熱茶係超好飲的👅

😚環境 ▶️ 🐤🐤🐤🐤🐣/5
環境相對較細但係位置幾寛敝
每個位置都有自己嘅私人空間唔會同陌生人搭枱
枱同枱之間都會隔住 好似好高級嘅日本料理餐廳(๑˘ꇴ˘๑)
不過就係因為咁位置有限所以最穩陣就係book位🛎
上次同人walk-in都冇位😔
建議上openrice book位 有人都會whatsapp同你confirm的
亦都唔好遲到 過左10mins就會讓比其他人坐
另一樣嘢麻麻地嘅係好嘈☹️因為空間細所以聲音大好明顯
😚衛生 ▶️ 🐤🐤🐤🐤🐤/5
整體好乾淨
😚服務 ▶️ 🐤🐤🐤🐤🐤/5
佢哋快嘅程度係落左單之後唔夠3分鐘就已經送上個湯同前菜
服務員也很貼心告訴我哋可以食住前菜先
肉方面係我哋食左一半前菜就已經到左🤤
聽人講仲會有專人幫你燒後來先發現晚市先會係咁( ´△`)
😚推介指數 ▶️ 🐤🐤🐤🐤🐤🐤🐤🐤🐤🐣
(🐤為1分;🐣為半分)
可以話幾乎滿分但總有少少美中不足( ˃̣̣̥᷄⌓˂̣̣̥᷅ )
不過食完好飽肚
而家天氣凍凍地好適合食個暖暖的火鍋(◍′ω‵◍)
絕對推介比大家試下🥳

8.5:值得一試應該唔會令你失望😚
9:幾好食wor推介👍🏻
9.5或以上:深刻難忘一定要試😍
2022-01-12 101 瀏覽
晚上關西壽喜燒套餐前菜有帶子刺身沙律,入口一啖知味道,一粒帶子加店舖特色醬料,帶出鮮味。煎和牛餃子,用和牛做餃子,好意外。煎A5和牛粒有和牛做前菜太正了。野菜拼盤師父會將野菜分別同肉類煎烤,做法加特製醬料,配搭合宜,細心講解。牛肉還配日本產雞蛋,和米飯一齊炒添。日本A5和牛牛肩胛芯牛肩胛芯,脂肪少,牛肉味濃。三筋阪腱牛肉比較淋,加自家製嘅醬料口感偏甜,配蔬菜一齊煮好啱。美國肩胛心肉質纖維比較多,有的口感。澳洲牛板腱好鮮嫩滑,肉味濃,入口不油膩。最高級豚肉同野菜齊煮,味道更提正,豚肉加醬料好出色。雜炊飯材料有菜和米飯,食第二碗米飯,只食小許,襯熱進食,香甜入口飯軟綿綿。白桃烏龍茶 一壺茶,味香白桃味烏龍茶 ,可冲兩泡,好香濃。甜品芝麻雪糕濃濃芝麻香味又滑溜溜。今次食關西,下次嚟關東喇。
晚上關西壽喜燒套餐

前菜有
煎和牛餃子,用和牛做餃子,好意外。
煎A5和牛粒有和牛做前菜太正了。

野菜拼盤

牛肉還配日本產雞蛋,和米飯一齊炒添。
日本A5和牛牛肩胛芯
牛肩胛芯,脂肪少,牛肉味濃。

三筋阪腱牛
肉比較淋,加自家製嘅醬料口感偏甜,配蔬菜一齊煮好啱。

美國肩胛心
肉質纖維比較多,有的口感。

澳洲牛板腱
好鮮嫩滑,肉味濃,入口不油膩。

最高級豚肉
同野菜齊煮,味道更提正,豚肉加醬料好出色。

雜炊飯
白桃烏龍茶

一壺茶,味香白桃味烏龍茶 ,可冲兩泡,好香濃。

甜品芝麻雪糕
濃濃芝麻香味又滑溜溜。
今次食關西,下次嚟關東喇。

6點後無堂食,只能夠食中午,好可惜既係,用餐時間只有一小時。三個人嗌左3個餐,當你入餐廳開始,限時一個鐘,當然包括叫餐,同佢準備食材加上餐,所以正確黎講,你只可以食半個鐘,比盡大半個鐘食物雖好,但急咽下的,亦難以享受美味當然好肚餓,見最多份量又有唔同產地既牛肉,當然係首選 朋友另外叫左份日本和牛,食完之後後悔了,早知跟機淨食和牛,夠滑肉味濃。狼吞虎嚥半小時,期間唔可以同朋友傾偈,因為一入咗侍應已經好明確同你講一個鐘頭後一定要交枱,無形中造成壓力。食到9個字,侍應亦都唔會理你枱面有幾多肉同埋菜,立即放低甜品雪糕由得佢融,食得慢食得魔,你就要承擔雪糕融哂既後果。一啲都唔friendly!坦白講,食材雖好,但無服務同要咁急食,一定無下次。

所以正確黎講,你只可以食半個鐘,比盡大半個鐘

食物雖好,但急咽下的,亦難以享受美味

肉食者聯盟?!日本和牛

坦白講,食材雖好,但無服務同要咁急食,一定無下次。

慶祝紀念
生日
肉食者聯盟?!日本和牛
在觀塘駱駝漆工廈竟然有專門吃sᴜᴋɪʏᴀᴋɪ 的餐廳,晚市提供關西風壽喜燒,分兩節時段,而每節只招呼四枱客人,來之前一定要先訂座😎店員會先上一壺白桃烏龍,很喜歡喝下去帶濃濃的白桃香氣🍑⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫<日本產A5和牛sᴇᴛ> $498/ᴘᴇʀsᴏɴ❅前菜三品前菜以品嚐次序分別是赤蝦沙律、自家製和牛餃子及糖漬巨峰蕃茄拼柚子蘿蔔,赤蝦配上蟹籽增添了脆卜卜的口感,和牛餃子自家包製有誠意,最後的糖漬巨峰蕃茄咬下去會爆汁,真的很像一顆巨峰提子🍇❅日本產A5和牛&野菜拼盤店員在燒之前會簡介每一款部位的產地及特別之處,總共有六個部位,分別是西冷、肉眼、沙巴當、牛板肩、牛肩胛及和尚頭,產地則來自近江及熊本📍最有驚喜一定是沙巴當,是高級靚牛獨有的稀少部位,肉味濃郁而口感軟淋,還有均勻緊密的霜降油花❄️另外同樣是第一次品嚐的和尚頭,脂肪比例偏少,但肉味是最香濃的!其餘的部位也很高質,性價比挺高的🙌🏻❅特式飯點吃完和牛壽喜燒其實已經有八成飽,店員一開始也提醒要留肚吃炊飯,充分利用剩在煎鍋上的和牛油,加上白飯及配菜烹調,光是賣相已經很吸引,味道更沒令人失望🤤❅是日甜品豆腐雪

⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫
<日本產A5和牛sᴇᴛ> $498/ᴘᴇʀsᴏɴ

❅前菜三品

❅日本產A5和牛&野菜拼盤

❅特式飯點

❅是日甜品
豆腐雪糕配上日系器皿,豆腐味香濃,可以減去吃完和牛的油膩感,口感細滑不會很快溶掉🍨
2022-01-05 1237 瀏覽
原來呢間餐廳只有4張枱,所以每張枱都十分闊落,會有竹屏隔住,坐得十分舒適。而且全程都會有專人烹調食物,新鮮熱辣日本產A5和牛餐 $498一坐底就已經有白桃烏龍茶準備好,清清喉嚨準備吃美食~三式前菜分別係蟹膏蟹子玉子,濃濃的蟹膏味!巨峰車厘茄 ,很有巨峰提子的感覺但卻是蕃茄的味道,十分新奇!以及和牛餃子,聞到好香木魚味,咬下去和牛肉汁要濺出來了店員首先用牛脂肪開鑊。再燒不同的和牛及蔬菜,當中會使用餐廳自己調配的壽喜燒汁~ 第一件是熊本縣肩胛心。油脂感同和牛味比較平均, 有軟綿綿嘅感覺。第二件是岩手縣的西冷。有比較重嘅牛味,質感厚實。第三件是牛頸脊,牛肉的油脂分布,大理石紋都很平均,主要是感受油香感,牛味相對較少。第四件是牛版腱,有好濃的牛肉味,店員話通常男士都比較喜歡這件。第五件是和牛肩。是比較赤身的部位,肉質纖維感重一點。第六件是和尚頭和牛,即是牛的後腿內側,是特別的和牛部位。這部位一頭牛只能取出2至3公斤。肉質較瘦且帶有細筋,較有嚼勁吃完和牛後其實已經很飽,但原來還有特色炒飯可以吃呢!炒飯可以選擇乾或者濕身。最後還有豆腐雪糕作甜品,畫上完美的句號。

日本產A5和牛餐 $498

一坐底就已經有白桃烏龍茶準備好,清清喉嚨準備吃美食~

三式前菜

第二件是岩手縣的西冷。有比較重嘅牛味,質感厚實。
第五件是和牛肩。是比較赤身的部位,肉質纖維感重一點。

最後還有豆腐雪糕作甜品,畫上完美的句號。
2022-01-04
5 分鐘 (堂食)
2022-01-04 796 瀏覽
喰楽朋友想食壽喜燒,我哋就決定咗book呢間位於觀塘呢間傳統關西風和牛壽喜燒,店舖每個時段只做四枱客人,環境舒適我哋揀咗C餐澳洲產和牛,日本產A5和牛 $458/person,揀好餐之後,店員會比一壺白桃烏龍茶比客人飲,桃味非常香,茶味濃郁,三色前菜包括有小柱貝蟹籽和風沙律,柱貝非常新鮮,沙律酸酸甜甜非常開胃,自家製和牛餃子,入邊都好足料,啖啖都食到和牛,迷你和牛丼,入邊有蛋漿同Wasabi,和牛亦都非常嫩滑日本A5和牛牛板腱,油脂分怖得好好,非常嫩滑,澳洲和牛亦都相當唔錯,肉味比較重,比較有口感,非常好食,點埋蛋漿食會滑好多,會有一碗白飯比你配搭和牛食❤️另外會有野菜拼盤,玉子,芋絲,洋蔥,冬菇等等,煮到索晒啲壽喜燒汁,好入味啊差不多食到最尾嘅時候,職員會問你飽唔飽,因為仲會有一個特色飯,係一個濕炒飯嚟嘅,用紫菜,櫻花蝦,蔥花,雞蛋炒埋一齊,炒飯好香口,會飽肚,最後會有豆腐味嘅雪糕作為呢一餐嘅結尾,豆腐味非常濃郁,真係好滿足😎
喰楽

• 豆腐雪糕
  • 三式前菜
  • 野菜拼盤
  • 澳洲產和牛&日本產A5和牛
2021-12-25 84 瀏覽
祝大家聖誕快樂. 在這不能去旅行的兩年間, 唯在透過食物物去尋回當地旅遊的回憶, 除了壽司和魚生外, 和牛也是我去緬懷日本的美食, 而在觀塘工廈的角落, 竟有一家吃壽喜燒, 而且是有專人以關西風格為食客烹調的餐廳, 未光顧已有些期待. 說到關西風格的壽喜燒, 和關東風格最大不同的是, 前者味道自己調配但以砂糖為基底及牛肉由煎煮方式處理; 後者則是將牛肉以調配好的壽喜燒醬汁汁煮而成, 湯汁份量相對較多. 人形町今半是關東風的代表, 而京都三九鳥亭對我來說應該就是關西風的代表吧!喰楽的壽喜燒定價相當進取, 180g的全牛宴也不用五百元, 而且也是以A5的和牛為主軸, 再加上澳洲和美國和牛. 同樣有專人烹煮, 手法也算不錯, 基本要做到的例如牛肉不要Overcooked, 還有炒香砂糖也能做到. 如果說可以改善一點, 就是醬油下得比較多, 份量在少一點煎煮的效果會更強. 日本和牛肉質和雲石度也是預期之內, 部位也不少, 由面頰肉, 到Ribeyes再到Chuck位也有, 肉香和脂香也吃得出層次的分別. 至於美國和牛其實可以不用放進去菜單, 因為要吃脂香有日本和牛, 而想強調肉香, 澳洲和牛就

喰楽的壽喜燒定價相當進取, 180g的全牛宴也不用五百元, 而且也是以A5的和牛為主軸, 再加上澳洲和美國和牛. 同樣有專人烹煮, 手法也算不錯, 基本要做到的例如牛肉不要Overcooked, 還有炒香砂糖也能做到. 如果說可以改善一點, 就是醬油下得比較多, 份量在少一點煎煮的效果會更強. 日本和牛肉質和雲石度也是預期之內, 部位也不少, 由面頰肉, 到Ribeyes再到Chuck位也有, 肉香和脂香也吃得出層次的分別. 至於美國和牛其實可以不用放進去菜單, 因為要吃脂香有日本和牛, 而想強調肉香, 澳洲和牛就能好好擔當這個各式. 美國和牛在肉質的表現上真的和前兩者有很大分別, 但肉香由不比澳洲和牛豐富.

另外也許有人問只吃肉會飽嗎? 這裡的Carbo真的不少, 頭盤有和牛餃子及一口和牛飯, 吃肉中途也有日本雞蛋伴白飯, 而吃完肉後也有雜炊提供. 比同類餐廳便宜, 也比同類餐廳吃得飽, 關西風格的壽喜燒也較特別, 多謝好友介紹, 這間作為懷念日本美食的餐廳, 值得推介.

2021-12-19 108 瀏覽
見識小的我以為日本只有關西,原來是有關東㗎!這兒品嚐用餐原來是有分日與夜名稱。午飯是關東風壽喜燒鍋定食~晚上是關西壽喜燒套餐~明白了,多謝提醒,今晚是食關西😁😁白桃烏龍茶 ~侍應生先遞上一壺茶,好香嘅白桃味烏龍茶 ,飲完一壺仲可以添多一壺添,好香濃。前菜三式~ 帶子刺身沙律/煎和牛餃子/煎A5和牛粒入口一啖已經深深愛上之味道了,這小粒帶子是用本店特色醬料配搭,將帶子提鮮到呢!停唔到口,再食煎和牛餃子,又是一種好特色的味道,和牛好小用來做餃子,讚👍重有A5和牛粒,前菜太吸引味蕾了。野菜拼盤~野菜/豆腐/苧絲/厚金菇/京蔥/鮮菇/皇帝菜/洋蔥/紅蘿蔔師父會將野菜分別同肉類一齊做法加上本店之特製醬料,別出心裁配搭,有心思又細心講解。讚👍主角出場了好開心~~成碟肥美牛肉還配日本產雞蛋和米飯添。日本A5和牛牛肩胛芯~位於牛肩胛芯中心好少脂肪㗎,牛肉味濃。三筋阪腱牛~肉比較淋,可能用自家製嘅醬料,令口感特別甜,再和蔬菜一齊煮好夾。美國SPF肩胛心~肉質纖維比較多,有小許鞋口。澳洲牛板腱~好鮮嫩滑,肉味濃,入口不油膩。最高級豚肉~配野菜一同煮味道更提出肉味,豚肉配自家製醬料好出色。最後雜炊飯~材料有
見識小的我以為日本只有關西,原來是有關東㗎!

這兒品嚐用餐原來是有分日與夜名稱。

午飯是關東風壽喜燒鍋定食~

晚上是關西壽喜燒套餐~

明白了,多謝提醒,今晚是食關西😁😁

白桃烏龍茶 ~

前菜三式~

帶子刺身沙律/煎和牛餃子/煎A5和牛粒

野菜拼盤~

野菜/豆腐/苧絲/厚金菇/京蔥/鮮菇/皇帝菜/洋蔥/紅蘿蔔

主角出場了好開心~~

成碟肥美牛肉還配日本產雞蛋和米飯添。

日本A5和牛牛肩胛芯~

位於牛肩胛芯中心好少脂肪㗎,牛肉味濃。

三筋阪腱牛~

美國SPF肩胛心~

肉質纖維比較多,有小許鞋口。

澳洲牛板腱~

好鮮嫩滑,肉味濃,入口不油膩。

最高級豚肉~

配野菜一同煮味道更提出肉味,豚肉配自家製醬料好出色。

最後雜炊飯~

材料有和牛粒/雞蛋/櫻花蝦/蔥粒/碎芝麻紫菜和米飯,因為之前已食了一碗米飯,有點飽,所以只可食小許,親熱進食,香甜入口飯軟綿綿。

甜品~芝麻雪糕

濃濃芝麻香味又滑溜溜。

好開心好滿足去了關西又可以一次過享受唔同口感牛。👍😍

2021-12-15
  • 三式前菜
  • 肉類復仇者
  • 野菜拼盤
2021-12-19 107 瀏覽
駱駝漆大廈一向多美食,聽聞開左間關西壽喜燒,一於黎試下。不過位置不多,只serve 4枱,所以book位要趁早。佢有幾個set揀,但一場黎到緊係想試晒全部,就心郁郁揀左肉類復仇者,498蚊一位。套餐包前菜、壽喜燒和牛、配菜、特色飯點同埋甜品。前菜有帶子刺身,和牛餃子同埋wasabi燒牛飯,帶來三種不同口感層次,當中帶子口感彈牙開胃。店員服務唔錯,會一對一serve我地,加入壽喜燒汁幫我地逐樣煮,未食已經聞到牛既香味。和牛帶雪花紋,超吸引。美國同澳洲牛肉質有彈性,日本A5和牛肉質鮮滑,牛肩胛牛味就重啲,整體都唔錯。店員提議先咬一半牛肉,然後蘸另一半落日本生雞蛋汁,果然兩種不同風味,相比之下我鐘意原汁原味會更試到牛既油香。接住落係特式飯點雜炊飲,有雞蛋、櫻花蝦、和牛、紫菜和大蔥配壽喜汁炒飯,熱辣辣頗香的,食完都好飽。最後黎個豆腐雪糕,清新減膩,為晚餐帶來一個完美的結尾,好滿足。

套餐包前菜、壽喜燒和牛、配菜、特色飯點同埋甜品

2021-12-11
10 分鐘 (堂食)
2021-12-18 1019 瀏覽
係屋企整壽喜燒鍋就整得多,但係食正宗既關西壽喜燒就真係係香港少有,今次黎到觀塘駱駝漆大廈食依間喰楽 kuuraku,主打多款和牛同特色和風小食,今次既體驗可以話係去唔到日本又想體驗正宗壽喜燒既最佳選擇🥰職員會先為我們預備白桃茶,茶香而有有淡淡既白桃味,可以作解膩之用今次我哋試咗佢哋肉類復仇者set,既有油脂感爆登既日本和牛同埋包括有美國同澳洲產地嘅和牛,一舉三得!當然仲會有三款特色前菜同蔬盤。和牛餃子啖啖肉,有驚喜! 迷你和牛丼雖然份量少但勝在有wasabi生蛋漿既調味,仲有貝柱刺身沙律都幾refreshing!黎到今餐既主角,二人份量既和牛拼盤果然非常震撼,除咗有三款來自唔同產地嘅和牛,仲有唔同部位唔同口感任君選擇,當中令我最印象深刻就係日本和牛肩胛,油脂分布分明,真係做到入口即溶,下次你識嘅話我諗我會係佢哋嘅日本和牛套餐,岩哂d喜愛油脂感既食肉獸啦喺食完所有蔬菜同黃牛之後店員會為我哋準備一個特色炒飯,係用咗已經所有精華嘅壽喜燒汁去整嘅,亦都不出所料咁好味👍👍最後以豆腐雪糕作結,為依餐咁豐富既壽喜燒壽畫上句號

最後以豆腐雪糕作結,為依餐咁豐富既壽喜燒壽畫上句號

• 肉類復仇者
  • 豆腐雪糕