2021-05-01 1842 瀏覽
其實上星期放假已想試,但冇訂位,冇得食🤪 今次早一日打去,yea! 準時到,整間店只有四張四人枱,所以想去嘅食家最好訂位😉 今次有兩個唔好彩,一到步,有一枱超嘈,大家都知係工廈嘅都細店,傾計傾到咁大聲,真係爆耳😒第一次嚟,試晒先講🤪 叫一個日式燒肉定食,一個關東壽起燒鍋定食, 本人對牛就不太講究,壽起燒有3種牛同一個豚肉揀,我倆就揀比較平嘅$138美國牛,燒肉個個就得兩種牛,都係揀平啲個個澳洲M9和牛。兩個餐都有跟小甜品😙壽起燒到先,嘩🤩 菜鍋都好豐富,牛肉另上,又係好靚,整整齊齊又瘦😁 又有三款小前菜😃 睇到都好開心😃 個菜鍋不用多説,又夠熱,又夠味⋯⋯至於啲牛,好正常,唔錯,好味😋近鏡嘅美國牛,係咪好靚呢😁😋另外個燒肉都到了,都係好精美嘅,但就唔多夠熱咁兼有點失望⋯⋯又唔夠熱,有好幾件都係筋位,同埋⋯⋯唔知係啲牛唔靚,定係燒過龍,全部都好韌🙁 就算唔係有筋個啲都好韌⋯⋯好失望,有點覺得不值呢😕 話晒都$148嘛,所以下次再嚟食午餐,都應該唔會再叫燒肉。都有唔好味嘅澳洲M9和牛嘅近鏡用餐完畢,期待小雪糕,因為嚟之前都睇過食評,睇到有海鹽抹茶雪糕。 噢!今次只係益力多雪糕,好彩!都好好

關東壽起燒鍋 定食 (美國牛)
近鏡嘅美國牛,係咪好靚呢😁😋
近鏡美國牛  (壽起燒定食)

日式燒肉定食  (澳洲M9和牛)

都有唔好味嘅澳洲M9和牛嘅近鏡
近鏡澳洲M9和牛  (燒肉定食)
用餐完畢,期待小雪糕,因為嚟之前都睇過食評,睇到有海鹽抹茶雪糕。 噢!今次只係益力多雪糕,好彩!都好好味😁😁
益力多雪糕

雖然燒肉攪成咁,總括嚟講,各樣都係好嘅,所以俾好評嘅,午餐原來唔加一😁 我倆都好喜歡呢度個壽喜燒,又幾抵食😁
2021-04-28
益力多雪糕
差啲唔記得左介紹番🤣呢間高CP值嘅日式 #壽喜燒 小店或說吉蒂而家都有幫朋友賣緊 #日本酒 好多都係只此一家嘅特別日本直送酒價錢比外面賣得相對便宜所以愛飲酒嘅吉蒂自己飲之餘同時賣埋一石二鳥嘛😛早前剛好呢位朋友要去觀塘賣酒吉蒂悠閑沒事幹就陪同一齊去順便食下好西🤪估唔到原來係 #觀塘 #駱駝漆大廈 上面竟然開左間咁有feel嘅日式小店😍呢間『喰楽Kuuraku』店名其實係日文意思係『吃飯的快樂』,希望客人食得開心愉快~😌確實係一個好名!💯全餐廳只有四張四人枱(唔預約估計食唔到😂)店長店員都係年輕有活力嘅人所以餐廳設計都頗為時尚一點有日本傳統特色得黎卻又帶點輕鬆感(吉蒂好喜歡喔💕)餐廳提供嘅午餐選擇唔多唔似一般日式餐廳又便當又拉麵又壽司咁千成上萬款而係專一的2選1 🟠關東壽喜燒鍋定食 或 🟠日式燒肉定食至於肉類選擇方面就有🔵日本產A4和牛🟡澳洲產M9和牛🔵美國產牛肉🟡北海道豚肉客人因應自己需要自行選擇就好喇~🎵愛吃嘅吉蒂難得黎到緊係食日本產A4和牛啦~仲洗諗嘅?😋三人點了兩份壽喜燒鍋定食&一份日式燒肉定食每款定食都附三式
差啲唔記得左介紹番🤣

一石二鳥嘛😛

早前剛好呢位朋友要去觀塘賣酒
吉蒂悠閑沒事幹就陪同一齊去順便食下好西🤪

呢間『喰楽Kuuraku』店名其實係日文
意思係『吃飯的快樂』,希望客人食得開心愉快~
😌確實係一個好名!💯

全餐廳只有四張四人枱(唔預約估計食唔到😂)
店長店員都係年輕有活力嘅人
所以餐廳設計都頗為時尚一點
有日本傳統特色得黎卻又帶點輕鬆感(吉蒂好喜歡喔💕)

餐廳提供嘅午餐選擇唔多
客人因應自己需要自行選擇就好喇~🎵

愛吃嘅吉蒂難得黎到
緊係食日本產A4和牛啦~仲洗諗嘅?😋
三人點了兩份壽喜燒鍋定食&一份日式燒肉定食

每款定食都附三式前菜,日本珍珠米飯(仲要免費無限可添加)同甜品🍮
而壽喜燒鍋定食更附日本產雞蛋🥚及野菜鍋
熱呼呼咁上枱,涮涮住咁食勁爽YY
仲要配埋 #栄光富士 邊飲邊食So Perfect🥰

唔好以為$198一份日本產A4和牛定食份量一定唔多
吉蒂見到碟牛上枱時真係嚇親(嘩,咁大碟嘅?😳)
對於出身飲食業嘅吉蒂即時諗「賺唔賺到錢架?Cost好高wo😅」
講真,出面好難做到$198咁嘅價錢比到咁大份日本產A4和牛比你食吧?
而且,一碟仲有兩個唔同部位真係做得好夠貼心(加分加分💯)

💡如果大家好似吉蒂咁少食米飯都可以轉稻庭烏冬(不過烏靠應該唔可以免費無限添加吧?🤣🤣)

另外不可不提
前菜嘅雞卷同寒天Jelly甜品都做得好出色❤️(P.S. 寒天Jelly甜品是晚市供應的)

總結
呢間小店非常非常值得大家去試~
無論食物,環境及服務都好好~
Feeling So Good!
吉蒂推薦!

額外單點:
燒雞軟骨串
2021-03-09
  • 關東壽喜燒
餐廳:喰楽 (觀塘)地址:觀塘開源道60-62號駱駝漆大廈3期9樓H號舖跳舞前去咗觀塘嘅駱駝漆大廈食飯,今次去咗呢間開咗無幾耐嘅日本餐廳——「喰楽」,餐廳名意指希望客人進餐嘅時候可以得到滿足、快樂🥰一入到餐廳就好有日式味道🎎,雖然餐廳唔大,得4張枱,但係每枱之間都有竹簾隔住,配合埋幾幅日本畫同植物🎋,成個感覺真係好似去咗日本咁🇯🇵日本A4和牛關東壽喜燒鍋定食 $168關東風壽喜燒嘅做法喺預先將菜煮到8成熟再上菜,縮短咗烹煮過程♨️,日式A4和牛用咗三個部位,每樣兩件,分別喺肩甲、肉眼同三角位,我尤其鍾意牛三角,入口即溶,脂肪比例雖然唔高,但和牛肉味依然濃郁🤤,亦唔會有筋或者咬唔開嘅感覺👍日本A4和牛日式燒肉定食 $168燒肉定食嘅和牛用咗牛肩甲部位,肉同脂肪嘅分佈清晰分明,脂肪嘅油脂分泌令牛肉更香口鮮味,另外仲加上京蔥,蘸埋醬油就更加惹味😚,不過我就鍾意就咁原汁原味喇每個定食都配白飯,另外仲有三款餐廳自己整嘅高級前菜同甜品,前菜分別有海蜇秋葵、北海道帶子配皇帝菜同埋玉子燒,甜品就喺海鹽味大阪牛乳雪糕🍨,果然與別不同小食叫咗個軟骨雞肉棒($18)同燒雞軟骨($18),一客有兩串✌🏽,火候掌
餐廳:喰楽 (觀塘)
地址:觀塘開源道60-62號駱駝漆大廈3期9樓H號舖

配合埋幾幅日本畫同植物🎋,成個感覺真係好似去咗日本咁🇯🇵

日本A4和牛關東壽喜燒鍋定食 $168

日本A4和牛日式燒肉定食 $168
燒肉定食嘅和牛用咗牛肩甲部位,肉同脂肪嘅分佈清晰分明,

甜品就喺海鹽味大阪牛乳雪糕🍨,果然與別不同

小食叫咗個軟骨雞肉棒($18)同
燒雞軟骨($18),一客有兩串✌🏽,火候掌握得幾好🔥,燒得香口而唔膩。配埋餐廳嘅茶就一流,佢地用咗白桃烏龍,未飲都已經聞到好香濃桃味🍑

最值得一讚喺佢哋嘅服務態度,每款食物都會逐一介紹,例如和牛喺用咗牛嘅邊個部位、壽喜燒點樣食法等,掛住日本、鍾意食日本菜嘅人真係要Mark低呢間餐廳喇💯
2021-02-15
2021-02-04 1553 瀏覽
人在 觀塘-駱駝漆大廈 , 食乜好 ? 當然係去 "喰楽 Kuuraku" 食 Shabu Shabu 最好 ~餐廳的裝修簡潔中帶有和風 , 乾淨企理 ~ "Shabu Shabu set 關東壽喜燒鍋定食" (定食附三色前菜、牛肉、鷄蛋、白飯、甜品) , 有三種牛肉供選擇,日本A5,澳洲 M9,美國產牛 ....我選擇了 日本A5 和牛 $168 : 賣相不俗 , 三色前菜是 雞卷、汁燒帶子、燒玉子 , 各款前菜都頗精緻且美味 ; Sukiyaki 的食材豐富 , 湯頭味道香香甜甜 , 很不錯吃 ; 日本A5 和牛 , 最喜歡它的鮮嫩軟綿 , 入口溶化的口感 ~甜品 : 伯爵茶 雪糕杯 ~本篇完 ~
人在 觀塘-駱駝漆大廈 , 食乜好 ?

餐廳的裝修簡潔中帶有和風 , 乾淨企理 ~

甜品 : 伯爵茶 雪糕杯 ~

本篇完 ~
2021-07-14 0 瀏覽
大家記得一定要提早book位啊!我地揀左星期日lunch食,因為餐廳只有四張檯,walkin可能要過peak hour先有檯啊!lunch主要係食關東壽喜燒同埋燒肉定食。壽喜燒有四個套餐揀,我地揀左日本產A4和牛100g同澳洲產m9和牛100g。套餐另外包三色前菜,雞蛋同野菜鍋,當然白飯仲可以任添,最後仲有個雪糕食。牛肉每款都有5片,就咁睇啲油花好靚,雖然得五塊,但份量其實唔細架。值得一提係三個前菜都好好味,絕對唔馬虎!本身我地想加個巨峰提子梳打,點知佢話無曬蘇打。整體我覺得物超所值,黎個價錢可以食到和牛絕對唔差,牛肉入口即化,配埋日本蛋汁食諗起都流口水,唯一比較麻麻係因為得四張檯,所以限時一小時用餐都有啲倉猝,下次有機會一定會試關西壽喜燒!

2021-05-23
觀塘工廈區向來卧虎藏龍,今次嚟呢度慶祝男小編生日🥂 專程拜訪呢間高質隱世餐廳— 喰楽 Kuraku,一嘆和牛壽喜燒🇯🇵 餐廳環境闊落,格調柔和,坐得好舒服😚 呢度嘅環境亦相對安靜,可以慢慢傾計🗣 餐廳入面只係得4-5張枱,想食嘅話一定要預早book定☎️——————🤍 日本產A5和牛(100g) $198🤍 澳洲產M9和牛(100g) $168小編們當日去叫咗兩個lunch set,包咗前菜、日本產雞蛋🥚、野菜鍋🥬、日本珍珠米飯🍚同埋甜品(杯裝雪糕)🍦添。 女小編特別鍾意炆牛肉呢個前菜,肉質夠淋同埋入味!❤️ 重頭戲嘅壽喜燒煲湯底夠甜,上碟嘅時候賣相好靚,因為不同款色嘅野菜都精心擺設過,唔怪得之吸引咁多人嚟食啦😋 貴啲嘅A5和牛脂肪紋理相對清晰,而且肉色更鮮紅,望住都覺得好正🤪 食落有入口即溶嘅感覺🥴想食平少少,澳洲M9和牛都唔錯,雖然牛肉睇落冇咁肥,但係勝在夠多片✌🏻 兩碟牛肉都冇雪味,平時係屋企一定食唔到呢quality😌

——————
🤍 日本產A5和牛(100g) $198
🤍 澳洲產M9和牛(100g) $168
2021-07-06 27 瀏覽
觀塘駱駝柒大廈又有高質日菜🇯🇵呢間小店只做壽喜燒同牛肉丼飯午飯時間來到,座位不多但寬敞舒適,裝修走簡約和室風,靜靜的很喜歡💓-澳洲產M9和牛壽喜燒所有午餐都會送上三款前菜,這次是:日本醋沙律、胡麻菠菜、芽菜海蜇。更附上日本生雞蛋一隻,沾牛肉一流壽喜燒可以選擇自己喜愛的肉類,若選牛肉,更可以選擇不同品種:澳洲M9、日本A8、美國產等等我就選了澳州的M9,雪花分布均勻,肥瘦適中,薄切得嚟亦保留了口感。雖然套餐包一碗日本白飯但我加錢轉了稻庭烏冬,配上蛋汁、肉汁和甜醬油簡直一流💘最後附上了海鹽味雪糕一杯,為星期一的午餐畫上圓滿的句號。🤤
觀塘駱駝柒大廈又有高質日菜🇯🇵

呢間小店只做壽喜燒同牛肉丼飯
澳洲產M9和牛壽喜燒

最後附上了海鹽味雪糕一杯,為星期一的午餐畫上圓滿的句號。🤤

2021-06-23
2021-06-27 44 瀏覽
壽喜燒專門店食壽喜燒都有分關東煮定關西煮😂我個人喜愛關西煮🤫依到如果想食關西煮,就要book定❣️因為真係有人service你🤣幫你煮埋😍服務態度真係要比足一百分.最好食都係日本牛🤣所以比較貴一啲😌依間店就連豆腐係煮之前都會燒一燒😇所以誠意真係好夠😍.當我地食飽果時😂原來仲有個炒飯,完全唔可以睇少依到既量🧐.甜品係自家整既雪糕🍦.依到一定要打電話book好位同埋一定要準時🤪
壽喜燒專門店
當我地食飽果時😂原來仲有個炒飯,完全唔可以睇少依到既量🧐
甜品係自家整既雪糕🍦
依到一定要打電話book好位同埋一定要準時🤪
——— “ 喰楽” ———第一間喺駱駝漆大廈開左嘅 「壽喜燒」主要都係食👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻關西壽喜燒 Sukiyaki Dinner 餐牌好簡單 得A,B,C,D set $308-$398.今次同朋友食緊係食 D 啦 食哂2款牛呢個係前菜☺️☺️蝦刺身 帶子刺身 同 菠菜?(唔記得咗😛)圖左係日本A4 和牛👍🏻圖右係澳洲M9 和牛👍🏻兩者嘅分別 日本A4 會油份重啲 食落口溶化咁而澳洲M9牛就 重牛味啲有咬口少少🤤🤤🤤🤤🤤🤤🤤.上圖嘅肉已經係2個人嘅份量喇如果可以多啲肉就好喇當日就有個職員先會介紹吓啲牛肉體點樣食之後佢就開始煮俾我地食嗰日佢淨係每款牛整左一塊就俾我地自己煮黎食.⚠️⚠️⚠️⚠️⚠️⚠️⚠️⚠️⚠️⚠️⚠️⚠️⚠️⚠️⚠️⚠️⚠️⚠️⚠️⚠️⚠️⚠️⚠️⚠️⚠️⚠️⚠️⚠️⚠️⚠️惡夢就黎🤣🤣🤣🤣個職員俾我地煮嗰陣個鍋就煮緊個洋蔥好快就見到開始有燶落極水都去唔到陣燶味😂之後所有牛都深色左幾度 同 有苦味係到後面要用多d 壽喜汁先無左個苦味!!!說好的有人煮埋!!!🥲🥲🥲(P.S. 睇過人地嘅食評 係有講有人煮哂 之後朋友食都係有人煮埋 )⚠️⚠️⚠️⚠️⚠️⚠️⚠️⚠️⚠️⚠️⚠️⚠️⚠️⚠️⚠️⚠️⚠️⚠️⚠️⚠️⚠️⚠️⚠️⚠️⚠️⚠️⚠️⚠️⚠️⚠️睇下!!係變到咁~杰撻撻架
——— “ 喰楽” ———
第一間喺駱駝漆大廈開左嘅 「壽喜燒」
主要都係食
👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻
關西壽喜燒 Sukiyaki
Dinner 餐牌好簡單
得A,B,C,D set $308-$398

今次同朋友食緊係食 D 啦
食哂2款牛

呢個係前菜☺️☺️
刺身 帶子刺身 同 菠菜?(唔記得咗😛)

圖左係日本A4 和牛👍🏻

個職員俾我地煮嗰陣個鍋就煮緊個洋蔥
好快就見到開始有燶
落極水都去唔到陣燶味
😂之後所有牛都深色左幾度 同 有苦味
係到後面要用多d 壽喜汁先無左個苦味!!!
說好的有人煮埋!!!🥲🥲🥲

睇下!!係變到咁~杰撻撻架 😱
之後食哂啲肉就到特色飯
就係用返我地煮完肉同蔬菜嘅汁煮
但我地….我地個啲汁係燶味汁
我地以為佢見到咁會換
點知…….個職員一野已經落哂d配料 (下圖)

咁我地個「特色飯」就……

都……幾令啊可

喰楽 (觀塘)
觀塘開源道60-62號駱駝漆大廈3期9樓H號舖
#觀塘
2021-06-25 38 瀏覽
有人講咗要食壽喜燒講咗個幾月 我終於的起心肝同佢去食喇😌之前朋友帶過我嚟呢度食lunch 覺得抵食又好食 一早已經想嚟試下dinner🥢終於…完全無令我失望 仲比我預期更加正啊😍一坐低就奉上白桃茶🍑店員提示大概15分鐘就飲得 未飲已經聞到白桃味飄出嚟 飲落去清甜得嚟 味道亦夠突出🫖晚餐係食關西風壽喜燒 關西同關東嘅分別就自己上網check啦 我唔長篇大論啦📝首先奉上三式前菜🥗有帶子剌身和風汁/柚子汁大根/汁煮牛肉蘿蔔雞肉卷三款都好正喎❤️帶子刺身意料之外地新鮮 大根好稔🤤配嘅柚子汁好清新 平時我最怕帶有苦澀味 好彩呢個無🤓最後一款汁煮牛肉蘿蔔雞肉卷🐔味道好似日本關東煮咁 煮到好稔夠晒入味牛肉方面有唔同產地比你揀 一場嚟到當然試最好架啦🇯🇵日本產A5和牛(150g) 二人份即係有300g 分別有3個部位🐂✨牛板腱/牛三根/牛肩✨淨係睇啲雪花就知油脂分佈幾平均 店員都介紹咗每一部分嘅特性 而我地兩個認為根本三樣都咁好味💯肉質都好鮮嫩 牛味亦好濃郁 每放一啖入囗都會"ummm~~"另外每人都會有隻日本雞蛋🥚係將牛牛點落蛋汁 再送一啖白飯 嗰種幸福感真係無得頂💕除咗之外 仲有野菜拼盤 賣相整齊靚
首先奉上三式前菜🥗
有帶子剌身和風汁/柚子汁大根/汁煮牛肉蘿蔔雞肉卷
✨牛板腱/牛三根/牛肩✨
淨係睇啲雪花就知油脂分佈幾平均 店員都介紹咗每一部分嘅特性 而我地兩個認為根本三樣都咁好味💯肉質都好鮮嫩 牛味亦好濃郁 每放一啖入囗都會"ummm~~"另外每人都會有隻日本雞蛋🥚係將牛牛點落蛋汁 再送一啖白飯 嗰種幸福感真係無得頂💕除咗之外 仲有野菜拼盤 賣相整齊靚靚🥬有鮮冬菇/油揚/豆腐/春菊等等 全部都好新鮮架 店員會將野菜同牛牛間斷咁燒比我哋食 目的係令口腔唔會只停留住一隻味 亦都介紹到拼盤內嘅野菜都偏濃味👅大家都知道壽喜燒本身都濃 如果再用一啲淡味食材 就只會食到壽喜燒嘅湯汁味 果然係有好細心設想呢
食完牛牛之後 就到kuuraku特式飯點 原來係日式雜炊飯🍚幾種材料放咗上枱之後 店員就會即席炒 入面有和牛/紫菜/櫻花蝦/大蔥/雞蛋 吸收埋頭先壽喜燒剩餘嘅醬汁 好香啊🤩食落去帶少少濕潤感 每人大概半碗多嘅份量 啱啱好
飽飽lu🤰🏻最後食埋我至愛嘅玄米茶雪糕 滿足感爆燈 真係會有種幸福嘅感覺架🥰

平時喺外面食稍為高質嘅壽喜燒 價錢都偏高 而呢度嘅質素高之餘 價錢絕對affordable 除咗好味 全程嘅感覺都好舒服👍🏻因為呢度嘅店員講野都好温柔 除咗詳細介紹食材/煮法之外 仲會講一啲壽喜燒嘅典故 我個人就好喜歡呢種氛圍喇🎈
2021-06-17 38 瀏覽
今年同男朋友7週年🥰 所以都諗住係咁易搵間食,一齊得太耐都唔想再花太多錢喺呢啲節日,又諗起男友中意食壽喜燒,於是帶佢黎☺️ 睇到啲負評大多數講訂位問題,我自己就覺得呢~間餐廳座位得4台客而又有得訂位,點解唔留個電話訂位先呢?就算職員話可以walk-in, 如果真係有心去食,咪留個電話訂座囉,始終得4張台,成個訂座過程好smooth~我今次係第二次食,我地點左一個A同D餐,諗住每款牛都試吓。 前菜今次比上次更中意我認為。職員會講解每個食材,由生蝦>帶子>牛肉粒,3樣都係我中意食嘅野,味道都唔差 帶子好鮮甜 跟住就上主角啲牛肉喇,就咁望相係幾靚嘅。 職員會幫你1 to 1咁serve,幫你燒埋肉,同埋其他菜。燒到咁上下,會比啲時間自己燒幾下 佢再過黎幫咁。講返份肉先,我覺得牛肉喺呢個價錢係絕對好食同值得的,雪花分布平均,擺埋落生旦果到浸一下再入口真係好好食😋 Overall,呢間壽喜燒價錢絕對係平,餐廳只有4張台,所以唔會太嘈!不過真係真係要記得留電話訂座 而唔好walk in! 呢間絕對會有再第三次幫襯☺️

2021-06-12 61 瀏覽
呢間小店記住去之前一定要book枱,因為只有四張枱。一開始仲以為食完Sukiyaki唔會太飽,點知原來我諗錯了,係超級無敵飽!.我哋今次四個人去食,就叫咗dinner set A B C D,份量好足,完全唔使追加任何野都夠飽。.首先有一壺熱茶,有少少桃味,幾清新可以中和下牛嘅油膩感。前菜有三樣,店員建議我哋由左至右順序食,其實三樣嘢加埋都唔少哈哈。呢個蔬菜成盒真係好足份量,雖然話係四個set嘅蔬菜加埋一齊但係都好巨型。主角終於上場啦,牛唔算話切得勁薄,所以都幾有咬口,睇見啲油花都知道牛嘅質素唔錯,食落果然冇失望。不過成餐飯去到最後個炒飯差唔多兩個鐘,店員都好有耐性咁企喺隔離煮,真係辛苦晒佢啦!最後我哋有朋友飽到連炒飯都食唔落😂最後個甜品係豆腐雪糕,幾cream成個用膳感覺都唔錯,店員好有禮貌,而餐廳好闊落同埋乾淨。Book咗枱記住準時到,如果唔係就會影響下一round嘅食客啦。
首先有一壺熱茶,有少少桃味,幾清新可以中和下牛嘅油膩感。

前菜

雜菜

A  B  C  D牛

最後個甜品係豆腐雪糕,幾cream
豆腐雪糕

2021-06-12 54 瀏覽
咁大個女第一次食人店員咁近距離係客人面前煮既壽喜燒,大滿足☺️ 🇯🇵一入去見到呢間舖頭不禁有啲疑惑,點解只有四張枱既?🧐 之後先知原來店員會為每枱客人親自完成壽喜燒嘅整個烹調過程🥰 我地order左澳洲產M9和牛🤓👇🏻首先會上前菜,裏面有我最鍾意食嘅牡丹蝦刺身!🦐 💛 👍🏻 而一試個巨峰車厘茄就愛上左😽係煮之前,店員先會問客人有無食開日本生雞蛋🥚如有,會建議客人可以點煮熟嘅和牛一齊食😛 (必試!💯 由當晚開始,呢度嘅和牛榮升我最喜歡嘅榜首🐮😎😎🥬而係煮蔬菜盤既過程中,店員都會問客人是否味道如何,會否太鹹或者太淡,十分貼心❤️ 🍚平時夜晚只係食小半碗飯嘅我,當晚都忍唔到口食咗一大碗飯🤣🤤🍦而作為甜品嘅豆腐味雪糕都唔錯 ,為呢一餐關西風壽喜燒畫上一個完美嘅句號👌🏻☺️

2021-06-11
  • 前菜
📍 喰楽🚶🏻‍♂️ 觀塘開源道60-62號駱駝漆大廈3期9樓H號舖🔎 #foodsnap_觀塘終於試到呢間係觀塘駱駝漆嘅日式壽喜燒店 午市定食真係抵食好多 不過一定要記得book位 小店得4張枱 不接受walk-in‼️ 餐廳環境非常寬敞 但一個鐘就要交枱 所以book咗位就要準時到啦~👅 日本產A4和牛 • 關東壽喜燒鍋定食 ($198) - 8.5/10🌟每個set有三點前菜 分別係和風沙律、胡麻醬波菜同雞卷 味道正正常常 重頭戲係和牛啊嘛😍 和牛有4大片 油脂分布好平均 放入鍋煮一陣就可以食 肉質果然冇令人失望 雖然未到入口即溶嘅程度 但你都會feel到啲牛肉好重油脂感 好有牛嘅香味 配上蛋汁食就更加滑🤤👅 澳洲產M9和牛 • 關東壽喜燒鍋定食 ($168) - 8/10🌟呢款牛嘅cp值真係好高 有7大片😋 肉質一定冇A4和牛咁正 不過已經好唔錯🥰 幾重油脂感 食落都好嫩滑🤤 講下嗰壽喜燒鍋 入面有娃娃菜、金菇、鮮冬菇、豆腐等 好豐富 湯底就係日式甜䜴油 配飯食好好味🤪 最後食完仲有甜品 我哋食嗰日係玄米茶雪糕 係出面比較少見呢隻味 味道都唔錯~ 總括嚟講對係呢間餐廳嘅用餐體驗好
📍 喰楽
🚶🏻‍♂️ 觀塘開源道60-62號駱駝漆大廈3期9樓H號舖
🔎 #foodsnap_觀塘

最後食完仲有甜品 我哋食嗰日係玄米茶雪糕 係出面比較少見呢隻味 味道都唔錯~ 總括嚟講對係呢間餐廳嘅用餐體驗好滿意 推薦大家去試下🤗

必食指數👅💦💦:8/10

#hkfoodie #香港美食 #香港打卡 #天水圍美食 #川菜 #黃店 #天水圍黃店 #中環美食 #中環 #壽司 #sushi #香港打卡 #港女下午茶 #元朗美食 #美食 #日式料理 #日式定食 #荃灣美食 #元朗cafe #荃灣cafe #cafehunting #西環美食 #墨西哥菜 #日本菜 #漢堡包
2021-06-12 32 瀏覽
收工之後同朋友去咗觀塘工廈試呢一間想食好耐嘅壽喜燒😆 我同朋友都揀咗澳洲產M9 和牛 ($358一位)真係物超所值 好好味🤤🤤😋首先個前菜已經好正 有帶子同埋蝦嘅刺身 好新鮮 同埋中間個蕃茄真係好好食🤣 好令我驚艷之後主角和牛入口即溶化😳 配埋日本生蛋簡直一流🥚😋 個壽燒汁好好味又唔會太鹹啲蔬菜連洋蔥🧄都超好味超甜 佢每人跟一碗飯之後仲會有個炒飯🍚🍚呢餐我食咗兩碗飯超級無敵飽🤣🐷最後個甜品係豆腐雪糕🍨我自己覺得個甜品令我有少少失望其實都好食嘅~但只係對比其他嘢冇咁好食🤣🤣🤣希望會有個再好食啲嘅甜品做總結咁haha另外讚一讚佢個茶🫖都好好味好香職員好主動咁幫我哋係咁添水😋我同朋友都飲咗好多杯哈哈而且!職員仲會幫我哋燒埋超好服務同埋餐廳環境好舒服 不過佢得四張檯😳 如果想試嘅記住要打去book位呀!
收工之後同朋友去咗觀塘工廈試呢一間想食好耐嘅壽喜燒😆
我同朋友都揀咗澳洲產M9 和牛 ($358一位)
真係物超所值 好好味🤤🤤😋

職員好主動咁幫我哋係咁添水😋
我同朋友都飲咗好多杯哈哈

而且!職員仲會幫我哋燒埋超好服務
同埋餐廳環境好舒服 不過佢得四張檯😳
如果想試嘅記住要打去book位呀!
  • 前菜
  • 和牛