2021-05-01 106 瀏覽
其實上星期放假已想試,但冇訂位,冇得食🤪 今次早一日打去,yea! 準時到,整間店只有四張四人枱,所以想去嘅食家最好訂位😉 今次有兩個唔好彩,一到步,有一枱超嘈,大家都知係工廈嘅都細店,傾計傾到咁大聲,真係爆耳😒第一次嚟,試晒先講🤪 叫一個日式燒肉定食,一個關東壽起燒鍋定食, 本人對牛就不太講究,壽起燒有3種牛同一個豚肉揀,我倆就揀比較平嘅$138美國牛,燒肉個個就得兩種牛,都係揀平啲個個澳洲M9和牛。兩個餐都有跟小甜品😙壽起燒到先,嘩🤩 菜鍋都好豐富,牛肉另上,又係好靚,整整齊齊又瘦😁 又有三款小前菜😃 睇到都好開心😃 個菜鍋不用多説,又夠熱,又夠味⋯⋯至於啲牛,好正常,唔錯,好味😋近鏡嘅美國牛,係咪好靚呢😁😋另外個燒肉都到了,都係好精美嘅,但就唔多夠熱咁兼有點失望⋯⋯又唔夠熱,有好幾件都係筋位,同埋⋯⋯唔知係啲牛唔靚,定係燒過龍,全部都好韌🙁 就算唔係有筋個啲都好韌⋯⋯好失望,有點覺得不值呢😕 話晒都$148嘛,所以下次再嚟食午餐,都應該唔會再叫燒肉。都有唔好味嘅澳洲M9和牛嘅近鏡用餐完畢,期待小雪糕,因為嚟之前都睇過食評,睇到有海鹽抹茶雪糕。 噢!今次只係益力多雪糕,好彩!都好好

關東壽起燒鍋 定食 (美國牛)
近鏡嘅美國牛,係咪好靚呢😁😋
近鏡美國牛  (壽起燒定食)

日式燒肉定食  (澳洲M9和牛)

都有唔好味嘅澳洲M9和牛嘅近鏡
近鏡澳洲M9和牛  (燒肉定食)
用餐完畢,期待小雪糕,因為嚟之前都睇過食評,睇到有海鹽抹茶雪糕。 噢!今次只係益力多雪糕,好彩!都好好味😁😁
益力多雪糕

雖然燒肉攪成咁,總括嚟講,各樣都係好嘅,所以俾好評嘅,午餐原來唔加一😁 我倆都好喜歡呢度個壽喜燒,又幾抵食😁
2021-04-28
益力多雪糕
差啲唔記得左介紹番🤣呢間高CP值嘅日式 #壽喜燒 小店或說吉蒂而家都有幫朋友賣緊 #日本酒 好多都係只此一家嘅特別日本直送酒價錢比外面賣得相對便宜所以愛飲酒嘅吉蒂自己飲之餘同時賣埋一石二鳥嘛😛早前剛好呢位朋友要去觀塘賣酒吉蒂悠閑沒事幹就陪同一齊去順便食下好西🤪估唔到原來係 #觀塘 #駱駝漆大廈 上面竟然開左間咁有feel嘅日式小店😍呢間『喰楽Kuuraku』店名其實係日文意思係『吃飯的快樂』,希望客人食得開心愉快~😌確實係一個好名!💯全餐廳只有四張四人枱(唔預約估計食唔到😂)店長店員都係年輕有活力嘅人所以餐廳設計都頗為時尚一點有日本傳統特色得黎卻又帶點輕鬆感(吉蒂好喜歡喔💕)餐廳提供嘅午餐選擇唔多唔似一般日式餐廳又便當又拉麵又壽司咁千成上萬款而係專一的2選1 🟠關東壽喜燒鍋定食 或 🟠日式燒肉定食至於肉類選擇方面就有🔵日本產A4和牛🟡澳洲產M9和牛🔵美國產牛肉🟡北海道豚肉客人因應自己需要自行選擇就好喇~🎵愛吃嘅吉蒂難得黎到緊係食日本產A4和牛啦~仲洗諗嘅?😋三人點了兩份壽喜燒鍋定食&一份日式燒肉定食每款定食都附三式
差啲唔記得左介紹番🤣

一石二鳥嘛😛

早前剛好呢位朋友要去觀塘賣酒
吉蒂悠閑沒事幹就陪同一齊去順便食下好西🤪

呢間『喰楽Kuuraku』店名其實係日文
意思係『吃飯的快樂』,希望客人食得開心愉快~
😌確實係一個好名!💯

全餐廳只有四張四人枱(唔預約估計食唔到😂)
店長店員都係年輕有活力嘅人
所以餐廳設計都頗為時尚一點
有日本傳統特色得黎卻又帶點輕鬆感(吉蒂好喜歡喔💕)

餐廳提供嘅午餐選擇唔多
客人因應自己需要自行選擇就好喇~🎵

愛吃嘅吉蒂難得黎到
緊係食日本產A4和牛啦~仲洗諗嘅?😋
三人點了兩份壽喜燒鍋定食&一份日式燒肉定食

每款定食都附三式前菜,日本珍珠米飯(仲要免費無限可添加)同甜品🍮
而壽喜燒鍋定食更附日本產雞蛋🥚及野菜鍋
熱呼呼咁上枱,涮涮住咁食勁爽YY
仲要配埋 #栄光富士 邊飲邊食So Perfect🥰

唔好以為$198一份日本產A4和牛定食份量一定唔多
吉蒂見到碟牛上枱時真係嚇親(嘩,咁大碟嘅?😳)
對於出身飲食業嘅吉蒂即時諗「賺唔賺到錢架?Cost好高wo😅」
講真,出面好難做到$198咁嘅價錢比到咁大份日本產A4和牛比你食吧?
而且,一碟仲有兩個唔同部位真係做得好夠貼心(加分加分💯)

💡如果大家好似吉蒂咁少食米飯都可以轉稻庭烏冬(不過烏靠應該唔可以免費無限添加吧?🤣🤣)

另外不可不提
前菜嘅雞卷同寒天Jelly甜品都做得好出色❤️(P.S. 寒天Jelly甜品是晚市供應的)

總結
呢間小店非常非常值得大家去試~
無論食物,環境及服務都好好~
Feeling So Good!
吉蒂推薦!

額外單點:
燒雞軟骨串
2021-03-09
  • 關東壽喜燒
餐廳:喰楽 (觀塘)地址:觀塘開源道60-62號駱駝漆大廈3期9樓H號舖跳舞前去咗觀塘嘅駱駝漆大廈食飯,今次去咗呢間開咗無幾耐嘅日本餐廳——「喰楽」,餐廳名意指希望客人進餐嘅時候可以得到滿足、快樂🥰一入到餐廳就好有日式味道🎎,雖然餐廳唔大,得4張枱,但係每枱之間都有竹簾隔住,配合埋幾幅日本畫同植物🎋,成個感覺真係好似去咗日本咁🇯🇵日本A4和牛關東壽喜燒鍋定食 $168關東風壽喜燒嘅做法喺預先將菜煮到8成熟再上菜,縮短咗烹煮過程♨️,日式A4和牛用咗三個部位,每樣兩件,分別喺肩甲、肉眼同三角位,我尤其鍾意牛三角,入口即溶,脂肪比例雖然唔高,但和牛肉味依然濃郁🤤,亦唔會有筋或者咬唔開嘅感覺👍日本A4和牛日式燒肉定食 $168燒肉定食嘅和牛用咗牛肩甲部位,肉同脂肪嘅分佈清晰分明,脂肪嘅油脂分泌令牛肉更香口鮮味,另外仲加上京蔥,蘸埋醬油就更加惹味😚,不過我就鍾意就咁原汁原味喇每個定食都配白飯,另外仲有三款餐廳自己整嘅高級前菜同甜品,前菜分別有海蜇秋葵、北海道帶子配皇帝菜同埋玉子燒,甜品就喺海鹽味大阪牛乳雪糕🍨,果然與別不同小食叫咗個軟骨雞肉棒($18)同燒雞軟骨($18),一客有兩串✌🏽,火候掌
餐廳:喰楽 (觀塘)
地址:觀塘開源道60-62號駱駝漆大廈3期9樓H號舖

配合埋幾幅日本畫同植物🎋,成個感覺真係好似去咗日本咁🇯🇵

日本A4和牛關東壽喜燒鍋定食 $168

日本A4和牛日式燒肉定食 $168
燒肉定食嘅和牛用咗牛肩甲部位,肉同脂肪嘅分佈清晰分明,

甜品就喺海鹽味大阪牛乳雪糕🍨,果然與別不同

小食叫咗個軟骨雞肉棒($18)同
燒雞軟骨($18),一客有兩串✌🏽,火候掌握得幾好🔥,燒得香口而唔膩。配埋餐廳嘅茶就一流,佢地用咗白桃烏龍,未飲都已經聞到好香濃桃味🍑

最值得一讚喺佢哋嘅服務態度,每款食物都會逐一介紹,例如和牛喺用咗牛嘅邊個部位、壽喜燒點樣食法等,掛住日本、鍾意食日本菜嘅人真係要Mark低呢間餐廳喇💯
2021-02-15
2021-02-04 1155 瀏覽
人在 觀塘-駱駝漆大廈 , 食乜好 ? 當然係去 "喰楽 Kuuraku" 食 Shabu Shabu 最好 ~餐廳的裝修簡潔中帶有和風 , 乾淨企理 ~ "Shabu Shabu set 關東壽喜燒鍋定食" (定食附三色前菜、牛肉、鷄蛋、白飯、甜品) , 有三種牛肉供選擇,日本A5,澳洲 M9,美國產牛 ....我選擇了 日本A5 和牛 $168 : 賣相不俗 , 三色前菜是 雞卷、汁燒帶子、燒玉子 , 各款前菜都頗精緻且美味 ; Sukiyaki 的食材豐富 , 湯頭味道香香甜甜 , 很不錯吃 ; 日本A5 和牛 , 最喜歡它的鮮嫩軟綿 , 入口溶化的口感 ~甜品 : 伯爵茶 雪糕杯 ~本篇完 ~
人在 觀塘-駱駝漆大廈 , 食乜好 ?

餐廳的裝修簡潔中帶有和風 , 乾淨企理 ~

甜品 : 伯爵茶 雪糕杯 ~

本篇完 ~
🥢觀塘新開親民價錢食關西風高級壽喜燒🥢有無人好似我哋除左鐘意打邊爐之外都一樣咁鐘意食壽喜燒,美味甜甜鹹鹹的醬汁,加上入口即溶的牛肉,想起都流口水,所以一直好想搵間好食的壽喜燒專門店,精細美味的前菜小鉢,仲有專人在面前即席料理,可以享受廚師為你煮出完美的牛肉,最近觀塘隱藏版美食地帶,駱駝漆大廈工廈內,靜靜的開了一間日式壽喜燒的店,一於去試試🥢餐廳裝修環境簡潔感覺燈光柔和,似日式家庭咁舒適,店子雖然是不大為了要保留空間感,店內只設有四張檯,檯與檯之間用上藤做的間隔美觀之外,亦照顧到客人可以有私人空間慢慢食野傾計🥢呢到Set Lunch 最平$108 已經有交易,仲要唔收加一,見到旁邊檯一人一鍋感覺都唔錯,今日放假可以慢慢嘆一於試吓質素高的澳洲同日本和牛B.澳洲M9黑毛和牛 (100g)$298C.日本產A4 和牛(120g) $458附前菜、野菜拼盤、日本雞蛋、米飯、甜品🥢坐低時店員會放底兩杯熱茶,天氣凍冰冰先飲一口暖暖胃,原來是清新蜜桃味茶,已經覺得印象加分,點完餐後會有三式前菜,會因時節而變化,今天提供是炙燒雞卷、醃蘿蔔、仲有小柱刺身,炙燒雞卷仲有熱的感覺,將
🥢觀塘新開親民價錢食關西風高級壽喜燒

B.澳洲M9黑毛和牛 (100g)$298
C.日本產A4 和牛(120g) $458
附前菜、野菜拼盤、日本雞蛋、米飯、甜品

🥢坐低時店員會放底兩杯熱茶,天氣凍冰冰先飲一口暖暖胃,原來是清新蜜桃味茶,已經覺得印象加分,點完餐後會有三式前菜,會因時節而變化,今天提供是炙燒雞卷、醃蘿蔔、仲有小柱刺身,炙燒雞卷仲有熱的感覺,將雞肉燒得香口且帶點油脂香氣,自家醃製的味道爽脆酸甜平衡得好好,而小柱用特別調製過的醬油,啖口更能突出鮮味,估唔到樣子精緻而且非常有心思

🥢廚師拿來gas 爐及壽喜燒鍋過來,原來呢個鍋是非常之重的鑄鐵鍋,因為鍋厚導熱均勻,燉肉熬湯,效果都特別好,其後上了兩盤油花很美的牛肉和蔬菜拼盤,師傅雖然很年輕,感覺談吐很斯文有禮,亦細心問客人味道如果或會否過甜可以再調出合適的口味

🥢這裡是香港比較少的關西風味的壽喜燒,關西風是由肉開始煮,首先在鍋子上塗上牛脂肪,把牛肉放入壽喜燒加入已預先調好味道的醬油,輕輕一灼再沾上打勻的生雞蛋液來食用,牛肉加上日本蛋的味道香氣濃郁,甜甜的很好吃,配上的白飯很快便掃清光

🥢最後的會加入新鮮蔬菜拼盤,個人認為食壽喜燒必須要有春菊菜先叫正宗,雖然呢隻菜未必個個都鐘意食,但吸收了醬汁的味道會更易入口的,另外還有葛絲吸收曬牛肉及蔬菜精華,到最後若果意猶未盡,師傅可以加入美味白飯及雞蛋煮成一鍋美味的雜炊,雖然入口比較甜,但絕對是滿滿牛肉精華的感覺

🥢甜品今天是簡單的啫喱,已經很圓滿感覺,整個套餐覺得配合得很好,店員親切有禮,師傅亦很好著重交流,親民價錢可以品嚐到高級壽喜燒的感覺,有興趣的朋友可以預先訂枱試試

• 日本產A4 和牛
  • 澳洲M9黑毛和牛
2021-05-04 0 瀏覽
朋友提議去工廈食受喜燒,見到晚餐Menu要三百幾蚊一位,係觀塘工廈來講我覺得價錢唔平。去到之後環境同工廈非常有反差感,睇得出老闆希望用平嘅租金但係俾返中環嘅食飯感覺俾你。門口望入去已經好有日式風味。裏面總共得四張枱,非常闊落。貴精唔貴多!主menu得4款揀,有其他小食但係我哋冇叫。個前菜居然有海膽、帶子、蟹膏同和牛。一見到已經好開心,真心冇諗過觀塘工廈有啲咁嘅餐廳。我哋叫做一個A(美國牛$308/set) & 一個B (澳洲M9和牛$358/set), 雖然澳洲和牛貴啲但係我同我個朋友都認為美國普通牛好食啲,可能佢肥少少味重啲。有個哥哥仔幫我哋燒牛同埋蔬菜,佢好有禮貌。我嗌咗呢杯柚子汽水,飲落去好似杯甜甜哋嘅水咁。可能要落少啲冰會好啲跟住食完肉同蔬菜個哥哥再幫我哋炒個飯,佢拎呢盆野嚟嘅時候仲會好細心咁問我哋有冇對海鮮敏感。個炒飯影相影得唔靚,但係好快就食完因為好好味。最後豆腐雪糕好重豆腐味,感覺上係自家製嘅雪糕。整體嚟講我真係會再嚟食,正價比非常高嘅一餐。之前食過海港城間日山壽喜燒,係佢嘅三倍價錢,冇錯環境係爭好遠但係食物質素都係差唔多,起碼我食完覺得好飽。

門口望入去已經好有日式風味。

裏面總共得四張枱,非常闊落。貴精唔貴多!

主menu得4款揀,有其他小食但係我哋冇叫。

前菜

有個哥哥仔幫我哋燒牛同埋蔬菜,佢好有禮貌。

柚子汽水

濕炒飯

濕炒飯

個炒飯影相影得唔靚,但係好快就食完因為好好味。

豆腐雪糕

最後豆腐雪糕好重豆腐味,
感覺上係自家製嘅雪糕。

2021-05-04
豆腐雪糕
2021-04-22 26 瀏覽
店舖的裝修格調令人非常舒服,食物質素高而且服務態度好。今次叫左澳洲牛同日本和牛,兩種牛既質素非常高,日本牛肉諗滑,澳洲牛牛味濃郁,兩種牛都係上乘之選。值得一贊既係個特色前菜,刺身新鮮鮮甜,漬物非常開胃。套餐包一壺白桃茶,茶味清香撲鼻,食完飲一杯,可以幫助消化,解食肉後既油膩感,係一個不錯既配搭!職員會全程幫手燒肉煮菜,係專人服務,肉可按需要揀生熟度,服務態度非常好。食完肉同菜之後,職員會再用壽喜燒汁再煮炒飯,炒飯不錯👍🏻最後既甜品係豆腐雪糕,簡單清新。整體來講,餐廳都非常高質素,會再去食!
店舖的裝修格調令人非常舒服,食物質素高而且服務態度好。

最後既甜品係豆腐雪糕,簡單清新。

整體來講,餐廳都非常高質素,會再去食!
2021-04-21
  • 關西壽喜燒
2021-04-20 28 瀏覽
今日打算請朋友食餐好嘢,去駱駝漆大廈食日本A4 和牛😋店內環境十分之好,只得四人枱四張,坐得十分濶落,但係lunch 只得四張枱,所以一定要訂枱,同埋只可以食一個鐘,生意難做😉我請客喎,朋友當然係食最好嘅啦。我地叫左lunch menu 最貴 日本A4 和牛關東壽喜燒鍋定食$198 和B1 日本A4和牛燒肉定食$198味道係好嘅,份糧吾多,食完係飽,不過13:00 食完,17:00 就餓了😜一個鐘準時叫埋單喇 共$396,哎呀,只收現金或payme, 我一向吾帶現金出街,payme 啦,sorry 信用卡$1000 limit 過左😰朋友,吾好意思喇,天意安排,今餐你請,下餐我嘅,去第二間食過😘
今日打算請朋友食餐好嘢,去駱駝漆大廈食日本A4 和牛😋

2021-04-20
2021-04-08 55 瀏覽
記得提前book位如果walk in係唔會有位㗎呢間餐廳真係幾full下首先我好鍾意呢間餐廳環境好寬闊design得好日系feel好舒服同relax牛肉好多汁又軟又香,其實食左幾件已經包啦另外佢地既熱茶係好香我地每人飲左3杯食lunch真心超抵!
記得提前book位
如果walk in係唔會有位㗎
呢間餐廳真係幾full下

首先我好鍾意呢間餐廳環境
好寬闊design得好日系feel好舒服同relax

牛肉好多汁又軟又香,其實食左幾件已經包啦

另外佢地既熱茶係好香
我地每人飲左3杯
食lunch真心超抵!
2021-03-29 45 瀏覽
除工作需要以外, Tony 極少出沒人群擠湧的觀塘, 今次經朋友介紹, 有機會一嚐美食 喰楽 - 日式小店, 亦發現區中的工廈林立蘊藏著不少有個性, 令人驚喜的餐廳.強調小店原因是喰樂 只有4張枱, 因此最好提前訂位/致電查詢. 餐廳的衛生, 氣氛, 格調, 硬件上都令人滿意, 彷彿置身日本. 店員的服務態度, 及在上餐後解說食法, 都令食客感受到溫暖. 令整個用膳體驗更完整. 以上的優質服務竟然沒有收加一(午市), 實在超值. 壽喜燒套餐3款前菜中的和風沙律略鹹, 柚子蘿蔔豆腐令人有驚喜, 枝豆普通野菜部分, 娃娃菜,大蔥,冬菇,金針菇,蘿蔔,豆腐, 所有都非常入味. 新鮮蔬菜配上帶甜的壽喜燒湯汁, 令人都食多2碗飯(btw 白飯任添), 唯獨生菜味道不太夾壽喜燒 A4和牛油脂分怖非常靚, 一入口隨即化開並散發出陣陣油脂香 M9澳洲和牛脂相對較少, 肉味重, 口感不會過份油膩, 牛肉味與壽喜燒結合的味道, 更天衣無縫, 推介 隨餐甜品 - 伯爵茶雪糕雪糕比較重奶味, 伯爵茶的部分則令人稍稍解膩整體上, 喰楽是1間令人有驚喜的小店, 全店的和式氣氛, 高質素美食及周到的服務, 價錢親民

壽喜燒套餐

A5日本和牛壽喜燒

A4和牛
油脂分怖非常靚, 一入口隨即化開並散發出陣陣油脂香

甜品-伯爵茶雪糕

隨餐甜品 - 伯爵茶雪糕
雪糕比較重奶味, 伯爵茶的部分則令人稍稍解膩

整體上, 喰楽是1間令人有驚喜的小店, 全店的和式氣氛, 高質素美食及周到的服務, 價錢親民, 令人想一再光臨, 誠意推介💛💛💛💛💛
2021-03-27
A5日本和牛壽喜燒
2021-03-23 64 瀏覽
今日晚市食豪d 試試工廈高質和牛壽喜燒試左⭐️澳洲和牛m9 同日本和牛m4套餐(餐牌可先睇圖)服務係呢間店既重點先上前菜 3款 同蜜桃茶 清清地 幾香甜👍🏻店員勁細心 介紹今日有咩部位 同佢地既特點👍🏻再根據你嘅喜好 即場幫你燒用半烤半煮的方式(可睇影片)😋牛肉沾上甜甜既醬汁 好惹味😋和牛肉質滑 重油脂香佢仲有生雞蛋汁 比你點 入口再嫩滑d最後套餐仲有一個🥰和牛炒飯 同🥰甜品黑糖水信玄餅用鍋底剩低既牛肉汁 再加蛋 蔥 紫菜 蝦米炒飯同樣吸哂d牛肉醬汁精華係一個偏濕既和牛蛋炒飯 好好食.整體真係食物水平 同服務都好高分有人根據你喜好幫你燒好 淨係食就得啦 爽晚市價錢中上 如果午市會平d人均$100-200👍🏻環境幾簡約 舒服 店面唔大 只有4枱如果想食可能要book位啦.#喰楽地址:觀塘開源道60-62號駱駝漆大廈3期9樓H號舖

今日晚市食豪d 試試工廈高質和牛壽喜燒
試左⭐️澳洲和牛m9 同日本和牛m4套餐
(餐牌可先睇圖)
服務係呢間店既重點
先上前菜 3款 同蜜桃茶 清清地 幾香甜
👍🏻店員勁細心 介紹今日有咩部位 同佢地既特點
👍🏻再根據你嘅喜好 即場幫你燒
用半烤半煮的方式(可睇影片)
😋牛肉沾上甜甜既醬汁 好惹味
如果想食可能要book位啦
#喰楽
地址:觀塘開源道60-62號駱駝漆大廈3期9樓H號舖
2021-03-08 143 瀏覽
壽喜燒影相前食飽飽,店內有四張枱,入座持續都有人客,好full呢!查個環境好日式,又簡潔又舒服,好乾淨呢!店員會介紹整頓菜,前菜係咩,日本蛋可以點食,好細節呢,充滿儀式感。.美國牛肉壽喜燒 $138 😋😋😋😋個湯清甜,牛肉幾秒鐘食得,配上蛋汁,中和牛肉油膩感,配菜入晒味!正!.澳洲M9燒肉定食 $148 😋😋😋😋😋牛肉好嫩滑,好香肉味,配上一口紫菜飯,哇!好夾呀!
壽喜燒
查個環境好日式,又簡潔又舒服,好乾淨呢!
美國牛肉壽喜燒 $138 😋😋😋😋
澳洲M9燒肉定食 $148 😋😋😋😋😋
牛肉好嫩滑,好香肉味,配上一口紫菜飯,哇!好夾呀!
2021-03-08
2021-02-24 185 瀏覽
👧🏻😋👅🍽✨喰楽 (觀塘) -❤️每個set lunch都配有三式前菜、日本雞蛋、野菜鍋、珍珠米飯同甜品❤️係得四張四人枱,所以環境非常安靜,入座限食一個鐘,lunch hour應該都翻到八張枱,但就記住book位!❤️裝修簡約日本風,舒服!-關東壽喜燒鍋定食-日本產A4和牛 $198澳洲產M9和牛 $168✨日本A4和牛肩胛肉質厚實又軟嫩,油花細緻而分佈均勻,滑而不膩,和牛味香氣非常濃郁✨澳洲M9和牛油花豐富,食落口感嫩滑,滿滿牛油香甜味,配上蛋汁好鬼正-午市追加雞泡魚乾 $38✨鍾意佢夠香口,佢份量算唔少,記住趁熱食!-
👧🏻😋👅🍽✨
喰楽 (觀塘)
❤️裝修簡約日本風,舒服!
關東壽喜燒鍋定食
日本產A4和牛 $198
澳洲產M9和牛 $168
午市追加
雞泡魚乾 $38
✨鍾意佢夠香口,佢份量算唔少,記住趁熱食!
2021-02-20 141 瀏覽
一直很喜歡 壽喜燒 和牛 低密度恬靜小店風偶然發現了喰楽 滿足以上所有條件,實在要試一試介紹番澳洲M9黑毛和牛附前菜、 野菜拼盤、日本雞蛋、米飯、甜品Appetizer, vege platter, Japanese egg, rice, dessert小店不大,去之前最好先book定位,如果order他們的 關西風 就要早一天預訂,而且全程是侍應在你面前煮,你只管吃就可以M9大約有A3的質素,口味比較濃一點餐的份量非常大,牛約有六大片,食材優質的關係,簡單煮一煮已經很好,吃著吃著,很快就過了一頓飯的時間
一直很喜歡 壽喜燒 和牛 低密度恬靜小店風

偶然發現了喰楽 滿足以上所有條件,實在要試一試

介紹番
澳洲M9黑毛和牛
附前菜、 野菜拼盤、日本雞蛋、米飯、甜品

M9大約有A3的質素,口味比較濃一點

2021-02-18 121 瀏覽
觀塘街坊同事介紹的新餐廳  出差到附近順便一試  店鋪屬於新進小店,座位比較少,必須訂座,否則摸門釘  香港打工仔午飯時間短,店家預先煮至8成熟再上菜,縮短烹煮過程,非常貼心  美國牛肉關東壽喜燒鍋定食 - $108  關東風的壽喜燒直接使用醬汁,且肉是用煮的  所有的料一起放下去開始煮,整體味道較為統一  美國牛肉入口鮮嫩多汁且無草腥味  雖油花不及其他兩種日本跟澳洲牛那麼重油脂,但勝在牛重濃味  食用時沾生雞蛋液增添蛋香之餘又令食材多一分嫩滑  所有定食附三式前菜及甜品  燒帶子厚實彈牙,再鋪少許魚子醬增添鮮味 涼拌木耳絲芽菜,再鋪滿燒香的櫻花蝦 ,非常爽口  牛舌條較有嚼勁,鮮脆且多汁  伯爵茶雪糕茶和中和甜膩的味道,感覺細滑綿綿
觀塘街坊同事介紹的新餐廳
出差到附近順便一試
店鋪屬於新進小店,座位比較少,必須訂座,否則摸門釘
美國牛肉關東壽喜燒鍋定食
美國牛肉
關東壽喜燒鍋定食

美國牛肉關東壽喜燒鍋定食 - $108
關東風的壽喜燒直接使用醬汁,且肉是用煮的
所有的料一起放下去開始煮,整體味道較為統一
美國牛肉入口鮮嫩多汁且無草腥味
雖油花不及其他兩種日本跟澳洲牛那麼重油脂,但勝在牛重濃味
食用時沾生雞蛋液增添蛋香之餘又令食材多一分嫩滑
伯爵茶雪糕

所有定食附三式前菜及甜品
燒帶子厚實彈牙,再鋪少許魚子醬增添鮮味
涼拌木耳絲芽菜,再鋪滿燒香的櫻花蝦 ,非常爽口
牛舌條較有嚼勁,鮮脆且多汁
伯爵茶雪糕茶和中和甜膩的味道,感覺細滑綿綿
2021-02-18