昭和風復古cafe近年愈開愈多,不論是港島、九龍還是新界區都有。喫茶ちょうぼ Choubo Kissaten 位於大埔超級城,提供和洋料理星期六晚市來要等大約半小時左右。除了用餐位,還有一個位置是售賣精品之類。店主要以棕色系為主,用上靛藍色的梳化配合較暗的燈光,有種恬靜感。而我們坐的是位於店最入面唯一一個吧桌,有點自成一角。不過旁邊有扇門,店員出入得都有些頻密就是囉點主食可以升級套餐,如果您會點飲品或是甜品的話,升級會是不錯的選擇升級套餐配飲品 & 是日涼拌菜 (+$28) 那個涼拌菜應該是紅菜頭來,味道一般,但醬的顏色看著有點嚇人。紫薯牛乳 & 朱古力咖啡 - 杯子好看,很有儀式感。前者的香芋味都算濃,不過應該是沖粉?飲到尾沒看到有渣;後者則朱古力味偏濃。日式紅酒燉牛肉蛋包飯 ($98) - 流心蛋包飯好像是推薦就點了這個。蛋包飯上桌後店員會問要不要拍照,然後才會用刀切開蛋的部份再淋上醬汁,那個醬汁全倒下去有點後悔,太多了吧?! 吃落覺得頗鹹的 ... 所以應該倒一半就好。蛋很滑溜,飯是炒飯底配上入味的燉牛肉確實不錯!烤自家製漢堡扒 ($138) - 外層大概是多烤過火,焦得來很硬
而我們坐的是位於店最入面唯一一個吧桌,有點自成一角。
不過旁邊有扇門,店員出入得都有些頻密就是囉

升級套餐配飲品 & 是日涼拌菜 (+$28)
飲到尾沒看到有渣;後者則朱古力味偏濃。
紫薯牛乳
朱古力咖啡

蛋很滑溜,飯是炒飯底配上入味的燉牛肉確實不錯!
日式紅酒燉牛肉蛋包飯 ($98)

烤自家製漢堡扒 ($138) - 外層大概是多烤過火,焦得來很硬 ...
幸好內裡吃落很Juicy,還有黑椒的味道。
薯條炸得稍為乾身,有幾條更是完全扁掉,看起來又油又硬的樣子 ...
烤自家製漢堡扒

最後甜品是 - 日式布甸,本來是想點和風布甸蛋糕,但下單時說沒有了。
布甸的蛋香滿滿,質感比較厚實,整體甜味不會過膩!
日式布甸
題外話/補充資料: 商場在做免費泊車優惠,使用電子貨幣付款滿$300便可免費泊3小時車。
2022-06-04
30 分鐘 (堂食)
朱古力咖啡
日式布甸
餐廳走日式懷舊昭和時代風,裝修很有格調。一入門口放咗一棵櫻花樹,樹下有不同嘅精品。等位嘅時間可以細看,亦都可以打卡。食物款式方面有:厚切多士🍞、炸物🍤、甜品🍮、日本茶🍵、蛋包飯🥚、意粉🍝、定食🍱及咖啡☕️。抹茶鮮奶咖啡$42飲品嘅杯碟真係好靚。特別係呢杯抹茶咖啡。花紋細緻,顏色漂亮,加上拉花,賞心悅目。覺得自己好似貴婦咁。咖哩牛肋肉蛋包飯$88上碟嘅時候店員會問你:使唔使影相先啊?預咗大家會相機食先。📷切開雞蛋嗰一刻,真係嘩左一聲。好滑溜啊!牛肋肉好淋、牛味好濃、咖喱味甜甜地配雞蛋同飯好好食😋日式布旬擺盤好漂亮,布甸上面加咗cream同士多啤梨🍓,為整個lunch畫上一個完美嘅句號。

餐廳走日式懷舊昭和時代風,裝修很有格調。

抹茶鮮奶咖啡$42
覺得自己好似貴婦咁。

咖哩牛肋肉蛋包飯$88
上碟嘅時候店員會問你:使唔使影相先啊?
預咗大家會相機食先。📷
切開雞蛋嗰一刻,真係嘩左一聲。好滑溜啊!
牛肋肉好淋、牛味好濃、咖喱味甜甜地配雞蛋同飯好好食😋

日式布旬

2022-06-09 54 瀏覽
好少入大埔,見到呢間嘢啲評價幾好,所以就嚟試吓,門面裝修幾靚,都好日式,應該好多人喺度打卡,食物出名嘅蛋包飯我今次就冇食,因為仲好飽,不過都試咗其他嘢食,先講咗鍾意食嗰樣嘢~雞蛋紫菜醬米飯~個紫菜醬真係超級好食😋又唔會太鹹,紫菜味濃郁,加埋隻雞蛋好滑~另外叫左個小食,係吉列大蝦同埋炸豬扒,呢樣就有些少失望,啲粉仲口嗰隻蝦,塊豬扒都好薄~最失望係跟餐嘅沙律,冇好過有,同茶記啲雜果沙律一樣~唔係唔好食,不過唔應該喺呢度出現😅😅啲茶都正常,不過係用茶包嘅,感覺就冇咁矜貴~另外有杯紫色嘅雲朵沙冰係益力多味都正常~個吐司都好一復,啲芝士唔芝士,鍾意爆芝士嘅話就會失望~個牛肉漢堡扒就正常,煎得幾好唔老~佢嗰日都幾好彩唔使排隊~要排隊就未必等了~
雞蛋紫菜醬米飯~
啲茶都正常,不過係用茶包嘅,感覺就冇咁矜貴~
另外有杯紫色嘅雲朵沙冰係益力多味都正常~
個吐司都好一復,啲芝士唔芝士,鍾意爆芝士嘅話就會失望~
個牛肉漢堡扒就正常,煎得幾好唔老~
佢嗰日都幾好彩唔使排隊~
要排隊就未必等了~

2022-06-04
2022-06-06 61 瀏覽
📍喫茶ちょうぼ🍱是日ʟᴜɴᴄʜ。壽喜燒風牛肉蛋包飯💰85份量非常多,侍應拎到來仲比時間我地📸完先切開熱辣辣嘅蛋皮淋醬汁落飯,滿滿醬汁好開胃👍🏻。南蠻塔塔醬炸豬扒飯💰138🐷扒炸到香脆多汁又皮薄,加埋酸酸地醬汁一齊夾入口,真係美食當前點忍到口😂。🍵餐飲+$28@1🔺特上培茶🔺特上蕎麥茶日本茶真係好味醒神,雖然今日天氣🥵,但我同老公都揀飲熱飲🫢。食後感👉🏻今日等候時間大概20分鐘左右,店面裝飾靚得來望落好舒服但店內較逼有點格格不入,更美中不足係我地被安排住果張二人台,細到好可憐,食完速閃不過好彩食物不錯🥲。
📍喫茶ちょうぼ
🍱是日ʟᴜɴᴄʜ

壽喜燒風牛肉蛋包飯💰85

南蠻塔塔醬炸豬扒飯💰138

🍵餐飲+$28@1
🔺特上培茶
🔺特上蕎麥茶
日本茶真係好味醒神,雖然今日天氣🥵,但我同老公都揀飲熱飲🫢

2022-06-05
20 分鐘 (堂食)
2022-06-03 535 瀏覽
小妹帶咗友人嚟大埔海濱公園賞花🌸賞完花打完卡就去咗大埔超補充返個五臟廟先,周圍行經哩間日式昭和cafe 見到門口已經有長長嘅人龍,門口仲放咗櫻花樹周大量日式精品供逛逛打卡👍🏻 我地見入座情況都唔算等得耐,就先排隊再睇情況,果真不消一會兒便能安排入座👍🏻蕃茄醬蛋包飯配炸大蝦 $82差唔多每一台都會叫嘅蛋包飯,小妹都唔執輸啦,蛋包飯都有唔少選擇,我地揀咗蕃茄醬拼炸大蝦🍤,厚重有份量嘅滑蛋製成橄欖🫒形狀,上台時店員會俾足夠打卡時間,再輕輕劃一刀,滑嫩嘅蛋漿就會傾盆而下鋪滿係炒飯上,再加上濃濃嘅蕃茄醬,味道更似濃版嘅羅宋湯,酸酸甜甜好開胃玉子蟹肉烏冬 $92蟹肉鋪滿係烏冬加上新鮮生雞蛋🥚,雞蛋為本第已經creamy 嘅烏冬再加添一份滑順感,而烏冬加上大量菌類同忌廉烹煮而成,雖然係少烏冬但小妹更愛這款有少少醬料嘅撈烏冬😋炸北海道大蝦配四元豚豬扒 $188開心share 必點推介,炸蝦大大隻,重點係炸得超級脆身,咬落去真係嗦嗦聲,超香脆可口,炸豬扒都不錯而粉漿夠薄,酥脆juicy😋,加上大量椰菜絲可以中和油膩感草莓法式多士 $68打卡一流,草莓🍓控必選🤗新鮮嘅士多啤梨🍓同藍莓🫐加上酸酸甜甜嘅草莓果

蕃茄醬蛋包飯配炸大蝦 $82

玉子蟹肉烏冬 $92

炸北海道大蝦配四元豚豬扒 $188

草莓法式多士 $68
打卡一流,草莓🍓控必選🤗新鮮嘅士多啤梨🍓同藍莓🫐加上酸酸甜甜嘅草莓果醬,法式多士浸透蛋漿再煎香配上鮮果更滋味

日式布甸 $36
又一個幾乎每一台都必點嘅甜品🍮,擺搬別致,布甸滑溜蛋味足夠,加上輕盈嘅忌廉同新鮮士多啤梨🍓,一口接一口不消五分鐘就已經清盤了

雲朵沙冰
粉紫色嘅沙冰好似雲彩嘅顏色,雲朵沙冰其實係益力多乳酸味沙冰,夏日炎炎透心涼

草莓沙冰
Baby pink 草莓🍓沙冰,又一草莓控之選,新鮮草莓加入牛奶打成,香濃順滑,仲可以食到微粒嘅草莓蓉👍🏻
  • 日式布甸
  • 炸北海道大蝦配四元豚豬扒
  • 草莓沙冰
  • 雲朵沙冰
2022-06-02 395 瀏覽
今日係大埔行開街,見到依間裝修好復古日式風既cafe,環境又好似幾大幾舒適,就入左去試下😂✨另設加一-💕 日式红酒燉牛肉蛋包飯$98👅好味指數:7.5/10蛋包飯好似係依到招牌菜🍛,店員上菜時會隨即切開蛋包飯🔪同淋上红酒汁🍷,蛋半生熟流心狀態,好香滑🤤。飯底係炒飯底,淡淡醬油香再加左甘荀🥕,幾爽口,飯配埋紅酒汁+蛋,酸酸甜甜好開胃,口感又滑溜☺️。牛肉都燉得好軟腍,肉同脂肪比例各佔一半,唔怕肥既話會食得好開心🤣。-💕 月見炸雞$95👅好味指數:8.8/10幾特別既口味😳,生雞蛋+醬汁,食落質感同味道似係稀小小既果醬,酸甜滑溜口感☺️,炸雞炸得勁酥脆😍,肉質鮮嫩勁juicy😍。-💕 牡蠣蕃茄意粉$92👅好味指數:8.8/10蕃茄味濃又鮮甜🍅,意粉帶點硬度有咬口😍,口感有彈性😍,配料都有好多菇同蠔,蠔大大粒🦪,每粒都好飽滿有蠔鮮味☺️-💕 棉花糖朱古力多士$76👅好味指數:8/10多土上放左9粒棉花糖,焗過後多士好香脆,棉花糖面層輕脆內拉絲☺️配埋朱古力醬,味道更濃郁。-💕 伯爵茶戚風蛋糕$51👅好味指數:8.8/10我中意依個多過多士😋 戚風蛋糕好鬆軟又有小小濕潤感,伯爵茶奶蓋味又好突岀,好正😍
✨另設加一

服務:8/10
整體味道:8/10
回頭率:8/10
2022-05-31
15 分鐘 (堂食)
月見炸雞
棉花糖朱古力多士
伯爵茶戚風蛋糕
2022-05-31 46 瀏覽
每次經過餐廳。都會被門外一大棵花吸引著😍。海鮮番茄醬蛋包飯切開蛋包飯。感覺好療癒😚。蛋濕潤滑溜。海鮮有大蝦。靑口。魷魚。配上炒飯底。如不喜歡炒飯。配白飯亦可😌。牡蠣蕃茄意粉🍝牡蠣肥啫啫有三大粒。剛剛熟好鬼正😋。加入紅椒。洋蔥拌勻。意粉掛滿蕃茄汁。非常滋味🤪。岩燒芝士多士🍞Ham咸咸香香。多士切開有三條。拉出長長芝士。🧀控必點❤️‍🔥。日式布甸🍮布甸入口即化且蛋味香濃。做得不錯❣️。特上蕎麥茶特上焙茶茶包大大個好濃味。店員主動不停refill滾水👍🏻。
每次經過餐廳。都會被門外一大棵花吸引著😍。
海鮮番茄醬蛋包飯
牡蠣蕃茄意粉🍝
岩燒芝士多士🍞

日式布甸🍮
布甸入口即化且蛋味香濃。做得不錯❣️。
特上蕎麥茶
特上焙茶
茶包大大個好濃味。店員主動不停refill滾水👍🏻。

📍#喫茶ちょうぼ (#大埔)大埔安邦路8-10號大埔超級城B區2樓276號舖♡推薦程度: 🌕🌕🌕🌕🌑🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺❣️#日式紅酒燉牛肉蛋包飯 💰 $98上枱後,店員會幫手切開雞蛋 輕輕切開再打開 望住呢個過程都有一種幾治癒嘅感覺醬汁採用左日式紅酒醬汁 非常惹味燉牛肉都炆得非常腍 口感嫩滑 但包飯裏面仲配上炒飯 整體味道不錯❣#牡蠣蕃茄意粉🍝💰$92蠔總共有三隻😋 唔算好大隻,但味道都OK蠔真係要趁熱食先好味~但蕃茄意粉就一般唔算好濃郁蕃茄味 意粉就軟硬適中。❣#炸北海道大蝦四元豚豬扒💰 $188採用左日本公認既高質四元豚豬扒 肉質幾實 但唔會韌 炸皮剛好 唔算太厚相反蝦就冇乜味道 炸皮亦有厚 但口感就好脆👍🏻❣#岩燒芝士多士💰$65對於芝士迷黎講 岩燒芝士多士都幾吸引多士香脆 上面有一層薄芝士 亦有溶緊既牛油賣相幾邪惡 仲有朵用Parma Ham卷成既花加埋芝士食,味道都不錯 ❣️#日式布甸 💰 $36推介之一 好鍾意好鍾意好鍾意食布甸❤️布甸嘅味道有少少似Donki買開果一款😆好香蛋味 好滑 又有少少焦糖上面加咗層忌廉更加邪惡 仲豐富左個口感❣#抹茶牛乳💰$42抹茶味香濃 面層

📍#喫茶ちょうぼ (#大埔)
大埔安邦路8-10號大埔超級城B區2樓276號舖

♡推薦程度: 🌕🌕🌕🌕🌑

🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺

❣️#日式紅酒燉牛肉蛋包飯 💰 $98
上枱後,店員會幫手切開雞蛋 輕輕切開再打開
望住呢個過程都有一種幾治癒嘅感覺
醬汁採用左日式紅酒醬汁 非常惹味
燉牛肉都炆得非常腍 口感嫩滑
但包飯裏面仲配上炒飯 整體味道不錯

❣#牡蠣蕃茄意粉🍝💰$92
蠔總共有三隻😋 唔算好大隻,但味道都OK
蠔真係要趁熱食先好味~但蕃茄意粉就一般
唔算好濃郁蕃茄味 意粉就軟硬適中。

❣#炸北海道大蝦四元豚豬扒💰 $188

❣#岩燒芝士多士💰$65
對於芝士迷黎講 岩燒芝士多士都幾吸引
多士香脆 上面有一層薄芝士 亦有溶緊既牛油
賣相幾邪惡 仲有朵用Parma Ham卷成既花
加埋芝士食,味道都不錯

❣️#日式布甸 💰 $36

加埋梳打整體唔算太甜

🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺
炸北海道大蝦四元豚豬扒
日式布甸
大埔喫茶呢間Cafe充滿日式古典復古風格🤎門口放咗日本雜誌同櫻花樹🌸仲有唔少日式餐具擺設真係好啱去影相打卡啊🪑店內播住迪士尼童話式音樂,環境裝修帶有昭和時代風格推介日式紅酒燉牛肉蛋包飯 $98滑蛋蓋住炒飯,店員等待影完相之後,將蛋由中間切開,滑蛋慢慢好似瀑布咁蓋住炒飯炒飯鋪滿紅酒汁,調味適中炒飯夾雜蘿蔔粒,非常香口滋味🥰牛筋腩入口嫩滑淋身,而且醃到好入味必食!🤤明太子香腸意粉 $82明太子醬汁比較creamy, 香濃明太子醬味同忌廉混合明太子汁較為辛辣,冇白汁忌廉汁咁普通意粉非常掛汁,每啖都好滋味啊😋月見炸雞 $95醬汁非常出色❤️甜甜地嘅醬汁配生雞蛋,將蛋黃篤穿拌勻炸雞沾上醬汁,味道甜甜地,非常香口💕呢個食法都係第一次試!岩燒芝士多士 $65一塊厚多士上面鋪上芝士絲同芝士粒燒香烤至微微溶化多士口感非常鬆軟,配上香濃芝士味,好味到想再encore🤤日式布甸 $36打卡一流🍮真係好有日式感覺日式布甸口感非常順滑,而且超濃郁蛋香味上面有香滑忌廉同士多啤梨作點綴另外淡淡的焦糖醬,令到味道更加突出豐富朱古力咖啡 $39香濃朱古力味,唔錯!抹茶牛乳 $42超多抹茶粉🍵味道突出喫茶ちょうぼ 大埔超級
大埔喫茶呢間Cafe充滿日式古典復古風格🤎
門口放咗日本雜誌同櫻花樹🌸仲有唔少日式餐具擺設

真係好啱去影相打卡啊🪑

店內播住迪士尼童話式音樂,環境裝修帶有昭和時代風格

推介日式紅酒燉牛肉蛋包飯 $98
炒飯鋪滿紅酒汁,調味適中
炒飯夾雜蘿蔔粒,非常香口滋味🥰
牛筋腩入口嫩滑淋身,而且醃到好入味
必食!🤤

明太子香腸意粉 $82
明太子醬汁比較creamy, 香濃明太子醬味同忌廉混合
明太子汁較為辛辣,冇白汁忌廉汁咁普通
意粉非常掛汁,每啖都好滋味啊😋

月見炸雞 $95
醬汁非常出色❤️
甜甜地嘅醬汁配生雞蛋,將蛋黃篤穿拌勻
炸雞沾上醬汁,味道甜甜地,非常香口💕
呢個食法都係第一次試!

岩燒芝士多士 $65
一塊厚多士上面鋪上芝士絲同芝士粒燒香
烤至微微溶化
多士口感非常鬆軟,配上香濃芝士味,好味到想再encore🤤

日式布甸 $36
打卡一流🍮真係好有日式感覺
日式布甸口感非常順滑,而且超濃郁蛋香味
上面有香滑忌廉同士多啤梨作點綴
另外淡淡的焦糖醬,令到味道更加突出豐富

朱古力咖啡 $39
香濃朱古力味,唔錯!

抹茶牛乳 $42
超多抹茶粉🍵味道突出

喫茶ちょうぼ
大埔超級城 zone B, 246號舖
2022-05-29 37 瀏覽
假日都幾多人排隊,呢間餐廳以佢裝修咁靚嘅環境,食物價錢非常貼地,喺商場入邊一啲都唔貴,相當抵食!好好彩坐到卡位相當闊落。嘢食好快到!▶️咖喱牛肋肉蛋包飯$88蛋包飯好有日式風格,整得幾靚。店員即時切開入邊啲蛋,好滑。我鍾意有咖喱汁撈埋入邊啲炒飯食。牛肋肉好大件而且幾腍身。▶️牡蠣蕃茄意枌$92蠔好鮮味,有三隻。蕃茄意粉酸酸甜甜幾開胃,帶有少少黑椒味。▶️月見炸雞$95呢個炸雞熱辣辣,配有生蛋可以點嚟食。另外仲有醬汁。炸雞皮薄脆,入邊雞肉滑。▶️棉花糖朱古力多士$76棉花糖外脆內軟,下面配有多士,係一個好吸引嘅甜品。▶️伯爵茶戚風蛋糕$51伯爵茶味幾香,蛋糕軟綿綿幾甜,仲有伯爵茶忌廉。▶️白桃梳打$45白土梳打桃味幾香,有啲似乳酸飲品。▶️櫻花梳打$42面上有少少玫瑰花,幾清香。

好好彩坐到卡位相當闊落。嘢食好快到!

▶️咖喱牛肋肉蛋包飯$88

▶️牡蠣蕃茄意枌$92
蠔好鮮味,有三隻。蕃茄意粉酸酸甜甜幾開胃,帶有少少黑椒味。

▶️月見炸雞$95

▶️棉花糖朱古力多士$76
棉花糖外脆內軟,下面配有多士,係一個好吸引嘅甜品

▶️伯爵茶戚風蛋糕$51
伯爵茶味幾香,蛋糕軟綿綿幾甜,仲有伯爵茶忌廉。

▶️白桃梳打$45
白土梳打桃味幾香,有啲似乳酸飲品。

▶️櫻花梳打$42
面上有少少玫瑰花,幾清香。

2022-05-28 167 瀏覽
好耐無黎大埔,係超級城見到呢間有長長人龍排隊嘅cafe,門口望入去已經充滿復古昭和風嘅環境😍Menu見到原來係食和洋料理好吸引咁🎎坐嘅係二人檯,留意返係佢裝食物嘅容器都幾大份,如果叫多幾樣,一次過送晒張檯係唔夠位放架😂🔸日式紅酒燉牛肉蛋包飯 (HK$98)見到個個都話必叫蛋包飯,店員上檯時會即切開滑蛋以及淋汁,仲會預先問定需唔需要影相,打卡就可以做好準備啦📷燉牛肉食落都算嫩滑,配埋蛋香味嘅滑蛋同醬汁嘅飯,一口接一口😄🔸明太子香腸意粉(HK$82)意粉比預期有驚喜,明太子醬好濃郁,入口幾creamy😎有香腸、紫菜同菇做點綴,食落更有風味🍝🔸炸北海道大蝦配四元豚豬扒 (HK$188)即叫即炸熱辣辣,大蝦真係比平時食到嘅大隻。豬扒唔係平時出面食嘅厚切款,配埋蛋黃醬好match🍤🔸岩燒芝士多士(HK$68)厚切多士都有好多口味選擇,除左右芝士之外,仲有牛油片,以及捲成玫瑰花外型嘅火腿🍞🔸抹茶牛乳(HK$38)本身想叫焙茶牛乳但無晒,抹茶呢款味道都幾回甘呀🍵🔸紫薯牛乳(HK$38)熱嘅紫薯牛乳拌勻後有微微嘅紫薯味,配上牛奶都好match,如果再熱啲就比較好啦☕🔸日式布甸(HK$36)見到隔離檯食
日式紅酒燉牛肉蛋包飯

🔸日式紅酒燉牛肉蛋包飯 (HK$98)
明太子香腸意粉

🔸明太子香腸意粉(HK$82)
炸北海道大蝦配四元豚豬扒

🔸炸北海道大蝦配四元豚豬扒 (HK$188)
岩燒芝士多士

🔸岩燒芝士多士(HK$68)

🔸抹茶牛乳(HK$38)
本身想叫焙茶牛乳但無晒,抹茶呢款味道都幾回甘呀🍵

🔸紫薯牛乳(HK$38)
日式布甸

🔸日式布甸(HK$36)
見到隔離檯食呢個布甸用嘅餐具好吸睛,質感香滑,仲有鮮忌廉配埋就更香甜啦🍮
明太子香腸意粉
炸北海道大蝦配四元豚豬扒
2022-05-24 68 瀏覽
啲嘢食除咗得個樣靚,真係跌晒眼鏡1.明明係雞髀炸薯條就扮雞扒2.炸厚切午餐肉,係我見過最老最乾嘅午餐肉!3.玉子豬腩肉定食:個腩肉係鞋嘅; ps:我未見過老左既蒸蛋扮玉子
啲嘢食除咗得個樣靚,真係跌晒眼鏡
1.明明係雞髀炸薯條就扮雞扒
2.炸厚切午餐肉,係我見過最老最乾嘅午餐肉!

3.玉子豬腩肉定食:個腩肉係鞋嘅;

ps:我未見過老左既蒸蛋扮
玉子
2022-05-23 59 瀏覽
今日同朋友食飯去咗大埔超級城嘅呢間和食屋度食晚餐 餐廳新開冇耐 人潮不絕 好在今日落大雨唔使等位就可以順利入座 餐廳裝修行懷舊風 用咗好多深木色去做裝飾 用嚟打卡影相一流呀炸北海道大蝦配豚豬扒 外皮炸得非常香脆 火喉控制得啱啱好 豬扒鬆軟多汁加埋特調沙律醬 一啲都唔油膩岩燒芝士多士 鬆軟多士上面鋪滿芝士同埋芝士塊 仲有巴馬火腿 非常邪惡明太子香腸意粉 明太子忌廉汁非常惹味日式紅酒燉牛肉蛋包飯 牛腩炆得又淋又入味 不過略嫌有點肥 雞蛋非常嫩滑蛋香十足伯爵茶戚風蛋糕 伯爵茶味突出蛋糕鬆軟有蛋香 配埋奶香十足嘅忌廉 非常輕型巨峰提子梳打抹茶牛奶

明太子香腸意粉 明太子忌廉汁非常惹味

巨峰提子梳打
抹茶牛奶

2022-05-22 47 瀏覽
餐廳成個感覺都好日系風,職員既制服同服務態度都好有日本既感覺,熱情又細心,裝修風格都好靚,一入門口就有打卡位,食物都係勁精緻,仲要好好食,真係睇得又食得咖喱牛肋骨蛋包飯 $88橄欖形既蛋包睇落就非常飽滿,用刀輕輕咁係蛋皮刮開,半熟既雞蛋就會好肉瀑布咁傾瀉,勁有食慾,再倒上咖哩汁係面,咖喱汁既濃稠度同味道都岩岩好,唔會太重口味,味道比較溫和,牛肋骨煮得好軟稔又勁入味,牛肉香味好足,肉質亦好軟嫩,非常出色明太子香腸意粉 $82呢個真係必叫,係會食上癮既超creamy明太子意粉,醬汁勁creamy,明太子味道亦好特出,意粉煮得岩岩好,超掛汁,配料亦好夾同份量好足,有香菇,香腸同紫菜作配搭,成個口感又更上一層次,香腸係充滿咸香味,好惹味,呢個真係明太子意粉既天花板,勁好食月見炸雞 $95難得有月見系列既食物,真係好日系,生雞蛋同甜甜既醬汁配成沾料,炸雞炸得好好,炸粉好薄,雞皮炸到好香脆,雞肉肉質勁嫩滑有水份,完全唔柴身,雞皮就咁食非常香口,再咬到雞肉肉身再沾醬汁食又上左另一層次,醬汁令炸雞更加惹味,帶出到雞肉本身既肉香,都係必食之一棉花糖朱古力多士 $76一上枱就覺得師傅手勢好好,朱古力醬整到

咖喱牛肋骨蛋包飯 $88

明太子香腸意粉 $82

月見炸雞 $95

棉花糖朱古力多士 $76
一上枱就覺得師傅手勢好好,朱古力醬整到好平均同美觀,棉花糖焗到外焦內軟,一切開入面仲會輕微拉絲,多士亦係外脆內軟,控制火候岩岩好,食落係甜甜鹹鹹咁,中間有查到牛油咁,甜味一出,再慢慢散發咸香味咁,好特別

伯爵茶戚風蛋糕 $51
伯爵茶味勁香濃,成個食落好清香,蛋糕口感好綿密有彈性,非常甘香鬆軟,明明食到好飽,但都仲會食得落成個

青森蘋果梳打 $45
果然係青森蘋果,成杯都好清爽,仲有幾片蘋果係面,賣相好靚,蘋果仲好爽脆清甜

雲朵冰沙 $52
一黎到少女心出哂黎,好粉嫩既紫色沙冰,沙冰係益力多味,酸酸甜甜咁勁開胃,好味得黎又可以打卡,非常滿足

• 明太子香腸意粉
  • 伯爵茶戚風蛋糕
  • 雲朵沙冰
  • 月見炸雞
2022-05-22 39 瀏覽
假日出去逛街,經過這家餐廳即俾秋葉吸引,門外放置乾花、精品、日本雜誌,好有日本既感覺壽喜燒風牛肉蛋包飯蛋包飯最鍾意睇住切開,蛋汁四溢,壽喜燒汁令牛肉更juicy,伴蛋包飯食更嫩滑玉子蟹肉炒烏冬 烏冬爽滑彈牙,烏冬掛滿濃厚醬汁,蟹肉都鮮甜,伴有鮮菌,口感更幼滑南蠻炸雞 炸得外脆內嫩,外層醬汁香甜不辣,啖啖肉夠惹味岩燒芝士多士厚切多士,頂層巴拿馬火腿整成玫瑰花狀,芝士味濃郁。日式布甸外型可愛,加上幼滑忌廉和士多啤梨,唔會太甜巨峰提子梳打 清新解渴,青森蘋果梳打 香甜清新

壽喜燒風牛肉蛋包飯

玉子蟹肉炒烏冬

南蠻炸雞
炸得外脆內嫩,外層醬汁香甜不辣,啖啖肉夠惹味

岩燒芝士多士
厚切多士,頂層巴拿馬火腿整成玫瑰花狀,芝士味濃郁。

日式布甸
外型可愛,加上幼滑忌廉和士多啤梨,唔會太甜

巨峰提子梳打 清新解渴,
青森蘋果梳打 香甜清新