初初開門真係經常性好多人排隊 終於比我等到有日tea時段無乜人 坐落可以靜靜地閒聊 享受下日式懷舊風 門口有啲雜誌、小玩兒嘅零售店 再有節日性嘅聖誕裝飾 簡直有家居客廳嘅感覺🏠裡頭穿過走廊見到大量鏡面 更增空間感同懷舊感🥰裝飾係幾令人賞心悅目。。。🦔👉南蠻塔塔醬日式炸豬扒飯 $138日式炸豬扒實要試啦😆炸得好香脆可口嘅tonkatsu 仲要採用日本四元豚 濃郁嘅豬肉味 肉質鬆化 係食得出嘅優質 成份極大份之側邊仲有唔少薯仔沙律 好日式咁伴上大量椰菜 可惜唔係生得黎有點難入口。。。🦔👉日式紅酒燉牛肉蛋包飯 $115絕對要認證佢嗰蛋包飯🤩上碟時見到係好平滑嘅蛋包 切前好細心咁問聲洗唔洗拍片 切開嗰下幾澎湃 滑嫩嘅蛋漿好誘人🤤再倒上醬汁直程係多到湧出碟外😂少似羅宋湯味醬汁 幾鍾意佢嘅炒飯底 夾有唔少蔬菜粒 唯一可惜係牛肉真係太多筋 同埋幾大嚿連埋又唔係cut開哂。。。🦔👉蟹肉忌廉可樂餅 $62雖然成份睇落係幾grand🤣但記住要趁熱趁脆食因為底下被茄蓉包圍!! 一件其實都幾大幾厚 新鮮食幾crispy 入口creamy好飽滿!。。。🦔👉綠茶戚風蛋糕 $49好鍾意佢pat綠茶忌廉看似擺得很隨意

👉南蠻塔塔醬日式炸豬扒飯 $138

👉日式紅酒燉牛肉蛋包飯 $115

👉蟹肉忌廉可樂餅 $62

👉綠茶戚風蛋糕 $49
好鍾意佢pat綠茶忌廉看似擺得很隨意其實幾有動感 濃稠度剛好 仲有cream cheese flavor jenggg😚又唔會太膩 蛋糕係偏硬身的軟綿

👉焙茶牛乳4.3 $45
完全貫徹打卡風🤣賣相幾得 面頭斑駁嘅焙茶粉 可愛嘅波浪凹凸杯身顯現隱約嘅漸層 帶點神秘感 一飲只會飲到面頭嘅牛乳 搞勻咗先飲到啖啖焙茶

👉草莓沙冰 $48
朋友滿心歡喜咁點咗 的確幾靚 杯身幾好打卡 但味道同質感都有點強差人意 好快變水同埋冰打得唔夠smooth🤫
2022-12-20 31 瀏覽
#⭐️星級蛋包飯⭐️講到食蛋包飯 我多數去大埔呢間日式喫茶店 價錢合理 食物有水準 要排隊等位 都係值得嘅😉- 🍛壽喜燒風牛肉蛋包飯 $98奄列蛋色澤鮮黃 切開之後 半熟蛋汁流出 令人流哂口水🤤 牛肉件多味道濃 壽喜燒汁甜甜地 唔夠仲可以另上-🥘鰻魚玉子蓋飯 $98蓋飯賣相有驚喜🤩 玉子兩吋厚 成嚿磚頭咁🧱 上面冚上原條鰻魚 照燒汁配珍珠米 好睇又好味 係蛋包飯以外嘅上佳推薦🫶-🍆櫻花蝦燒茄子 $69櫻花蝦嘅鹹香加上木魚絲 茄子味道同口感 配搭得唔錯-🍧波子汽水沙冰 $48天寒地凍仲飲沙冰 純粹想試吓波子汽水味道😅-🍮日式布甸 $38蛋味香濃 加埋大大嚿忌廉 入口smooth又滑嘟嘟-📍喫茶ちょうぼ大埔安邦路8-10號大埔超級城B區2樓276號舖
#⭐️星級蛋包飯⭐️

蛋味香濃 加埋大大嚿忌廉 入口smooth又滑嘟嘟
📍喫茶ちょうぼ
大埔安邦路8-10號大埔超級城B區2樓276號舖
2022-12-19 31 瀏覽
就到聖誕,約好朋友去大埔行街,Shopping 前梗係要醫下五臟六腑啦! 位於大埔超級城嘅《喫茶ちょうぼ》,餐廳門前有一棵聖誕樹, 掛滿聖誕裝飾,好有聖誕氣氛!《炸北海道大蝦配四元豚豬扒》炸豬扒非常香脆, 炸蝦超大隻,配上大量椰菜絲, mayonnaise with 燒汁,超正! 《鰻魚玉子蓋飯》鰻魚超級肥美,厚得啖啖肉, 肉質細嫩,配上燒汁, 加上香滑玉子, 好夾。值得推介《日式紅酒燉牛肉蛋包飯》, 切開蛋包、半熟蛋醬流出,蛋包超滑、配上紅洒牛肉, 味道濃郁惹味,撈埋一齊食,口感超正! 最後叫番杯《榛子鮮奶咖啡》,食番個《綠茶戚風蛋糕》就perfect !

《炸北海道大蝦配四元豚豬扒》

《鰻魚玉子蓋飯》

餐廳🍴環境好日系風情,以木色為主打,比人感覺好休閑又好放鬆咁,啲野食味道好食之餘,賣相又勁靚,打卡一流🥰壽喜燒風牛肉蛋包飯 $98壽喜燒醬汁味道好甜香,調味岩岩好,牛肉勁煮得勁入味,每一啖都勁juicy勁有肉汁,重點既蛋包飯,蛋包就咁睇就勁飽滿,用刀輕輕一刮,半熟既蛋漿就會好似瀑布咁傾瀉出黎,勁有食慾,勁好食推介😋味噌海鮮燉飯 $128海解份量都好有誠意,有大蝦,青口同魷魚圈,肉質都夠爽彈,都好新鮮,燉飯有濃濃既海鮮香,奶油感香氣都好夠,每一啖都好入面,入面仲有蘑菇洋蔥,更多唔同既口感月見雞皮餃子🥟(2串) $62餃子一咬入口,有爆汁口感🤤,勁juicy勁好味,再以生雞蛋同甜甜既醬汁配成沾料,食落更有風味,值得一食日式布甸🍮 $38布甸奶滑程度滿分💯,味道奶香奶香咁,超好食,表層較硬身小小,中層以下就勁軟嫩Q滑,入口即化,瞬間散開的奶香味,滿滿既幸福感❤️焙茶牛乳 $45焙茶茶香味十足,牛乳亦勁厚身勁濃郁,互相攪拌均勻再飲,茶香變得更柔順奶滑波子汽水沙冰 $48波子汽水味好清新,唔會太甜,沙冰既口感亦夠綿密

壽喜燒風牛肉蛋包飯 $98

味噌海鮮燉飯 $128

月見雞皮餃子🥟(2串) $62

日式布甸🍮 $38

焙茶牛乳 $45

波子汽水沙冰 $48
波子汽水味好清新,唔會太甜,沙冰既口感亦夠綿密

2022-12-18 28 瀏覽
今日入咗大埔探朋友,佢仲帶咗我黎呢間裝修好有日式復古風味嘅餐廳食lunch😇❤️炸北海道大蝦配四元豚豬扒好大碟😁係典型既日式吉列口感,香脆唔油膩👍大蝦爽口豬扒肥瘦均勻兼的juicy🤤❤️海鮮蕃茄醬蛋包飯 打卡able兼令人療癒既蛋包飯真係好吸引🤭海鮮份量多👍蝦肉煎得好香口,魷魚彈牙~❤️鰻魚玉子蓋飯原條鰻魚咁上😯底下仲有舊厚厚嘅玉子,賣相好靚🥰兩樣野加埋啲鰻魚汁超好送飯😋❤️日式布甸奶味香濃,口感綿滑,唔會太甜💯❤️榛子鮮奶咖啡榛子味突出但又唔會過甜👍#大埔美食 #大埔超級城 #ChouboKissaten #喫茶ちょうぼ #cafe #日式cafe #日式咖啡廳 #coffeeshop #taipo #大埔 #咖啡店 #喫茶店 #日式 #溫暖 #和室 #昭和 #蛋包飯 #鰻魚玉子蓋飯 #hazelnutcoffee #焙茶 #海鮮蛋包飯

❤️炸北海道大蝦配四元豚豬扒

好大碟😁

係典型既日式吉列口感,香脆唔油膩👍
大蝦爽口豬扒肥瘦均勻兼的juicy🤤

❤️海鮮蕃茄醬蛋包飯

打卡able兼令人療癒既蛋包飯真係好吸引🤭
海鮮份量多👍
蝦肉煎得好香口,魷魚彈牙~

❤️鰻魚玉子蓋飯

原條鰻魚咁上😯
底下仲有舊厚厚嘅玉子,賣相好靚🥰
兩樣野加埋啲鰻魚汁超好送飯😋

❤️日式布甸

奶味香濃,口感綿滑,唔會太甜💯

❤️榛子鮮奶咖啡

榛子味突出但又唔會過甜👍

2022-12-18
5 分鐘 (堂食)
午餐
  • 炸北海道大蝦配四元豚豬扒
  • 海鮮蕃茄醬蛋包飯
  • 榛子鮮奶咖啡
  • 日式布甸
  • 炸北海道大蝦配豚豬扒
  • 鰻魚玉子蓋飯
✨日式紅酒燉牛肉蛋包飯✨ $115🍳依舊出色👏🏻🤤蛋有蛋味😂入口滑溜又充滿蛋汁正紅酒燉牛肉炆得好腍好入味🤭配蛋包飯是最佳選擇✌🏻(我上次都是揀呢個👅)✨南蠻炸雞✨ $88🐤熱辣辣外脆內軟🤤啖啖肉又juicy 個汁超惹味甜甜的推介😝✨鰻魚玉子蓋飯✨ $98🥚賣相好吸引👻玉子好巨型😂😂厚到一個點✨綠茶戚風蛋糕✨ $49🍰好驚喜好好味😢Pat cream係綠茶芝士奶蓋😍😍😍夠哂咸香又creamy 個蛋糕都好濃茶味😚綠茶控(me)都話滿意🫰🏻✨焙茶牛乳✨ $45☕️聞都聞到勁濃郁好香我是濃茶控所以我好like❤️😎✨紫薯牛乳✨ $38🍠呢個相對就奶味重d易入口又唔會太甜

✨日式紅酒燉牛肉蛋包飯✨ $115🍳

依舊出色👏🏻🤤
蛋有蛋味😂
入口滑溜又充滿蛋汁正

紅酒燉牛肉炆得好腍好入味🤭
配蛋包飯是最佳選擇✌🏻
(我上次都是揀呢個👅)

✨南蠻炸雞✨ $88🐤

• 南蠻炸雞
  • 焙茶牛乳
  • 日式紅酒燉牛肉蛋包飯
2022-12-16 251 瀏覽
本身都係一名大埔友呢間日式cafe都新開咗一段時間今次終於帶左媽咪嚟食之前媽咪同朋友食過話蛋包飯好食餐廳裡面有多款蛋包飯選擇今次我地就揀咗「紅酒燉牛肉蛋包飯」店員會喺上菜時喺你面前切開流汁嘅蛋再淋上醬汁,上菜時真係熱辣辣冬天食真係超幸福!蛋嘅生熟程度剛剛好,而且好滑!飯就加左脆肉瓜甘筍等蔬菜用茄汁煮!好好味得嚟又好有口感另一個主菜係 「鰻魚玉子蓋飯」鰻魚超級肥美,啖啖肉,肉質都鮮嫩燒汁嘅咸甜都調教得剛剛好自己好怕食啲過甜嘅燒汁玉子就略為失色,有啲太甜!小食就叫咗「炸蝦拼四元豚豬扒」炸得夠乾身,唔會油淋淋配上多多嘅CABBAGE同燒汁仲有mayonnaise 炸物方面我還可以,夠香口!但媽咪就略嫌有點炸得太燶甜品叫咗「抹茶戚風蛋糕」抹茶味超級重價錢都相當抵食超級大件!飲品方面就好有驚喜!得閒都想帶朋友嚟飲吓野!我同媽咪都叫左3.6牛乳系列無另外添加糖份,牛奶味好濃郁! 我嘅焙茶配牛乳好香,入口又滑配搭得好好,而且無添加糖呢度我好鍾意!紅豆本身就有帶左啲糖漿,不過混入牛奶入面都甜度剛好讚!整體我同媽咪都好滿意呢一餐!同屋企人或者朋友嚟食飯/飲野傾下計都係一個好地方地方闊落又好坐!而且裝修都
本身都係一名大埔友

呢間日式cafe都新開咗一段時間
今次終於帶左媽咪嚟食

之前媽咪同朋友食過話蛋包飯好食
餐廳裡面有多款蛋包飯選擇
今次我地就揀咗「紅酒燉牛肉蛋包飯」
店員會喺上菜時喺你面前切開流汁嘅蛋
再淋上醬汁,上菜時真係熱辣辣

冬天食真係超幸福!
蛋嘅生熟程度剛剛好,而且好滑!
飯就加左脆肉瓜甘筍等蔬菜用茄汁煮!
好好味得嚟又好有口感

另一個主菜係 「鰻魚玉子蓋飯」
鰻魚超級肥美,啖啖肉,肉質都鮮嫩

燒汁嘅咸甜都調教得剛剛好
自己好怕食啲過甜嘅燒汁

玉子就略為失色,有啲太甜!

小食就叫咗「炸蝦拼四元豚豬扒」
炸得夠乾身,唔會油淋淋
配上多多嘅CABBAGE同燒汁仲有mayonnaise
炸物方面我還可以,夠香口!
但媽咪就略嫌有點炸得太燶

甜品叫咗「抹茶戚風蛋糕」
抹茶味超級重
價錢都相當抵食
超級大件!

飲品方面就好有驚喜!

得閒都想帶朋友嚟飲吓野!
我同媽咪都叫左3.6牛乳系列
無另外添加糖份,
牛奶味好濃郁!
我嘅焙茶配牛乳好香,入口又滑
配搭得好好,而且無添加糖呢度我好鍾意!
紅豆本身就有帶左啲糖漿,
不過混入牛奶入面都甜度剛好
讚!

整體我同媽咪都好滿意呢一餐!
同屋企人或者朋友嚟食飯/飲野傾下計
都係一個好地方
地方闊落又好坐!
而且裝修都好日式COZY溫暖嘅感覺!

鰻魚玉子蓋飯
焙茶3.6牛乳
紅豆3.6牛乳
  • 焙茶牛乳
2022-12-16 15 瀏覽
📍 喫茶ちょうぼ Choubo Kissaten🗺大埔安邦路8-10號大埔超級城B區2樓呢間日系餐廳走懷舊風,出面有棵樹🌳裝修同食物打卡都一流🤎⚡️壽喜燒風牛肉蛋包飯 $85蛋包飯嘅蛋好嫩滑,牛肉係壽喜燒汁,甜甜地,撈埋一齊食正😋 可以揀自己切開個蛋~⚡️南蠻炸雞(小)$88炸雞比較實,少脆,上面舖上塔塔醬,酸酸甜甜無咁膩😆 ⚡️日式布甸(升級 +$28)好滑!雲尼拿/奶味好香濃,上面再舖滿奶油,同食到甜甜嘅焦糖味,好味🥰⚡️抹茶鮮奶咖啡(升級 +$28)呢個幾特別,係抹茶拿鐵同咖啡嘅混合,唔會太苦澀,可以試下~⚡️紫薯牛乳 $38紫薯味道可以更濃,奶味較重,不過呢個紫色好靚💜整體黎講,蛋包飯性價比高,如果想食蛋包飯可以去試下😌
📍 喫茶ちょうぼ Choubo Kissaten
🗺大埔安邦路8-10號大埔超級城B區2樓

呢間日系餐廳走懷舊風,出面有棵樹🌳
裝修同食物打卡都一流🤎

⚡️壽喜燒風牛肉蛋包飯 $85

⚡️南蠻炸雞(小)$88
炸雞比較實,少脆,上面舖上塔塔醬,酸酸甜甜無咁膩😆

⚡️日式布甸(升級 +$28)

⚡️抹茶鮮奶咖啡(升級 +$28)
呢個幾特別,係抹茶拿鐵同咖啡嘅混合,唔會太苦澀,可以試下~

⚡️紫薯牛乳 $38
紫薯味道可以更濃,奶味較重,不過呢個紫色好靚💜

整體黎講,蛋包飯性價比高,如果想食蛋包飯可以去試下😌
大埔超級城食呢間洋食屋,裝修好復古典雅,職員都着得好整齊,有置身於日本火車餐廳嘅感覺~ 適逢聖誕,門口擺放聖誕樹做裝飾,好有聖誕氣氛之餘又冇違和感~🥚鰻魚蛋包飯 $115😍切開蛋包流出香濃香滑嘅蛋漿,好滑好creamy,採用日本蛋,所以蛋香味濃郁~ 淋上香甜鰻魚汁好誘人~ 鰻魚切開咗好方便食用,肉質細嫩~🍛味噌海鮮燉飯 $128海鮮配料豐富,包括🦐虎蝦,🦑魷魚圈,青口,魷魚圈爽口彈牙,青口肥美飽滿,虎蝦加咗牛油香草焗到好香,肉質鮮美 ~ 味噌醬汁包住每一粒飯,燉飯軟硬適中,味道濃郁得來又唔會太鹹~🍆櫻花蝦燒茄子 $69份量好多,將燒香茄子切件,茄子外皮燒到好香裏面好淋,加上櫻花蝦同木魚絲,配上日式醬汁,好似章魚小丸子咁好有日式風味~🍮日式布甸 $38賣相好吸引,布丁好滑好creamy,口感Q彈,焦糖焦香味濃郁又唔會太甜~🍇巨峰提子梳打 $42巨峰提子酸酸甜甜,開胃清新,消暑一流~🍵抹茶牛乳 $42奶泡上面有呢間舖頭嘅招牌圖案,抹茶香味濃郁,有回甘冇苦澀味,奶香味濃郁,口感順滑~

🥚鰻魚蛋包飯 $115

🍛味噌海鮮燉飯 $128

🍆櫻花蝦燒茄子 $69

🍮日式布甸 $38
日式布甸

🍇巨峰提子梳打 $42
巨峰提子酸酸甜甜,開胃清新,消暑一流~
巨峰提子梳打

🍵抹茶牛乳 $42
抹茶牛乳
日式布甸
巨峰提子梳打
抹茶牛乳
日式紅酒燉牛肉蛋包飯 $115雞蛋好滑溜,有小驚喜,但蛋味不足;牛肉軟腍,但有好多肥膏。飯粒唔夠彈性,但粒粒都有蕃茄醬炒過,味道唔錯。升級套餐 配梳打及是日涼拌菜 +$28白桃梳打是日涼拌菜:蘋果薯仔沙律照燒牛舌 $59牛舌厚身,好軟腍,惟蒜蓉汁太過突出,搶哂牛舌本身嘅味道。岩燒芝士厚切多士 $68麵包好鬆軟,多士邊微脆,芝士唔係會拉絲嗰啲,味道淡口,火腿亦唔會過鹹,整體普通。〰️〰️〰️〰️〰食物質素普普通通,個人覺得比較重味,偏鹹,醬汁會蓋過哂食材本身嘅原味,而且款式都好大眾化,冇咩特色。餐廳裝潢好有質感,係日本動畫會見到嘅洋食屋feel,有復古嘅氣息,幾適合打卡。之前經過見到排哂長龍,今次嚟到都有人等位,但唔算好多人,試完覺得一般般,食個氛圍囉,但就唔太值得專登過嚟食。〰️〰️〰️〰️〰️食物: 3.5/5性價比: 3/5 環境: 4/5服務: 3.5/5Revisit: No
日式紅酒燉牛肉蛋包飯 $115

升級套餐 配梳打及是日涼拌菜 +$28
白桃梳打
是日涼拌菜:蘋果薯仔沙律

照燒牛舌
照燒牛舌 $59
牛舌厚身,好軟腍,惟蒜蓉汁太過突出,搶哂牛舌本身嘅味道。

岩燒芝士厚切多士
服務: 3.5/5
Revisit: No
照燒牛舌
2022-12-14 37 瀏覽
大埔超級城裏的“喫茶”絕對是街坊飯堂!因為無論午飯、下午茶或晚飯時段, 門口都排了一條不短的人龍;且收費不高,味道好,受到歡迎就肯定不過喇!等位坐下來後,先點了一杯熱的抹茶鮮奶咖啡,抹茶清新、夾着鮮奶咖啡的香味,濃郁!冰凍的紅豆牛乳,嫩滑可口,怡神醒胃!炸北海道大蝦配豚豬扒是一道份量十足的巨作!大蝦不單只大隻兼彈牙, 外皮酥香,蝦肉鮮嫩!豚豬扒炸得金黃酥脆, 肉汁多、味道好,不帶半點韌性,與椰菜沙律一起吃就更加美味!日式紅酒燉牛肉蛋包飯可說是餐廳的招牌菜!蛋非常香滑而極富蛋味,像奄列一樣將飯包起來,切開後再淋上肉汁,別具一番滋味!牛肉帶點酒香,燉得非常軟腍,雖然帶些脂肪,但吃起來完全沒半點肥膩的感覺!鰻魚玉子蓋飯中的鰻魚蒲燒後非常香口,而且份量十足,配上軟滑的玉子,伴上粒粒分明的珍珠米飯,吃起來極有層次感覺!綠茶戚風蛋糕嫩滑,賣相特出,面層淋上一層厚厚奶蓋,帶有濃郁的抹茶香氣,不失為飯後甜品的精選!
2022-12-13 26 瀏覽
是日午餐👍🏿燉牛舌蓋飯(定食)$88配前菜+飲品$28配甜品$32👍🏿培茶牛乳👍🏿綠茶戚風蛋糕大埔復古風洋食屋,環境好似去咗日本,份量夠飽,食物質數不錯。
是日午餐

👍🏿燉牛舌蓋飯(定食)$88

配前菜+飲品$28
甜品$32

👍🏿培茶牛乳
👍🏿綠茶戚風蛋糕

2022-12-12
2022-12-12 24 瀏覽
今日黎左係大埔超級城既*喫茶ちょうぼ*,其實之前都睇過好多介紹,星期六/日係要大排長龍專登平日同朋友黎食個休閒lunch餐廳裝潢以深色木調、走日式洋風風格,帶出古典味道臨近聖誕🎄已經換曬裝飾日式紅酒燉牛肉蛋包飯$115一上枱好有儀式感😎店員會問你需唔需要影相先再切個蛋,影完見住Q彈既蛋包切開,好療癒蛋包流心度十足好滑流,燉牛肉好入味,好淋👍🏼正日式炸豬扒飯$138勁大一塊豬扒😱豬扒炸得好香脆又岩岩好熟👏🏻食落唔鞋身 讚👍🏼小食-南蠻炸雞$88必點小食💓酸酸甜甜好開胃,份量多炸得黎雞肉都保持到滑嫩飲品-青森蘋果梳打同紫薯鮮奶幸好不太甜😍最後黎個精緻的甜💓日式布甸🍮賣相吸精,布甸彈彈得黎又結實👍🏼滿蛋香
專登平日同朋友黎食個休閒lunch

餐廳裝潢以深色木調、走日式洋風風格,帶出古典味道
臨近聖誕🎄已經換曬裝飾

日式紅酒燉牛肉蛋包飯$115
蛋包流心度十足好滑流,燉牛肉好入味,好淋👍🏼正

日式炸豬扒飯$138
勁大一塊豬扒😱豬扒炸得好香脆又岩岩好熟👏🏻
食落唔鞋身 讚👍🏼

小食-南蠻炸雞$88
必點小食💓酸酸甜甜好開胃,份量多
炸得黎雞肉都保持到滑嫩

飲品-青森蘋果梳打同紫薯鮮奶
幸好不太甜😍

最後黎個精緻的甜💓日式布甸🍮
賣相吸精,布甸彈彈得黎又結實👍🏼滿蛋香

今日上完瑜伽班,特登返嚟大埔同寶寶食lunch🥰順便去大埔超級城補一補屋企個糧倉😎🌟可能我哋今日晏咗,去到餐廳已經接近下午茶時間~呢個時間呢間平時總係要排隊嘅喫茶竟然冇乜人排隊🤩我哋諗都唔諗就入咗嚟呢度食啦🤓呢期佢哋嘅門口超有聖誕氣氛🤩有無數棵聖誕樹擺放咗喺門口位置🎄咖喱牛肋肉蛋包飯 $105呢款日式咖喱以甜味為主~蛋包飯嘅雞蛋呈半生熟嘅狀態😍食起上嚟超級嫩滑🤩雞蛋下面隱藏住軟熟嘅茄汁雜菜粒飯🤓牛肋肉雖然有少少肥,但炆得好腍好入味👍🏻🍴鰻魚玉子蓋飯 $98一上枱果個感覺都真係幾震撼🤭原條鰻魚+原件玉子燒疊喺個白飯上面😳佢哋整蛋真係好出色❗️個玉子燒真係非常有水準💕色澤好靚,而且生熟程度得非常好👍🏻啱啱熟透,同時又無燶👏🏻味道➕質感都冇可挑剔❣️🍴炸北海道大蝦配四元豚豬扒 $188呢碟又係超大份🙈份量包含咗一大塊超厚切豬扒➕兩條巨蝦🤩啱啱新鮮即炸起,外脆內軟不在話下☺️尤其炸蝦真係超出色❗️蝦肉豐厚彈牙,好香蝦肉味🥰豬扒質感相對硬身/實在少少,好厚肉而且份量超級多,我哋兩個人食極都食唔晒咁🤣炸物底部仲好貼心咁配埋椰菜絲添☺️真係同日本似到足🤓日式布甸 $38布甸好靚呀❣️好有日本 cafe feel
今日上完瑜伽班,特登返嚟大埔同寶寶食lunch🥰
順便去大埔超級城補一補屋企個糧倉😎
🌟
可能我哋今日晏咗,去到餐廳已經接近下午茶時間~
呢個時間呢間平時總係要排隊嘅喫茶竟然冇乜人排隊🤩
我哋諗都唔諗就入咗嚟呢度食啦🤓

呢期佢哋嘅門口超有聖誕氣氛🤩
有無數棵聖誕樹擺放咗喺門口位置🎄

咖喱牛肋肉蛋包飯 $105

呢款日式咖喱以甜味為主~
蛋包飯嘅雞蛋呈半生熟嘅狀態😍
食起上嚟超級嫩滑🤩
雞蛋下面隱藏住軟熟嘅茄汁雜菜粒飯🤓
牛肋肉雖然有少少肥,
但炆得好腍好入味👍🏻
鰻魚玉子蓋飯 $98

一上枱果個感覺都真係幾震撼🤭
原條鰻魚+原件玉子燒疊喺個白飯上面😳
佢哋整蛋真係好出色❗️
個玉子燒真係非常有水準💕
色澤好靚,而且生熟程度得非常好👍🏻
啱啱熟透,同時又無燶👏🏻
味道➕質感都冇可挑剔❣️
炸北海道大蝦配四元豚豬扒 $188
呢碟又係超大份🙈
份量包含咗一大塊超厚切豬扒➕兩條巨蝦🤩
啱啱新鮮即炸起,
外脆內軟不在話下☺️
尤其炸蝦真係超出色❗️
蝦肉豐厚彈牙,好香蝦肉味🥰
豬扒質感相對硬身/實在少少,
好厚肉而且份量超級多,
我哋兩個人食極都食唔晒咁🤣
炸物底部仲好貼心咁配埋椰菜絲添☺️
真係同日本似到足🤓

日式布甸 $38

布甸好靚呀❣️好有日本 cafe feel🥰
有一層焦糖漿喺件布甸下面,
布甸上面仲有一層cream,
Cream帶微微嘅甜味,食落一啲都唔漏💕
櫻花梳打 $42

呢杯梳杯糖分比一般梳打少🤓
飲起上嚟有淡淡嘅花香味但味道唔重,
比較似一杯有氣嘅水~
巨峰提子梳打 $42

呢杯都係超靚🥰
底部係一層巨峰提子糖漿,
要攪勻先飲喔~
午餐
2022-12-04 25 瀏覽
「大埔 • 喫茶ちょうぼ」今日去咗大埔呢間喫茶店 我地等咗三張枱先到我地 店舖嘅裝修好日式好都影相位 店內有好多卡位坐得好舒服 已經有哂Christmas嘅decoration🎄🍚日式紅酒燉牛肉蛋包飯店員送餐過嚟嘅時候 就問我地洗唔洗影咗相先切個蛋同埋淋個汁上去 佢嘅蛋好滑 牛肉好嫩份量都好多 蛋包飯裡面嘅飯係炒飯來 濕濕地幾好食🐥 南蠻炸雞 炸雞外面包住大量甜甜嘅醬同沙律醬 味道好濃郁 外皮香脆 重點係啲雞肉好嫩滑 🍜玉子蟹肉炒烏冬呢個嘅料好多包括有洋蔥、蟹肉、蛋汁同紫菜碎以及中間嘅半生熟雞蛋一起攪拌在彈牙嘅烏冬裡 入口滑溜 味道好豐富 而蟹肉都佔有一半 ☕️焙茶牛乳見到呢杯焙茶整得好靚 焙茶味道好濃 記得攪勻後先飲喔 推介👍🏻🍧雲朵沙冰益力多乳酸味沙冰 埋相幾特別🍮日式布甸造型好懷舊嘅日式布甸配上香滑忌廉 慢慢切開嘅時候已經聞到好濃郁嘅布甸蛋味 呢個係飯後必食嘅甜品😍
「大埔 • 喫茶ちょうぼ」

🍚日式紅酒燉牛肉蛋包飯

🐥 南蠻炸雞