2007-12-11 51 瀏覽
有沒有搞錯,才4樣菜3人食用就要港幣1320元,再也不去吃了,雖然還不錯吃但收費實在太離譜,基本上只值港幣300元,真是上了賊船只能認了。
2007-10-08 45 瀏覽
上星期朋友請我食飯賀本人生日,3 個人係呢間舊舖佈滿剪報同埋明星的相片,感覺上應該不差吧。點了避風塘蟹、避風塘炒牛河,椒鹽九肚魚、炒菜。味道不錯,不過價錢可能貴d... 未必可以成日去食... 雖然環境比較舊,但服務都不錯。朋友覺得冷氣凍,服務生都立即調校,態度都誠懇有禮,不錯,可以再去!
2007-10-07 54 瀏覽
四個人,食左辣蟹'炒蜆'九肚魚'芥蘭'薑粒炒飯'大啤3枝好鬼死飽呀!!!!!!炒蟹-----勁有蒜香$380抵食喎''好過上個禮拜去隔離個間啦''蟹肉香甜結實'貴小小好過食完谷住度氣丫.!!!!!!炒蜆--------見唔好豆豉同辣椒''但喺食入口就feel到啦'好味到震盪!!!!!!九肚魚------外脆內滑落!!!!!薑汁芥蘭--------爽脆又唔苦!!!!!!!!薑粒埋炒飯-------好特別嘅一個炒飯'食到吾停口!!!!!!!埋單$700蚊...ok啦'又要平'邊有喎!!!!!人要舖租'燈油火腊架!!!!!執埋仲無得食啦''我支持一分一分貨
2007-10-01 162 瀏覽
個日我地四個人去食飯,諗住海鮮野都會係貴架喇,但估唔到不單只係貴仲係食到一肚火。話說我地叫左一隻兩斤重的蟹,一上只係見到蒜蓉,蟹就見唔到,心知不妙,點知望下隔離碟螴,只見蟹不見蒜蓉,就問個伙記我地碟係幾多斤,佢二話不說話係兩斤,咁我地又問隔離張個碟又係幾多,佢立時話都係兩斤,當時明眼人一睇就一定知兩碟差別很大,咁我地追問點解兩碟分別咁大,個位仁兄就大大聲咁話,我地所有蟹都係分成十件,所以你地兩碟都係一樣。各位你地諗下,一樣都係十件唔表示係一樣咁大碟。仲有,一隻蟹點樣分十件呢,一隻蓋之外,一個蟹身通常係先分一半然後再分(雙數),咁點分九件(單數)呢。咁輪到碟炒麵,三都叫,人地個兩碟就好似一個山咁,我地個碟就係一個平原,四個人分剛剛好每人一小碗。你地話係唔係分明笨。埋單個時一睇,嘩﹗隻蟹要490蚊,490蚊夠係同一條街第二間舖食一個海鮮拼盤架,仲係會飽個隻添。除左隻蟹、炒麵,我地只係食左雞腳、白灼螺、沙津骨、兩碟少得可憐的油菜,終於埋單係要成1100四個人。總之,以後都唔會再去。
2007-09-26 141 瀏覽
一行10 人去食飯, 平均每人成$300!! 太貴了...因為一隻蟹都成$290, 老實講又唔係多肉,又唔係超好食一隻瀨尿蝦又係成$200, 嘩, 唔好去搶.....加埋兩三碟小炒, 就要咁多錢了, 真係好貴......有錢的話, 應該去食buffet 而唔應該o黎呢度食囉! >.<
一行10 人去食飯, 平均每人成$300!! 太貴了...

因為一隻蟹都成$290, 老實講又唔係多肉,
又唔係超好食

一隻瀨尿蝦又係成$200, 嘩, 唔好去搶.....

加埋兩三碟小炒, 就要咁多錢了, 真係好貴......

2007-09-26 60 瀏覽
今日牛一.老公請食飯,想搵D特別嘅野食,,最後佢带一我去喜記,話食好嘢喎!!!!! 個日喺星期五晚,老公無BOOK位,結果梗喺要等位啦.好彩我地兩個人易等好多,15分鐘就有位lu,菜單如下: 一)白灼東風螺>>>>>size唔大唔細啱啱好,呢個菜最主要喺呢樣. 二)椒鹽鮮魷拼九肚魚>>>>>嘩!!外面脆,入面鬆軟'點整架,真喺想學下'第日開間舖,淨喺賣呢個就夠啦,,,呵呵三)椒鹽瀨蝦>>>>>>>貴左d,但喺勁好味,d肉好彈牙,蝦吱十足,長過筷子,一分錢一分貨,老公話:無所謂啦'最緊要我地食得開心滿意喎!老公萬歲!! 四)泥鯭粥>>>>>足底夠綿,入面有菓皮同大頭菜嘅香味,泥鯭無火水味,肯定喺公海捉嘅. 五)避風塘炒蟹>>>>>>>>>生日喎,梗喺要點呢個主打啦,我地叫左隻中蟹(380蚊)小辣,都夠大隻啦,隻蟹上枱未食己經聞到好香嘅蒜頭豆豉味,咬落去d肉好結實,听人講呢個喺越南肉蟹嘅特式,肉爽而味道鮮美.
呢餐飽到嘔,食得真喺爽(老公我愛你,我會永遠記得呢個生日架)下次約多幾個,試下喜記其他d野先.
2007-09-04 38 瀏覽
今日約左幾個老友食飯.有人提意食辣蟹,咁米去辣蟹街囉(鵝頸橋'馬師道一带). 八個人行到去喜記''嘩!新舖全塲滿座'侍應好有貌咁問我地去對面舊舖好吾好,我就冇問題啦'但朋友話新舖裝修好靚'要試下,個侍應好有禮貌咁話要我地等一陣,有張枱埋僅單,過左一陣果然有位喎. 一坐低,其中一個朋友"食家(花名)''對我地話:小心叫野'听講呢道D野好貴架'我地睇完菜牌'發現淨喺蟹同尿蝦喺時價'其他野都喺定價'咁米小心D叫啦'問完先至叫'了解左:尿蝦180蚊一只'小蟹(約1斤左右)$280蚊-中蟹1斤半$360左右,大蟹二斤$480左右,二斤半以上,就要大厨定價'侍應說:因為每只隻蟹大小不一'所以左右偏差是難免約$20至$40不等'至於二斤半以上的蟹(此店只賣越南肉蟹)因是來貨較貴及不常有(許多食店所選用的不是真正的質鮮味甜的越南肉蟹)'一分錢一分貨所以要特別價錢'況且我們會每只蟹先報價錢給客人才拿去劏的....我們听后都明白啦'還學懂了一些飲食業行里的知識哦結果我們這次食左一餐好開心嘅晚餐,菜單如下: 中蟹二隻($720)越南蟹果然名不虛傳肉結實而鮮甜'小辣啱啱好带出蟹所有的鮮味''佢地果d用蒜頭,豆豉'辣椒成嘅材料'食到我地成班人,幾乎要爭到大打出手'''呵呵呵椒鹽瀨尿蝦2隻($360)嘩!!!!!真喺有筷子咁長架''椒鹽做得頂瓜瓜'價錢吾平嘅關係'唯有下次先添食啦油鹽水蜆($68)蜆多而無沙,個湯一陣比我地飲晒椒鹽九肚魚($68)皮脆而入面鬆軟一d油都無留响碟道''厨房師父功工真利害丫豆豉鯪魚油麥菜($48)平凡中顯功架,呢味菜好蝦人炒架泥鯭粥($68)粥底好綿,魚味鮮甜'入面有好清香嘅果皮味'怪吾之得佢地可以由街邊做到入舖頭啦!听講話''佢地喺上岸炒避風塘蟹第一家''入面d師父都做左幾十年'人工都拍得住六星級酒店里嘅大師父''果然物有所值呀''老闆幾識做生意'吾會慳呢d咁重要嘅野, 蟹油炒面($40)用左炒蟹嘅蒜茸炒面''環保而自成一格''咁都比地佢唸到. 一人二百幾蚊食餐咁正嘅海鮮,今時今日真喺吾錯啦'好過去d吾三吾四嘅舖頭,,平小小'味道吾好''品質無保正''呢度d服務又有翻咁上下'起碼吾會學有d舖頭里嘅伙記黑口黑面'比多小小錢'食得開心'乜都值翻晒. 最后''人多記住要book位呀,吾喺要等位,咁就吾喺咁好啦''佢地d伙記好好架,如果佢地吾喺咁忙'同佢地吹下水'會學到d飲食方面嘅野架''哈哈哈''我米咁學到d囉
2007-08-26 105 瀏覽
今日去完南丫島, 就嚟左呢到食飯, 兩個人叫左一隻蟹同炒蛤...真係冇諗過價錢, 覺得三百幾蚊應該ok既...味道其實真係幾普通, 我男友話隻蟹冇鮮味...不過埋單先知要$540...只係食左兩樣野架wor..=_="...我覺得自己係水魚lor...>.<ps:食野其間, 有兩枱人同老闆嘈...一枱仲未叫野就走左...唉...!!不過d侍應好有禮貌就真.
味道其實真係幾普通, 我男友話隻蟹冇鮮味...

我覺得自己係水魚lor...>.<

不過d侍應好有禮貌就真.
2007-08-01 46 瀏覽
銅鑼灣橋底避風塘炒蟹,個個都話好好食於是就去試下啦,當日橋底炒蟹舖非常多人,行下行下隔離街有間喜記,見佢有咁多明星食過諗住應該唔錯,一問之下唔駛等位於是轉場過喜記。有一位中年阿伯著住唐裝黎招呼我地,呢位彷彿好好人咁既阿叔不停游說我地食隻大d既蟹,4百幾蚊左右啦,之前明明打聽過唔駛去到呢個價,仲要唔係好大隻,你地最好兩個人一隻啦﹗雖然我地係一行四個女仔好似好易呃,但係都知道唔係那回事。最後叫左一隻蟹同幾碟小菜,個阿伯走既時候個樣勁唔高興。如果你真係掂的話唔需要咁逼迫d客吖﹗d野好快就黎左,碟九肚魚同炒蜆真係細碟到唔恨,而且好普通,同出面街食到既差唔多,一d都唔特別﹗好,話晒你最出名係蟹我等埋你個蟹~嘩,普通到呢﹗又唔係話難食,不過唔係話好食囉,而且隻蟹其實唔算細,四個人其實都夠食﹗可能我地成肚氣,唔駛食都飽曬啦~跟住~我都諗唔起成餐飯有咩特別lu~呢200蚊,其實洗得好冤枉。對d朋友唔住,諗住呢間有dbs優惠所以幫襯,點知佢無優惠不特至,連我張咭都話唔收(我張咭係ae,我明明見到佢門口有ae個貼紙先入去,後來佢又話唔收ae~)。唔怪得之佢唔駛等位啦~係我既結論。

唔怪得之佢唔駛等位啦~係我既結論。
2007-07-30 49 瀏覽
早兩日同幾個朋友去食, 簡直超級貼$$ 買難受!!我地叫左一只蟹, 一碟炒硯, 一碟炒面同一碟9肚魚.. 本來係x只甘少既, 但我地叫左呢丁之後'多口'問佢一只蟹幾$, 佢話$1000, 而且係中價, 由$380到$1500都有, 4個人最好就要兩只1人1個蟹鉗.. ..佢條友x好去搶!? 食得蟹既我預左三幾百一定要, 但係一間零裝修('舊鋪'係白色廁所磚), 零service(個落單呀叔話我地叫太少, 若一陣先落就要等好耐), 零衛生(食食下有條百足lan lan下), 零老實(衣家先知用dbs簽賬係送炒面, 但當日x話我知就收我$)..佢甘局我地法, 當堂完全x哂mood, 是但食完去食糖水x甘嬲..
早兩日同幾個朋友去食, 簡直超級貼$$ 買難受!!
2007-07-29 38 瀏覽
今晚同女友過去, 開頭係想搵果間"潮州邨" 結果搵唔到, 見到間喜記, 見人都唔少, 就入去試下(因為走到好累, 唔想再行) 坐低就見到周圍都係明星的剪報, 叫左四個餸, 等左半個鐘有多, 一個餸都未黎過.... 我叫左一支啤酒都飲晒! (火都黎) 心想因為我地無叫到佢地的招牌餸"蟹和蝦"(侍應黑面,全晚無招呼) 因為其他人有叫的餸一早就到了.....沙拉骨- 細碟和好肥....金銀蛋莧菜- 味道好一般椒鹽九肚魚- 唯一較得的餸蟹油炒面- 辣, 油, 好重的"濃"味結論係吃味精, 返到屋企飲左好多水....一支啤酒要$26...埋單$340...這個價錢係銅鑼灣及灣仔太多選擇只能講"不老實" "黑店" "華而不實"

沙拉骨- 細碟和好肥....
金銀蛋莧菜- 味道好一般
椒鹽九肚魚- 唯一較得的餸
蟹油炒面- 辣, 油, 好重的"濃"味

結論係吃味精, 返到屋企飲左好多水....

一支啤酒要$26...

埋單$340...這個價錢係銅鑼灣及灣仔太多選擇

只能講"不老實" "黑店" "華而不實"
2007-07-19 17 瀏覽
星期日晚上同哥哥慶祝生日我提議去喜記食蟹記得幾年前第一次去喜記就比佢既炒蟹深深感動左一轉眼幾年再去, 同一條街巳經有幾間分店雖然食物質數仍然聳立不倒好好味, 不過價錢就貴左幾倍哎. 出左名之後真係吾同d 不過好好彩既係佢地既食物質數無因為出左名而走樣.呢樣真係幾難得.重有小年小插曲, 我地食食下牆o個度重走左隻由出來, 之後經理埋單自動全單9折, 算係咁啦.
星期日晚上同哥哥慶祝生日
我提議去喜記食蟹
記得幾年前第一次去喜記就比佢既炒蟹深深感動左
一轉眼幾年再去, 同一條街巳經有幾間分店
雖然食物質數仍然聳立不倒好好味, 不過價錢就貴左幾倍
哎. 出左名之後真係吾同d
不過好好彩既係佢地既食物質數無因為出左名而走樣.
呢樣真係幾難得.

2007-07-08 29 瀏覽
1.椒鹽瀨尿蝦勁貴$180 一隻,話有筷子長,但炒後,只有4件包括頭尾及2件只有1吋長的蝦身。我立刻問伙記,她無回應便離開。離開時看到門口水缸內(蝦不生猛,有的己返肚)的有筷子長,以蝦穀計他們應是抽起一件。2.泥猛粥泥猛無鮮魚味,粥身厚(加生粉果種),無特別3.椒鹽肉排非常乾、硬4.伙記像爛仔,在店內喧嘩5.星期日吃到晚上7時,看不到有本地人,只有3、4枱全是遊客總之一句講晒「貼錢買難受」
1.椒鹽瀨尿蝦勁貴

2.泥猛粥泥猛無鮮魚味,粥身厚(加生粉果種),無特別

3.椒鹽肉排非常乾、硬

4.伙記像爛仔,在店內喧嘩

總之一句講晒「貼錢買難受」
2007-07-08 19 瀏覽
不成,量少,价錢貴
不成,量少,价錢貴
2007-06-29 11 瀏覽
昨晚一行9人去食喜記~ 叫左2隻蟹,1碟瀨尿蝦同埋d菜啊,螺仔啊咁~同事醒左隻蟹鉗俾我...我想講,味道呢..唔係話差,但只屬一般~但係價錢呢,埋單俾佢吓親!!! $1000 一隻蟹!我重申..係港幣壹仟元正!!!!!無野啊... $1000平平地食成圍都得la .. 仲要唔係有咩特別喔... 真係,除左多蒜頭真係無咩特別!!太貴la .. 離譜ar !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
昨晚一行9人去食喜記~
叫左2隻蟹,1碟瀨尿蝦同埋d菜啊,螺仔啊咁~