5天前
尋日晏晝又掹住朋友嚟到呢間餐廳,皆因上次試過佢哋嘅手藝之後,成日掛住果陣鮮到跳嘅味道,今次梗系要再嚟回味下先得喜記招牌避風塘炒辣蟹已經係第二次食。因為比起其他餐廳呢到炒得特別香和惹味,啲蒜、辣椒、蔥入曬啲蟹肉到,加上獨家的避風塘調味,果然係招牌菜,我連啲炸蒜都食埋🤣仲會專門來幫手拍蟹腳,唔洗擔心點食!椒鹽賴尿蝦色香味俱全,外層金黃酥脆,表面撒上香脆的蒜蓉,增添了香氣和口感。青蔥同紅辣椒帶來微微的辛辣感。賴尿蝦肉質鮮甜,啖啖肉,食得過癮~避風塘炒牛河有鑊氣的牛河,上枱時熱騰騰。茶棕色醬油均勻,河粉透薄,最後加上避風塘調味提香鹹菜豬肚煲豬肚洗得好乾淨~少辣刺激,暖胃祛寒。送飯 / 當湯咁飲都得😋食到捧住個肚離開,下次想食海鮮,呢度一定係首選,果然係60年嘅老字號~ 鐘意海鮮嘅朋友千祈冇好錯過啦!
喜記招牌避風塘炒辣蟹
椒鹽賴尿蝦