2006-06-24 29 瀏覽
避風塘炒辣蟹===> 正... 蒜茸炒A 菜===> 正水煮花鏍====> 普通.. 其實係想食好spicy o個o的花鏍...豉椒炒蜆===> 本來係想叫其他唔記得o的乜..但又係冇又冇蠔仔粥... 唉.. 不過都係好食o既
避風塘炒辣蟹===> 正...
蒜茸炒A 菜===> 正
豉椒炒蜆===> 本來係想叫其他唔記得o的乜..
但又係冇
又冇蠔仔粥... 唉.. 不過都係好食o既
2006-06-04 17 瀏覽
一把年紀,尤幸當年還拉過衫尾去避風塘吃炒蟹,之後就幫襯木頭車。吃辣蟹,絕對是會上癮的,耐不時又會呼朋喚友的去食一次,食下食下,轉眼又廿幾年。又來吃,一行十三人,坐滿一張大圓檯。在這裡叫菜,當然沒有難度,隨隨便便也可以。就要了兩碟蟹,微辣及大辣各一、炒蜆兩碟,油鹽水浸及豉椒各一、白灼東風螺、椒鹽九肚魚、椒鹽鮮魷、椒鹽雞翼、豉油王中蝦、咕嚕肉、油鹽水雞腳,單尾是泥鯭粥、炒牛河及蟹油炒麵三味,當然少不了是隔離潮州村的鹵水鵝及鹵水鵝肝,十三人吃十六味菜,不用說,是很豐富的。主角是兩碟炒蟹,都要了中的,盛惠每隻四百六,比周遭的幾間炒辣蟹店都要貴。但這裡又真的炒得好吃,夠乾身而蟹件又保持蟹肉鮮嫩,是功力所在。大辣的初吃不感覺到辣,但吃落也是滿頭大汗的,不過也好像覺得,辣度是減了半級,只像是以前中辣再辣多一點的級數,不過是好吃;微辣以炸蒜蓉為主,吃起來較香口,味道是比大辣的更好。這味炒辣蟹,雖然貴,也仍然食得過。其他菜色是各有高下,白灼東風螺新鮮又肉質爽脆,但太細粒,之前忘記了去看一看才叫,小失敗;豉椒炒蜆是一貫的有水準,蜆肉鮮甜又全沒有沙,炒得也不錯;油鹽水浸蜆是另一味道,蜆肉亦鮮甜,湯底也帶有蜆

其他菜色是各有高下,白灼東風螺新鮮又肉質爽脆,但太細粒,之前忘記了去看一看才叫,小失敗;豉椒炒蜆是一貫的有水準,蜆肉鮮甜又全沒有沙,炒得也不錯;油鹽水浸蜆是另一味道,蜆肉亦鮮甜,湯底也帶有蜆肉的鮮味,加入了不少胡椒粒去熬,配上粉絲及中芹,也不要錯過;椒鹽鮮魷新鮮爽甜,椒鹽九肚魚又夠脆口滑身,各擅勝長,第三味椒聯雞翼是叫來撐場面的,有食友都說「竟然叫炸雞翼?」,但最後一樣清碟;豉油王中蝦就一般水準,蝦不新鮮,肉質霉霉的,已是什麼也不用再說;油鹽水雞腳是浸得過了火,肉質太腍;咕嚕肉反而是不錯,夠脆口又酸甜合度,肉質又肥多廋少,適合個人口味。

單尾三味,以泥鯭粥最合心水。粥底夠綿,泥鯭連條上,喜歡啃骨的我就最對口,加入了不少的陳皮絲去煲,平衡了辣辣又熱氣的口腔;炒牛河是油又濕了一點,這一味是幾難炒得好的,在外面都已很少吃;蟹油炒麵太乾身,味道則不錯,當然加入大量的辣椒蒜蓉去,就更好味。

伙記招呼不錯,有求必應又快手,值得一讚。

喝了不少青島,埋單二千三百幾,每人二百蚊有找,吃了十幾味菜,都算不是太貴。

仍然會時不時來吃辣蟹的。

想看多一點相片,來這裡:
2006-05-31 17 瀏覽
呢間野得蟹食,但唔知點解蟹羔炒飯又可以冇羔味...我呢個食肉獸想叫個生炒骨都要冇得俾我食T_T得咕嚕肉,同京都骨,(先前都唔知兩者有咩分別,而家明白晒係有/冇菠蘿之別,不過卡尼唔食炸野....)個蟹係幾好,不過得蟹好味就DRY左D...
呢間野得蟹食,
但唔知點解蟹羔炒飯又可以冇羔味...
我呢個食肉獸想叫個生炒骨都要冇得俾我食T_T
得咕嚕肉,同京都骨,
(先前都唔知兩者有咩分別,
而家明白晒係有/冇菠蘿之別,
不過卡尼唔食炸野....)

個蟹係幾好,不過得蟹好味就DRY左D...

2006-04-30 18 瀏覽
大家想食辣蟹,灣仔橋底一定係大家的聖城麥加.當中最多人去潮拜的,就是"喜記".昔日無牌,做到今日入屋,仲越做越旺.成為名人飯堂,可喜可賀.此等食店,一直並非小弟與友人之主流之選,畢竟眾多人聞辣色變.難得有心人搞一圍,又唔使幫手諗菜式.當然身體力行去支持.食友Glucose已講得七七八八,我想我可打少幾隻字.呃下post.係咁意同大家分享下幾樣,費時比人話我渣攤渣得咁緊要.辣蟹兩味,一隻大辣,一隻小辣,炒蟹一定要兩斤重肉蟹,才吃得過癮,雖然叫大辣,但我接受到.頂得住.香蒜辣椒惹味非常,很有張力.可惜無將吃剩的打包,囉番去撈公仔麵,一定兩包打孖上.其他海鮮,椒鹽菜式也不俗.泥艋粥鮮甜非常,泥艋已同粥融為一體.好似一對老夫老妻.甜甜蜜蜜.如膠如漆.蟹油炒麵,用炸過蟹的油來炒埋一碟.很惹味.例牌啤酒白酒威士忌伴之,高高興興又一夜.好像近日經常囉住兩隊美國Post Punk野Be your own pet同Yeah Yeah Yeahs新碟日煲夜煲.兩者音樂同喜記菜式一樣,動力澎拜.吃到聲沙力竭.非常痛快,Yeahs個女主音Karen O,已成為我繼Garbage的Shirley Manson後

兩者音樂同喜記菜式一樣,動力澎拜.吃到聲沙力竭.非常痛快,Yeahs個女主音Karen O,已成為我繼Garbage的Shirley Manson後,另一女搖滾icon.
2006-04-24 14 瀏覽
(21/4)一班朋友,能夠萍水相逢一同吃飯,實在不容易,再加上無需要考慮菜式及地方,更加不容易,當然要有負責的有心人才能成事。八時十五分,上場的是東風螺,有沙,可惜較細隻,當作前菜來吃也無妨,不消五分鐘亦剩下幾只。當然豉椒炒蜆亦遇相同情況。椒鹽魷及九肚魚,真的多吃也無妨,九肚魚很滑,油沒有益味,真的連骨也要吃掉。是夜來此處,當然少不了辣蟹。先上大辣,沒有想像中那麼辣,反而那時吃越華會比它辣。蒜粒及辣椒隨隨上口,香脆可口,那種辣香剩在口中實在回味,而隨後試蟹,我選了蟹鉗,只吃蟹肉,新鮮,但可能厚外殼,蟹肉沒有吃到辣味,唯有似飲藥水般蟹肉連蒜椒粒一匙一匙放入口;惟恐不夠分,故沒有試蟹腳。雞腳,本人喜歡吃的一環,有時也要外賣回家一邊吃,一邊飲,雞腳味道剛好,不太咸,有些汁伴上。油鹽水煮蜆,蜆肥大鮮甜,伴以粉絲及湯上,各人也不介意互相找蜆,湯亦被清場。椒鹽雞翼、咕嚕肉、薑葱蝦亦繼續叫、繼續吃,咕嚕肉亦是佳作,豬肉炸得嫩口,汁料亦酸甜適中,難怪有朋友那麼喜歡吃。而蝦不是太出色,有一兩只黏殼,不新鮮。之後有朋友推薦的乾炒牛河,師傅落油亦沒有欺場,油光滿面,而泥猛粥,泥猛沒有腥味,亦沒有泥氣味,鮮甜
(21/4)

之後有朋友推薦的乾炒牛河,師傅落油亦沒有欺場,油光滿面,而泥猛粥,泥猛沒有腥味,亦沒有泥氣味,鮮甜,值得叫。而最後上場的是豉油皇炒麵,不過不失。

是夜菜式,全都是我喜歡吃的,坐在旁的朋友問:「好似碟碟你都話鍾意食?」我不忘回應:「真的碟碟我都鐘意食。」連啤酒十枝八枝,結帳每人約$190,可能是人多,並沒有之前的食友話價錢貴,不值。
再加上氣氛良好,一班義氣仔女,同場說說笑笑,沒有冷場。
2006-04-22 21 瀏覽
朋友約食飯,話明叫大辣的橋底辣蟹,一直很怕會食唔到,但心想點都要試一試。當晚叫了唔少菜式,但印象最深的,還是橋底辣蟹,我們先叫了一隻大辣,之後再來一隻少辣;唔知係唔係之前那隻太辣,之後再食那隻小辣,已經沒有什麼感覺了。大辣那隻,對我來說,已經到頂了,但其他朋友還說唔夠辣,真係佩服他們。蟹肉新鮮嫩滑,加上好辣的香料和子,更加帶出蟹肉的鮮味;雖然價錢又真係幾貴,但一分錢一分貨,想食好,又點可以慳錢呢!
2006-02-25 12 瀏覽
約左朋友去銅鑼灣好出名果間「喜記」食橋底辣蟹,叫左隻五百幾蚊既避風塘炒蟹,面頭舖满蒜蓉,撈飯都好正,確實係大過上次二百幾蚊果隻蟹,不過我寧願去返上次果間叫兩隻好似會抵食D。跟住仲叫左油鹽水煮蜆,鐵板串燒風鱔,椒鹽瀨尿蝦,椒鹽九肚魚,同埋蟹油炒麵,六個人食左千幾蚊。水準都幾好,不過價錢貴左D。特別係隻椒鹽瀨尿蝦,一隻要成$180,我覺得任隻瀨尿蝦有幾大,甚至曉飛,都唔需要咁貴囉﹗就係呢樣,已經令我對佢大打折扣,其他野就算再幾好食都係假。另外果碟蟹油炒麵,同一般既豉油皇炒麵完全冇分別,只係多左D炸過既蒜蓉粒。感覺上好似有少少避風塘Feel而已,絕對唔值咁既價錢。

水準都幾好,不過價錢貴左D。

2006-02-06 23 瀏覽
屋企人生日話想食蟹,朋友食過大讚,咁一於試喇!招牌菜避風塘炒蟹真係好香囗,剩番個D辣椒碎撈其它菜又多左另一種口味;賴尿蝦、蟹油炒麵則一般;炒硯就水準以上,惹味。埋單時,天啊!加加埋埋真係好貴呀,$560一隻大蟹、$180一隻賴尿蝦,值唔值?唉,個心話我聽唔值喇……

2005-08-30 128 瀏覽
去完廸士尼,出到市區已晚上十時許,故到這裡吃晚飯。這裡門面像茶餐廳,但很多名人明星光顧,應該有它的價值吧!在這裡當然要吃他們的招牌避風塘炒蟹,我們點了少辣,到上枱時,果然名不虛傳,縱然少辣,但都嗅到那陣辣味,伙計說已是少辣著我們試試。我本人不大吃得辣,但一吃下發覺那種辣不像一般辣般,沒有「乸」喉感覺,反是香口,是麻!好特別,好食。椒鹽瀨尿蝦好大隻,成十寸長,椒鹽配合得宜,不太咸太辣,好香脆,淡淡肉,吃得好爽快。鹽水硯好新鮮,都算大隻,不過胡椒多了少許,比炒蟹還辣。炒中蝦賣相和味道不俗,不過份量少些。咸肉炒苟菜花味道好,不過好油膩。此外,本想吃鵝背河,但售罄,唯有吃鵝脾河,可是強差人意。好肥膩,而者味精好重,不好食。食物都算不俗,但比較貴!值不值?自己品評。

食物都算不俗,但比較貴!值不值?自己品評。
2005-07-28 9 瀏覽
We have ordered one middle crab and Crab-oil fried noodles on 26 Jul. Be honest, the crab was good in quality and very delicious. However, it's really worth 400 for that kind of food??
2005-07-26 20 瀏覽
上星期五同個friend 兩個人去試,諗住咁嘅門面,應該唔會好貴。點知...我地叫咗一碟叉燒炒河,一碟炒蜆,一隻避風塘炒蟹(細蟹only)同兩枝忌廉,埋單竟然要四百幾蚊!碟河粉油到不得了,隻蟹冇厘味道,係碟蜆幾好味,問個伙記,原來隻蟹要成$250,點都唔值!做咗老襯,以後都唔去啦!

2004-09-13 14 瀏覽
星期六八點去到居然有位唔駛等, 好出奇, 都唔係好旺咋喎, 可能係貴o左d啦, 係個"名"貴囉!!三個人點了五款小菜辣蟹唔少得, 斤半中辣, 失望在中辣唔夠辣, $380 一隻都幾"咯", 水準一般; 上湯蜆可以唔駛試, 都係越華會既鹽水蜆好味好多; 瀨尿蝦一隻大既$180斬到四件, 椒鹽上, 冇乜特別同幾貴, 財記抵食同鮮d;串燒風鱔幾好味, 鐵板汁上, 可以一試; 最後係豆豉菱魚炒A菜, 唔夠鑊氣...本人認為食辣蟹唔駛一定要去呢間, 信佢個名就會出事, 賣單$750, 試一次就夠咯!!

三個人點了五款小菜

上湯蜆可以唔駛試, 都係越華會既鹽水蜆好味好多;
串燒風鱔幾好味, 鐵板汁上, 可以一試;
最後係豆豉菱魚炒A菜, 唔夠鑊氣...

2004-08-04 11 瀏覽
食過幾次....最正都係佢D招牌橋底辣蟹....其他小菜味道根本唔記得....去親都志在D蟹...次次都叫小辣...面頭舖满蒜蓉...撈飯都好正....D蟹真係超好味...仲啖啖肉...好食到唔停得口....不過次次食親都差唔多每人兩舊....本人覺得貴左DD囉.....
地點真係"了能"d,不過都值得"娟"入o黎食蟹! 一行七男女,叫o左兩份中size蟹,一份小辣,一份小/中辣. 怕辣既友人就覺得小辣已著燈.我自己就欣賞另外一碟啦! 肉蟹好新鮮,雖然有好多避風塘粒粒住,但份量都唔少. 好惹味. 仲有叫o左其他馳名小菜. 上湯浸蜆-鮮甜,仲好過炒蜆(加上其他食物都幾熱氣,油膩,用上湯浸絕對係一個好選擇).炒東風螺-自己覺得好味過白灼,友人覺得得手過辣酒煮花螺.沙薑雞腳-一般.蝦醬通菜-頗油.泥勇粥-又綿又甜.好.蟹油炒麵-麵身好幼細,軟硬適中.好味.加埋酒水,每人二百唔洗,好ok!
炒東風螺-自己覺得好味過白灼,友人覺得得手過辣酒煮花螺.
沙薑雞腳-一般.
蝦醬通菜-頗油.
泥勇粥-又綿又甜.好.
蟹油炒麵-麵身好幼細,軟硬適中.好味.
加埋酒水,每人二百唔洗,好ok!
2004-06-22 12 瀏覽
當然是海鮮出名,蜆與蟹都是拿手小菜招牌菜:避風塘炒蟹STAFF 見客人都唔招呼!
當然是海鮮出名,蜆與蟹都是拿手小菜
招牌菜:避風塘炒蟹
STAFF 見客人都唔招呼!