看到Openrice有優惠,買了四人和二人套餐。一行六人,四大兩細。先講環境,舖面唔大,坐得較逼。再講主角炒蟹,蟹的Size好細,肉好瘦,火候又過左,味道同印象中的橋底辣蟹相差甚遠。其他餸的份量都少得可憐,蜆有沙,時蔬一點味都無。最後靠一份炒牛河和炒面醫下肚。埋單時,仲收左double的服務費。另外,食完,有朋友即肚痛。麻煩openrice推優惠時,檢查下餐廳質素。肺腑之言,希望其他人唔好再中伏。
2021-07-02 782 瀏覽
終於等到限聚令放寬,可以六個人一齊食嘢啦!當然去食肆林立嘅灣仔尋寶啦!當我哋行到鵝頸橋附近發現一間令人口水直流嘅舖頭!“喜記避風塘炒蟹”毛毛立即話好耐冇食過避風塘炒蟹,所以六人浩浩蕩蕩入去。做了所有量體溫、登記後,見座無虛席,好彩等了一陣,職員小姐有禮貌地令我們到枱 。難得可以一齊食野,當然好豪一豪佢,餐牌上有許多豪華套餐正在做特價,價錢不貴,6位用都只是$1988,已有十款餸菜提供,多款選擇包括馳名的喜記避風塘炒辣蟹我地商量後,決定點喜記避風塘炒辣蟹、椒鹽大瀨尿蝦、招牌醉鮑魚、椒鹽九肚魚拼白飯魚、蟹油拍青瓜、菠蘿咕嚕肉、上湯浸水蜆、豉油皇中蝦、蒜蓉炒時菜同避風塘炒牛河。閒談一陣,食物已繼續送上,先上蟹油拍青瓜青瓜爽脆配上黃金蟹油及蒜粒,一啖已有齊鮮脆,喚醒沉睡多時嘅味蕾。椒鹽九肚魚拼白飯魚脆漿唔厚,既能食到香脆炸漿,同時食到九肚魚同白飯魚嘅嫩肉,好像為辣蟹做好準備椒鹽大瀨尿蝦每隻都一隻手掌咁大, 每隻都整得外脆內肉嫰juice,椒鹽脆粒鹹得香口,將蝦肉的鮮嫩極致發揮。招牌醉鮑魚: 鮑魚肉質彈牙,酒香味濃。終於到主角出場:喜記避風塘炒辣蟹,一對鉗大個塊面,大家都忍唔住攞住塊鉗來影相。餐
終於等到限聚令放寬,可以六個人一齊食嘢啦!

毛毛立即話好耐冇食過避風塘炒蟹,所以六人浩浩蕩蕩入去。

難得可以一齊食野,當然好豪一豪佢,

閒談一陣,食物已繼續送上,先上蟹油拍青瓜

椒鹽九肚魚拼白飯魚

椒鹽大瀨尿蝦

招牌醉鮑魚: 鮑魚肉質彈牙,酒香味濃。

終於到主角出場:喜記避風塘炒辣蟹,一對鉗大個塊面,大家都忍唔住攞住塊鉗來影相。餐廳很有心思,為免客人食得麻煩,將所有鉗都幫弄碎,基本是一攞上手拆一拆蓋已吃得,一口一口大啖食,味道上保存到避風塘口味:夠鑊氣,鹹辣香,提升蟹肉嘅美味。

食了這麼多濃味嘅食物,清清地嘅上湯浸水蜆,水蜆同粉絲吸收了上湯精華,清中帶鮮,正好讓味蕾休息

雖然蒜蓉炒時菜(例半),不過份量不少,小白菜腍滑,蒜味足

菠蘿咕嚕肉,酸甜適中,配菜爽口

避風塘炒牛河
味蕾再次被沖擊,鑊氣夠,河粉炒得乾身唔黏埋,牛肉大塊唔奀口再配上椒鹽碎,真的正

捧著肚子離開
  • 避風塘炒辣蟹
  • 避風塘炒牛河
這個父親節 嘴刁叼嘅爸爸表示滿意~~~爸爸節就嚟到,但係爸爸話佢下個星期日唔得閒要返工好遲收,所以我哋今晚就提早咗帶佢嚟呢度食海鮮慶祝父親節。~~~呢間避風塘炒蟹喺灣仔呢一大屹立咗好耐,相信住灣仔嘅朋友仔應該唔會陌生。紅噹噹嘅裝修望落非常吸睛,好醒神。😙~~~睇過餐牌之後我哋叫咗四人豪華餐,一家四口食啱啱好,非常豐富。(成個餐入邊有蟹,賴尿蝦,鮑魚,蜆,肉,炒菜,主食同前菜)~~~套餐包含咗佢哋嘅招牌,喜記避風塘炒蟹,鍾意食蟹嘅爹哋,話呢度嘅蟹肉好結實,得出係上乘嘅品質,裏面有蒜蓉、鼓椒、辣椒等等,daddy話避風塘炒法好複雜,要先濕炒後乾炒,依家唔係好多地方食到,呢度難得炒得幾高質,嘴刁嘅父親大人表示滿意🤣~~~椒鹽大賴尿蝦非常壯觀,因為真係好大隻,而且好貼心咁切好晒件,方便食用,賴尿蝦蝦肉彈牙,依個殼都酥酥脆脆,好香口~~~大大隻嘅招牌醉鮑魚深得爸爸嘅歡心,活躍於社交平台嘅佢,一見到就即刻影返張相po上網,話俾朋友知個女帶佢食好西😂。鮑魚爽口彈牙,而且咬落去酒味十足,非常入味。~~~主食方面,我地叫咗避風塘炒牛河,炒牛河本身就惹味,加埋避風塘辣汁嘅調味,更係將惹味香口度進一步提升,
這個父親節 嘴刁叼嘅爸爸表示滿意
~~~
主食方面,我地叫咗避風塘炒牛河,炒牛河本身就惹味,加埋避風塘辣汁嘅調味,更係將惹味香口度進一步提升,重口味嘅我非常中意。
~~~
食完炒河之後再食返個清清地嘅上湯粉絲浸水蜆,飽滿彈牙嘅蜆肉,加埋清甜上湯,食落幾舒服。😊
推薦度:🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥
喜記避風塘炒辣蟹 (謝斐道) (灣仔)
灣仔謝斐道379-389號特麗樓地下1-4號舖
2021-05-30 122 瀏覽
咁多年第一次提早咁多慶祝父親節,一黎爸爸最近口痕想食海鮮,二黎唔想同人逼。之前聽朋友介紹,話幾好食,就嚟試吓。我哋叫咗個六人豪華餐 $1988。蟹油拍青瓜蟹油撈青瓜都幾香,雖然冇咩味,但青瓜清爽隨口,作為前菜都算開胃。😋喜記避風塘炒辣蟹隻蟹都幾多肉,尤其係對蟹鉗,而且夠多蒜同辣椒,都算野味!🥰椒鹽大賴尿蝦(2隻)賴尿蝦夠大隻,都夠咁多人食,咬落去肉質鮮美多汁,抵讚!👍🏻上湯浸水蜆呢個就一般,清清地,蜆唔係好多,每人分到兩三隻。雖然見到好多蔥花,但又唔覺又蔥味。豉油皇中蝦其實個味係幾好,唔太鹹亦能點綴出下嘅鮮味,但啲蝦就真係少咗啲,如果多一兩隻會啱比例啲。招牌醉鮑魚平時一般海鮮店鮑魚都係清蒸,而佢呢個最鮑魚幾特別,有少少似醉雞翼嘅醬汁,但有幾重酒味,咬落去鮑魚肉質爽口👍🏻椒鹽九肚魚拼白飯魚第一次見餐廳係將啲兩款魚拼埋一齊,魚炸得都幾鬆脆,個人覺得九肚魚比較好食,多肉同新鮮啲。其他餸菜同一般酒樓差唔多,唔特別多講。總括嚟講食物質素中上,環境亦頗舒適,一家大細都適合。
蟹油拍青瓜
喜記避風塘炒辣蟹
隻蟹都幾多肉,尤其係對蟹鉗,而且夠多蒜同辣椒,都算野味!🥰
椒鹽大賴尿蝦(2隻)
賴尿蝦夠大隻,都夠咁多人食,咬落去肉質鮮美多汁,抵讚!👍🏻
上湯浸水蜆
豉油皇中蝦
椒鹽九肚魚拼白飯魚
其他餸菜同一般酒樓差唔多,唔特別多講。
總括嚟講食物質素中上,環境亦頗舒適,一家大細都適合。
慶祝紀念
父親節
  • 避風塘炒辣蟹
  • 招牌醉鮑魚
港式菜就係出名夠鑊氣夠惹味😍疫情好返啲真係好鼓舞,帶埋爸爸媽媽出去食豪啲👍嚟到呢間位於灣仔嘅喜記,食爸爸媽媽至愛嘅炒辣蟹🌟喜記正宗炒辣蟹~一上枱見到一對肥厚嘅蟹鉗,已經垂涎欲滴,避風塘料即係炸蒜、黑胡椒、芝麻、乾蔥、乾辣椒,非常澎湃,鋪滿成碟,辣辣地,肉蟹夠晒大隻,越食越過癮😆🌟招牌醉鮑魚~好入味,冰冰Q彈嘅口感,令人感覺好清爽,每啖都充滿酒香,絕對係廚師心機之作🌟椒鹽九肚魚、🌟椒鹽瀨尿蝦~香口嘅椒鹽係老公嘅至愛,軟身嘅九肚魚,條骨好容易攞出嚟,我家9歲小朋友食,都可以放心。巨大嘅瀨尿蝦,目測最少20 cm長,啖啖肉👍好容易就剝到殼。🌟酥炸美國生蠔~生蠔外脆內軟,炸得啱啱好,食落去咸而帶鮮味,中間仲有咇汁添👍🌟避風塘蒜蓉粉絲蒸扇貝~扇貝本身就好新鮮,輕輕調味就得,粉絲吸晒啲鮮味,小朋友仲嫌唔夠食添🌟西蘭花炒蝦球~份量都足夠,唔油膩,清清地幾好🌟蟹油炒麵~幼滑嘅麵條加上蟹油去炒,簡簡單單,卻油而不膩,仲有啲炸蒜和芝麻舖面,增加香味添!我哋一行四大兩小都好滿足😄
港式菜就係出名夠鑊氣夠惹味😍
疫情好返啲真係好鼓舞,帶埋爸爸媽媽出去食豪啲👍

嚟到呢間位於灣仔嘅喜記,食爸爸媽媽至愛嘅炒辣蟹

🌟喜記正宗炒辣蟹
🌟招牌醉鮑魚

🌟椒鹽九肚魚、🌟椒鹽瀨尿蝦

🌟酥炸美國生蠔

🌟避風塘蒜蓉粉絲蒸扇貝

🌟西蘭花炒蝦球
~份量都足夠,唔油膩,清清地幾好

🌟蟹油炒麵

我哋一行四大兩小都好滿足😄
2021-05-16 147 瀏覽
父親節就嚟喇,因為正日嗰日唔得閒, 所以就同屋企人提前慶祝~爸爸最鍾意食海鮮,一於帶佢嚟試吓呢間!喜記而家做緊精選套餐, 四人餐都係$998,已經有八種菜式, 另外我哋再加避風塘粉絲蒸大聖子四隻和蒜蓉蒸澳洲龍蝦涼拌木耳酸酸甜甜, 令人打開味蕾,非常開胃嘅前菜避風塘炒辣蟹好惹味好好食,勁多炸蒜蓉!招牌醉鮑魚酒味醉香,鮑魚彈牙~豉油皇蝦份量夠多,好新鮮豉椒炒蜆冇沙冇泥,洗得好乾淨,配上豉椒更加突顯鮮味咕嚕肉配上菠蘿丶洋蔥丶青椒,再加上酸酸甜甜嘅醬汁,小朋友好鍾意避風塘粉絲蒸大聖子四隻大大隻,配上極多粉絲同蔥蒜,好鮮甜蒜蓉蒸澳洲龍蝦一分為二,龍蝦🦞爆膏,好多肉,配上蔥蒜,肉質爽口彈牙,勁好食!上湯時菜食完海鮮都要食返啲蔬菜平衡一下,新鮮翠綠😁招牌牛河最後咪都係要啲澱粉質,炒得好乾身好好食😋爸爸食得好開心🥳,呢個套餐真係物超所值!

涼拌木耳
酸酸甜甜, 令人打開味蕾,非常開胃嘅前菜

避風塘炒辣蟹
好惹味好好食,勁多炸蒜蓉!

招牌醉鮑魚
酒味醉香,鮑魚彈牙~

豉油皇蝦
份量夠多,好新鮮

豉椒炒蜆
冇沙冇泥,洗得好乾淨,配上豉椒更加突顯鮮味

咕嚕肉
配上菠蘿丶洋蔥丶青椒,再加上酸酸甜甜嘅醬汁,小朋友好鍾意

避風塘粉絲蒸大聖子四隻
大大隻,配上極多粉絲同蔥蒜,好鮮甜

蒜蓉蒸澳洲龍蝦

上湯時菜
食完海鮮都要食返啲蔬菜平衡一下,新鮮翠綠😁

招牌牛河
最後咪都係要啲澱粉質,炒得好乾身好好食😋

爸爸食得好開心🥳,呢個套餐真係物超所值!
2021-05-07 81 瀏覽
💁🏻‍♀️ 喜記避風塘炒辣蟹 (謝斐道) (灣仔) 🍴-就快母親節,約左全家大提早出街食賀一賀佢,媽子不嬲都係蟹迷,所以就帶左佢試試呢間餐廳,經濟實惠質素又唔錯啵🤪🤪母親節4人餐($998)避風塘炒辣蟹即叫即炒,一上碟已經聞到好惹味啦😆😆炸蒜同蔥嘅香味同蟹嘅鮮味融為一體,仲要好厚肉,超正招牌醉鮑魚果然係招牌👍🏻👍🏻鮑魚用花雕酒醃到好入味,鮑魚肉質鮮嫩,食落唔會太un豉椒炒蜆風味十足,炒蜆好多肉仲要冇沙,豉椒味好出但唔會好重味精味椒鹽九肚拼白飯魚最中意食煎炸野,呢個九肚魚拼白飯魚一次過滿足晒我兩個願望,炸漿唔會太厚食落好鬆脆招牌蟹油炒河個人至愛❤️❤️用蟹油炒好特別,炒河唔會炒到好濕,極夠鑊氣,仲食到陣陣蟹味添 -📍 喜記避風塘炒辣蟹 (謝斐道) (灣仔)
💁🏻‍♀️ 喜記避風塘炒辣蟹 (謝斐道) (灣仔) 🍴

母親節4人餐($998)

豉椒炒蜆
風味十足,炒蜆好多肉仲要冇沙,豉椒味好出但唔會好重味精味

椒鹽九肚拼白飯魚

招牌蟹油炒河

📍 喜記避風塘炒辣蟹 (謝斐道) (灣仔)
2021-05-04 92 瀏覽
同屋企人食晚飯,佢哋鍾意食海鮮,就去咗附近間喜記食炒蟹。一行四人,最好就係叫set!叫咗個四人豪華套餐,都幾多野食。涼拌雲耳 - 好爽脆,辣辣地好開胃避風塘炒辣蟹 - 肉質彈牙,好新鮮。同埋好大隻,蟹腳好肥美椒鹽賴尿蝦 - 成隻手掌咁大隻,啖啖肉,四個人一齊share啱啱好!賴尿蝦郁動大,所以啲肉都好結實。豉椒炒蜆 - 蜆肉好大隻,仲要粒粒都有蜆肉。豉椒炒得好入味,正!招牌醉鮑魚 - 一啲都唔韌,酒味香濃。菠蘿咕嚕肉 - 酸酸甜甜好開胃,咕嚕肉外皮炸得好香脆,十分惹味!蒜蓉炒時蔬 - 清清地好健康。避風塘炒牛河 - 好香口,好夠鑊氣,正!
同屋企人食晚飯,佢哋鍾意食海鮮,就去咗附近間喜記食炒蟹。

涼拌雲耳 - 好爽脆,辣辣地好開胃

避風塘炒辣蟹 - 肉質彈牙,好新鮮。同埋好大隻,蟹腳好肥美

招牌醉鮑魚 - 一啲都唔韌,酒味香濃。

蒜蓉炒時蔬 - 清清地好健康。

避風塘炒牛河 - 好香口,好夠鑊氣,正!
2021-05-01 95 瀏覽
今日同幾個朋友突然想食避風塘炒蟹😹見到有人推介灣仔橋底有一間好出名㗎,我哋四個就一於去試吓!今次我哋叫咗個四人餐,包左一隻避風塘炒蟹,呢隻招牌鮑魚,黃金蝦,炒蜆,菠蘿咕嚕肉,涼拌木耳,蒜蓉炒菜同埋招牌蟹油炒河粉!其實咁多嘢食四個人都食唔晒🤭🤭避風塘炒蟹都好滋味,好香口味,份量十足!黃金蝦都好入味,而且蝦肉都好鮮甜,每人都食到兩隻😍鮑魚都唔例外一人一隻,都係好鮮甜,好有咬口😍炒蜆又係分量十足,蜆肉非常鮮甜,洗得好乾淨唔會有沙🤭自己都好鍾意食菠蘿咕嚕肉,食下食下又開胃好快就食晒啲飯😹在配搭埋蒜蓉炒菜比較香,食到蒜蓉嘅味道!雖然食到最尾已經好飽但係佢個招牌蟹油炒河粉都好好食,我哋都食晒!佢用蟹油嚟炒真係好香蟹味,而且都有好多塊牛肉喺面頭,仲有一啲炒蒜粒,又有口感又香😍

2021-04-25 64 瀏覽
好食晚餐選擇避風塘炒辣蟹已經係香港數一數二咁受歡迎! 但係岩我食既, 一隻手數得曬, 而且今日咁岩又係銅鑼灣附近做完野, 就緊係去享受下啦! 喜記避風塘炒辣蟹我相信冇人會唔識🤣同屋企人一家四口👨‍👩‍👧‍👦去食晚飯。避風塘炒蟹 - 辣蟹肉結實,蟹膏加入左炒辣蟹嘅調味料例如辣椒同埋炸蒜,味道層次都即刻豐富左👍🏼 色澤真係好靚完全令人好有食慾🤩澳洲龍蝦 - 龍蝦鮮味加上爽口彈牙仲好惹味添💕椒鹽瀨尿蝦 -每一隻都大隻又夠生猛絕對要試一試,椒鹽炒得好香所以賴尿蝦,未死而新鮮嘅蝦剝出嚟嘅殼絕對係唔會連肉。吾會呃秤先囉😏椒鹽九肚魚 - 香脆嘢, 🤣外酥內嫩,非常鮮味😚醉鮑魚 - 第一次唔係清蒸食,用上花雕特別香👍原來又幾好味喎!泥鯭粥 – 食左咁多炸野同熱氣野, 食返碗粥下一下火都好爽😊上湯豆苗 – 吾錯~ 無渣滓~
好食晚餐選擇

澳洲龍蝦 - 龍蝦鮮味加上爽口彈牙仲好惹味添💕

椒鹽九肚魚 - 香脆嘢, 🤣外酥內嫩,非常鮮味😚

上湯豆苗 – 吾錯~ 無渣滓~
2021-04-22
5 分鐘 (堂食)
  • 避風塘炒蟹
  • 泥鯭粥
  • 澳洲龍蝦
2021-04-20 938 瀏覽
已經好耐冇出街食晚飯,難得今晚媽媽生日,又想食海鮮,朋友就推介呢個四人超值套餐,我地一行8個人,叫左2個$998既四人餐。記得一定要預先訂位,黎到已經全場爆滿。避風塘炒辣蟹 (一隻)蟹一定係必食,隻蟹好大隻,避風塘非常之夠火候,有D辣,蟹肉炒到入哂味,非常新鮮。招牌醉鮑魚/避風塘粉絲蒸日本元貝 (四隻)招牌醉鮑魚,酒味香濃,鮑魚亦非常彈牙。黃金蝦/豉油皇蝦/椒鹽九肚拚白飯魚(三選一)黃金蝦,咸蛋黃非常香口惹味。豉椒炒蜆/青口/油鹽水浸蜆(三選一)油鹽水浸蜆,絕對可以帶出蜆既鮮味。馳名沙拉骨/菠蘿咕嚕肉 (二選一)菠蘿咕嚕肉炸得香口,外脆內軟。招牌蟹肉炒麵/牛河 (二選一)招牌蟹肉炒麵和牛河各叫了一款,蟹肉炒麵比較少有,每一啖麵都有蟹肉既香味。蟹油拍青瓜/涼拌木耳 (二選一)蟹油拍青瓜亦用上蟹嘅精華,青瓜爽口,作為餐前小食非常開胃。蒜蓉/上湯時菜

避風塘炒辣蟹 (一隻)

避風塘炒辣蟹

招牌醉鮑魚/避風塘粉絲蒸日本元貝 (四隻)

招牌醉鮑魚

招牌醉鮑魚,酒味香濃,鮑魚亦非常彈牙。

黃金蝦/豉油皇蝦/椒鹽九肚拚白飯魚(三選一)

黃金蝦

黃金蝦,咸蛋黃非常香口惹味。

豉椒炒蜆/青口/油鹽水浸蜆(三選一)

油鹽水浸蜆

油鹽水浸蜆,絕對可以帶出蜆既鮮味。

馳名沙拉骨/菠蘿咕嚕肉 (二選一)

菠蘿咕嚕肉

菠蘿咕嚕肉炸得香口,外脆內軟。

招牌蟹肉炒麵/牛河 (二選一)

招牌蟹肉炒麵/牛河

蟹油拍青瓜/涼拌木耳 (二選一)

蟹油拍青瓜

蟹油拍青瓜亦用上蟹嘅精華,青瓜爽口,作為餐前小食非常開胃。

2021-04-01
晚市堂食放寬至四人限聚,當然要約埋好友聚一下啦😁😁見到喜記 推出四人超值套餐,地方又就腳👍放工之後大家聚一下,仲要食靚海鮮正呀🥰🥰地方好坐,又夠闊落!防疫做得唔錯!員工好nice😍見到呢個四人套餐998🤭🤭二話不說啱曬我哋心水,因為單點一隻蟹已經要650,真係半買半送🥳🥳隻蟹好大,而且店員好好,仲畀我哋揀蟹㖭'見到海鮮超級新鮮,仲喺度游水㗎😂😂本身喜記都係食埋蟹嘅專門店,就嚟避風塘,屋企一定食唔到吖嘛😬😬蟹肉紮實鮮味,避風塘非常之夠火候!而且蟹非常大隻㖭,蟹肉一梳梳真係非常之爽!惹味至極👍👍豉油王蝦比較少用呢個食法,估唔到效果又幾好,好惹味而且他爽口彈牙😍😍第一次食醉鮑魚就試下佢嘅招牌醉鮑魚啦味道不比蒜蓉粉絲或者果皮蒸差喎除咗有酒香之外,好鮮甜彈牙添豉椒炒蜆大大碟,完全冇沙蒜香真係好有風味😝😝菠蘿咕嚕肉用上新鮮菠蘿,非常開胃而且咕嚕肉外脆內軟大排檔風味🥰🥰招牌蟹油炒麵唔係周圍有得食㗎☺️好香蟹味而且仲好大碟添蟹油泊青瓜同相同樣用上蟹嘅精華,非常爽口早餐前小食都真係唔錯👍不愧為食蟹專門店,款款菜式都好有特色,真係水準之上!最緊要價錢非常之化算,要再嚟呀🥳🥳'
晚市堂食放寬至四人限聚,當然要約埋好友聚一下啦😁😁

地方好坐,又夠闊落!防疫做得唔錯!員工好nice😍

見到呢個四人套餐998🤭🤭

隻蟹好大,而且店員好好,仲畀我哋揀蟹㖭
'
見到海鮮超級新鮮,仲喺度游水㗎😂😂

第一次食醉鮑魚就試下佢嘅招牌醉鮑魚啦
味道不比蒜蓉粉絲或者果皮蒸差喎
除咗有酒香之外,好鮮甜彈牙添

豉椒炒蜆大大碟,完全冇沙蒜香真係好有風味😝😝

招牌蟹油炒麵唔係周圍有得食㗎☺️好香蟹味而且仲好大碟添

2021-03-21 181 瀏覽
想去試喜記好耐,終於開返夜晚堂食,即刻去食!餐廳環境都係比較古色古香,打開餐牌好多海鮮都好想食!堂食全部餸都熱辣辣送上枱!椒鹽瀨尿蝦大大隻,椒鹽好惹味喔,仲要切左件,食走上尼都好方便炒麵食得多,用蟹油炒麵,果種鮮味真係唔同蒜蓉粉絲蒸日本元貝,淨係個粉絲都已經好味,元貝尼自日本,又好似真係鮮甜啲招牌醉鮑魚都好入味,簡單既味醒新鮮海鮮,其實都已經好好味避風塘炒辣蟹,依樣我最鍾意!隻蟹鉗好大隻啖啖肉呀,真係有啲辣,但好開胃椒鹽九肚魚拼白飯魚,都係香口既餸黃金蝦,食蝦一定要自己咬開殼食,食晒沾到既咸蛋黃,又不怕太漏總括都好滿意今日既餸,樣樣都香口惹味,不過真係要幾個人一齊尼食,先可以試多啲唔同款
堂食全部餸都熱辣辣送上枱!

炒麵食得多,用蟹油炒麵,果種鮮味真係唔同

招牌醉鮑魚都好入味,簡單既味醒新鮮海鮮,其實都已經好好味

椒鹽九肚魚拼白飯魚,都係香口既餸

2021-03-14
2021-03-13 217 瀏覽
點食中尺寸螃蟹,上桌後發現除了是個空殼蟹不飽滿外,身軀尺寸也跟未煮食前挑選個頭有極大差異,4小塊薄薄身體,跟店家反應,店家回應透過網路平台訂位,已經打了5折,他們也是要做生意,這語氣好似因爲網路平台已經打折,只能得到劣等螃蟹品質,原本一隻中蟹780,跟一盤菜折扣後550,完全不值得。因疫情關係,許多餐廳生意一落千丈,由於店家不再顧及食物品質、服務態度,也不再重視客戶意見回應,但還是有些店家生意興隆、大排長龍。過往會一再光顧餐廳,因為態度的轉變,尚失常客,實在可惜
2021-03-09 145 瀏覽
Daddy 生日🎂🎂正好役情好轉,晚市可供四人,我同老公花盡心思諗咗好耐,西餐唔太適合,日本嘢老人家又不太喜歡😅最後終於揀到食海鮮😋😋灣仔呢間避風塘喜記都算係食蟹嘅始祖啦!仲食物質素有保證四人精選套餐超值呀!998🥳🥳先嚟避風塘炒辣蟹一隻,員工服務非常好,可以揀蟹添,真係隻隻都跳跳紮,好新鮮😍😍海鮮很簡單,新鮮已經贏咗一半😎😎而且用避風塘嘅煮法非常夠火候,肉質紮實非常鮮味👍👍蒜蓉炒蒸扇貝,最愛大量粉絲!而且日本元貝特別鮮甜,非常大size,加上蒜蓉真係好惹味😍椒鹽九肚魚,香口嘢,送酒一流呀!可惜今晚揸咗車🤣外酥內嫩,非常鮮味清清地油鹽水浸蜆非常鮮甜而且份量做好多!加上唐芹真係非常之match🥰🥰招牌蟹油炒麵份量好多喎😍😍非常乾爽食到底都唔會有油,最可見師傅功架另外單點咗招牌醉鮑魚第一次唔係食正原來又幾好味喎!好特別添,應該用上花雕特別香👍生日食豪啲😂叫咗椒鹽龍蝦第一次用椒鹽嘅煮法去叫,龍蝦鮮味加上椒鹽嘅煮法爽口彈牙仲好惹味添💕非常抵食而且海鮮新鮮,加上廚師廚藝,真係喺屋企食唔到呀😂下個月到媽咪生日再嚟先😋😋

灣仔呢間避風塘喜記都算係食蟹嘅始祖啦!仲食物質素有保證

四人精選套餐超值呀!998🥳🥳

清清地油鹽水浸蜆
非常鮮甜而且份量做好多!加上唐芹真係非常之match🥰🥰

招牌蟹油炒麵
份量好多喎😍😍非常乾爽食到底都唔會有油,最可見師傅功架

另外單點咗招牌醉鮑魚

非常抵食而且海鮮新鮮,加上廚師廚藝,真係喺屋企食唔到呀😂

下個月到媽咪生日再嚟先😋😋
慶祝紀念