2020-06-09 371 瀏覽
父親節又到啦😚😚限最令可以八個人,我們家剛剛好八人😎😎當然係出街慶祝啦,爸媽的節日就唔想佢地喺屋企咁辛苦煮啦🥰🥰Book咗灣仔喜記 總店,特登過嚟半價食蟹😎😎始終老人家都係鍾意食中餐,海鮮就係我哋嘅至愛啦😝😝超級大隻嘅肉蟹,店員仲可以俾我哋揀蟹添👏👏非常大隻,用咗避風塘嚟炒,肉質紮實非常鮮甜😛😛有埋手套乾淨曬😌😌獲氣十足,連啲避風塘蒜蓉都食埋哈哈😄椒鹽大賴尿蝦呢味餸真係要出街食,拖完油再椒鹽保留肉汁嘅鮮味,彈牙紮實,真係舔舔脷😋😋四個人鍾意食粉絲蒸元貝,超級大隻,粉絲索晒啲鮮味送飯一流👍👍另外四人就揀最醉鮑魚,同樣出色🤩🤩店員推介真好各取所需扇貝鮑魚各有fans😏😏其他小菜都非常唔錯,豉椒炒蜆完全冇沙,好惹味乾炒牛河,大排檔風味乾身唔會油😜照顧小朋友買咗碟雞翼秒殺!🤣🤣咕嚕排骨,中餐嘅常客,酸酸甜甜,更加開胃😜😜椒鹽九肚魚送啤酒一流呀👍外賣都有折呀,唔怪得知咁多人叫外賣啦,下次可以叫啲外賣返屋企加送😎😎

另外四人就揀最醉鮑魚,同樣出色🤩🤩

店員推介真好各取所需扇貝鮑魚各有fans😏😏

其他小菜都非常唔錯,豉椒炒蜆完全冇沙,好惹味

乾炒牛河,大排檔風味乾身唔會油😜

照顧小朋友買咗碟雞翼秒殺!🤣🤣

咕嚕排骨,中餐嘅常客,酸酸甜甜,更加開胃😜😜

椒鹽九肚魚送啤酒一流呀👍

慶祝紀念
父親節
2020-05-31 148 瀏覽
升職個位話要食海鲜 😬search一下見到灣仔喜記 原價叫避風塘炒蟹,單點餐牌有七折優惠 好吸引🤩🤩即刻book枱先 店員超級好留咗張大枱畀我哋 ,當然有相隔1.5米啦 👍👍嚟得喜記當要食避風塘炒蟹拉,見到店內牆上嘅掛畫,避風塘嘅感覺出晒嚟🥰🥰叫了兩隻 ,仲可以畀我哋揀蟹添😌🤭真係有服務啦 蟹鉗超大隻 肉質紮實!非常新鮮 !火候十足 !鮮味加上惹味 ,非常到位 👍👍另外必點椒鹽大瀨尿蝦 😍😍有齊曬工具膠墊手套 ,可以盡情地 享用 🤪🤪蒜蓉粉絲 蒸蟶子 ,個人比較喜歡用蒸的烹調方法 ,保留鮮味 而且剛好熟 ☺️☺️爽口彈牙醉鮑魚食過幾次今次算係最正,酒香鮮味融為一體其他小炒都唔錯咕嚕肉酸酸甜甜令人胃口大開炒飯粒粒分明夠晒乾身好香口荃灣食得好開心喎你仲不停為我哋玩嗰啲測試左之後人均$400左右食咁多靚海鮮真係最抵呀見到佢哋來緊父親節會送汽水或啤酒給父親們,又多一個選擇😆

叫了兩隻 ,仲可以畀我哋揀蟹添😌🤭真係有服務啦

醉鮑魚食過幾次今次算係最正,酒香鮮味融為一體

荃灣食得好開心喎你仲不停為我哋玩嗰啲
測試左之後人均$400左右食咁多靚海鮮真係最抵呀

見到佢哋來緊父親節會送汽水或啤酒給父親們,又多一個選擇😆
2020-05-28 254 瀏覽
唔想同人迫,提早父親節食飯 😜主角爸爸最喜歡食海鮮 😏當然要搵番夠份量嘅餐廳😆喜記喺 港島區嚟講 算係數一數二 海鮮餐廳 預早book定六至八人餐$1488😍餐廳古色古香 店員服務 好貼心周到 👍一入門口已經幫我哋量度體溫店員建議我們 波士頓龍蝦大瀨尿蝦各一 可以試多幾款呀😋😋全部游水㗎 喺魚缸即叫即撈!非常新鮮 蒜蓉波士頓蒸龍蝦 味道比蒜蓉芝士焗還要好,鮮味更加突出 椒鹽瀨尿蝦真係好鬼大隻 😋😋好似手臂咁長 同樣肉質彈牙,香口!特別啲,揀咗醉鮑魚 估唔到效果幾好喎!非常之爽口🤗除了鮮味還有酒香 海蝦同樣新鮮,大大隻 火侯拿捏得剛剛好 豉椒炒蜆 火候十足! 十分惹味 菠蘿咕嚕肉 不過不失 蟹油拍青瓜做前菜唔錯,非常開胃 !炒飯都係用鮑魚粒蝦仁㗎 😍真係由頭到尾都係海鮮呀 加埋個蒜蓉炒時菜 真係好飽 見到 跟餐可以加$398 要隻避風塘 炒辣蟹 當然唔會錯過優惠啦 超級大隻 厚肉紮實 ,不愧為佢哋嘅 signature😎絕對抵食呀 返嚟計人頭 300蚊左右,算係超值😌

預早book定六至八人餐$1488😍

店員建議我們 波士頓龍蝦大瀨尿蝦各一 可以試多幾款呀😋😋

海蝦同樣新鮮,大大隻 火侯拿捏得剛剛好

炒飯都係用鮑魚粒蝦仁㗎 😍真係由頭到尾都係海鮮呀

絕對抵食呀 返嚟計人頭 300蚊左右,算係超值😌
2020-05-25 131 瀏覽
女朋友生日🎂當然要Book定餐廳😝邊個話一定要食西餐㗎,今次我就book咗佢最鍾意食海鮮🦞銅鑼灣 喜記 😋仲有二人餐,前一日就已經預訂定店員好友善 ,服務都好好 環境古色古香 香港仔艇家嘅感覺😌二人餐$558😬椒鹽瀨尿蝦或者波士頓龍蝦 ,椒鹽瀨尿蝦就食得多啦 ,椒鹽 波士頓龍蝦都係第一次食 🤩🤩估唔到有驚喜喎, 啖啖肉 !而且新鮮彈牙 ,見佢喺魚缸撈出嚟㗎 另外避風塘蒸大扇貝 ,超級大隻,多粉絲正呀 !大大粒肉,肉質鮮甜 🥰真係超級滿足 👍豉椒炒蜆就最夾 同樣新鮮非常鮮 另外加咗$398優惠價要多隻避風塘炒蟹 ,蟹鉗非常之大隻呀,好似手掌咁大 ,肉質紮實😍😍店員仲可以畀蟹我哋揀👍👍真係物超所值 原來佢哋嘅蟹可以 真空蟹外賣,人頭四百幾蚊 呢價錢嚟講可以食到 咁豐富嘅龍蝦肉蟹宴 真係好滿意 😌😌嚟緊父親節 一於book定枱😎😎

店員好友善 ,服務都好好 環境古色古香 香港仔艇家嘅感覺😌

二人餐$558😬

豉椒炒蜆就最夾 同樣新鮮非常鮮

• 避風塘蒜蓉蒸扇貝
  • 招牌避風塘炒辣蟹
2020-05-23 105 瀏覽
疫情之後,都甚少同老婆外出食飯 😅終於疫情見到署光🤩喺銅鑼灣行完街睇戲 搵嘢食 ,老婆話想食海鮮 🦞一於滿足下佢啦🤪即刻諗起老字號 喜記 😝信心保證一入去店員即刻為一我哋探熱 ,見推出二人餐,fit曬我地,仲'可以$398優惠價加避風塘炒蟹添 🤩🤩'海鮮全部魚肝遊水,即叫即撈,非常新鮮 👍👍揀咗椒鹽瀨尿蝦,真係超級大,長過隻筷子🤣🤣肉質彈牙,非常鮮味,椒鹽 配瀨尿蝦簡直係perfect match醉鮑魚同樣爽口非常入味 要分開幾啖呀 😍重口味嘅我哋揀咗豉椒炒蜆 ,獲氣非常夠 👍吾算好大隻但勝在新鮮 ,加埋個蟹油炒麵 ,乾身!唔會油!非常香口 !招牌菜避風塘炒蟹,真係好鬼大隻😍😍係街市買都要成二百蚊 ,海鮮無他,夠新鮮就好食,而且聽店員話嚴選肉蟹 ,非常之彈牙鮮味😋😋其實仲有其他好多 四人餐,六至八人餐,下次可以帶埋屋企人再來

即刻諗起老字號 喜記 😝信心保證

'

醉鮑魚同樣爽口非常入味 要分開幾啖呀 😍

• 招牌避風塘炒辣蟹
2020-03-14 81 瀏覽
最近來到灣仔喜記避風塘炒蟹~黎呢度,必食招牌避風塘炒辣蟹!炒蟹係段両秤,所以大家可以決定食幾多👍👍 招牌避風塘炒辣蟹用左大量炒蒜同辣椒炒黎做伴菜,食落非常惹味😍😍 隻蟹睇落唔算好大隻,但原來入面係啖啖肉,肉質厚實,我地叫左小辣,已經好正~如果中意食辣既朋友,可以叫大辣❤️ 另外叫左個楊洲炒飯,相對個炒蟹,佢係比較清又唔膩~不過如果嫌清得滯,可以撈埋炒蟹既炒蒜同辣椒,都好好食咖👏👏 最後,叫埋個蒜蓉炒油麥菜,食落香甜又清,唔錯💕
  • 椒鹽尤魚
  • 椒鹽瀨尿蝦
  • 椒鹽九肚鱼
  • 蟹油炒麵
  • 避風塘炒蟹
  • 避風塘炒辣蟹
2020-02-05 88 瀏覽
在最近的肺炎情況影響下,真係諗了很久才同朋友出外食飯,因為始終人多就比較危險,但是多年冇見過就去了,來到這𥚃就係一定要點避風塘炒蟹,因為來到這禮沒叫這個就定於沒來,因為這個蟹肉身非常之厚結實又Q彈,味道非常之濃郁加上喜歡坐香了酒是相得益彰,還有其他油鹽水大蜆,又夠味道又啖啖肉真的不錯還有鮑魚大大隻Q彈味十足,最後梗係要點返一個青菜嚟清清腸胃啦,平衡下這麼好味的食物。
又夠味道又啖啖肉真的不錯還有鮑魚
大大隻Q彈味十足,最後梗係要點返一個青菜
嚟清清腸胃啦,平衡下這麼好味的食物。
2020-01-20 53 瀏覽
// Holy Crab! 🦀💥 //.Came by to this restaurant to try out their new menu promotion.📃 A feast for 2 featuring a Boston lobster🦞 and a typhoon shelter spicy stir-fried crab🦀🌶; and with a few more traditional Chinese dishes.🍴.▪Lobster & Crab Feast▪(HK$598)🍽Black Fungus Salad in Vinegar⚫🍽Deep-Fried Boston Lobster🦞🍽Typhoon Shelter Spicy Stir-Fried Crab🦀🍽Pork Ribs with Chinese Black Olives🐽 (cooked with malt syrup)🍽Stir-Fried Vegetables with Mushrooms🥦🍽Stir-Fried Rice with Sergestid Shrimps🦐.Quite a h
// Holy Crab! 🦀💥 //
🍽Deep-Fried Boston Lobster🦞
Quite a hearty and satisfying meal for those who got a huge stomach.👅 But make sure to ask for a pair of plastic gloves when you're dealing with the crab or lobster, they'll definitely come in handy.🖐🏻😉
// 10% Service Charge 😛//
上次路過這小巷, 知道有家避風塘炒蟹. 朋友介紹近期推出經濟套餐, 所以今天就要來食蟹.還特地選擇午市光顧, 因為保證有位. 下單後, 先去清潔雙手, 慢慢等待靚蟹來到! 避風塘炒蟹    招牌菜, 蟹的呎寸不算大. 以市價計算, 呎寸相若的肉蟹也要數百元. 無奈在家卻不會浪費時間來製作炸蒜! 要享用<避風塘>口味, 就要到餐館了. 聽覺: 下單後, 便會聽到廚房傳出<CHORP CHORP>砍件聲和拍蟹聲. 視覺: 一堆炸蒜把炒蟹壓得實實, 只露出蟹鉗和蟹爪. 蟹鉗的殼超厚, 但經過拍打後便容易剥殼.   嗅覺: 香味是來自炸蒜.   手感: 剛炒起的避風塘蟹熱辣辣, 但硬崛崛的蟹殼卻是熱辣辣. 幸好餐廳提供金屬蟹鉗. 口感&味覺: 蟹肉鮮甜, 就連蟹鉗位的肉質都是爽口彈牙, 是新鮮即煮的靚蟹. 來到蟹蓋, 當然有蟹膏的甘香, 還有留在蟹蓋的蟹油. 把蟹身絲絲蟹肉拆出來, 放在蟹蓋, 沾盡蟹油, 再加上少量炸蒜, 正! 蟹身內有軟骨來分隔和控制每隻蟹腳的肌肉.如果直接咬, 必定會CHARM傷牙肉. 所以用牙簽拆出蟹肉, 保証有儀態. 不過, 下次嚐蟹,
上次路過這小巷, 知道有家避風塘炒蟹.
朋友介紹近期推出經濟套餐, 所以今天就要來食蟹.
還特地選擇午市光顧, 因為保證有位.
下單後, 先去清潔雙手, 慢慢等待靚蟹來到!
避風塘炒蟹
招牌菜, 蟹的呎寸不算大.
以市價計算, 呎寸相若的肉蟹也要數百元.

聽覺:

視覺:
一堆炸蒜把炒蟹壓得實實, 只露出蟹鉗和蟹爪.
蟹鉗的殼超厚, 但經過拍打後便容易剥殼.
避風塘炒蟹
嗅覺: 香味是來自炸蒜.
手感:
剛炒起的避風塘蟹熱辣辣, 但硬崛崛的蟹殼卻是熱辣辣.
幸好餐廳提供金屬蟹鉗.
口感&味覺:
避風塘炒蟹
來到蟹蓋, 當然有蟹膏的甘香, 還有留在蟹蓋的蟹油.
蟹身內有軟骨來分隔和控制每隻蟹腳的肌肉.
如果直接咬, 必定會CHARM傷牙肉.
所以用牙簽拆出蟹肉, 保証有儀態.
不過, 下次嚐蟹, 一定要帶<傢生>.
只是避風塘炒蟹殼較硬, 不能用<蟹八件>.
蒜蓉炒時蔬
嚐過美味炒蟹, 一定要食蔬菜, 扮健康.
油麥菜, SEE YOU TOMORROW.
蟹油炒麵
習慣食蟹時, 就不會與其他肉類一同享用, 所以點了蟹油炒麵.
把炒麵放在蟹蓋上, 再加炸蒜, 正!
假如來一碗白粥, 把餘下的炸蒜加在白粥裡, 仲正!

個人覺得: 最多肉和最甜的部位是蟹腳指尾.
2020-01-05
午餐
2020-01-06 73 瀏覽
牙爸話想食蟹,網上見到有優惠四人套餐 $998,有蟹有海鮮,岩哂爸爸餵口😁訂左位準時入座,座位寛敞坐得舒服🌟招牌避風塘炒辣蟹原隻肉蟹,隻蟹🦀都係爆多膏,用避風塘炒真係幾熱氣都要食多2啖,叫多碗飯一齊食香口又滋味😍啖啖都品嚐到大大舊蟹肉豉椒炒蜆份量都好多,蜆肉鮮味唔會食到有沙👍🏻蒜蓉粉絲蒸扇貝有4隻,岩岩好每人一隻😋最鐘意有大量粉絲吸哂d汁,超厚身既扇貝加埋蔥蒜好味到暈🤩🤩避風塘炒牛河就夠哂穫氣😎一食就知師傅有料💪🏻

招牌避風塘炒辣蟹

豉椒炒蜆
份量都好多,蜆肉鮮味唔會食到有沙👍🏻

避風塘炒牛河就夠哂穫氣😎一食就知師傅有料💪🏻

2020-01-06 73 瀏覽
今日帶Daddy Mammi 同女友到鵝頸橋底嘅「喜記避風塘炒辣蟹」食飯!湊巧老豆農曆生日, 撞正好日可以一家大快朵頤!我地order 左個四人套餐 ($998)有招牌避風塘炒辣蟹、豉椒炒蜆、馳名生炒骨、蒜蓉粉絲蒸扇貝、蒜蓉炒時菜、避風塘炒牛粉;老豆見d餸菜咁香口, 就好貼心咁叫多個泡飯清清熱氣。 招牌避風塘炒辣蟹一上台就香到暈!最正就係佢嘅避風塘料!味道非常複雜, 咸辣蒜香剛剛好, 就算係就咁食都唔會覺得太過重口味! 炒蟹炸到脆面鎖死肉汁, 每啖都係爽嫩蟹肉!食到手指都要啜埋!豉椒炒蜆好香豆豉味,少少辣味更將蜆嘅鮮甜帶出。而食哂咁多隻,都冇聽了屋企人話有沙, 就知喜記d 師傅係做足準備工夫先製作佳餚比客人食。 馳名生炒骨係我最愛, 因為啖啖肉😂 甜甜酸好開胃, 真係好想叫個白飯襯下啊大佬!蒜蓉粉絲蒸扇貝就唔洗多講啦! 大隻又鮮甜!避風塘炒牛粉好香口好食,牛肉爽嫩之餘, 河粉又夠哂味又夠火喉, 唔會一pat pat.

我地order 左個四人套餐 ($998)

老豆見d餸菜咁香口, 就好貼心咁叫多個泡飯清清熱氣。
招牌避風塘炒辣蟹

豉椒炒蜆

馳名生炒骨

蒜蓉粉絲蒸扇貝

就唔洗多講啦! 大隻又鮮甜!

避風塘炒牛粉

2020-01-06 27 瀏覽
黎到銅鑼灣and灣仔之間見到好幾間炒辣蟹, 之後就上網搵一搵邊一間好評多推介, 之後就見到喜記橋底炒辣蟹,就入去試試!見到個 menu超抵!400幾蚊就已經叫到隻蟹!同埋兩碟餸,性價比好高,所以就叫咗呢個餐啦。蒜蓉炒菜心唔會炒到油,非常鮮香!避風塘炒牛河, 炒到好乾身好好食牛肉帶點爽嫩滑嘅感覺, 唔會過咸,亦都好夠入味!避風塘炒蟹一大隻, 叫咗小辣,蒜香味炒到非常香濃入味, 蟹肉鮮甜厚肉! 而且真係好大隻好夠肉, 真係食過返尋味!咁嘅質素四百零蚊真係物有所值

蒜蓉炒菜心唔會炒到油,非常鮮香!

咁嘅質素四百零蚊真係物有所值
2020-01-05 23 瀏覽
踏入2020,新一年開始,老公book左出名-喜記避風港炒辣蟹餐廳食飯,被冠稱「蟹王]稱號,係避風塘炒蟹始祖,聞名以久,我哩個鍾意食蟹粉絲食指大動😆來到喜記門口,貼左好多巨星、藝人相片,(有😍劉德華、梁朝偉、蔡瀾⋯等等)喜記原來好多藝人惠顧過,質素一定有保證!入到餐廳入面,清靜優雅,地方闊落,有54週年喜記,推出特惠套餐,我地一家人叫左個4人超值套餐品嚐,有5個送,有海鮮,有避風塘炒蟹,超級抵食👍🏻👍🏻👍🏻招牌避風塘炒蟹❤️我地揀左微辣,滿滿炸蒜佈滿肥美肉蟹,色香味俱全,蟹肉鮮甜,啖啖蟹肉😋豉椒炒蜆✨炒蜆多汁,蜆肉大隻肥美,炒得有鍋氣,非常惹味!蒜蓉粉絲蒸扇貝✨勁多蒜蓉同粉絲,火喉蒸得剛剛好,食落好鮮味,扇貝夠大隻美味可口。沙拉骨✨醬汁濃味,酸甜開胃,沙拉骨肉質嫩口。避風塘炒牛粉✨第一次試這炒法,用炸蒜來炒粉十分香口入味,牛肉又薄又嫩。蒜蓉炒油麥菜✨菜嫩,清甜爽口。哩度上菜夠快,侍應招呼周到,十分鍾意係度食飯😊
豉椒炒蜆✨炒蜆多汁,蜆肉大隻肥美,炒得有鍋氣,非常惹味!
沙拉骨✨醬汁濃味,酸甜開胃,沙拉骨肉質嫩口。
蒜蓉炒油麥菜✨菜嫩,清甜爽口。
哩度上菜夠快,侍應招呼周到,十分鍾意係度食飯😊
2020-01-05 31 瀏覽
新一年過左幾日,好日都無黎港島,帶家人食d好野。喜記避風塘炒蟹,聞名已久,今日專誠試下。 去到門口,好多名人食客留影,天王巨星唔少都有光顧,佢地食開好野都咁捧場,有一d信心。一入到鋪頭,好大個蔡瀾題的皇蟹兩字,充滿氣勢!好啦,一行四人叫左幾樣野,首先上既係豉辣炒蜆,入口辣味適中,份量足,蜆夠大隻,由於鑊氣夠,十分惹味。 之後就係重點既避風塘炒蟹,炸蒜粒乾身香口,我食左好多,蟹大隻,啖啖肉,肉鮮味,由於我地是食辣低手,只敢叫微辣,食得辣的人可以挑戰勁d。 之後就係蒜蓉蒸大扇貝,一人一碟上,好多粉絲索晒d汁伴住大扇貝,超正!隨沙拉骨就十分開胃。 我地叫左乾炒牛河,聽說是用蟹油炒,十分香口,同時炒得不會太油,好味。 伴住咁多美味肉食,有一碟時菜,加埋都是九百幾。 以呢個店的高水準,十分超值。

2020-01-05
午餐
2020-01-05 44 瀏覽
今晚食海「鮮」,除了食材,師傅的功力、鑊氣都好重要,這間的質素算是很好。先來碟豉椒炒蜆,香辣好味,幾乎連茨汁都食埋。生炒骨酸甜度適中,咬落唔勒無根位,啱晒食肉獸既我。避風塘炒蟹可選不同的辣度,肉質結實,原隻斬件,除了方便進食,也令蟹肉更加容易吸收更多香蒜、洋䓤及辣椒的香味。扇貝「鮮」甜又大粒,被䓤花、粉絲和蒜蓉蓋着,仲吸收了不少扇貝的肉汁精華。楊洲炒飯飯粒軟硬度適中,不會油淋淋,而且是熱騰騰的,是新「鮮」炒起的模樣。蒜蓉不單跟白菜仔好夾,配油麥菜也一樣係 perfect match --看得清嫩,食得爽口。

先來碟豉椒炒蜆,香辣好味,幾乎連茨汁都食埋。

生炒骨酸甜度適中,咬落唔勒無根位,啱晒食肉獸既我。