2021-07-02 782 瀏覽
終於等到限聚令放寬,可以六個人一齊食嘢啦!當然去食肆林立嘅灣仔尋寶啦!當我哋行到鵝頸橋附近發現一間令人口水直流嘅舖頭!“喜記避風塘炒蟹”毛毛立即話好耐冇食過避風塘炒蟹,所以六人浩浩蕩蕩入去。做了所有量體溫、登記後,見座無虛席,好彩等了一陣,職員小姐有禮貌地令我們到枱 。難得可以一齊食野,當然好豪一豪佢,餐牌上有許多豪華套餐正在做特價,價錢不貴,6位用都只是$1988,已有十款餸菜提供,多款選擇包括馳名的喜記避風塘炒辣蟹我地商量後,決定點喜記避風塘炒辣蟹、椒鹽大瀨尿蝦、招牌醉鮑魚、椒鹽九肚魚拼白飯魚、蟹油拍青瓜、菠蘿咕嚕肉、上湯浸水蜆、豉油皇中蝦、蒜蓉炒時菜同避風塘炒牛河。閒談一陣,食物已繼續送上,先上蟹油拍青瓜青瓜爽脆配上黃金蟹油及蒜粒,一啖已有齊鮮脆,喚醒沉睡多時嘅味蕾。椒鹽九肚魚拼白飯魚脆漿唔厚,既能食到香脆炸漿,同時食到九肚魚同白飯魚嘅嫩肉,好像為辣蟹做好準備椒鹽大瀨尿蝦每隻都一隻手掌咁大, 每隻都整得外脆內肉嫰juice,椒鹽脆粒鹹得香口,將蝦肉的鮮嫩極致發揮。招牌醉鮑魚: 鮑魚肉質彈牙,酒香味濃。終於到主角出場:喜記避風塘炒辣蟹,一對鉗大個塊面,大家都忍唔住攞住塊鉗來影相。餐
終於等到限聚令放寬,可以六個人一齊食嘢啦!

毛毛立即話好耐冇食過避風塘炒蟹,所以六人浩浩蕩蕩入去。

難得可以一齊食野,當然好豪一豪佢,

閒談一陣,食物已繼續送上,先上蟹油拍青瓜

椒鹽九肚魚拼白飯魚

椒鹽大瀨尿蝦

招牌醉鮑魚: 鮑魚肉質彈牙,酒香味濃。

終於到主角出場:喜記避風塘炒辣蟹,一對鉗大個塊面,大家都忍唔住攞住塊鉗來影相。餐廳很有心思,為免客人食得麻煩,將所有鉗都幫弄碎,基本是一攞上手拆一拆蓋已吃得,一口一口大啖食,味道上保存到避風塘口味:夠鑊氣,鹹辣香,提升蟹肉嘅美味。

食了這麼多濃味嘅食物,清清地嘅上湯浸水蜆,水蜆同粉絲吸收了上湯精華,清中帶鮮,正好讓味蕾休息

雖然蒜蓉炒時菜(例半),不過份量不少,小白菜腍滑,蒜味足

菠蘿咕嚕肉,酸甜適中,配菜爽口

避風塘炒牛河
味蕾再次被沖擊,鑊氣夠,河粉炒得乾身唔黏埋,牛肉大塊唔奀口再配上椒鹽碎,真的正

捧著肚子離開