2023-05-07 76 瀏覽
呢日去咗觀塘上工作坊😜獨自係工廠區覓食😂見到OpenRice呢間餐廳有1k舐脷😉一於試下呢間哈豆啦!餐牌應該係更新過,所以搵唔到相對抵飲嘅飲品😂所以我淨係嗌咗一碗豐盛台灣牛肉湯麵🍜一黎到先飲一啖湯,湯底尚算濃郁,有微微地辣✅有一塊厚切而且牛味濃郁嘅牛展❤️有兩舊仔牛筋腩,牛筋腩食到花椒八角嘅香氣!用半筋半腩感覺真係幾正宗😛仲有貢丸同花枝丸各一粒😚花枝丸食得出係台灣直送🤩貢丸肉質偏腍,我鍾意爽彈嘅貢丸多啲🤨麵條用咗台灣嘅關廟麵,呢種麵嘅麵質塑湯能力好強😆另外仲有兩條芫荽同蔥粒,增加香氣🤪整體嚟講呢碗麵係幾好食嘅,但可能我太大食😂所以我覺得餸嘅份量,如果再多啲會更加滿足😌哈豆 (觀塘)觀塘駿業里6號富利工業大廈3樓A室
呢日去咗觀塘上工作坊😜
獨自係工廠區覓食😂
見到OpenRice呢間餐廳有1k舐脷😉
一於試下呢間哈豆啦!

餐牌應該係更新過,所以搵唔到相對抵飲嘅飲品😂

所以我淨係嗌咗一碗豐盛台灣牛肉湯麵🍜
一黎到先飲一啖湯,湯底尚算濃郁,有微微地辣✅
有一塊厚切而且牛味濃郁嘅牛展❤️
有兩舊仔牛筋腩,牛筋腩食到花椒八角嘅香氣!
用半筋半腩感覺真係幾正宗😛
仲有貢丸同花枝丸各一粒😚
花枝丸食得出係台灣直送🤩
貢丸肉質偏腍,我鍾意爽彈嘅貢丸多啲🤨
麵條用咗台灣嘅關廟麵,呢種麵嘅麵質塑湯能力好強😆
另外仲有兩條芫荽同蔥粒,增加香氣🤪

整體嚟講呢碗麵係幾好食嘅,但可能我太大食😂
所以我覺得餸嘅份量,如果再多啲會更加滿足😌

哈豆 (觀塘)
  • 豐盛牛肉麵
2023-05-02 182 瀏覽
🍽️ 哈豆台灣餐廳 Doctor Beans📍觀塘駿業里6號富利工業大廈3樓A室-💫 豐盛台灣牛肉湯麵( $78 )麵質口感一般,但係厚切既牛肉非常入味軟淋,食得出肉同筋既口感👍🏻👍🏻另外有花枝丸、貢丸,仲有半隻滷蛋,不過不失。最最最重點係個湯!香濃好飲!😍😍😍💫古早味蝦卷滷肉飯( $64 )滷肉好香,仲有菜甫🤌🏻🤌🏻成個口感冇得頂👍🏻👍🏻蝦卷同炸物拼盤嘅一樣💫炸物拼盤($58 )甘梅蕃薯條綿密鬆軟!甜蜜蜜熱辣辣!👍🏻蝦卷入邊唔係一隻隻蝦,而係甜甜地嘅蝦滑😍😍鹽酥雞、丸子(炸貢丸、墨魚丸)、台式小香腸中規中矩👌🏻整體來講,份量偏少💫鮮榨檸檬椰果多多( $48 ,套餐減$10 )酸!酸得黎好開胃,仲有粒粒奇亞籽🤣但檸檬味唔多,椰果似乎失蹤了…💫阿華田豆漿( $42 ,套餐減$10 )呢個相對甜味較淡,豆味濃郁--🌟工廈嚟講,晚市時段坐滿晒真係好難得!睇來真係幾出名!🌟店內有好多壁畫,打卡一流👍🏻🌟食物味道中規中矩,但上菜好快,價錢便宜,適合觀塘返工嘅朋友仔食lunch推薦指數:3/5抵食指數:4/5#foodloverin852 #852 #foodie #hongkong #KwunTo
🍽️ 哈豆台灣餐廳 Doctor Beans
📍觀塘駿業里6號富利工業大廈3樓A室

💫 豐盛台灣牛肉湯麵( $78 )

💫古早味蝦卷滷肉飯( $64 )

💫炸物拼盤($58 )

💫鮮榨檸檬椰果多多( $48 ,套餐減$10 )

💫阿華田豆漿( $42 ,套餐減$10 )
呢個相對甜味較淡,豆味濃郁
🌟工廈嚟講,晚市時段坐滿晒真係好難得!睇來真係幾出名!
🌟店內有好多壁畫,打卡一流👍🏻

推薦指數:3/5
抵食指數:4/5

#foodloverin852 #852 #foodie #hongkong #KwunTong #觀塘 #工廈覓食 #哈豆 #台式餐廳
2023-04-28 93 瀏覽
每次搵觀塘台灣菜🇹🇼, 總會見到呢間餐廳😙🫘哈豆 由台灣人係2012年開,至今已開業10年😲總共有2️⃣間分店:富利工業&成業工業都係位於觀塘工廈入面~店內的牆壁上畫咗不少📍台灣地標 e.g.墾丁, 阿里山🇹🇼✈️台灣回憶返哂嚟🤤😆✏️落單可自行填寫枱上的紙仔(寫低菜式編號)🆗🔸豐盛台灣牛肉湯麵 $78 6.5/10採用台南「關廟三寶」之一 的「關廟麵🥢」☑️牛腩|牛腱|半隻滷水蛋🥚|花枝丸|貢丸🐮牛肉湯底清甜濃郁😌牛腱厚身軟腍🤩😋🔸台式麻油雞湯套餐 $90 7/10🟰麻油雞湯🥣+魚鬆肉飯🍚+油菜🥬因為落雨陰陰天🌧️就叫碗麻油雞湯暖暖身😉😚好香麻油味~感覺頗養生🥰🍗雞肉份量有4件全部都係髀位😆肉質幾嫩滑仲有2粒好大嘅冬菇🍄🥹最中意佢有好多杞子喺入面❣️十分足料🫶🏻🔸嘎嘎脆芋頭愛花生🍧一上枱十分震撼🙀👀勁大碗, 眼前見到一座冰山🗻🥄口味:芋頭 + 花生嘅組合上層:倒轉的香芋雪糕筒🍦+特濃花生奶蓋🥜+紅豆🫘下層:低糖仙草糖水刨冰🧊+黃豆粉✅另外仲跟咗碗三色圓(芋圓、地瓜圓、紫薯圓)口感都煙韌, 但似就咁煮熟🫣夾埋刨冰食會更好☺️甜度適中👍🏻 *刨冰款式會定期轉*🔸阿華田豆漿 $32 6.5/10
每次搵觀塘台灣菜🇹🇼, 總會見到呢間餐廳😙
🫘哈豆 由台灣人係2012年開,
至今已開業10年😲
總共有2️⃣間分店:富利工業&成業工業
都係位於觀塘工廈入面~
店內的牆壁上畫咗不少📍台灣地標
e.g.墾丁, 阿里山
🇹🇼✈️台灣回憶返哂嚟🤤😆

✏️落單可自行填寫枱上的紙仔
(寫低菜式編號)🆗

🔸豐盛台灣牛肉湯麵 $78 6.5/10
採用台南「關廟三寶」之一 的「關廟麵🥢」
☑️牛腩|牛腱|半隻滷水蛋🥚|花枝丸|貢丸

🥹最中意佢有好多杞子喺入面❣️
十分足料🫶🏻

🔸嘎嘎脆芋頭愛花生🍧
一上枱十分震撼🙀
👀勁大碗, 眼前見到一座冰山🗻
🥄口味:芋頭 + 花生嘅組合
上層:倒轉的香芋雪糕筒🍦+特濃花生奶蓋🥜+紅豆🫘
下層:低糖仙草糖水刨冰🧊+黃豆粉
✅另外仲跟咗碗三色圓
(芋圓、地瓜圓、紫薯圓)
口感都煙韌, 但似就咁煮熟🫣
夾埋刨冰食會更好☺️
甜度適中👍🏻

*刨冰款式會定期轉*

🔸阿華田豆漿 $32 6.5/10
//跟餐-減$10//
餐牌上見到覺得幾有趣🤪
一於叫嚟打卡🤭
💁🏻‍♀️職員會提示”🥤先飲豆漿幾啖, 後再將阿華田雪條🍦放入去”
🆙增添咗整體趣味性😆
飲落味道較淡
帶輕微華田味🤎

🔸台北三峽蜜香紅茶🫖 $49 7/10
//跟餐-減$10//
2023-04-27 89 瀏覽
親民台式小店台灣人主理的一間小店, 雖然午餐時人很多, 但因太喜歡豬腳肉燥伴乾面,一個月都來幾次。 有時會叫台灣滷水拼盤, 有豆腐乾,滷味, 或叫逢甲盬酥雞, 外皮酥脆, 肉質鮮嫩, 再加上他們的辣椒粉, 台灣味返哂來。另外它的蕃薯條好大份, 香甜, 配埋甘梅粉,酸酸甜甜,夏天特別醒胃。#觀塘美食 #觀塘 #觀塘工廈 #香港小店 #香港好去處 #台灣味 #hkig #hkfoodie #hkgirl #hkfood #foodblogger
親民台式小店

2023-04-26 2653 瀏覽
觀塘這個工廈區.其實隱藏咗好多美食.等待我哋去發掘.今日我哋又去咗一間台式餐廳小店.喺地鐵站行過嚟.唔使10分鐘就到.🚶🏻‍♂️👉📍哈豆 (觀塘)觀塘駿業里6號富利工業大廈3樓A室餐廳設喺3樓.地方唔算係好大.內裡以木枱木凳為主.座位都舒服.長身掛住幾幅台灣旅遊點壁畫.設計成好似窗門.由內望出去.好似係現場嘅感覺.其他都係啲小台灣擺設.超有台灣Feel .聽講老闆係台灣人!今日點餐如下:1. 豐盛台灣牛肉麵 X1 $78元2. 台式麻油雞湯 X1 $56元3. 台式麵缐 X1 $14元4. 哈豆鮮果茶 X1 $42元
🚶🏻‍♂️👉📍哈豆 (觀塘)
今日點餐如下:
豐盛牛肉麵
台式麻油雞湯
台式麻油雞湯 十麵缐
2023-04-25 3951 瀏覽
位於觀塘一間主打台灣美食嘅餐廳,舖內有空間感,牆身有唔同嘅台灣風景塗鴉,加上店員係台灣人嚟嘅,好似置身台灣一樣,而且店員好有禮貌😎🤌🏻嘎嘎脆芋頭愛花生份量真係好大碗、好足料😛成座山咁高,刨冰外貌已經覺得好味而且顏色好豐富,雪糕筒放喺最高位置好吸引,入面有香芋雪糕,配上特濃花生奶蓋、紅豆、仙草糖水同黃豆粉,仲有一兜三色芋圓都幾煙靭,真係大滿足🤣🤌🏻麻油雞+魚鬆滷肉飯麻油雞湯口感鮮美香濃,麻油雞湯唔算肥膩,感覺幾養生,雞肉嘅份量唔算好多但肉質嫩滑,仲有大大粒嘅冬菇,加上其他藥材好足料,仲有我最愛嘅滷肉飯好香😛🤌🏻拉絲蛋卷吐司+甘梅薯條有特色嘅吐司🍞見到黑色嘅麵包已經覺得外型吸引,加上台灣魚酥同煎蛋卷,配上火烤mozzarlla焦香吐司,咬落好香脆🥰 仲有我最愛嘅甜薯條,加少少甘梅粉帶出甜味🤌🏻 黑糖薑母茶+ 桂圓紅棗茶最近天陰陰冇乜精神,飲番杯熱飲好滋潤❤️甜度啱啱好,感覺好養生🚩 哈豆 (觀塘)觀塘駿業里6號富利工業大廈3樓A室

🤌🏻嘎嘎脆芋頭愛花生

🤌🏻麻油雞+魚鬆滷肉飯

🤌🏻拉絲蛋卷吐司+甘梅薯條

🤌🏻 黑糖薑母茶+ 桂圓紅棗茶
最近天陰陰冇乜精神,飲番杯熱飲好滋潤❤️
甜度啱啱好,感覺好養生

🚩 哈豆 (觀塘)
2023-04-22
  • 拉絲蛋卷吐司
小編再次到訪觀塘極具人氣台式餐廳,每次嚟到都係全場爆滿🤩主要係因為呢度嘅嘢食都算性價比高、款式多同埋裝修都係精心佈置過,難怪咁多年來到咁受歡迎🥳.🐥台式麻油雞湯套餐 $91呢個套餐入邊包含麻油雞湯,滷肉飯同埋一碟時令蔬菜,配搭佳宜🤪麻油雞湯味道濃郁,餸飯一流😎.🍧嘎嘎脆刨冰 $99呢個刨冰份量十足,3-4個人share都唔過分,絕對係夏天涼透心之選🧊唔單止好食,嗌黎打卡都唔錯架🥰.💰人均消費~$150.🍽味道:3.5/5🏙環境:3.5/5👨🏼‍🍳服務:3.5/5💧衛生:3.5/5💰價錢:3.5/5
🐥台式麻油雞湯套餐 $91
👨🏼‍🍳服務:3.5/5
💧衛生:3.5/5
💰價錢:3.5/5
2023-04-23 2842 瀏覽
台灣人主理的台式小店~人氣長期滿滿的週日跟爸爸出去吃了這家食物選擇多得眼花花😵‍💫⟡.· ⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯ ⟡.·⊹˚ 牛肉拼雞翼滷肉飯 $68吃台式的想必要來一碗滷肉飯店主自製的油最大的感覺係牛肉是有興感的紅燒牛肉相當有質感而唔鞋⊹˚ 嘎嘎脆芋頭愛花生 $99當天溫度直線上升, 忍不住要叫一份冰好大好滿的一盤應該足夠3-4 人吃一上檯時打可愛造型打卡到震了用上貓貓造型的碗子香芋雪糕好吃到一個點花生奶蓋香濃了不得了最低下的刨冰用了低糖仙草糖水再加上黃豆粉~食下完全不甜卻有滿滿的仙草味~ 是完美的演繹了古早味爸爸大叫喜歡⊹˚ 藥燉排骨湯 +水餃4粒+魚鬆滷肉飯+1人油菜 $99有兩款口味水餃, 綠色的一款是韭菜豬肉, 白色的是豬肉)很推很推的一份套餐整份既有謍養又養生的排骨湯超好喝的!喝下質感有厚度的而有很重的藥膳味排骨炆得 相 當 淋 滑 💓💓咬下去卻相當爽口而且完全是半肥瘦適中⊹˚ 台北三峽碧螺春 $49茶壺暖著相當好,茶味香濃可以去除油膩感。⊹˚ 阿華田豆漿 $32賣相好可愛~胚芽豆漿跟阿華田冰是分開上的飲法是先喝一口胚芽豆漿, 再放入阿華田冰冰時候到了~ 冰冰就
台灣人主理的台式小店~
人氣長期滿滿的

店主自製的油
最大的感覺係牛肉是有興感的
紅燒牛肉相當有質感而唔鞋

⊹˚ 嘎嘎脆芋頭愛花生 $99
當天溫度直線上升, 忍不住要叫一份冰
好大好滿的一盤應該足夠3-4 人吃
一上檯時打可愛造型打卡到震了
用上貓貓造型的碗子
香芋雪糕好吃到一個點
花生奶蓋香濃了不得了
最低下的刨冰用了低糖仙草糖水再加上黃豆粉~
食下完全不甜卻有滿滿的仙草味~
是完美的演繹了古早味
爸爸大叫喜歡

⊹˚ 藥燉排骨湯 +水餃4粒+魚鬆滷肉飯+1人油菜 $99
有兩款口味水餃, 綠色的一款是韭菜豬肉, 白色的是豬肉)

很推很推的一份套餐
整份既有謍養又養生的
排骨湯超好喝的!
喝下質感有厚度的而有很重的藥膳味
排骨炆得 相 當 淋 滑 💓💓
咬下去卻相當爽口
而且完全是半肥瘦適中

藥燉排骨湯
魚鬆滷肉飯

⊹˚ 台北三峽碧螺春 $49
茶壺暖著相當好,
茶味香濃可以去除油膩感。
台北三峽碧螺春
⊹˚ 阿華田豆漿 $32
賣相好可愛~胚芽豆漿跟阿華田冰是分開上的
飲法是先喝一口胚芽豆漿, 再放入阿華田冰冰
時候到了~ 冰冰就會"咚" 的一聲都脫殼溶下去了~
整體都唔甜~ 喝完都沒有罪惡感
阿華田豆漿

🌟免加一服務費
2023-04-16
10 分鐘 (堂食)
藥燉排骨湯
魚鬆滷肉飯
台北三峽碧螺春
阿華田豆漿
2023-04-22 82 瀏覽
我在觀塘哈豆餐廳度過了一段美妙的用餐時光。首先,讓我說說他們的豬腳肉燥伴乾面。這道麵條煮得十分有嚼勁,而豬腳肉燥的味道則極其濃郁,深深地勾起了我的味蕾。麵條和肉燥的搭配非常完美,讓我回味無窮。接下來是豐盛牛肉鮮茄湯米粉,這道菜品的湯汁清爽而不失鮮美,牛肉也非常鮮嫩,米粉則入味且有嚼勁,讓人感到非常滿足。如果您喜歡小吃的話,我非常推薦台灣滷水拼盤。這道拼盤包含了各種經典的台灣小吃,包括滷味、豆腐乾等等,每一樣小吃都味道獨特,讓我彷彿置身於台灣的夜市。我特別喜歡他們的糟鹵豆腐乾,香味撲鼻,口感鮮嫩,簡直是一絕。最後是逢甲鹽酥雞,這道小吃是我在哈豆餐廳的一次驚喜。鹽酥雞的外皮酥脆,而內里則非常鮮嫩,雞肉的味道也非常入味。如果您喜歡辣味食品,他們的辣椒粉也是非常地道,口感麻辣,讓我回味無窮。除了美食,哈豆餐廳的環境也非常舒適。餐廳的裝修簡約而不失高雅,氛圍溫馨,讓我感到非常放鬆和愉悅。工作人員也非常周到和熱情,他們會詳細介紹每道菜品的特色和味道,讓我有賓至如歸的感覺。總而言之,觀塘哈豆餐廳是一家非常出色的台式餐廳,無論是菜品還是服務都非常出色。如果您想品嘗正宗的台灣美食,這裡是一個不錯的選擇。

2023-04-01
2023-04-19 90 瀏覽
♡♡♡📍 哈豆 (觀塘)觀塘駿業里6號富利工業大廈3樓A室喺觀塘都幾出名嘅一間餐廳,舖頭入邊都幾有空間感😚~ 落單嗰陣先知原來店員係台灣人嚟嘅,再加上舖頭嘅裝修勁有台灣feel,好似1秒去咗台灣咁,覺得店員都好有禮貌~。出野食嘅速度都幾快😂,10分鐘內就已經有😆😆~🍽麻油雞湯麵線麻油雞湯麵線口感鮮美香濃,再加上細緻的麵線真係一流🤩~索哂麻油雞湯既精華!覺得呢碗都幾養生, 雞肉嘅份量都幾多,而且肉質都幾嫩滑,仲有大大粒嘅冬菇同埋藥材喺入邊勁足料😆😆!🍽走心牛肉蕃茄湯麵走心牛肉蕃茄湯麵係有牛肉、花枝丸、貢丸等既食材,牛肉燜得好淋又唔會好騷🤩,著茄湯底加埋啲麵真係好正🤤,食到回味無窮呀🤤🤤。 貢丸勁彈牙又juicy~呢碗真心推❤️‍🔥~🍽嘎嘎脆芋頭愛花生估唔到佢咁大碗!真係成座山咁高🤣,除咗碗刨冰另外佢仲有碗芋圓喺度😆。成碗嘅刨冰外貌歲已經勁吸睛,顏色亦都好豐富,材料嘅配搭亦都相當吸引😆。 當中會有雪糕筒、香芋雪糕、特濃花生奶蓋、紅豆、低糖仙草糖水+黃豆粉,真係 超級豐富😂!而且冰入邊都係有味嘅唔會食到裏面係白色嘅~呢個真係超級重要❤️‍🔥!🍼珍珠豆漿紅茶豆漿加紅茶真係未飲過😂😂~都幾特別,珍珠
♡♡♡
📍 哈豆 (觀塘)

🍽麻油雞湯麵線

🍽走心牛肉蕃茄湯麵

🍽嘎嘎脆芋頭愛花生

🍼珍珠豆漿紅茶
豆漿加紅茶真係未飲過😂😂~都幾特別,珍珠都幾煙韌!而且無負擔,只有健康😚😚~

🍼阿田華田豆漿
呢杯嘢飲幾得意,又可以打吓卡🤣🤣!因為佢係分開咗上,首先要胚芽豆漿飲一啖,然後再帶倒阿華田雪條落去,趣味性十足😂😂😂!飲落唔會太甜,有微微阿華田味,幾有口感🤤。

2023-04-19 82 瀏覽
呢間台式餐廳位於工廈入面 地鐵行過去10分鐘左右~ 餐廳空間好闊落 裝修都幾靚幾有心思 牆上面有好多壁畫 全部都係台灣既景點🏞️ 餐廳老闆係台灣人 而且佢地既員工大部份都講普通話 好有台灣風味🤣 ✿ 牛肉拼雞翅滷肉飯($68)滷肉飯份量好多🤩🤩滷肉偏大粒 肥瘦適中 撈飯食一流🍚牛肉同雞翼滷得好入味 牛肉好軟唔鞋 雞翼輕輕咁咬就已經骨肉分離😋✿ 鹹酥雞沙茶乾拌麵($64)鹹酥雞炸得好脆好乾身 唔厚粉同油膩雞肉幾嫩滑 保留到肉汁 食落啖啖肉 調味亦剛剛好😋沙茶醬唔會太濃或太咸 十分惹味拌麵麵質粗身彈牙 同沙茶醬好夾✅✿ 嘎嘎脆芋頭愛花生刨冰 ($99)佢地經常會出唔同口味 而今次既期間限定刨冰係芋頭花生味🤩頂層有香芋雪糕同紅豆🍦香芋雪糕唔會太甜 雪糕筒仲要好脆😆下面係花生味奶蓋 奶蓋偏厚實 好香滑 花生味濃郁🥜最底既刨冰落左仙草糖水 配埋芋圓食好正!芋圓Q彈煙韌 口感好豐富👅同埋佢好大份 勁大碗 食極都仲有😹✿ 珍珠豆漿紅茶 ($26)第一次飲珍珠豆漿~同平時飲既珍珠奶茶好唔同 豆味好重同唔會太甜 感覺較健康🤣紅茶茶味亦好濃 同豆漿好夾珍珠煙韌有咬口🧋✿ 鮮榨檸檬椰果多多($32)飲落似檸檬

✿ 牛肉拼雞翅滷肉飯($68)
滷肉飯份量好多🤩🤩
滷肉偏大粒 肥瘦適中 撈飯食一流🍚

✿ 鹹酥雞沙茶乾拌麵($64)
鹹酥雞炸得好脆好乾身 唔厚粉同油膩
雞肉幾嫩滑 保留到肉汁 食落啖啖肉 調味亦剛剛好😋
沙茶醬唔會太濃或太咸 十分惹味
拌麵麵質粗身彈牙 同沙茶醬好夾✅

✿ 嘎嘎脆芋頭愛花生刨冰 ($99)
佢地經常會出唔同口味 而今次既期間限定刨冰係芋頭花生味🤩
頂層有香芋雪糕同紅豆🍦
香芋雪糕唔會太甜 雪糕筒仲要好脆😆
下面係花生味奶蓋 奶蓋偏厚實 好香滑 花生味濃郁🥜
同埋佢好大份 勁大碗 食極都仲有😹

✿ 珍珠豆漿紅茶 ($26)
第一次飲珍珠豆漿~
同平時飲既珍珠奶茶好唔同 豆味好重同唔會太甜 感覺較健康🤣
紅茶茶味亦好濃 同豆漿好夾
珍珠煙韌有咬口🧋

✿ 鮮榨檸檬椰果多多($32)
飲落似檸檬果既益力多 好清新
又唔會太酸 幾開胃🍋
入面仲有好多粒粒椰果👍🏻
1K
今次黎到觀塘呢間人氣台式餐廳~~餐廳由台灣人主理,主打地道台灣美食!最近推出了新口味的巨型刨冰🍧,即刻約埋朋友黎打卡😎😎🍜豐盛台灣牛肉湯麵 $78✨賣相豐富!包括有牛腩、牛𦟌、貢丸、花枝丸同滷水蛋等~~湯底味道鮮甜,牛腩同牛𦟌炆得軟腍、好易咬!麵條口感彈牙,吸滿湯汁精華好惹味😋😋🍱鮮梅佐豬排滷肉飯 $68✨見到有好多人推介,於是叫黎試試~~豬排炸得酥脆,醃得好入味!蘸酸甜的梅子汁食好開胃👍🏻👍🏻滷肉肥瘦適中🐷,味道香濃~撈勻後好送飯🤤🤤🍨嘎嘎脆芋頭愛花生 $99✨份量十足!頂層有香芋雪糕、特濃花生奶蓋同雪糕筒~配上低糖仙草糖水同刨冰,口感好清爽❄️❄️另外仲有三色芋圓,粒粒Q彈煙韌~味道好豐富!!🥛阿華田豆漿 $42✨要先飲一啖豆漿,然後再放入阿華田雪條~~等雪條溶化後會飲到淡淡阿華田香,都幾特別🤩🤩🍹哈豆鮮果茶 $52✨味道清新,百香果味好重~~裡面仲有好多水果,好足料!整體唔會太甜❤️❤️
今次黎到觀塘呢間人氣台式餐廳~~

🍜豐盛台灣牛肉湯麵 $78✨
賣相豐富!包括有牛腩、牛𦟌、貢丸、花枝丸同滷水蛋等~~

🍱鮮梅佐豬排滷肉飯 $68✨
見到有好多人推介,於是叫黎試試~~
豬排炸得酥脆,醃得好入味!蘸酸甜的梅子汁食好開胃👍🏻👍🏻
滷肉肥瘦適中🐷,味道香濃~撈勻後好送飯🤤🤤

🍨嘎嘎脆芋頭愛花生 $99✨
另外仲有三色芋圓,粒粒Q彈煙韌~味道好豐富!!

🥛阿華田豆漿 $42✨
要先飲一啖豆漿,然後再放入阿華田雪條~~
等雪條溶化後會飲到淡淡阿華田香,都幾特別🤩🤩

🍹哈豆鮮果茶 $52✨
味道清新,百香果味好重~~
裡面仲有好多水果,好足料!整體唔會太甜❤️❤️
#pb食在觀塘 觀塘工廈內的台式餐廳🇹🇼今次介紹嘅呢間台式餐廳係由台灣人係2012年開嘅 佢位於觀塘工廈入面👍🏻 店內好大 有獨立房 四周都舖滿台灣地標壁畫 好有台灣風味😍 不過座位之間有少少逼🤪 星期五去到滿哂座 可見人氣十足🥰 佢係觀塘仲有一間分店 大家可以睇下邊間方便自己多d❤️.食物選擇都幾多 主食有台灣麵線、牛肉麵、乾拌麵、乾拌米粉、滷肉飯等😋 價錢$62-$78不等🤪 佢仲有唔少台式小食 例如滷水豆腐、小香腸、鹹酥雞等😍 甜品方面有刨冰食 款式仲會定期轉👍🏻🔹台式麻油雞湯麵線🐣好耐冇食過麻油雞😍 一上枱就聞到好香麻油味😍 麵線份量幾多 雞就有4舊 仲有隻雞髀仔😋 食落麻油味唔算重 如果濃番少少會比較好🤪🔹和牛薯餅沙茶乾拌麵🍜推介❤️ 呢個沙茶乾拌麵幾香、幾惹味😍 配料有滷蛋、青菜、芽菜等😋 和牛薯餅熱辣辣炸起 口應幾特別👍🏻 沙茶醬可轉芝麻、麻辣或蕃茄醬 另外和牛薯餅可轉香腸或鹹酥雞🤪🔹嘎嘎脆芋頭愛花生🍧呢款刨冰係佢新品 係芋頭 + 花生嘅組合😍 最頂層有枝香芋雪糕 中間有紅豆、特濃花生奶蓋 下層嘅冰就落左低糖仙草糖水、黃豆粉😋 整體食落唔會好甜 所有野配埋食好夾👍🏻 另外仲有
#pb食在觀塘
觀塘工廈內的台式餐廳🇹🇼

🔹台式麻油雞湯麵線🐣

🔹和牛薯餅沙茶乾拌麵🍜

🔹嘎嘎脆芋頭愛花生🍧
呢款刨冰係佢新品 係芋頭 + 花生嘅組合😍 最頂層有枝香芋雪糕 中間有紅豆、特濃花生奶蓋 下層嘅冰就落左低糖仙草糖水、黃豆粉😋 整體食落唔會好甜 所有野配埋食好夾👍🏻 另外仲有一細碗芋圓 口感夠煙韌 不過食落就冇咩味🤪

🔹珍珠豆漿紅茶🧋
推介❤️ 豆漿紅茶組合好正👍🏻 第一啖飲到好濃嘅豆味 跟住再有淡淡茶香😋 珍珠份量夠多 而且夠淋😍

整體✨ 呢間由台灣人開嘅台式餐廳係觀塘開業已經超過10年 而且仲有兩間店😍 星期五去到滿哂座 可見人氣十足👍🏻 食物選擇幾多 質素中規中矩😋 甜品款式會定期轉🤪 觀塘嘅打工仔不妨得閒去支持下💛

哈豆 (觀塘) • 🤝🏻🤪
#pb支持黃店💛
  • 和牛薯餅沙茶乾拌麵
2023-04-16 208 瀏覽
💛 哈豆 💛.記得科勞 @cr.eating_hk ٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و些些!..............................之前已經食過一次 印象中係幾好食嘅!所以就再嚟食多次~.🔅想知黃店原因請Dm💛..............................🍽 豐盛台灣牛肉湯麵 $78(👏🏻8/10)🥢 轉米粉.湯底有陣陣藥材味 不過整體偏清淡麵底轉咗做米粉 索哂湯食落都唔錯🤣🤣配料方面有花枝丸 貢丸同埋牛肉 牛展花枝丸同貢丸好好食 由其係粒貢丸!咬會爆汁🤣牛肉同牛展都炆到好淋 入哂味~.🍽 鮮梅佐豬扒滷肉飯 $68(👏🏻8.5/10).塊豬扒炸完食落都仲保留到啲肉汁配埋酸酸甜甜嘅鮮梅汁 又開胃又解膩 超鍾意佢個汁🤣🤩滷肉飯都係正常水平 但配菜方面就幾有心思有滷麵筋 菜脯 青瓜同蘿蔔 超豐富!.🍽 哈豆鮮果茶 $52 (👏🏻9/10).味道係唔錯嘅 我哋叫咗少甜感覺上啱啱好水果種類都幾多 茶底唔會澀 飲落幾fresh本身諗住佢係就咁一杯普通嘅水果茶點知個賣相勁有驚喜!靚到不得了🤣🤣.🍽 黑糖芋芋鮮奶 $49 (👏🏻9/10).芋泥鮮奶呢個配搭本身已經無得輸加埋黑糖仲好味咗!
💛 哈豆 💛
之前已經食過一次 印象中係幾好食嘅!
所以就再嚟食多次~
🔅想知黃店原因請Dm💛
🍽 豐盛台灣牛肉湯麵 $78(👏🏻8/10)
🥢 轉米粉
豐盛台灣牛肉湯麵
湯底有陣陣藥材味 不過整體偏清淡
麵底轉咗做米粉 索哂湯食落都唔錯🤣🤣
配料方面有花枝丸 貢丸同埋牛肉 牛展
花枝丸同貢丸好好食 由其係粒貢丸!咬會爆汁🤣
牛肉同牛展都炆到好淋 入哂味~
🍽 鮮梅佐豬扒滷肉飯 $68(👏🏻8.5/10)
塊豬扒炸完食落都仲保留到啲肉汁
配埋酸酸甜甜嘅鮮梅汁 又開胃又解膩 超鍾意佢個汁🤣🤩
滷肉飯都係正常水平 但配菜方面就幾有心思
有滷麵筋 菜脯 青瓜同蘿蔔 超豐富!
🍽 哈豆鮮果茶 $52 (👏🏻9/10)
味道係唔錯嘅 我哋叫咗少甜感覺上啱啱好
水果種類都幾多 茶底唔會澀 飲落幾fresh
本身諗住佢係就咁一杯普通嘅水果茶
點知個賣相勁有驚喜!靚到不得了🤣🤣
🍽 黑糖芋芋鮮奶 $49 (👏🏻9/10)
黑糖芋芋鮮奶
芋泥鮮奶呢個配搭本身已經無得輸
加埋黑糖仲好味咗!
🍽 嘎嘎脆芋頭愛花生 $99 (👏🏻8/10)
配料超級豐富 有脆卜卜嘅雪糕筒同香芋雪糕
另外仲有紅豆、特濃花生奶蓋、芋圓
最底就係低糖仙草糖水、黃豆粉同埋刨冰
特濃花生奶蓋好正 配埋刨冰食一流🍧
成個配搭好新穎 味道都唔錯🤩🤩
豐盛台灣牛肉湯麵
黑糖芋芋鮮奶
嘎嘎脆芋頭愛花生
觀塘工業大廈樓上有唔少隱世小店,今次嚟到呢間由台灣人開嘅台灣人氣餐廳,位置都唔錯,平日夜晚嚟到已經全場爆滿,人氣爆燈!店鋪裝修係台式小清新風格,入面周圍都有台灣特色,四周都係有關台灣景點嘅壁畫同埋海報嗰啲,收銀附近仲有啲出名嘅台劇粉筆畫🎞️,令到青春嘅回憶返晒嚟~同場加映仲有一隻貓貓店主坐鎮🐱,不過想探佢可能就要揀少人啲嘅時段嚟啦~------------------------------🍜◖豐盛台灣牛肉湯麵◗ $78呢碗牛肉麵有牛展,仲有牛筋、牛腩、香菇貢丸同花枝丸,牛肉各有特色,好入味而且口感軟腍;兩款丸類都好出色,用料好足食落好香!至於個麵底方面,個人覺得偏軟差咁啲口感,同埋配菜份量唔太夠喉~🧆◖鮮梅佐豬排滷肉飯◗ $68豬排炸得好脆口,醃製嘅味道好入味,配埋個梅汁,酸酸甜甜可以減輕炸豬排嘅膩感,又開胃!滷肉飯上面淋滿滷肉汁,加上幾塊切碎嘅滷肉,配白飯一流~🍧◖嘎嘎脆芋頭愛花生◗ $99呢個刨冰係佢嘅隱藏Menu入面,佢係粗粒刨冰而且超級大碗又多料!上面放咗一個脆雪糕筒,裏面有一球香芋雪糕;醬汁底就係低糖仙草糖水同黃豆粉,另外有啲番薯、芋頭、紫薯芋圓,都幾煙韌,加上特濃花生奶蓋同
🍜◖豐盛台灣牛肉湯麵◗ $78

🧆◖鮮梅佐豬排滷肉飯◗ $68

🍧◖嘎嘎脆芋頭愛花生◗ $99
呢個刨冰係佢嘅隱藏Menu入面,佢係粗粒刨冰而且超級大碗又多料!上面放咗一個脆雪糕筒,裏面有一球香芋雪糕;醬汁底就係低糖仙草糖水同黃豆粉,另外有啲番薯、芋頭、紫薯芋圓,都幾煙韌,加上特濃花生奶蓋同紅豆,同個刨冰一齊食,甜甜地又有咬口,幾樣材料配合一齊好夾!

🍋◖鮮榨檸檬椰果多多◗ $48
呢杯嘢飲都幾大杯,可以慢慢倒出嚟飲,初時覺得冇咩檸檬味,浸一浸後期檸檬味出晒嚟,飲到尾味道會偏酸,杯底啲椰果豐富口感,幾好飲~

🥛◖黑糖芋芋鮮奶◗ $49
呢杯嘢飲入面嘅芋泥好多,似多左份甜品咁,可以一羹一羹舀出來食,口感軟綿帶有少少顆粒感,配埋黑糖同鮮奶,香味更加有層次,好有台灣風味~

🌟 Encore指數:8.5/10