2023-03-20 74 瀏覽
台灣菜|哈豆|觀塘—————————————🫶🏼 哈豆鮮果凱薩沙拉 $72上到枱面 有啲嚇親 因為勁大碟配料有生菜、葡萄、橘子、蘋果、鴨梨蕃茄同鹽酥雞生菜好fresh 好清新 —————————————🫶🏼 藥燉排骨湯套餐 $90湯+滷肉飯+生菜湯比較清甜 藥材味唔太重 但排骨好軟身同入味個飯勁邪惡 佢嘅肉係7成肥膏 所以入口即溶 而且仲有肉鬆一齊撈嚟食—————————————🫶🏼 黑糖芋芋鮮奶 $49底部有好多嘅芋泥 要撈好先飲芋泥 好細滑加埋唔會過甜嘅黑糖一齊飲 好滿足🫶🏼 鮮榨檸檬椰果多多 $48鐘意飲酸嘅朋友一定要叫超級開胃 超級fresh!! 益力多味都算重—————————————🫶🏼 圓圓燒仙草+黑松露薯片 $58最後甜品撰咗個清清地 仙草唔甜芋圓偏軟身 薯片應該係lays 佢嘅黑松露薯片一向都好食夾埋仙草咗 多咗樣口感————————————📍觀塘駿業里6號富利工業大廈3樓A室————————————Overall 💗💗💗💗

台灣菜|哈豆|觀塘
🫶🏼 哈豆鮮果凱薩沙拉 $72
上到枱面 有啲嚇親 因為勁大碟
配料有生菜、葡萄、橘子、蘋果、鴨梨
蕃茄同鹽酥雞

夾埋仙草咗 多咗樣口感

📍觀塘駿業里6號富利工業大廈3樓A室

Overall 💗💗💗💗
2023-03-17 56 瀏覽
由台灣人開在工廈中的台灣菜店內以木系為主,燈光柔和收銀位附近黑板畫上多套著名台劇,充滿回憶感一面牆壁畫滿台灣名勝景點而餐牌設計亦充滿台灣校園劇氛圍✾ 浮誇大腸麵線 $96大腸|貢丸|花枝丸|墨魚肉羮|芫茜|柴魚片真係好浮誇,大大碗麵線配料又豐富,表面鋪滿柴魚片增加鮮味大腸軟糯有咬口;墨魚肉羮結實充滿墨魚香麵線幼滑軟腍;湯底濃稠滑順入口略為清淡要加烏醋提味✾ 炸物拼盤 $58香腸|鹽酥雞|蝦捲|花枝丸|貢丸|甘梅蕃薯條呢幾款炸物,肥妹每次去台灣夜市必食特別花枝丸每次都會叫兩串🤭炸物即炸,熱辣辣,乾身唔油膩鹽酥雞酥脆;甘梅蕃薯條酸酸甜甜又同綿密✾ 黑冰河畔溫泉 $98刨冰超誘人,成座小山丘香芋雪糕甜甜芋香;黃豆粉花生奶蓋挺身Creamy配埋低糖仙草刨冰,幸福感滿滿而且仲有芋圓地瓜圓同紅豆,口感層次豐富✾ 珍珠豆漿紅茶 $26濃濃豆漿帶紅茶香;黑糖珍珠珍珠煙靭Q彈✾ 桂圓紅棗茶(熱)$28滋潤清甜帶紅棗清香
由台灣人開在工廈中的台灣菜
店內以木系為主,燈光柔和
收銀位附近黑板畫上多套著名台劇,充滿回憶感
一面牆壁畫滿台灣名勝景點
而餐牌設計亦充滿台灣校園劇氛圍

✾ 浮誇大腸麵線 $96
大腸|貢丸|花枝丸|墨魚肉羮|芫茜|柴魚片
真係好浮誇,大大碗麵線
配料又豐富,表面鋪滿柴魚片增加鮮味
大腸軟糯有咬口;墨魚肉羮結實充滿墨魚香
麵線幼滑軟腍;湯底濃稠滑順
入口略為清淡要加烏醋提味

✾ 炸物拼盤 $58
香腸|鹽酥雞|蝦捲|花枝丸|貢丸|甘梅蕃薯條
呢幾款炸物,肥妹每次去台灣夜市必食
特別花枝丸每次都會叫兩串🤭
炸物即炸,熱辣辣,乾身唔油膩
鹽酥雞酥脆;甘梅蕃薯條酸酸甜甜又同綿密

✾ 黑冰河畔溫泉 $98
刨冰超誘人,成座小山丘
而且仲有芋圓地瓜圓同紅豆,口感層次豐富

✾ 珍珠豆漿紅茶 $26
濃濃豆漿帶紅茶香;黑糖珍珠珍珠煙靭Q彈

✾ 桂圓紅棗茶(熱)$28
滋潤清甜帶紅棗清香

2023-03-17 78 瀏覽
在觀塘的工廈也能找到台灣美食耶🤩吃台灣菜不能不吃牛肉麵~ 這裏的牛肉麵配料豐富,有花枝丸、貢丸、牛肉等滿滿的一碗,再配以牛肉湯底,味道不錯✨麻油雞湯湯料有大菇和雞塊,麻油湯味濃郁,正好暖暖胃💕 魚鬆和滷肉味道配搭得宜,量也不少正好伴飯❤️鹽酥雞也是台灣菜的代表之一!鹹香又酥脆的小吃💕這裏的阿華田豆漿頗有特色,一杯豆漿隨附一根阿華田冰棒,把冰棒放進豆漿拌勻後才喝💕鮮果茶酸酸甜甜,挺開胃的飲品!✨
在觀塘的工廈也能找到台灣美食耶🤩

鹽酥雞也是台灣菜的代表之一!鹹香又酥脆的小吃💕

2023-03-10
2023-03-16 56 瀏覽
觀塘樓上食肆林立,競爭激烈,每間小店都各有特色,今次小編就同大家嚟到觀塘一間樓上台灣餐廳食晚飯。老闆是台灣人,大家可以用國語跟他溝通,老闆娘會說廣東話,非常親切,服務態度亦很好。點了一份豐盛台灣牛肉湯麵、一份逢甲鹽酥雞和一杯水果茶。水果茶有特色,需要浸出來小杯小杯喝,感覺幾好玩。牛肉麵及鹽酥雞質素正常,但是餐廳價位偏高,同時亦屬樓上鋪,既然可以有相宜的租金,希望店主能夠花費更多多心思在食物的質素上,才能夠在觀塘這個激烈的小區中脫穎而出。

點了一份豐盛台灣牛肉湯麵、一份逢甲鹽酥雞和一杯水果茶。

2023-03-16 101 瀏覽
為咗餐廳既芋泥奶凍吐司慕名而來果然非常有驚喜Lunch time嘅時候來都幾多人,座無虛席所以溫馨提示大家要早啲去到 ~芋見檸奶凍吐司配甘梅番薯條 $80脆身嘅竹炭吐司,夾住大量綿密嘅芋泥同口感順滑嘅奶凍口感非常豐富有層次一咬落去,芋泥就爆饀 😂奶凍帶檸檬味,味道好清新有別於普通嘅奶凍口味不甜不膩絕對會 encore 既一個甜品芋泥奶凍吐司旁邊嘅蕃薯條面上灑左啲梅粉,味道酸酸甜甜好開胃山賊燒雞翅沙茶乾拌麵 $54最深刻係沙茶醬,味道好香好好食沙沙既口感,令拌麵口感更有層次
為咗餐廳既芋泥奶凍吐司慕名而來
果然非常有驚喜

Lunch time嘅時候來都幾多人,座無虛席
所以溫馨提示大家要早啲去到 ~

芋泥奶凍吐司

芋見檸奶凍吐司配甘梅番薯條 $80

脆身嘅竹炭吐司,夾住大量綿密嘅芋泥同口感順滑嘅奶凍
口感非常豐富有層次
一咬落去,芋泥就爆饀 😂

奶凍帶檸檬味,味道好清新
有別於普通嘅奶凍口味
不甜不膩

絕對會 encore 既一個甜品

芋泥奶凍吐司旁邊嘅蕃薯條
面上灑左啲梅粉,味道酸酸甜甜好開胃

山賊燒雞翅沙茶乾拌麵

山賊燒雞翅沙茶乾拌麵 $54
最深刻係沙茶醬,味道好香好好食
沙沙既口感,令拌麵口感更有層次
2023-03-10
芋泥奶凍吐司
📍 哈豆 (觀塘)餐廳由台灣人主理👨🏻‍🍳即將邁入10年🥂人氣依然高企👍🏻好評如潮😋全因餐廳用心經營💕台式食物有質素🍴價錢親民🤓餐廳裝修滿滿台灣氣息,牆上有好多不同台灣地點嘅壁畫🖼️餐廳面積頗大,坐得舒服🪑✨ 炸物拼盤 $58 🍤炸物新鮮炸起👍🏻香口得黎又唔會太油😋有香腸,鹽酥雞,蝦捲,丸子,甘梅番薯條🤤✨ 豐盛台灣牛肉湯麵 $78 🍜🐂牛肉湯底香🍜配料有牛肉、花枝丸、貢丸😁牛肉煮得好𣺉😋易咬😁好食👍🏻麵質有咬口✨ 鮮梅豬扒滷肉飯 $68 🐖豬扒表面炸得非常酥脆🐖內軟易咬😆配梅子汁開胃又解膩🤤滷肉飯份量多✨哈豆鮮果茶 $52 🫖好大壺🤩入面好多果肉🥰有橙🍊蘋果🍎熱情果籽,火龍果等等😋好香好fresh👍🏻又唔會太甜✨鮮榨檸檬椰果多多 $48 🫖又係好大壺🤩仲未有少少似益力多😆加咗檸檬同椰果😋椰果粒勁多🥥📍 哈豆 (觀塘)觀塘駿業里6號富利工業大廈3樓A室
📍 哈豆 (觀塘)

✨ 炸物拼盤 $58 🍤

✨ 豐盛台灣牛肉湯麵 $78 🍜🐂

✨ 鮮梅豬扒滷肉飯 $68 🐖

✨哈豆鮮果茶 $52 🫖

✨鮮榨檸檬椰果多多 $48 🫖

📍 哈豆 (觀塘)
觀塘駿業里6號富利工業大廈3樓A室
幾年前曾經到訪成業工業大廈嘅哈豆,今次第一次黎到富利大廈分店,環境同食物質素都比之前更有進步😳環境方面,店舖入面充滿關於台灣嘅壁畫,特別係係收銀櫃附近嘅粉筆畫,畫晒充滿童年回憶嘅台劇😍價錢方面,哈豆食物選擇多,價錢親民合理,而且份量多,性價比超高🫶🏻豐盛台灣牛肉湯麵( $78)哈豆嘅牛肉麵用上關廟麵,麵質爽口,配上香濃牛肉湯超夾🥹 牛肉肉質鬆軟,容易入口😋浮誇大腸麵線配2條大蒜香腸($116)超巨大大腸麵線,用料豐富,麵線偏稠杰,加上柴魚片令味道更香😆香腸蒜味濃郁,口感紥實,咬落去充滿肉汁😙逢甲鹹酥雞( $48)香口酥脆,調味料適中,夠惹味~香濃麻醬時蔬($26)爽脆嘅油麥菜淋上濃稠麻醬,不會太膩仙草奶凍( $32 )仙草滑溜,雖然不會太甜,但建議叫微甜黑糖芋芋鮮奶( $39)成杯飲品充滿芋泥,可以先品嘗綿密芋泥,然後先再拌勻飲用😙

豐盛台灣牛肉湯麵( $78)

浮誇大腸麵線配2條大蒜香腸($116)

逢甲鹹酥雞( $48)
香口酥脆,調味料適中,夠惹味~

香濃麻醬時蔬($26)
爽脆嘅油麥菜淋上濃稠麻醬,不會太膩

仙草奶凍( $32 )
仙草滑溜,雖然不會太甜,但建議叫微甜
黑糖芋芋鮮奶( $39)
成杯飲品充滿芋泥,可以先品嘗綿密芋泥,然後先再拌勻飲用😙

2023-03-12
2023-03-14 41 瀏覽
哈豆係觀塘區其中一間人氣高企嘅台灣料理餐廳。老闆係台灣人,所以食物質素同餐廳環境佈置都充滿濃厚嘅台灣特色😌🌟豐盛台灣牛肉湯麵 $78牛肉麵係我必食嘅台灣菜,湯底係紅燒牛肉湯底,味道香濃而不油膩👍🏻,牛腱炆到好軟淋,完全唔覺得柴,而且非常入味😙仲有其他配料,貢丸、花枝丸、生菜、滷蛋,非常豐富🥰🌟 百香果糖檸雞飯 $64估唔到鹽酥雞點百香果檸檬醬又幾正,雞肉沾上百香果嘅香味,味道酸酸甜甜,仲要好酥脆🤤🌟 炸物拼盤 $58拼盤有齊台灣香腸、鹽酥雞、蝦捲、丸子、甘梅番薯條五款炸物,炸番薯灑加梅子粉又估唔到幾特別,酸酸甜甜嘅味道😋🌟 黑糖芋芋鮮奶 $49軟綿幼滑嘅芋泥真係好好飲😆跟餐有得減$10🌟哈豆鮮果茶 $52跟餐減$10鮮果茶非常大壺,份量大足,有多款水果,例如蘋果、蕃茄仔、火龍果、熱情果、檸檬等,清新好飲😚

🌟豐盛台灣牛肉湯麵 $78

🌟哈豆鮮果茶 $52
跟餐減$10

• 哈豆鮮果茶
  • 豐盛台灣牛肉湯麵
朋友帶咗我哋去觀塘啲工廠大廈尋寶 😂喺駿業里發現咗依間超級有特色嘅台灣餐廳😗一入門口就見到出餐處嘅黑板有手繪台灣經典劇 嘅劇照😍左手邊亦都見到畫得好靚嘅台灣著名地方,而staff都係台灣人來的😆入到去嘅氣氛同裝修好似去咗一轉短暫嘅台灣之旅咁😗炸物拼盤 $58拼盤包含咗超多款小食有番薯條,蝦春卷,鹹酥雞,香腸,貢丸同花枝丸😗全部都係台灣比較岀名嘅炸物😍佢哋嘅炸皮薄而脆 又唔會好膩鮮梅豬扒滷肉飯 $68我人生第一次將豬排點梅汁咁食😂staff叫我哋先食咗粒梅再食其他🤔咁樣嘅食法都幾新奇🤓而豬扒嘅炸皮亦都同拼盤嘅一樣又薄又脆😗浮誇大腸麵線 $96之前未試過食台式豬大腸爽,冇諗過會有木魚係上面,木魚同麵都吸滿曬湯汁🤩而豬大腸口感柔韌😗洗得好乾淨同時間又唔會好油😎阿華田豆漿 $42依個飲品好特別,佢一開始係另上咗阿華田嘅冰😗我哋飲到大概5分1個時再成個冰插內飲品內,隨着時間過去,阿華田嘅味道融合咗豆漿😗黑糖芋芋鮮奶 $49一上枱已經見到有成半杯嘅芋泥超級足料,食落仲有細細粒嘅芋頭🥰微甜嘅芋泥再加上黑糖同埋鮮奶🤓唔會過甜得濟,反而要配搭恰到啱啱好🤩 📍哈豆 (觀塘)地址:觀塘駿業里6號富利工業大廈

炸物拼盤 $58

鮮梅豬扒滷肉飯 $68

浮誇大腸麵線 $96

阿華田豆漿 $42

黑糖芋芋鮮奶 $49

📍哈豆 (觀塘)
地址:觀塘駿業里6號富利工業大廈3樓A室
推薦:💛💛💛💛🤍

#hkfoodie #hkfood #hkfoodblogger
#likeforlike #香港美食 #觀塘美食 #台灣美食 #哈豆
真正台灣人主理👍🏻 將台灣的味道帶到香港小店賣的都是比較平民化嘅美食例如地道台灣便當、牛肉麵、鹽酥雞等等。。。裝修走台式小清新風格,以木材為主調,室內光線柔和,一入座已經像飛了去台灣一樣,很有旅行感覺。黎到一定要試試他們的滷肉飯,無論賣相和味道都似足當地口味哈豆鮮果茶~ 採用新鮮百香果😍 仲有蘋果🍎車厘茄🍅 火龍果粒粒。。。鮮梅鹽酥豬扒滷肉飯 , 豬扒外層木樹炸粉好薄👍🏻 肉質唔會過乾, 配自家製鮮梅減低油膩感朋友仔叫咗華田豆漿, 健康飲品唔甜肉羹米粉
例如地道台灣便當、牛肉麵、鹽酥雞等等。。。

黎到一定要試試他們的滷肉飯,無論賣相和味道都似足當地口味

朋友仔叫咗華田豆漿, 健康飲品唔甜
肉羹米粉

2023-03-12
  • 鮮梅鹽酥豬扒滷肉飯
2023-03-10 2263 瀏覽
餐廳有一面牆畫滿台灣名勝地方,仲有幅好靚嘅蒔裡沙灘日落嘅畫,另外,仲有個校園風嘅位置,令小編諗起近期啲台灣電影嘅畫面😆嘢食價格相宜,又足料,唔怪之得小編當晚去,係全場爆滿啦😋♥️∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴❥ 豐盛台灣牛肉湯麵 $78用咗台南嘅「關廟三寶」之一寶:關廟麵,口感滑溜😋牛展厚身軟腍,花枝丸、貢丸彈牙湯底帶有少少藥材味❥ 台灣滷水拼盤 $58牛展軟腍,無骨豬手骨膠原滿滿豆腐、雞翼滷到入晒味,甜甜地,就連雞蛋嘅蛋白都變咗色👍🏻❥ 黑冰河畔溫泉 $98最上層嘅軟滑芋頭雪糕,之後就有啲幼滑香濃嘅開心果味嘅奶蓋,奶蓋有驚喜呀!中心係淋上黑糖汁嘅刨冰,碗邊有Q彈芋圓同軟綿嘅紅豆,足料口感豐富🤩❥ 哈豆鮮果茶 $42新鮮水果: 火龍果、熱情果、檸檬等等,配上唔澀紅茶,味道清爽,唔會好甜😌❥ 台北三峽碧螺春茶 $59三峽係台灣出名、僅存炒菁綠茶嘅產地碧螺春係綠茶嘅一種,顏色愈泡愈鮮綠,冇苦澀味,仲有陣陣紫菜嘅香氣☺️∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴

❥ 豐盛台灣牛肉湯麵 $78
用咗台南嘅「關廟三寶」之一寶:關廟麵,口感滑溜😋
牛展厚身軟腍,花枝丸、貢丸彈牙
湯底帶有少少藥材味

❥ 台灣滷水拼盤 $58
牛展軟腍,無骨豬手骨膠原滿滿
豆腐、雞翼滷到入晒味,甜甜地,就連雞蛋嘅蛋白都變咗色👍🏻

❥ 黑冰河畔溫泉 $98

❥ 哈豆鮮果茶 $42

❥ 台北三峽碧螺春茶 $59
三峽係台灣出名、僅存炒菁綠茶嘅產地

• 黑冰河畔溫泉
♡ 正宗親民台式料理|哈豆 ♡-觀塘嘅工廈區,一向都有好多唔同種類嘅食物😆而我情有獨鍾嘅都係呢一間台式餐廳~呢一間台式餐廳唔單止價錢親民而且入面嘅裝修仲好靚添🤣一邊食一邊望住壁畫 ~ 真係感覺起台灣咁😍✈️- ♡ 豐盈台灣牛肉湯麵 ♡ $78剩係得牛肉點樣滿足到我呢?所以我就叫咗豐盈牛肉麵~入面有多種嘅配料 包括牛腩、牛腱、滷蛋、花枝丸同貢丸。牛肉湯底濃郁而不膩,仲好清甜。牛腱同牛腩都好冧身~~ 價錢嚟講真係10分高質😆-♡ 芋泥奶凍吐司🍞 ♡ $64呢款台式嘅吐司係我最鍾意嘅呢度嘅竹炭包用飛碟機焗到好香脆 芋泥質地好幼滑 芋泥蓉輕輕一壓已經爆哂出黎😂奶凍好有質感 而且中間夾住麵包脆粒感覺一層層軟硬口感交替😛-♡ 甘梅蕃薯條 🍠 ♡ $38蕃薯條好大份仲好香甜 而且配埋酸酸甜甜嘅甘梅粉真係一流~~ ❤️ 呢個必點~-♡ 青蛙🐸撞奶 ♡ $18 (跟餐)見到個名咁特別 就叫咗杯嚟試下~ 其實係黑糖粉圓鮮奶😆😋幫黑糖加咗軟糯珍珠之後先再沖入牛奶 🥛 昇華口感層次😋 -♡ 黑糖芋芋鮮奶 ♡ $26 (跟餐+珍珠)入面好多芋頭 入口都係好有奶香味而且質感好滑~~❥ #⇢店鋪資料:哈
♡ 正宗親民台式料理|哈豆 ♡
觀塘嘅工廈區,
一向都有好多唔同種類嘅食物😆
而我情有獨鍾嘅都係呢一間台式餐廳~
呢一間台式餐廳唔單止價錢親民
而且入面嘅裝修仲好靚添🤣
一邊食一邊望住壁畫 ~

真係感覺起台灣咁😍✈️
♡ 豐盈台灣牛肉湯麵 ♡ $78

剩係得牛肉點樣滿足到我呢?
所以我就叫咗豐盈牛肉麵~
入面有多種嘅配料 包括牛腩、牛腱、滷蛋、花枝丸同貢丸。
牛肉湯底濃郁而不膩,仲好清甜。
牛腱同牛腩都好冧身~~
價錢嚟講真係10分高質😆

♡ 甘梅蕃薯條 🍠 ♡ $38

蕃薯條好大份
仲好香甜
而且配埋酸酸甜甜嘅甘梅粉
真係一流~~ ❤️ 呢個必點~
♡ 青蛙🐸撞奶 ♡ $18 (跟餐)

見到個名咁特別
就叫咗杯嚟試下~
其實係黑糖粉圓鮮奶😆😋
幫黑糖加咗軟糯珍珠之後
先再沖入牛奶 🥛
昇華口感層次😋
♡ 黑糖芋芋鮮奶 ♡ $26 (跟餐+珍珠)

入面好多芋頭
入口都係好有奶香味
而且質感好滑~~

#
⇢店鋪資料:
哈豆 (觀塘)
觀塘駿業里6號富利工業大廈3樓A室
#
#觀塘美食 #觀塘 #觀塘好去處 #觀塘工廈 #觀塘台灣菜 #香港台灣 #香港台灣美食
#hkig #hk #hkfoodie #hkgirl #foodie #hkfood #foodstagram #foodblogger #foodgasm #香港美食 #香港好去處 #香港小店 #相機食先 #手機食先#拍拖好去處

//< 哈豆 >🐷小編第一次食哈豆,聽聞佢係觀塘工廈出名抵食😆有齊主食,特色飲品,小食同甜品~————————————- 走心牛肉番茄湯麵 $78 -番茄🍅湯底小清新,配料除左有牛肉,仲有墨丸、貢丸同滷蛋🥚~ 牛肉燜得淋,唔會好騷~不過小編會比較鍾意台式QQ麵,呢個麵相對較普通~————————————- 台灣滷水拼盤 $58 -滷水包括豆腐、牛展、雞翼、豬手同蛋🥚每款都尚算入味,滷水汁唔會過鹹,小編幾喜歡😆————————————- 團團圓圓 $98 -呢個其實係牛奶🥛花生🥜,同埋燒仙草,仲配上一碟黑松露薯片🤣 牛奶花生對小編黎講好新穎,牛奶味唔算重,裡面有大量淋淋地既花生同芋圓,超級飽肚!燒仙草裡面亦有珍珠、紅豆🫘等,質地好似slime幾得意~———————————- 哈豆鮮果茶 $42 -水果茶幾fresh,百香果味好出~ 裡面仲有火龍果、橙🍊、蘋果🍎同番茄仔🍅,一大jar仲可以倒出黎同朋友share添🥰————————————- 阿華田豆漿 $32 -呢個好得意又好打卡able!一杯無糖豆漿再配上一個阿華田雪糕🍦既冰~ 先喝幾啖豆漿,再放入去!待冰融化就會有微微
< 哈豆 >

———————————
- 哈豆鮮果茶 $42 -

- 阿華田豆漿 $32 -
阿華田豆漿

呢個好得意又好打卡able!一杯無糖豆漿再配上一個阿華田雪糕🍦既冰~ 先喝幾啖豆漿,再放入去!待冰融化就會有微微阿華田味😁唔會好甜~
評分:6.9/10
地址:駿業里富利工業大廈3樓
營業時間:11:30-21:30

#哈豆 #哈豆台灣餐廳 #doctorbeans #doctorbeans哈豆 #觀塘美食 #觀塘必食 #觀塘餐廳 #工廈餐廳 #觀塘工廈美食 #香港美食 #美食博客 #hkfood #hkfoodie #hkfoodblog #hkfoodshare #hkfoodlover #hkfoodblogger #hkfoodpic #hkfoodporn #🐷🐤台灣菜 #🐷🐤觀塘
哈豆鮮果茶
今日👭🏻孖妹放工約好耐去間幾年前經常夜晚光顧台灣食店店鋪位於繁忙嘅駿業里,經apm 地下轉入一個街口直行到達富利工厦停車場😂餐廳環境燈光柔和,入門口就見到水吧同收銀位置餐廳提供多款台式主食,飲品🍹👭🏻孖妹叫左1款主食+ 1款甜品+ 1款小食+ 2杯飲品🤪🥢走心牛肉番茄湯麵💰78✨湯麵份量好多,屬幼湯麵,口感與上海拉麵相近,餸菜豐盛,有兩粒貢丸、1粒花枝丸、一塊軟腍牛𦟌、兩舊牛腩、另配上鮮番茄塊同半粒滷水蛋,一啲都唔會單調✨番茄湯底以茄膏同番茄醬調味,杰度適中,湯麵掛到酸甜番茄汁,幾開胃👭🏻孖妹評分:🌕🌕🌕🌖🌑🥢炸物拼盤 💰58✨有鹽酥雞、炸府城蝦卷、花枝丸+貢丸+台灣香腸各一、甘梅番薯條,🤪 鍾意食香口酥朋友仔嘅必點之選✨炸物全部新鮮炸起,食嘅時候仲出緊煙🔥,👷🏻‍♀️細孖比較鍾情鹽酥雞,雞肉厚肉炸粉夠薄且椒鹽味濃郁❤️ 甘梅番薯條炸夠綿密,配上梅粉解一解油膩感✨底部有炸蒜墊底,餐廳未有配上生蒜片同台灣香腸一齊食有啲可惜👭🏻孖妹評分:🌕🌕🌕🌖🌑🥢芋泥奶凍吐司配甘梅番薯條💰80✨由自家製竹炭麵包、甜芋泥、檸香奶凍組成✨奶凍帶有檸檬香味,中和左芋泥嘅滯,重點芋泥帶微甜,食完罪惡感都冇咁強㗎🌸吐

今日👭🏻孖妹放工約好耐去間幾年前經常夜晚光顧台灣食店

🥢走心牛肉番茄湯麵💰78

走心番茄牛肉麵

👭🏻孖妹評分:🌕🌕🌕🌖🌑

🥢炸物拼盤 💰58

👭🏻孖妹評分:🌕🌕🌕🌖🌑

🥢芋泥奶凍吐司配甘梅番薯條💰80

芋泥奶凍吐司配甘梅番薯條

✨由自家製竹炭麵包、甜芋泥、檸香奶凍組成
✨奶凍帶有檸檬香味,中和左芋泥嘅滯,重點芋泥帶微甜,食完罪惡感都冇咁強㗎🌸吐司加入食用竹炭粉,店員烘熱麵包,溫熱香脆吐司配上微涼芋泥奶凍又出奇地夾喎
✨ 甘梅番薯條比炸物拼盤嘅粗身厚肉,食完有啲飽😂

👭🏻孖妹評分:🌕🌕🌕🌕🌕

🥢阿華田豆漿 💰42

阿華田豆漿

✨餐廳以透明高杯裝入豆乳+阿華田味冰棍造型呈上比客人,係igable 特飲
✨豆乳算重黃豆香氣,客人可將阿華田冰倒入豆漿杯中,阿華田濃度唔太夠,但加入左胚牙作配料增加口感層次

👭🏻孖妹評分:🌕🌕🌕🌗🌑

🥢哈豆鮮果茶 💰52

哈豆鮮果茶

✨餐廳以大jar上鮮果茶,以綠茶為基底,加入新鮮水果粒,例如菠蘿🍍葡萄🍇、火龍果、百香果等等,顏色幾colourful㗎,旁邊有個迷你玻璃比客人倒出鮮果茶😂
✨👩🏻‍💼大孖叫左少甜少冰,甜度剛剛好,綠茶的青澀更帶出水果香甜,非常鮮渴,而且大大杯一定夠飲

👭🏻孖妹評分:🌕🌕🌕🌕🌑

👭🏻服務評分:🌕🌕🌕🌕🌑

🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹

💰人均消費:$150
2023-03-03
5 分鐘 (堂食)
走心番茄牛肉麵
芋泥奶凍吐司配甘梅番薯條
哈豆鮮果茶
📰最近台灣開返關,但小編同朋友都未有時間去台灣住,先搵間台灣氛圍濃厚啲嘅餐廳食飯兼避世!😙🧋 珍珠豆漿紅茶 (熱 & 凍) 😋😋😋😋😋係小編好鍾意嘅豆漿紅茶味,珍珠底下嘅黑糖漿好香,攪勻一齊飲味道好自然,一啲都唔會死甜!珍珠咬落軟綿綿得嚟有煙韌嘅口感。小編揀咗杯凍嘅,而朋友就揀咗杯熱嘅,兩杯都好味,仲好大杯!🤗🍜 三彩水餃湯麵 😋😋😋😋😋三彩水餃原本有韭菜、玉米同高麗菜各兩隻,但依日玉米賣晒,就變為韭菜同高麗菜各三隻。😲小編好耐都未食過咁濃味嘅韭菜,高麗菜又好爽口,兩款菜味都好突出,餡料充足!麵條浸喺帶有微微藥材嘅牛肉湯底都唔會淋晒,仲配有半隻滷蛋同少少菜,營養好均勻!👍🏻🍽 炸物拼盤 😋😋😋😋小編同朋友想試多少少小食,但又驚食唔晒,最後揀咗炸物小拼盤。小編最鍾意甘梅蕃薯條🍠,食落甜甜地,炸丸子🧆肉味濃郁,唔會好油膩!仲有台灣香腸、鹽酥雞同蝦捲,每樣少少過足口癮! 🍽 鮮梅佐豬排滷肉飯 😋😋😋😋朋友叫嘅主食,份量十足!炸豬排約有一隻手掌咁大🖐🏻,炸皮香脆又食到豬肉有彈性,帶少少脂肪,口感唔錯!鍾意嘅仲可以點佢哋嘅鮮梅汁,一齊配埋飯食,會多返啲清甜感覺!😉晚餐 💵💵💵 約港幣$120/人

🧋 珍珠豆漿紅茶 (熱 & 凍) 😋😋😋😋😋

🍜 三彩水餃湯麵 😋😋😋😋😋

🍽 炸物拼盤 😋😋😋😋

🍽 鮮梅佐豬排滷肉飯 😋😋😋😋

晚餐 💵💵💵 約港幣$120/人

💁🏻‍♀️ 依間樓上台式餐廳走學生路線,有唔少後生仔女上嚟幫襯。店家好有心思畫咗好多幅台灣著名景點喺牆壁,仲有老闆親自影嘅澎湖沙灘相放大嚟做背景📸,又播放住台灣國語歌曲🎶,令人忘記自己置身喺繁鬧嘅觀塘區!☺️
珍珠豆漿紅茶 (熱 & 凍)
三彩水餃湯麵
鮮梅佐豬排滷肉飯
2023-03-06
10 分鐘 (堂食)
珍珠豆漿紅茶 (熱 & 凍)
三彩水餃湯麵
鮮梅佐豬排滷肉飯